Panamakanalenhvor to verdenshav møtes

Selve Panamakanalen og historien bak gjør dette til en spesiell reise, i tillegg gjør vi oss kjent med flere spennende land. Vi besøker amerikansk vestkyst og østkyst, spaner etter krokodiller i Costa Ricas magiske natur, gjør fotavtrykk i verdensarvbyen Antigua og får med oss et velsmakende matlagingskurs i Mexiko - hele tiden i følge med vår erfarne reiseleder. 

Reisefakta

Land: USA, Panama, Costa Rica, Colombia, Nicaragua, Guatemala, Mexico

Reisetype: Cruise

Reiselengde: 18 dager

Størrelse på gruppen: 18-28 personer

Visum kreves : Ja (Klikk for detaljer)

Høydepunkter

 • Panamakanalen
 • Verdensarvbyen Antigua
 • Costa Ricas vackre natur
 • Livet ombord på fartøyet
 • Fargerike Mexico

Dagsprogram

Dag 1. Ankomst Miami

Avreise fra Skandinavia med ankomst Miami samme dag. TEMAs reiseleder møter deg på flyplassen for transport til hotellet på selveste Miami Beach.

Dag 2. Everglades og Miami

Etter frokost blir det en kort tur til Everglades Park, det villeste subtropiske området i USA. Plantelivet ligner det på de karibiske øyenes, og 300 fuglearter og mange andre dyr, inkludert alligatorer, har funnet et fristed her. Her drar vi på en spennende tur og opplever naturen på nært hold i en såkalt airboat, en flatbunnet båt som drives frem av noe som ser ut som en stor flypropell plassert akterut, over vannoverflaten.

Tilbake på land setter vi kursen mot Miami og bydelen Little Havana, som er kjent for sin store befolkning av eksilkubanere, sitt pulserende gateliv, gode restauranter, musikk og mange andre kulturelle innslag. Vi spaserer langs historiske Calle Ogo og suger til oss atmosfæren med øyeblikksbilder, lyder og lukter fra disse livlige gatene. Det mest stemningsfulle og autentiske stedet er nok Máximo Gómez Park (mer kjent som Domino Park) på hjørnet av SW 15 Avenue. Her samles førstegenerasjons eksilkubanere (kjent som "históricos") ved betongbord under rødteglede "cabañas" for å omgås og spille domino, tilsynelatende helt uberørte av alle kameraene som klikker rundt dem.

Vi spiser en kubansk lunsj før vi drar til den berømte Brickell Avenue i Miamis finanssentrum og videre til populære Bayside Market Place med sine butikker og suvenirboder. Bussen kjører de som ønsker det tilbake til hotellet, og ettermiddagen er fri til egne aktiviteter. Om kvelden spiser vi en felles middag.

Dag 3. Vi går om bord

Tilbring formiddagen med å slappe av på stranden eller ta en siste fotorunde på Miami Beach. Om morgenen går bussen til havnen i Fort Lauderdale og skipet Zaandam, vårt hjem de neste to ukene. Noen av restaurantene om bord er allerede åpne, så de som ikke har spist lunsj ennå, kan gjøre det så snart innsjekkingen er ferdig. Skipet forlater havnen sent om ettermiddagen og turens virkelige eventyr begynner.

Dag 4–5. Til havs

Reisen fra Fort Lauderdale i Florida til Colombia tar drøye to dager over Det karibiske hav. Vi seiler mellom Cuba og Haiti og fortsetter rett sørover til Cartagena. Slapp av på dekk i en solseng og nyt utsikten, les en god bok eller delta i de mange aktivitetene om bord. Det er mange spisesteder å velge mellom og flere forskjellige barer. Om bord finnes det også et hyggelig bibliotek, teater, klubber med levende musikk, kasino, treningsstudio og et spa der du kan skjemme deg bort med ulike behandlinger (bestilles og betales direkte om bord på skipet). Reiselederen holder deg informert om alle mulighetene om bord på skipet og inviterer jevnlig til foredrag.

