Den store Kinareisenfra Beijing til Shanghai

En reise til Kina innebærer kontakt med en helt annen verden, både kulturelt og språklig. Den store Kinareisen er vår klassiske rundreise i Midtens rike. Vi opplever Beijings severdigheter, Den forbudet by, Den kinesiske mur, Terrakottahæren utenfor Xian, en magisk båttur på Li-elven og den dynamiske metropolen Shanghai. Vi lover at dette blir en reise som gir minner for livet.

Reisefakta

Land: Kina

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 14 dager

Størrelse på gruppen: 16-28 personer

Visum kreves : Ja (Klikk for detaljer)

Høydepunkter

 • Kavalkade av historiske verdensarv i Beijing
 • Longjis risterasser
 • Terrakottahæren
 • Båttur på Li-elven
 • Akrobater og storbyliv i Shanghai

Dagsprogram
Fran 2023/2024

Dag 1 – Avreise mot Beijing

Din spennende rundreise i Midtens rike starter med avreise fra Norge.

Dag 2 – Himmelens tempel og velkomstmiddag

Ankomst Beijing, den nordlige hovedstaden, relativt tidlig på dagen. Gruppen blir møtt av TEMAs reiseleder som skal vise og lære oss om Kina de neste to ukene.

Denne første dagen besøker vi Himmelens tempel som regnes som Kinas mest betydningsfulle religiøse bygning, det anses som et arkitektonisk mesterverk og ett av Unescos verdensarv. Det var hit keiseren kom for å fornye sitt mandat som Himmelens sønn, og retten til å få styre Kina. I tempelets gamle ganger møtes fremfor alt eldre og spiller kort eller øver på sine favorittinstrumenter.( I hvilken rekkefølge vi besøker severdighetene kan variere avhengig av når flyet lander og hvilken flyplass det lander på.)

Deretter begir vi oss til hotell for innsjekking og en ventende kinesisk middag.

Dag 3 – Utflukt til Den kinesiske mur

Dagens utflukt går til Den kinesiske mur. Allerede på 600-tallet f.Kr. ble Den kinesiske muren bygget i seksjoner av ulike hertugdømmer. Først da riket under Qin Shi Huang ble forent i 221 f.Kr. ble seksjonene lenket sammen til en sammenhengende mur.

Det sies at mer enn 300 000 slaver arbeidet med muren i ca.10 år. I dag måler den over 600 mil og er uten tvil et av verdens underverker. Få opplevelser kan måle seg med en spasertur på Den kinesiske muren.

I løpet av dagen besøker vi også det luksuriøse Sommerpalasset i Beijings nordvestre del. Palasset ble ødelagt, men gjenoppbygget i løpet av flere ulike perioder. I dag minner det først og fremst og keiserdømmets siste dager på starten av 1900-tallet. En periode da enkekeiserinnen Cixi styrte og stelte bak kulissene. Hun trivdes veldig bra på dette palassområdet som med sin sjø og alle paviljonger var et deilig tilfluktssted under de hete sommermånedene.

Denne kvelden kan du sjansen til å oppleve den spesielle kunstformen som vi i Vesten kaller pekingopera, eller jingju. Kunstformen har sin opprinnelse fra Beijing. Fargesprakende, stemningsrik med mange slaginstrumenter og sang, og det er akkurat her i Beijing du skal se den! Operakvelden er en frivillig ekstrautflukt som bestilles og betales til reiselederen på stedet.

Dag 4 – Den himmelske freds plass og Den forbudte by

I dag får du se Den himmelske freds plass. Rundt plassen reiser det seg regjeringsbygninger, Folkets store hall og Mao Zedongs mausoleum. Beijing har vært Kinas hovedstad i over 700 år og er en merkverdig by. Til tross for det høye innbyggerantallet, mer enn 20 millioner, har noen av de sentrale delene fortsatt bykarakter. Den klassiske Beijingbebyggelsen med sine lave hus og indre gårder blandes med moderne skyskrapere. Sammen danner de en kvadratisk oppbygd by der Chang An-avenyen utgjør hovedpulsåren.

