Panamakanalenhvor to verdenshav møtes

Selve Panamakanalen og historien bak gjør dette til en spesiell reise, i tillegg gjør vi oss kjent med flere spennende land. Vi besøker amerikansk vestkyst og østkyst, spaner etter krokodiller i Costa Ricas magiske natur, gjør fotavtrykk i verdensarvbyen Antigua og får med oss et velsmakende matlagingskurs i Mexiko - hele tiden i følge med vår erfarne reiseleder. 

Reisefakta

Land: USA, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Guatemala, Mexico

Reisetype: Cruise

Reiselengde: 18 dager

Størrelse på gruppen: 18-32 personer

Visum kreves : Ja (Klikk for detaljer)

Høydepunkter

 • Panamakanalen
 • Verdensarvbyen Antigua
 • Costa Ricas vackre natur
 • Livet ombord på fartøyet
 • Fargerike Mexico

Dagsprogram
Avreise 11. februar 2022

Dag 1. Ankomst Miami
Avreise fra Skandinavia med ankomst til Miami samme dag. TEMAs reiseleder møter på flyplassen for transport til hotellet på selveste Miami Beach. Om kvelden venter felles velkomstmiddag der reiselederen presenterer seg nærmere og forteller om programmet de nærmeste dagene.

Dag 2. Everglades og Miami
Etter frokost blir det en kort reise til Everglades Park, det villeste subtropiske området i USA. Plantelivet ligner de karibiske øyenes, og trehundre arter av fugler og mengder av andre dyr, deriblant alligatorene, har funnet et fristed her. Her drar vi på en spennende tur og får oppleve naturen på nært hold i en såkalt airboat, en flatbunnet båt som drives fremover av det som ligner en stor flypropell plassert akterut, ovenfor vannflaten.

Tilbake på tørt land går turen mot Miami igjen og bydelen Lille Havanna, kjent for sin store befolkning av eksilkubanere, et sprudlende gateliv, utmerkede restauranter, musikk og mange andre kulturelle innslag. Vi spaserer langs historiske Calle Ocho og nyter atmosfæren med øyeblikksbilder, lyder og dufter i disse livlige kvartalene. Det mest suggestive og autentiske stedet er sannsynligvis Maximo Gomez Park (bedre kjent som Domino Park) på hjørnet av SW 15 Avenue. Her, ved betongbodene under rødkalkede "cabanas", samles førstegenerasjons eksilkubanere (kjente som "historicos") for å omgås og spille domino, tilsynelatende helt uberørte av kameraene som klikker rundt dem.

Vi spiser cubansk lunsj før turen går videre mot berømte Brickell Avenue i Miamis finansielle sentrum og videre mot populære Baysode Market Place med sine butikker og suvenirboder. Her slutter dagens program og ettermiddagen er fri til egne opplevelser. Fra Bayside Market Place er det enkelt å ta en taxi tilbake til Miami Beach og hotellet, en reise på ca. 15–20 minutter. En varm anbefaling er å spasere langs strandstripen i Miami Beach og la seg forføre av både mennesker og fargerike husfasader i beste art deco-stil.

Dag 3. Vi går om bord
Bruk morgenen til å slappe av på stranden eller ta en siste fotorunde i Miami Beach. Midt på dagen går bussen mot havnen i Fort Lauderdale og skipet Niew Amsterdam, hjemmet vårt de neste to ukene. Noen restauranter om bord er allerede åpne, så de som ikke har spist lunsj enda kan gjøre det så fort innsjekkingen er ferdig. Sent om ettermiddagen forlater skipet havnen og reisens store eventyr kan begynne.

Dag 4–5. Til havs
Reisen fra Fort Lauderdale i Florida til Columbia krever drøye to døgn over det Karibiske hav. Vi seiler mellom Cuba og Haiti og fortsetter rett sørover til Cartagena. Slapp av på dekk i en solseng og nyt utsikten, les en god bok eller bli med på noen av de mange aktivitetene om bord. Det finnes mange spisesteder å velge mellom og flere ulike barer. Om bord er det også et hyggelig bibliotek, et teater, klubber med livemusikk, et kasino, treningsrom og et spa der du kan skjemme deg bort med ulike behandlinger (bestilles og betales direkte om bord på skipet). Reiselederen informerer fortløpende om alle muligheter om bord på skipet og står for flere felles arrangementer og informasjonsmøter.

