Indokina Vietnam, Kambodsja, Laos og Thailand

Vi starter i Vietnam med Hanoi og den spennende Halongbukten, for deretter å ferdes sørover via keiserbyen Hue, til Ho Chi Minh, for oss mere kjent som Saigon. Reisen på Mekongelven tar deg til uforglemmelige opplevelser i Kambodsjas khmertempel og tempelbyen Angkor Wat, skjult av jungel i hele 400 år. Du vil også få ta del i landets uhyggelige nåtidshistorie. Reisen avsluttes i Laos med den praktfulle verdensarvbyen Luang Prabang og en dag i hovedstaden Vientiane.  

Reisefakta

Land: Vietnam, Kambodsja, Laos

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 19 dager

Størrelse på gruppen: 20-25 personer

Visum kreves : Ja

Høydepunkter

 • Båtreise i Halongbukten
 • Historiske Hoi An
 • Saigon og Cu Chi-tunnelene
 • Khmerriket med Angkor Wat-tempelet
 • Verdensarvbyen Luang Praban

Dagsprogram
Vinter 2019/20 

Dag 1 – Avreise mot Asia

Avreise fra Skandinavia.

Dag 2 – Hanoi

Flybytte tidlig morgen i Bangkok og videre mot Hanoi i nordlige Vietnam. Her blir vi møtt av TEMAs reiseleder. Allerede på ferden fra flyplassen til vårt sentralt beliggende hotell blir du satt ut av det sydende og flittige folkelivet på landsbygda, i forstedene og i sentrum.

Vår første kveld i Vietnam avrundes med en felles velkomstmiddag og en introduksjon til det vietnamesiske kjøkken.

Dag 3 – Ho Chi Minhs Hanoi

Hanoi, de mange sjøenes by, er Vietnams politiske hovedstad. På tross av at den vokser i rasende fart har den beholdt sitt landsbypreg. Tusenvis av motorsykler og mopeder trenges med sykkelrickshaws og fotgjengere i et nesten usannsynlig kaos. Bortsett fra i de moderne delene i byen virker det som om tiden har stått stille siden kolonitiden, og stemningen er både drømmende og virkelig.

Formiddagens byrundtur viser både kolonitidens sentrum og boligområder med vakre gamle ornamenterte hus, men også bygninger bygd i senere tid i stiv russisk arkitektur. Vi ser pagoder og templer som «Litteraturens tempel», området rundt presidentpalasset og Ho Chi Minh-museet. Denne vietnamesiske frihetskjempens og nasjonalheltens hjem og mausoleum etterlater ingen uberørt, da det minner oss på et stykke gripende nåtidshistorie. Under byturen spiser vi en felles vietnamesisk lunsj.

I løpet av ettermiddagen opplever vi nye sider av Hanoi med sykkeltaxi. Turen tar oss forbi innsjøen Hoan Kiem der vi ser det flotte tempelet Ngoc Son som ligger på en øy ute i sjøen. Hanoi var tidligere et kommersielt sentrum der alle varegrupper hadde sine egne gater, og vi passere gater som heter Sugar, Tin og Paper. Vi fortsetter videre til det trivelige Dong Xuan-markedet.

På kvelden ses vi for en vietnamesisk kulturopplevelse med mange tusen års tradsjoner. Vi ser Water puppet theater, en forestilling med dukker av tre som ser ut som de danser på vannyten i et basseng.

Dag 4 – Fra Hanoi til Halong

På morgenen reiser vi østover til Halongbuktens storståtte skjærgårdslandskap med små grønne øyer som stikker opp fra vannet som sukkertopper. Halongbuktens natur er uten tvil et av Sørøst-Asias merkeligste og vakreste områder. Underveis på ferden gjennom Den røde elvens fruktbare deltaområde ser du det tradisjonelle jordbruket, der mekanikken ennå ikke har gjort sitt inntog. Her dominerer rismarker og malvafargede dammer, der lotus og vannhyacint blomstrer.

Flere vakre utsikter venter ute i Halongbukten, der vi tar en seiltur omgitt av høye kalksteinsklipper som stuper bratt ned i vannet. I tusenvis av år har vannet erodert klippene og skapt spektakulære grotteformasjoner. Vi besøker en av buktens vakre grotter, for eksempel Thien Cung og/eller Dau Go.

Om bord nyter vi en god lunsj bestående av havets delikatesser og deretter seiler vi videre til Halong for overnatting.