Den himmelske freds plass ligger i direkte tilknytning til Beijings største severdighet, Den forbudte by. Området er cirka 72 hektar stort med imponerende palass, paviljonger og hager. Det er med et visst vemod vi besøker det Indre palasset, som var keiserens private del og ”fengsel for livet”. Der levde han omgitt av en rekke konkubiner, prinser, evnukker, prester og ministere. Det kan nevnes at bare for husholdningen i Den forbudte by var det nødvendig med hele 5 000-6 000 kokker!

På kvelden er tiden kommet for et kulinarisk høydepunkt. Vi skal nyte Peking-and, en matrett med aner fra tidlig 1200-tall. Kokken transjerer anden rett ved bordet. Anden smaker best med vårløk, agurk og en søt saus i små hvetepannekaker.

Dag 5 – På egen hånd i Beijing

Hele dagen står til din egen disposisjon. Besøk gjerne det berømte Silkemarkedet eller Beijings gamle bydeler, Hutongene. Du kan også leie en taxi for en billig penge og se enda mer eller shoppe blant de mange velfylte varehusene.

TEMAs reiseleder kan sitt Beijing og kan gi deg flere aktuelle tips om kultur, shopping og mat.

Dag 6 – Hurtigtog til Xian og bymur

Tidlig på morgenen forlater vi nå Beijing med høyhastighetstog. Reisen går til den tidligere hovedstaden Xian.

Toget passerer nybygde byer og gamle jordbruksmarker. Dalgangene rundt Xian er noen av Kinas eldst bebodde deler med levninger helt tilbake til den neolittiske tiden år 6 000 f.Kr. Under det mektige Tang-dynastiet ble Xian utbygget til en sjakkrutemønstret bosetning innenfor de kraftige bymurene. Dette var en gang i tiden den østre hovedstaden langs Silkeveien, en blomstrende og åpen epoke i Det himmelske riket. Få byer i Kina kan måle seg med Xians arkeologiske arv. Men byen er også satt i rask modernisering og en prosess å gjøre byen «grønnere» begynner allerede å merkes.

I løpet av ettermiddagen bestiger vi Kinas kanskje best bevarte bymur. Til tross for sin alder er den tilstrekkelig bred for å romme trafikk i to filer.

Dag 7 – Terracottaarmeen

Terracottaarmeen, som bevokter Qin Shi Huang Dis gravsted, er et av verdens merkeligste og mest betydningsfulle arkeologiske funn. Funnstedet ligger cirka 30 km fra Xian og ble oppdaget ved en tilfeldighet i 1974 når noen bønder gravde en brønn. Keiser Qinshihuangdi skal ha beordret gravbyggingen allerede i starten av sin regjeringstid rundt år 246 f.Kr. Til dette verket avsatte han hundretusenvis arbeidere og kunstnere som skulpterte den nesten 8 000 mann sterke armeen i naturlig størrelse. Noen generaler er hele 1,95 meter høye. Hæren var tydeligvis svært lojal til sin keiser og alt ettersom man finner flere og flere soldater vokser armeen frem.

I Xian introduseres vi også til Himmelens sten, nærmere bestemt jade. I kina er det et ordspråk som sier at "Gull har verdi men jade er uvurderlig." Kineserne har uten tvil et veldig sterk historisk forhold til denne stenen som kommer i flere farger.

På kvelden har du mulighet til å oppleve en uforglemmelig oppvisning av Tangdans. Av de ulike dynastiene som har regjert i Xian var Tangdynastiet (618–907 e.Kr) den på mange måter aller rikeste. Den danse- og musikkstilen som da ble utviklet vitner om epokens stilfulle kultur. Denne kveldsutflukten bestilles og betales på plass direkte til din TEMA-reiseleder.

