Fargerike CubaSalsa, rom og sigarer

Reisen inkluderer høydepunkter som Havanna, en av verdens mest fascinerende byer. Vi opplever byen både til fots og glidende rundt i amerikanske biler fra 50-tallet.

   Viñalesdalen, vest for Havanna, er et fruktbart landskap med kalksteinsklipper og grønne lappetepper av tobakksplantasjer. Her dyrker bøndene tobakk og henger plantene til tørk.
   I Trinidad bor vi i såkalte "casa particulares", dvs. i private hjem i stedet for på hotell. Vi opplever også Che Guevaras Santa Clara, besøker sigarfabrikken i Cienfuegos og avslutter med rom-museet i Havanna.

Reisefakta

Land: Cuba

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 16 dager

Størrelse på gruppen: 15-26 personer

Visum kreves : Ja (Klikk for detaljer)

Høydepunkter

 • Havanna til fots, i buss og i amerikanere fra 50-tallet
 • Vakre Viñalesdalen
 • Båttur i La Cueva del Indio
 • Verdensarvbyen Trinidad
 • Che Guevara-museet i Santa Clara

Dagsprogram
Vinter 2024/2025 

Dag 1 – Ankomst til Havanna

Avreise fra Skandinavia med ankomst til José Marti flygplassen i La Ciudad de Habana, Cubas hovedstad. Det er en av verdens rikeste kulturbyer og byen holder fortsatt fast på sine gamle røtter og tradisjoner, noe som merkes tydeligvis synes i det store mangfoldet av palasser, katedraler og borger. På flyplassen blir vi møtt av TEMA-reiseleder. Busstransfer til hotellet tar cirka 45 minutter. Reiser starter med tre overnattinger på hotell i Havanna.

Dag 2 – Byrundtur i Havanna
Vi starter besøket med en panoramisk byrundtur langs Malecón, Havannas berømte boulevard som følger strandkanten fra den livlige bydelen Vedado til det gamle Havanna. I det fargerike Havanna ser vi Plaza de la Revolución eller Revolutionsplassen, der Fidel Castro holdt sine lange taler. I løpet av en guidet byvandring i de sentrale og historiske delene, besøker vi de fire berømte torgene; Plaza Vieja, Plaza de Armas, Plaza San Francisco og Plaza de la Cathedral. Katedralen San Cristobal utmerker seg med sin vakre barokkfasade og vi sjarmeres av de mange vakre husene som ligger rundt torget Plaza de Armas. Vieja Habana eller det gamle Havanna, som har over 900 landemerker, holder langsomt på å få tilbake sin arkitektoniske skjønnhet, og er i dag igjen på Unescos verdensarvliste.

Dag 3 – Viñalesdalen
I dag reiser vi vestover fra Havanna. Bussen tar oss til Viñalesdalen som av Unesco har blitt utropt som en del av verdens naturarv. Vestre Cuba med Vinalesdalen anses å være den vakreste, samt den mest naturskjønne delen av Cuba. Dramatiske fjelltopper ispedd frodige planter, og stedet der tobakken, som mange anser å være verdens beste, dyrkes. I Las Barrigonas besøker vi en tobakksbonde der vi ser hans avlinger og jordområder. I tillegg til tobakk finnes det mange endemiske vekster og dyr i dalen. Med litt flaks ser vi en bikolibri eller en cubafink. Fra en liten høyde nyter vi den vakre utsikten over Viñales dalgang. Ved Mogote dos Hermanas spiser vi lunsj og ser et berømt muralmaleri. Maleriet er laget i moderne tid av kunstneren Leovigildo González på oppdrag fra Fidel Castro, og forestiller evolusjonens historie. Maleriet er enormt og dekker nesten en hel fjellside. Senere besøker vi en spektakulær grotte; Cueva del Indio. Den er ikke så stor og etter vi har spasert blant stalakitter og stalagmitter kommer vi frem til en underjordisk elv. Her tar en båt oss videre til et lite fossefall der vi gjør et stop. Båtturen er både interessant og vakker. Deretter går turen tilbake til Havanna.

