Cuba – en nasjon i forandringmed Havanna, Trinidad og Viñales 

Med høydepunkter som sjelfulle Havanna, kolonialbyen Trinidad og Cayo Santa Marias vakre strender, blir rundreisen på Cuba noe utenom det vanlige. Vi opplever Viñalesdalens frodige grønske, glir rundt i amerikanere fra 50-tallet og besøker sigarfabrikken i Cienfuegos. Dette varmhjertede øyriket byr dessuten på rik kultur, spennende historie, fargeeksplosjoner, rytmer og cubanske cowboyer.

Reisefakta

Land: Cuba

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 16 dager

Størrelse på gruppen: 18-25 personer

Visum kreves : Ja (Klikk for detaljer)

Høydepunkter

 • Havanna til fots, i buss og i amerikanere fra 50-tallet
 • Vakre Viñalesdalen
 • Båttur i La Cueva del Indio
 • Verdensarvbyen Trinidad
 • Che Guevara-museet i Santa Clara

Dagsprogram
Vinter 20/21

Dag 1 – Ankomst til Havanna

Avreise fra Skandinavia med ankomst til José Marti flygplassen i La Ciudad de Habana, Cubas hovedstad. Det er en av verdens rikeste kulturbyer og byen holder fortsatt fast på sine gamle røtter og tradisjoner, noe som merkes tydeligvis synes i det store mangfoldet av palasser, katedraler og borger. På flyplassen blir vi møtt av TEMA-reiseleder. Busstransfer til hotellet tar cirka 45 minutter. Reiser starter med tre overnattinger på hotell i Havanna.

Dag 2 – Byrundtur i Havanna

Hotel Habana Libre er et av Cubas største hotell, og et av Havannas mest kjente landemerker. Hotellet ligger fint til, bare noen meter fra Malecón, den 8 kilometer lange stranden. Med en uslåelig utsikt over Havanna og et koselig bassengområde på bakkeplan, blir oppholdet her en uforglemmelig opplevelse. Vi starter besøket med en panoramisk byrundtur langs Malecón, Havannas berømte boulevard som følger strandkanten fra den livlige bydelen Vedado til det gamle Havanna. I det fargerike Havanna ser vi Plaza de la Revolución eller Revolutionsplassen, der Fidel Castro holdt sine lange taler. I løpet av en guidet byvandring i de sentrale og historiske delene, besøker vi de fire berømte torgene; Plaza Vieja, Plaza de Armas, Plaza San Francisco og Plaza de la Cathedral. Katedralen San Cristobal utmerker seg med sin vakre barokkfasade og vi sjarmeres av de mange vakre husene som ligger rundt torget Plaza de Armas. Vieja Habana eller det gamle Havanna, som har over 900 landemerker, holder langsomt på å få tilbake sin arkitektoniske skjønnhet, og er i dag igjen på Unescos verdensarvliste.

Dag 3 – Viñalesdalen

I dag reiser vi vestover fra Havanna. Bussen tar oss til Viñalesdalen som av Unesco har blitt utropt som en del av verdens naturarv. Vestre Cuba med Vinalesdalen anses å være den vakreste, samt den mest naturskjønne delen av Cuba. Dramatiske fjelltopper ispedd frodige planter, og stedet der tobakken, som mange anser å være verdens beste, dyrkes. I Las Barrigonas besøker vi en tobakksbonde der vi ser hans avlinger og jordområder. I tillegg til tobakk finnes det mange endemiske vekster og dyr i dalen. Med litt flaks ser vi en bikolibri eller en cubafink. Fra en liten høyde nyter vi den vakre utsikten over Viñales dalgang. Ved Mogote dos Hermanas spiser vi lunsj og ser et berømt muralmaleri. Maleriet er laget i moderne tid av kunstneren Leovigildo González på oppdrag fra Fidel Castro, og forestiller evolusjonens historie. Maleriet er enormt og dekker nesten en hel fjellside. Senere besøker vi en spektakulær grotte; Cueva del Indio. Den er ikke så stor og etter vi har spasert blant stalakitter og stalagmitter kommer vi frem til en underjordisk elv. Her tar en båt oss videre til et lite fossefall der vi gjør et stop. Båtturen er både interessant og vakker. Deretter går turen tilbake til Havanna.

Dag 4 – Fra storby til avslapping

I løpet av formiddagen forlater vi Havanna og reiser tilbake til Varadero ved Atlanterhavets kyst. Etter et par dagers opphold i storbyen blir det nå tid til å slappe av ved de blendende hvite strender og turkist hav.

