Yangtzecruiseog kulinariske Kina

Med båt på Yangtze-elven og høyhastighetstog opplever du både det tradisjonsrike og det moderne Kina. Flere kulinariske høydepunkter med Xiao long bao i Shanghai, Salty duck i Nanjing og en varmende Hotpot i Chongqing. I det vakre Sentral-Kina besøker du den teknisk fullkommende Three Gorges-dammen, Chengdus pandasenter og den verdensarvlistede Kjempebuddhaen i Leshan. Det er ikke bare et kvalitativt cruiseskip, vi har nemlig også valgt hotell med høy standard og sentral beliggenhet.

Reisefakta

Land: Folkerepublikken Kina

Reisetype: Mat- og vinreise - Cruise

Reiselengde: 12 dager

Størrelse på gruppen: 20-26 personer

Visum kreves : Ja

Høydepunkter

 • Cruiseopplevelse på Yangtze - lugar med balkong
 • De varierende smaksopplevelsene fra ulike kinesiske kjøkken
 • "Three Gorges" med besøk ved verdens største demning
 • Chengdus sjarmerende kjempepandaer
 • Båt på Minelven til Kjempebuddhaen i Leshan

Dagsprogram
2018

Dag 1 – Avreise til Shanghai

Du flyr via Helsinki med Finnair via Helsingfors til andre siden av jorden for din reise på Livets elv. Kanskje hører du tonene av Benny Goodmans "Slowboat to China" når du sakte lener tilbake seteryggen for å deretter våkne opp i Shanghai... 

Dag 2 – Mat fra Yunnan og Japan  

Du blir møtt av TEMAs reiseleder samt lokalguide på Shanghais moderne flyplass. Om formiddagen utforsker vi byen, som i løpet at det siste tiåret har overgått de fleste byene i verden når det gjelder økonomisk utvikling. I 2010 var Shanghai vert for verdensutstillingen og viste at dette absolutt er en by man skal regne med.    

Elven Huangpu deler Shanghai i en ny og gammel del og vi får oppleve begge sidene. Vi begynner med en spasertur på The Bund, den mest berømte gaten i Shanghai. Den hundre år lange vestlige dominansen er fortsatt synlig i fasadene på de eldre bankpalassene og tollhuset som preges av det sene 1800-tallets og tidlige 1900-tallets koloniarkitektur.    

På Nanjunglu, Shanghais shoppinggate, strekker vi på bena og vindusshopper blant moderne kjøpesentre og lokale markedsboder. Gaten er flere kilometer lang og her er det liv og røre hele døgnet. Allerede her får vi oppleve mange av de kulinariske høydepunktene Kina har å by på. Shanghai har sin egen variant av dumplings som heter Xiao long bao eller baozi. Det er dampet/kokt deig som tradisjonelt sett blir fylt med svinekjøtt, men det finnes alle mulige typer fyll og den kan også serveres uten fyll. TEMAs reiseleder gir en første introduksjon til det kinesiske kjøkkenet og sørger for at du får en smaksprøve. Til lunsj får vi servert teppanyaki. Opprinnelig fra Japan, men tilberedningsteknikken på store, varme heller har spredd seg og er populært her i Kina.Vi bor på et sentralt hotell som gjør det enkelt å utforske byen på egen hånd. Om kvelden møtes hele gruppen til en felles velkomstmiddag. Vi spiser på en hyggelig restaurant med fokus på mat fra Yunnans kjøkken som ikke er inkludert i de fire eller åtte kinesiske kjøkkenene man normalt deler landet i. 

Dag 3 – Hjemmebesøk og dumplinglunsj  

I Kina spiser man ikke for å leve, man lever for å spise. I dag beveger vi oss ut i forstaden, der vi besøker det lokale markedet. Vi får deretter mulighet til å komme hjem til en familie, ta del i deres matvaner og samtidig se hvordan man lager dumplings. I løpet av formiddagen får vi også et kortere matlagningskurs og lærer oss å tilberede en kinesisk matrett. Ettermiddagen er fri til egne kulturelle eller kulinariske opplevelser. Et par av våre anbefalinger er: 

Shanghai Museum med sin imponerende samling av kinesisk kunst, håndverk og arkitektur. Museet er meget pedagogisk og skiltingen er på engelsk.   

