Veien til Samarkanden reise langs Silkeveien

På Silkeveien ble det fraktet gull, krydder, tepper og silke fremfor alt fra Kina til Middelhavet allerede 100 år f.Kr. Bli med på en reise langs den mest betydningsfulle strekningen, med handelsbyene Chiva, Bukhara og den legendariske Samarkand, men også til Tasjkent. Praktfulle moskéer, palass, mosaikker, fargerike markeder og basarområder er noen eksempler på opplevelser under rundreisen i karavanenes fotspor.

Reisefakta

Land: Usbekistan

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 10 dager

Størrelse på gruppen: 20-25 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Basaren i Tasjkent
 • Khivas middelalderske sentrum
 • Bukhara, metropol langs Silkeveien
 • Samarkand - De blå moskéenes by
 • Rigistantorget og Bibi Khanum

Dagsprogram
Sommer 2020

Dag 1. Avreise til Tasjkent
Avreise fra Norge til Tasjkent via Istanbul. Vi ankommer etter midnatt og etter passkontroll og toll, blir vi møtt av reiselederen utenfor flyplassbygningen. Her venter også bussen som kjører oss til hotellet for innsjekking.

Dag 2. Byrundtur i Tasjkent og avreise til Khiva
Morgenen er fri til å hente seg inn etter en lang reise. Vi samles til en velkomstlunsj før vi tar en panoramatur og besøker noen av Tasjkents interessante steder og attraksjoner. Sent på ettermiddagen flyr vi vestover til byen Urgench der vi fortsetter med buss til Khiva. OBS, flyet kan gå tidlig dag 3. Khiva er en av landets best bevarte middelalderbyer med en atmosfære som kunne vært hentet fra Tusen og èn natt. Byen består av to deler; den indre, Ichan Kala og den ytre, Dishan Kala.Om kvelden serveres det middag på hotellet.

Dag 3. Byrundtur i Khiva
Vi vier hele dagen til en byrundtur i Khiva, denne fascinerende byen som i likhet med Bukhara og Samarkand var en av Silkeveiens metropoler i middelalderen. Her finner vi noen av de mest bemerkelsesverdige og vakreste bygningene i den muslimske verden. Vi besøker blant annet Djumamoskéen fra 900-tallet, Islam Kodja-minareten og Kelte-Minar.Til lunsj får vi servert noen usbekiske spesialiteter på en tradisjonell restaurant. Påvirkningene er mange og kulturarven rik – persisk, mongolsk, kinesisk, russisk og koreansk.Om ettermiddagen fortsetter vi å utforske de gamle bydelene.

Resten av ettermiddagen ledig fram til middag.  

Dag 4. Gjennom Kyzyl Kum-ørkenen til Bukhara
Etter en ledig formiddag ses vi til lunsj. I dag venter en lang men komfortabel togreise til Bukhara gjennom deler av Kuzyl Kum-ørkenen, som med sine 300 000 km² regnes som den ellevte største ørkenen på jorden. Til tross for at det er en ørken så faller det litt nedbør her, noe som gjør at det er mulig å holde buskap som får, geiter, kameler og dromedarer. Kyzyl Kum skjuler også store forekomster av gull, uran og kobber og verdens største gullgruve ligger i Usbekistan.

Etter ankomst til Bukhara venter en kort transfer til hotellet.

Dag 5–6. Den hellige byen Bukhara
To hele dager får vi i denne legendariske byen som arkeologene mener ble grunnlagt på 200-tallet før Kristus, men som mest sannsynlig er mye eldre. Bukhara regnes som en av Silkeveiens viktigste byer. I tillegg til noen av de mest severdige monument utmerker den seg også for sitt håndverk. Her kan man gjøre bra kjøp!

Vi besøker Bukharas viktigste severdigheter, blant annet Ismail Samani mausoleet, Arken, Bolo Khaus-moskéen og Poi Kalon, en samling arkitektoniske mesterverk i de sentrale delene av gamlebyen. Deretter følger flere av de viktigste gamle handelshusene og basarene der silke, bomull, krydder, juveler og mye annet byttet eiere i byens storhetstid. Vi rekker også et besøk på et Hudjum, et silkeveveri for tepper og et krydder- og temarked.

