Dagsprogram
2020
Dag 1 – Avreise til ShanghaiFlyreise via Helsinki med Finnair til andre siden av jorden for din reise på Livets elv.
Dag 2 – Mat fra Yunnan og Japan
TEMAs reiseleder samt lokalguide møter oss på Shanghais moderne flyplass. Om formiddagen utforsker vi byen, som i løpet at det siste tiåret har overgått de fleste byene i verden når det gjelder økonomisk utvikling. I 2010 var Shanghai vert for verdensutstillingen og viste at dette absolutt er en by man skal regne med.
Elven Huangpu deler Shanghai i en ny og gammel del og vi får oppleve begge sidene. Vi begynner med en spasertur på The Bund, den mest berømte gaten i Shanghai. Den hundre år lange vestlige dominansen er fortsatt synlig i fasadene på de eldre bankpalassene og tollhuset som preges av det sene 1800-tallets og tidlige 1900-tallets koloniarkitektur.
På Nanjunglu, Shanghais shoppinggate, strekker vi på bena og vindusshopper blant moderne kjøpesentre og lokale markedsboder. Gaten er flere kilometer lang og her er det liv og røre hele døgnet. Allerede her får vi oppleve mange av de kulinariske høydepunktene Kina har å by på. Shanghai har sin egen variant av dumplings som heter Xiao long bao eller baozi. Det er dampet/kokt deig som tradisjonelt sett blir fylt med svinekjøtt, men det finnes alle mulige typer fyll og den kan også serveres uten fyll. TEMAs reiseleder gir en første introduksjon til det kinesiske kjøkkenet og sørger for at du får en smaksprøve. Til lunsj får vi servert teppanyaki. Opprinnelig fra Japan, men tilberedningsteknikken på store, varme heller har spredd seg og er populært her i Kina.Vi bor på et sentralt hotell som gjør det enkelt å utforske byen på egen hånd. Om kvelden møtes hele gruppen til en felles velkomstmiddag. Vi spiser på en hyggelig restaurant med fokus på mat fra Yunnans kjøkken som ikke er inkludert i de fire eller åtte kinesiske kjøkkenene man normalt deler landet i.
Dag 3 – Hjemmebesøk og matlaging
I Kina spiser man ikke for å leve, man lever for å spise. I dag beveger vi oss ut i forstaden, der vi besøker det lokale markedet. Vi får deretter mulighet til å komme hjem til en familie og ta del i deres. I løpet av formiddagen får vi også et kortere matlagningskurs og lærer oss å tilberede en kinesisk matrett. Ettermiddagen er fri til egne kulturelle eller kulinariske opplevelser. Et par av våre anbefalinger er:
Shanghai Museum med sin imponerende samling av kinesisk kunst, håndverk og arkitektur. Museet er meget pedagogisk og skiltingen er på engelsk.
Taikang Lu er et område hvor Frankrike fikk tillatelse til å drive handel og der franskmenn bosatte seg til å begynne med. Taikang Lu syder av liv med gallerier, butikker, kaféer og restauranter, og det er ikke vanskelig å finne et hyggelig sted for ettermiddagskaffen.
Dag 4 – Høyhastighetstog og huaiyangkjøkken
Tidlig frokost og sen avreise fra Shanghais togstasjon med høyhastighetstog ved 9-tiden. 240 km vest for Shanghai går du av toget i Nanjing, 1 time og 20 min senere.
Nanjing betyr ”Den sørlige hovedstaden” og byen har vært hovedstad i Kina i tre omganger, senest i 1928-1949. Her får du oppleve en meget interessant byrundtur samt Shongua Castle/Gate - et arkitektonisk mesterverk det tok over 20 år å bygge. Slottet er så si en del av bymuren og hver lille teglstein er signert.
Etter lunsj så fortsetter vi byrundturen med å besøke det fantastiske mausoleet for Dr Sun Yat-sen, revolusjonæren som ble grunnlegger og den første president i Den kinesiske republikken i 1912. Som regel deles det kinesiske kjøkkenet inn i fire ulike kategorier; kantonesisk, shandong, sichuan og huaiyang. Den matregionen vi nå befinner oss i har sin opprinnelse rundt de nedre delene av Huai- og Yangtzeelven. Det karakteristiske er at hver rett her har en hovedingrediens og hvordan den er oppkuttet er også av stor betydning. Huaiyangkjøkkenet er også kjent for å bruke mye chinkiangeddik. Generelt er maten litt søtere og aldri sterk. Kveldens middag består av ulike retter, men fremfor alt Nanjings egen spesialitet, salt and.
Vi bor sentralt på et førsteklasses hotell, både hva gjelder standard og beliggenhet. Du har shopping og kultur rett rundt hjørnet.
