Nyhet

Panamakanalenhvor to verdenshav møtes

Selve Panamakanalen og historien bak gjør dette til en spesiell reise, i tillegg gjør vi oss kjent med flere spennende land. Vi besøker amerikansk vestkyst og østkyst, går turer i Costa Ricas magiske natur, gjør fotavtrykk i verdensarvbyen Antigua og får med oss et velsmakende matlagingskurs i Mexico - hele tiden i følge med vår erfarne reiseleder. 

Reisefakta

Land: USA, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Guatemala, Mexico

Reisetype: Cruise

Reiselengde: 19 dager

Størrelse på gruppen: 25-32 personer

Visum kreves : Ja

Høydepunkter

 • Panamakanalen
 • Verdensarvbyen Antigua
 • Costa Ricas vackre natur
 • Det store blå
 • Fargerike Mexico

Dagsprogram
Avreise 14/11

Dag 1 – Ankomst San Diego

Avreise fra Skandinavia med ankomst til San Diego samme dag. TEMAs reiseleder møter oss på flyplassen. Sammen reiser vi med buss til hotellet. På kvelden venter felles velkomstmiddag, der reiselederen presenterer seg nærmere og forteller om programmet de nærmeste dagene.

Dag 2 – San Diego

Formiddagen tilbringes med en tur i San Diego, en av de mest spennende byene i USA. Vi utforsker det vakre kystlandskapet, de frodige hagene og den ikoniske arkitekturen i den solfylte byen.

Med buss ruller vi fram langs sjøsiden, Embarcadero, og gjennom de historiske kvartalene i bykjernen. Hold utkikk etter de viktorianske Gas Lamp Quarter.

Vi fortsetter med en spasertur i i Balboa Park – San Diegos juvel – for å oppleve dens varierte flora, fauna og vakkert bevart arkitektur. Dette er USAs største urbane kulturpark og inkluderer museum, hager og det berømte San Diego Zoo.

Videre tar vi oss nordover til den lille kystbyen La Jolla – en ekte perle med sin hyggelige atmosfære, pittoreske kyststripe og kolonier av sjøløver.

Vi tar oss tilbake til San Diego og gamlebyen, kjent som Californias fødselsplass. Her blir det tid til å utforske området på egen hånd.

Dag 3 – Vi går om bord

Bruk morgenen til å slappe av på stranden eller en siste spasertur i San Diego. Etter lunsj går bussen mot havnen og skipet Eurodam, som blir vårt hjem de neste to ukene. Sent om ettermiddagen forlater vi USA og nå begynner det virkelige eventyret på reisen.

Dag 4–5 – Til havs

Reisen fra San Diego til vårt første stop i Mexico tar litt mer enn to døgn i Stillehavet. Her kan man slappe av på dekk i en solstol og nyte av utsikten, lese en god bok eller utnytte noen av alle aktivitetene om bord. Her fins mange spisesteder å velge mellom, og flere forskjellige barer. Skipet er også utstyrt med et hyggelig bibliotek, teater, klubber med levende musikk, kasino, treningsstudio og spa der du kan skjemme deg bort med ulike behandlinger (bestilles og betales om bord på skipet). Reiselederen informerer løpende om alle mulighetene om bord på skipet og står for flere felles arrangementer og informasjonsmøter.

Dag 6 – Puerto Vallarta, Mexico

Kystbyen har en vakker beliggenhet og tilbyr mange deilige sandstrender og en mer interessant historie enn de fleste andre byene i Mexico. Derfor tar vi i dag en nærmere kikk under overflaten på Puerto Vallarta og bruker muligheten til å piffe opp kunnskapene våre om meksikansk matlaging.

Om morgenen tar vi bussen til sentrum av Puerto Vallarta, der vi får en guidet spasertur med alle byens høydepunkter. Vi ser den alltid like populære Malecon (strandpromenaden), skulpturen av en sjøhest, flott havutsikt og den imponerende katedralen Vår frue av Guadalupe. De som vil kan handle på veien og kanskje få med seg et minne eller to fra Mexico. Vi kan også ta inn farger, smaker og søte aromaer som overveldiger oss i en fabrikk som lager tradisjonelt meksikansk godteri.

Midt i Puerto Vallarta finner vi den lille øya River Cuale, med butikker, statuer og historiske minner – et sted som ofte forfører besøkerne.

Om ettermiddagen tar vi en kort busstur til stedet der vi skal ta matlagingskurset. Her venter en kokk som skal friste smaksløkene våre med tradisjonell meksikansk mat – mat som vi lærer oss å lage helt selv. Her fins det virkelig noe for alle smaker, så ta med matlysten og lad batteriene for å imponere på venner og kjente hjemme.

Dag 7 – Til havs

Cruiset fortsetter langs sørvestkysten av den mexicanske sørkysten mot Huatulco.

Dag 8 – Huatulco, Mexico

Vårt neste stopp i Mexico er Huatulco, en populær turistby blant mange meksikanerne. Her kan vi nyte av sol, sand og ni vakre havbukter i ulike nyanser av blått – fire av dem er økologiske naturreservater. Dagen i Huatulco kan vi disponere etter egne ønsker. Det er mulig å bestille utflukter som cruiseskipet tilbyr eller oppdage byen og omgivelsene på egen hånd.

Dag 9 – Puerto Quetzal, Guatemala

En heldag i Guatemalas eneste havn ved Stillehavet, gir oss god tid til å ta en guidet busstur på den vakre landsbygden, med den fantastiske verdensarvbyen Antigua som sluttmål. Vi kjører først gjennom et kystnært landskap med kuer, gårder og sukkerplantasjer, som sakte går over i et mer vulkansk landskap jo nærmere Antigua vi kommer.

Like utenfor byen stopper vi ved kultursenteret La Azotea, der vi besøker et kaffemuseum og Casa K'ojom (K'ojom betyr musikk på flere mayaspråk), et lite museum for mayafolkets musikk.

Når vi kommer til Antigua, som ligger 1500 meter over havet, besøker vi byparken med katedralen, regjeringspalasset, kirken og klosteret La Merced. Etter turen fins det tid til å gå rundt på egen hånd før vi spiser en felles lunsj.