Dag 5 – Marmorfjellene

Tidig på morgenen reiser vi tilbake til Hanoi. Vi flyr den cirka 100 mil lange strekningen til Danang som ligger ved kysten og fortsetter opp i Marmorfjellene med sin tempelprakt og spektakulære grotter. Her er utsikten over de stadig sveipende bølgende langs China Beach.

Vi sjekker inn for to netter i historiske Hoi-An, Vietnams eldste by, som også anses å være Vietnams vugge.

Dag 6 – Historiske Hoi An

Dette gamle handelsstedet, avskåret på grunn av ødelagte jernbanelinjer og oppdemmet elv, ble forlatt nærmest urørt under Vietnamkrigen. Selv i dag synes det som om bebyggelsen har vært frosset i tid. De velbevarte gamle handelshusenes arkitektur munner om en svunnen tid da japanske, franske, kinesiske og indiske handelsmenn bosatte seg i Hoi An. Det er lett å forstå hvorfor byen har blitt tatt opp på Unescos verdensarvliste.

Hoi Ans sentrum er helt bilfritt, noe som innbyr til spaserturer blant butikker, kunstgallerier og gamle hus. Ettermiddagen er åpen for egne oppdagelser eller deilig avslapping på en av de nærliggende strendene.

Dag 7 – Danang til Saigon

I dag fortsetter vår oppdagelsesferd til Saigon. På veien kommer vi til Danang. Byen tjente som USAs største flybase under Vietnamkrigen, og deler av byen har fortsatt et lett vestlig preg. Her besøker vi Champamuseet, ansett å være Vietnams mest fornemme historiske museum. Det domineres helt av gjenstander og levninger fra den såkalte Champakulturen – en tidlig, forfinet og dannet sivilisasjon med røtter i India. Champakulturen kom til å bli veldig betydningsfull for Vietnams midterste og sørlige deler.

På ettermiddagen flyr vi til Saigon (ca. 1 time), og sjekker inn på hotellet som ligger sentralt i byen. Her er klimaet betydelig varmere og fuktigere enn i nordlige Vietnam. Saigon, i dag Ho Chi Minh City, er landets største by, Vietnams økonomiske sentrum og dessuten den viktigste havnebyen i Saigonelvens delta.

Dag 8 - Cu Chi-tunnelene og rundtur i Saigon

Formiddagen vier vi til å besøke de berømte og beryktede Cu Chi-tunnelene. Disse ble bygget og utnyttet av frigjøringsbevegelsen FNL før og under Vietnamkrigen. Det er en opplevelse å se disse kilometer lange tunnelene, noen ganger bygget i tre etasjer under jorden med sove- og konferanserom, sykehus m.m. Noen av tunnelene ble bygget rett under de amerikanske basene, noe som gav mulighet til raske angrep og forsvinninger.

Etter lunsj vender vi tilbake til Saigon for en rundtur i denne kommersielle og kosmopolitiske byen. Turen tar deg langs byens ærverdige og franskinspirerende avenyer. Du ser det klassiske Caravelle Hotel, samlingsstedet for utenlandske journalister under Vietnamkrigen, den gotiske katedralen, et av Saigons landemerker samt det gamle postkontoret, som nesten har karakter av en gammel jernbanestasjon. Du fortsetter med et spennende besøk i det tidligere presidentpalasset, der de nordvietnamesiske stridsvognene som først brøt igjennom de enorme grindene fortsatt står igjen.

Dag 9 – Fridag og middag på Saigonelven

I dag utforsker og opplever du Saigon på egen hånd. Din reiseleder kan gi deg flere tips om ting du kan se og gjøre.

På kvelden samles vi for et felles middagscruise på Saigonelven.

Dag 10 – Elvebåt på Mekong med strandhogg

I dag forlater vi det livlige Saigon og tar oss til det tradisjonelle livet på landsbygda. Langs veien ser du flere av den spesielle Cao Dai-sektens fargerike templer og risbøndenes iherdige arbeide. Ved Cai Be kommer vi til en av Mekongdeltaets flodarmer, Tien Giang eller det øvre Mekong.

I tusenvis av år har ulike båter vært deltafolkets eneste transportmiddel, da flodarmenes varierte vannivåer har gjort et stabilt veinett umulig. I deltaet finnes flere lyer, kjent for sine høykvalitative avlinger av dragefrukt og for sin produksjon av godsaker.

