Fra Tirana til TitoAlbania og tidligere Jugoslavia

Reis fra Tirana i Albania, lenge et av verdens mest isolerte kommunistiske land, til Ohrids strender i Nord-Makedonia og via Kosovos fjell til Montenegros Adriaterhavskyst. Det blir en uke med stor variasjon i natur, hovesteder, fjellbyer, innsjøer og hav. Reisen går gjennom historien, med mørke perioder og en lys framtid. Alle sanser fylles med ulike religioner, lekre måltider og god drikke - samt verdensarv i alle fire land. 

Reisefakta

Land: Nord-Makedonia, Albania, Montenegro, Kosovo

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 20-28 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Den historiske byen Berat, en verdensarv
 • Ohridsjøen med kloster, kirker og båter
 • Det serbisk-ortodokse klosteret Decani i Kosovo
 • Virpazar, innsjø med båttur
 • Tradita, tradisjonell innkvartering og mat i Albania

Dagsprogram
2023/2024

Dag 1 – Velkommen til Tirana

Nå begynner din reise i både tid og rom. I løpet av bare en uke får du oppleve fire land på Balkan som byr på et potpurri av byer, landsbyer, vill natur med fjell, sjø og hav. Av og til kommer vi til steder der du kan oppleve at tiden nesten har stått stille og på andre steder er entreprenørskap og fremtidstro to katalysatorer. Reisen starter i Albania, der vi lander på Tirana Mother Theresa Airport. Landet var lenge et av verdens mest lukkede land. Fra slutten av 2. verdenskrig frem til kommunismens fall i 1991 ble ikke mange reiser tillatt, hverken inn eller ut av landet. I dag er situasjonen helt annerledes og man reiser uten problem frem og tilbake over grensen, selv om det fortsatt kan oppstå køer med noe ventetid ved grensekontrollene.

TEMAs reiseleder møter på flyplassen. Under transferen til bykjernen og vårt hotell for natten, gjør vi en kortere byrundtur for å gi deg et panorama over byen. På kvelden inviterer vi på en velkomstmiddag.  [M][19 km]

Dag 2 – Albanias verdensarv Berat

Etter frokost oppdager vi litt mer av Tirana. Mye av arkitekturen viser en påvirkning fra den kommunistiske æraen. Men borgermesteren Edi Rama, som er kunstner i bunn, har innledet et initiativ til å sette farge på byen og hele Albania. Flere bygninger er malt i klare farger som noen ganger leder tankene til Mexico. Det som kanskje er mest iøynefallende er et grønt hus som er malt med masse piler, alle rettet mot vest.

Vi reiser til Skanderbegtorget der vi finner det interessante Nasjonalmuséet som gir oss et godt sammendrag av Albanias kultur og historie, fra oldtid til nåtid. Deretter besøker vi, det som av noen blir kalt Balkans eldste hus, Sali Shijaku-huset. Det er et storslått eksempel på en tradisjonell konak fra den Ottomanske æraen og omgis av en vakker hage. Bygningen har de seneste 300 årene tjenestegjort som militært kontor, sykehus og kvinnefengsel. Nåværende eier er den albanske kunstneren Sali Shijaku, som har innredet et galleri med en stor samling impresjonistiske og sosialrealistiske verker.

Lunsjen inntar vi i Blloku, hovedstadens mest populære restaurantområde. Under kommunisttiden var området rundt diktatoren Enver Hoxas palass forbudt å besøke. Først etter kommunismens fall fikk Tiranaborgerne se hvilken luksus familien Hoxha levde i mens landets befolkning bare ble mer og mer fattig. I starten på 2000-tallet ble bykjernen sanert og Blloku utviklet seg til Tiranaborgernes primære restaurant- og barkvartaler. 

Etter lunsj tar vi oss til Berat, knappe 17 mil sør for hovedstaden. Det er en av landets store severdigheter og for mange høydepunktet på oppholdet i Albania. Det er heller ikke overraskende at byen ble utnevnt til en av Unescos verdensarver i 2008. Berat har kallenavnet «Byen med de tusen vinduer» og det som utmerker seg mest er samlingen av hvitkalkede, Ottomanske hus som klatrer opp skråningen til festningen oppe på høyden. Allerede på 300-tallet f.Kr. ble det bygget en festning her som fikk navnet Antipatrea. Vi spaserer gjennom blankpolerte brosteinsgater blant middelalderhus og bys på en utsikt over hustak, minareter og Tomorris snødekte topp. 