Taikang Lu er et område hvor Frankrike fikk tillatelse til å drive handel og der franskmenn bosatte seg til å begynne med. Taikang Lu syder av liv med gallerier, butikker, kaféer og restauranter, og det er ikke vanskelig å finne et hyggelig sted for ettermiddagskaffen.  

Dag 4 – Høyhastighetstog og huaiyangkjøkken  

Tidlig frokost og sen avreise fra Shanghais togstasjon med høyhastighetstog ved 9-tiden. 240 km vest for Shanghai går du av toget i Nanjing, 1 time og 20 min senere.  

Nanjing betyr ”Den sørlige hovedstaden” og byen har vært hovedstad i Kina i tre omganger, senest i 1928-1949. Her får du oppleve en meget interessant byrundtur samt Shongua Castle/Gate - et arkitektonisk mesterverk det tok over 20 år å bygge. Slottet er så si en del av bymuren og hver lille teglstein er signert.    

Etter lunsj så fortsetter vi byrundturen med å besøke det fantastiske mausoleet for Dr Sun Yat-sen, revolusjonæren som ble grunnlegger og den første president i Den kinesiske republikken i 1912. Som regel deles det kinesiske kjøkkenet inn i fire ulike kategorier; kantonesisk, shandong, sichuan og huaiyang. Den matregionen vi nå befinner oss i har sin opprinnelse rundt de nedre delene av Huai- og Yangtzeelven. Det karakteristiske er at hver rett her har en hovedingrediens og hvordan den er oppkuttet er også av stor betydning. Huaiyangkjøkkenet er også kjent for å bruke mye chinkiangeddik. Generelt er maten litt søtere og aldri sterk. Kveldens middag består av ulike retter, men fremfor alt Nanjings egen spesialitet, salt and.    

Vi bor sentralt på et førsteklasses hotell, både hva gjelder standard og beliggenhet. Du har shopping og kultur rett rundt hjørnet. 

Dag 5 – Ombordstigning  

Om formiddagen fortsetter vi å utforske Nanjing med et besøk ved den behagelige Xuanwusjøen som er litt av en oase i byen. Her kan vi se både bymurene, templer og innsjøen med fem naturskjønne øyer. Som forsmak på Yangtzeelvens størrelse så får du også se nærmere på Nanjings første bro over Yangtze. Broen er knappe 7 kilometer lang og er et arkitektonisk mesterverk. Deretter tar vi tog, ca. 5 timer (850) km til Yichang. Vi spiser en enkel middag på toget.I Yichang går vi om bord i vårt komfortable hjem for de neste fire nettene. Vi kommer til å gjennomføre såkalte ”shore excursions” fra cruisefartøyet. I noen tilfeller kan eventuell transferbåt eller buss ved strandhuggene deles med andre grupper/individuelle reisende, men TEMAs reiseleder er naturligvis med på hele cruiset. Utfluktene under cruiset beskrives nedenfor, men kan også endres etter vannstand, vær og vind. TEMA kan dessverre ikke ta ansvar for endringer av utflukter eller reiseruter som rederiene av og til må gjøre for å gjennomføre cruiset. Om bord finnes også aktiviteter som Tai Chi og Mahjon. Disse aktivitetene arrangeres av cruisefartøyets eget personale og varerier fra den ene avreisen til den andre. 

Dag 6 – Xilingravinen og De tre ravinenes dam  

Etter frokost går dagens første utflukt til den østre delen av Xilingravinen. Xiling er den største av de tre store ravinene som cruiset går gjennom. Etter besøket i Xiling får vi lære mer om verdens største hydroelektriske prosjekt, Three Georges-dammen. Det er den største innsjøen og det største kraftverket i verden og den kinesiske regjeringen anser den bygningsmessig å overgå Den kinesiske muren. Avhengig av vannstanden kan cruisets utgangspunkt variere, men intensjonen er at båten skal passere slusene som er ren ingeniørkunst og senere på dagen ankomme Xilingkløftens vestre del. 