Dag 6. Cartagena, Colombia
Vi ankommer havnen i Cartagena tidlig om morgenen. Byen var en gang en bastion for det spanske kongeriket og en av de viktigste havnene under kolonitiden for å frakte gull og annen dyrbar last til Spania. Cartagena led regelmessige angrep fra sjørøvere som ikke altfor sjelden kom seg unna og kunne nyte de spanske rikdommene. Leie av plyndringene begynte kolonistene å bygge opp byens forsvar og gjorde til slutt Cartagena til et av de mest ugjennomtrengelige festningsverkene i Sør-Amerika. Vi innleder dagens utflukt med en tur gjennom boligområdet Manga og beundrer de typiske herregårdene i republikansk stil fra slutten av 1800-tallet. Deretter går turen videre mot fortet Castillo San Felipe de Barajas, en gang Latin-Amerikas viktigste militære struktur, bygget på 1700-tallet for å forsvare byen.

Vi ruller nå ut mot den gamle delen av Cartagena for et besøk på sjøfartsmuseet der vi får servert noe forfriskende og får se en oppvisning med røtter i den lokale folketroen. Deretter fortsetter vi med en panoramatur der blant annet San Pedro Claver er inkludert, en kirke bygget på 1700-tallet med noen vakre statuer og interiør fra "den gamle verden" som hedrer misjonæren Peter Claver. Som slavenes egen skytshelgen var Claver den første personen som ble kanonisert på den vestlige halvkule – et tegn på at katolismens prinsipper hadde slått rot i Columbia.

Neste stopp er Inkvisisjonspalasset som fungerte som domstol der alle som sto anklaget for kjetteri fikk sakene sine prøvd. I palasset finnes det torturinstrumenter, dokumenter, malerier og forklaringer på hva inkvisisjonen egentlig innebar og betydde. Fra det lille gittervinduet vi ser under besøket vårt, ble nemndas kjennelser kunngjort for offentligheten – som regel var det ingen gode nyheter. Etter turen får vi litt tid på egen hånd til å utforske byens gater eller kjøpe med noen suvenirer, før bussen går tilbake til skipet.

Dag 7. Panamakanalen
I 1513 oppdaget den spanske erobreren Balvoa Panamas Stillehavskyst og kort tid etter ble drømmen født om en passasje som ville tillate skipene å forflytte seg mellom Atlanterhavet og Stillehavet, uten å måtte ta den lange og noen ganger svært farlige veien via Kapp Horn på spissen av Sør-Amerika. Noen hundre år senere, i 1880, tas de første spadetakene på ett av de mest ambisiøse bygningsprosjektene i menneskenes historie. Etter utallige ingeniørmessige utfordringer, sykdomsutbrudd som tok over 20 000 menneskeliv, jordskjelv og mange millioner dollar, ble Panamakanalen innviet 15. august 1914.

I dag passerer vi samme vei som nærmere en million skip har gjort før oss, og vi beundrer dette menneskeskapte underverket på nært hold – et av reisens store høydepunkter. De kanskje mest beundringsverdige delene er selve slusene, med sine nesten 34 meters bredde og drøye 300 meters lengde. Panamakanalen har fortsatt i dag stor betydning for skipsfarten og verdenshandelen og i 2016 ble det omfattende arbeidet med å utvide kanalen og slusene for å tillate passasjen av de stadig større handels- og containerskipene avsluttet.

Dag 8. Til havs
Reisen fortsetter langs sørvestkysten av Mellom-Amerika mot Costa Rica.

Dag 9. Puntarenas, Costa Rica
Velkommen til det ville og vakre Costa Rica. Dagen begynner med et besøk i byen Esparza, en av de mest pittoreske i denne delen av Costa Rica. Byparken og kirken er symbolske for Costa Ricas landlige småbyer. Her møtes vi av lokale dansere som byr på underholdning i sine vakre kostymer, samtidig som vi får lære mer om de lokale tradisjonene.