Vi gjør et strandhogg for å se på produksjonen av bl.a. rispapir og kokoskarameller. Vi passerer gamle koloniale herregårder og kirker. Fra byen Vinh Long fortsetter vi med buss over lave Mekong til Can Tho på den andre siden av elven.

Dag 11 – Det flytende markedet i Can Tho

Tidlig på morgenen tar vi oss til det flytende markedet i Can Tho med båt, en uforglemmelig opplevelse. Båteierne henger opp frukter og grønnsaker på bambusstenger for at alle skal kunne se deres prima varer.

På ettermiddagen benytter vi oss av en mer hurtiggående båt for å trenge dypere inn i den spennende nordlige delen av deltalandet. Her begynner den vietnamesiske arkitekturen å overgå mer og mer i den kambodsjanske stilen som er helt annerledes.

Vi rekker en utflukt til et fiskeoppdrett i Mekong før vi sjekker inn på hotellet i Chau Doc, som er bygget i kolonistil rett ved Bassacelven.

Dag 12 – Med båt til Phnom Penh

Dagens siste destinasjon er Phnom Penh, Kambodsjas hovedstad. Reisen, som går med båt gjennom meget vakre omgivelser, beregnes å ta cirka seks timer.

Phnom Penh ble hovedstad allerede i 1453, da Angkor falt for siamesernes angrep. I 1863 utropte franskmennene igjen byen til kongesete og hovedstad i sin koloniale vasallstat. Denne fascinerende byen preges fortsatt av sin voldsomme og tragiske nåtidshistorie. Vakre, palasslignende bygninger i fransk kolonistil og ufattelig arkitektoniske byggekunster fra det gamle khmerriket blandes med falleferdige hus og boligkvartaler.

I løpet av ettermiddagens byrundtur besøkes det storslåtte kongelige palassområdet med Sølvpagoden, hvis gulv er dekket av sølvplater. Turen tar deg også til det flotte nasjonalmuseet der vakker Khmerkunst kan beskues.

Dag 13 – Killing fields

De røde Khmerende tok makten i 1975 og de grusomheter som Kambodsjas folk måtte stå ut med til 1979 tilhører noen av verdenshistoriens verste forbrytelser. De fordrev og henrettet antakelig mer enn to millioner mennesker og det var først og fremst bybefolkningen og intellektuelle som ble rammet.

Noen mil utenfor Phnom Penh besøker du et av Kambodsjas mange «Killing fields» med uhyggelige massegraver. Her ser du også et gripende monument som inneholder beinrester og kranier av brutalt henrettede, fra barn til eldre. Fengslet "The Detention Centre of Tuol Sleng" vitner om hva som foregikk på innsiden av murene og det er en rystende opplevelse å vandre gjennom torturrom og celler.

Etter en formiddag med nåtidshistorie blir det tid for å besøke det russiske markedet der det aller meste er å få kjøpt. Vær dog oppmerksom på at alle «antikviteter» ikke er så gamle her. Ettermiddagen og kvelden former du etter din egen smak og lyst.

Dag 14 – Til Siem Reap

På morgenen flyr vi nordover til Siam Reap. Etter ankomst reiser vi til hotellet for å friske oss opp litt og spise lunsj før vi starter med å utforske et av verdens aller mest fornemme tempelområder. Angkor er et kjempestort område som dekker nesten 100 kvadratkilometer. Her finnes cirka 40 praktfulle byggverk, som i likhet med edelstener har prydet jungelens grøntområder i over tusen år.

Når den franske orkidéekspedisjonen på slutten av 1800-tallet fant Angkors tempel overgrodd av jungel lot de ett tempel, Ta Phrom, forbli i den tilstanden man fant det. Ved synet av dette tempelet kan man lett forstå disse franske botanikernes forundring. Opptatte av å bestemme orkidéer og sommerfugler i den dype jungelen oppdager de plutselig smilende ansiktsmasker, gudommelige steinfigurer og alter. Magien fremheves av at alt er innpakket i og halvveis skjult av de enorme trærnes mer enn førti meter lange luftrøtter.

Fra det mindre tempelet Pre Rup fra 900-tallet, med tårn og terrasser, ser vi solnedgangen over dette eventyrlige landskapet.

Dag 15 – Angkor Wat

Den gamle millionbyen Angkor Thoms mektige, syv meter høye bymurer med vakttårn beskyttet verdens da største by. Enorme, slingrende Nagaormer flankerer broen over vollgravene sammen med den gamle kongebyens mest betydningsfulle tempel, Bayon.

