Nyhet

Den store TaiwanreisenFormosa - den vakre øya

På et areal noe mindre enn Danmark får vi oppleve et konsentrat av hele Øst-Asia. Taiwan er en hypermoderne men på samme tid også en tradisjonell øy, med innflytelse fra Japan, Kina og den vestlige verden. På denne allsidige reisen får vi oppleve metropolen Taipei, den vakre østkysten med Tarokravinen, tropiske strender i sør, øyas første hovedstad Tainan og fredelige omgivelser ved Sol-måne-sjøen i fjellene.

Reisefakta

Land: Taiwan

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 13 dager

Størrelse på gruppen: 10-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

  • Tarokoravinen
  • Taipeis museum
  • Spasertur i Alishans vakre natur
  • Sol-måne-sjøen
  • Gamle, sjarmerende Lukang med Taiwans vakreste tempel

Dagsprogram
2023

Dag 1. Fly til Taipei og Taiwan
Vi flyr til Asia og Taiwan. Øynasjonen Taiwan, utenfor Kina, mellom Okinawa og Filippinene, er et forholdsvis ukjent land som i blant kalles for det andre, eller det ekte Kina. Taiwan ble aldri en del av kulturrevolusjonen og landet har fått oppleve en moderne utvikling som få andre kan sammenligne seg med. Til tross for at det er ett av verdens mest tettbebodde, opplever vi en fantastisk natur med skog, fjell, innsjøer og dramatisk kyst. Det er dessuten små sjanser for at vi treffer på noen andre vesterlandske turistgrupper. Det blir en annerledes opplevelse med opphold på førsteklasses hoteller, men likevel med en følelse av å være utenfor allfarvei.

Dag 2. Velkomstmiddag
Ankomst Taoyuan-flyplassen utenfor Taipei (tidligere Chiang Kai Shek international).

På vei til hotellet som ligger sentralt i Taipei gjør vi en liten rundtur og besøker torget og Chiang Kai-sheks minnesmerke, et enormt monument i hvitt og blått med åttekantet tak, som ble oppført på 1980-tallet til ære for Chiang Kai-sheks. Den som vil kan allerede nå gjøre seg kjent med Taipeis fascinerende folkeliv eller besøke de fasjonable shoppinggalleriene.

Om kvelden serveres det en velkomstmiddag.


Dag 3. Byrundtur
Taipei ligger i et dalsøkk ved Danshui-elven og er omgitt av fjell. Byen er hovedstad i republikken Kina og har vært en viktig handelsby siden 1700-tallet. For nasjonalistlederen Chiang Kai-shek og mange av de andre flyktningene som fulgte med han fra fastlandet var byen ment som et midlertidig oppholdssted for gjenerobringen av Kina. Med landets nærmest eksplosive utvikling siden 1950 har imidlertid byen utviklet seg til å bli et viktig finanssentrum og en av de rikeste hovedstedene i Asia.

I løpet av dagen får vi også se Long Shan-tempelet med sine mange ornamenter, bygget i sydkinesisk stil, og med et fascinerende folkeliv. Da Taiwan aldri ble en del av kulturrevolusjonen fikk det religiøse livet og tradisjonene leve, noe som man merker på den religiøse aktiviteten.Byrundturen tar oss også med til Ximendings shoppingdistrikt, der vi kan ta pulsen på det unge og trendy Taipei. Området er blitt sammenlignet med det trendy Shibuya i Tokyo.

Du besøker Det nasjonale palassmuseet. Museumsgjenstandene har vært med på litt av en reise – de kinesiske kunstskattene ble først forflyttet rundt om i landet på flukt fra japanerne under den andre verdenskrig for senere å bli fraktet i 5000 kister over sundet til Taiwan av Chiang Kai-shek. Det finnes over 600 000 gjenstander, de fleste fra Kinas storhetstid mellom 700-1700-tallet, men de eldste er hele 8000 år gamle. Jade, landskapsmalerier, treutskjæringer m.m., listen er uendelig. Det trenger tid for å besøke dette museet så det beste er å besøke det på egen hånd. Kvelden er til fri disposisjon, vi kan blant annet anbefale et besøk på Shilin-marked eller Huaxi nattmarked.

