Hokkaidomed Sapporo, Hakodate og Tokyo

Reisen går til Japans nordøy, Hokkaido. Vi ser et mindre kjent Japan med byer som Aizu, Hakodate, Noboribetsu og Sapporo. Vi fascineres av samuraikultur og japansk mat når den er på sitt beste. Hurtigtoget tar oss fra Tokyo gjennom nordlige Honshu – og verdens nest lengste togtunnell 100 meter under havets bunn – før vi ankommer til vakre Hokkaido.

Reisefakta

Land: Japan

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 10 dager

Størrelse på gruppen: 15-25 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Byturen i Tokyo
 • Samuraibyen Aizu
 • Tågreise under havet
 • Onuma nasjonalpark
 • Sapporo, nordlige øyas hovedstad

Dagsprogram
2019

Dag 1. Avreise til Tokyo
Vi flyr via Helsingfors med Finnair direkte til Tokyo og Narita International Airport. Ankomst neste dag. Her møter TEMAs reiseleder.

Dag 2. Ankomst til hovedstaden
Ankomst til Tokyo. Dersom ankomsten er tidlig passer vi på å gjøre en kortere byrundtur, siden våre hotellet først er klare cirka kl 15.30. Vi innleder med Meiji Jingu, oppført til minne om keiser Meji (1867–1912). Han anses i høyeste grad å ha bidratt til Japans forvandling fra et lukket føydalsamfunn til en moderne nasjon. Helligdommen ligger i et vakkert skogkledt parkområde i sentrale Tokyo. Deretter besøker vi observatoriet i Kenzo Tanges futuristiske rådhus. Bygningen ser ut som en blanding av en gotisk katedral og en datachip, og det sies at den skal ha inspirert regissøren Ridley Scott til filmer som ’Black Rain’ og ’Bladerunner’. Om det er klart vær har du en fantastisk utsikt over Tokyos Manhattan herfra.

Etter innsjekking på hotellet, fri tid frem til velkomstmiddagen. TEMAs reiseleder kan gi tips.

Dag 3. Byrundtur med lunsj
Tokyo er en gigantisk storby med månge ansikter. Myldrende strømmer av mennesker på vei til og fra sine arbeidsplasser; motorveier i flere etasjer, men også store parker der en gammel helligdom kan skjule seg i stillheten under trærnes tette løvverk.

I Asakusa finner man noe av gamle Edos sjel. Asakusa var tidligere fornøyelsesområde nummer en, med sine kabukiteater og geishahus. Noen av områdets høydepunkter er Kannon-tempelet med sin fem etasjers høye pagode og Nakamisearkaden med butikker som selger alt fra kimonoer til riskaker. På Edo-Tokyomuseet lærer vi mer om Tokyos spennende historie. Lunsjen spiser vi på en lokal og populær restaurant.  

Etter lunsj kjører vi forbi Keiserpalasset, omgitt av mektige vollgraver. Her bor keiser Akihito og hans kone Michiko.

Kvelder er fri for egne aktiviteter eller hvile.

Dag 4. Hurtigtog og samuraier
I dag forlater vi hovedstaden for å fortsette eventyret lenger nordover, men fortsatt på hovedøya Honshu. Før avreise pakker du en håndbagasje for det du trenger for en og en halv dag, samt en overnatting. Resten av bagasjen, de store koffertene, får en egen transport til hotellet i Hokadate, der vi overnatter dag 5. På hurtigtoget er mulighetene for å ta med bagasje begrenset. Det er veldig upraktisk og tungvint å slepe på i løpet av togreisene, og nå unngår vi dette.

Etter en kort transfer kommer vi frem til togstasjonen der vi skal reise videre med shinkhansen, det japanske hurtigtoget. Fremme i Koriyama venter bussen og en reise på 1,5 time til samuraibyen Aizu Wakamatsu, som er en litt mindre by med cirka 125 000 innbyggere. Byen er kjent for den vakre naturen med Bandaifjellet og Inawashirosjøen, men først og frems er byen kjent for sin samuraikultur. Menneskene herfra har et godt rykte på seg for å være ærlige, pålitelige og sterkt tradusjonsbundet, mer enn på mange andre steder i Japan.

Lunsjen som er inkludert i dag er en lokal spesialitet, wanko soba, en variant av nudler. Sushi er ikke husmanskost i Japan, noe mange tror. Dersom det er noe som skal kunne kalles husmanskost så må det være nudler. De serveres ofte til frokost, lunsj og middag i ulike former, tykke eller tynne, iblant i varme buljonger, men også kalde med dippsauser, uten eller med tilbehør som kjøtt, fisk, skalldyr og grønnsaker. De kan være laget av hvete eller bokhvete, og navnene varierer etter sort: ramen, udon, yakisoba, soba, somen. Verdens første Michelinklassifiserte nudelrestauranten ble åpnet for et par år siden. I dag prøver vi bokhvetenudler, soba.