Nå er det på tide å utforske tåkeskogens rikdommer når vi forflytter oss langs vakre stier, med fantastisk frodig vegetasjon som forvandles til rare og vakre former foran øynene våre. Fotturen begynner med en kort nedoverbakke som ender i en åpen kolibrihage der vi får se flere arter av disse små, fargerike fuglene utføre spektakulære akrobatiske manøvrer i luften.

Etter en fascinerende og nesten avhengighetsskapende opplevelse kommer vi til den første av fire hengebroer som til sammen dekker nærmere en kilometer av disse tilsynelatende luftbårne ferdselsveiene og tilbyr et unikt fugleperspektiv over tåkeskogen. Vi befinner oss hele 40 meter opp i luften når vi fortsetter turen blant elver og fossefall og guiden vår er med og peker ut tåkeskogen største særtrekk. Flere fuglearter, sommerfugler og små pattedyr bor i området, og planter som orkidéer, hummerklør, bregner, ananasplanter og mange andre er en del av dette spennende naturområdet.

Et besøk på en nærliggende sommerfuglgård er også en del av dagens opplevelser. Den blå morphoen, caligoen, monarken og tigersvalehalen er bare noen av de fantastiske sommerfuglene vi får mulighet til å se. Vi smaker også på den tradisjonelle drikken agua dulce, og nyter en stor, og like tradisjonell, costaricansk lunsj.

Dag 10. Corinto, Nicaragua
Skipet vårt ligger åtte timer i Corinto, Nicaraguas eneste ordentlige havn på Stillehavskysten. Dagens tur med buss tar oss til kolonibyen Léon, kjent for den vakre katedralen sin, gater i kolonistil og for å ha bevart sin gamle arkitektur med enetasjes hus med murstein og tretak. Léon ble grunnlagt i 1524 av spanske conquistadorer (erobrere) og var Nicaraguas hovedstad i mer enn 200 år før den æren ble overlatt til Managua i 1851. I dag er Léon landets viktigste by etter nettopp Managua og har en vakker beliggenhet ved basen av Momotombo Volcano. Den første versjonen av byen ble ødelagt allerede i 1609 av et vulkanutbrudd.

Vi besøker den vakre sentralparken og katedralen La Asunción, nylig utpekt til verdensarv av UNESCO, der den som vil kan klatre opp til taket og nyte panoramautsikten over den sjarmerende byen og fjellene i horisonten. Katedralen er Mellom-Amerikas største og tok hele 67 år å bygge. Her ligger blant annet Ruben Dario, den moderne spanske litteraturens far, begravd.

Ettermiddagen går i kunstens tegn, da vi først besøker Ortiz Guardian Art Gallery, ansett som et av regionens beste private gallerier med samtidskunst. På vei tilbake til Puerto Corinto stopper vi ved Chorotega Museum, som rommer mer enn 1500 gjenstander – den beste samlingen for pre-columbianske gjenstander i området.

Dag 11. Puerto Quetzal, Guatemala
En hel dag i Guatemalas eneste Stillehavshavn gir oss godt tid til å begi oss ut på en guidet busstur gjennom den vakre landsbygda, med den vakre verdensarvbyen Antigua som mål. Vi ruller innledningsvis gjennom et kystlandskap med storfe, gårder og sukkerplantasjer som langsom går over i et mer vulkansk landskap jo nærmere vi kommer Antigua.

Like utenfor byen stopper vi ved kultursenteret La Azotea og besøker et kaffemuseum og Casa K'ojom (K'ojom betyr musikk på flere mayaspråk), et lite museum dedikert Mayafolkets musikk.

Ved ankomst til Antigua, beliggende på ca. 1500 meters høyde over havet, besøker vi sentralparken med katedralen, regjeringspalasset, kirken og klosteret La Merced. Etter turen blir det tid til å gå rundt på egen hånd før vi spiser felles lunsj.

Lunsj serveres på Casa Santo Domingo, et restaurert kloster som i dag rommer et femstjerners hotell og kultursenter, inkludert flere små muséer med moderne og kolonikunst, lys, keramikk og håndverk.