Lunsjen serveres på Casa Santo Domingo, et restaurert kloster som nå rommer et femstjerners hotell og kultursentrum samt flere små museer med moderne og kolonial kunst, lys, keramikk og håndverk.

Dag 10 – Corinto, Nicaragua

Skipet ligger åtte timer i Corinto, som er Nicaraguas eneste riktige havn på Stillehavskysten. Turene i dag tar oss med buss til kolonibyen Léon, kjent for den fantastiske katedralen, gatene i kolonistil og for den velbevarte gamle arkitekturen, med lave hus av teglstein og tre. Léon ble grunnlagt i 1524 av spanske conquistadorer (erobrere). Byen var Nicaraguas hovedstad i mer enn 200 år før den æren ble overlevert til Managua i 1851. I dag er Léon landets viktigste by etter nettopp Managua, og byen har en vakker beliggenhet ved foten av vulkanen Momotombo. Den første versjonen av byen ble ødelagt i 1609, ved et vulkanutbrudd.

Vi besøker den vakre byparken og katedralen La Asunción, nettopp utnevnt til verdensarv av Unesco. Den som vil kan klatre opp til taket og nyte av panoramautsikten over den sjarmerende byen og fjellene i horisonten. Katedralen er Sentral-Amerikas største og det tok 67 år å bygge den. Her er blant annet Ruben Dario, den moderne spanske litteraturens far, begravet.

Ettermiddagen går i kunstens tegn: Vi besøker først Ortiz Guardian Art Gallery som regnes som for å være ett av de beste private galleriene med samtidskunst i området. På veien tilbake til Puerto Corinto, stopper vi ved Chorotega Museum, som inneholder mer enn 1500 nasjonale gjenstander – den beste samlingen av for-kolombianske artefakter i regionen.

Dag 11 – Puntarenas, Costa Rica

Velkommen til ville og vakre Costa Rica. Dagen begynner med et besøk i byen Esparza, en av de mest pittoreske i denne delen av Costa Rica. Byparken og kirken er typiske for Costa Ricas landlige småbyer. Her blir vi møtt av lokale dansere som er kledd i vakre drakter og byr på underholdning, samtidig som vi lærer oss mer om de lokale tradisjonene.

Nå er det på tide å oppdage tåkeskogens hemmeligheter. Vi beveger oss langs vakre stier med fantastisk grønn vegetasjon som forvandles til merkelige og vakre former foran øynene våre. Vandringen starter med en kort nedoverbakke som slutter i en åpen kolibrihage, der vi får se flere arter av disse små, fargerike fuglene som gjør spektakulære akrobatiske bevegelser i luften.

Etter en fascinerende og forunderlig vanedannende opplevelse, kommer vi til den første av fire hengebroer, som til sammen dekker nesten én kilometer av disse luftveiene og tilbyr et enestående fugleperspektiv over tåkeskogen. Vi befinner oss hele 40 meter opp i luften når vi fortsetter turen blant elver og fossefall. Guiden peker hele tiden ut de mest typiske kjennetegnene for tåkeskogen. Flere fuglearter, sommerfugler og små pattedyr bor i området. Planter som orkidéer, falsk paradisfuglblomst, bregner, planter i ananasfamilien og mange andre er en del av dette spennende naturområdet.

Et besøk i en sommerfuglhage i nærheten er også en del av dagens opplevelse. Blå morpho-sommerfugl, caligo, monark og tigersvalestjert er bare noen av de fantastiske sommerfuglene vi får mulighet til å se. Vi får også smake den tradisjonelle drikken agua dulce og nyte av en rikelig og like tradisjonell costarikansk lunsj.

Dag 12 – Til havs

Reisen fortsetter langs sørvestkysten av Sentralamerika mot Panamakanalen.

Dag 13 – Panamakanalen

I 1513 oppdager den spanske erobreren Balboa Panamas Stillehavskyst. Kort tid etter fødes sannsynligvis drømmen om en passasje som tillater fartøy å seile mellom Atlanterhavet og Stillehavet, uten at de må ta den lange og tidvis svært farlige veien rundt Kap Horn ved spissen av Sør-Amerika. Noen hundre år senere, i 1880, ble de første spadetakene tatt til et av de mest ambisiøse byggeprosjektene i verdenshistorien. Etter utallige ingeniørtekniske utfordringer, sykdomsutbrudd som krevde mer 20 000 menneskeliv, jordskjelv og mange millioner dollar, ble Panamakanalen innviet 15. august i 1914.

I dag passerer vi den samme veien som nesten en million skip har gjort før oss. På nært hold kan vi beundre dette underverket – ett av reisens virkelige høydepunkter. De kanskje mest imponerende delene er selve slusene, som er nesten 34 meter brede og drøyt 300 meter lange. Panamakanalen har også i dag stor betydning for skipsfarten og verdenshandelen. I 2016 avsluttet man det omfattende arbeidet med å gjøre kanalen og slusene bredere. Derfor kan nå enda større handels- og containerskip passere gjennom kanalen.

Dag 14 – Cartagena, Colombia

Vi ankommer tidlig om morgenen til havnen i Cartagena. Byen var en gang bastion for det spanske kongeriket og i kolonitiden en av de viktigste havnene for transporten av gull og andre verdifulle varer til Spania. Cartagena ble jevnlig utsatt for angrep av pirater, som ofte stakk av med og kunne nyte av de spanske rikdommene. Innbyggerne i kolonien ble lei av plyndringene og begynte å bygge opp forsvaret i byen. Slik ble Cartagena til en av de mest ugjennomtrengelige festningene i Sør-Amerika. Vi starter dagens utflukt med en tur gjennom boligområdet Manga og beundrer de typiske herregårdene i republikanske stil, fra slutten av 1800-tallet. Deretter går turen mot festningen Castillo San Felipe de Barajas, en gang den viktigste militære bygningen i Latin-Amerika. Festningen ble bygd på 1700-tallet for å forsvare byen.