Dag 7 – Wu- og Qutangravinene  

Dagens utflukt går med en mindre båt opp i en av Yangtzes sideelver til Wu- og Quatangaravinene. Wuravinen er 44 kilometer lang og kjent for sine dype daler og skogkledde vegger. Qutangravinen, med sine 8 km, er den korteste av de tre ravinene og anses av mange for å være den mest dramatiske. Her slynger elven seg frem mellom ravinens nakne, bratte klipper.Om kvelden gir reiselederen deg mulighet til å prøve noen av vinene som nå er populære på det kinesiske markedet. 

Dag 8 – Pagoden Shibaozhai  

Vi nyter frokostbufféen før vi besøker "the Pearl of the Yangtze River", Shibaozhaipagoden. Den 56 meter og 12 etasjers høye pagoden ble bygget under Mingdynastiet og er et unikt håndverk. 

Du kan også, mot ekstra betaling, bli med en engelsktalende guide og besøke kulturminnesmerket nekropolen Fengdu, bygget ifølge taoistisk mytologi som et bilde på helvete. I spøkelsesbyen blandes nesten 2000 års kultur av konfusianisme, taoisme, buddhisme og åndekultur i skulpturer, hus og templer. 

Dette er den siste kvelden om bord og vi spiser middag med kapteinen, en fin avslutning på våre cruisedager (obs, kapteinmiddagen kan evt. skje som velkomstmiddag på cruisets første kveld). 

Dag 9 – Chengdu  

Etter frokost er det tid for å ta farvel med cruiselivet for denne gang. Du bytter transportmiddel til tog for en rask reise til Chengdu. Eller brokadebyen eller Hibiskusbyen som Chengdu også blir kalt. 

I løpet av ettermiddagen besøker vi den eldste bydelen, Kuanzhai Xiangzi, eller "Den brede og den smale smuget" som det kan oversettes til. Vi passer også på å se til at både lunsjen og middagen speiler Sichianprovinsen som vi nå befinner oss i.

Dag 10 – Båttur på Minelven med besøk ved en kjempebuddha

I dag får vi igjen opplevelsen med båt på en elv. Nå heter elven Min og vi tar oss til den store verdensarvlistede Kjempebuddhaen i Leshan. 

Det blir en heldagsutflukt og vel tilbake til Chengdu igjen har du kvelden åpen for egne aktiviteter. 

Dag 11 – Kjempepanda og deretter kjempeby 

Den store attraksjonen er det velrennomerte Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding. Her får vi lære mer om disse bambusbjørnene og garantert få se noen individer. 

Etter lunsj forlater vi Chengdu med tog for retur til Chongqing. Over 30 millioner mennesker bor i byen og nærområdene. Det er et kupert landskap og byen blir ofte kalt "Fjellbyen" eller "Tåkebyen". Men dens bratte gater finnes det nesten ingen syklister her, noe som skiller byen sterkt fra mange andre kinesiske byer. I Eling Park får vi en fantastisk panoramautsikt over byen. Vår byrundtur tar oss også til den sjarmerende, eldre bydelen Ciqkou.

Til tross for at den er klassifisert som egen byprovins tilhører Chongqing Sichuanprovinsen når det gjelder matkultur. Sterk mat er typisk for det Sichuanske kjøkken, eller Szechuan som det også kalles. Her benyttes en god del chili og rød pepper, men også mye ingefær, hvitløk og gjærede sojabønner. Kvelden middag, som også er vår avskjedsmiddag, blir en smaksrik opplevelse med en såkalt Hotpot. Chongqing Hotpot har sin opprinnelse blant de fattige båtmennene ved Yangtzeelven, men er nå populær over hele provinsen - for ikke så snakke om hele landet. I den hete, soppfylte gryten dyppes tynne skiver av kjøtt, fisk og grønnsaker. Det blir et varmt farvel til et fantastisk land og en opplevelsesrik reise.

Dag 12 – Hjemreise  

I Chongqing bor du sentralt på det femstjerners Hilton Chongqing, rett ved Yangtzeelven. En av fordelen med dette er også at det kun tar 35 minutter til flyplassen. Beregnet avreise skjer allerede cirka kl 10.00 og du ankommer Norge senere samme dag, rundt 16.30 lokal tid. 

Vi håper du har hatt en trivelig reise og ønsker deg velkommen tilbake til nye opplevelser med TEMA.  