Dag 6. Cartagena, Colombia

Vi ankommer havnen i Cartagena tidlig om morgenen. Byen var en gang en bastion i det spanske kongeriket og en av kolonitidens viktigste havner for transport av gull og annen verdifull last til Spania. Cartagena ble jevnlig angrepet av sjørøvere som ikke sjelden kom seg unna og kunne nyte de spanske rikdommene. Kolonistene ble til slutt lei av plyndringen og begynte å bygge ut byens forsvarsverk, og Cartagena ble etter hvert et av de mest ugjennomtrengelige festningsverkene i Sør-Amerika. Vi starter dagen med en rundtur i boligområdet Manga, der vi beundrer de tradisjonelle herskapshusene i republikansk stil fra slutten av 1800-tallet. Deretter går turen videre til fortet Castillo San Felipe de Barajas, som en gang var Latin-Amerikas viktigste militæranlegg, bygget på 1700-tallet for å forsvare byen.

Turen fortsetter med en panoramatur som blant annet inkluderer San Pedro Claver, en kirke fra 1700-tallet med vakre statuer og inventar fra ”den gamle verdenen” til ære for misjonæren Peter Claver. Som slavenes skytshelgen var Claver den første som ble kanonisert på den vestlige halvkule – et tegn på at katolisismens prinsipper hadde slått rot i Colombia.

Neste stopp er inkvisisjonspalasset, som fungerte som en domstol der alle som ble anklaget for kjetteri fikk saken sin prøvd. Palasset rommer torturinstrumenter, dokumenter, malerier og forklaringer på hva inkvisisjonen egentlig betydde og innebar. Fra det lille gittervinduet vi ser under besøket vårt, ble tribunalets dommer ble kunngjort for offentligheten – og det var som regel ikke gode nyheter.

Dag 7. Panamakanalen

I 1513 oppdaget den spanske erobreren Balboa Panamas stillehavskyst, og kort tid etter ble drømmen om en passasje som ville gjøre det mulig for skip å reise mellom Atlanterhavet og Stillehavet uten å måtte ta den lange og til tider svært farlige ruten via Kapp Horn på Sør-Amerikas spiss, trolig født. Noen hundre år senere, i 1880, ble det første spadetaket tatt til et av de mest ambisiøse byggeprosjektene i menneskehetens historie. Etter utallige tekniske utfordringer, sykdomsutbrudd som krevde over 20 000 menneskeliv, jordskjelv og mange millioner dollar, ble Panamakanalen innviet 15. august 1914.

I dag passerer vi den samme ruten som nesten en million skip har gjort før oss, og kan beundre dette menneskelige underverket på nært hold – et av reisens virkelige høydepunkter. Det mest forbløffende er kanskje slusene, som er nesten 34 meter brede og over 300 meter lange. Panamakanalen har fortsatt stor betydning for skipsfarten og verdenshandelen, og i 2016 ble det gjennomført omfattende arbeider for å utvide kanalen og slusene slik at stadig større handels- og containerskip kan passere.

Dag 8. Til havs

Reisen fortsetter langs sørvestkysten av Mellom-Amerika mot Costa Rica.

Dag 9. Puntarenas, Costa Rica

Dagens utflukt tar oss med på en spasertur gjennom den praktfulle Pura Vida Garden – kåret til den beste hagen i Latin-Amerika. Parken er et visuelt mesterverk designet rundt Costa Ricas spektakulære flora, fauna og fossefall. Her kan du se tusenvis av plantearter, inkludert mange ulike orkideer fra Costa Rica og resten av verden.

Vi går til fots til et av Costa Ricas høyeste fossefall. Her kan vi nyte den spektakulære panoramautsikten over Stillehavskysten og se kilometervis av den fantastiske kystlinjen og øyene utenfor. Alle de blomstrende plantene gjør at sommerfuglene trives i sitt naturlige miljø, og hagen er også et drømmested for fuglekikkere. Mange fugleeksperter mener at dette er det beste utsiktspunktet for fuglekikking i hele Costa Rica.

Deretter krysser vi Tarcoles-broen og stopper for å se om vi kan finne noen av elvens enorme krokodillebestand. Før vi returnerer til skipet, besøker vi suvenirmarkedet El Jardín i Orotina. Her kan du handle, smake på deilige tropiske frukter eller nyte en kopp kaffe fra Costa Rica.

Dag 10. Corinto, Nicaragua

Skipet vårt ligger åtte timer i Corinto, Nicaraguas eneste ordentlige havn på Stillehavskysten. Dagens busstur tar oss til kolonibyen Léon, som er kjent for sin storslåtte katedral, sine gater i kolonistil og for å ha bevart sin gamle arkitektur med enetasjes hus med murstein- og tretak. Léon ble grunnlagt i 1524 av spanske conquistadorer (erobrere) og var Nicaraguas hovedstad i mer enn 200 år før denne æren ble gitt til Managua i 1851. I dag er Léon landets viktigste by etter Managua og ligger vakkert til ved foten av Momotombo-vulkanen. Den første versjonen av byen ble ødelagt i 1609 av et vulkanutbrudd.