Dag 5 – Ledig dag i Varadero

Tid for sol, bad og avslapping. Kanskje ta en liten spasertur langs stranden og oppleve nærområdet? Eller bare slappe av på stranden..Din reiseleder kan gi tips og råd.

Dag 6 – Cienfuegos og sigarer

Etter frokost har tiden kommet for å se mer av Cuba. Første stoppet i dag blir Cienfuegos, eller Perlen i sør som den også kalles. Her får vi en vakker panoramatur i byens havbukt. Denne elegante byen ble bygd i 1800-talls nyklassisisme, etter tidligere å ha vært en indianerbosetning. Under et besøk på en cigarfabrikk får du lære deg hvordan den populære sigaren rulles for hånd. Cigarer fra Cuba er en utmerket gave å ta med hjem.

Femten kilometer sør for Cienfuegos ligger en frodig botanisk hage, som vi besøker. Her finnes en av verdens største samlinger av palmetrær. Etter rundvandringen i en frodige hagen går turen videre til neste høydepunkt, Trinidad. Vi bor tre netter i Casa Particular (privathus) i Trinidad. På Cuba får man nå lov til å leie ut rom til turister. Hver familie har 1-2 dobbeltrom de leier ut og man får egen dusj og toalett. Frokost og middag spises hjemme hos familiene. Standarden er vanligvis enkel, men det er rent, maten er vellaget og det er en annerledes opplevelse. Familiene snakker oftest kun noen få engelske ord, men setter selvfølgelig veldig pris på om man forsøker seg på noen spanske gloser. Vi anbefaler et besøk på noen av byens barer på kveldstid for å oppleve ekte cubansk natteliv.

Dag 7 – Trinidad og bad i det karibiske hav

Trinidad, Cubas koloniale perle, er klassifisert som et verdensarv av Unesco. Byens brosteinsgater, sukkerbaronenes pastellfargede palass og vindusrekkverk, tar oss tilbake til en svunnen tid. Fra å ha vært en indiansk boplass, ble Trinidad utnevnt til by i 1514. Byen har en bemerkelsesverdig historie. De fleste bygningene er fra 1700- og 1800-tallet. Ved det sentrale torget, plantet med kongepalmer, bougainvilleaer og roser, ligger de tidligere sukkerbaronenes pastellfargede vakre hus. Flere av disse er omgjort til musèer i dag. Her ligger også byens katedral; Iglesia Parroquial de la Santisima Trinidad. I Trinidad er det nærmest obligatorisk med en Canchánchara på baren ved samme navn. En søt drink av rom som Mambísoldatene sies å ha helt i seg før de gikk i strid med de spanske erobrerne. Etter lunsj er det ledig tid med mulighet til å oppleve mer av Trinidad eller ta et bad i det klare turkise vannet før middag. Ta med deg håndkle og badetøy så kjører bussen til det karibiske havet for noen timers deilig avslapping på stranden!

Dag 8 – Opplev mer av Trinidad

Reiselederen kan gi flere tips på aktiviteter for din ledige dag. Hva med å vandre blant kaffeplanter, tropiske fugler og fossefall ved Escambray med en cubansk guide. Her reiser man med lastebil til fjellene nord for byen, stopper ved et utkikkspunkt 700 meter over havet. Utflukten inneholder et besøk på en kaffeplantasje der man lærer om kaffens historie på Cuba, og et besøk et sted der bøndene selger tropiske frukter. En fottur på cirka 3 kilometer og mulighet til å bade i et fossefall for deretter å spise en deilig lunsj.

Ri på hest i Ingeniodalen blant bønder og byer eller danseleksjon ved Casa de la Música er andre alternativer. Eventuelle utflukter betales separat (er ikke inkludert).

Dag 9 – Santa Clara og Che Guevara

I utkanten av Trinidad stopper vi ved det tidligere sukkerbruket haciendaen Manaca Iznaga,Sukkerbrukets 45 meter høye tårn er godt vedlikeholdt og gir en bred utsikt over dalen. Deretter fortsetter bussreisen til byen Santa Clara. Her finnes mange monumenter fra revolusjonen da Fidel Castro tok makten fra den daværende presidenten, Fulgencio Batista. Argentineren og revolusjonæren Che Guevara ledet kampen og siden 1997 har han ligget begravd i byen. Che Guevara døde i 1967 i Bolivia, men i 1997 ble levningene hans gravd opp og sendt tilbake til Cuba og Santa Clara. Her besøker vi Che Guevaras mausoleum og monument, samt hører om den seieren han gav til rebellene under den cubanske revolusjonen. Vi ser også toget som sporet av og som medvirket til at revolusjonene ble en suksess.

