Hokkaidomed Sapporo, Hakodate og Tokyo
Dagsprogram
2026–2027
Dag 1. Avreise til Tokyo
Tid for avreise til Japan!
Dag 2. Ankomst til hovedstaden
Ankomst til Tokyo. Ved ankomst drar vi til det fasjonable Ginza for å oppleve litt av Tokyos puls før vi sjekker inn. Ginza har gjennomgått en dramatisk forvandling fra sitt opphav som et teaterdistrikt til å bli et pulserende og moderne shopping- og kulturområde. Det kombinerer på en unik måte den historiske sjarmen fra det gamle Ginza med den moderne luksusen og kosmopolitiske atmosfæren i dagens Ginza. Det er en destinasjon som virkelig tilbyr noe for alle og er et av Tokyos mest spennende og ikoniske områder.
Velkomstmiddag eller velkomstlunsj serveres, avhengig av når flyet lander.
Dag 3. Teamlabs i Tokyo
Tokyo er en gigantisk storby med mange ansikter. Myldrende menneskestrømmer på vei til og fra arbeidsplassene sine, motorveier i flere etasjer, men også store parker der et gammelt tempel kan skjule seg i stillheten under trekronenes tette løvverk.
Vi tar T-bane og monorail til teamLab, en interaktiv digital kunstopplevelse i Tokyo. Her beveger du deg gjennom rom fylt med lys, farger og lyd som forandrer seg etter hvert som du selv beveger deg. Et besøk er som å gå inn i et levende kunstverk – en unik kombinasjon av teknologi, kreativitet og magi.
Her er noen tips for ettermiddagen du har på egen hånd i Tokyo:
Besøk Meiji-helligdommen, som er viet keiser Meiji (1867–1912). Det var i hans tid Japan gikk fra å være et lukket føydalsamfunn til en moderne nasjon. Helligdommen ligger i et frodig skogsområde midt i byen og er et fredelig sted for en spasertur blant høye torii-porter og tradisjonelle trebygninger. Her kan du ta en pause for refleksjon og nyte stillheten.
Vil du oppleve et helt annet tempo, er Shibuya-krysset et spennende stopp. Det ligger rett ved Shibuya Station og regnes som et av verdens mest travle fotgjengeroverganger. Når trafikklysene skifter, stopper bilene i alle retninger og hundrevis av fotgjengere strømmer over gaten samtidig i et imponerende skue. Om kvelden er området ekstra livlig, med lysende reklameskilt og store videoskjermer som skaper en nesten futuristisk stemning.
Et annet alternativ er å dra til det keiserlige palasset for å se Nijubashi-broen, som leder over vollgraven mot palassets hovedinngang. Broen er et klassisk symbol for Tokyo og et populært motiv for fotografer. Her møtes du av vakre steinbuer og et stykke japansk historie midt i storbyen.
Eller benytt anledningen til å utforske noen av Tokyos mange shoppingområder, sette deg på en kafé eller bare spasere rundt og ta inn byens kontraster.
Dag 4. Koriyama og vidare til Aizu Tsurugajo-slottet
I dag forlater vi hovedstaden og fortsetter eventyret nordover, men fortsatt på hovedøya Honshu. Før avreise pakker du med deg håndbagasje med det du trenger for to overnattinger. Resten av bagasjen, de store koffertene, får egen transport til hotellet i Noboribetsu. På høyhastighetstog er det begrenset plass til bagasje – i tillegg er det upraktisk og tungvint å slepe med seg store kofferter på toget. Nå slipper vi det. De store koffertene blir transportert direkte til vårt hotell i Noboribetsu.
Etter en kort transfer ankommer vi togstasjonen, hvor vi reiser med tog til Koriyama. Der venter buss og en tur på cirka halvannen time til samuraibyen Aizu Wakamatsu, en mindre by med ca. 125 000 innbyggere. Byen er kjent for den vakre naturen med Bandai-fjellet og Inawashiro-innsjøen, men fremfor alt for sin samuraikultur. Folk her har et godt rykte for å være ærlige, pålitelige og sterkt tradisjonsbundne – mer enn på mange andre steder i Japan.
Vi besøker den mektige slottsfestningen. Slottet er en kombinasjon av tradisjonell japansk arkitektur og militær forsvarsdesign. Den særpregede trekonstruksjonen, de opphøyde plattformene og steinmurene gir bygget en imponerende tilstedeværelse. Slottstårnet reiser seg majestetisk over landskapet og tilbyr fantastisk utsikt over byen og omegn.
Vi rekker også et besøk på et lokalt prisbelønt sakebryggeri som er hoffleverandør til keiserfamilien.