Dag 8 – Fra Xian til Guilin og Longjis risterrasser

Vi fortsetter vår reise med fly til provinsen Guanxi som er en av Kinas aller fattigste. Til gjengjeld er provinsen rik på vakker, uforstyrret natur. Traktene rundt Guilin regnes å være en av Kinas aller vakreste. En gang i tiden var dagens landskap en havbunn. De vannlevende dyrenes kalkrike skall skal ha etterlatt seg avlagringer, som med årene blandet seg sammen og hardnet til kalkstein. Bevegelser i jordoverflaten og erosjon har deretter skapt det magiske landskapet du ser i dag. Grønnkledde små fjell høyner seg som sukkertopper i alle retninger. Det subtropiske klimaet gjør grønsken intensiv. Landskapet er et av de mest klassisk kinesiske og er avbildet i kunst fra mange ulike epoker.

Cirka to timer med buss nord for Guilin finnes et fantastisk landskap som med menneskehånd har blitt enda mer fantasieggende. Fra langt hold kan fjellene se ut som store, vakre sneglehus med spiraler av terrasser som snirkler seg langs fjellenes bratte sider. Fjellenes navn Long Ji betyr dog "dragens ryggrad".

Den siste biten til ditt bosted for natten går du til fots (cirka 30 minutter oppover med mange trapper. Man kan leie lokale bærere som i bærestol transporterer deg opp, ca. pris 300-350 yuan bestilles og betales på plass). For denne overnattingen anbefaler vi en lettere overnattingsveske. Din større bagasje transporteres direkte fra Guilins flyplass til vårt hotell i Guilin for de to etterfølgende nettene.

Vel fremme i Longji kan du nyte stillheten og den vakre naturen fra ulike utsiktspunkter.

Dag 9 – Guilin

I løpet av morgenen kan du besøke risterrassene på ”Dragens ryggrad” igjen. Uansett årstid er det en fantastisk vakker plass. De sammenlenkede terrassene varierer sin farge og pryd i løpet av året. På våren fylles terrassene med vann og fjellsidene skinner som speil. Når sommeren kommer er det bølger av grønne nyanser langs åssidene. På høsten overgår det hele i gult og til vakkert gullbrunt når risen blir høstet inn.

I Longji finnes også flere av Kinas minoritetskulturer. Fremfor alt er det Zhuang- og Yaofolket som lever her, hvis kvinner kler seg i unike og fargerike klær. Noen av Yaofolkets kvinner har også en fantastisk lengde på sitt hår.

Når vi på ettermiddagen sjekker inn på vårt hotell er du nå midt i sentrum av denne sjarmerende byen, og du kan lett utforske gågaten og elvepromenaden til fots.

Når kvelden kommer inviterer Guilin på et herlig lysspill og folkeliv.

Dag 10 – Båttur på Li-elven

En av reisens høydepunkt er dagens utflukt med båt langs elven Li. Under den stille ferden ser du bønder i stråhatter, bykvinner som vasker klær, vannbøfler som slukker tørsten i elven om små båter som flyter forbi. Alt innrammet av den naturen som vi kjenner igjen fra kinesiske tusjtegninger. Båtturen avslutter cirka 8 mil nedstrøms ved den lille byen Yangshuo.

Med en historie som strekker seg over 1 400 år har Yangshuo en tradisjonell kultur. De ulike etniske minoritetene som Yao, Hui og Zhuang beriker med sine egne skikker. En spesialitet fra området er Osmanthusvinen. Denne lages på blomster og er søt i smaken som vestlige dessertviner.

I løpet av ettermiddagen får du egen tid til å utforske den fargerike gaten West Street. Den er en blanding av eldgamle tradisjoner og utenlandsk påvirkning. Av byboerne kalles den derfor «Den globale byen». Sent på ettermiddagen vender vi tilbake til Guilin med buss.