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Norge
• Samtlige overnattinger
• 10 frokoster
• 10 lunsjer
• 8 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Norge – Shanghai. Mat på flyet er inkludert.

Dag 2

Ankomst Shanghai. Byrundtur. Lunsj og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Shanghai.

Dag 3

Hjemmebesøk og matlagingsdemonstrasjon. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4

Shanghai – Nanjing, tog 1 t 20 min. Byrundtur. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Nanjing.

Dag 5

Utflukt til Xuanwu Lake. Nanjing – Yichang, tog 5 timer 45 min. Frokost, lunsj og enkel middag er inkludert. Fire overnattinger om bord på cruisefartøyet.

Dag 6

Utflukt fra cruisefartøyet. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 7

Utflukt fra cruisefartøyet. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 8

Utflukt fra cruisefartøyet. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 9

Hurtigtog Chongqing – Chengdu. Besøk ved Renmin Park og Wild & Narrow Alley. Frokost, lunsj og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Chengdu.

Dag 10

Heldagsutflukt med buss og båt til Kjempebuddhaen i Leshan. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 11

Chengdu – Chongqing ned hurtigtog. Besøk på pandasenter i Chengdu. Byrundtur i Chongqing med Ciqkou old town. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Chongqing.

Dag 12

Fly Chongqing – Norge. Frokost og flymåltider er inkludert.

Kina

Innbyggere 1 323 600 000 Flateinnhold 9 600 000 km² Valuta Yuan Religion Buddhisme, taoisme og konfucianisme (utøves ofte i tillegg), minoriteter av kristne og muslimer Språk Kinesisk (med flere ulike dialekter); de fleste minoriteter har dessuten egne språk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Norge – Shanghai/Chongqing – Norge t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Valuta

Kinesiske Yuan (CNY).

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres på hotellene samt i store butikker og på restauranter.

Les mer under Valutaveksling»

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Klima

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se www.bbc.com eller www.yr.no.

Klimaet i det meste av Kina styres av monsunvindene og luftfuktigheten er høy om sommeren. I vintersesongen kan det være kjølig på dagtid.

Klær og utstyr

Atmosfæren på hotellene er relativt uformell, også på de bedre hotellene. På dagtid går du løst og ledig kledd, men ha i tankene at du er på reise og mye av tiden på utflukter. Det viktigste er gode sko med gummisåle.

Påkledningen avhenger naturligvis av årstiden. Om sommeren reiser du i lette bomullsklær som er enkle å vaske (hotellenes vasketjeneste er hurtig og effektiv). Tidlig på våren og om høsten bør du ha et ullplagg samt jakke eller frakk for hånden. Ta også med regnjakke og gjerne paraply.

Kofferten må være solid ettersom den kan få litt tøff behandling underveis. Det er gode shoppingmuligheter i Kina og de fleste har med seg mer hjem enn når de dro. Vi anbefaler at du tar med en sammenleggbar bag hvis du er glad i shopping.

Til kapteinsmiddagen den siste kvelden om bord på cruisefartøyet anbefaler vi blazer og slips for menn og kjole/pent antrekk for damer.

Driks

Driks - utenfor cruiseskipet - er ikke inkludert på denne reisen. Vi anbefaler i stedet å beregne 220 CNY for driks til felles aktiviteter og måltider, samt til sjåfører, lokalguider og bagasjebærere. TEMAs reiseleder samler sammen drikspenger ved reisens start og tar seg av fordeling av disse til berørte personer. 

Driks ombord på cruiseskipet er inkludert! 

Den såkalte "serviceavgiften" som ellers trekkes automatisk per lugar, betales av reiselederen. Også til Cruise Director og til cruiseskipets egne guider betaler TEMA driks for alle gruppens deltakere.

Visum

Visum kreves, og må skaffes før avreise. For dere som ikke allerede har skaffet eget visum, kan TEMA nå ordne med gruppevisum. For å kjøpe visumtjeneste til Kina, vennligst kontakt vår kundeservice.

Priser per visum:

1600 SEK/NOK, 165 EUR, 1250 DKK

For at vi skal kunne handtere dette må vi ha en fargekopi av pass, informasjon om sysselsetting samt bokningsnummer og avreisedato. Vær oppmerksom på at vi må ha dette senest 2 måneder før avreise, alternativt så fort som mulig etter bestilling. Send til passport@temaresor.se eller via post til TEMA, Glödlampsgränd 1, 120 31 Stockholm, Sverige. Passet må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst.

