Den store Kinareisenfra Beijing til Shanghai
Dagsprogram
Store Kina Vinterspesial med Harbin
Avreise den 5. januar 2025 og 18. januar 2026
Dag 1 Avreise mot Beijing
En spennende rundreise i Midtens rike begynner, med avreise fra Skandinavia.
Dag 2 Himmelens tempel og velkomstmiddag i Beijing
Vi ankommer Beijing, den nordlige hovedstaden, og møtes av din TEMAs reiseleder som guider oss til dypere innsikt om Kina i de neste to ukene.
Denne første dagen besøker vi Himmelens tempel. Tempelet regnes som Kinas mest ansette religiøse bygning, et arkitektonisk mesterverk og et av Unescos verdensarvsteder. Det var hit keiseren kom for å fornye sitt mandat som Himmelens sønn, og retten til å styre Kina. Det ligger i en av Beijings største parker, og her kan man oppleve et herlig parkliv. I templets gamle korridor samles spesielt eldre og spiller kort og øver på sine favorittinstrumenter.
Om kvelden venter en tidlig, kinesisk velkomstmiddag. NB! Programelementene kan komme i en annen rekkefølge siden ankomsttiden til Beijing kan variere avhengig av flyselskap og hvilken flyplass flyselskapene lander på. Noen ganger erstattes middagen med lunsj hvis det passer programmet bedre.
Dag 3 Utflukt til Den kinesiske mur
Dagens utflukt går til Den kinesiske mur. Dens eldste deler ble bygget av forskjellige hertugdømmer allerede i 600-tallet f.Kr. Da det kinesiske riket ble forent i år 221 f.Kr., under Qin Shi Huangdi, begynte seksjonene å bli lenket sammen til en sammenhengende mur.
Det sies at mer enn 300 000 slaver arbeidet med bygget over ti år. I dag måler murens lengde over 600 mil. Den er utvilsomt et av verdens underverker, og det er få opplevelser i verden som matcher å gå en tur på Den kinesiske mur.
I løpet av dagen besøker vi også det luksuriøse Sommerpalasset i Beijings nordvestlige deler. Palasset har blitt ødelagt, men gjenoppbygget i forskjellige perioder. I dag minner det mest om keiserdømmets siste dager i begynnelsen av 1900-tallet. En periode da enkekeiserinne Cixi styrte og ordnet bak kulissene. Hun trivdes veldig godt i dette palassområdet som med sin sjø og alle paviljongene var en herlig tilfluktssted i de hete sommermånedene.
Denne kvelden er det mulig å oppleve det som kalles Beijingopera, eller jingju. Kunstformen har sitt opphav i Beijing. Fargesprakende, stemningsfull, med mye slaginstrumenter og skingrende sang. Det er nettopp her i Beijing du bør passe på å se en forestilling! Opera kvelden er et frivillig arrangement som bestilles og betales direkte til TEMAs reiseleder (pris oppgis på stedet i yuan). Angående operaen er det usikkert når den vil starte opp igjen. Operaen ble stengt i forbindelse med Covid og har ennå ikke gjenopptatt.
Dag 4 Den himmelske freds plass og Den forbudte by
I dag ser vi Den himmelske freds plass. Rundt plassen reiser seg regjeringsbygninger, Folkets store hall og Mao Zedongs mausoleum. Beijing har vært Kinas hovedstad i over 700 år og er et bemerkelsesverdig sted. Til tross for det store innbyggertallet, mer enn 20 millioner, har noen av de sentrale delene fortsatt bykarakter. Den klassiske Beijing-bebyggelsen med lave hus og gårdsrom veksler med moderne skyskrapere. Sammen danner de en
kvadratisk oppbygd by der Chang An-avenyen utgjør pulsåren.
Den himmelske freds plass ligger i direkte tilknytning til Beijings største severdighet, Den forbudte by. Området er cirka 72 hektar stort med imponerende palasser, paviljonger og hager. Med visst vemod besøker vi det Indre palasset, som var keiserens private del og "fengsel for livet". Der levde han omgitt av et antall konkubiner, prinser, evnukker, prester og ministre. Det kan nevnes at bare for matholdningen i Den forbudte byen krevdes hele 5 000–6 000 kokker!
Om kvelden er det tid for en kulinarisk høydepunkt. Vi skal nyte Pekingand, en matrett med aner fra tidlig 1200-tall. Kokken trancherer anden direkte ved bordet. Anden smaker best med vårløk, agurk og en søt saus i små hvetepannekaker.