Vi bor på et sjarmerende hotell i de gamle kvartalene. Her er ikke ett rom det andre likt, men atmosfære og fantastiske verter gjør vårt opphold her minnerikt. [F-L-M] [170 km]

Dag 3 – Via Egnatia til Nord-Makedonia

Vi forlater Albania via, Via Egnatia, den gamle romerske hær- og handelsveien som knyttet Durres og Konstantinopel sammen. Veien ble bygget på 200-tallet f.Kr. og har spilt en viktig rolle i Romerrikets historie under hele antikken og den bysantiske tiden.

Før vi krysser grensen til Nord-Makedonia tar vi lunsjpause i byen der diktatoren Enver Hoxas hadde sitt sommerpalass.

Etter mange år har den lokalpatriotiske og nasjonalistiske navnkonflikten mellom Makedonia og Hellas kommet til en løsning ved at Makedonia tar det offisielle navnet Republikken Nord-Makedonia. Så snart vi har passert grensen sør for sjøen Ohrid kommer vi inn i Galicica National Park der vi besøker den lille kirken som en gang tilhørte klosteret i Sveti Naum.

I løpet av ettermiddagen, på vei til Ohrid by der vi skal bo de neste to nettene, kommer vi til den interessante bukten "Bay of Bones" ved halvøya Gradiste hvor vi gjør et fotostopp. Her fantes det allerede på 1200-tallet et neolittisk samfunn bygget på påler i Ohridsjøens fiskerike vann. Med sin natur og kultur har regionen fått Unescos utmerkelse som verdensarv.

Vel fremme i Ohrid sjekker vi inn på vårt hotell langs strandpromenaden. [F-L][225 km]

Dag 4 – Ohridsjøen

I dag har vi en heldag i Ohrid og vi utnytter vår sentrale beliggenhet og spaserer rundt i byen som sies å ha en kirke for hver dag på året. Med alle disse kirkene har byen fått kallenavnet «Europas Jerusalem». Vi begrenser dog oss litt og fokuserer på et par av disse, spesielt den imponerende Sofiakirken, Ohrids katedral. Men også St Panteleimon og Johanneskirken ved Kaneos lokker med både arkitektur, malerier og enestående beliggenhet. For spaserturen kan det være bra å ha med behagelige spasersko, men avhengig av været så kan det også være en idé å ta med seg badetøy for et bad i innsjøen også.

Ettermiddagen og kvelden er på egen hånd, og etter en felles spasertur kan det passe å stoppe ved en strand eller en kafé ved vannet for deretter å spasere tilbake til hotellet. [F]

Dag 5 – Fra Justiniani Prima til Justiniani Secunda

Den romerske keiseren Justinianus I grunnla to byer i sitt eget navn i regionen, og i dag utforsker vi dem i tur og orden. Etter frokost forlater vi Ohrids strender og begir oss til landets hovedstad Skopje, Mor Theresas fødested. Og hun hadde vært stolt over den hyggelige og gjestfrie behandlingen som Skopje byr på. Byen fascinerer med en variert arkitektur og vi besøker de gamle, muslimske kvartalene med sin bazaar samt det moderne Skopje ved elven Vardar.

Vi spiser lunsj på en tradisjonell restaurant og fortsetter deretter til Kosovo, det yngste selvstendige landet i Europa. Landets selvstendighet er omdiskutert, men våre skandinaviske land har erkjent staten. Kosovo er geografisk sett ikke et stort land, og landets befolkningsmengde sies å være ca. 1,7 millioner. Vi gjør en byrundtur i hovedstaden Pris(h)tina, der vi også spanderer natten på et sentralt beliggende hotell. Du kan i løpet av kvelden se mer av byen på egen hånd. Den unge selvstendigheten vises tydelig i det fargerike Newborn-monumentet. Andre statuer som stikker seg ut i byen er helfigurer av både Mor Theresa og Bill Clinton [F-L][259km]