Dag 4 – Fra storby til avslapping
I løpet av formiddagen forlater vi Havanna og reiser tilbake til Varadero ved Atlanterhavets kyst. Etter et par dagers opphold i storbyen blir det nå tid til å slappe av ved de blendende hvite strender og turkist hav.

Dag 5 – Ledig dag i Varadero
Tid for sol, bad og avslapping. Kanskje ta en liten spasertur langs stranden og oppleve nærområdet? Eller bare slappe av på stranden..Din reiseleder kan gi tips og råd.

Dag 6 – Cienfuegos og sigarer
Etter frokost har tiden kommet for å se mer av Cuba. Første stoppet i dag blir Cienfuegos, eller Perlen i sør som den også kalles. Her får vi en vakker panoramatur i byens havbukt. Denne elegante byen ble bygd i 1800-talls nyklassisisme, etter tidligere å ha vært en indianerbosetning. Under et besøk på en cigarfabrikk får du lære deg hvordan den populære sigaren rulles for hånd. Cigarer fra Cuba er en utmerket gave å ta med hjem.

Femten kilometer sør for Cienfuegos ligger en frodig botanisk hage, som vi besøker. Her finnes en av verdens største samlinger av palmetrær. Etter rundvandringen i en frodige hagen går turen videre til neste høydepunkt, Trinidad. Vi bor tre netter i Casa Particular (privathus) i Trinidad. På Cuba får man nå lov til å leie ut rom til turister. Hver familie har 1-2 dobbeltrom de leier ut og man får egen dusj og toalett. Frokost og middag spises hjemme hos familiene. Standarden er vanligvis enkel, men det er rent, maten er vellaget og det er en annerledes opplevelse. Familiene snakker oftest kun noen få engelske ord, men setter selvfølgelig veldig pris på om man forsøker seg på noen spanske gloser. Vi anbefaler et besøk på noen av byens barer på kveldstid for å oppleve ekte cubansk natteliv.

Dag 7 – Trinidad og bad i det karibiske hav
Trinidad, Cubas koloniale perle, er klassifisert som et verdensarv av Unesco. Byens brosteinsgater, sukkerbaronenes pastellfargede palass og vindusrekkverk, tar oss tilbake til en svunnen tid. Fra å ha vært en indiansk boplass, ble Trinidad utnevnt til by i 1514. Byen har en bemerkelsesverdig historie. De fleste bygningene er fra 1700- og 1800-tallet. Ved det sentrale torget, plantet med kongepalmer, bougainvilleaer og roser, ligger de tidligere sukkerbaronenes pastellfargede vakre hus. Flere av disse er omgjort til musèer i dag. Her ligger også byens katedral; Iglesia Parroquial de la Santisima Trinidad. I Trinidad er det nærmest obligatorisk med en Canchánchara på baren ved samme navn. En søt drink av rom som Mambísoldatene sies å ha helt i seg før de gikk i strid med de spanske erobrerne. Etter lunsj er det ledig tid med mulighet til å oppleve mer av Trinidad eller ta et bad i det klare turkise vannet før middag. Ta med deg håndkle og badetøy så kjører bussen til det karibiske havet for noen timers deilig avslapping på stranden!

Dag 8 – Opplev mer av Trinidad
Reiselederen kan gi flere tips på aktiviteter for din ledige dag. Hva med å vandre blant kaffeplanter, tropiske fugler og fossefall ved Escambray med en cubansk guide.

Alternativ ri på hest i Ingeniodalen blant bønder og byer eller danseleksjon ved Casa de la Música er andre alternativer. Eventuelle utflukter betales separat (er ikke inkludert).