Vi besøker den vakre sentralparken og katedralen La Asunción, som nylig ble erklært verdensarv av UNESCO, der besøkende kan klatre opp på taket og nyte panoramautsikten over den sjarmerende byen og fjellene i horisonten. Katedralen er den største i Mellom-Amerika og tok hele 67 år å bygge. Her ligger blant annet Rubén Dario, den moderne spanske litteraturens far, begravet.

Ettermiddagen er i kunstens tegn og først besøker vi Ortiz Guardian Art Gallery, som regnes som et av de beste private galleriene for samtidskunst i regionen. På vei tilbake til Puerto Corinto stopper vi ved Chorotega-museet, som huser mer enn 1500 gjenstander fra urbefolkningen – den beste samlingen av førspanske gjenstander i området.

Dag 11. Puerto Quetzal, Guatemala

En hel dag i Guatemalas eneste stillehavshavn gir oss god tid til å begi oss ut på en guidet busstur gjennom det vakre landskapet, med den storslåtte verdensarvbyen Antigua som endelig mål. Vi ruller først gjennom et kystlandskap med kveg, gårder og sukkerplantasjer, som sakte går over i et mer vulkansk landskap jo nærmere Antigua vi kommer.

Vel fremme i Antigua, som ligger ca. 1500 meter over havet, besøker vi den sentrale parken med katedralen, regjeringspalasset, kirken og klosteret La Merced. Etter omvisningen får du tid til å gå rundt på egen hånd før vi spiser lunsj sammen.

Lunsjen serveres på Casa Santo Domingo, et restaurert kloster som nå huser et femstjerners hotell og et kultursenter med flere små museer med moderne og kolonial kunst, stearinlys, keramikk og kunsthåndverk.

Vi besøker også det berømte Jademuseet der vi lærer om produksjon av smykker og kunsthåndverk.

Dag 12. Huatulco, Mexico

Vårt første av to stopp i Mexico er Huatulco, et populært turistmål for meksikanere som byr på sol, sand og ni vakre bukter i ulike blåtoner – hvorav fire er økologiske naturreservater. Dagen i Huatulco står til din egen disposisjon, og du kan enten bestille en av utfluktene som skipet tilbyr, eller utforske byen og omgivelsene på egen hånd.

Dag 13. Til havs

Vi seiler langs Mexicos sørkyst hele dagen.

Dag 14. Puerto Vallarta, Mexico

Denne halvdagsutflukten starter med en rundtur i Marina Vallarta. Deretter fortsetter turen gjennom landsbygda og den pittoreske lille byen Ixtapa, et av de få gjenværende jordbruksområdene i Puerto Vallarta.

Vi besøker en tequilafabrikk og lærer hvordan blå agave forvandles til tequila i verdensklasse. Vi smaker oss også gjennom ulike kvaliteter av Mexicos mest populære brennevin.

På vei tilbake til Puerto Vallarta blir vi guidet til fots gjennom sjarmerende brosteinsgater til den vakre strandpromenaden Malecón. Vi benytter også muligheten til å besøke katedralen ”Our Lady of Guadalupe” og det gamle rådhuset.

Det er mulig å rusle rundt i Puerto Vallartas gater og returnere til skipet på egen hånd.

Dag 15–16. Til havs

Vi kjører nordover langs hele den meksikanske halvøya Baja California og følger deretter kysten i Sør-California til San Diego.

Dag 17. San Diego, USA – Hjemreise

Vi er fremme ved endestasjonen av det vi håper har vært et fantastisk cruise med TEMA og Holland America Line. Vi spiser en siste frokost om bord og sjekker ut av lugarene våre. Men opplevelsene er ikke over ennå, og vi bruker formiddagen på å besøke San Diego, en av USAs mest spennende byer. Halvdagsutflukten begynner med en tur gjennom det historiske bysentrumet og videre til Balboa Park. Dette er landets største urbane kulturpark og huser museer, hager og San Diego Zoo.

