Dagsprogram
Fran 2023/2024
Dag 1 – Avreise mot BeijingDin spennende rundreise i Midtens rike starter med avreise fra Norge.
Dag 2 – Himmelens tempel og velkomstmiddag
Ankomst Beijing, den nordlige hovedstaden, relativt tidlig på dagen. Gruppen blir møtt av TEMAs reiseleder som skal vise og lære oss om Kina de neste to ukene.
Denne første dagen besøker vi Himmelens tempel som regnes som Kinas mest betydningsfulle religiøse bygning, det anses som et arkitektonisk mesterverk og ett av Unescos verdensarv. Det var hit keiseren kom for å fornye sitt mandat som Himmelens sønn, og retten til å få styre Kina. I tempelets gamle ganger møtes fremfor alt eldre og spiller kort eller øver på sine favorittinstrumenter.( I hvilken rekkefølge vi besøker severdighetene kan variere avhengig av når flyet lander og hvilken flyplass det lander på.)
Deretter begir vi oss til hotell for innsjekking og en ventende kinesisk middag.
Dag 3 – Utflukt til Den kinesiske mur
Dagens utflukt går til Den kinesiske mur. Allerede på 600-tallet f.Kr. ble Den kinesiske muren bygget i seksjoner av ulike hertugdømmer. Først da riket under Qin Shi Huang ble forent i 221 f.Kr. ble seksjonene lenket sammen til en sammenhengende mur.
Det sies at mer enn 300 000 slaver arbeidet med muren i ca.10 år. I dag måler den over 600 mil og er uten tvil et av verdens underverker. Få opplevelser kan måle seg med en spasertur på Den kinesiske muren.
I løpet av dagen besøker vi også det luksuriøse Sommerpalasset i Beijings nordvestre del. Palasset ble ødelagt, men gjenoppbygget i løpet av flere ulike perioder. I dag minner det først og fremst og keiserdømmets siste dager på starten av 1900-tallet. En periode da enkekeiserinnen Cixi styrte og stelte bak kulissene. Hun trivdes veldig bra på dette palassområdet som med sin sjø og alle paviljonger var et deilig tilfluktssted under de hete sommermånedene.
Denne kvelden kan du sjansen til å oppleve den spesielle kunstformen som vi i Vesten kaller pekingopera, eller jingju. Kunstformen har sin opprinnelse fra Beijing. Fargesprakende, stemningsrik med mange slaginstrumenter og sang, og det er akkurat her i Beijing du skal se den! Operakvelden er en frivillig ekstrautflukt som bestilles og betales til reiselederen på stedet.
Dag 4 – Den himmelske freds plass og Den forbudte by
I dag får du se Den himmelske freds plass. Rundt plassen reiser det seg regjeringsbygninger, Folkets store hall og Mao Zedongs mausoleum. Beijing har vært Kinas hovedstad i over 700 år og er en merkverdig by. Til tross for det høye innbyggerantallet, mer enn 20 millioner, har noen av de sentrale delene fortsatt bykarakter. Den klassiske Beijingbebyggelsen med sine lave hus og indre gårder blandes med moderne skyskrapere. Sammen danner de en kvadratisk oppbygd by der Chang An-avenyen utgjør hovedpulsåren.
Den himmelske freds plass ligger i direkte tilknytning til Beijings største severdighet, Den forbudte by. Området er cirka 72 hektar stort med imponerende palass, paviljonger og hager. Det er med et visst vemod vi besøker det Indre palasset, som var keiserens private del og ”fengsel for livet”. Der levde han omgitt av en rekke konkubiner, prinser, evnukker, prester og ministere. Det kan nevnes at bare for husholdningen i Den forbudte by var det nødvendig med hele 5 000-6 000 kokker!
På kvelden er tiden kommet for et kulinarisk høydepunkt. Vi skal nyte Peking-and, en matrett med aner fra tidlig 1200-tall. Kokken transjerer anden rett ved bordet. Anden smaker best med vårløk, agurk og en søt saus i små hvetepannekaker.
Dag 5 – På egen hånd i Beijing
Hele dagen står til din egen disposisjon. Besøk gjerne det berømte Silkemarkedet eller Beijings gamle bydeler, Hutongene. Du kan også leie en taxi for en billig penge og se enda mer eller shoppe blant de mange velfylte varehusene.
TEMAs reiseleder kan sitt Beijing og kan gi deg flere aktuelle tips om kultur, shopping og mat.
Dag 6 – Hurtigtog til Xian og bymur
Tidlig på morgenen forlater vi nå Beijing med høyhastighetstog. Reisen går til den tidligere hovedstaden Xian.
