Dagsprogram
Skandinavisk reise - 13 dager
Dag 1. Avreise til Gudenes øy
Avreise fra Norge til Gudenes øy, Bali.
Dag 2. Ankomst Bali
Velkommen til Indonesias perle, Bali. Øya har mange kallenavn, hvorav kjærlighetens øy er ett av dem. Det er selvfølgelig veldig lett å bli forelsket i denne vakre, grønne og innbydende øya. Bali har i mange århundrer blit kalt for ”verdens daggry” og ”en jordisk Edens hage”, av kunstnere og poeter. Kanskje var årsaken det vakre folket med sine sjarmerende skikker og tradisjoner. Eller var det kanskje naturen med alle sine nyanser av grønt, regnskogens enorme mengde av lyd og farger, alle urørte strender og de frodige engene.
Dag 3. Sykling i Ubud og velkomstmiddag
Sjarmerende Ubud ligger midt på Bali, i et landskap som tilhører øyas aller vakreste, med rismarker i sterkt kupert terreng. Luftfuktigheten er påtakelig, noe som også er årsaken til de intense grønne vekstene. En gang i tiden var dette tilfluktsstedet for kunstnere både fra øya og internasjonalt. Fortsatt i dag finner man, til tross for øyas økende popularitet, flere kunstnereliéer enn souvenirbutikker.
Dagen starter med en herlig sykkeltur gjennom Ubud og dens omgivelser, der vi kommer nært den balinesiske risbondens hverdag. På veien langs vannfylte grønne felter følger vi risens utvikling i alle dens faser. Vi sykler forbi vanningskanaler, på landbygdas små bygater og gjennom bambuslunder. Blant mylderet av mennesker på vei til byens tempel eller marked finner vi koselige lokale restauranter og på en av disse inntar vi dagens lunsj.
Kanskje har du lest den selvbiografiske ”Eat, Pray, Love” av Elizabeth Gilbert? Eller sett filmatiseringen der Julia Roberts spilte hovedrollen. Handlingen foregår i alle hovedsak på Bali og først og fremst i Ubud. Det var her i Ubud som Ketut Liyer, medisinmannen bodde. Han spådde at Elizabeth skulle miste alle sine penger, men få de tilbake og til og med vende tilbake til Bal.
På kvelden tar vi del av balinesernes fascinerende kultur når vi ser en fargesprakende danseoppvisning under middagen, på en restaurant under bar himmel ved tempelruinene.
Dag 4. Elverafting
Den morgenpigge kan rusle rundt i den nærliggende ”Apeskogen” før frokost, et lite skogsparti rundt et tempel. I tillegg til et interessant fugleliv, finnes det mange aper (makaker) der. Du reiser nå fra Ubud og ved Ayungelven gjør du en tur med gummiflåte, såkalt rafting: Elven snirkler seg gjennom en dyp ravine kantet av vekselvis høye stup, regnskogkledde stup og terrasseavlinger. Elven veksler mellom strie strømmer og strekninger med stille vann, der du stille glir frem mellom de høye dalsidene. Det er ikke noen vanskelig eller strabasiøs elveferd, og vi har erfarne og dyktige ledere med på hver gummiflåte.
Om du føler at elverafting er litt for eventyrlig for deg så kan du velge et besøk på en kakaofarm. Denne alternative utflukten (engelskspråklig) tar deg med fra kakaotrærne, til gjæring og tørking; hele veien frem til ferdig sjokolade som du selvfølgelig får smake. Besøket avsluttes med at du selv får lage din egen sjokoladebit å ta med deg. Du møter deretter opp elvepadlerne til en felles lunsj.
I løpet av ettemiddagen fortsetter ferden nordover og mellom vulkanene her har store kratersjøer blitt dannet, og Beratasjøens speilblanke åpenbaring går rett inn i alle tilskueres hjerter. I vannet speiler Pura Ulun Danu Beratan seg, tempelet med de merkelig formede sorte fleretasjestak i sukkerpalmefiber, og fargerike liljer ved sjøens bredd. Med tempelet fordelt på en halvøy og ytterligere to øyer i sjøen, er det lett å forstå hvorfor det er dedikert til vannets gudinne.
På kvelden nyter vi av freden og roen på strendene ved Lovina. Vannet er klart og de fantastiske korallrevene ligger så nære at man kan svømme ut til dem. Påfølgende morgen er det tidlig vekking så det blir en rolig kveld.
Dag 5. Delfinsafari og naturvandring
Grytidlig på morgenen begir vi oss til havs på delfinsafari i de typiske kanoene med ”støttebein”, som benyttes av de lokale fiskerne. Med litt flaks ser vi delfinenes dag starte i soloppgangen – en magisk opplevelse. Tidligere ble delfinene jaget av kystbefolkningen, men nå forsørger de seg i stedet av dem gjennom å stille sine båter til disposisjon for oss tilskuere.
Etter frokost reiser vi langs kysten til Brahma Vihara Asrama, Balis første busshistkloster. Etter besøket i klosteret fortsetter vi til fots (ca. 3 km/2 timer) gjennom et kupert landskap med monsunskog, småbyer og avlinger til Banjars varme kilder. Her finnes et badebasseng med varmt kildevann og en liten elv for den som heller foretrekker et kaldere bad. Fantasieggende skulpturer hogget i stein og tropiske vekster som rammer inn kildene gjør dette til en tropisk oase. Etter lunsj med utsikt over bassengene vender du tilbake til Lovina.
Ettermiddagen er fri for sol og bad eller noe annet.
Dag 6. Tempel och vulkaner
Foran oss har vi en dag med vakre utsikter og interessante besøk. Vi forlater Lovina og reiser først østover langs den nordlige kysten. Ved Sangsit, før vi tar av innover i landet, besøker du risgudinnens tempel, Pura Beji. Fantastiske steinarbeider i rosa sandstein pryder bygninger i balinesisk barokkstil med blomster og dyr, flammer, spiraler og arabesker i ville formasjoner.
På vei gjennom dalgangene skuer vi ut over de fortsatt aktive vulkanenes til tider rykende sider, og fra høydene kan du se den vakkert beliggende Batursjøen. Vulkanen Gunung Agung er det helligste fjellet og verdens nav ifølge balineserne. Øyas aller viktigste tempel, modertempelet Pura Besakih, ligger ved det over 3 140 meter høye Gunung Agungs fot. Det evige kretsløpets seremonier som følger balineserne gjennom livet gjør tempelområdet til øyas mest aktivitetsfulle.
Sent på ettemiddagen kommer vi til østkysten og bostedet for de kommende to nettene.
Dag 7. Palmesukker og havssalt
I dag oppdager du Klungkung som er det minste av Balis åtte distrikter. Det var her de siste stridene fant sted ved hollendernes innvasjon på starten av 1900-tallet. Stolte tradisjoner lever videre i dag og menneskene her er kreative, noe du vil få se bevis på denne dagen.
I byen Antiga sert vi hvordan menneskene fremstiller palmesukker gjennom å tømme palver på sevje. Dette kokes til et konsentrat som deretter benyttes i matlaging og for eksempel til å få den balinesiske kaffen søtere.
På en avsidesliggende sort strand ser vi hvordan jordbrukerne under høye kokospalmer utvinner salt fra havet på tradisjonell måte. Det er en tidkrevende prosess og det tar flere uker for å få frem de beste og fineste saltkornene. Den sorte vulkansanden som opprinnelig kommer fra Gurung Agung gnistrer av krystaller.
Østre Balis innbyggere er kjent for å være øyas mest konservative, alt ifølge deres gamle kongerikes skikk og bruk. Side om side med de hinduistiske balinerserne lever urfolket – Bali Aga – samlet her, i det dramatisk kuperte høylandet og hovedbyen Tenganan. Bali Aga har sine egne tradisjoner og de vever inn sitt folks overnaturlige kraft inn i stoffer som kalles geringsing: Geringsing beskytter byens nyfødte barn mot sykdommer og onde krefter. Vi ser også hvordan man bygger det tradisjonelle balinesiske instrumentet gamelan før vi vender tilbake til kysten og hotellet.
Dag 8. Gili Trawangan
Etter en tidlig frokost begir vi oss til Padang Bai Seaport der vi går ombord på båten som tar oss til de tre mindre paradisøyene ved navn Gili. Reisen tar cirka 1,5 time over klart vann, via Lombok til den største av Giliøyene, Gili Trawangan. Siden det ikke finnes noen biler på øya rår det en veldig ro her. Vi blir møtt av hotellets personale som med hjelp av hest og vogn tar med bagasjen til rommet.
Giliøyene er kjent for sine utmerkede dykke- og snorklingsmuligheter. Korallene er nære og fiskene stråler i alle regnbuens klare farger. O det klare vannet trives også havskilpaddene utmerket, og på øyene finnes det noen utvalgte strender der de hvert år kommer tilbake for å legge sine egg. Det er derfor naturlig at man her også finner et fristed for disse skilpaddene. En spasertur hit er noe vi absolutt anbefaler. Nå er det bare å slappe av og nyte i dette paradiset.
Dag 9. Gili Meno
I dag begir vi oss til Gili Meno som er ”mellomøya”. Her kan vi gjøre oss kjent med fuglelivet ved den salte Menosjøen på øya, eller bare studere koraller og fisker i havet rundt øya.