Vi besøker den mektige slottsfestningen Tsurugajyo og et samuraihjem. Vi rekker også å besøke et lokalt sakebryggeri før vi reiser tilbake til Koriyama, der vi fortsetter videre med shinkhansen til byen Morioka lenger nord. Morioka, med ca 300 000 innbyggere, ligger ved samløpet av de tre elvene Kitakami, Shizukuishi og Nakatsu.

Ledig kveld.

Dag 5. Togtunnel under Stillehavet
Fra hotellet er det en kort spasertur til togstasjonen. Vi reiser videre nordover til kystbyen Aomori, som er like stor som Morioka. Hvert år i august arrangeres det en stor festival her, Nebuta Matsuri. Festivales parader, musikk og dans er viden kjent over hele Japan. Vi besøker Nebutamuseet som er dedikert til akkurat denne festivalen. Vi får også ta del i en shamisenkonsert. Shamisen er et traditionellt strenginstrument med 3 strenger.

Etter lunsj venter en spennende togreise under havet gjennom verdens nest lengste togtunnel, Seikantunneln. Av den drøye 53 km lange tunnelen ligger 23,3 km under havet – 100 m under havets bunn. Tunnelen ble planlagt og bygget mellom 1946 og 1988, da den ble åpnet for togtrafikk. 26/3 2016 ble hurtigtoget shinkhansen innviet, som nå forbinder de to store øyene Honshu og Hoikkado.

I løpet av ettermiddagen ankommer vi Hokadate, Hokkaidos tredje største by. Før vi ankommer hotellet besøker vi det mektige forsvarsfortet Goryokaku, som er bygget i form av en femkantet stjerne. Bygningen stod ferdig i midten av 1800-tallet og er en særegen bygning i Japan, da den er inspirert av fransk militærarkitektur.

På kvelden tar vi linbanen opp til Mount Hakodate. Herfra har vi en fantastisk panoramautsikt over byen. Resten av kvelden er fri.

Dag 6. Morgenmarked, Onuma og Toyasjøen nasjonalparker
Vårt første besøk i dag blir Hakodates morgenmarked, som er en ren skjønnhet for øyet! Havets frukter og fisker i alle former og fasonger, men også frukt og grønnsaker. Den enormt rike matkulturen i Japan har en meget god representant her.

Rett utenfor Hakodate ligger nasjonalparken Onuma, som anses å være en av Japans vakreste naturparker med sine små øyer som er koblet sammen av broer. Landskapet ble dannet i forhistorisk tid etter et enormt utbrudd fra vulkanen Komagatake, som fortsatt er aktiv, og hvis blålige forkledning dominerer landskapet.

Vi fortsetter til Toyasjøen som er en del av Nasjonalparken med samme navn, og et av Japans vakreste landskap. I 2008 ble det holdt G8-møte her på et av luksushotellene i området. Fra Usu Ropeway har vi en svimlende utsikt over innsjøen og dens omgivelser.

Sent på ettermiddagen kommer vi til Noboribetsu, kjent for sine helsebad, varme kilder og geysirer. Her sjekker vi inn for en natts overnatting.

På kvelden venter en spennende japansk middag.

Dag 7. Helvetes porter og Sapporo
Sapporo er Hokkaidos hovedstad og dagens etappemål. På veien dit besøker vi blant annet Djeveldalen, Jigokudani, et stort krater med diameter på 450 meter som påminner om den vulkanske aktiviteten. Her ryker det, bobler og stinker som om dette var porten til helvete.

Videre fortsetter vi til en populærhistorisk temapark, Jidaimura, med fokus på den såkalte edoperioden (1603–1868). Her har man bygget opp et lite samfunn med autentiske gater og bygninger.

Neste, og siste, stop er Sapporo. Men før vi sjekker inn på vårt hotell besøker vi japans mest kjente bryggeri, Asahibryggeriet. Her vi både smake bryggeriets produkter og lære oss mer om den japanske ølkulturen.

Sapparo er en relativt ung by, grunnlagt i løpet av andre halvdel av 1800- tallet. Tidligere ble Hokkaido styrt fra Hakodate. Klimaet her minner om det skandinaviske.

De olympiske vinterleker i 1972 ble holdt i Sapporo, og gjorde byen kjent for større deler av verden. I dag er Sapparo Japans femte største by med en befolkning på knapt tre millioner innbyggere.

Vi overnatter tre netter her.