Dag 12. Huatulco, Mexiko
Vårt første av to stopp i Mexico er Huatulco, et populært turiststed for meksikanere som byr på sol, sand og ni vakre havbukter i skiftende nyanser av blått – fire av disse er økologiske naturreservater. Dagen i Huatulco står til egen disposisjon og du kan enten velge å bestille en av de utfluktene skipet tilbyr eller oppleve byen og omgivelsene på egen hånd.

Dag 13. Til havs
Vi følger den meksikanske sydkysten hele dagen.

Dag 14. Puerto Vallarta, Mexico
Denne vakkert beliggende kystbyen har populære sandstrender og en mer interessant historie enn de fleste meksikanske byer. Derfor tar vi i løpet av dagen er nærmere titt under overflaten på Puerto Vallarta og passer også på å piffe opp kunnskapene våre om meksikansk matlaging.

Om morgenen tar vi bussen inn til sentrum av Puerto Vallarta der vi tar en guidet spasertur til fots til byens høydepunkter. Vi ser den alltid like populære Malecon (strandpromenaden), skulpturen av en sjøhest, mektige havutsikter og den fantastiske Vår Frue av Guadalupe-katedralen. De som ønsker det, kan benytte muligheten til å handle underveis og kanskje få med seg et minne eller to fra Mexico. Vi får også mulighet til å nyte farger, smaker og søte lukter som overvelder oss i en fabrikk som produserer tradisjonelt meksikansk godteri.

Litt senere finner vi den lille øya River Cuale i hjertet av Puerto Vallarta med butikker, statuer og historie, et sted hvis atmosfære har en tendens til å trollbinde sine besøkende.

Om ettermiddagen blir det en kort bussreise til stedet for matlagingskurset. Her venter en kokk for å friste smaksløkene våre med autentisk meksikansk mat – mat som vi lærer å lage selv. Her finnes det noe for alle smaker, så ta med appetitten og gjør deg klar til å imponere venner og bekjente etter hjemkomst.

Dag 15–16. Til havs
Vi drar nordover langs hele den meksikanske halvøya Baja California og følger deretter den sørcaliforniske kysten til San Diego.

Dag 17. San Diego, USA – Hjemreise
Vi har kommet til endestasjonen for det vi håper har vært et fantastisk cruise sammen med TEMA og Holland America Line. Vi spiser en siste frokost om bord og sjekker ut fra lugarene våre. Men opplevelsene er ikke slutt enda og vi tilbringer formiddagen med en tur i San Diego, en av USAs mest spennende byer.

Vi begynner med et besøk i Balboa Park – San Diegos juvel – for å få en smaksprøve av dens varierte flora, fauna og vakkert bevarte arkitektur. Dette er USAs største urbane kulturpark og inkluderer muséer, hager og den berømte dyreparken San Diego Zoo.

Detter fortsetter reisen nordover til den lille kystbyen La Jolla – en ekte perle med sin koselige atmosfære, pittoreske kyststripe og sjøløvekolonier. I dag er ikke lunsj inkludert, og vi anbefaler derfor at alle kjøper med seg noe å spise fra La Jolla. Ellers kan du naturligvis kjøpe noe å spise på flyplassen.

Før vi drar tilbake til San Diego stopper vi ved Point Loma og Cabrillo National Monument. Her kom europeiske oppdagelsesreisende for første gang i kontakt med det nordamerikanske kontinentets vestkyst. I tillegg til å være et historisk viktig sted i amerikansk historie, byr Point Loma på fantastisk utsikt over kysten.

Etter to uker med spennende opplevelser har reisen nå kommet til veis ende. Bussen gjør et siste stopp ved San Diegos internasjonale flyplass før hjemreisen mot Skandinavia.

Dag 18. Ankomst Skandinavia
Vi håper du har hatt et fantastisk cruise sammen med oss i TEMA og at du tar med deg mange fine minner hjem i kofferten.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r USA
• Alle overnattinger i utvendig lugar
• 16 frokoster
• 14 lunsjer
• 15 middager
• Alle utflukter i henhold til program
• TEMA-reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Avreise Skandinavia og ankomst Miami. Velkomstmiddag er inkludert. To overnattinger på hotell i Miami.

