Elvecruise på Yangtzeog kulinariske Kina

Med båt på Yangtze-elven og høyhastighetstog opplever vi kontrasten mellom det gamle og det nye Kina. Flere kulinariske høydepunkter med Xiao long bao i Shanghai, saltet and i Nanjing og en varmende hotpot i Chongqing. I vakre sentrale Kina besøker vi det tekniske underverket De tre kløftenes demning og kjempebuddhaen i Leshan. I tillegg til et cruiseskip med kvalitet, nyter vi av hotell med høy klasse og sentral beliggenhet.

Reisefakta

Land: Kina

Reisetype: Mat- og vinreise - Cruise

Reiselengde: 12 dager

Størrelse på gruppen: 10-25 personer

Visum kreves : Ja (Klikk for detaljer)

Høydepunkter

 • Cruiseopplevelse på Yangtze - lugar med balkong
 • De varierende smaksopplevelsene fra ulike kinesiske kjøkken
 • Besøk ved De tre kløfters demning
 • Chengdus sjarmerende kjempepandaer
 • Båt på Minelven til Kjempebuddhaen i Leshan

Dagsprogram
2020

Dag 1 – Avreise til Shanghai

Flyreise via Helsinki med Finnair til andre siden av jorden for din reise på Livets elv.

Dag 2 – Mat fra Yunnan og Japan

TEMAs reiseleder samt lokalguide møter oss på Shanghais moderne flyplass. Om formiddagen utforsker vi byen, som i løpet at det siste tiåret har overgått de fleste byene i verden når det gjelder økonomisk utvikling. I 2010 var Shanghai vert for verdensutstillingen og viste at dette absolutt er en by man skal regne med.

Elven Huangpu deler Shanghai i en ny og gammel del og vi får oppleve begge sidene. Vi begynner med en spasertur på The Bund, den mest berømte gaten i Shanghai. Den hundre år lange vestlige dominansen er fortsatt synlig i fasadene på de eldre bankpalassene og tollhuset som preges av det sene 1800-tallets og tidlige 1900-tallets koloniarkitektur.

På Nanjunglu, Shanghais shoppinggate, strekker vi på bena og vindusshopper blant moderne kjøpesentre og lokale markedsboder. Gaten er flere kilometer lang og her er det liv og røre hele døgnet. Allerede her får vi oppleve mange av de kulinariske høydepunktene Kina har å by på. Shanghai har sin egen variant av dumplings som heter Xiao long bao eller baozi. Det er dampet/kokt deig som tradisjonelt sett blir fylt med svinekjøtt, men det finnes alle mulige typer fyll og den kan også serveres uten fyll. TEMAs reiseleder gir en første introduksjon til det kinesiske kjøkkenet og sørger for at du får en smaksprøve. Til lunsj får vi servert teppanyaki. Opprinnelig fra Japan, men tilberedningsteknikken på store, varme heller har spredd seg og er populært her i Kina.Vi bor på et sentralt hotell som gjør det enkelt å utforske byen på egen hånd. Om kvelden møtes hele gruppen til en felles velkomstmiddag. Vi spiser på en hyggelig restaurant med fokus på mat fra Yunnans kjøkken som ikke er inkludert i de fire eller åtte kinesiske kjøkkenene man normalt deler landet i.

Dag 3 – Hjemmebesøk og matlaging

I Kina spiser man ikke for å leve, man lever for å spise. I dag beveger vi oss ut i forstaden, der vi besøker det lokale markedet. Vi får deretter mulighet til å komme hjem til en familie og ta del i deres. I løpet av formiddagen får vi også et kortere matlagningskurs og lærer oss å tilberede en kinesisk matrett. Ettermiddagen er fri til egne kulturelle eller kulinariske opplevelser. Et par av våre anbefalinger er:

Shanghai Museum med sin imponerende samling av kinesisk kunst, håndverk og arkitektur. Museet er meget pedagogisk og skiltingen er på engelsk.

Taikang Lu er et område hvor Frankrike fikk tillatelse til å drive handel og der franskmenn bosatte seg til å begynne med. Taikang Lu syder av liv med gallerier, butikker, kaféer og restauranter, og det er ikke vanskelig å finne et hyggelig sted for ettermiddagskaffen.