Deretter fortsetter vi til byen Morioka lenger nord. Beliggende ved samløpet av tre betydelige elver – Kitakami, Shizukuishi og Nakatsu – har byen utviklet seg rundt vannets betydning gjennom århundrene.
Elvene har hatt avgjørende innvirkning på byens utvikling. Vannet har lenge vært en livsnerve for samfunn og handel, og Morioka er intet unntak. Kitakami-elven, den lengste elven i Tohoku-regionen, har bidratt til fruktbart landbruk og gjort det mulig å drive handel langs vannveiene.
I dag har Morioka, med sine omtrent 300 000 innbyggere, blitt en moderne by som fremdeles nyter godt av sin strategiske plassering ved elvene.
Dag 5. Togtunnel under Stillehavet
Vi reiser videre nordover til kystbyen Aomori, som er like stor som Morioka. Hvert år i august arrangeres den store festivalen Nebuta Matsuri, med parader, musikk og dans som er kjent over hele Japan. Vi besøker Nebuta-museet, som er viet nettopp denne festivalen. Vi ser også A-Factory, et område som fokuserer på å fremme og presentere Aomoris rike utvalg av matvarer og håndverk. Det handler først og fremst om epler.
Til Aomori kom eplet gjennom moderniseringen under Meiji-restaurasjonen, da trær fra USA og Europa begynte å bli plantet på 1870-tallet. På knapt 150 år har regionen utviklet seg til Japans suverent største epleprodusent – her dyrkes mer enn halvparten av alle japanske epler. Sorten Fuji, som ble utviklet i Aomori på 1930-tallet, har blitt verdens mest dyrkede eple.
I dag venter også en spennende togreise under havet gjennom verdens nest lengste togtunnel, Seikan-tunnelen. Av tunnelens over 53 kilometer ligger 23,3 kilometer under havet – 100 meter under havbunnen. Tunnelen ble planlagt og bygget mellom 1946 og 1988, da den ble åpnet for togtrafikk. 26. mars 2016 ble tunnelen innviet for høyhastighetstoget **Shinkansen**, som nå forbinder de to store øyene Honshu og Hokkaido. Helt frem til Sapporo vil Shinkansen trolig ikke gå før tidligst i 2039.
På ettermiddagen ankommer vi Hakodate, Hokkaidos tredje største by. Før vi kommer til hotellet besøker vi det mektige forsvarsverket Goryokaku, bygget i form av en femoddet stjerne. Anlegget sto ferdig midt på 1800-tallet og er en uvanlig konstruksjon i Japan, ettersom det er inspirert av fransk militærarkitektur.
I området rundt de røde teglsteinsbygningene i Hakodate finnes det flere hyggelige ølhaller og spennende restauranter, alle i gangavstand fra hotellet vårt. Her kan man smake lokale ølsorter på små bryggeripuber som serverer håndverksøl i rustikke omgivelser med utsikt mot havnen.
Det er også mange restauranter som byr på ferske skalldyr, japanske grillretter og internasjonal mat – perfekt for en kveld med god mat og noe godt i glasset etter en dag med sightseeing.
Senere på kvelden kan man ta taubanen opp til fjellet Hakodate på egen hånd. Det er en vakker spasertur opp bakken til taubanestasjonen, hvor man får oppleve litt av Hakodates internasjonale arv med ulike typer kirker underveis. Fra toppen har man fantastisk panoramautsikt over byen når lysene tennes og man ser hav og bukt på hver side av det opplyste bybildet.
Dag 6. Onuma og Toya-sjøens nasjonalparker
Dagens første stopp er Hakodates morgenmarked – en ren fryd for øyet! Havets frukter og fisk i alle varianter, men også frukt og grønnsaker. Japanernes rike matkultur får virkelig et ansikt her.
Like utenfor Hakodate ligger Onuma nasjonalpark, som regnes som en av Japans vakreste naturparker med sine små øyer forbundet av broer. Landskapet ble dannet i forhistorisk tid etter et voldsomt utbrudd fra vulkanen Komagatake, som fremdeles er aktiv og hvis blåaktige silhuett dominerer utsikten.
Vi fortsetter til Toya-sjøen, som er en del av nasjonalparken med samme navn og et av Japans flotteste landskap. Innsjøen ligger i en kaldera som ble dannet av et vulkanutbrudd for omtrent 110 000 år siden. Den vulkanske aktiviteten har fortsatt å prege området og skapt interessante landskapsformer. Fjellene og det klare vannet skaper en idyllisk atmosfære som er vanskelig å glemme.
I 2008 holdt Japan G8-toppmøtet her på et av luksushotellene i området. Fra Usu Ropeway har vi en svimlende utsikt over Toya-sjøen og omgivelsene.