Toget passerer nybygde byer og gamle jordbruksmarker. Dalgangene rundt Xian er noen av Kinas eldst bebodde deler med levninger helt tilbake til den neolittiske tiden år 6 000 f.Kr. Under det mektige Tang-dynastiet ble Xian utbygget til en sjakkrutemønstret bosetning innenfor de kraftige bymurene. Dette var en gang i tiden den østre hovedstaden langs Silkeveien, en blomstrende og åpen epoke i Det himmelske riket. Få byer i Kina kan måle seg med Xians arkeologiske arv. Men byen er også satt i rask modernisering og en prosess å gjøre byen «grønnere» begynner allerede å merkes.
I løpet av ettermiddagen bestiger vi Kinas kanskje best bevarte bymur. Til tross for sin alder er den tilstrekkelig bred for å romme trafikk i to filer.
Dag 7 – Terracottaarmeen
Terracottaarmeen, som bevokter Qin Shi Huang Dis gravsted, er et av verdens merkeligste og mest betydningsfulle arkeologiske funn. Funnstedet ligger cirka 30 km fra Xian og ble oppdaget ved en tilfeldighet i 1974 når noen bønder gravde en brønn. Keiser Qinshihuangdi skal ha beordret gravbyggingen allerede i starten av sin regjeringstid rundt år 246 f.Kr. Til dette verket avsatte han hundretusenvis arbeidere og kunstnere som skulpterte den nesten 8 000 mann sterke armeen i naturlig størrelse. Noen generaler er hele 1,95 meter høye. Hæren var tydeligvis svært lojal til sin keiser og alt ettersom man finner flere og flere soldater vokser armeen frem.
I Xian introduseres vi også til Himmelens sten, nærmere bestemt jade. I kina er det et ordspråk som sier at "Gull har verdi men jade er uvurderlig." Kineserne har uten tvil et veldig sterk historisk forhold til denne stenen som kommer i flere farger.
På kvelden har du mulighet til å oppleve en uforglemmelig oppvisning av Tangdans. Av de ulike dynastiene som har regjert i Xian var Tangdynastiet (618–907 e.Kr) den på mange måter aller rikeste. Den danse- og musikkstilen som da ble utviklet vitner om epokens stilfulle kultur. Denne kveldsutflukten bestilles og betales på plass direkte til din TEMA-reiseleder.
Dag 8 – Fra Xian til Guilin og Longjis risterrasser
Vi fortsetter vår reise med fly til provinsen Guanxi som er en av Kinas aller fattigste. Til gjengjeld er provinsen rik på vakker, uforstyrret natur. Traktene rundt Guilin regnes å være en av Kinas aller vakreste. En gang i tiden var dagens landskap en havbunn. De vannlevende dyrenes kalkrike skall skal ha etterlatt seg avlagringer, som med årene blandet seg sammen og hardnet til kalkstein. Bevegelser i jordoverflaten og erosjon har deretter skapt det magiske landskapet du ser i dag. Grønnkledde små fjell høyner seg som sukkertopper i alle retninger. Det subtropiske klimaet gjør grønsken intensiv. Landskapet er et av de mest klassisk kinesiske og er avbildet i kunst fra mange ulike epoker.
Cirka to timer med buss nord for Guilin finnes et fantastisk landskap som med menneskehånd har blitt enda mer fantasieggende. Fra langt hold kan fjellene se ut som store, vakre sneglehus med spiraler av terrasser som snirkler seg langs fjellenes bratte sider. Fjellenes navn Long Ji betyr dog "dragens ryggrad".
Den siste biten til ditt bosted for natten går du til fots (cirka 30 minutter oppover med mange trapper. Man kan leie lokale bærere som i bærestol transporterer deg opp, ca. pris 300-350 yuan bestilles og betales på plass). For denne overnattingen anbefaler vi en lettere overnattingsveske. Din større bagasje transporteres direkte fra Guilins flyplass til vårt hotell i Guilin for de to etterfølgende nettene.
Vel fremme i Longji kan du nyte stillheten og den vakre naturen fra ulike utsiktspunkter.
Dag 9 – Guilin
I løpet av morgenen kan du besøke risterrassene på ”Dragens ryggrad” igjen. Uansett årstid er det en fantastisk vakker plass. De sammenlenkede terrassene varierer sin farge og pryd i løpet av året. På våren fylles terrassene med vann og fjellsidene skinner som speil. Når sommeren kommer er det bølger av grønne nyanser langs åssidene. På høsten overgår det hele i gult og til vakkert gullbrunt når risen blir høstet inn.
I Longji finnes også flere av Kinas minoritetskulturer. Fremfor alt er det Zhuang- og Yaofolket som lever her, hvis kvinner kler seg i unike og fargerike klær. Noen av Yaofolkets kvinner har også en fantastisk lengde på sitt hår.
Når vi på ettermiddagen sjekker inn på vårt hotell er du nå midt i sentrum av denne sjarmerende byen, og du kan lett utforske gågaten og elvepromenaden til fots.