Dag 4 – Høyhastighetstog og huaiyangkjøkken

Tidlig frokost og sen avreise fra Shanghais togstasjon med høyhastighetstog ved 9-tiden. 240 km vest for Shanghai går du av toget i Nanjing, 1 time og 20 min senere.

Nanjing betyr ”Den sørlige hovedstaden” og byen har vært hovedstad i Kina i tre omganger, senest i 1928-1949. Her får du oppleve en meget interessant byrundtur samt Shongua Castle/Gate - et arkitektonisk mesterverk det tok over 20 år å bygge. Slottet er så si en del av bymuren og hver lille teglstein er signert.

Etter lunsj så fortsetter vi byrundturen med å besøke det fantastiske mausoleet for Dr Sun Yat-sen, revolusjonæren som ble grunnlegger og den første president i Den kinesiske republikken i 1912. Som regel deles det kinesiske kjøkkenet inn i fire ulike kategorier; kantonesisk, shandong, sichuan og huaiyang. Den matregionen vi nå befinner oss i har sin opprinnelse rundt de nedre delene av Huai- og Yangtzeelven. Det karakteristiske er at hver rett her har en hovedingrediens og hvordan den er oppkuttet er også av stor betydning. Huaiyangkjøkkenet er også kjent for å bruke mye chinkiangeddik. Generelt er maten litt søtere og aldri sterk. Kveldens middag består av ulike retter, men fremfor alt Nanjings egen spesialitet, salt and.

Vi bor sentralt på et førsteklasses hotell, både hva gjelder standard og beliggenhet. Du har shopping og kultur rett rundt hjørnet.

Dag 5 – Ombordstigning

Om formiddagen fortsetter vi å utforske Nanjing med et besøk ved den behagelige Xuanwusjøen som er litt av en oase i byen. Her kan vi se både bymurene, templer og innsjøen med fem naturskjønne øyer. Som forsmak på Yangtzeelvens størrelse så får du også se nærmere på Nanjings første bro over Yangtze. Broen er knappe 7 kilometer lang og er et arkitektonisk mesterverk. Deretter tar vi tog, ca. 5 timer (850) km til Yichang. Vi spiser en enkel middag på toget.I Yichang går vi om bord i vårt komfortable hjem for de neste fire nettene. Vi kommer til å gjennomføre såkalte ”shore excursions” fra cruisefartøyet. I noen tilfeller kan eventuell transferbåt eller buss ved strandhuggene deles med andre grupper/individuelle reisende, men TEMAs reiseleder er naturligvis med på hele cruiset. Utfluktene under cruiset beskrives nedenfor, men kan også endres etter vannstand, vær og vind. TEMA kan dessverre ikke ta ansvar for endringer av utflukter eller reiseruter som rederiene av og til må gjøre for å gjennomføre cruiset. Om bord finnes også aktiviteter som Tai Chi og Mahjon. Disse aktivitetene arrangeres av cruisefartøyets eget personale og varerier fra den ene avreisen til den andre.

Dag 6 – Xilingravinen og De tre ravinenes dam

Etter frokost går dagens første utflukt til den østre delen av Xilingravinen. Xiling er den største av de tre store ravinene som cruiset går gjennom. Etter besøket i Xiling får vi lære mer om verdens største hydroelektriske prosjekt, Three Georges-dammen. Det er den største innsjøen og det største kraftverket i verden og den kinesiske regjeringen anser den bygningsmessig å overgå Den kinesiske muren. Avhengig av vannstanden kan cruisets utgangspunkt variere, men intensjonen er at båten skal passere slusene som er ren ingeniørkunst og senere på dagen ankomme Xilingkløftens vestre del.

Dag 7 – Wu- og Qutangravinene

Dagens utflukt går med en mindre båt opp i en av Yangtzes sideelver til Wu- og Quatangaravinene. Wuravinen er 44 kilometer lang og kjent for sine dype daler og skogkledde vegger. Qutangravinen, med sine 8 km, er den korteste av de tre ravinene og anses av mange for å være den mest dramatiske. Her slynger elven seg frem mellom ravinens nakne, bratte klipper.Om kvelden gir reiselederen deg mulighet til å prøve noen av vinene som nå er populære på det kinesiske markedet.