Khmerenes arkitektoniske ferdighet manifesteres blant mylderet av terrasser og trapper, der kunstrike systemer forbinder dammer og kanaler. Bygningene er dekorterte med hundrevis av lunt smilende ansikter som synes å se ned på de besøkende. Buddhistmunker sitter gjerne her i meditasjon.

Det mest berømte tempelklenodiet, Angkor Wat, ble viet til Kong Suryavarman II. Han anså seg selv å være en inkarnasjon av hinduguden Vishnu. Inngangen til Angkor Wat er imponerende – du nærmer deg helligdommen på en 350 meter lang steinbro over den enorme vollgraven. Det sentrale tabernakelet prydes av en over 600 meter lang baserelieff, en av verdens lengste.

Dag 16 – Luang Prabang i Laos

Avslappende formiddag, hvor vi deretter forlater Kambodsja og flyr (1 t 20 min) til Laos og verdsarvsbyen, og tidligere hovedstad, Luang Prabang.

Det gamle navnet på Laos var Lang Chang, hvilket betyr «De millioner elefanters land». Luang Prabang ånder av stillhet og ro, samtidig som det glinser av prakt. Herifra styrte de laotiske kongene landet i 600 år fra 1353. Luang Prabangs arkitektur er en utsøkt blanding av indokinesisk fransk kolonistil blandet med de gylne laotiske templene med sine røde tak.

Dag 17 – Tempel, slott og vannfall

I dag oppdager vi noen av de storslåtte monumentene i denne Unesco beskyttede byen. Under et besøk på en munkeskole treffer vi de unge munkene som utdannes i buddhisme og Laos historie. På Luang Prabangs nasjonalmuseum ser vi personlige eiendeler fra den tidlige Laotiske kongelige familie.

Vi besøker også noen av byens unike templer, og hvis vi orker klatrer vi opp de 350 stegene til Phuo Sii for panorama utsikt over byen. Tidlig ettermiddag går turen videre gjennom det vakre landskapet til Kuang Siis vannfall. Her nyter vi en laotisk pikniklunsj i nærheten av fallene. Her er det også mulighet for en oppfriskende dukkert i vannfallet.

Dag 18 – Morgen med munker og Englenes by på kvelden.

I den tidlige morgendisen vandrer munkene i sine safransfargede drakter og foretar sine daglige matinnsamlinger, alt mens lokalbefolkningen handler ferske råvarer på de livlige markedsplassene. Her flyter Mekong gjennom fjellandskapet og elven trafikkeres av de typiske, langsmale laotiske passasjerbåtene. Det blir en tidlig morgen, men det er vel verdt å stå opp. Når du vender tilbake til hotellet for frokost smaker den ekstra godt.

I løpet av formiddagen nyter vi en to timers båttur på Mekong der grønskende fjell stuper rett ned i elven, og vi flyter forbi små lokale landsbyer langs strandkanten. Det blir en rolig og behagelig siste dag. Vi beholder våre rom på hotellet til klokken 15:00 og det blir tid til å slappe av før det er på tide å ta seg til flyplassen rundt 17:30 for hjemreise via Bangkok.

Dag 19 – Hjemkomst 

Fulle av inntrykk etter en lang og innholdsrik reise ankommer vi Skandinavia.  


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Skandinavia
• Samtlige overnattinger
• 16 frokoster 
• 10 lunsjer 
• 7 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Avreise fra Skandinavia.

Dag 2

Ankomst Hanoi. Middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Hanoi.

Dag 3

Byrundtur i Hanoi med besøk i Ho Chi Minh-museet. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4

Hanoi – Halong. Båtutflukt i Halongbukten. 20 mil. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Halong.

Dag 5

Halong – Hanoi. Flyreise til Danang via Marmorfjellene til Hoi-An. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Hoi-An.

Dag 6

Spasertur i historiske Hoi-An. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 7

Fly Danang – Saigon. Frokost og middag er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Saigon.

Dag 8

Utflukt til Cu Chi tunnelene og byrundtur i Saigon. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 9

Ledig dag i Saigon. Middagscruise på Saigonelven. Frokost og middag er inkludert.

Dag 10

Saigon – Can Tho. Cao Dai-sektens tempel og båttur på Mekongelven. 17 mil. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Can Tho.

Dag 11

Båtutflukt til det flytende markedet Can Tho og til det nordlige deltalandet. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Chau Doc.