Dag 2
Guidet tur i Everglades og Miami. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 3
Transport til Fort Lauderdale og skipet Nieuw Amsterdam. Cruiset begynner. Frokost og middag er inkludert. 14 overnattinger på skipet.

Dag 4
Dag til havs. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 5
Dag til havs. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 6
Ankomst Colombia. Dagsutflukt til Cartagena. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 7
Cruise gjennom Panamakanalen. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 8
Dag til havs. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 9
Ankomst Puntarenas i Costa Rica. Dagsutflukt til tåkeskogene. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 10
Ankomst Corinto, Nicaragua. Dagsutflukt til Léon. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 11
Ankomst Puerto Quetzal, Guatemala. Dagsutflukt til Antigua. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 12
Ankomst Huatulco, Mexico. Fri dag i Huatulco. Frokost, lunsj og middag er inkludert. .

Dag 13
Dag til havs. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 14
Ankomst Puerto Vallarta, Mexico. Dagsutflukt til Puerto Vallarta og matlagingskurs. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 15
Dag til havs. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 16
Dag til havs. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 17
Ankomst San Diego, USA. Dagsutflukt i San Diego. Transport til flyplassen og avreise til Skandinavia. Frokost er inkludert.

Dag 18
Ankomst Skandinavia.

USA

Innbyggere: 322 millioner
Flateinnhold: 9 372 614 km²
Valuta: US-dollar (USD)
Religion: Protenstantisk kristendom dominerer; men også katolikker og ortodoks kristne, jødiske minoriteter, mindre grupper av muslimer, buddhister og sikher.
Språk: Engelst. Største minoritetsspråk er spansk.

Panama

Innbyggere 3,6 millioner

Flateinnhold 77 100 km²

Valuta PAB, Panama balboa

Religion Katolikker

Språk Spansk


Costa Rica

Innbyggere 4, 8 millioner
Flateinnhold 51 100 km²
Valuta Colon
Religion Katolisme, voksende minoritet av protestantiske vekkelsesbevegelser, tradisjonelle lokale religioner.
Språk Spansk er det offisielle språket. I tillegg finnes det et fåtall indianerdialekter

Nicaragua 

Befolkning: 6 millioner

Landets yte: 130 370 km²
Valuta: Cordoba (NIO)
Religion: Kristendom (ca 80%). Majoritet katolikker men også evangelister og en liten andel herrnhuter. Mindre enn 2% har en annan tro en kristendom
Språk: Spansk (95,3%), andra lokale språk og engelsk.
Statsform: Republik.

Guatemala

Innbyggere:16,5 millioner 

Flateinnhold:109 000 km²
Valuta:Quetzal
Religion:Katolikker, protestanster, tradisjonell mayareligion
Språk:Spansk er det offisielle språket, det snakkes også rundt 20 indianerspråk. 


Mexico

Innbyggere 129 millioner
Flateinnhold 1 972 550 km²
Valuta Mexikansk peso
Religion Ingen offisiell religion
Språk Spansk

Viktig om reisen

Grunnprisen omfatter følgende
Flyreise t/r USA. TEMAs reiseleder, alle overnattinger i delt dobbeltrom og utvendig lugar, måltider, utflukter og reisens transporter som beskrevet i dagsprogrammet.

OBS! For denne reisen gjelder en høyere depositumavgift på 9 000 kr per person som skal betales innen en uke etter bestilling. Denne avgiften refunderes ikke ved en eventuell avbestilling. Sjekk gjerne din reise/avbestillingsforsikring før du bestiller.

Om programmet
Merk at cruisets lengde og program kan variere fra avreise til avreise ettersom rederiet av og til legger om rutene. Det meste er likt men det kan forekomme at enkelte stop varierer. Vi gjør derfor oppmerksom på at det bildemateriale vi har tilgjengelig kan vise destinasjoner som vi ikke besøker på det cruiset du har valgt.

Om flyet
Flyet er tillpassat der cruiset starter og slutter, noe som kan variere mellom de ulike avreisedatoene. Vi starter vårt cruise enten i San Diego og avslutter i Fort Lauderdale eller tvert imot.