Dag 8. Sildemillionærer og whisky i verdensklasse

Otaru er et lite fiskesamfunn som har blitt et populært utfluktsmål rett utenfor Sapporo. Fra sent på 1700-tallet og frem til midten av på 1900-tallet var Otaru en fremgangsrik handels- og fiskehavn. Det var også her man la den første jernbanen fra på Hokkaido. Havnekanalen Otagu Unga, er i dag et attraktivt kultur- og fornøyelseskvartal som lokker besøkende fra fjern og nær med sine museer, håndverksboder, restauranter og butikker som er huset i den vakkert restaurarerte gamle lagerbygningene.

Enorme formuer ble skapt av sildefisket, som pågikk helt frem til 1950-tallet da bestanden hadde begynt å kollapse. Sildepalasset som vi besøker, Aoyama Villan, er et av de fineste. Villaen er et mesterverk av ulike tresorter og full av verdifull kunst. Majoriteten av silden ble brukt til å fremstille gjødsel for jordbruket.

Made in Japan har ikke alltid blitt forbundet med bra kvalitet. I dag er den saken annerledes. Den japanske kulturen har en perfeksjonistisk drivkraft og det gjelder for det meste som produseres i dette landet. Det gjelder også japansk whisky som blant kjennere er blant de beste og som topper flere lister over verdens beste. Muligheten til et besøk på Nikka Destilleri er til stede. Dette er en av landets mest kjente produsenter. Det er ikke alltid mulig å få komme inn på destilleriet, men vi gjør et forsøk.

Før vi reiser tilbake til Sapporo får du tid på egen hånd til å gjøre egne streiftog i sentrum av denne lille koselige byen.

Dag 9. Olympisk by med egen nudelsuppe
I løpet av denne heldagen i Sapparo gjør vi oss kjent med den spennende byen. Vi besøker blant annet byens stolthet, Odoriparken og Aka-Renga, det røde mursteinspalasset, som fungerte som provinsregjeringens hovedsete. Men vi starter i byens store mathall, som også denne er en fryd for alle sanser.

Midt i sjømannkvartalet Suskino, på noen smale gater, ligger noen av byens mest kjente nudelrestauranter. Hit valfarter nudelentusiaster – ikke bare fra Japan men fra hele verden, for å spise stedets spesialitet, ramen nudelsuppe. Vi spiser lunsj her, og dette måltidet runder også av reisens japanske matkultur.

Resten av dage ledig.

Dag 10. Hjemreise
Avreise til Skandinavia via Tokyo og Helsingfors. Ankomst Skandinavia sen ettermiddag eller tidlig kveld.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r 
• Flymåltider er inkludert
• Samtlige overnattinger
• 8 frokoster
• 4 lunsjer
• 3 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder
• Enkeltromstillegg fra 2305 kr

REISE FAKTA

Dag 1
Skandinavia – Tokyo. Avreise til Japan. Måltider under flyreisen er inkludert.

Dag 2
Ankomst Tokyo. Transfer til hotellet. Frokost på flyet og velkomstmiddag er inkludert. To overnattinger på hotell i Tokyo.

Dag 3
Heldagstur i Tokyo med lunsj. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4
Tokyo – Koriyama – Aizu-Wakamatsu – Morioka. Byrundtur i Aizu. Buss og togreise med JR Super Express. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Morioka.

Dag 5
Morioka – Aomori – Hokkaido, Hakodate. Byrundtur i Aomori og kveldstur i Hakodate. Frokost og lunsjboks er inkludert. En overnatting på hotell i Hakodate.

Dag 6
Hakodate – Onumaparken og Tyoasjøen - Noboribetsu. Besøk på Morgenmarkedet i Hakodate. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Noboribetsu.

Dag 7
Noboribetsu – Sapporo. 180 km. Frokost er inkludert. Tre netter på hotell i Sapporo.

Dag 8
Utflukt til Otaru. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 9
Heldagstflukt i Sapparo. Frokost og avskjedsmiddag er inkludert.

Dag 10
Sapporo – Tokyo – Skandinavia. Transfer og flyreise. Ankomst Skandinavien. Frokost og flymat er inkludert.

Japan

Innbyggere 127 millioner
Flateinnhold 377 835 km²
Valuta Japanske yen.
Religion 54 % shintoister, 40 % buddhister, 0,7 % kristne og 4,7 % tilhører andre trosretninger, for eksempel sjamanisme.
Språk Japansk
Styresett Konstitusjonelt monarki

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Flyreise Norge–Tokyo, innenriksfly, TEMAs reiseleder, buss og togreiser i Japan ifølge programmet, del i dobbeltrom, måltider, entréer og utflukter ifølge program, om ikke annet er angitt.