Vi ruller videre mot den gamle delen av Cartagena, for et besøk på sjøfartsmuseet. Her blir vi budt på noe leskende og får se en oppvisning med røtter i den lokale folketroen. Fortsettelsen blir en panoramatur som blant annet handler om San Pedro Claver, en kirke fra 1700-tallet som hedrer misjonæren Peter Claver, med utsøkte statuer og interiør fra «den gamle verden». Som slavenes egen skytshelgen var Claver den første personen på den vestlige halvkule som ble kanonisert – et tegn på at katolisismens prinsipper hadde slått røtter i Colombia.

Neste stopp blir Inkvisisjonspalasset, som fungerte som tribunal for alle som var anklaget for kjetteri. I palasset fins torturinstrumenter, dokumenter, malerier og forklaringer på hva inkvisisjonen faktisk innebar og betydde. Fra det lille vinduet med gitter som vi ser ved besøket, ble dommene til tribunalet offentliggjort for allmennheten – vanligvis var det ingen gode nyheter. Etter turen får vi litt fri tid til å utforske byens gater eller kjøpe suvenirer, før bussen går tilbake til skipet.

Dag 15–16 – Til havs

Vi fortsetter nordover mot Bahamas. En reise som tar drøye to døgn over det Karibiske hav hvor vi reiser mellom Cuba og Haiti.

Dag 17 – Half Moon Cay, Bahamas

Velkommen til Holland Americas eget private lille paradis i Bahamas. Her har vi inget planlagt program og de vakre omgivelsene kan utforsket i eget tempo og ønskemål. Bad, snorkling, tur med glassbåt og sykkeltur er aktiviteter som er tigjengelig.

Dag 18 – Fort Lauderdale, Miami, USA – Hjemreise

Vi har kommet til sluttdestinasjonen for det vi håper har vært et fantastisk cruise sammen med TEMA og Holland America Line. Vi spiser en siste frokost om bord og sjekker ut av lugarene. Men opplevelsene er ikke helt slutt, og vi tilbringer formiddagen med sightseeing i Miami før bussen tar oss til flyplassen for hjemreise.

Dag 19 – Ankomst Skandinavia

Vi håper at dere har hatt en fantastisk cruisereise sammen med oss i TEMA, og at dere har fått med dere mange fine minner.


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r USA

• Alle overnattinger i utvendig lugar

• 16 frokoster

• 14 lunsjer

• 15 middager

• Turer i henhold til program

• TEMA-reiseleder


REISE FAKTA

Dag 1

Avreise Skandinavia og ankomst San Diego. Velkomstmiddag inngår. To overnattinger på hotell i San Diego

Dag 2

Guidet tur rundt San Diego Frokost og lunsj inngår.

Dag 3

Transport til cruiseskipet Eurodam. Cruiset starter. Frokost og middag inngår. 15 overnattinger om bord.

Dag 4

Dag til havs. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 5

Dag til havs. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 6

Ankomst Puerto Vallarta, Mexico. Dagstur i Puerto Vallarta og matlagingskurs. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 7

Dag til havs. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 8

Huatulco, Mexico. Ledig dag. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 9

Ankomst Puerto Quetzal, Guatemala. Dagstur til Antigua. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 10

Ankomst Corinto, Nicaragua. Dagstur til Léon. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 11

Puntarenas i Costa Rica. Dagstur til tåkeskogene. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 12

Dag til havs. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 13

Skipet går gjennom Panamakanalen. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 14

Ankomst Colombia. Dagsutflukt till Cartagena. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 15

Dag til havs. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 16

Dag til havs. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 17

Ankomst Halfmoon Cay, Bahamas. Ledig dag. Frokost, lunsj og middag inngår.

Transport til flyplassen og avreise mot Skandinavia. Frokost inngår.

Dag 18

Ankomst Fort Lauderdale, USA. Dagsutflukt i Miami. Transfer til flyplassen og avreise mot Skandinavia. Frokost inngår.

Dag 19

Ankomst Skandinavia.

USA

Innbyggere: 301 621 157

Flateinnhold: 9 372 614 km2

Valuta: US-dollar (USD)

Religion: Protenstantisk kristendom dominerer; men også katolikker og ortodoks kristne, jødiske minoriteter, mindre grupper av muslimer, buddhister og sikher.

Språk: Engelst. Største minoritetsspråk er spansk som snakkes av cirka 28,1 millioner.

Styresett: Republikk. Forbundsstat. President: Donald Trump 

Panama

Innbyggere 3,6 millioner

Flateinnhold 77 100 km²

Valuta PAB, Panama balboa

Religion Katolikker

Språk Spansk


Costa Rica

Innbyggere 4, 8 millioner
Flateinnhold 51 100 km²
Valuta Colon
Religion Katolisme, voksende minoritet av protestantiske vekkelsesbevegelser, tradisjonelle lokale religioner.
Språk Spansk er det offisielle språket. I tillegg finnes det et fåtall indianerdialekter

Nicaragua 

Befolkning: 6 millioner

Landets yte: 130 370 km²
Valuta: Cordoba (NIO)
Religion: Kristendom (ca 80%). Majoritet katolikker men også evangelister og en liten andel herrnhuter. Mindre enn 2% har en annan tro en kristendom
Språk: Spansk (95,3%), andra lokale språk og engelsk.
Statsform: Republik.

Guatemala

Innbyggere:16,5 millioner 

Flateinnhold:109 000 km²
Valuta:Quetzal
Religion:Katolikker, protestanster, tradisjonell mayareligion
Språk:Spansk er det offisielle språket, det snakkes også rundt 20 indianerspråk. 


Mexico

Innbyggere 129 millioner
Flateinnhold 1 972 550 km²
Valuta Mexikansk peso
Religion Ingen offisiell religion
Språk Spansk

Dagsprogram
Avreise 3/4

Dag 1 – Ankomst Miami

Avreise fra Skandinavia med ankomst Miami samme dag. TEMAs reiseleder møter opp på flyplassen. Derfra kjører dere buss sammen til hotellet på selveste Miami Beach. Kvelden er ledig til egna aktiviteter. Det blir da tid til å att utforske nærliggende kvarter og finne en hyggelig restaurant for middag. Spør gjerne reiselederen eller personalet på hotellet om lokale favoritter.