Deretter fortsetter vi nordover til badebyen La Jolla (uttales La-hoya) – en ekte perle med sin pittoreske kystlinje og sjøløvekolonier.

Bussen kjører oss tilbake til San Diegos sentrum, der vi har litt tid på egen hånd før vi drar til flyplassen.

Dag 18. Ankomst Skandinavia

Vi håper at du har hatt et fantastisk cruise med TEMA og at du får med deg mange gode minner hjem.


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r USA
• Alle overnattinger i utvendig lugar
• 16 frokoster
• 14 lunsjer
• 15 middager
• Alle utflukter i henhold til program
• TEMA-reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Avreise Skandinavia og ankomst Miami. To overnattinger på hotell i Miami.

Dag 2

Guidet tur i Everglades og Miami. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 3

Transport til Fort Lauderdale og skipet Zaandam. Cruiset starter. Frokost, lunsj og middag er inkludert. 14 overnattinger på skipet.

Dag 4

Dag til havs. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 5

Dag til havs. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 6

Ankomst Colombia. Dagsutflukt til Cartagena. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 7

Cruise gjennom Panamakanalen. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 8

Dag til havs. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 9

Ankomst Puntarenas i Costa Rica. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 10

Ankomst Corinto, Nicaragua. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 11

Ankomst Puerto Quetzal, Guatemala. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 12

Ankomst Huatulco, Mexico. Fri dag i Huatulco. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 13

Dag til havs. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 14

Ankomst Puerto Vallarta, Mexico. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 15

Dag til havs. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 16

Dag til havs. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 17

Ankomst San Diego, USA. Dagsutflukt og transport til flyplassen for avreise mot Skandinavia. Frokost er inkludert.

Dag 18

Ankomst Skandinavia.

USA

Innbyggere: 322 millioner
Flateinnhold: 9 372 614 km²
Valuta: US-dollar (USD)
Religion: Protenstantisk kristendom dominerer; men også katolikker og ortodoks kristne, jødiske minoriteter, mindre grupper av muslimer, buddhister og sikher.
Språk: Engelst. Største minoritetsspråk er spansk.

Panama

Innbyggere 3,6 millioner

Flateinnhold 77 100 km²

Valuta PAB, Panama balboa

Religion Katolikker

Språk Spansk


Costa Rica

Innbyggere 4, 8 millioner
Flateinnhold 51 100 km²
Valuta Colon
Religion Katolisme, voksende minoritet av protestantiske vekkelsesbevegelser, tradisjonelle lokale religioner.
Språk Spansk er det offisielle språket. I tillegg finnes det et fåtall indianerdialekter

Colombia

Innbyggere: 48,9 milloner

Flateinnhold: 1 141 748 km²

Valuta: Peso (COP)

Religion: Katolisisme

Språk: Spansk, 65 indianerspråk og kreolsk. 

Nicaragua 

Befolkning: 6 millioner

Landets yte: 130 370 km²
Valuta: Cordoba (NIO)
Religion: Kristendom (ca 80%). Majoritet katolikker men også evangelister og en liten andel herrnhuter. Mindre enn 2% har en annan tro en kristendom
Språk: Spansk (95,3%), andra lokale språk og engelsk.
Statsform: Republik.

Guatemala

Innbyggere:16,5 millioner 

Flateinnhold:109 000 km²
Valuta:Quetzal
Religion:Katolikker, protestanster, tradisjonell mayareligion
Språk:Spansk er det offisielle språket, det snakkes også rundt 20 indianerspråk. 


Mexico

Innbyggere 129 millioner
Flateinnhold 1 972 550 km²
Valuta Mexikansk peso
Religion Ingen offisiell religion
Språk Spansk 

Viktig om reisen

Grunnprisen omfatter følgende
Flyreise t/r USA. TEMAs reiseleder, alle overnattinger i delt dobbeltrom og utvendig lugar, måltider, utflukter og reisens transporter som beskrevet i dagsprogrammet.

OBS! For denne reisen gjelder en høyere depositumavgift på 9 000 kr per person som skal betales innen en uke etter bestilling. Denne avgiften refunderes ikke ved en eventuell avbestilling. Sjekk gjerne din reise/avbestillingsforsikring før du bestiller.

Om programmet
Merk at cruisets lengde og program kan variere fra avreise til avreise ettersom rederiet av og til legger om rutene. Det meste er likt men det kan forekomme at enkelte stop varierer. Vi gjør derfor oppmerksom på at det bildemateriale vi har tilgjengelig kan vise destinasjoner som vi ikke besøker på det cruiset du har valgt.