Dag 4. Whisky og Taroko
Reisen fortsetter langs Taiwans nordkyst, først på en moderne motorvei og deretter på betydelig mer svingete veier. Vi har nå nådd "Snowy Mountains". I det tropiske klimaet i åssiden mot Stillehavet renner fjellbekker med krystallklart og rent vann. Det er trolig landets beste vann og i dag brukes en del av det til å fremstille "livets vann" (uisce beatha/whisky) i følge alle kunstens regler. Her ved Yilan besøker vi Yuan Shan distilleri og det blir kanskje en smaksprøve på Kavalan.

Dagens høydepunkt kommer vi til like etterpå, et av verdens fremste geologiske underverk, Tarokoravinen. Regnvann og Liwu-elvens erosjon av klippene har formet et spektakulært vertikalt dalføre, også kalt "marmorravinen" med polerte steiner i vakre fargenyanser.Her tar vi en kort spasertur for å nyte utsikten over det spektakulære landskapet.

Middag.

Dag 5. Krepsens vendekrets
Hele dagen følger vi den vakre østkysten med store ubebodde områder og fjell som stuper ned mot stillehavskysten. Faktum er at store deler av Taiwan består av imponerende høye fjellkjeder. Vi passerer dessuten Krepsens vendekrets og forlater det subtropiske klimaet for å komme inn i det tropiske. Østkysten preges av Taiwans urbefolkning som bodde her flere tusen år før den store kinesiske innvandringen på 1600-tallet.

Sen ettermiddag/tidlig kveld kommer vi frem til kurstedet Chihpen utenfor Taitung, kjent for sine velgjørende varme kilder som vi kan prøve på hotellet. Det er for øvrig bare Japan som har flere varme kilder enn Taiwan.

Dag 6. Strandliv
Reisen fortsetter til Taiwans sydligste spiss og vi stopper blant annet ved et fyrtårn med en flott utsikt over den sydlige kyststripen.
Kenting er Taiwans eneste virkelige badested og et populært utfluktsmål fra våren til sent på høsten.Hotellet ligger på stranden og nærmere Sør-Thailand kommer du ikke på Taiwan. Her tar vi en liten pause og ettermiddagen og kvelden tilbringes på egen hånd.

En som ønsker kan gjøre en lettere vandring gjennom den frodige, tropiske vegetasjonen.

Dag 7. Kaoshiong

I løpet av dagen skifter landskapet fra Pingtungprovinsens alle ris-, frukt- og betelavlinger til et mer industrialisert landskap. Bare noen mil fra sørvestkysten ligger Tainan, den gamle hovedstaden i Taiwan, der hollenderne en gang i tiden anla sin koloni.

På veien til Tainan gjør vi et besøk i Kaoshiong, Taiwans nest største by som er hjem for øyas største havn og flåte. Det er en by med aner og her besøker vi Dragens og Tigerens pagoder. De ligger i Lotussjøen, byens mest velbesøkte sted. Vi ser også nærmere på det nyrenoverte britiske konsulatet som ble opprettet allerede i 1879.

Dag 8. Tainan – Taiwans eldste by
Det var Mingpiraten Koxinga som drev ut hollenderne og jaget dem tilbake til Batavia (Java). For den innsatsen ses han på som en frihetshelt. Taiwan kom til å bli styrt fra Tainan som den siste selvstendige utposten som kinerserne hadde i et manchukontrollert Kina. Ikke noen annen by i Taiwan har så mange templer eller så mange tilbedte guder. Det betyr også at det er en levende festivalby.

Tainan er i dag Taiwans fjerde største by. Vi tar en nærmere titt på noen av de historiske perlene som ligger gjemt bak byens moderne ytre, som f.eks. Koxingatempelet og Chihkantårnet (tidl. Provintiafortet).