Dag 9 – Santa Clara og Che Guevara
I utkanten av Trinidad stopper vi ved det tidligere sukkerbruket haciendaen Manaca Iznaga,Sukkerbrukets 45 meter høye tårn er godt vedlikeholdt og gir en bred utsikt over dalen. Deretter fortsetter bussreisen til byen Santa Clara. Her finnes mange monumenter fra revolusjonen da Fidel Castro tok makten fra den daværende presidenten, Fulgencio Batista. Argentineren og revolusjonæren Che Guevara ledet kampen og siden 1997 har han ligget begravd i byen. Che Guevara døde i 1967 i Bolivia, men i 1997 ble levningene hans gravd opp og sendt tilbake til Cuba og Santa Clara. Her besøker vi Che Guevaras mausoleum og monument, samt hører om den seieren han gav til rebellene under den cubanske revolusjonen. Vi ser også toget som sporet av og som medvirket til at revolusjonene ble en suksess.

Reisen går deretter fra fastlandet til Cayo Santa Maria via et femtitalls broer og mange små øyer.

Dag 10 - 11 – Avslapping med sol- og badedager
Her i Cayo Santa Maria er strendene lange og kritthvite, vannet i havet er varmt og turkist, bassengene svalende og all inclusive er inkludert disse dagene.

Dag 12 – Sukkerindustrien
I løpet av reisen tilbake til Havanna stopper vi i Remedios, også kjent som San Juan de los Remedios. Byen ligger bare 5 km fra Cubas nordlige kyststrekning. Den ble grunnlagt av Isabella II fra Spania, når landet fortsatt var en spansk koloni. Her besøker vi både et tog- og sukkermuseum. Sukkkermuséet er egentlig et nedlagt sukkerbruk. Vi gjør også en kortere reise med et gammelt tog som i dag drives av diesel og kull. Vi er tilbake i Havanna sen ettermiddag for reisens siste tre netter.

Dag 13 – I Ernest Hemingways fotspor
I en beskjeden forstad til Havanna ligger Finca Vigía. Her bodde Ernest Hemingway i årene mellom 1939 og 1960. I dag er hans hus omgjort til et museum. I fiskebyen Cojimar ble han inspirert til å skrive «Den gamle og havet» – her besøker vi restauranten der Hemingway var stamgjest, La Terraza.

Restauranten er fylt av fotografier av Hemingway og i et hjørne av restaurantens veranda finnes bordet og stolen han pleide å sitte ved. 200 meter bort på promenaden finnes en byste av Hemingway.

Vi ser Hotel Ambos Mundos der Hemingway bodde i syv år. En av dagene i Havanna blir det en spennende utflukt i de karakteristiske amerikanske bilene fra 50-tallet. Resten av ettermiddagen fri for egne streiftog og opplevelser.

Dag 14 – Cuba i dag
Om morgenen ser vi University of Havana, grunnlagt i 1728 av den romersk-katolske kirke, som det eldste universitetet på Cuba og et av de eldste i Amerika. I dag er universitetet delt inn i 15 fakulteter med campus i Havana. Havana byr på, som store deler av Cuba, et rikt musikk- og dansetilbud med mange klubber, kabareter og salsadanser i gater og smug, men også produksjon av drinken rom. Senere på morgenen besøker vi Havana Club Rum Museum. Vi spiser lunsj på en annen av Hemingways favoritter, Bodeguita del Medio med en mojito inkludert. Middag om kvelden.

Dag 15 – Hjemreise
Rundreisen nærmer seg slutten og det er tid for å begi seg til flyplassen i Havanna.

Dag 16 – Hjemkomst

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Havanna
• Samtlige overnattinger
• 14 frokoster
• 11 lunsjer
• 7 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Avreise. Flymåltider er inkludert. Ankomst til Cuba og Havanna. Busstransfer til hotellet. Tre overnattinger på hotell i Havanna.