Dag 2 – Everglades og Miami

Etter frokost tar vi en kort kjøretur til Everglades Park, det villeste subtropiske området i USA. Plantelivet ligner øyene i Karibia med trehundre fuglearter og mange andre dyr, blant annet alligatorer, har funnet et fristed her. Det blir en spennende tur og vi får oppleve naturen på nært hold i en såkalt luftputebåt, en flatbunnet båt, som drives framover av noe som ligner en stor flypropell, plassert i akter, oppå vannflaten.

Tilbake på tørt land går turen mot Miami igjen og bydelen Lille Havanna, kjent for sin store befolkning av eksilkubanere, et sprudlende gateliv, utmerkede restauranter, musikk og mange andre kulturelle innslag. Vi tar en spasertur langs historiske Calle Ocho og suger inn atmosfæren med øyeblikksbilder, lyd og dufter i disse livlige kvarterene. Det mest suggestive og autentiske stedet er sannsynligvis Maximo Gomex Park (kanskje mer kjent som Domino Park) i hjørnet av SW 15 Avenue. Her ved betongbordene under rødkalkede «cabanas», samles første generasjons eksilkubanere, kjente som «historicos», for å omgås og spille domino, som virker helt uberørte av klikkene kamera rundt omkring dem.

Vi spiser en kubansk lunsj, før turen går videre mot berømte Brickell Avenue i Miamis finanssentrum og populære Bayside Market Place med sina butikker og suvenirboder. Her slutter dagens program og ettermiddagen er ledig til egne oppdagelser. Fra Bayside Market Place er det lett å ta en taxi tilbake til Miami Beach og hotellet vårt, en reise på ca. 15–20 minutter. En varm anbefaling er en spasertur langs strandlinjen i Miami Beach, for å la seg forføres av både mennesker og fargerike husfasader i beste art deco-stil. Om kvelden inntar vi en felles velkomstmiddag på en lokal restaurant.

Dag 3 – Vi går ombord

Benytt morgenen til litt avkobling på stranda eller en siste spasertur i Miami Beach. Etter lunsj går bussen mot havna i Fort Lauderdale og skipet, som vil bli vårt hjem de nærmeste ukene. Sent om ettermiddagen forlater vi havnen og reisens virkelige eventyr begynner.

Dag 4 – Half Moon Cay, Bahamas

Velkommen til Holland America Lines eget private lille paradis i Bahamas. Her har vi ikke noe planlagt program og de vakre omgivelsene kan utforsket i eget tempo og ønsker. Bad, snorkling, tur med glassbåt og sykkeltur er aktiviteter som er tilgjengelig.

Dag 5–6 – Til havs

Reisen fra Bahamas til Curacao og hovedstaden Willemstad krever drøyt to døgn over Det karibiske hav. Slapp av på dekk i en solstol og nyt utsikten, les en god bok, eller vær med på en av de mange aktivitetene ombord. Her er mange spisesteder å velge mellom og flere ulike barer. Ombord er det også et koselig bibliotek, et teater, klubber med livemusikk, et kasino, gym og et spa, der en kan skjemme bort seg selv med forskjellige behandlinger (bookes og betales ombord på skipet). Reiselederen informerer løpende om alle muligheter ombord på skipet og står for et antall felles arrangementer og informasjonsmøter.

Dag 7 – Willemstad, Curacao

Velkommen til den karibiske øya Curacao og hovedstaden Willemstad. Curacao er kanskje mest kjent for sine søte og fargerike likører som produseres her, men øya har også en lang og spennende historie som nederlandsk koloni. Fakta er at Curacao selv i dag er nederlandsk og Willemstad kan skryte av et UNESCO-klasset, historisk sentrum, som byr på nederlandsk arkitektur og karibiske pasteller i en herlig blanding.

Etter frokost ombord starter vi med en kort tur til Hato Caves, en over 300 000 år gammel grotte bygd av koraller og kalkstein. En sementert «sti» strekker seg hele veien til den godt opplyste grotten og gjør det lett å ta til seg de vakre omgivelsene. Imponerende stalaktitter og stalagmitter er sammen om plassen og noen steder har den porøse kalksteinen blitt formet til figurer. Opprinnelig ble grotten brukt som gjemmested for rømte slaver og som et beskyttet tilholdssted for den innfødte befolkningen.

Vårt andre stopp for dagen blir Chobolobo Mansion, et lokalt destilleri spesialisert på likører – ikke minst den verdenskjente Blue Curacao. Vi får et innblikk i hvordan destilleringen foregår og får også se de maskiner som brukes til produksjonen. Selvsagt inngår en liten smaksprøve og den som vil kan kjøpe med seg de fargerike og søte drikkene i tilhørende shop. Det finnes også likører på andre deler av øya, men da handler det ofte om kopier. Så ønskes originalen, anbefaler vi å kjøpe Curacao’en her.

Vi kjører tilbake til Willemstad, der resten av dagen er ledig til egne opplevelser. Vi anbefaler likevel sterkt en oppdagelsesferd i Willemstads historiske sentrum. For den som har lyst på en dukker, eller kanskje litt snorkling, finnes god anledning til det. Og dersom en vil oppleve livet under vann tørrskodd, tilbys turer i turisttilpassede semiubåter. Glem heller ikke å prøvesmake det lokale kjøkkenet, som frister smaksløkene med inspirasjon fra både Europa, Karibia og Latin-Amerika. Mett og fornøyd er det bare å gå ombord på skipet, som ligger i bekvem gangavstand.

Dag 8 – Oranjestad, Aruba

Velkommen til Aruba og hovedstaden Oranjestad. Akkurat som Curacao er Aruba et av de fire autonome landene i kongeriket Nederland og den minste av de såkalte ABC-øyene (Aruba, Bonaire, Curacao). Mest sannsynlig var det arawakindianere som bosatte seg her først – den tidligst kjente bosettingen er datert til 1000-tallet. Øya ble oppdaget av spanjolene i 1499 og tilhørte Spania fram til 1636, da den tilfalt Nederland.