Overnatting i USA
Legg merke til at delt dobbeltrom i USA som oftest betyr dobbeltseng. Hvis du ønsker garantert twin bed/separate senger koster dette ekstra. Tillegget (300 sek per person) må bestilles og betales før avreise.

Hotell ved ankomst
Ved innsjekking på flyplassen for avreise fra Skandinavia må du ha reisens første hotellnavn og adresse tilgjengelig.

For avreisen 11/02 2022 gjelder
Courtyard South Beach
1530 Washington Avenue, Miami Beach, Florida 33139, USA
Tel: +1 305-607-8887


Om rederiet
Holland America Line er et engelsk/amerikansk selskap og et av verdens eldste rederier, grunnlagt allerede i 1873, som Netherlands-America Steamship Company. Da var hensikten å transportere både varer og mennesker fra Europa til Amerika. Allerede i 1895 tilbyr Holland America Line den første cruisereisen, og i 1971 slutter selskapet med transportdelen for godt og går helt over til å tilby cruise.

Holland America Line har i dag en stor flåte mellomstore skip og tilbyr cruise til spennende og eksotiske steder verden over. Holland America Line er kjent for høy standard, fantastisk service, god mat og sterkt miljøengasjement – dermed er det en selvsagt samarbeidspartner for TEMA.

Om skipene
Det finnes flere skip og hvilket skip du reiser med avhenger av avreisedato. Alle tilbyr en romslig og komfortabel reise der det alltid finnes noe å gjøre. Når du ikke besøker noen av de eksotiske destinasjonene på reisen, har du god tid til å oppdage alle aktivitetene om bord. Matlagningskurser, shower, musikk og mye mer.

Hvis du vil røre på deg i løpet av reisen finnes et stort treningssenter og to bassenger. I Exploration Central kan du selv lære deg mer om reisemålene vi skal besøke, i tillegg til at reiselederen holder forelesninger og forbereder deg på den beste måten for utfluktene vi skal delta på. Mange av aktivitetene er inkludert i reisens pris.

Mot en ekstra kostnad kan du for eksempel slappe av i skipets spa, gå på skjønnhetssalong eller til frisøren. Wi-fi er tilgjengelig men er dyrt. Man må beregne en kostnad på 30 USD per dag eller 150 USD for 12 dager.

Avreise 11/02 2022: Zuiderdam

Lugarene
På denne reisen er Ocean View lugarer/utsidelugarer med havutsikt inkludert i grunnprisen. Alle lugarer har egen dusj og toalett, oppbevaringsmuligheter, kjøleskap og hårføner. Det er mulig å oppgrader lugaren, mot tillegg i prisen. Kategorier og priser kan variere avhengig av hvilket skip du reiser med.

Antall lugarer med tilleggspris vist under er begrenset og kan bli fort utsolgt. Vi kan derfor ikke garantere tilgang. Tenk også på at når du vel har endret kategori/lugar er det ingen garanti for at du kan bytte tilbake hvis du ombestemmer deg. Ta kontakt med våre selgere ved bestilling hvis du er interessert i å oppgradere din lugar.

Tillegg per person

Avreise 2022-02-11:
3 000 kronor/person i Verandah

De fleste fartøyene er lugarene utrustet med el uttak av både amerikansk (115V) og europeisk modell ((220V). Det kan likevel være lurt å ta med en adapter, spesielt for dagsprogrammet før cruiset der vi ikke kan garantere europeisk uttak på hotellet.

Mat og drikke om bord
På skipet trenger du aldri gå sulten eller tørst. Her tilbys et stort utvalg av restauranter, snackserveringer, barer og kaféer – og flere er inkludert i prisen. Alternativene er mange, og det finnes både fine dining og noe mer avslappet. Hvis du skulle ha lyst til å spise i lugaren, tilbys 24 timers room service helt uten ekstra kostnad.

Når det gjelder drikker, er vann, juice, kaffe (vanlig traktekaffe), te og melk inkludert. Reisens pris omfatter ikke alkoholholdige drikker, noen spesialteer, øvrige kaffedrikker (cappuccino, café latte osv.), brus, vann på flaske eller smoothies.

Men det finnes flere drikkepakker å velge mellom, og alle kan bestille på forhånd eller om bord på skipet. Hvis du velger å bestille drikkepakken om bord, blir prisen litt høyere. Drikkepakker kan forhåndsbestilles direkte hos Holland America Line, ved å logge inn i deres bestilling system. Nettadressen og innlogging informasjon sendes ut når det har skjedd en bestilling hos TEMA.

Visum
Skandinaviske statsborgere trenger ikke visum til landene vi skal besøke på reisen. Men alle trenger en innreisetillatelse til USA. Du som reisende må selv registrere deg på ESTA for å få tillatelse til å gå om bord i flyet. Via lenken under kan du lese mer om hvilke regler som gjelder og hvordan du registrerer deg:

Les mer om ESTA >>

Valuta og valutaveksling
Om bord på skipet gjelder amerikanske dollar (USD), men ved behov er det helt problemfritt å veksle til lokale valutaer om bord eller via vekslingskontor og uttaksautomater i havnene vi besøker.

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres normalt i de fleste butikkene i større byer.

Betaling om bord
Som gjest hos Holland America Line får du automatisk en egen konto når du går om bord. Alle eventuelle kjøp og tjenester om bord, trekkes på kontoen via nøkkelkortet ditt. Kontanter godtas ikke for enkelttransaksjoner, for eksempel i barer, butikker, spa og strandturer. Nøkkelkortet blir med andre ord det viktigste betalingsmiddelet ditt. Som en del av innsjekkingsprosessen den første dagen av cruiset, registreres et kreditt- eller bankkort (Visa®, Mastercard®, American Express® eller Discover®), som igjen aktiverer nøkkelkortet.

Den dagen du går om bord, reserverer Holland America Line et beløp på kreditt- eller bankkortet som tilsvarer 60 amerikanske dollar per person og cruisedag. Hvis du bruker opp det reserverte beløpet før cruiset er over, godkjennes kortet for kjøp som allerede er utført og ytterligere 60 dollar per person og cruisedag, for resten av cruiset.

Driks
I USA er det en sterk "drikskultur". Det er vanlig å tipse 15-18% når man spiser på restaurant. Lokale skatter på 1-10% legges til pris på varer som mat og drikke på de fleste stedene.

Felles driks er ikke inkludert på denne reisen, og vi anbefaler et beløp på 45 USD for driks til felles aktiviteter og måltider, samt til sjåfører, lokalguider og bagasjebærere. TEMAs reiseleder samler inn driksen ved starten på reisen og fordeler deretter til respektive personer.

Hotellserviceavgift er en obligatorisk serviceavgift som normalt trekkes fra kontoen til alle reisende om bord. Vi har imidlertid valgt å betale avgiften på forhånd og slik inkludere den i prisen for reisen. Det er for øvrig helt frivillig å betale dricks, men kanskje du vil betale litt ekstra til rengjøringspersonale eller andre i besetningen som har stelt for deg på reisen. Hvor mye du i så fall vil gi, er helt opp til deg – det fins ingen spesielle regler.

Klima
Opplysninger om klima og aktuelle værmeldinger for ulike destinasjoner på reisen, fins på nettstedene til ulike værmeldingstjenester, for eksempel www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr
Om bord på skipet er det på dagtid helt i orden å bruke shorts, t-skjorte og sandaler. På kvelden og til middager forventes det at du er pent kledd. Du trenger ikke bruke dress, men gjerne dressjakke, skjorte og chinos eller mørke jeans.

Utfluktene på reisen skjer normalt til steder med høye dagtemperaturer og tropisk klima. Derfor bør du tenke på å kle deg i behagelige og luftige klær, gjerne av bomull. Et par gode tursko er helt nødvendig, både til fotturene med guide og turer du tar på egen hånd. Når vi besøker steder med høy beliggenhet, kan temperaturen synke betydelig. Et tips er derfor at du alltid har en genser og/eller jakke med deg.

Spør gjerne reiselederen før hver tur hvilke typer klær som anbefales. Du kan også få mer informasjon om klimaet på hver destinasjon, og mye annet, i skipets eget Exploration Center.

Hotell/overnatting

 • Antall netter: 14
 • Sted: Holland America Cruise
 • Zuiderdam

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Cruise

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.