Dag 2
Spasertur og byrundtur i Havanna. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 3
Bussutflukt til Viñalesdalen, ca 410 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4
Buss fra Havanna til Varadero, ca 153 km. Frokost i Havanna. All Inclusive er inkludert på hotellet i Varadero med start fra middag. To netter på hotell i Varadero.

Dag 5
Ledig dag. All Inclusive er inkludert.

Dag 6
Buss fra Varadero til Trinidad via Cienfuegos, ca 262 km. Frokost, lunsj og middag er inkludert. Tre overnattinger i Casa Particular i Trinidad.

Dag 7
Halvdagstur i Trinidad. Ettermiddagen fri. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 8
Ledig dag i Trinidad. Frokost er inkludert.

Dag 9
Buss fra Trinidad til Santa Clara og Cayo Santa Maria, ca 204 km. Frokost, lunsj og middag er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Cayo Santa Maria.

Dag 10 - 11
Avslapping med sol- og badedager. All Inclusive.

Dag 12
Buss fra Cayo Santa Maria til Remedios City og Havanna, ca 420 km. Frokost og lunsj er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Havanna.

Dag 13
Halvdagsutflukt i Havanna. Frokost og lunsj er inkludert. Ettermiddagen ledig.

Dag 14
Halvdagsutflukt i Havanna. Frokost, lunsj og middag er inkludert. Ettermiddagen ledig.

Dag 15
Noen timer fri frem til bussavgang for hjemreisen. Frokost er inkludert i Havanna, flymåltider om bord.

Dag 16
Hjemkomst til Skandinavia. Flymåltider er inkludert.

Cuba

Innbyggere 11 millioner
Flateinnhold 110 860 km²
Valuta
Cubansk peso
Religion
Hovedsaklig katolikker, minoriteter av protestantisk kristne og utøvere av afro-kubanske religioner
Språk
Spansk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Fly Norge – Havanna t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Valuta
Kubansk peso (CUP). Fra januar 2021 er den tidligere konvertible pesoen (CUC) ikke lenger tilgjengelig. Etter landets store valutareform har CUP pesoen blitt devaluert og CUC pesoen slettet. Den eneste gyldige valutaen er CUP.

For mer informasjon om valuta og kurser, kontakt en bank eller et vekslingskontor.

I mye større grad enn skandinaviske land er Cuba et kontantsamfunn. Et begrenset antall butikker aksepterer kortbetaling i det hele tatt, spesielt utenfor Havana. Det finnes minibanker hvor du kan ta ut penger med både VISA og Mastercard. Du kan også bruke kortene til å ta ut kontanter over disk i banker og vekslingskontorer (cadecas). Regner imidlertid med at køene kan bli lange.


Viktig!
Vi anbefaler å ta med cirka 450 Euro per person i kontanter. Det finnes vekslingsmuligheter på hotellene i Havana, Varadero og Cayo Santa Maria. Det er også vekslingskontorer (CADECAS) på forskjellige steder. 

Tenk på at det er forbudt føre inn og ta ut pesos fra Cuba. Sørg derfor for at du har brukt eller vekslet den cubanske valutaen du har igjen. Rester av pesos kan ikke lenger veksles på flyplassen verken før eller etter passkontrollen. 

Pass og visum
Pass må være gyldig minimum 6 måneder etter hjemreisedato. Turistkort kreves for skandinaviske statsborgere. TEMA er godkjent autorisatør til å utstede turistkort (Kostnad 600 kr, passkopi kreves). OBS! Dersom du ønsker at TEMA skal utstede turistkortet må du gi beskjed ved bestilling.

For innreise til Cuba må et påmeldingsskjema fylles ut innen 48 timer etter avreise. Les mer på https://dviajeros.mitrans.gob.cu/inicio. Gå gjerne inn og sett deg inn i spørsmålene på forhånd.