Dag 11 – Fly fra Guilin til Shanghai

I dag flyr vi til østkysten og Shanghai. Byen med de utallige kallenavnene og Kinas vindu mot verden. I løpet av våre dager her kommer du til å rekke å gjøre deg godt kjent med byen.

Vi starter med å reise til det berømte promenadestrøket The Bund, som ligger langs elven Hunagpu. Dens fasjonable stil er et produkt av kolonitiden og enn i dag fungerer det som en magnet på både byboerne og turistene. Her lå gamle Shanghai Club med sin lange trebar, tollhuset med sin karakteristiske Big Ching klokke, og ikke minst Peace-hotell med sitt grønne pyramidelignende tak. Enn i dag spilles det jazz på det ærverdige hotellet. På den andre siden av vannet ser du Shanghais nyeste bydel, Pudong, med fantastisk, futuristisk arkitektur som har vokst frem siden 1990-tallet. Her ligger noen av Kinas og verdens høyeste bygninger. Høyt over alle husene troner Shanghai Tower med sine 632 meter. Når lysene tennes i denne skyline på kvelden blir det nok en dimensjon av Shanghai som man ikke må gå glipp av.

Denne kvelden reiser vi på en kulinarisk reise «sør for skyene», det vil si til Yunnans kjøkken. Provinsen i landets sydvestlige hjørne er kjent for sin rike kultur og varierte natur. Her bor mange ulike etnisiteter, noe som gjenspeiler seg i det varierte kjøkkenet. Yunnan er derfor ikke inkludert hverken i de fire eller de åtte kinesiske kjøkken man normalt deler landet inn i.

Dag 12 – Gamlebyen og akrobater

I dag spaserer vi gjennom gamlebyen til Yu-hagen. Den ble bestilt og anlagt av en velstående mandarin under Ming-dynastiet. Vi befinner oss nå i de gamle kvarterene, der et komplett mylder av smale smug, tehus, boligskur og «hull-i-veggen»-butikker møter oss.

Ettermiddagen har du til egen disposisjon. Et område vi kan anbefale er de gamle franske kolonikvarterene, Taikan Lu. Lave bygninger innrammer gårder, torg og smug i en arkitektur med tydelige europeisk innflytelse. Her er det lett å la seg fascineres av atmosfæren med de mange galleriene, små boutiquer, kaféer og restauranter.

I løpet av en av dagene i byen får du også et innblikk i den forfinede kunsten å fremstille silke fra silkeormer. Denne kunsten har bidratt til Shanghais vekst som mote- og trendsentrum i dagens Asia.

Dagen avsluttes med et imponerende akrobatikkshow, som får deg til å holde pusten mer enn en gang.

Dag 13 – Fridag i Shanghai og avskjedsmiddag

Dagen er fri for egne aktiviteter i Shanghai. Kanskje velger du å shoppe på Nanjing-gaten? Vi kan også anbefale et besøk på Shanghai Museum, som er smakfullt innredet og overskuelig arrangert med utsøkt porselen fra ulike dynastier, tusjtegninger, bronse- og sølvgjenstander blant mye annet. Kanskje velger du å gjøre en dagsutflukt til en av de såkalte «watertowns» som ligger i utkanten av Shanghai. Din TEMA-reiseleder har flere aktuelle tips som lett kan fylle din dag.

På kvelden treffes hele reisefølget for felles avskjedsmiddag. Nå kan vi oppsummere våre inntrykk og opplevelser fra en innholdsrik reise.

Dag 14 – Hjemreise fra Shanghai

To uker i Kina har nå kommet til sin slutt. Fylt med nye kunnskaper om Midtens Rike, o busstransport til flyplass for hjemreise til Norge.


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Kina
• Samtlige overnattinger
• 12 frokoster
• 6 lunsjer
• 5 middager
• Noe drikke er inkludert; ved de fleste inkluderte lunsjer og middager tilbys en (1) drikke som for eks. lokal øl eller mineralvann. 
• Inngangsbillett ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Avreise fra Norge.