Dag 5 På egen hånd i Beijing
Hele dagen står til eget forgodtbefinnende. Besøk den berømte Silke markedet eller Beijings gamle bydeler, Hutongene. Man kan også leie en taxi for en billig penge og se enda mer eller shoppe blant de mange velassorterte varehusene.
TEMAs reiseleder kjenner Beijing og kan gi flere aktuelle tips om kultur, shopping og mat.
Dag 6 Avreise til Harbin med høyhastighetstog.
I dag går reisen nordover til vinterens Harbin. Reisen tar ca 5 timer med høyhastighetstog. Vi regner med å ankomme dette vinterparadiset i løpet av den senere ettermiddagen. Ombord på toget får vi en medbrakt lunsjpakke. Ved ankomst til Harbin drar vi til vårt hotell for å sjekke inn og spise middag om kvelden.
Harbin har en interessant og broket historie. Mot slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet ble Harbin en viktig by på grunn av byggingen av den transsibirske jernbanen. Byen ble raskt en kosmopolitisk sone som tiltrakk seg mange russere, noe som sterkt påvirket byens arkitektur og kultur. Denne russiske innflytelsen er fortsatt merkbar i byens bygningsstil og kirker.
I tidlig 1900-tall ble Harbin midlertidig kontrollert av japanske styrker, noe som også etterlot et avtrykk på byens historiske landskap. Etter andre verdenskrig gjenvant Kina kontrollen over Harbin, og byen har siden vært en viktig del av den kinesiske nasjonen.
Byen er kanskje mest berømt for sin årlige is- og snøfestival, som er en av de største i sitt slag i verden. Festivalen starter i januar og varer i omtrent en måned, hvor enorme og spektakulære skulpturer av is og snø bygges opp, og tiltrekker besøkende fra hele verden. Frokost, matpakke til lunsj og middag inkludert i dag.
Dag 7 Utfluktsprogram i Harbin med isfestival
Vi starter dagen med frokost på hotellet. Deretter drar vi til Kinesiske Østlige Jernbanebroen, et århundrelangt vitne til Harbins historie. Jernbanen ble bygget tidlig i 1900-tallet og tiltrakk russere til Harbin via jernbanen. De tok med seg sin kunst, kultur og religion. Denne tilstrømningen forvandlet Harbin til et knutepunkt og en smeltedigel av forskjellige etnisiteter.
Vi fortsetter med en spasertur langs Centralgaten. Under spaserturen prøver vi ispinner på Modern Hotel, en historisk bygning fra 1910-tallet som er byens eldste luksushotell, ofte beskrevet som Østens Versailles.
Mer informasjon finnes på Modern Hotels nettside (http://www.modernhotelharbin.com/info/).
Besøket fortsetter til den russisk-ortodokse kirken Sankt Sofia, bygget i 1907 og utvidet i 1932. Det var den største ortodokse kirken i Fjerne Østen.
Til lunsj spiser vi på en restaurant som er spesielt kjent for sin signaturrett "Fritert svinekjøtt i skål", en engelsk oversettelse av den kinesiske retten "Guo Bao Rou" (锅包肉). Denne retten er en spesialitet fra det nordøstlige kinesiske kjøkken. Den består vanligvis av tynne skiver svinekjøtt som dekkes i en tykk røre, frityrstekes til de blir sprø, og deretter serveres med en søt og sur saus.
Ettermiddagen viet til et besøk i Is- og Snøverdenen, et signatursted for Harbins is- og snøfestival. Det er et eventyrlandskap med isskulpturer, is-labyrinter, issykler, snøsporter og snøglidebaner.
Vi returnerer deretter til hotellet. Kvelden er fri for middag på egen hånd. Frokost og lunsj inkludert i dag.
Dag 8 Snøskulpturer og vintersvømming
Vi drar av gårde for å nyte byens snøskulptureksponering. Her får vi muligheten til å beundre intrikate og imponerende verk av snø. Deretter besøker vi den gamle synagogen i Harbin, som har en rik historie og nå tjener som en konsertsal, hvor forskjellige musikkarrangementer holdes.
Til lunsj prøver vi en lokal delikatesse på en restaurant som spesialiserer seg på nordøst Kinas kjøkken. Vi nyter "Nordøstlig braisert gås i jerngryte", en rett der gåsekjøtt sakte braiseres i en jerngryte sammen med krydder og urter. Det er en varmende og trøstende måltid som er perfekt for regionens kalde klima.
Etter lunsjen får vi se vintersvømming, en populær og forfriskende aktivitet som vanligvis finner sted klokken 14.00. Denne tradisjonelle sporten tiltrekker modige sjeler som dykker ned i iskalde vann.