Driks
Driks er ikke inkludert i prisen. Vi anbefaler å beregn 85 EUR per person som som MÅ være i små valører, 5 og 10 eurosedler og betales på plass til TEMAs reiseleder, som tar seg av fordelingen til berørte personer. I tillegg til den driksen som samles inn felles, er det vanlig å gi driks for individuell service slik som toalettbesøk, til musikerne og rensgjøringspersonalet, selv om det er et All Inclusive hotell.

Driks er en viktig del av lønnen for de som jobber innenfor turist- og servicenæringen. Spør gjerne din TEMA-reiseleder om hva som er et passende beløp og gi.

Klima
Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Klær
På rundreisen bør du ha ledige klær, gjerne i bomull. Ta med en jakke dersom det skulle blåse og til kveldene, samt regntøy og eventuelt en sammenleggbar paraply. En genser kan være bra å ha i de luftkondisjonerte bussene. Det viktigste, som alltid, er å ha komfortable sko for vandringer i natur, landsbyer og byer. Ta også med badetøy, badehåndkle og myggmiddel.

Casa particular
På Cuba er det lov å leie ut rom til turister. I Trinidad bor du tre netter i Casa particular (privathus). Hver familie har 1–2 dobbeltrom med egen dusj med varmt vann. Standarden er vanligvis enkel men ren, og maten er vellaget. Disse familiene snakker som regel noen få ord engelsk, men de setter også pris på hvis du prøver deg frem på spansk.

Pakking
En paraply eller lett regntøy. Ta med ALLE tenkelige medisiner inkludert hodepinetabletter, plaster og solbeskyttelsesfaktor hjemmefra da mangelen på medisin har vist seg å være stor. En adapter for 110 og 220 volt er bra og ha med. 
Vær oppmerksom på at du under ingen omstendigheter kan ta med e-sigaretter til Cuba. Hvis de blir funnet bærende, vil den/de bli konfiskert ved ankomst.

Internett
Tilgangen til Internett er fortsatt begrenset på Cuba, med det begynner sakte med sikkert å forbedre seg. Wifi fungerer ofte langsomt og uregelmessig. Noen ganger fungerer det ikke i det hele tatt. Noen av de store hotellene har Wifi mot kostnad.

Forventninger til service og hotell
For å kunne verdsette og ta til deg den kubanske livsfølelsen må du være innstilt på at alt ikke fungerer som hjemme. De ønsker gjestene velkommen med varme, men tar samtidig vare på sin stolthet, og gjester som forventer å få alle ønskemål oppfylt kan bli frustrerte. Engelskkunnskapene varierer og det kan være en fordel å beherske noen enkle hilsener, høflighetsfraser og setninger på spansk. Landets økonomi er under press, blant annet som følge av tidligere handelshinder, og dette merkes på alt fra veivedlikehold til hotellstandard. Vi på TEMA gjør vårt beste for å tilby de beste hotellene, men du må være forberedt på å se skavanker som fuktflekker, skjeve skapdører eller små reparasjoner som ikke er utført.

Endringer
Cuba er en kommuniststat. Hotell og programinnslag kan endres på meget kort varsel, iblant uten noen som helst informasjon eller forklaring.

Hotell/overnatting

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
23.10.2024 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Paris
2024-10-23
06:30
2024-10-23
09:05
Air France, 1275
Paris
Havana
2024-10-23
15:20
2024-10-23
19:20
Air France, 950
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Paris
2024-11-06
22:50
2024-11-07
13:55
Air France, 817
Paris
Oslo
2024-11-07
20:50
2024-11-07
23:15
Air France, 1274
16 dager Fargerike Cuba Oslo 44 990 NOK 1 plass igjen Bestill
25.10.2024 16 dager Fargerike Cuba Oslo 44 990 NOK Forespørsel
10.01.2025 16 dager Fargerike Cuba Oslo 46 450 NOK 4 plasser igjen Bestill
25.01.2025 16 dager Fargerike Cuba Oslo 46 450 NOK 2 plasser igjen Bestill
14.03.2025 16 dager Fargerike Cuba Oslo 46 150 NOK 4 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.