Dag 6 – Verdensarvkloster i Kosovo og fjell i Montenegro

Også denne dagen kommer vi til å ferdes i to land. I løpet av formiddagen besøker vi Kosovos verdensarvkloster, Decani. På utsiden er det kanskje litt snarlikt andre klostre, men vel inne i klosterkirken imponerer enorme og fargerike malerier med aner fra 1300-tallet. Denne kulturskatten beskyttes av Kosovo Force, KFOR, en NATO-ledet internasjonal fredsstyrke, hvis oppgave er å opprettholde fred og almen sikkerhet i landet. Det aktive klosteret fremstiller blant annet snaps og vin, noe de selger i den velfylte klosterbutikken som ligger under klosterhvelvet.

Etter litt åndelig føde er det tid for lunsj og den inntar vi i bakkene nord for klosteret der kilder springer fram fra Prokletije, de Albanske alpene på grensen mellom Kosovo og Montenegro. Her i det klare vannet trives ørreten som det også drives oppdrett på.

I løpet av ettermiddagen ferdes vi oppover på snirklende alpeveier, krysser neste landegrense og kommer tidlig på kvelden opp på cirka 1 000 moh. på Montenegros fjell Bjelasica, til skiresorten Kolasin. Stedet ble grunnlagt allerede på 1600-tallet av tyrkerne i det Ottomanske riket. I mange århundrer har folk valfartet hit, både sommer og vinter, for den friske luftens skyld. [F-L][250km]

Dag 7 – Shkodersjøen og Adriaterhavet

Formiddagens ferd fra fjellenes høyder gjennom Moracaravinen til havnivå er en uforglemmelig naturopplevelse. Elven ved samme navn har sin opprinnelse i det nordlige Montenegro, ved foten av Rzacfjellet. Moraca flyter, faller og glir 113 km fra nord til sør, før den munner ut i Skadar/Shkodersjøen.

Når vi vel når innsjøen kommer vi også til fiskeværet Virpazar, der vi gir oss ut på en båttur. I den fruktbare jorden rundt innsjøen trives vinrankene og vel tilbake med fast mark under føttene nyter vi en godt tilberedt lunsj.

Høye fjell skiller Skhodersjøen fra havet, men en tunnel gir oss raskt tilgang til Adriaterhavskysten der vi får kjenne salte vinder, og om været tillater det, kanskje et bad i have! Det er tid for å avrunde vår rundreise med retur til Albania der vi bor i selve byen Shkoder ved Shkodersjøens sørlige bredde. Vårt hotell for natten har en enkel tradisjonell karakter, men med en sjarmerende atmosfær og en historiak samling av ulike albanske gjenstander som jordbruksredskaper og folkedrakter. Middagen for kvelden er også tradisjonell med tilhørende lokal drikke. [F-M][175km]


Dag 8 – Kulinariske Kallmet

Vår siste dag. Men for den som er morgenpigg så anbefaler vi en spasertur i sjarmerende Shkoder med kaféer, kirker og moskéer.

Når vi forlater Shkoder for å reise sørover reiser vi gjennom ett av Albanias aller grønneste landskap og den siste biten til Tiranas flyplass for innsjekking og hjemreise nordover. [F][82km]

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Tirana
• Samtlige overnattinger
• 7 frokoster
• 5 lunsjer 
• 3 middager
• 1 vinsmaking
• Inngangsbilletter og utflukter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Norge – Albania. Busstransfer flyplass –Tirana 19 km. Velkomstmiddag. En overnatting på hotell i Tirana.

Dag 2

Tirana – Berat, 170 km. Byrundtur i Tirana og utflukt i Berat. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting i Berat.

Dag 3

Berat – Ohrid, 225 km. Besøk ved St Naum-klosteret. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Ohrid.

Dag 4

Byvandring i Ohrid. Frokost er inkludert.

Dag 5

Ohrid – Pristina, 259 km. Byrundturer i Skopje og Pristina. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Pristina.

Dag 6

Pristina – Kolasin, 250 km. Besøk ved Decaniklosteret. Vinsmaking.Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Kolasin.

Dag 7

Kolasin – Shkoder, 175 km. Besøk ved, og båttur på Shkodersjøen. Strandbesøk i Montenegro. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Shkoder.