I dag venter en utflukt som viser Aruba fra sine beste sider, både under som over havflaten. Vi starter med en kort båttransfer til Seaworld Explorer, en semiubåt som opprinnelig ble utviklet i Australia til bruk ved Great Barrier Reef. En semiubåt dukker ikke ned under overflaten som en vanlig ubåt. I stedet stiger vi ned i et rom med aircondition i båtens skrog, snaue 2 meter under overflaten. Her sitter vi bekvemt og kan nyte en vakker undervannsverden gjennom båtens store observasjonsvindu. Under turen besøker vi blant annet vraket etter Antilla, et tysk fraktskip, som sank under 2.verdenskrig.

Etter den spennende undervannsreisen vender vi tilbake til fastlandet. Vi kjører først til California Lighthouse, for å beundre den mektige utsikten og havets skiftende karakter. Neste stopp blir Casibari Rock Formations, der samlinger av store klippeblokk har skapt like uforklarlige, som annerledes innslag i landskapet. For den som ønsker, går det an å spasere opp til toppen av den største klippeformasjonen, for å bli belønnet med en vakker utsikt over området. Vi vender etter hvert tilbake til Oranjestad der vi kan tilbringe resten av dagen på egen hånd, eller vende tilbake til skipet for å kople av.

Dag 9 – Til havs

Vår reise fortsetter i sørvestlig retning langs Venezuela og Colombias kyststrekninger mot Panamakanalens innløp.

Dag 10 – Panamakanalen

I 1513 oppdager den spanske erobreren Balboa Panamas Stillehavskyst. Kort tid etter fødes sannsynligvis drømmen om en passasje som tillater fartøy å seile mellom Atlanterhavet og Stillehavet, uten at de må ta den lange og tidvis svært farlige veien rundt Kapp Horn ved spissen av Sør-Amerika. Noen hundre år senere, i 1880, ble de første spadetakene tatt til et av de mest ambisiøse byggeprosjektene i verdenshistorien. Etter utallige ingeniørtekniske utfordringer, sykdomsutbrudd som krevde mer 20 000 menneskeliv, jordskjelv og mange millioner dollar, ble Panamakanalen innviet 15. august i 1914.

I dag passerer vi den samme veien som nesten en million skip har gjort før oss. På nært hold kan vi beundre dette underverket – ett av reisens virkelige høydepunkter. De kanskje mest imponerende delene er selve slusene, som er nesten 34 meter brede og drøyt 300 meter lange. Panamakanalen har også i dag stor betydning for skipsfarten og verdenshandelen, og arbeidet med å gjøre kanalen og slusene bredere pågår for å muliggjøre at enda større handels- og containerskip kan passere gjennom kanalen.

Dag 11 – Til havs

Vår reise fortsetter langs sørvestkysten av Sentral-Amerika til Costa Rica.

Dag 12 – Puntarenas, Costa Rica

Velkommen til vilde og vakre Costa Rica. Tema for dagen er dyr og natur, noe som virker passende i et land kjent for sitt biologiske mangfold. Vi innleder dagen med et besøk på The Natuwa Sanctuary, en lokal dyrebeskyttelsesorganisasjon med formål å redde og beskytte utrydningstruede arter. Her jobber de blant annet med noen av Costa Ricas mest truede, innenlandske fuglearter, eksempelvis grønn og rød ara papegøye. Alle avkom fra voksne fugler som lever her, slippes etter hvert ut i det fri, for å bidra til å øke bestanden av arapapegøyer.

Her lever også tre unge jaguarer, som ble reddet i 2014, etter å ha blitt foreldreløse, bare noen dager gamle. Onka, Baguira og Dinamú, som de heter, overlevde takket være den pleie de fikk her. De er nå ambassadører for et miljøopplæringsprogram som involverer både skoler og allmennheten. Det hovedsakelige formålet med programmet, er å få mennesker å forstå den viktige rollen dyrene har i regnskogenes økosystem.

Etter å ha sagt adjø til Natuwa Sanctuary går turen videre til kysten og Guacalillo, der elva Tarcoles munner ut i havet. Området er avholdt for sine mangroveskoger, som i sin tur er et avholdt tilholdssted for kolibrier, tananger, hegrer, bronsetrupial og flere andre fuglearter. Akkurat denne mangroveskogen er også en av de viktigste i kampen for å bevare den røde arapapegøyen.

Vi klatrer ombord på en luftputebåt, for en spennende tur langs elva. Båten er designet, for at du skal komme litt nærmere naturomgivelsene. I tillegg til mangrovetrær og vakre fugler er mulig å se øgler og ikke minst store krokodiller. Langs elveleiene lever nemlig noen av regionens største krokodillekolonier. Etter avsluttet tur spiser vi en god, Costa Ricansk lunsj, før vi vender tilbake til Puerto Caldera og skipet.

Dag 13 – Corinto, Nicaragua

Skipet ligger åtte timer i Corinto, som er Nicaraguas eneste riktige havn på Stillehavskysten. Turene i dag tar oss med buss til kolonibyen Léon, kjent for den fantastiske katedralen, gatene i kolonistil og for den velbevarte gamle arkitekturen, med lave hus av teglstein og tre. Léon ble grunnlagt i 1524 av spanske conquistadorer (erobrere). Byen var Nicaraguas hovedstad i mer enn 200 år før den æren ble overlevert til Managua i 1851. I dag er Léon landets viktigste by etter nettopp Managua, og byen har en vakker beliggenhet ved foten av vulkanen Momotombo. Den første versjonen av byen ble ødelagt i 1609, ved et vulkanutbrudd.

Vi besøker den vakre byparken og katedralen La Asunción, nettopp utnevnt til verdensarv av Unesco. Den som vil kan klatre opp til taket og nyte av panoramautsikten over den sjarmerende byen og fjellene i horisonten. Katedralen er Sentral-Amerikas største og det tok 67 år å bygge den. Her er blant annet Ruben Dario, den moderne spanske litteraturens far, begravet.