Om flyet
Flyet er tillpassat der cruiset starter og slutter, noe som kan variere mellom de ulike avreisedatoene. Vi starter vårt cruise enten i San Diego og avslutter i Fort Lauderdale eller tvert imot.

Overnatting i USA
Legg merke til at delt dobbeltrom i USA som oftest betyr dobbeltseng. Hvis du ønsker garantert twin bed/separate senger koster dette ekstra. Tillegget (300 sek per person) må bestilles og betales før avreise.

Hotell ved ankomst
Ved innsjekking på flyplassen for avreise fra Skandinavia må du ha reisens første hotellnavn og adresse tilgjengelig.

For avreisen 11/02 2022 gjelder
Courtyard South Beach
1530 Washington Avenue, Miami Beach, Florida 33139, USA
Tel: +1 305-607-8887


Om rederiet
Holland America Line er et engelsk/amerikansk selskap og et av verdens eldste rederier, grunnlagt allerede i 1873, som Netherlands-America Steamship Company. Da var hensikten å transportere både varer og mennesker fra Europa til Amerika. Allerede i 1895 tilbyr Holland America Line den første cruisereisen, og i 1971 slutter selskapet med transportdelen for godt og går helt over til å tilby cruise.

Holland America Line har i dag en stor flåte mellomstore skip og tilbyr cruise til spennende og eksotiske steder verden over. Holland America Line er kjent for høy standard, fantastisk service, god mat og sterkt miljøengasjement – dermed er det en selvsagt samarbeidspartner for TEMA.

Om skipene
Det finnes flere skip og hvilket skip du reiser med avhenger av avreisedato. Alle tilbyr en romslig og komfortabel reise der det alltid finnes noe å gjøre. Når du ikke besøker noen av de eksotiske destinasjonene på reisen, har du god tid til å oppdage alle aktivitetene om bord. Matlagningskurser, shower, musikk og mye mer.

Hvis du vil røre på deg i løpet av reisen finnes et stort treningssenter og to bassenger. I Exploration Central kan du selv lære deg mer om reisemålene vi skal besøke, i tillegg til at reiselederen holder forelesninger og forbereder deg på den beste måten for utfluktene vi skal delta på. Mange av aktivitetene er inkludert i reisens pris.

Mot en ekstra kostnad kan du for eksempel slappe av i skipets spa, gå på skjønnhetssalong eller til frisøren. Wi-fi er tilgjengelig men er dyrt. Man må beregne en kostnad på 30 USD per dag eller 150 USD for 12 dager.

Avreise 14/03 2024: Zaandam

Lugarene
På denne reisen er Ocean View lugarer/utsidelugarer med havutsikt inkludert i grunnprisen. Alle lugarer har egen dusj og toalett, oppbevaringsmuligheter, kjøleskap og hårføner. Det er mulig å oppgrader lugaren, mot tillegg i prisen. Kategorier og priser kan variere avhengig av hvilket skip du reiser med.

Antall lugarer med tilleggspris vist under er begrenset og kan bli fort utsolgt. Vi kan derfor ikke garantere tilgang. Tenk også på at når du vel har endret kategori/lugar er det ingen garanti for at du kan bytte tilbake hvis du ombestemmer deg. Ta kontakt med våre selgere ved bestilling hvis du er interessert i å oppgradere din lugar.

Tillegg per person

Avreise 2024-03-14:
14 025 kronor/person 

De fleste fartøyene er lugarene utrustet med el uttak av både amerikansk (115V) og europeisk modell ((220V). Det kan likevel være lurt å ta med en adapter, spesielt for dagsprogrammet før cruiset der vi ikke kan garantere europeisk uttak på hotellet.

Mat og drikke om bord
På skipet trenger du aldri gå sulten eller tørst. Her tilbys et stort utvalg av restauranter, snackserveringer, barer og kaféer – og flere er inkludert i prisen. Alternativene er mange, og det finnes både fine dining og noe mer avslappet. Hvis du skulle ha lyst til å spise i lugaren, tilbys 24 timers room service helt uten ekstra kostnad.

Når det gjelder drikker, er vann, juice, kaffe (vanlig traktekaffe), te og melk inkludert. Reisens pris omfatter ikke alkoholholdige drikker, noen spesialteer, øvrige kaffedrikker (cappuccino, café latte osv.), brus, vann på flaske eller smoothies.