Reisen går deretter fra fastlandet til Cayo Santa Maria via et femtitalls broer og mange små øyer.

Dag 10 - 11 – Avslapping med sol- og badedager

Her i Cayo Santa Maria er strendene lange og kritthvite, vannet i havet er varmt og turkist, bassengene svalende og all inclusive er inkludert disse dagene.

Dag 12 – Sukkerindustrien

I løpet av reisen tilbake til Havanna stopper vi i Remedios, også kjent som San Juan de los Remedios. Byen ligger bare 5 km fra Cibas nordlige kyststrekning. Den ble grunnlagt av Isabella II fra Spania, når landet fortsatt var en spansk koloni. Her besøker vi både et tog- og sukkermuseum. Sukkkermuséet er egentlig et nedlagt sukkerbruk. Vi gjør også en kortere reise med et gammelt tog som i dag drives av diesel og kull. Vi er tilbake i Havanna sen ettermiddag for reisens siste tre netter.

Dag 13 – I Ernest Hemingways fotspor

I en beskjeden forstad til Havanna ligger Finca Vigía. Her bodde Ernest Hemingway i årene mellom 1939 og 1960. I dag er hans hus omgjort til et museum. I fiskebyen Cojimar ble han inspirert til å skrive «Den gamle og havet» – her besøker vi restauranten der Hemingway var stamgjest, La Terraza.

Restauranten er fylt av fotografier av Hemingway og i et hjørne av restaurantens veranda finnes bordet og stolen han pleide å sitte ved. Dette hjørnet er som et eget lite museum. I dag får ingen sitte ved dette bordet. 200 meter bort på promenaden finnes en byste av Hemingway.

På Hotel Ambos Mundos kan man om man vil avkjøle seg med en mojito. Her bodde Hemingway i syv år. En av dagene i Havanna blir det en spennende utflukt i de karakteristiske amerikanske bilene fra 50-tallet. Resten av ettermiddagen fri for egne streiftog og opplevelser. På kvelden kan vi anbefale en tur på en av de legendariske nattklubbene i Havanna. Det mest fantastiske og spektakulære showet ser du på Tropicana, et utendørs teater.

Dag 14 – Cuba i dag

Havanna byr på et rikt musikk- og dansetilbud med mange klubber, kabareter og salsadanser på gater og i smale smug. Havanna er også hjemmet til en av verdens beste ballettskoler og flere danseakademier, kunstgallerier, teatre og museum. I løpet av formiddagen foretar du et spennende besøk på en av byens ballettskoler. Havannas universitet er et statlig universitet, grunnlagt i år 1728 av den romersk-katolske kirken, som det eldste universitetet på Cuba, og et av de eldste i Amerika. I dag er universitetet oppdelt i 15 fakulteter med campus i Havanna. Er det mulig besøker vi universitetet.

Dag 15 – Hjemreise

Rundreisen nærmer seg slutten og det er tid for å begi seg til flyplassen i Havanna.

Dag 16 – Hjemkomst

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Havanna
• Samtlige overnattinger
• 14 frokoster
• 11 lunsjer
• 11 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Avreise. Flymåltider er inkludert. Ankomst til Cuba og Havanna. Busstransfer til hotellet. Tre overnattinger på hotell i Havanna.

Dag 2

Spasertur og byrundtur i Havanna. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 3

Bussutflukt til Viñalesdalen, ca 410 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4

Buss fra Havanna til Varadero, ca 153 km. Frokost i Havanna. All Inclusive er inkludert på hotellet i Varadero med start fra middag. To netter på hotell i Varadero.

Dag 5

Ledig dag. All Inclusive er inkludert.

Dag 6

Buss fra Varadero til Trinidad via Cienfuegos, ca 262 km. Frokost, lunsj og middag er inkludert. Tre overnattinger i Casa Particular i Trinidad.

Dag 7

Halvdagstur i Trinidad. Ettermiddagen fri. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 8

Ledig dag i Trinidad. Frokost og middag er inkludert.

Dag 9

Buss fra Trinidad til Santa Clara og Cayo Santa Maria, ca 204 km. Frokost, lunsj og middag er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Cayo Santa Maria.

Dag 10 - 11

Avslapping med sol- og badedager. All Inclusive.