Dag 2

Ankomst til Beijing. Utflukt til Himmelens tempel. Middag er inkludert. Fire overnattinger på hotell i Beijing.

Dag 3

Utflukt til Den Kinesiske mur og Sommerpalasset. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4

Byrundtur i Beijing med Den forbudte by. Frukost, lunsj og middag med Peking-and er inkludert.

Dag 5

Fridag i Beijing. Frokost er inkludert.

Dag 6

Hurtigtog Beijing – Xian. Besøk på bymuren. Frokost og lett tog-snack er inkludert. To overnattinger på hotell i Xian.

Dag 7

Utflukt til Terrakottaarmeen. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 8

Fly Xian – Guilin. Buss Guilin – Longji. Besøk ved Longjis risterrasser. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på enklere hotell i Longji.

Dag 9

Buss Longji – Guilin. Frukost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Guilin.

Dag 10

Båtutflukt på Li-elven gjennom sukkertopplandskapet fra Guilin til Yangshuo. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 11

Fly Guilin – Shanghai. Byrundtur i Shanghai. Frokost og middag er inkludert. Tre overnattinger på sentralt beliggende hotell i Shanghai.

Dag 12

Besøk i Yu-Yuan og akrobatikkshow. Frokost er inkludert.

Dag 13

Fridag i Shangai. Frokost og avskjedsmiddag er inkludert.

Dag 14

Shanghai – Norge. Frokost er inkludert.

Kina

Innbyggere: 1,39 milliarder
Flateinnhold: 9 600 000 km²
Valuta: Yuan
Religion: Buddhisme, taoisme og konfucianisme (utøves ofte i tillegg), minoriteter av kristne og muslimer
Språk: 
Kinesisk (med flere ulike dialekter); de fleste minoriteter har dessuten egne språk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Skandinavia – Beijing/Shanghai t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og transporter ifølge dagsprogrammet.

Vær oppmerksom på

Ha klart navn, adresse og telefonnummer til første hotellet ved ankomst på flyplassen da dette kan bli etterspurt ved passkontroll. 

Togreise

Å reise med tog innebærer sikkerhetskontroller som mer eller mindre er samme som på flyplasser. Spisse gjenstander og beholdere med gass, som f.eks spray, kan ikke tas med uansett innsjekket veske eller håndbagasje.  


Øvrig informasjon

På kinesiske flyplasser er det ikke tillatt å ta med seg alkohol, brus eller vann i håndbagasjen gjennom sikkerhetskontrollen. Flytende medisiner kan tas med, men de blir åpnet og kontrollert av sikkerhetspersonalet. Det selges vann, brus og tollfrie varer etter sikkerhetskontrollen. Det er kun lov å ta med uåpnede flasker (med alkoholholdig drikke) i innsjekket bagasje. Lightere eller magneter er ikke lovlig. Nøye kontroll gjennomføres.

Bussene i Kina er av god kvalitet, men holder ikke alltid samme komfortable standarden som i Norge.

Valuta

Kinesiske Yuan (CNY).

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres på hotellene samt i større butikker og på restauranter.

Les mer under Valutaveksling »

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Når du beregner din reisekasse, glem ikke at Kina er et eldorado for shopping samt at drikke til felles måltider ikke er inkludert i reisens pris.

Klima 

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no.

Klimaet i det meste av Kina styres av monsunvindene og luftfuktigheten er høy om sommeren. I vintersesongen kan det være kjølig på dagtid.

Klær og utstyr

Atmosfæren på hotellene er relativt uformell, også på de bedre hotellene. På dagtid går du løst og ledig kledd, men ha i tankene at du er på reise og mye av tiden på utflukter. Det viktigste er gode sko med gummisåle.

Påkledningen avhenger naturligvis av årstiden. Om sommeren reiser du i lette bomullsklær. Hotellenes vasketjeneste er hurtig og effektiv. Tidlig på våren og om høsten bør du ha et ullplagg samt jakke eller frakk for hånden. Regn kan forekomme, så ta med regnjakke og gjerne paraply.