Vi avslutter vår byrundtur med lunsj. For deg som er ekstra interessert av den lokale matkulturen, som er hylles over hele Taiwan, søker du på kvelden opp noen av Tainans nattmarkeder.

Dag 9. Alishans nasjonalpark
Taiwan skifter ansikt igjen. I dag er det Alishan (Alifjellet) som står for tur. Dette er et populært fjell- og skogsområde. I løpet av andre verdenskrig var området betydningsfull for den japanske krigsinnsatsen og de bygget en smalsporet jernbane for å frakte tømmer herfra. Selv i dag er Alishan kjent for sine sypresstrær og trollskoger med 2 000 år gamle trær. Alishan er også kjent for sin Oolong-te og wasabi.

Vi passer på å vandre litt i Alishans skoger og overnatter en natt på se koselig hotell som ligger på hele 2 000 meter høyde over havet.

Middag.

Dag 10. Sol-måne-sjøen

Tidlig, tidlig står vi opp for å reise med den gamle fjelljernbanen som ble bygget av japanerne. Smalsporet leder den opp til 2 400 meter høyde der vi venter inn soloppgangen. Det gjelder å ha litt flaks for å få en perfekt soloppgang, men du kommer til å se at mange synes at det er verdt å ta sjansen. Soloppgangen på Alifjellet kan være veldig spektakulær. Vi tar oss ned fra Alifjellet og prøvesmaker en av landets berømte te-sorter, Oolong-teen, på veien. Deretter går ferden videre til provinsen Nantou.

Midt i hjertet av Taiwan ligger Sol-måne-sjøen som er et av de mest populære pustehullene på øya. Østsiden av sjøen ligner en sol og vestsiden en måne, derav navnet.

Dag 11. Båttur
I dag får vi nyte en båttur på sjøen før vi besøker det røde tempelet Wenwu, bygget i nordkinesisk palasstil. Tempelet er dedikert både til krigens og litteraturens guder. Går du litt høyere opp får du en fin utsikt over området. Vi tar også en titt inn i en hage full av påfugler.

Også solens og månens sjø er omgitt av mange åssider med teplantasjer, og her er det den svarte teen som gjelder. Om kvelden får du tid til å nyte hotellets fasiliteter før det serveres en felles avskjedsmiddag.

Dag 12. Hjemreise
Vi har fortsatt noen timer til å nyte hotellet og utsikten over Sol-måne-sjøen før bussen kjører til flyplassen via Lukang for hjemreisen til Norge.

Dag 13. Hjemkomst
Hjemkomst til Norge.

Dette er inkludert i reisen

• Fly til Taiwan, t/r
• Samtlige overnattinger
• 10 frokoster
• 4 lunsjer
• 4 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Avreise fra Norge.

Dag 2
Ankomst Taipei. Middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Taipei.

Dag 3
Byrundtur. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4
Taipei – Taroko, ca. 200 km. Besøk på whiskydestilleri og utflukt i Taroko nasjonalpark. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Taroko National Park.

Dag 5

Taroko – Chihpen, ca. 300 km. Østkysten og varme kilder i Chihpen. Frokost er inkludert. En overnatting på hotell i Chihpen.

Dag 6

Chihpen – Kenting, ca. 140 km. Kenting National Park. Frokost er inkludert. En overnatting på hotell i Kenting.

Dag 7

Kenting – Kaoshiong, ca. 180 km. Utflukt til Kaoshiong. Frokost er inkludert. Overnatting i Kaoshiong.

Dag 8

Byrundtur i Tainan. Frokost og lunsj er inkludert. Overnatting i Tainan.

Dag 9

Tainan – Alishan, ca. 120 km. Lett vandring i Alishans nasjonalpark. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Alishan.

Dag 10

Alishan – Sun Moon Lake, ca. 140 km. Besøk på en teplantasje. Frokost er inkludert. To overnattinger på hotell ved Sol-måne-sjøen .

