Bali med Giliøyenetil fots og på sykkel i paradiset

I løpet av denne to uker lange reisen får du også gjøre en rafting på elven Ayung, vandre til fots i tropisk regnskog, være med på delfinsafari og besøke Balis modertempel ved vulkanen Gunung Agung. Du har også noen dager der du rekker å bade, snorkle samt se fugler og skilpadder på de paradisiske små Giliøyene.

Reisefakta

Land: Indonesia

Reisetype: Rundreiser - vanskelighetsgrad 1, lett

Reiselengde: 13 dager

Størrelse på gruppen: 20-25 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Sykkeltur blant Ubuds rismarker
 • Rafting på Ayungelven
 • Delfinsafari ved Lovina
 • Paradisøyene Gili Meno og Gili Trawangan
 • Balinesisk matlagingskurs med lunsj

Dagsprogram

Dag 1 – Avreise til Gudenes øy

Avreise fra Norge til Gudenes øy, Bali.

Dag 2 – Ankomst Bali 

Velkommen til Indonesias perle, Bali. Øya har mange kallenavn, hvorav kjærlighetens øy er ett av dem. Det er selvfølgelig veldig lett å bli forelsket i denne vakre, grønne og innbydende øya. Bali har i mange århundrer blit kalt for "verdens daggry" og "en jordisk Edens hage". av kunstnere og poeter. Kanskje var årsaken det vakre folket med sine sjarmerende skikker og tradisjoner. Eller var det kanskje naturen med alle sine nyanser av grønt, regnskogens enorme mengde av lyd og farger, alle urørte strender og de frodige engene.

Dag 3 – Sykling i Ubud og velkomstmiddag 

Sjarmerende Ubud ligger midt på Bali, i et landskap som tilhører øyas aller vakreste, med rismarker i sterkt kupert terreng. Luftfuktigheten er påtakelig, noe som også er årsaken til de intense grønne vekstene. En gang i tiden var dette tilfluktsstedet for kunstnere både fra øya og internasjonalt. Fortsatt i dag finner man, til tross for øyas økende popularitet, flere kunstnereliéer enn souvenirbutikker.

Denne dagen starter du med en herlig sykkeltur gjennom Ubud og dens omgivelser, der du kommer nært den balinesiske risbondens hverdag. På sin vei langs vannfylte grønne felter følger du risens utvikling i alle dens faser. Du sykler forbi vanningskanaler, på landbygdas små bygater og gjennom bambuslunder. Blant mylderet av mennesker på vei til byens tempel eller marked finner du koselige lokale restauranter og på en av disse inntar du dagens lunsj. 

Kanskje har du lest den selvbiografiske "Eat, Pray, Love" av Elizabeth Gilbert? Eller sett filmatiseringen der Julia Roberts spilte hovedrollen. Handlingen foregår i alle hovedsak på Bali og først og fremst i Ubud. Det var her i Ubud som Ketut Liyer, medisinmannen bodde. Han spådde at Elizabeth skulle miste alle sine penger, men få de tilbake og til og med vende tilbake til Bal.  

På kvelden får du ta del av balinesernes fascinerende kultur når du får se en fargesprakende danseoppvisning under middagen, på en restaurant under bar himmel ved tempelruinene.
  
Dag 4 – River rafting 

Den morgenpigge kan rusle rundt i den nærliggende "Apeskogen" før frokost, et lite skogsparti rundt et tempel. I tillegg til et interessant fugleliv, finnes det mange aper (makaker) der. Du reiser nå fra Ubud og ved Ayungelven gjør du en tur med gummiflåte, såkalt rafting: Elven snirkler seg gjennom en dyp ravine kantet av vekselvis høye stup, regnskogkledde stup og terrasseavlinger. Elven veksler mellom strie strømmer og strekninger med stille vann, der du stille glir frem mellom de høye dalsidene. Det er ikke noen vanskelig eller strabasiøs elveferd, og vi har erfarne og dyktige ledere med på hver gummiflåte. 

Om du føler at elverafting er litt for eventyrlig for deg så kan du velge et besøk på en kakaofarm. Denne alternative utflukten (engelskspråklig) tar deg med fra kakaotrærne, til gjæring og tørking; hele veien frem til ferdig sjokolade som du selvfølgelig får smake. Besøket avsluttes med at du selv får lage din egen sjokoladebit å ta med deg. Du møter deretter opp elvepadlerne til en felles lunsj. 