Når kvelden kommer inviterer Guilin på et herlig lysspill og folkeliv.
Dag 10 – Båttur på Li-elven
En av reisens høydepunkt er dagens utflukt med båt langs elven Li. Under den stille ferden ser du bønder i stråhatter, bykvinner som vasker klær, vannbøfler som slukker tørsten i elven om små båter som flyter forbi. Alt innrammet av den naturen som vi kjenner igjen fra kinesiske tusjtegninger. Båtturen avslutter cirka 8 mil nedstrøms ved den lille byen Yangshuo.
Med en historie som strekker seg over 1 400 år har Yangshuo en tradisjonell kultur. De ulike etniske minoritetene som Yao, Hui og Zhuang beriker med sine egne skikker. En spesialitet fra området er Osmanthusvinen. Denne lages på blomster og er søt i smaken som vestlige dessertviner.
I løpet av ettermiddagen får du egen tid til å utforske den fargerike gaten West Street. Den er en blanding av eldgamle tradisjoner og utenlandsk påvirkning. Av byboerne kalles den derfor «Den globale byen». Sent på ettermiddagen vender vi tilbake til Guilin med buss.
Dag 11 – Fly fra Guilin til Shanghai
I dag flyr vi til østkysten og Shanghai. Byen med de utallige kallenavnene og Kinas vindu mot verden. I løpet av våre dager her kommer du til å rekke å gjøre deg godt kjent med byen.
Vi starter med å reise til det berømte promenadestrøket The Bund, som ligger langs elven Hunagpu. Dens fasjonable stil er et produkt av kolonitiden og enn i dag fungerer det som en magnet på både byboerne og turistene. Her lå gamle Shanghai Club med sin lange trebar, tollhuset med sin karakteristiske Big Ching klokke, og ikke minst Peace-hotell med sitt grønne pyramidelignende tak. Enn i dag spilles det jazz på det ærverdige hotellet. På den andre siden av vannet ser du Shanghais nyeste bydel, Pudong, med fantastisk, futuristisk arkitektur som har vokst frem siden 1990-tallet. Her ligger noen av Kinas og verdens høyeste bygninger. Høyt over alle husene troner Shanghai Tower med sine 632 meter. Når lysene tennes i denne skyline på kvelden blir det nok en dimensjon av Shanghai som man ikke må gå glipp av.
Denne kvelden reiser vi på en kulinarisk reise «sør for skyene», det vil si til Yunnans kjøkken. Provinsen i landets sydvestlige hjørne er kjent for sin rike kultur og varierte natur. Her bor mange ulike etnisiteter, noe som gjenspeiler seg i det varierte kjøkkenet. Yunnan er derfor ikke inkludert hverken i de fire eller de åtte kinesiske kjøkken man normalt deler landet inn i.
Dag 12 – Gamlebyen og akrobater
I dag spaserer vi gjennom gamlebyen til Yu-hagen. Den ble bestilt og anlagt av en velstående mandarin under Ming-dynastiet. Vi befinner oss nå i de gamle kvarterene, der et komplett mylder av smale smug, tehus, boligskur og «hull-i-veggen»-butikker møter oss.
Ettermiddagen har du til egen disposisjon. Et område vi kan anbefale er de gamle franske kolonikvarterene, Taikan Lu. Lave bygninger innrammer gårder, torg og smug i en arkitektur med tydelige europeisk innflytelse. Her er det lett å la seg fascineres av atmosfæren med de mange galleriene, små boutiquer, kaféer og restauranter.
I løpet av en av dagene i byen får du også et innblikk i den forfinede kunsten å fremstille silke fra silkeormer. Denne kunsten har bidratt til Shanghais vekst som mote- og trendsentrum i dagens Asia.
Dagen avsluttes med et imponerende akrobatikkshow, som får deg til å holde pusten mer enn en gang.
Dag 13 – Fridag i Shanghai og avskjedsmiddag
Dagen er fri for egne aktiviteter i Shanghai. Kanskje velger du å shoppe på Nanjing-gaten? Vi kan også anbefale et besøk på Shanghai Museum, som er smakfullt innredet og overskuelig arrangert med utsøkt porselen fra ulike dynastier, tusjtegninger, bronse- og sølvgjenstander blant mye annet. Kanskje velger du å gjøre en dagsutflukt til en av de såkalte «watertowns» som ligger i utkanten av Shanghai. Din TEMA-reiseleder har flere aktuelle tips som lett kan fylle din dag.
På kvelden treffes hele reisefølget for felles avskjedsmiddag. Nå kan vi oppsummere våre inntrykk og opplevelser fra en innholdsrik reise.
Dag 14 – Hjemreise fra Shanghai
To uker i Kina har nå kommet til sin slutt. Fylt med nye kunnskaper om Midtens Rike, o busstransport til flyplass for hjemreise til Norge.