Dag 12

Buss fra Cayo Santa Maria til Remedios City og Havanna, ca 420 km. Frokost og lunsj er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Havanna.

Dag 13

Halvdagsutflukt i Havanna. Frokost, lunsj og middag er inkludert. Ettermiddagen ledig.

Dag 14

Halvdagsutflukt i Havanna. Frokost, lunsj og middag er inkludert. Ettermiddagen ledig.

Dag 15

Noen timer fri frem til bussavgang for hjemreisen. Frokost er inkludert i Havanna, flymåltider om bord.

Dag 16

Hjemkomst til Skandinavia. Flymåltider er inkludert.

Cuba

Innbyggere 11 millioner
Flateinnhold 110 860 km²
Valuta
Cubansk peso
Religion
Hovedsaklig katolikker, minoriteter av protestantisk kristne og utøvere av afro-kubanske religioner
Språk
Spansk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Fly Norge – Havanna t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Valuta
Cubansk konvertibel peso (CUC). Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta. Kun VISA fungerer i minibanker. Det er veldig få butikker som aksepterer kortbetaling. Noen banker aksepterer Mastercard, men da må du gå inn i banken og det er ofte lange køer. Det er stort sett kun kontanter som fungerer på Cuba.

Viktig!
Vi anbefaler å ta med kontanter i Euro, som du enkelt veksler til konvertible pesos på plass. Vi anbefaler cirka 300 Euro per person. Veksle inn halvparten på flyplassen eller på hotellet i Havanna. Deretter blir det vekslingsmuligheter på hotellet i Cayo Santa Maria og Varadero. 

Tenk på at det er forbudt føre inn og ta ut konvertible pesos fra Cuba. Sørg for at du har brukt opp eller vekslet tilbake den cubanske valutaen før du passerer passkontrollen på flyplassen. Hvis du skal veksle anbefaler vi at du gjør det før vi kommer til flyplassen der køene ofte er lange og med dårligere valutakurs. Det er helle ikke tillatt å veksle et høyere beløp enn 300 CUC. På flyplassen er det mulig å bruke både bankkort og USD. 

Pass og visum
Pass må være gyldig minimum 6 måneder etter hjemreisedato. Turistkort kreves for skandinaviske statsborgere. TEMA er godkjent autorisatør til å utstede turistkort (Kostnad 350 kr, passkopi kreves). OBS! Dersom du ønsker at TEMA skal utstede turistkortet må du gi beskjed ved bestilling.

Driks
Driks er ikke inkludert i prisen. Vi anbefaler å beregn 85 CUC per person som betales på plass til TEMAs reiseleder, som tar seg av fordelingen til berørte personer. I tillegg til den driksen som samles inn felles, er det vanlig å gi driks for individuell service slik som toalettbesøk, til musikerne og rensgjøringspersonalet, selv om det er et All Inclusive hotell.

Driks er en viktig del av lønnen for de som jobber innenfor turist- og servicenæringen. Spør gjerne din TEMA-reiseleder om hva som er et passende beløp og gi.

Klima
Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Klær
På rundreisen bør du ha ledige klær, gjerne i bomull. Ta med en jakke dersom det skulle blåse og til kveldene, samt regntøy og eventuelt en sammenleggbar paraply. En genser kan være bra å ha i de luftkondisjonerte bussene. Det viktigste, som alltid, er å ha komfortable sko for vandringer i natur, landsbyer og byer. Ta også med badetøy, badehåndkle og myggmiddel.

For øvrig
På fridagen i Trinidad tilbys du å bli med på en landlig utflukt med lastebil, muligheter til bad i et fossefall og lunsj. Utflukten koster 47 CUC.

Casa particular
På Cuba er det lov å leie ut rom til turister. I Trinidad bor du tre netter i Casa particular (privathus). Hver familie har 1–2 dobbeltrom med egen dusj med varmt vann. Frokost og middag hjemme hos familiene. Standarden er vanligvis enkel men ren, og maten er vellaget. Disse familiene snakker som regel noen få ord engelsk, men de setter også pris på hvis du prøver deg frem på spansk.

Pakking
Ta med deg hodepinetabletter, medisin, plaster og solkrem hjemmefra. En adapter for 110 og 220 volt er bra og ha med. 

Internett
Tilgangen til Internett er fortsatt begrenset på Cuba, med det begynner sakte med sikkert å forbedre seg. Wifi fungerer ofte langsomt og uregelmessig. Noen ganger fungerer det ikke i det hele tatt. Noen av de store hotellene har Wifi mot kostnad.

Forventninger til service og hotell
For å kunne verdsette og ta til deg den kubanske livsfølelsen må du være innstilt på at alt ikke fungerer som hjemme. De ønsker gjestene velkommen med varme, men tar samtidig vare på sin stolthet, og gjester som forventer å få alle ønskemål oppfylt kan bli frustrerte. Engelskkunnskapene varierer og det kan være en fordel å beherske noen enkle hilsener, høflighetsfraser og setninger på spansk. Landets økonomi er under press, blant annet som følge av tidligere handelshinder, og dette merkes på alt fra veivedlikehold til hotellstandard. Vi på TEMA gjør vårt beste for å tilby de beste hotellene, men du må være forberedt på å se skavanker som fuktflekker, skjeve skapdører eller små reparasjoner som ikke er utført.

Endringer
Cuba er en kommuniststat. Hotell og programinnslag kan endres på meget kort varsel, iblant uten noen som helst informasjon eller forklaring.

Hotell/overnatting

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
13.11.2021 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Paris
2021-11-13
06:05
2021-11-13
08:50
Air France, 1275
Paris
Havana
2021-11-13
16:40
2021-11-13
20:35
Air France, 950
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Paris
2021-11-27
20:55
2021-11-28
11:50
Air France, 825
Paris
Oslo
2021-11-28
14:10
2021-11-28
16:30
Air France, 1774
16 dager Cuba – en nasjon i forandring Oslo 36 950 NOK 6 plasser igjen Bestill
18.12.2021 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Paris
2021-12-18
06:05
2021-12-18
08:50
Air France, 1275
Paris
Havana
2021-12-18
14:10
2021-12-18
18:35
Air France, 820
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Paris
2022-01-01
20:55
2022-01-02
11:50
Air France, 825
Paris
Oslo
2022-01-02
14:10
2022-01-02
16:30
Air France, 1774
16 dager Cuba – en nasjon i forandring Oslo 49 650 NOK 3 plasser igjen Bestill
06.01.2022 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Paris
2022-01-06
06:05
2022-01-06
08:50
Air France, 1275
Paris
Havana
2022-01-06
14:10
2022-01-06
18:35
Air France, 820
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Paris
2022-01-20
20:55
2022-01-21
11:50
Air France, 825
Paris
Oslo
2022-01-21
14:10
2022-01-21
16:30
Air France, 1774
16 dager Cuba – en nasjon i forandring Oslo 34 490 NOK 4 plasser igjen Bestill
20.01.2022 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Paris
2022-01-20
06:05
2022-01-20
08:50
Air France, 1275
Paris
Havana
2022-01-20
14:10
2022-01-20
18:35
Air France, 820
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Paris
2022-02-03
20:55
2022-02-04
11:50
Air France, 825
Paris
Oslo
2022-02-04
14:10
2022-02-04
16:30
Air France, 1774
16 dager Cuba – en nasjon i forandring Oslo 33 350 NOK 4 plasser igjen Bestill
03.02.2022 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Paris
2022-02-03
06:05
2022-02-03
08:50
Air France, 1275
Paris
Havana
2022-02-03
14:10
2022-02-03
18:35
Air France, 820
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Paris
2022-02-17
20:55
2022-02-18
11:50
Air France, 825
Paris
Oslo
2022-02-18
14:10
2022-02-18
16:30
Air France, 1774
16 dager Cuba – en nasjon i forandring Oslo 37 550 NOK 4 plasser igjen Bestill
03.03.2022 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Paris
2022-03-03
06:05
2022-03-03
08:50
Air France, 1275
Paris
Havana
2022-03-03
14:10
2022-03-03
18:35
Air France, 820
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Paris
2022-03-17
20:55
2022-03-18
11:50
Air France, 825
Paris
Oslo
2022-03-18
14:10
2022-03-18
16:30
Air France, 1774
16 dager Cuba – en nasjon i forandring Oslo 37 650 NOK 4 plasser igjen Bestill
17.03.2022 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Paris
2022-03-17
06:05
2022-03-17
08:50
Air France, 1275
Paris
Havana
2022-03-17
14:10
2022-03-17
18:35
Air France, 820
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Havana
Paris
2022-03-31
20:55
2022-04-01
11:50
Air France, 825
Paris
Oslo
2022-04-01
14:10
2022-04-01
16:30
Air France, 1774
16 dager Cuba – en nasjon i forandring Oslo 34 450 NOK 4 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.