I løpet av ettemiddagen fortsetter ferden nordover og mellom vulkanene her har store kratersjøer blitt dannet, og Beratasjøens speilblanke åpenbaring går rett inn i alle tilskueres hjerter. I vannet speiler Pura Ulun Danu Beratan seg, tempelet med de merkelig formede sorte fleretasjestak i sukkerpalmefiber, og fargerike liljer ved sjøens bredd. Med tempelet fordelt på en halvøy og ytterligere to øyer i sjøen, er det lett å forstå hvorfor det er dedikert til vannets gudinne. 

På kvelden nyter du av freden og roen på strendene ved Lovina. Vannet er klart og de fantastiske korallrevene ligger så nære at man kan svømme ut til dem. Påfølgende morgen er det tidlig vekking så det blir en rolig kveld.

Dag 5 – Delfinsafari og naturvandring 

Grytidlig på morgenen begir du deg ut til havs på delfinsafari i de typiske kanoene med "støttebein", som benyttes av de lokale fiskerne. Med litt flaks får du se delfinenes dag starte i soloppgangen – en magisk opplevelse. Tidligere ble delfinene jaget av kystbefolkningen, men nå forsørger de seg i stedet av dem gjennom å stille sine båter til disposisjon for oss tilskuere. 

Etter frokost reiser du langs kysten til Brahma Vihara Asrama, Balis første busshistkloster. Etter besøket i klosteret fortsetter du til fots (ca. 3 km/2 timer) gjennom et kupert landskap med monsunskog, småbyer og avlinger til Banjars varme kilder. Her finnes et badebasseng med varmt kildevann og en liten elv for den som heller foretrekker et kaldere bad. Fantasieggende skulpturer hogget i stein og tropiske vekster som rammer inn kildene gjør dette til en tropisk oase. Etter lunsj med utsikt over bassengene vender du tilbake til Lovina. 

Ettermiddagen  er fri for sol og bad eller noe annet.

Dag 6 – Tempel och vulkaner 

Foran deg har du nå en dag med vakre utsikter og interessante besøk. Du forlater Lovina og reiser først østover langs den nordlige kysten. Ved Sangsit, før du tar av innover i landet, besøker du risgudinnens tempel, Pura Beji. Fantastiske steinarbeider i rosa sandstein pryder bygninger i balinesisk barokkstil med blomster og dyr, flammer, spiraler og arabesker i ville formasjoner. 

På vei gjennom dalgangene skuer du ut over de fortsatt aktive vulkanenes til tider rykende sider, og fra høydene kan du se den vakkert beliggende Batursjøen. Vulkanen Gunung Agung er det helligste fjellet og verdens nav ifølge balineserne. Øyas aller viktigste tempel, modertempelet Pura Besakih, ligger ved det over 3 140 meter høye Gunung Agungs fot. Det evige kretsløpets seremonier som følger balineserne gjennom livet gjør tempelområdet til øyas mest aktivitetsfulle. 

Sent på ettemiddagen kommer du til østkysten og ditt bosted for de kommende to nettene.

Dag 7 – Palmesukker og havssalt 

I dag oppdager du Klungkung som er det minste av Balis åtte distrikter. Det var her de siste stridene fant sted ved hollendernes innvasjon på starten av 1900-tallet. Stolte tradisjoner lever videre i dag og menneskene her er kreative, noe du vil få se bevis på denne dagen. 

I byen Antiga får du se hvordan menneskene fremstiller palmesukker gjennom å tømme palver på sevje. Dette kokes til et konsentrat som deretter benyttes i matlaging og for eksempel til å få den balinesiske kaffen søtere. 

På en avsidesliggende sort strand får du se hvordan jordbrukerne under høye kokospalmer utvinner salt fra havet på tradisjonell måte. Det er en tidkrevende prosess og det tar flere uker for å få frem de beste og fineste saltkornene. Den sorte vulkansanden som opprinnelig kommer fra Gurung Agung gnistrer av krystaller.

Østre Balis innbyggere er kjent for å være øyas mest konservative, alt ifølge deres gamle kongerikes skikk og bruk. Side om side med de hinduistiske balinerserne lever urfolket – Bali Aga – samlet her, i det dramatisk kuperte høylandet og hovedbyen Tenganan. Bali Aga har sine egne tradisjoner og de vever inn sitt folks overnaturlige kraft inn i stoffer som kalles geringsing: Geringsing beskytter byens nyfødte barn mot sykdommer og onde krefter. Du får også se hvordan man bygger det tradisjonelle balinesiske instrumentet gamelan før du vender tilbake til kysten og ditt hotell.