Vi har valgt å legge våre 3 avreiser når naturen er på sitt vakreste. Den første avreisen er på våren når det begynner å bli grønt og frukttrærne blomstrer, ikke minst kirsebærtrærne. Den andre avreisen er på sommeren som ikke er helt ulik vår egen skandinaviske sommer med alt det grønne og frodige. Den tredje på den japanske høsten med en helt annen palett av farger som går i sterke røde og gule nyanser - den årstiden som japanerne selv er så glad i.

Hotellene
Likeverdige alternative hotell kan forekomme på noen avreiser.

Valuta
Yen (JPY).
Betalings- og kredittkort gjelder på mange steder, men kan ikke alltid tas som en selvfølge. Minibanker finnes på 7/11 og Citibank. Dersom du vil veksle kontanter fungerer US-dollar eller euro best.

Du betaler selv for drikke til måltidene (øl, vin, mineralvann eller kanskje sake), samt for de måltider som ikke er inkludert i dagsprogrammet. Det er store muligheter for å kunne innta disse til lave kostnader på mindre restauranter, der japanerne selv går.

For mer informasjon om valuta og kurs, ta kontakt med bank eller vekslingskontor.

Driks
Driks forekommer sjeldent, og forventes stort sett aldri.

Klima og bekledning
Klimaet varierer veldig fra det snørike Hokkaido i nord til de sydlige delenes nærmest subtropiske værforhold. Høyden over havet innebærer også betydelige temperaturforskjeller. Det faller rikelig med nedbør store deler av året.

Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

På sommer og tidlig høst er det lette og svale sommerklær som gjelder på reise- og utfluktsdagene. For de sene høstreisene kan en jakke/frakk være bra å ha med seg. Klimaet i det nordlige Japan minner mye om vårt eget. Ta for sikkerhets skyld med et ullplagg for besøk i fjelltraktene på vår og høst. Ta også med en paraply eller lettere regntøy.

Vær oppmerksom på
Det behøves flate stikkontakter samt adapter for 100 volt om batterier ska lades. Trådløst internet finnes tilgjengelig på stort sett alle hoteller.

Hotell information

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreiseflyplass Pris Status
2019-10-01 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Helsinki
2019-10-01
13:15
2019-10-01
15:40
Finnair, 914
Helsinki
Tokyo
2019-10-01
17:35
2019-10-02
08:55
Finnair, 073
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Sapporo
Tokyo
2019-10-10
07:55
2019-10-10
09:30
Japan Airlines, 3040
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tokyo
Helsinki
2019-10-10
11:00
2019-10-10
15:00
Finnair, 074
Helsinki
Oslo
2019-10-10
16:05
2019-10-10
16:35
Finnair, 915
10 dager Hokkaido Oslo 47 010 NOK 2 plasser igjen Bestill
2020-04-28 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Helsinki
2020-04-28
13:15
2020-04-28
15:40
Finnair, 914
Helsinki
Tokyo
2020-04-28
16:45
2020-04-29
08:05
Finnair, 071
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Sapporo
Tokyo
2020-05-07
07:50
2020-05-07
09:35
Japan Airlines, 3040
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tokyo
Helsinki
2020-05-07
11:00
2020-05-07
15:00
Finnair, 074
Helsinki
Oslo
2020-05-07
16:05
2020-05-07
16:35
Finnair, 915
11 dager Hokkaido Oslo 49 450 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-07-16 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Helsinki
2020-07-16
13:15
2020-07-16
15:40
Finnair, 914
Helsinki
Tokyo
2020-07-16
16:45
2020-07-17
08:05
Finnair, 071
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Sapporo
Tokyo
2020-07-25
07:50
2020-07-25
09:35
Japan Airlines, 3040
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tokyo
Helsinki
2020-07-25
11:00
2020-07-25
15:00
Finnair, 074
Helsinki
Oslo
2020-07-25
16:05
2020-07-25
16:35
Finnair, 915
11 dager Hokkaido Oslo 49 630 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-09-15 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Helsinki
2020-09-15
13:15
2020-09-15
15:40
Finnair, 914
Helsinki
Tokyo
2020-09-15
16:45
2020-09-16
08:05
Finnair, 071
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Sapporo
Tokyo
2020-09-24
07:50
2020-09-24
09:35
Japan Airlines, 3040
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tokyo
Helsinki
2020-09-24
11:00
2020-09-24
15:00
Finnair, 074
Helsinki
Oslo
2020-09-24
16:05
2020-09-24
16:35
Finnair, 915
11 dager Hokkaido Oslo 50 740 NOK 6 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.