På Gili Triwangan finnes et yogasenter en kort spasertur fra hotellet. De har daglige drop-in-timer som man kan delta på for en billig penge.
Dag 10. Håndverksby og strandmiddag
På formiddagen kan vi slappe av på Gili Trawangan og ved lunsjtid tar vi båten tilbake til Bali. På veien fra havnen og til hotellet i Nusa Dua besøker vi Mas, der vi ser mer av den vakre treskjæringen som er så typisk for Bali.
På kvelden forlater dere hotellområdet sammen og begir dere til Jimbaranstranden der det dekkes opp til en herlig barbeque på havets alle lekkerheter. Med tærne i sanden, lydet av bølgende som ruller inn mot stranden og lysene som tennes langs kysten kan man knapt nok ha det bedre.
Dag 11. Matlagingskurs
Etter mange dager med god mat får vi i dag endelig lære oss hvordan den tillages. Tidlig på morgenen begir vi oss til det lokale markedet for å handle inn dagens ferskvarer som krydder, kjøtt og fisk. Det er en livlig kommers og lokalbefolkningen forsøker alle å være ferdige med sin shopping før klokken åtte. Vi inntar deretter en balinesisk frokost med frukter, rispudding og dumplings i kokosmelk. Med forkle på starter deretter en reise blant hemmelighetene og smakssensasjonene i det balinesiske kjøkken. Samtidig får vi oppleve foen og stillheten i et balinesisk hjem. Etter noen morsomme timer sammen i kjøkkenet får vi smake den balinesiske lunsjen som vi har komponert sammen. Kanskje får vi også smake jamu, en gammel indonesisk helsebringende drikk som sies å kunne kurere alt (!). Lokalbefolkningen drikker den for å kurere diverse kramper eller bare for å få en ekstra energikick.
Denne gastronomiske opplevelsen blir en avsrunding på reisen og man bestemmer selv hvordan ettermiddagen og kvelden tilbringes.
Dag 12. Hjemreise
Formiddagen kan vies til å forbedre brunfargen eller skappe av i hotellets flotte spa-avdeling. Etter utsjekking ved lunsjtid er tiden kommet for transfer mot flyplassen og hjemreise til Norge.
Dag 13. Hjemkomst
Hjemkomst til Norge etter en minneverdig reise på Bali. TEMA takker for denne gang og ønsker velkommen tilbake.
Dette er inkludert i reisen
• Fly t/r
• Flymåltider
• Samtlige overnattinger
• 10 frokoster
• 6 lunsjer
• 3 middager
• Sykkelleie
• Elverafting
• Delfinsafari
• Matlagingskurs
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder
REISE FAKTA
Dag 1
Avreise fra Norge. Flymåltider er inkludert.
Dag 2
Ankomst Bali. Denpasar – Ubud, 40 km. To overnattinger på hotell i Ubud.
Dag 3
Sykkeltur rundt Ubud. Kulturshow. Frokost, lunsj og middag er inkludert.
Dag 4
Ubud – Lovina, 85 km. River rafting (elveferd med gummiflåte). Besøk ved Pura Ulun Danu. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Lovina.
Dag 5
Delfinsafari og besøk ved Brahma Vihara-tempelet med naturvandring. Frokost og lunsj er inkludert.
Dag 6
Lovina – Candidasa, 110 km. Besøk ved Pura Beji og Besakihtempelet. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Candidasa.
Dag 7
Dagsutflukt i Klungkungdistriktet med besøk i Tenganan. Frokost og lunsj er inkludert.
Dag 8
Båtreise Bali – Gili Trawangan, 1,5 time. Frokost er inkludert. To overnattinger på hotell på Gili Trawangan.
Dag 9
Båttur til Gili Meno. Frokost og middag er inkludert.
Dag 10
Båtreise Gili Trawangan – Bali, 2 timer. Formiddagen fri for sol og bad. På ettermiddagen besøk i byen Mas. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Nusa Dua.
Dag 11
Matlagingskurs. Frokost og lunsj er inkludert.
Dag 12
Fri frem til avreise på ettemiddagen. Flyreise til Skandinavia. Frokost er inkludert.
Dag 13
Ankomst Skandinavia.
Indonesia
Innbyggertall 253 millioner
Flateinnhold 1 904 600 km²
Valuta Rupiah (USD og EUR kan brukes på hotell, i store butikker og restauranter).
Religion Islam, protestantisme, katolisme, "hindu-buddhisme", lokale stamreligioner.
Språk Offisielt språk er Indonesisk (bahasa indonesia, en form av malaysisk). I tillegg finnes det ca 300 språk som tilhører den austronesiske språkfamilien, hvorav de støste er javansk og sundanesisk. Øvrige dominerende språk er achinesisk, balinesisk, batak, makassar, maduresisk og minangkabau.