Dag 8 – Gili Trawangan  

Etter en tidlig frokost begir du deg til Padang Bai Seaport der du går ombord på båten som tar deg til de tre mindre paradisøyene ved navn Gili. Reisen tar cirka 1,5 time over klart vann, via Lombok til den største av Giliøyene, Gili Trawangan, der du går i land. Siden det ikke finnes noen biler på øya rår det en veldig ro her. Du blir møtt av hotellets personale som med hjelp av hest og vogn tar med bagasjen til ditt rom. 

Giliøyene er kjent for sine utmerkede dykke- og snorklingsmuligheter. Korallene er nære og fiskene stråler i alle regnbuens klare farger. O det klare vannet trives også havskilpaddene utmerket, og på øyene finnes det noen utvalgte strender der de hvert år kommer tilbake for å legge sine egg. Det er derfor naturlig at man her også finner et fristed for disse skilpaddene. En spasertur hit er noe vi absolutt anbefaler. Nå er det bare å slappe av og nyte i dette paradiset.

Dag 9 – Gili Meno  

I dag begir du deg sammen med TEMAs reiseleder til Gili Meno som er "mellomøya". Her kan du gjøre deg kjent med fuglelivet ved den salte Menosjøen på øya, eller bare studere koraller og fisker i havet rundt øya. 

På Gili Triwangan finnes et yogasenter en kort spasertur fra ditt hotell. De har daglige drop-in-timer som man kan delta på for en billig penge.

Dag 10 – Håndverksby og strandmiddag  

På formiddagen kan du slappe av på Gili Trawangan og ved lunsjtid tar du båten tilbake til Bali. På veien fra havnen og til ditt hotell i Nusa Dua besøker du Mas, der du får se mer av den vakre treskjæringen som er så typisk for Bali. 

På kvelden forlater dere hotellområdet sammen og begir dere til Jimbaranstranden der det dekkes opp til en herlig barbeque på havets alle lekkerheter. Med tærne i sanden, lydet av bølgende som ruller inn mot stranden og lysene som tennes langs kysten kan du knapt nok ha det bedre.

Dag 11 – Matlagingskurs  

Etter mange dager med god mat får du i dag endelig lære deg hvordan den tillages. Tidlig på morgenen begir du deg til det lokale markedet for å handle inn dagens ferskvarer som krydder, kjøtt og fisk. Det er en livlig kommers og lokalbefolkningen forsøker alle å være ferdige med sin shopping før klokken åtte. Du inntar deretter en balinesisk frokost med frukter, rispudding og dumplings i kokosmelk. Med forkle på starter deretter en reise blant hemmelighetene og smakssensasjonene i det balinesiske kjøkken. Samtidig får du oppleve foen og stillheten i et balinesisk hjem. Etter noen morsomme timer sammen i kjøkkenet får du smake den balinesiske lunsjen som du har komponert sammen med ditt reiseselskap. Kanskje får du også smake jamu, en gammel indonesisk helsebringende drikk som sies å kunne kurere alt (!). Lokalbefolkningen drikker den for å kurere diverse kramper eller bare for å få en ekstra energikick. 

Denne gastronomiske opplevelsen blir en avsrunding på reisen og du bestemmer selv hvordan du vil tilbringe ettermiddagen og kvelden.

Dag 12 – Hjemreise

Formiddagen kan du vie til å forbedre brunfargen eller skappe av i hotellets flotte spa-avdeling. 

Etter utsjekking ved lunsjtid er tiden kommet for transfer mot flyplassen og hjemreise til Norge.

Dag 13 – Hjemkomst 

Hjemkomst til Norge etter en minneverdig reise på Bali. TEMA takker for denne gang  og ønsker deg velkommen tilbake.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Bali
• Flymåltider
• Samtlige overnattinger
• 10 frokoster
• 6 lunsjer
• 3 middager
• Sykkelleie
• Elverafting
• Delfinsafari
• Matlagingskurs
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Avreise fra Norge. Flymåltider er inkludert.

Dag 2

Ankomst Bali. Denpasar – Ubud, 40 km. To overnattinger på hotell i Ubud.