Sent på ettermiddagen ankommer vi Noboribetsu, kjent for sine helsebad, varme kilder og geysirer.
Her sjekker vi inn på det ærverdige Grand Hotel, som åpnet dørene allerede i 1938 som Noboribetsu Guest House. Det finnes et eget rom for keiseren i niende etasje. Vi blir her én natt. På kvelden venter middag på hotellet.
Dag 7. Helvetesdalen
Sapporo er Hokkaidos hovedstad og dagens mål. På vei dit besøker vi Helvetesdalen, eller Jigokudani. De japanske øyene har mange aktive vulkaner, og Jigokudani er et stort erodert krater. Her blir vi minnet om den vulkanske aktiviteten – det ryker, bobler og lukter som om porten til helvete ligger rett foran oss. I området kan man gå korte turer med utsikt over det vulkanske landskapet.
I løpet av dagen blir vi også kjent med Ainu-kulturen. National Ainu Museum and Park "Upopoy" er en kulturinstitusjon og park som formidler kunnskap om Ainu-folkets historie, kultur og levemåte. Ainu-folket er urfolk i Japan. Kulturen har historisk vært knyttet til jakt, fiske og sanking, og kjennetegnes av tradisjonelle klær, håndverk og animistiske trosforestillinger. Gjennom århundrene har Ainu møtt mange utfordringer, inkludert assimilering og diskriminering, men i nyere tid har det vært økt oppmerksomhet på å bevare og løfte frem Ainu-kultur og identitet.
Neste og siste stopp på reisen i Nord-Japan er Sapporo, Hokkaidos hovedstad.
Sapporo er en relativt ung by, grunnlagt i andre halvdel av 1800-tallet. Tidligere ble Hokkaido styrt fra Hakodate. Klimaet her minner om det vi kjenner fra Skandinavia.
I 1972 fikk byen arrangere de olympiske vinterleker, og det var da stedet for alvor ble satt på kartet. I dag er Sapporo Japans femte største by, med en befolkning på knapt to millioner innbyggere. Ved ankomst ser vi fasaden av **Aka-Renga**, det røde teglpalasset, som fungerte som provinshovedsete under utviklingen av Hokkaido på 1800-tallet.
Vi skal bo her de neste tre nettene på vårt sentralt beliggende hotell. Sapporo har en amerikansk byplanlegging, men byr på en herlig atmosfære og en rik matkultur.
Dag 8. Sildemillionærer og klassisk japansk øl
Otaru er et mindre fiskevær som har blitt et populært utfluktsmål like utenfor Sapporo. Fra slutten av 1700-tallet og frem til midten av 1900-tallet var Otaru en vellykket handels- og fiskehavn. Det var også herfra man la den første jernbanen på Hokkaido.
Otaru Unga, havnekanalen, er i dag et attraktivt kultur- og underholdningsområde som trekker besøkende fra fjern og nær med sine museer, håndverksboder, restauranter og butikker som holder til i de vakkert restaurerte gamle lagerbygningene. Otaru er et fullkomment paradis for kaker og bakverk i Japan. Her finnes blant annet flere filialer av LeTAO. Mest kjent er deres verdenskjente Double Fromage-cheesecake, et to-lags mesterverk: bunnen er en lettbakt, myk ostekake, mens toppen består av en luftig, uprisket mascarponekrem. Kombinasjonen sies å smelte som snø i munnen – en eleganse som gjenspeiler Hokkaidos rene melk og førsteklasses råvarer. Selskapet sender ut over 25 millioner cheesecakes årlig – én kake blir solgt omtrent hvert tiende sekund.
Enorme formuer ble skapt på sildefisket i Otaru, som pågikk frem til 1950-tallet da bestanden kollapset. Noen ble svært rike og bygde palasslignende hjem, de såkalte **sildepalassene**. Vi besøker et av de aller flotteste, Aoyama-villaen, som tilhørte familien med samme navn. Villaen er et mesterverk i ulike edle tresorter og er full av verdifull kunst og kunsthåndverk. Det er verdt å merke seg at mesteparten av silden som ble fisket, først og fremst ble brukt til å fremstille gjødsel for jordbruket.
I dag besøker vi også Sapporo Beer, et av de eldste ølmerkene i Japan, grunnlagt i 1876 av bryggerimesteren Seibei Nakagawa. Han var en japansk brygger som hadde studert bryggeteknikker i Tyskland. Bryggeriet var et av de første i landet som begynte å produsere vestlig øl, og det spredte seg raskt til å bli et populært og anerkjent merke over hele Japan. Museet ligger i en historisk bryggeribygning og gir besøkende et innblikk i ølets historie, produksjonsprosessen og ølets betydning i japansk kultur. Ølentusiaster kan her smake ølsorter som kun finnes her og på Hokkaido.