På ettermiddagen ser vi Nederlands gamle konsulat, en bygning med distinkt arkitektur som vitner om Harbins internasjonale preg under begynnelsen av 1900-tallet. Vi fortsetter vår rundtur gjennom byen langs Østre og Vestre Dazhi-gaten, hvor vi passerer flere historiske kirker. Vi ser en østortodoks kirke bygget av ukrainere, en kristen kirke som opprinnelig var en samlingsplass for lutherske innvandrere fra Tyskland, og på den andre siden av gaten, Jesu Hellige Hjertes katedral som ble oppført av polske innvandrere.
Etter en dag full av kulturelle og historiske inntrykk returnerer vi til hotellet. Kvelden er fri for egne eventyr, hvor du har muligheten til å utforske Harbins kulinariske scene på egen hånd.
Dag 9 Xi'an og bymuren
I dag går reisen med fly (3 timer) til den tidligere hovedstaden Xi'an. Dalene rundt Xi'an er noen av Kinas eldste bebodde deler med levninger helt fra neolittisk tid 6 000 år f.Kr. Under den mektige Tang-dynastiet ble Xi'an utvidet til en sjakkrutmønstret bosetning innenfor de kraftige bymurene. Dette var en gang den østlige hovedstaden langs Silkeveien, en blomstrende og åpen epoke i Det himmelske riket. Få byer i Kina kan måle seg med Xi'ans arkeologiske arv.
På ettermiddagen bestiger vi Kinas kanskje best bevarte bymur. Til tross for sin alder er den bred nok til å romme tofelts trafikk.
Vårt opphold i Xi'an, Grand Park hotel med sitt karakteristiske buede kinesiske tak, ligger rett ved den sørlige byporten til den gamle bymuren. Om kvelden er muren et enestående syn når den blir opplyst av et imponerende lysoppvisning. En fem minutters spasertur tar deg innenfor murene til handlegaten Nandajie (Sørlig Hovedgate), samt til puber og restauranter.
Dag 10 Terrakottaarméen
Terrakottaarméen, som vokter Qin Shi Huangdis gravplass, er et av verdens mest merkelige og betydningsfulle arkeologiske funn. Funnstedet ligger omtrent 30 km fra Xi'an og ble oppdaget ved en tilfeldighet i 1974 da noen bønder gravde en brønn. Keiser Qin Shi Huangdi skal ha beordret gravbyggingen allerede i begynnelsen av sin regjeringstid rundt år 246 f.Kr. Til dette verket tildelte han hundretusener av arbeidere og kunstnere som skulpterte den nesten 8 000 mann sterke arméen i naturlig størrelse. Noen generaler er 1,95 meter høye. Hæren har vært sin keiser lojal, og etter hvert som man finner flere soldater, vokser arméen frem.
Om kvelden har vi mulighet til å oppleve en uforglemmelig forestilling av Tangdansen. Av de forskjellige herskerdynastiene som har regjert i Xi'an, var Tangdynastiet (618–907 e.Kr.) på mange måter det rikeste. Den dans- og musikkstil som da ble utviklet, bærer vitnesbyrd om epokens stilfulle kultur. Denne kveldsekskursjonen bestilles og betales på stedet direkte til TEMAs reiseleder (pris oppgis på stedet).
Dag 11 Shanghai
I dag flyr vi til østkysten og Shanghai. Byen med utallige kallenavn og Kinas vindu mot verden. I løpet av dagene her rekker vi å bli godt kjent med byen.
Vi starter med å dra til det berømte promenadestrøket The Bund, som ligger langs elven Huangpu. Dens fasjonable stil er et produkt av kolonitiden og fungerer fortsatt som en magnet for både byens innbyggere og turister. Her lå gamle Shanghai Club med sin lange trebar, tollhuset med sin karakteristiske Big Ching-klokke, og ikke minst Peace-hotellet med sitt grønne pyramidelignende tak. Det spilles fortsatt jazz på det ærverdige hotellet. På den andre siden av vannet ser vi Shanghais nyeste bydel, Pudong, med fantastisk futuristisk arkitektur som har vokst frem siden 1990-tallet. Her ligger noen av Kinas og verdens høyeste bygninger. Over alle husene troner Shanghai Tower med sine 632 meter. Når lysene tennes i denne skyline om kvelden, blir det til en ytterligere dimensjon av Shanghai som ikke bør gås glipp av.
Denne kvelden legger vi ut på en kulinarisk reise "sør for skyene", det vil si til Yunnans kjøkken. Provinsen i landets sørvestlige hjørne er kjent for sin rike kultur og varierte natur. Her bor en rekke forskjellige etnisiteter, noe som gjenspeiles i det varierte kjøkkenet. Yunnan
er derfor ikke inkludert i verken de fire eller de åtte kinesiske kjøkkenene man vanligvis deler inn landet i.
For de som har mer energi etter en lang, innholdsrik dag og ønsker å oppleve Shanghai "by night", tilbys en ekstra båttur etter middagen (om værgudene tillater). Turen arrangeres av og sammen med vår lokalguide. Prisen oppgis underveis i reisen og avhenger av tid/turens lengde og standard på båten.
Dag 12. Gamlebyen og akrobater
I dag går vi gjennom gamlebyen til Yu-hagen. Den ble bestilt og anlagt av en velstående mandarin under Ming-dynastiet. Vi befinner oss nå i de gamle kvartalene, hvor en fullstendig mylder av smale smug, tehus og butikkgater møter oss.
Ettermiddagen står til egen disposisjon. Et område vi kan anbefale er de gamle franske kolonikvartalene, Taikang Lu. Lave bygninger rammer inn gårder, torg og smug i en arkitektur med tydelige europeiske influenser. Her er det lett å bli fascinert av atmosfæren med sine mange gallerier, små boutiquer, kafeer og restauranter.
Under en av dagene i byen får du også et innblikk i den raffinerte kunsten å produsere silke fra silkeormer. Denne kunsten har bidratt til Shanghais vekst som et motesenter og trend i dagens Asia.
Dagen avsluttes med et imponerende akrobatikkshow, som får deg til å holde pusten mer enn én gang.
Dag 13 Ledig dag i Shanghai og avskjedsmiddag
Dagen er ledig for egne aktiviteter i Shanghai. Kanskje blir det shopping på Nanjing-gaten? Vi kan også anbefale et besøk på Shanghaimuseet, smakfullt innredet og oversiktlig arrangert med utsøkt porselen fra forskjellige dynastier, tusjtegninger, bronse- og sølvartikler blant mye annet. Kanskje velger du å gjøre en dagsutflukt til noen av "vannbyene" som finnes i utkanten av Shanghai. TEMAs reiseleder har flere aktuelle tips som enkelt fyller dagen.
På kvelden møtes hele reisefølget for en felles avskjedsmiddag. Vi oppsummerer våre inntrykk og opplevelser fra en innholdsrik reise.
Dag 14 Hjemreise fra Shanghai
To uker i Kina er over. Fylt av ny kunnskap om Midtens rike, og kanskje også med velutfylte kofferter, tar vi oss til Shanghais flyplass for hjemreise til Skandinavia. Vi vil også gjerne tipse om en god oppfølging til Kina-reisen. Vi reiser nemlig også til det andre Kina, dvs. Taiwan.
Viktig om reisen
Prisen inkluderer
Fly Skandinavia – Beijing/Shanghai t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og transporter ifølge dagsprogrammet.
TEMAs gruppestørrelse
For TEMA er det reisen og den reisende som står i sentrum. Sammen møter vi mennesker, kulturer og opplevelser i naturen på en nær, ekte og behagelig måte. Gruppestørrelsene våre gjenspeiler dette og er en stor grunn til at mange velger å reise med TEMA. Vi unngår altfor store grupper for å gi alle en så opplevelsesrik reise som mulig, og vi tilbyr reiser som gir minner for livet!
Vær oppmerksom på
Ha klart navn, adresse og telefonnummer til første hotellet ved ankomst på flyplassen da dette kan bli etterspurt ved passkontroll.
Togreise
Å reise med tog innebærer sikkerhetskontroller som mer eller mindre er samme som på flyplasser. Spisse gjenstander og beholdere med gass, som f.eks spray, kan ikke tas med uansett innsjekket veske eller håndbagasje.
Øvrig informasjon
På kinesiske flyplasser er det ikke tillatt å ta med seg alkohol, brus eller vann i håndbagasjen gjennom sikkerhetskontrollen. Flytende medisiner kan tas med, men de blir åpnet og kontrollert av sikkerhetspersonalet. Det selges vann, brus og tollfrie varer etter sikkerhetskontrollen. Det er kun lov å ta med uåpnede flasker (med alkoholholdig drikke) i innsjekket bagasje. Lightere eller magneter er ikke lovlig. Nøye kontroll gjennomføres.