Ettermiddagen går i kunstens tegn: Vi besøker først Ortiz Guardian Art Gallery som regnes som for å være ett av de beste private galleriene med samtidskunst i området. På veien tilbake til Puerto Corinto, stopper vi ved Chorotega Museum, som inneholder mer enn 1500 nasjonale gjenstander – den beste samlingen av for-kolombianske artefakter i regionen.

Dag 14 – Puerto Quetzal, Guatemala

En heldag i Guatemalas eneste havn ved Stillehavet, gir oss god tid til å ta en guidet busstur på den vakre landsbygden, med den fantastiske verdensarvbyen Antigua som sluttmål. Vi kjører først gjennom et kystnært landskap med kuer, gårder og sukkerplantasjer, som sakte går over i et mer vulkansk landskap jo nærmere Antigua vi kommer.

Like utenfor byen stopper vi ved kultursenteret La Azotea, der vi besøker et kaffemuseum og Casa K'ojom (K'ojom betyr musikk på flere mayaspråk), et lite museum for mayafolkets musikk.

Når vi kommer til Antigua, som ligger 1500 meter over havet, besøker vi byparken med katedralen, regjeringspalasset, kirken og klosteret La Merced. Etter turen fins det tid til å gå rundt på egen hånd før vi spiser en felles lunsj.

Dag 15 – Puerto Chiapas, Mexico

Dagens utflukt tar oss til hjertet av Chiapas landsbygd, for å lære oss mer om lokalbefolkningen og omgivende nature – og komme nærmere en kultur som blander urgamle tradisjoner med moderne nødvendigheter. Vi besøker en kooperativ bananplantasje – Ejido Miguel Aleman banana farm – et lite samfunn, der alle samarbeider, for å bedre tilværelsen for sine medlemmer. Her bekjentgjør vi oss med regionens historie, mennesker og tradisjoner, men også med kunsten å dyrke og høste bananer.

Vi tar deretter en tur inn til byen som eier og driver kooperativet og besøker skolen eller byens fritidssentrum. Her får vi anledning til å møte og omgås med barna og de dedikerte lærerne, samt sosialarbeiderne. Det inngår også et program som har som mål å lære den voksne befolkningen å lese og skrive. Dette er faktisk det eneste samfunnet i regionen som har kjøpt inn datamaskiner, slik at både barn og voksne skal kunne lære seg å bruke Internett.

En del av inntektene fra denne utflukten gis til formål for dette opplæringsprogrammet. Alle deltagere på utflukten får også et lite skolesett, som forklarer noen av basisbehovene til de lokale barna. Dette skolesettet står deg fritt å donere til noen av barna du treffer i løpet av dagen.

Vi besøker også kirken, der presten forteller om lokale skikker og om det daglige livet i samfunnet. Turen går deretter videre til pakkefabrikken, der vi får se hvordan alle hjelper til med å pakk de bananene som er høstet. Inntektene fra banansalget deles deretter mellom medlemmene i det lille samfunnet. Det blir en dag full av nære møter, opplevelser og inntrykk.

Dag 16 – Huatulco, Mexico

Vårt andre stopp i Mexico er Huatulco, et populært turiststed for meksikanerne, som byr på sol, sand og ni vakre havviker i skiftende nyanser av blått – fire av dem er økologiske naturreservater. Dagen i Huatulco er ledig til egen disposisjon, der det er mulig å velge en av utfluktene som skiper har å by på, eller oppdage byen og dens omgivelser i helt egen regi.

Dag 17 – Til havs

Vi følger den meksikanske sørkysten hele dagen.

Dag 18 – Puerto Vallarta, Mexico

Denne flott beliggende kystbyen på størrelse med Stavanger har mange populære sandstrender og en mer interessant historie enn de fleste meksikanske byer. I løpet av dagen tar vi derfor en nærmere titt under overflaten ved Puerto Vallarta og passer også på å friske opp kunnskapene om meksikansk matlaging.

Om morgenen tar vi bussen inn til sentrum av Puerto Vallarta, der vi får en guidet spasertur gjennom alle byens høydepunkter. Vi ser den alltid like populære Malecon (strandpromenaden), skulpturen av en sjøhest, mektig havutsikt og den praktfulle Vår frue av Guadalupe-katedralen. For den som ønsker er det anledning til å shoppe langs veien og kanskje få med seg et minne eller to fra Mexico.

I hjertet av Puerto Vallarta finner vi deretter den lille øya River Cuale med butikker, statuer og historia, et sted der atmosfæren har en tendens til å fortrolle sine besøkere.

Om ettermiddagen tar vi en kort bussreise til stedet for vårt matlagingskurs. Her venter en kokk på å få friste våre smaksløker med autentisk meksikansk mat – mat vi lærer oss å lage selv. Her er det virkelig noe for alle smaker, så ta med appetitten og lad opp, for å imponere på venner og kjente etter hjemkomst.

Dag 19-20 – Til havs

Vi seiler nordover langs hele den meksikanske halvøya Baja California og følger deretter den sørkalifornske kysten til San Diego.

Dag 21 – San Diego, USA – Hjemreise

Vi har kommet til sluttdestinasjon for noe vi håper har vært et fantastisk cruise sammen med TEMA og Holland America Line. Vi spiser vår siste frokost ombord og sjekker ut av lugarene. Men opplevelsene er enda ikke slutt og vi tilbringer formiddagen med en tur i San Diego, en av USAs mest spennende byer.

Vi starter med et besøk i Balboa Park – San Diegos juvel – for å få en smaksprøve på dens varierende flora, fauna og vakkert bevarte arkitektur. Dette er USAs største, urbane kulturpark og inkluderer museum, hager og berømte San Diego Zoo.

Reisen fører oss deretter nordover til den lille kystbyen La Jolla – en riktig perle med sin trivelige atmosfære, pittoreske kyststrekning og kolonier av sjøløver. I dag inngår ikke lunsj i programmet. Vi anbefaler derfor at alle kjøper med seg noe å spise fra La Jolla for den som har rukket å bli sulten. Ellers er det naturligvis også mulig finne noe å spise på flyplassen.