Vi bor tre netter i Buchara og får tid til å besøke de viktigste og mest severdige monumenter, og det blir også tid til å oppdage byen på egen tid. Byturene tilpasses lokale omstendigheter som for eksempel helligdager og religiøse høytider, og det kan derfor bli litt ulike rekkefølger på aktiviteter avhengig av når reisen tar plass.

Dag 7. Veien til Samarkand
Vi tar farvel med Bukara og stiller inn kompasset på en av reisens store høydepunkter, Samarkand, ”De blå moskéenes by”.Vi gjør et lengre stopp i Gijduvan der vi besøker en meget kjent keramikkfabrikk. Samarkands historie går flere tusen år tilbake og er med all sikkerhet like gammel som Babylon og Roma. Byens glansperiode ble innledet da Timur Lenk kom til makten på slutten av 1300-tallet. Til tross for sitt voldsomme rykte var Timur glad i skjønnhet og han finansierte flere meget kostbare bygninger i Samarkand - mange står her fortsatt. Timur Lenk ble også kjent for å ansette de beste arkitektene og kunstnerne for å gjøre byen, som han elsket så høyt, vakker. I dag besøker vi blant annet Registantorget, som for mange er det virkelige ikonet for Samarkand, og som har fått representere byen på postkort og fotografier. Dette var maktens offisielle sentrum. I morgen kommer vi til å vie hele dagen til denne sagnomsuste byen. Middagen serveres på en lokal restaurant.

Dag 8. Byrundtur i Samarkand
Samarkand byr på den ene opplevelsen vakrere enn den andre. Vi vier hele formiddagen til Samarkands historiske og monumentale bygninger. Etter lunsjen som serveres på en lokal restaurant, er et tid for å på egen hand besøke Samarkaand Craft Center der man kan spasere blant tradisjonelt kunsthåndverk. På kvelden blir det tradisjonell mat, plov, men før middagen får vi en leksjon i hvordan man tilbereder denne nasjonalretten. Det er en risrett med kjøtt (oftest lam) som lages med grønnsaker og krydder i samme panne – ikke helt ulikt den valensiske paellaen.

Dag 9. Samarkand – Tasjkent
Etter frokosten fortsetter byrundturen i Samarkand og vi besøker det vi ikke rakk i går. Et av høydepunktene var Registanstorget som vi så i går, ikke mindre storslagent er Bibi Khanum fra samme epoke, moskéen som var den største i sin tid. Vi får også med oss markedet Siab Bazaren før lunsj. Om ettermiddagen går vi om bord i ekspresstoget som tar oss til Tasjkent på et par timer. Forhåpentligvis har du hatt en uforglemmelig reise som har gjort deg enda mer nysgjerrig på denne delen av verden. Dagen og reisen avsluttes med en avskjedsmiddag på en lokal restaurant.

Dag 10. HjemreiseTidlig avreise til flyplassen for hjemreisen til Norge.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r 
• Innenriksfly
• Alle togturer  
• Samtlige overnattinger
• Flymåltider er inkludert på ut- og hjemreise
• 8 frokoster
• 8 lunsjer
• 8 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Skandinavia – Tasjkent. Nattfly via Istanbul. Ankomst etter midnatt. En overnatting i Tasjkent.

Dag 2
Ankomst og transport. Hvile og bytur. Kveldsfly til Urgench. Transfer til Khiva. Helpensjon er inkludert. To overnattinger på hotell i Khiva.

Dag 3
Byrundtur i Khiva. Helpensjon er inkludert.

Dag 4
Khiva – Buchara. Transfer till Urgench, tågresa till Bukhara med lettere middag. 450 km. Helpensjon. Tre overnattinger på hotell i Bukhara.

Dag 5 - 6
Byrundturer. Helpensjon er inkludert.

Dag 7
Buchara– Gijduvan – Samarkand. 300 km. Helpensjon er inkludert. To overnattinger på hotell i Samarkand.

Dag 8
Byrundtur i Samarkand. Helpensjon med tradisjonell plov.

Dag 9
Samarkand – Tasjkent. Byrundtur om formiddagen. Togreise med ekspresstog. Helpensjon med avskjedsmiddag. En overnatting på hotell i Tasjkent.

Dag 10
Transport og fly til Skandinavia via Istanbul. Frokost og mat på flyet er inkludert.