Dag 9. Olympisk historie og Hill of the Buddha
Vi starter dagen med et besøk i Makomanai Takino Cemetery, også kjent som Hill of the Buddha, en enestående skapelse av den berømte arkitekten Tadao Ando.
Her forenes moderne arkitektur og naturens skjønnhet i en åndelig opplevelse. Besøkende ledes gjennom en gang av betong og vann, omgitt av 150 000 lavendelplanter (i blomst sensommerstid), frem til en majestetisk Buddhastatue som reiser seg gjennom et hull i en jordhaug. Statuen er 13,5 meter høy og veier 1 500 tonn.
På Sapporo Olympic Museum dykker vi ned i historien om de olympiske vinterleker som ble arrangert i byen i 1972. Her kan vi utforske utstillinger som gir innsikt i lekene og deres betydning for området.
Selvfølgelig tar vi også skiliften opp til toppen av Okurayama hoppbakke (for dem som ønsker), avhengig av værforholdene.
Om kvelden samles vi til en hyggelig avskjedsmiddag.
Dag 10. Hjemreise
Avreise til Skandinavia via Tokyo.
Dag 11. Hjemkomst
Vi i TEMA takker for denne gangen!
Viktig om reisen
Prisen inkludererFlyreise Norge–Tokyo, innenriksfly, TEMAs reiseleder, buss og togreiser i Japan ifølge programmet, del i dobbeltrom, måltider, entréer og utflukter ifølge program, om ikke annet er angitt.
Vi har valgt å legge våre 3 avreiser når naturen er på sitt vakreste. Den første avreisen er på våren når det begynner å bli grønt og frukttrærne blomstrer, ikke minst kirsebærtrærne. Den andre avreisen er på sommeren som ikke er helt ulik vår egen skandinaviske sommer med alt det grønne og frodige. Den tredje på den japanske høsten med en helt annen palett av farger som går i sterke røde og gule nyanser - den årstiden som japanerne selv er så glad i.
TEMAs gruppestørrelseFor TEMA er det reisen og den reisende som står i sentrum. Sammen møter vi mennesker, kulturer og opplevelser i naturen på en nær, ekte og behagelig måte. Gruppestørrelsene våre gjenspeiler dette og er en stor grunn til at mange velger å reise med TEMA.
Vi unngår altfor store grupper for å gi alle en så opplevelsesrik reise som mulig, og vi tilbyr reiser som gir minner for livet!
Hotellene
Likeverdige alternative hotell kan forekomme på noen avreiser.
Valuta
Yen (JPY).
Betalings- og kredittkort gjelder på mange steder, men kan ikke alltid tas som en selvfølge. Minibanker finnes på 7/11 og Citibank. Dersom du vil veksle kontanter fungerer US-dollar eller euro best.
Du betaler selv for drikke til måltidene (øl, vin, mineralvann eller kanskje sake), samt for de måltider som ikke er inkludert i dagsprogrammet. Det er store muligheter for å kunne innta disse til lave kostnader på mindre restauranter, der japanerne selv går.
For mer informasjon om valuta og kurs, ta kontakt med bank eller vekslingskontor.
Driks
Driks forekommer sjeldent, og forventes generellt ikke. Reiselederen samler inn 3000 yen per deltaker for å fordele til lokale guider, sjåfører og andre som bistår oss under reisen.
Klima og bekledning
Klimaet varierer veldig fra det snørike Hokkaido i nord til de sydlige delenes nærmest subtropiske værforhold. Høyden over havet innebærer også betydelige temperaturforskjeller. Det faller rikelig med nedbør store deler av året.
Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.
På sommer og tidlig høst er det lette og svale sommerklær som gjelder på reise- og utfluktsdagene. For de sene høstreisene kan en jakke/frakk være bra å ha med seg. Klimaet i det nordlige Japan minner mye om vårt eget. Ta for sikkerhets skyld med et ullplagg for besøk i fjelltraktene på vår og høst. Ta også med en paraply eller lettere regntøy.
Vær oppmerksom på
Stikkontakter i Japan er av type A eller B: Type A har to flate hull, type B har samme hull som A pluss et ekstra hull for jord. A-kontakten fungerer i Både A og B mens B kontakten fungerer bare i et B uttak. A varianten er den vanligste, og det er samme type som brukes i USA.
Wifi finnes stort sett på alle hotell. De fleste hoteller låner ut adaptere, men det kan være lurt å ta med egen. Kontroller at dine "apparater" tåler 100V.
[F=Frokost L=Lunsj M=Middag]