I Mayafolkenes fotspor nå og daEn rundreise på Yucatanhalvøya 

Da conquistadorene gikk i land i dagens Mexico på begynnelsen av 1500-tallet ble de møtt av en høytstående indiansk sivilisasjon med arkitektur, kunsthåndverk, skrivekunst og matematisk og astrologisk kunnskap. I tillegg til de imponerende restene av den antikke mayakulturen kjører vi båt på en lagune, bader i cenotes og smaker lekre mexikanske retter. Rundreisen avsluttes med to dager ved Akumalas hvite strender og et imponerende asurblått hav. 

Reisefakta

Land: Mexico

Reisetype: Rundreise

Reiselengde: 16 dager

Størrelse på gruppen: 18-24 personer

Visum kreves : Nej

Høydepunkter

 • Store pyramiden i Chichén Itza
 • Méridas koloniale arkitektur
 • Mosaikkene i Uxmal
 • Besøk et fossefall
 • Øversteprestenes Paleque

Dagsprogram
Høsten 2018/Våren 2019

Dag 1 - Avreise til Mexico.
Ankomst til Mexico och Cancún. Etter toll- og sikkerhetskontroll blir vi møtt av Temareisers reiseleder eller en representant fra vår agent. Her venter buss som tar oss til vårt hotell.


Dag 2 - Ek Balam og bad i cenote.

Rundreisen på Yucatanhalvøya begynner med et besøk i det arkeologiske området Ek Balam, som på mayaspråket betyr ”Svart Jaguar”, og er oppkalt etter grunnleggeren av bosetningen. Her får vi for første gang kontakt med, og et innblikk i, den fascinerende mayakulturen. Her blir vi møtt av tempel, palass og den obligatoriske ballbanen, alt bygget i lys kalksten.

Fra Ek Balam fortsetter vi til cenote Dzitnup, en mexicansk betegnelse på en samling av kildevann. Her får vi oppleve en magisk grotte med vann som skimrer i grønt. Det finnes en mengde cenotes over hele Yucatán. En cenote er en slags grotte uten tak fyllt med kildevann, men det kan også være en lagune eller en underjordisk grotte med tak. Disse grottene spilte en viktig rolle for Mayafolket, og det var her man hentet sitt drikkevann. I dag er det populære steder for et avkjølende bad ettersom vanntemperaturen er lavere enn i havet. Akkurat denne cenoten ble dannet etter et meteornedslag for omtrent 65 millioner år siden, hvor sprekkene i krateret ble fyllt med vann. Det har blitt sagt at å bade i denne grotten er som å svømme i et eventyr.

Ti minutter senere er vi framme i den koloniale byen Valladolid, som ble grunnlagt i 1543 av conquistadoren Francisco de Montejo på den plassen mayabyen Zaci lå. Her får du på egen hånd vandre rundt på rette gater, ved lave bygninger og blant fargesterke fasader. Ved det sentrale torget ligger kirken og rådhuset, typisk for koloniale byer. Kvinner her går kledt i den karakteristiske ”huipilen”, en kjole med fargeglade blomsterbroderier.

Dagens sluttdestinasjon er Chichén Itza, her sjekker vi inn på ett hotell like utenfor den arkeologiske parken.

Dag 3 – Soloppgang over Chichén Itza.

Vi blir vekt innen solen stiger opp (ta gjerne med en lommelykt) for å ta oss til Chichén Itza. Det er en magisk følelse å tre inn i den arkeologiske parken som de første besøkere, og langsomt se hvordan natt blir til dag.

Det er her de mest omfattende arkeologiske utgravninger har blitt utført, og samtidig har flere av mayafolkets geniale konstruksjoner blitt restaurert her. Ingen andre steder kan man få et så levende bilde av hvordan en mayaby kunne utarte seg i all sin glans. Chichén Itza er selve bildet av mayakulturen.

Plassen ble bygget og hadde sin storhetstid under perioden 400-800 etter Kristus. Storhetstiden ble fulgt av en nedgangsperiode, men fikk oppleve en renessanse når nye guder ble introdusert. Chichén Itza ble forlatt på 1200-tallet. Etter en grundig rundtur som vekker mange nye innsikter om mayakulturen, er det på tide å forlate Chichén Itza.

Vi reiser nå videre til Izamal, også kalt den gule byen på grunn av fargen på husene. En av legendene sier at fasadenes varme gulfarge strøks på for å hedre paven under hans besøk.

Den koloniale arkitekturen, det store franciskanske klosteret, brostein og hestevogner bidrar til en følelse av svunnen tid. Izamal, også kalt den ”magiske byen” på grunn av som skjønnhet, har også et hyggelig lokalt marked hvor kvinner i tradisjonelle kjoler selger frukt og grønnsaker. Sent på ettermiddagen kommer vi frem til Mérida. Her sover vi to netter på hotell.

Dag 4 – Celestún. Mérida.

Under formiddagen gjør vi en utflukt til den vakre fiskeplassen Celestún, beliggende der elven Esperanza munner ut i den mexicanske golf. Under en båttur på en naturlig skapt lagune får vi mulighet til å oppleve et rikt fugleliv. Vi kommer blant annat til å kunne se store flokker med rosafargede flamingoer.

På ettermiddagen gjør vi en felles bytur i Mérida. Den hvite byen, grunnlagt som byen Valladolid av conquistadoren Francisco de Montejo, i 1542 under hans kampanje på Yucatánhalvøyen. Byen er bygget oppå Staden är byggd på toppen av den gamle mayabyen Tihó. Den er uten tvil en av Mexicos vakreste koloniale byer, med en rolig og behagelig atmosfære. Stor sett alle gater og torg har hvitkalkede koloniale kirker. Vi ser også mange palasslignende hus, ikke minst rundt det travle Plaza Mayor-torget.

Dag 5 – Hacienda. Uxmal.

Idag besøker vi 1600-tallets hacienda Yaxcopoil, der det en gang i tiden ble dyrket ”henequen”, den agave som gir sisalhampa. De hadde kveg, og boet målte en gang i tiden 11 000 hektar. Under kolonialtiden arbeidet over 500 personer her. Denne haciendaen er i dag et museum, og her blir vi kjent med det gamle haciendasystemet.

Under dagen besøker vi ytterligere en av mayafolkets mest bemerkelsesverdige byer, Uxmal. Byens velformede bygninger og pyramider representerer det viktigste av den såkalte Puuc-arkitekturen. Stilen er preget av at templer og andre strukturer er dekorert med brede friser, hvor abstrakte geometriske mønstre er skapt i steinmosaikk. Og overalt ser vi ansiktet av regnguden Chac. En gang i løpet av dagen forsøker vi å besøke en mayafamilie på landsbygden. 

Dagens sluttdestinasjon er et sjarmerende haciendalignende strandhotell som ligger sør for Campeche. Hotellet ligger komfortabelt til ved den mexicanska golfen, og oppleves av manga som et paradis på jord. Her blir vi fire netter.

Dag 6 – Campeche.

I dag besøker vi Campeches gamle bydel, grunnlagt år 1540 og under kolonialtiden stadig angrepet av fribytere og pirater. På 1600-tallet ble det bygget en 2,5 km lang forsvarsmur rundt byen, hvorav deler fortsatt eksisterer den dag i dag. Byen gikk fra å være en mayaby til å bli et yndet mål for erobrere. I perioder var byen okkupert av karibiske pirater, før den på slutten av 1800- tallet utviklet seg til å bli Yucatáns viktigste havneby.

Campeches historiske sentrum så som ringmuren, finnes i dag på Unescos verdensarvsliste. Vi besøker det høyst interessante arkeologiske museum som ligger i en såkalt forsvarsskanse med bred utsikt. Fra dette stedet holdt man under kolonialtiden utkikk etter piratskip. Museet inneholder gjenstander og skrifter fra Campeches før-spanske historie, som for eksempel de kjente jainafigurerne.

Ved den sentrale parken tar vi plass i en sporvogn, og får under denne populære reise se nesten hele Campeches historiske sentrum med omgivelser. Det blir også tid til å gå rundt i denne vakre byen på egen hånd.

Dag 7 – Avslapning ved mexikanske golfen.

Etter et par dagers intensivt program har vi i dag en programfri dag. Litt avslapning og hvile er helt rett. Du blir kanskje fristet til et bad ved hotellets private strand?

Dag 8 – Hacienda San Luis Carpizo.

I løpet av formiddagen gjør vi et besøk på Hacienda San Luis Carpizo, som ble bygd i begynnelsen av 1900-talet. I dag er den en militærbase for utdannelse av marinesoldater. Deler av den gamle haciendan har blitt stående som den var for å vise hvordan det en gang kunne se ut. Her guides vi av soldater, noe som gjør dette til en spesiell opplevelse.

Når vi kommer tilbake til hotellet kan den som vil delta i et kort matlagingskurs hvor man lærer å lage ceviche de pescado, en populær fiskerett. Cevichen lages med fersk hvit fisk og marineres med lime og krydres med koriander, salt og rød løk. Resultatet spiser vi av sammen på kvelden.

Dag 9 – Isla Aguada. Palenque.

Dagens førsta utflukt tar oss cirka 15 mil sørover til Isla Aguada. Hvis været tillater det blir det en båtutflukt på den mektige Términos lagunen (Laguna de Términos). Lagunen som har et utløp i den mexicanske golfen, har et veldig rikt fiske- og fugleliv. Men først og fremst finnes det delfiner her, og det er en sann lykke å få se disse dyrene så nære vår båt. Båten har selvfølgelig både flytevester og soltak.

På ettermiddagen fortsetter reisen langs kysten og videre inn i landet. Vi når etter hvert provinsen Chiapas och Palenque. To overnattinger venter oss på hotell i Palenque.

Dag 10 – Palenque. Gummiplantase.

Det hviler en magisk stemning over Palenque. Her reiser det seg enorme templer og pyramider. Palenques mayakonstruksjoner anses å være epokens mest raffinerte arkitektur. Palenque var både sentrum for mayakulturens seremonier for øversteprester, og bosted for den lokale hersker. Det såkalte Palasset, som på tross av sitt forfall gir et merkbart bilde av ekstravagans og autoritet, vittner om dette. Her spaserer vi rundt under formiddagen. Etter lunch tar vi oss til en gummiplantasje som ligger i nærheten. Du har resten av dagen til å oppdage Palenque.

Dag 11 - Becán.

Tidlig morgen tar vi oss østover. Vi forlater fjellområdene og provinsen Chiapas. Vegetasjonen skifter deretter fra skogrike felt til buskflora. I løpet av ettermiddagen når vi Becán som var regionens hovedstad før spanskenes ankom. Den er innebygd i grønt og er kjent for sin unike vollgrav fra mayariket. Byen er også kjent for en 32 meter høy tempelbase eller pyramide, i tillegg til en svært godt bevart maske av Itzamna, en av mayafolkets viktigste guder. I en lang korridor kan du se konstruksjonen av falske hvelv, såkalte utkragingshvelv, bedre enn noen andre steder. En overnatting på Chicanna EcoVillage Resort.

Dag 12 – Bad i cenote og lagun.

I dag reiser vi på nytt mot kysten og Akumal. På veien dit stopper vi ved den flerfargete lagunen i Bacalar. Lagunen skifter i ulike varianter av blått og grønt. I løpet av ettermiddagen når vi fram til den lille och fredfulle feriebyen Akumal mellom de større turistbyene Tulum og Playa del Carmen. Her kan du kopple av i rolige omgivelser med havet og naturen som nærmeste naboer.

Dag 13–14 Tid for å slappe av.

Nå har du to nydelige dager for avslapning og hvile. En båtutflukt til øya Cozumel frister kanskje, eller hvorfor ikke gjøre et besøk til den antikke byen Tulum.

Dag 15 - Hjemreise.

Rundreisen nærmer seg slutten. Flyavgang tidig på kvelden mot Skandinavia. Morgenen fri til egen disposisjon. Etter lunch går bussen till flygplassen.

Dag 16 - Hjemkomst.

I løpet av dagen ankomst Skandinavia.    

Dette er inkludert i reisen

• Fly til Cancun t/r
• Samtlige overnattinger
• 14 frokoster
• 4 lunsjer
• 7 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Fly Skandinavia-Cancún. Flymåltider inkludert. Transfer fra flyplassen- Cancún, ca 18 km. En overnatting på hotell i Cancún.

Dag 2
Cancun – Ek Balam – Valladolid - Chichén Itza. Buss 245 km. Besøk i Ek Balam, Valladolid og cenote Dzitnup. Frokost og middag inkludert. En overnatting på hotell i Chichén Itza.

Dag 3
Buss Chichén Itza- Izamal- Mérida, ca 150 km. Morgenutflukt til Chichén Itza. Besøk Izamal. Frokost og lunsj inkludert. To overnattinger på hotell i Mérida.

Dag 4
Buss Mérida- Celestún t/r, ca 210 km. Utflukt til fiskestedet Celestún. Byvandring i Mérida. Frokost og lunsj inkludert.

Dag 5

Buss Mérida- Yaxcopoil - Uxmal – Campeche 279 km. Besøk ved hacienda Yaxcopoil og Uxmal. Frokost og middag inkludert. Fire overnattinger på strandhotell utenfor Campeche.

Dag 6
Buss til Campeche sentrum t/r, ca 76 km. Byrundtur I Campeche. Utflukt med sporvågn. Frokost og middag inkludert.

Dag 7
Fridag. Inget felles program. Frokost og middag inkludert.

Dag 8

Buss til Hacienda San Luis Carpizo t/r, ca 64. Formiddagsutflukt til Hacienda. Frokost og middag inkludert.

Dag 9

Buss Campeche – Isla Aguada – Palenque ca 415 km. Båtutflukt på lagune. Frokost, lunsj og middag inkludert. To overnattinger på hotell i Palenque.

Dag 10
Bussutflukt til Palenques t/r ca 20 km. Besøk ved Palenques arkeologiske område samt en gummiplantasje. Frokost og lunsj inkludert.

Dag 11

Palenque – Becán - Chicanná. Buss ca 360 km. Besøk i mayabyen Becan. Frokost og middag inkludert. En overnatting på Chicanna EcoVillage Resort.

Dag 12
Buss Chicanná – Bacalar – Akumal, ca 400 km. Besøk ved Bacalar og cenotebad. Frokost inkludert. Fire overnattinger på hotell i Akumal.

Dag 13
Hvile i Akumal. Frokost inkludert.

Dag 14
Hvile i Akumal. Frokost inkludert.

Dag 15
Hvile i Akumal. Busstransfer til flyplassen etter lunsj, ca 100 km. Fly til Skandinavia via Paris under kvelden. Frokost og måltider på flyet inkludert.

Dag 16
Ankomst till Paris under formiddagen, fly videre i løpet av ettermiddagen til Stockholm, Køpenhavn og Oslo.Mexico

Innbyggere 

127 millioner  

Flateinnhold   1 972 550 km²    

Valuta   Mexikansk peso    

Religion Ingen offisiell religion.    

Språk   Spansk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Norge – Cancún t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet om ikke annet angis.

Valuta 

Meksikanske pesos (MXN). 

Les mer under Valutaveksling »

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Klima og bekledning 

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no

Klimaet varierer i forskjellige deler av landet, noen deler påvirkes av Mexicogolfen og Stillehavet, andre av de store høydeforskjellene. Regnperioden varer vanligvis i sommermånedene fra juni til august, men selvfølgelig kan regn forekomme i andre perioder også.

På dagtid anbefales behagelige bomullsklær, men ta med en tykkere genser til kvelden da det kan bli litt kjølig. 

Husk badetøy og badehåndkle for eventuelle badestopp. Vi vandrer i byer, naturen og klatrer på ruiner som kan være fuktige, gode sko med gummisåler anbefales.

Driks 

Driks er ikke inkludert i prisen. Vår TEMA-guide samler inn 1000 MXN per person (ca 445 kr) ved reisens start, og tar seg av fordelingen av driks til sjåfører, lokalguider, bagasjebærere og restaurantpersonalet ved felles måltider.  


Hotell information

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreiseflyplass Pris Status
2019-01-22 15 dager I Mayafolkenes fotspor nå og da Oslo 33 740 NOK Forespørsel

Inkludert i alle våre reiser

 • Fly og hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • TEMAs reiseledere
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreise

 
XClose