Før vi vender tilbake til San Diego, gjør vi en stopp ved Point Loma og Cabrillo National Monument. Hit kom europeiske oppdagelsesreisende for første gang i kontakt med vestkysten av det nordamerikanske kontinentet. I tillegg til å være et historisk viktig sted i amerikansk historie, kan Point Loma by på en fantastisk utsikt over kysten.

Etter to uker med spennende opplevelser har vår reise nå nådd sin slutt. Bussen foretar et siste stopp ved San Diegos internasjonale flyplass før hjemreisen mot Skandinavia.

Dag 22 – Ankomst Skandinavia

Vi håper det har vært et fantastisk cruise sammen med oss hos TEMA og at det er blitt mange fine minner å ta med seg hjem.


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r USA

• Alle overnattinger i utvendig lugar

• 16 frokoster

• 14 lunsjer

• 15 middager

• Turer i henhold til program

• TEMA-reiseleder


REISE FAKTA

USA

Innbyggere: 301 621 157

Flateinnhold: 9 372 614 km2

Valuta: US-dollar (USD)

Religion: Protenstantisk kristendom dominerer; men også katolikker og ortodoks kristne, jødiske minoriteter, mindre grupper av muslimer, buddhister og sikher.

Språk: Engelst. Største minoritetsspråk er spansk som snakkes av cirka 28,1 millioner.

Styresett: Republikk. Forbundsstat. President: Donald Trump 

Panama

Innbyggere 3,6 millioner

Flateinnhold 77 100 km²

Valuta PAB, Panama balboa

Religion Katolikker

Språk Spansk


Costa Rica

Innbyggere 4, 8 millioner
Flateinnhold 51 100 km²
Valuta Colon
Religion Katolisme, voksende minoritet av protestantiske vekkelsesbevegelser, tradisjonelle lokale religioner.
Språk Spansk er det offisielle språket. I tillegg finnes det et fåtall indianerdialekter

Nicaragua 

Befolkning: 6 millioner

Landets yte: 130 370 km²
Valuta: Cordoba (NIO)
Religion: Kristendom (ca 80%). Majoritet katolikker men også evangelister og en liten andel herrnhuter. Mindre enn 2% har en annan tro en kristendom
Språk: Spansk (95,3%), andra lokale språk og engelsk.
Statsform: Republik.

Guatemala

Innbyggere:16,5 millioner 

Flateinnhold:109 000 km²
Valuta:Quetzal
Religion:Katolikker, protestanster, tradisjonell mayareligion
Språk:Spansk er det offisielle språket, det snakkes også rundt 20 indianerspråk. 


Mexico

Innbyggere 129 millioner
Flateinnhold 1 972 550 km²
Valuta Mexikansk peso
Religion Ingen offisiell religion
Språk Spansk

Viktig om reisen


Grunnprisen omfatter følgende:  

Flyreise t/r USA. TEMAs reiseleder, alle overnattinger i delt dobbeltrom og utvendig lugar, måltider, utflukter og reisens transporter som beskrevet i dagsprogrammet.

OBS! For denne reisen gjelder en høyere depositumavgift på 9 000 kr per person som skal betales innen en uke etter bestilling. Denne avgiften refunderes ikke ved en eventuell avbestilling. Sjekk gjerne din reise/avbestillingsforsikring før du bestiller.


Om programmet

Merk at cruisets lengde og program kan variere fra avreise til avreise ettersom rederiet av og til legger om rutene. Det meste er likt men det kan forekomme at enkelte stop varierer. Vi gjør derfor oppmerksom på at det bildemateriale vi har tilgjengelig kan vise destinasjoner som vi ikke besøker på det cruiset du har valgt.

Om flyet:

Flyet er tillpassat der cruiset starter og slutter, noe som kan variere mellom de ulike avreisedatoene. Vi starter vårt cruise enten i San Diego og avslutter i Fort Lauderdale eller tvert imot.

Overnatting i USA

Legg merke til at delt dobbeltrom i USA som oftest betyr dobbeltseng. Hvis du ønsker garantert twin bed/separate senger koster dette ekstra. Tillegget (300 sek per person) må bestilles og betales før avreise.

Hotell ved ankomst

Ved innsjekking på flyplassen for avreise fra Skandinavia må du ha reisens første hotellnavn og adresse tilgjengelig.

For avreisen 14/11 2019 gjelder:

The US Grant

326 Broadway, San Diego, California 92101, USA

Tel: +1 619-232-312

For avreisen 3/4 2020 gjelder:

Courtyard by Marriott Miami Beach, South Beach

1530 Washington Ave, Miami Beach, FL 33139, USA

Tel: +1 305-604-8887

Om rederiet:

Holland America Line er et engelsk/amerikansk selskap og et av verdens eldste rederier, grunnlagt allerede i 1873, som Netherlands-America Steamship Company. Da var hensikten å transportere både varer og mennesker fra Europa til Amerika. Allerede i 1895 tilbyr Holland America Line den første cruisereisen, og i 1971 slutter selskapet med transportdelen for godt og går helt over til å tilby cruise.

Holland America Line har i dag en stor flåte mellomstore skip og tilbyr cruise til spennende og eksotiske steder verden over. Holland America Line er kjent for høy standard, fantastisk service, god mat og sterkt miljøengasjement – dermed er det en selvsagt samarbeidspartner for TEMA.

Om skipene:

Det finnes flere skip og hvilket skip du reiser med avhenger av avreisedato. Alle tilbyr en romslig og komfortabel reise der det alltid finnes noe å gjøre. Når du ikke besøker noen av de eksotiske destinasjonene på reisen, har du god tid til å oppdage alle aktivitetene om bord. Matlagningskurser, shower, musikk og mye mer.

Hvis du vil røre på deg i løpet av reisen finnes et stort treningssenter og to bassenger. I Exploration Central kan du selv lære deg mer om reisemålene vi skal besøke, i tillegg til at reiselederen holder forelesninger og forbereder deg på den beste måten for utfluktene vi skal delta på. Mange av aktivitetene er inkludert i reisens pris.