Dag 8 – Pagoden Shibaozhai

Vi nyter frokostbufféen før vi besøker "the Pearl of the Yangtze River", Shibaozhaipagoden. Den 56 meter og 12 etasjers høye pagoden ble bygget under Mingdynastiet og er et unikt håndverk.

Du kan også, mot ekstra betaling, bli med en engelsktalende guide og besøke kulturminnesmerket nekropolen Fengdu, bygget ifølge taoistisk mytologi som et bilde på helvete. I spøkelsesbyen blandes nesten 2000 års kultur av konfusianisme, taoisme, buddhisme og åndekultur i skulpturer, hus og templer.

Dette er den siste kvelden om bord og vi spiser middag med kapteinen, en fin avslutning på våre cruisedager (obs, kapteinmiddagen kan evt. skje som velkomstmiddag på cruisets første kveld).

Dag 9 – Chengdu

Etter frokost er det tid for å ta farvel med cruiselivet for denne gang. Du bytter transportmiddel til tog for en rask reise til Chengdu. Eller brokadebyen eller Hibiskusbyen som Chengdu også blir kalt.

I løpet av ettermiddagen besøker vi den eldste bydelen, Kuanzhai Xiangzi, eller "Den brede og den smale smuget" som det kan oversettes til. Vi passer også på å se til at både lunsjen og middagen speiler Sichianprovinsen som vi nå befinner oss i.

Dag 10 – Båttur på Minelven med besøk ved en kjempebuddha

I dag får vi igjen opplevelsen med båt på en elv. Nå heter elven Min og vi tar oss til den store verdensarvlistede Kjempebuddhaen i Leshan.

Det blir en heldagsutflukt og vel tilbake til Chengdu igjen har du kvelden åpen for egne aktiviteter.

Dag 11 – Kjempepandaer

Den store attraksjonen er det velrennomerte Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding. Her får vi lære mer om disse bambusbjørnene og garantert få se noen individer.

Etter lunsj forlater vi Chengdu med innenriks fly til Shanghai der vi sjekker inn for en siste overnatting.

Dag 12 – Hjemreise

Avreise på morgenen med ankomst i Skandinavia samme dag, lokal tid.

Vi håper du har hatt en trivelig reise og ønsker deg velkommen tilbake til nye opplevelser med TEMA.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r
• Samtlige overnattinger
• 10 frokoster
• 10 lunsjer
• 8 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Skandinavia – Shanghai. Mat på flyet er inkludert.

Dag 2

Ankomst Shanghai. Byrundtur. Lunsj og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Shanghai.

Dag 3

Hjemmebesøk med matlaging. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4

Shanghai – Nanjing, tog 1 t 20 min. Byrundtur. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Nanjing.

Dag 5

Utflukt til Xuanwu Lake. Nanjing – Yichang, tog 5 timer 45 min. Frokost, lunsj og enkel middag er inkludert. Fire overnattinger om bord på cruisefartøyet.

Dag 6

Utflukt fra cruisefartøyet. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 7

Utflukt fra cruisefartøyet. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 8

Utflukt fra cruisefartøyet. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 9

Hurtigtog Chongqing – Chengdu. Besøk ved Renmin Park og Wild & Narrow Alley. Frokost, lunsj og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Chengdu.

Dag 10

Heldagsutflukt med buss og båt til Kjempebuddhaen i Leshan. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 11

Fly Chengdu–Shanghai Besøk på pandasenter i Chengdu. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Shanghai.

Dag 12

Fly Shanghai– Skandinavia. Frokost og flymåltider er inkludert.

Kina

Innbyggere: 1,39 milliarder
Flateinnhold: 9 600 000 km²
Valuta: Yuan
Religion: Buddhisme, taoisme og konfucianisme (utøves ofte i tillegg), minoriteter av kristne og muslimer
Språk: 
Kinesisk (med flere ulike dialekter); de fleste minoriteter har dessuten egne språk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Fly Skandinavia – Shanghai/Chongqing t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Valuta

Kinesiske Yuan (CNY). De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres på hotellene samt i store butikker og på restauranter. Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Klima
Klimaet i det meste av Kina styres av monsunvindene og luftfuktigheten er høy om sommeren. I vintersesongen kan det være kjølig på dagtid.

Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Klær og utstyr
Atmosfæren på hotellene er relativt uformell, også på de bedre hotellene. På dagtid går du løst og ledig kledd, men ha i tankene at du er på reise og mye av tiden på utflukter. Det viktigste er gode sko med gummisåle.

Påkledningen avhenger naturligvis av årstiden. Om sommeren reiser du i lette bomullsklær som er enkle å vaske (hotellenes vasketjeneste er hurtig og effektiv). Tidlig på våren og om høsten bør du ha et ullplagg samt jakke eller frakk for hånden. Ta også med regnjakke og gjerne paraply.

Kofferten må være solid ettersom den kan få litt tøff behandling underveis. Det er gode shoppingmuligheter i Kina og de fleste har med seg mer hjem enn når de dro. Vi anbefaler at du tar med en sammenleggbar bag hvis du er glad i shopping.

Til kapteinsmiddagen den siste kvelden om bord på cruisefartøyet anbefaler vi blazer og slips for menn og kjole/pent antrekk for damer.

Driks
Driks – utenfor cruiseskipet – er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 220 CNY per person i begynnelsen av reisen, og tar seg av fordelingen mellom sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonal ved felles måltider med mer.
Driks ombord på cruiseskipet er inkludert!

Den såkalte ”serviceavgiften” som ellers trekkes automatisk per lugar, betales av reiselederen. Også til Cruise Director og til cruiseskipets egne guider betaler TEMA driks for alle gruppens deltakere.


Visum

Visum kreves, og må skaffes før avreise. For dere som ikke allerede har skaffet eget visum, kan TEMA nå ordne med gruppevisum. For å kjøpe visumtjeneste til Kina, vennligst kontakt vår kundeservice.

Priser per visum:

1600 SEK/NOK, 165 EUR, 1250 DKK


For at vi skal kunne handtere dette må vi ha en fargekopi av pass, informasjon om sysselsetting samt bokningsnummer og avreisedato. Vær oppmerksom på at vi må ha dette senest 2 måneder før avreise, alternativt så fort som mulig etter bestilling. Send til passport@temaresor.se eller via post til TEMA, Glödlampsgränd 1, 120 31 Stockholm, Sverige. Passet må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst.


Gruppevisum sendes ut ca. 1 uke før avreise, og da får dere mer informasjon om visumet. OBS! Dokumentet skal kunne vises opp på både innreise og utreise.


Hvis dere ønsker å søke visum på egen hånd kan dere ta kontakt med Kinesiske ambassades visumsenter. For mer informasjon besøk deres hjemmeside. Merk at vi på TEMA innehar de bekreftelser (Hotel og dagsprogram) som dere trenger for å søke visum. Vennligst kontakt oss på passport@temaresor.se så sender vi disse dokumentene. Vær oppmerksom på at visumet er gyldig i 3 måneder, så man kan tidligst søke ca. 2 måneder før avreise. Behandlingstid på ambassaden er ca. fire arbeidsdager. Det er lurt å beregne noen dagers ekstra marginal. Vennligst søk om visum i god tid.


Det kreves i tillegg ytterligere informasjon til flyselskapet. Vennligst fyll i denne informasjon så fort som mulig på «Min reise».

Vi trenger en kopi av passet senest 40 dager før avreise. Send det til TEMA, Glödlampsgränd 1, 120 31 Stockholm eller via e-post på passport@temaresor.se .


Vær oppmerksom på
Bussene i Kina er av god kvalitet, men holder ikke alltid samme komfortable standard som i Norge. De kan av og til oppleves som "harde". Dette er imidlertid sjelden ettersom bussetappene er forholdsvis korte.

Cruisefartøyet heter Presidential No.8. Det er femstjerners og tilhører rederiet Wuhan Yangtze River Cruise Company.

Utfluktene fra cruisebåten, såkalte shore excursions kan endres etter vær, vind og vannstand. Rederiet tar forbehold om endringer av disse og TEMAs reiseleder kan ikke endre rederiets beslutninger.

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Mat- og vinreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.