Dag 11

Båttur og sightseeing i Sol-måne-sjøen-området. Frokost og avskjedsmiddag er inkludert.

Dag 12

Fri frem til hjemreise. Avreisetransfer og Lukang ca. 220 km. Frokost er inkludert.

Dag 13

Hjemkomst til Norge.

Taiwan

Innbyggere 23,5 millioner
Flateinnhold 36 000 km²

Valuta Taiwansk dollar (TWD)
Religion Buddhisme, teoisme og minoriteter av kristne og muslimer
SpråkMandarin, taiwanesisk og hakka samt flere minoritetsspråk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Fly Taipei t/r, del i dobbeltrom og TEMAs reiseleder. Øvrige transporter, måltider, entréer og samtlige utflukter ifølge dagsprogram dersom ikke annet er oppgitt.

For øvrig
Her kan du lese vår reiseleder Per Sundbergs reisebrev fra Taiwan »

Klima og bekledning
På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no.

Klimaet er tropisk/subtropisk, som regel med høy luftfuktighet, da Taiwan påvirkes av monsunvinder. Oppe i fjellene kan det iblant være svalere om morgenen og kvelden så ta gjerne med en genser/jakke. Når det er varmt ute kan det også være svalt inne i busser og på restauranter på grunn av luftkondisjonering.

Ta med en regnjakke og paraply, høy solfaktor og et hodeplagg da vi kan oppleve ulike værtyper på en og samme dag. Noen av hotellene har basseng så ta også med badetøy, badehette er obligatorisk (kan kjøpes på stedet). Kleskoden er relativt uformell på hotellene, men man kler seg gjerne om til middag. Det viktigste er imidlertid et par gode sko. Det er imidlertid ikke noe krav at man skal gå lange strekninger for å kunne gjennomføre reisen, ønsker man ikke å delta på vandringene, kan man vente den korte stunden.

Taiwan er en meget kupert øy og en del av reisen på østkysten går gjennom vakker natur på fine veier, men med en del svinger. Ta gjerne med reisesyketabeletter dersom du har lett for å bli bilsyk.

Valuta
Den taiwanske valutaen heter Taiwansk dollar (TWD). Det er mest praktisk å ta med US dollar og veksle på stedet, det er enklest å veksle til lokal valuta på flyplassen i Taipei, større hoteller veksler US dollar og euro. I Taipei og i de større byene på vestkysten er det lett å ta ut penger fra minibank (VISA, MasterCard m.m.), det finnes blant annet minibanker i 7/11-butikker. Vær oppmerksom på at all handel lokalt skjer med Taiwandollar. Prisnivået på Taiwan er ikke like høyt som i Japan, Hongkong og Korea, men høyere enn f.eks. Thailand og Vietnam.

Driks
I Taiwan er det vanlig å gi driks til guider, hotellpersonale og sjåfører (taxisjåfører har ikke lov til å ta i mot driks), for øvrig er det ikke noen stor drikskultur. Driks er ikke inkludert i reisens pris men beregnes til cirka 50 USD per person. Disse pengene samles inn av TEMAs reiseleder ved ankomst og han/hun distribuerer disse til berørte personer ved aktiviteter/bagasjehåndtering/felles måltider og til lokalguider/sjåfører.

Vær oppmerksom på
110 volt og flate stikkontakter. På en del hoteller finnes det imidlertid uttak som passer for blant annet skandinaviske batteriladere. Begrenset med internettkaféer, de fleste taiwanere er oppkoblet privat. På de større hotellene i byene finnes det som regel Internett på rommene og WiF i lobbyen, enten gratis eller mot betaling.

Det er normalt ikke noe problem å få mobilen til å fungere på Taiwan.

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

  • TEMAs reiseledere
  • Nøye utvalgte fly & hotell
  • Utvalgte måltider
  • Inngangsbilletter ifølge program
  • Sikkerhet gjennom reisegaranti
  • Komfortabel gruppestørrelse
  • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.