Dag 8

Shkoder – Tirana, 82 km. Frokost. Fly Albania – Norge.

Nord-Makedonia

Befolkning 2 100 025
Flateinnhold 25 713 km²
Religion Makedonskt ortodokse (65%), muslimer (ca 34 %)
Språk Offisielle språk er makedonsk (66,5%), albansk (25,1%)

Albania

Befolkning 2,9 millioner
Flateinnhold 28 748 km²
Religion Religionsfrihet garanteres i grunnloven. Albanerne konverterte til kristendommen under romertiden, men under det osmanske riket konverterte mange til islam
Språk Albansk

Montenegro

Befolkning 645 000 
Flateinnhold 13 812 km²
Religion Ortodokse 72,1 %, muslimer 19,1 %, romerske katolikker 3,4 %, øvrige 1,5 %, uspesifiserte 2,6 %, ateister 1,2 %
Språk Montenegrinsk (offisielt språk) 37,0 %, serbisk 42,9 %, bosnisk 5,3 %, albansk 5,3 %, serbokroatisk 2,0, øvrige 3,5 %, uspesifiserte 4,0 %

Kosovo

Befolkning 1 883 000
Flateinnhold 10 887 km²
Religion Muslimer 95,6 %, katolikker 2,2 %, ortodokse 1,5 %, annet 0,7 %
Språk Offiisielle språk er både Albansk (94,5 %) og serbisk (1,6 %)

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Fly Tirana t/r og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet. Del i dobbeltrom, måltider samt utflukter og entréer ifølge dagsprogrammet, dersom ikke annet angis. TEMAs reiseleder.

Valuta

Albania: Lek (ALL)
Nord-Makedonia: Denars (MKD)
Kosovo: Euro (EUR)
Montenegro: Euro (EUR)

Kredittkort aksepteres i de fleste butikker og serveringssteder. For lokale markeder/kiosker er det kontanter som gjelder. Minibanker finnes i de større byene. For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Driks
Driks er ikke inkludert i reisens pris. Vi anbefaler i stedet at du beregner 55 EUR til sjåfører, restaurantpersonalet og ved inkluderte aktiviteter. Dette betales på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen av disse.

Klima
Informasjon om klima og værprognoser finner du på på blant annet yr.no, bbc.com og cnn.com.

Klær
Formelt antrekk er ikke nødvendig, men det settes pris på om man har et velstelt antrekk ved f.eks. resturantbesøk. På litt finere restauranter kan man ikke bruke joggesko. Vær oppmerksom på at kirker, kloster og moskéer besøkes og der kreves langbukser for menn og tildekte knær for kvinner. Ingen bare skuldre, så korte ermer er et minimum.

Vær oppmerksom på
Vi forsøker å ha samme hotell på respektive steder på alle våre avreiser, men for noen avreiser kan andre alternativer enn den generelle hotellisten forekomme. 

Byvandringer
Vi anbefaler at man har behagelige sko med gummisåle til spaserturene i de gamle bydelene, for et bedre grep på blankslitte brosteiner. Vær oppmerksom på at det kan bli byvandringer på et par kilometer. Det er noe kupert og vanlig med brostein.

Hotell/overnatting

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
08.04.2024 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Frankfurt
2024-04-08
06:35
2024-04-08
08:50
Lufthansa, 865
Frankfurt
Tirana
2024-04-08
11:55
2024-04-08
14:00
Lufthansa, 1424
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Frankfurt
2024-04-15
14:50
2024-04-15
17:10
Lufthansa, 1425
Frankfurt
Oslo
2024-04-15
21:45
2024-03-29
23:40
Lufthansa, 864
8 dager Fra Tirana til Tito Oslo 21 690 NOK 4 plasser igjen Bestill
22.04.2024 8 dager Fra Tirana til Tito Oslo 22 350 NOK 6 plasser igjen Bestill
06.05.2024 8 dager Fra Tirana til Tito Oslo 22 490 NOK 6 plasser igjen Bestill
26.08.2024 8 dager Fra Tirana til Tito Oslo 19 650 NOK 6 plasser igjen Bestill
16.09.2024 8 dager Fra Tirana til Tito Oslo 19 750 NOK 6 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.