Bussene i Kina er av god kvalitet, men holder ikke alltid samme komfortable standarden som i Norge.
Valuta
Kinesiske Yuan (CNY).
De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres på hotellene samt i større butikker og på restauranter.
Les mer under Valutaveksling ».
Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.
Når du beregner din reisekasse, glem ikke at Kina er et eldorado for shopping samt at drikke til felles måltider ikke er inkludert i reisens pris.
Klima
På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no.
Klimaet i det meste av Kina styres av monsunvindene og luftfuktigheten er høy om sommeren. I vintersesongen kan det være kjølig på dagtid.
Klær og utstyr
Atmosfæren på hotellene er relativt uformell, også på de bedre hotellene. På dagtid går du løst og ledig kledd, men ha i tankene at du er på reise og mye av tiden på utflukter. Det viktigste er gode sko med gummisåle.
Påkledningen avhenger naturligvis av årstiden. Om sommeren reiser du i lette bomullsklær. Hotellenes vasketjeneste er hurtig og effektiv. Tidlig på våren og om høsten bør du ha et ullplagg samt jakke eller frakk for hånden. Regn kan forekomme, så ta med regnjakke og gjerne paraply.
Kofferten må være solid da den ofte blir utsatt for hardhendt behandling på flyreisene. Ta gjerne med en ekstra, sammenleggbar veske/bag ettersom du mest sannsynlig har med deg mer hjem enn på utreisen pga. shopping.
Driks
Driks er ikke inkludert på denne reisen. Vi anbefaler i stedet at du beregner et beløp på 500 CNY for driks til felles aktiviteter og måltider, samt til sjåfører, lokalguider og bagasjebærere. TEMAs reiseleder samler inn drikspengene ved reisens start og porsjonerer så ut deretter til berørte personer.
Visum
Norske statsborgere kan nå reise til Kina visumfritt i opptil 15 dager. Denne nye ordningen ble innført i september 2024 etter en avtale mellom Norges statsminister Jonas Gahr Støre og Kinas president Xi Jinping under et besøk i Beijing. Visumfritaket gjelder for kortere opphold, som turisme, forretningsreiser og besøk til venner eller familie. Dersom man ønsker å oppholde seg i Kina i mer enn 15 dager, må man fortsatt søke om visum.
TEMA tilbyder nu en service til at arrangere gruppevisa til Kina. TEMA tilbyr nå tjenesten å arrangere gruppevisum til Kina. For å kvalifisere for et gruppevisum må minst to personer delta. Prisen for denne tjenesten er 1800 kroner og er ikke refunderbar. For ytterligere informasjon, vennligst kontakt oss på kontoret via e-post: info@temaresor.se. Når visumet er utstedt av de kinesiske myndighetene, vil vår lokale partneragentur sende visumet direkte til din hjemmeadresse. Visumet leveres med posten noen dager før avreisedatoen.
For øvrig
I 2012 ble Mo Yan fra Kina tildelt Nobelprisen i litteratur. Vi kan varmt anbefale bøkene hans, her er noen forslag:
Det røde feltet
En roman som utspiller seg på 1920 og 30-tallets kaos med fattigdom, banditter og japansk okkupasjon. Det er kjærlighet, grusomhet og poesi mot en bakgrunn av de endeløsefeltene av mørkerød durra på Kinas landsbygd.
Hvitløksballadene
En storslått roman som har sin handling i det nordøstre Kina, der hvitløksdyrkerne gjør opprør mot et totalitært og korrupt byråkrati. Romanen er hyllet verden over, men ble fordømt i Kina på grunn av sitt kontroversielle innhold.
Ximen Nao og hans syv liv
Den rike godseieren i Gaomi (Mo Yans fødeby), Ximen Nao skutt og drept av opprørske bønder og forflyttet til dødsriket der underjordiske herskere skal bestemme hans fremtid. Hans dom ble å bli gjenfødt som diverse dyr i de kommende femti årene for å oppleve Kina etter revolusjonen.
Vi kan også anbefale annen litteratur fra Midtens rike:
Den harmoniske revolusjonen - Ulrika K Engström
Den siste kejiseren - Brian Power
Den første keiseren av Kina - R W L Guisso
En rød heltinnes død - Qiu Xiaolong
En Krim i Shanghai-miljø
Shanghai Baby - Wei Hui
40 000 ekseplarer ble brent opp av den kinesiske stat. En ung forfatterinne som tidlig ble utsett som en av landets mest lovende. Dene bokens innhold ble dog ansett som alfor vågal og frispråklig.
Ville svaner - Jung Chang