Gruppevisum sendes ut ca. 1 uke før avreise, og da får dere mer informasjon om visumet. OBS! Dokumentet skal kunne vises opp på både innreise og utreise.

Hvis dere ønsker å søke visum på egen hånd kan dere ta kontakt med Kinesiske ambassades visumsenter. For mer informasjon besøk deres hjemmeside. Merk at vi på TEMA innehar de bekreftelser (Hotel og dagsprogram) som dere trenger for å søke visum. Vennligst kontakt oss på passport@temaresor.se så sender vi disse dokumentene. Vær oppmerksom på at visumet er gyldig i 3 måneder, så man kan tidligst søke ca. 2 måneder før avreise. Behandlingstid på ambassaden er ca. fire arbeidsdager. Det er lurt å beregne noen dagers ekstra marginal. Vennligst søk om visum i god tid.

Det kreves i tillegg ytterligere informasjon til flyselskapet. Vennligst fyll i denne informasjon så fort som mulig på «Min reise».

Vi trenger en kopi av passet senest 40 dager før avreise. Send det til TEMA, Glödlampsgränd 1, 120 31 Stockholm eller via e-post på passport@temaresor.se .


Vær oppmerksom på

Bussene i Kina er av god kvalitet, men holder ikke alltid samme komfortable standard som i Norge. De kan av og til oppleves som "harde". Dette er imidlertid sjelden ettersom bussetappene er forholdsvis korte.

Cruisefartøyet heter Presidential No.8. Det er femstjerners og tilhører rederiet Wuhan Yangtze River Cruise Company.

Utfluktene fra cruisebåten, såkalte shore excursions kan endres etter vær, vind og vannstand. Rederiet tar forbehold om endringer av disse og TEMAs reiseleder kan ikke endre rederiets beslutninger.

For øvrig

I 2012 ble Nobelprisen i litteratur tildelt Mo Yan fra Kina. Vi kan varmt anbefale hans bøker, og her er noen forslag:

"Det røde feltet" 
En roman som utspiller seg under 1920 og 30-tallets kaos med fattigdom, banditter og japansk okkupasjon. Det er kjærlighet, grusomhet og poesi mot en bakgrunn av de uendelige mørkerøde sorghum på den kinesiske landsbygden.

"Hvitkløksballadene"
En storslått roman som har sin handling i det nordøstlige Kina, der hvitløksdyrkere  gjør opprør mot et totalitært og korrupt byråkrati. Hylles verden over men fordømmes i Kina på grunn av sitt kontroversielle innhold.

"Ximen Nao og hans syv liv" 
Den rike godseieren i Gaomi (Mo Yans fødested), Ximen Nao, blir skutt ned av opprørske bønder og forflyttes til dødsriket der underjordens hersker skal bestemme hans videre skjebne. Hans dom blir å gjenfødes som ulike dyr de kommende femti årene for å oppleve Kina etter revolusjonen. 


Vi kan også anbefale annen litteratur fra og om Mittens rike:

Den harmoniske revolusjonen - Ulrika Engström

Den siste keiseren - Brian Power

Den første keiseren av Kina - R W L Guisso

En rød heltinnes død - Qiu Zialong (krim i Shanghai miljø)

Shanghai Baby - Wei Hui
(40 000 eksemplarer ble brent av den kinesiske stat. En ung forfatterinne, ble tidlig sett på som en av landets mest lovende. Denne bokens innhold ble dog ansett å være altfor vågal og frispråklig).

Ville svaner - Jung Chang

Kina - en reise på livets elv 
Torbjørn Færøvik (En bok på lettlest norsk. I Shanghai går Kinaeksperten Torbjørn Færøvik om bord på skipet "Østavinden". 6320 km senere og 5500 meter over havet, i et vilt og vakkert landskap har han nådd kildens opprinnelse. Det er en strabasiøs og fantastisk reise på livets elv og Kinas pulsåre Yangtze på 99 døgn som han forteller om.

Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • Fly og hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • TEMAs reiseledere
 • Se dagsprogrammet

Andre Mat- og vinreise

 
XClose