Mot en ekstra kostnad kan du for eksempel slappe av i skipets spa, gå på skjønnhetssalong eller til frisøren. Wi-fi er tilgjengelig men er dyrt. Man må beregne en kostnad på 30 USD per dag eller 150 USD for 12 dager.

Avreise 14/11 2019: Eurodam

Avresa 3/4 2020: Volendam

Lugarene:

På denne reisen er Ocean View lugarer/utsidelugarer med havutsikt inkludert i grunnprisen. Alle lugarer har egen dusj og toalett, oppbevaringsmuligheter, kjøleskap og hårføner. Det er mulig å oppgrader lugaren, mot tillegg i prisen. Kategorier og priser kan variere avhengig av hvilket skip du reiser med.

Antall lugarer med tilleggspris vist under er begrenset og kan bli fort utsolgt. Vi kan derfor ikke garantere tilgang. Tenk også på at når du vel har endret kategori/lugar er det ingen garanti for at du kan bytte tilbake hvis du ombestemmer deg. Ta kontakt med våre selgere ved bestilling hvis du er interessert i å oppgradere din lugar.

Tillegg per person:

Avreise 14/11 2019: 5 400 kronor/person i Verandah.

Avreise 3/4 2020: 8 200 kronor/person i Lanai

Avreise 3/4 2020: 17 000 kronor/person i Vista Suite

De fleste fartøyene er lugarene utrustet med el uttak av både amerikansk (115V) og europeisk modell ((220V). Det kan likevel være lurt å ta med en adapter, spesielt for dagsprogrammet før cruiset der vi ikke kan garantere europeisk uttak på hotellet.

Mat og drikke om bord:

På skipet trenger du aldri gå sulten eller tørst. Her tilbys et stort utvalg av restauranter, snackserveringer, barer og kaféer – og flere er inkludert i prisen. Alternativene er mange, og det finnes både fine dining og noe mer avslappet. Hvis du skulle ha lyst til å spise i lugaren, tilbys 24 timers room service helt uten ekstra kostnad.

Når det gjelder drikker, er vann, juice, kaffe (vanlig traktekaffe), te og melk inkludert. Reisens pris omfatter ikke alkoholholdige drikker, noen spesialteer, øvrige kaffedrikker (cappuccino, café latte osv.), brus, vann på flaske eller smoothies.

Men det finnes flere drikkepakker å velge mellom, og alle kan bestille på forhånd eller om bord på skipet. Hvis du velger å bestille drikkepakken om bord, blir prisen litt høyere. Drikkepakker kan forhåndsbestilles direkte hos Holland America Line, ved å logge inn i deres bestilling system. Nettadressen og innlogging informasjon sendes ut når det har skjedd en bestilling hos TEMA.

Visum:

Skandinaviske statsborgere trenger ikke visum til landene vi skal besøke på reisen. Men alle trenger en innreisetillatelse til USA. Du som reisende må selv registrere deg på ESTA for å få tillatelse til å gå om bord i flyet. Via lenken under kan du lese mer om hvilke regler som gjelder og hvordan du registrerer deg:

Les mer om ESTA >>

Valuta og valutaveksling:

Om bord på skipet gjelder amerikanske dollar (USD), men ved behov er det helt problemfritt å veksle til lokale valutaer om bord eller via vekslingskontor og uttaksautomater i havnene vi besøker.

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres normalt i de fleste butikkene i større byer.

Betaling om bord:

Som gjest hos Holland America Line får du automatisk en egen konto når du går om bord. Alle eventuelle kjøp og tjenester om bord, trekkes på kontoen via nøkkelkortet ditt. Kontanter godtas ikke for enkelttransaksjoner, for eksempel i barer, butikker, spa og strandturer. Nøkkelkortet blir med andre ord det viktigste betalingsmiddelet ditt. Som en del av innsjekkingsprosessen den første dagen av cruiset, registreres et kreditt- eller bankkort (Visa®, Mastercard®, American Express® eller Discover®), som igjen aktiverer nøkkelkortet.

Den dagen du går om bord, reserverer Holland America Line et beløp på kreditt- eller bankkortet som tilsvarer 60 amerikanske dollar per person og cruisedag. Hvis du bruker opp det reserverte beløpet før cruiset er over, godkjennes kortet for kjøp som allerede er utført og ytterligere 60 dollar per person og cruisedag, for resten av cruiset.

Driks:

Hotellserviceavgift er en obligatorisk serviceavgift som normalt trekkes fra kontoen til alle reisende om bord. Vi har imidlertid valgt å betale avgiften på forhånd og slik inkludere den i prisen for reisen. Det er for øvrig helt frivillig å betale dricks, men kanskje du vil betale litt ekstra til rengjøringspersonale eller andre i besetningen som har stelt for deg på reisen. Hvor mye du i så fall vil gi, er helt opp til deg – det fins ingen spesielle regler.

Klima:

Opplysninger om klima og aktuelle værmeldinger for ulike destinasjoner på reisen, fins på nettstedene til ulike værmeldingstjenester, for eksempel www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr:

Om bord på skipet er det på dagtid helt i orden å bruke shorts, t-skjorte og sandaler. På kvelden og til middager forventes det at du er pent kledd. Du trenger ikke bruke dress, men gjerne dressjakke, skjorte og chinos eller mørke jeans.

Utfluktene på reisen skjer normalt til steder med høye dagtemperaturer og tropisk klima. Derfor bør du tenke på å kle deg i behagelige og luftige klær, gjerne av bomull. Et par gode tursko er helt nødvendig, både til fotturene med guide og turer du tar på egen hånd. Når vi besøker steder med høy beliggenhet, kan temperaturen synke betydelig. Et tips er derfor at du alltid har en genser og/eller jakke med deg.

Spør gjerne reiselederen før hver tur hvilke typer klær som anbefales. Du kan også få mer informasjon om klimaet på hver destinasjon, og mye annet, i skipets eget Exploration Center.

Hotell/overnatting

 • Antall netter: 15
 • Sted: Fartyg 14/11
 • Eurodam
 • Antall netter: 15
 • Sted: Fartyg 1/10-20
 • Eurodam

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Trygghet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Cruise

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.