Men det finnes flere drikkepakker å velge mellom, og alle kan bestille på forhånd eller om bord på skipet. Hvis du velger å bestille drikkepakken om bord, blir prisen litt høyere. Drikkepakker kan forhåndsbestilles direkte hos Holland America Line, ved å logge inn i deres bestilling system. Nettadressen og innlogging informasjon sendes ut når det har skjedd en bestilling hos TEMA.

Visum
Skandinaviske statsborgere trenger ikke visum til landene vi skal besøke på reisen. Men alle trenger en innreisetillatelse til USA. Du som reisende må selv registrere deg på ESTA for å få tillatelse til å gå om bord i flyet. Via lenken under kan du lese mer om hvilke regler som gjelder og hvordan du registrerer deg:

Les mer om ESTA >>

Valuta og valutaveksling
Om bord på skipet gjelder amerikanske dollar (USD), men ved behov er det helt problemfritt å veksle til lokale valutaer om bord eller via vekslingskontor og uttaksautomater i havnene vi besøker.

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres normalt i de fleste butikkene i større byer.

Betaling om bord
Som gjest hos Holland America Line får du automatisk en egen konto når du går om bord. Alle eventuelle kjøp og tjenester om bord, trekkes på kontoen via nøkkelkortet ditt. Kontanter godtas ikke for enkelttransaksjoner, for eksempel i barer, butikker, spa og strandturer. Nøkkelkortet blir med andre ord det viktigste betalingsmiddelet ditt. Som en del av innsjekkingsprosessen den første dagen av cruiset, registreres et kreditt- eller bankkort (Visa®, Mastercard®, American Express® eller Discover®), som igjen aktiverer nøkkelkortet.

Den dagen du går om bord, reserverer Holland America Line et beløp på kreditt- eller bankkortet som tilsvarer 60 amerikanske dollar per person og cruisedag. Hvis du bruker opp det reserverte beløpet før cruiset er over, godkjennes kortet for kjøp som allerede er utført og ytterligere 60 dollar per person og cruisedag, for resten av cruiset.

Driks
I USA er det en sterk "drikskultur". Det er vanlig å tipse 15-18% når man spiser på restaurant. Lokale skatter på 1-10% legges til pris på varer som mat og drikke på de fleste stedene.

Felles driks er ikke inkludert på denne reisen, og vi anbefaler et beløp på 45 USD for driks til felles aktiviteter og måltider, samt til sjåfører, lokalguider og bagasjebærere. TEMAs reiseleder samler inn driksen ved starten på reisen og fordeler deretter til respektive personer.

Hotellserviceavgift er en obligatorisk serviceavgift som normalt trekkes fra kontoen til alle reisende om bord. Vi har imidlertid valgt å betale avgiften på forhånd og slik inkludere den i prisen for reisen. Det er for øvrig helt frivillig å betale dricks, men kanskje du vil betale litt ekstra til rengjøringspersonale eller andre i besetningen som har stelt for deg på reisen. Hvor mye du i så fall vil gi, er helt opp til deg – det fins ingen spesielle regler.

Klima
Opplysninger om klima og aktuelle værmeldinger for ulike destinasjoner på reisen, fins på nettstedene til ulike værmeldingstjenester, for eksempel www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr
Om bord på skipet er det på dagtid helt i orden å bruke shorts, t-skjorte og sandaler. På kvelden og til middager forventes det at du er pent kledd. Du trenger ikke bruke dress, men gjerne dressjakke, skjorte og chinos eller mørke jeans.

Utfluktene på reisen skjer normalt til steder med høye dagtemperaturer og tropisk klima. Derfor bør du tenke på å kle deg i behagelige og luftige klær, gjerne av bomull. Et par gode tursko er helt nødvendig, både til fotturene med guide og turer du tar på egen hånd. Når vi besøker steder med høy beliggenhet, kan temperaturen synke betydelig. Et tips er derfor at du alltid har en genser og/eller jakke med deg.

Spør gjerne reiselederen før hver tur hvilke typer klær som anbefales. Du kan også få mer informasjon om klimaet på hver destinasjon, og mye annet, i skipets eget Exploration Center.

Hotell/overnatting

 • Antall netter: 14
 • Sted: Holland America Cruise
 • Zaandam

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Cruise

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.