Dag 5 – Ombordstigning
Om formiddagen fortsetter vi å utforske Nanjing med et besøk ved den behagelige Xuanwusjøen som er litt av en oase i byen. Her kan vi se både bymurene, templer og innsjøen med fem naturskjønne øyer. Som forsmak på Yangtzeelvens størrelse så får du også se nærmere på Nanjings første bro over Yangtze. Broen er knappe 7 kilometer lang og er et arkitektonisk mesterverk. Deretter tar vi tog, ca. 5 timer (850) km til Yichang. Vi spiser en enkel middag på toget.I Yichang går vi om bord i vårt komfortable hjem for de neste fire nettene. Vi kommer til å gjennomføre såkalte ”shore excursions” fra cruisefartøyet. I noen tilfeller kan eventuell transferbåt eller buss ved strandhuggene deles med andre grupper/individuelle reisende, men TEMAs reiseleder er naturligvis med på hele cruiset. Utfluktene under cruiset beskrives nedenfor, men kan også endres etter vannstand, vær og vind. TEMA kan dessverre ikke ta ansvar for endringer av utflukter eller reiseruter som rederiene av og til må gjøre for å gjennomføre cruiset. Om bord finnes også aktiviteter som Tai Chi og Mahjon. Disse aktivitetene arrangeres av cruisefartøyets eget personale og varerier fra den ene avreisen til den andre.
Dag 6 – Xilingravinen og De tre ravinenes dam
Etter frokost går dagens første utflukt til den østre delen av Xilingravinen. Xiling er den største av de tre store ravinene som cruiset går gjennom. Etter besøket i Xiling får vi lære mer om verdens største hydroelektriske prosjekt, Three Georges-dammen. Det er den største innsjøen og det største kraftverket i verden og den kinesiske regjeringen anser den bygningsmessig å overgå Den kinesiske muren. Avhengig av vannstanden kan cruisets utgangspunkt variere, men intensjonen er at båten skal passere slusene som er ren ingeniørkunst og senere på dagen ankomme Xilingkløftens vestre del.
Dag 7 – Wu- og Qutangravinene
Dagens utflukt går med en mindre båt opp i en av Yangtzes sideelver til Wu- og Quatangaravinene. Wuravinen er 44 kilometer lang og kjent for sine dype daler og skogkledde vegger. Qutangravinen, med sine 8 km, er den korteste av de tre ravinene og anses av mange for å være den mest dramatiske. Her slynger elven seg frem mellom ravinens nakne, bratte klipper.Om kvelden gir reiselederen deg mulighet til å prøve noen av vinene som nå er populære på det kinesiske markedet.
Dag 8 – Pagoden Shibaozhai
Vi nyter frokostbufféen før vi besøker "the Pearl of the Yangtze River", Shibaozhaipagoden. Den 56 meter og 12 etasjers høye pagoden ble bygget under Mingdynastiet og er et unikt håndverk.
Du kan også, mot ekstra betaling, bli med en engelsktalende guide og besøke kulturminnesmerket nekropolen Fengdu, bygget ifølge taoistisk mytologi som et bilde på helvete. I spøkelsesbyen blandes nesten 2000 års kultur av konfusianisme, taoisme, buddhisme og åndekultur i skulpturer, hus og templer.
Dette er den siste kvelden om bord og vi spiser middag med kapteinen, en fin avslutning på våre cruisedager (obs, kapteinmiddagen kan evt. skje som velkomstmiddag på cruisets første kveld).
Dag 9 – Chengdu
Etter frokost er det tid for å ta farvel med cruiselivet for denne gang. Du bytter transportmiddel til tog for en rask reise til Chengdu. Eller brokadebyen eller Hibiskusbyen som Chengdu også blir kalt.
I løpet av ettermiddagen besøker vi den eldste bydelen, Kuanzhai Xiangzi, eller "Den brede og den smale smuget" som det kan oversettes til. Vi passer også på å se til at både lunsjen og middagen speiler Sichianprovinsen som vi nå befinner oss i.
Dag 10 – Båttur på Minelven med besøk ved en kjempebuddha
I dag får vi igjen opplevelsen med båt på en elv. Nå heter elven Min og vi tar oss til den store verdensarvlistede Kjempebuddhaen i Leshan.
Det blir en heldagsutflukt og vel tilbake til Chengdu igjen har du kvelden åpen for egne aktiviteter.
Dag 11 – Kjempepandaer
Den store attraksjonen er det velrennomerte Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding. Her får vi lære mer om disse bambusbjørnene og garantert få se noen individer.
Etter lunsj forlater vi Chengdu med innenriks fly til Shanghai der vi sjekker inn for en siste overnatting.
Dag 12 – Hjemreise
Avreise på morgenen med ankomst i Skandinavia samme dag, lokal tid.
Vi håper du har hatt en trivelig reise og ønsker deg velkommen tilbake til nye opplevelser med TEMA.