Usbekistan

Befolkning 32,39  millioner
Areal
447.400 km²
Valuta UZS
Religion Islam og kristendom
Språk Usbekisk og russisk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Norge – Tasjkent t/r via Istanbul, øvrige transporter ifølge program, del i dobbeltrom, helpensjon med frokost, lunsj og middag hver dag ifølge reisefakta, TEMAs reiseleder, entréer og samtlige utflukter ifølge dagsprogrammet, om ikke annet er angitt.

Flytider

OBS, ulike flytider forekommer. Det gjelder både flyene til og fra Uzbekistan og innenriksflyene. Vi anpasser programmet etter dette så at alle programpunkter gjennomføres.

Driks
Driks er ikke inkludert i prisen.  Vi anbefaler i stedet at du beregner 65 USD per person i kontanter for driks til sjåfører, lokalguider, bagasjehåndtering og felles måltider. For å gjøre dette så enkelt og smidig som mulig betaler dere dette på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen. 


Valuta

Sum (UZS). Landets valuta kan kun fås på bank, vekslingskontor eller i noen få minibanker i Tasjkent. Valutaen er ikke tilgjengelig utenfor landets grenser. Valuta som er enklest å veksle der er først og fremst USD og EUR. Obs, undvik gamle sedler. Som hovedregel godkjennes bare utfoldete sedler. Siden denne reisen stort sett inkluderer alt, utflukter, entréer og måltider så vil du kun behøve kontanter for drikke til måltidene og utlegg for egne kjøp og driks (Se informasjon under Driks!) i løpet av reisen. Regn ikke med å kunne betale med bank- eller kredittkort. Det er forholdsvis enkelt å veksle dollar under reisens gang og på hotellene. 

Du vil få flere muligheter til å shoppe under reisens gang. Se under under For øvrig! For dette formålet er USD den beste valutaen å ha med seg. Veksle gjerne til små valører og ikke til for mange store valører som 100-dollarsedler, da de ofte ikke har så mye vekslepenger. 

Generelt kan man si at 15 USD per dag er en retningslinje til hva man kan behøve per dag. Da er ikke noen form for shopping inkludert. Når det gjelder shopping kan man ofte betale med USD eller EUR, men for mindre gjenstander som drikke, godteri, postkort osv. så tjener man på å betale med den lokale valutaen. For øvrig koster en øl ca 10 NOK og en flaske lokal vin 25 NOK per flaske. Valutaen kan ikke veksles tilbake og kan heller ikke føres ut av landet.Klima og bekledning

Klimaet i Usbekistan er kontinentalt og følger årstidene, men med mildt vær både vår, høst og vinter. Sommerens varmeste måneder er juli og august, og kaldest i januar og februar. I løpet av september og oktober, da TEMAreisene går, er klimaet behagelig varmt med dagtemperaturer på 20–28 grader. Noen kvelder kan bli litt kjølige. Ta med komfortable klær og sko.

For øvrig

Vi anbefaler å ta med et lite reiseapotek med de vanlige "preparatene" mot hodepine og diaré. Ta gjerne med væskeerstatning som f.eks. Resorb eller liknende. Bakteriefloraen er annerledes enn hva vi er vant med, men mange unødvendige mageinfeksjoner kan unngås ved å benytte vanlig hånddesinfeksjon før måltider. Disse finnes lett tilgjengelig på ditt apotek her hjemme, som f.eks. Antibac el.l.

For nærmere informasjon om helse og vaksinasjon anbefaler vi å kontakte lege eller vaksinasjonskontor. 


Vær oppmerksom på

Det vil selvfølgelig bli mange muligheter for å ta bilder/filme på denne reisen. Du bør være oppmerksom på at flyplasser og togstasjoner ikke kan fotograferes uten spesiell tillatelse. Politi og militære bør man heller ikke ta bilde av. Hør gjerne med din reiseleder om hva som gjelder.

I løpet av reisen kan man handle lokale varer. Her finner du mange vakre bomulls- og silkevarer, orientalske tepper og keramikk. Vi besøker flere lokale basarer der du blant annet kan kjøpe kunsthåndverk som keramikk, håndlagde tepper og tradisjonelle klesdrakter til en billigere pris enn i butikkene.

Hotell/overnatting

Kommentarer

Alternative hoteller kan forekomme i løpet av sesongen. 

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.