Dag 12

Båtreise Chau Doc – Phnom Penh, ca. 10 mil og 6–7 timers båtreise. Byrundtur i Phnom Penh med besøk i det kongelige palasset. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Phnom Penh.

Dag 13

I Phnom Penh med besøk ved Killing Fields og Toul Sleng Detention Centre Museum (tidligere den røde khmers fengsel S21). Besøk ved Russian Market. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 14

Flyreise Phnom Penh – Siem Reap. Besøk ved Ta Phrom og Pre Rup-templene. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Siem Reap.

Dag 15

I Siem Reap med utflukt til Angkor Thom og Angkor Wat. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 16

Utflukt til Banteay Srei og Tonle Sap-sjøen. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 17

Byrundtur i Luang Prabang og utflukt til Kuang Sii og besøk ved det kongelige slottet og Wat Xieng Thong. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 18

Munkenes morgenseremoni og besøk ved Pak Ou Buddha-grottene. Flyreise Luang Prabang – Bangkok Frokost er inkludert.

Dag 19

Fly Bangkok – Skandinavia. Hjemkomst samme dag.

Vietnam

Innbyggere 90 milloner
Flateinnhold 329 560 km²
Religion
Religioner er buddhisme (65-70 %), katolisisme (ca 8 %), konfusianisme, daoisme, caodai og hoa hao.
Valuta
Dong
Språk
Offisielt språk er vietnamesisk

Kambodsja

Innbyggere
14, 6 millioner Flateinnhold
181 040 km² Valuta
Kambodsjansk riel Religion
Theravadabuddhisme er statsreligion, islam og kristendom forekommer også. Språk
Khmer er offisielt språk

Laos

Folkemengde
6 100 000 Flateinnhold
236 800 km²Valuta
KipReligion
Buddhisme (theravada og mahayana); minoriteter av utøvere av tradisjonelle lokale religioner, kristendomSpråk
Offisiellt språk er lao; mon-khmerspråk, thaispråk, flere andre språk er minoritetsspråk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Flyreise til Hanoi og retur fra Bangkok til Norge, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Vær oppmerksom på

Innenriksflyene i Vietnam/Kambodsja/Laos og regionalt mellom Kambodsja/Thailand/Laos bestilles lokalt av våre samarbeidspartnere på plass. Billettene til disse flyvningene får du på stedet. Ved innsjekking for avreise fra Norge anbefaler vi at du har reisens dagsprogram/dagbok tilgjengelig for å kunne vise hvordan og hvilken dag du forlater Vietnam. Visumfritt opphold i Vietnam for skandinaviske statsborgere er 14 dager.

Vi gjør oppmerksom på at maksvekt for innsjekket bagasje på innenriksstrekningene er 20 kg (pluss max 7 kg håndbagasje) – de internasjonale flyvningene med Thai Airways tillater dog 30 kg.

Valuta

Vietnam: Dong (VND).

Kambodja: Riel (KHR). 

Laos: Kip (LAK).

I reisen er måltider ifølge dagsprogrammet inkludert, øvrige måltider samt drikke til alle måltider betaler du selv.

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikker.

Les mer under valutaveksling her.

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Klima og bekledning

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no.

Både Vietnam, Kambodsja og Laos har et tropisk klima med regnperioder.

Klær

Ta gjerne med et lett regntøy, en paraply og en varm genser/jakke. For det meste bruker man svale, luftige plagg med lange ermer som beskytter mot sterk sol og insektbitt. Pakk lett. Vaskeriservicen på hotellene er raske og bra.

Du bør ta med litt penere fritidsklær for å skifte til middag, for øvrig er kleskoden på de bedre hotellene meget uformell. Ta med badetøy, flere av hotellene har basseng.

Driks


Driks er ikke inkludert. Vi anbefaler i stedet å beregne 90 USD som fordeles av TEMAs reiseleder på plass. 

For øvrig

På rundreisens hoteller i Can Tho og Chau Doc ved Mekongelven, ligger de fleste rommene mot eller delvis mot elven og den livlige trafikken kan for noen virke noe forstyrrende.

Noen ganger kan det skje tilfeldige endringer i dagsprogrammet på grunn av feiringen av enkelte helligdager i Sørøst-Asia. Disse endringene kan spesielt forekomme ved det kinesiske nyttåret Idul Fitri, vietnamesiske Tet og Thailands Song Kran.

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Trygghet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.