Kofferten må være solid da den ofte blir utsatt for hardhendt behandling på flyreisene. Ta gjerne med en ekstra, sammenleggbar veske/bag ettersom du mest sannsynlig har med deg mer hjem enn på utreisen pga. shopping.

Driks

Driks er ikke inkludert på denne reisen. Vi anbefaler i stedet at du beregner et beløp på 500 CNY for driks til felles aktiviteter og måltider, samt til sjåfører, lokalguider og bagasjebærere. TEMAs reiseleder samler inn drikspengene ved reisens start og porsjonerer så ut deretter til berørte personer. 


Visum

Visum og helsedeklarasjon kreves for Kina.For vår reise den 7. oktober 2023 gjelder individuelt visum. Vi oppdaterer denne siden kontinuerlig og venter fremdeles på en beslutning fra kinesiske myndigheter om å gjenoppta systemet med gruppevisum. For mer informasjon, vennligst kontakt TEMA-kontoret.
Ved ankomst i oktober 2023 ble det først skannet pass for fingeravtrykk, deretter skannet helseerklæringskoden, og før passkontrollen fyller man også ut et innreisedokument til Kina. Det er lurt å ha navnet på det første hotellet tilgjengelig.


For øvrig

I 2012 ble Mo Yan fra Kina tildelt Nobelprisen i litteratur. Vi kan varmt anbefale bøkene hans, her er noen forslag:

Det røde feltet
En roman som utspiller seg på 1920 og 30-tallets kaos med fattigdom, banditter og japansk okkupasjon. Det er kjærlighet, grusomhet og poesi mot en bakgrunn av de endeløsefeltene av  mørkerød durra på Kinas landsbygd.

Hvitløksballadene
En storslått roman som har sin handling i det nordøstre Kina, der hvitløksdyrkerne gjør opprør mot et totalitært og korrupt byråkrati. Romanen er hyllet verden over, men ble fordømt i Kina på grunn av sitt kontroversielle innhold.

Ximen Nao og hans syv liv
Den rike godseieren i Gaomi (Mo Yans fødeby), Ximen Nao skutt og drept av opprørske bønder og forflyttet til dødsriket der underjordiske herskere skal bestemme hans fremtid. Hans dom ble å bli gjenfødt som diverse dyr i de kommende femti årene for å oppleve Kina etter revolusjonen.

Vi kan også anbefale annen litteratur fra Midtens rike:

Den harmoniske revolusjonen - Ulrika K Engström

Den siste kejiseren - Brian Power

Den første keiseren av Kina - R W L Guisso

En rød heltinnes død - Qiu Xiaolong
En Krim i Shanghai-miljø

Shanghai Baby - Wei Hui
40 000 ekseplarer ble brent opp av den kinesiske stat. En ung forfatterinne som tidlig ble utsett som en av landets mest lovende. Dene bokens innhold ble dog ansett som alfor vågal og frispråklig.

Ville svaner - Jung Chang

Hotell/overnatting

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
15.04.2024 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Doha
2024-04-15
16:05
2024-04-15
23:20
Qatar Airways, 176
Doha
2024-04-16
01:45
2024-04-16
15:00
Qatar Airways, 892
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Shanghai
Doha
2024-04-29
00:35
2024-04-29
05:40
Qatar Airways, 871
Doha
Oslo
2024-04-29
07:55
2024-04-29
13:40
Qatar Airways, 175
14 dager Den store Kinareisen Oslo 42 290 NOK 3 plasser igjen Bestill
03.07.2024 14 dager Den store Kinareisen Oslo 42 350 NOK 4 plasser igjen Bestill
16.09.2024 14 dager Den store Kinareisen Oslo 42 350 NOK 6 plasser igjen Bestill
07.10.2024 14 dager Den store Kinareisen Oslo 42 350 NOK 6 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.