Dag 3

Sykkeltur rundt Ubud. Kulturshow. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 4

Ubud – Lovina, 85 km. River rafting (elveferd med gummiflåte). Besøk ved Pura Ulun Danu. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Lovina.

Dag 5

Delfinsafari og besøk ved Brahma Vihara-tempelet med naturvandring. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 6

Lovina – Candidasa, 110 km. Besøk ved Pura Beji og Besakihtempelet. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Candidasa.

Dag 7

Dagsutflukt i Klungkungdistriktet med besøk i Tenganan. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 8

Båtreise Bali – Gili Trawangan, 1,5 time. Frokost er inkludert. To overnattinger på hotell på Gili Trawangan.

Dag 9

Båttur til Gili Meno. Frokost og middag er inkludert.

Dag 10

Båtreise Gili Trawangan – Bali, 2 timer. Formiddagen fri for sol og bad. På ettermiddagen besøk i byen Mas. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Nusa Dua.

Dag 11

Matlagingskurs. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 12

Fri frem til avreise på ettemiddagen. Flyreise til Skandinavia. Frokost er inkludert.

Dag 13

Ankomst Skandinavia.

Indonesia

Innbyggertall
245,5 millionerFlateinnhold
1 904 600 km²Valuta
Rupiah (USD og EUR kan brukes på hotell, i store butikker og restauranter).Religion
Islam, protestantisme, katolisme, "hindu-buddhisme", lokale stamreligioner.Språk
Offisielt språk er Indonesisk (bahasa indonesia, en form av malaysisk). I tillegg finnes det ca 300 språk som tilhører den austronesiske språkfamilien, hvorav de støste er javansk og sundanesisk. Øvrige dominerende språk er achinesisk, balinesisk, batak, makassar, maduresisk og minangkabau.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Flyreise Norge - Denpasar t/r, øvrige transporter ifølge program, del i dobbeltrom, måltider ifølge program, TEMAs reiseleder, entréer og samtlige utflukter ifølge program, dersom ikke annet er angitt.

Valuta

Indonesiske Rupiah (IDR)

De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i Indonesia. 

For mer informasjon om valuta og kurs  kan du kontakte bank- eller vekslingskontor.

Klima 

Klimaopplysninger og aktuelle værprognoser kan du enkelt finne på ulike værnettsider. De f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær

Paraply og lett regntøy anbefales. Som oftest gjelder det å kle seg i svale og luftige plagg, med lange ermer som beskytter mot sterk sol og mot innsekter.

Hvis du ønsker å bade i Lovina og Candidasa anbefaler vi badesko.

Driks

Felles driks er ikke inkludert i reisens pris. I stedet anbefaler vi at du beregner 35 USD per person til sjåfører, restaurantpersonalet og ved inkluderte aktiviteter. Dette betales på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen. 


Sykkelturen

Syklingen i Ubud er enkel med stort sett kun en oppoverbakke på cirka 100 meter. Det meste er nedoverbakke og iblant noen reelle nedoverbakker der man kan komme opp i høyere fart. Underlaget er asfalt, utenom en strekning på cirka 2 km som er på grus. Syklene er moderne mountainbikes med en spesiell håndbrems. Hjelp kan man få på plass, men ingen sykkelveske. Dersom du ønsker å ta med kamera eller annet anbefaler vi deg å ta med en lett ryggsekk. En følgebil er selvfølgelig med. 

River rafting/Elverafting

Dersom du føler at elverafting er for eventyrlig for deg så kan du heller velge et besøk på en kakaofarm. Denne alternative utflukten (engelstalende) tar deg med fra kakaotrærne, til gjæring og tørking; hele veien frem til ferdig sjokolade som du selvfølgelig får smake. Besøket avsluttes med at du selv får lage din egen sjokoladebut til å ta med hjem. Du møter deretter opp elvepadlerne for en felles lunsj. 

For øvrig

Noen ganger kan det skje tilfeldige forandringer i dagsprogrammet i anledning helligdagsfeiringer i Sørøst-Asia. Endringer kan forekomme i perioden rundt det kinesiske nyttåret Idul Fitri, avslutningen av fastemåneden Ramadan og ved det balinesiske nyttåret Nyepi.

Hotell 2020

For avreise 2020 avslutter vi reisen i Nusa Dua på femstjernige Ayodya Resort Bali i stedet for Bali Benoa Holiday Inn.  

Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose