Veien til Samarkanden reise langs Silkeveien

En rundreise langs silkeveien til noen av de mest interessante byene Khiva, Bukhara, Samarkand og Tasjkent. Vi rir på kamel, spiser spennende sentralasiatisk mat og får lære oss å lage nasjonalretten pilav. 

Gull, krydder og silke ble fraktet langs Silkeveien fra Kina til Middelhavet allerede 100 år f.Kr. Bli med på en reise langs den mest betydningsfulle strekningen, med handelsbyene Khiva, Bukhara, det sagnomsuste Samarkand og Tasjkent. Praktfulle moskéer, palass, mosaikker, fargerike markeder og basarområder er bare noen eksempler på hva vi får oppleve på denne rundreisen.


NB! Avreisen den 21.mai er en egen avreise kun fra Norge i samarbeid med reisemagasinet Vagabond. 

Reisefakta

Land: Usbekistan

Reiselengde: 10 dager

Størrelse på gruppen: 20-25 personer

Visum kreves : Ja

Høydepunkter

 • Basaren i Tasjkent
 • Khivas middelalderske sentrum
 • Bukhara, metropol langs Silkeveien
 • Samarkand - De blå moskéenes by
 • Rigistantorget og Bibi Khanum

Dagsprogram
Sommer 2018

Dag 1 – Avreise til Tasjkent

Avreise fra Norge til Tasjkent via Istanbul. Du ankommer etter midnatt og etter pass-/visumkontroll og toll, blir du møtt av din reiseleder utenfor flyplassbygningen. Her venter også bussen som tar deg til hotellet for innsjekking.  

Dag 2 – Byrundtur i Tasjkent og avreise til Khiva 

Morgenen er fri så du kan slappe av litt etter reisen. Dagen innledes med en velkomstlunsj, og deretter gjør du en panoramatur blant Tasjkents interessante steder og attraksjoner. Sen ettermiddag flyr du vestover til byen Urgench, hvorfra du fortsetter med buss til Khiva. (OBS! Flyet kan også avgå tidlig morgen Dag 3). Khiva er en av landets best bevarte middelalderbyer med en atmosfære som kunne vært hentet rett ut fra Tusen og en natt. Middelalderbyen består av to deler, den indre, Ichan Kala og den ytre, Dishan Kala. På kvelden severes middag på hotellet i Khiva.  

Dag 3 – Byrundtur i Khiva 

Hele dagen vier du til en byrundtur i Khiva, denne fascinerende byen som akkurat som Bukhara og Samarkand var en av Silkeveiens metropoler under middelalderen. Her finner du noen av den muslimske verdenens merkeligste og vakreste byggverk. Du besøker blant annet Djumanmoskéen fra 900-tallet, Islam Kodja-minareten og Kelte-Minar. Til lunsj blir det noen usbekistanske spesialiteter på en tradisjonell restaurant. Influensene er mange kulturarven rik – persisk, mongolsk, kinesisk, russisk og koreansk. På ettermiddagen fortsetter du med å utforske Khivas gamle bydeler. Deretter får du tid til å slappe av litt før middagen som blir på en tradisjonell restaurant.  

Dag 4 – Gjennom Kyzyl Kum-ørkenen til Bukhara 

I dag venter en lang men interessant bussreise fra Khiva til Bukhara gjennom deler av Kyzyl Kum-ørkenen, som med sine 300 000 km² regnes å være den ellevte største ørkenen på jorden. Men på tross av sitt kallenavn så faller det en mindre del nedbør her som gjør det mulig å holde buskap som sau, geiter, kameler og dromedarer. Verdens største gullgruve sies å ligge i Usbekistan. Sent på ettermiddagen ankommer du til den hellige byen, Bukhara. Byens opprinnelse og historie går helt tilbake til legendenes og mytenes verden. Ifølge arkeologer ble byen grunnlagt cirka 500 f.Kr, men antakelig er den mye eldre enn det. Bukhara regnes som en Silkeveiens aller viktigste byer og her blir du værende i tre netter. Kvelden er fri for egne aktiviteter frem til middagen.

Dag 5 - 6 – Den hellige byen Bukhara 

To hele dager har du i Bukhara som helt klart er en av denne reisens virkelige høydepunkter. Her finnes ikke bare noen av de mest severdige monumentene. Bukhara utmerker seg også for å ha ordentlig bra håndverk – er det noe sted man kan gjøre gode kjøp så er det nettopp her. Derfor blir du værende litt lengre, så du får tid til å se deg om på egen hånd. Du besøker Bukharas viktigste severdigheter, blant annet Ismail Samani-mausoleet, Arken, Bolo Khaus-moskéen og Poi Kalon, som er en samling arkitektoniske mesterverk i de sentralene delene av gamlebyen. Videre ser du flere av de viktigste gamle handelshusene og basarene der silke, bomull, krydder, juveler og mye annet byttet eiere under byens storhetsperiode. Du besøker også et krydder- og temarked. Vi rekker også å besøke et Hudjum, et silkeveveri for tepper. Dag 5 og 6 i Bukhara inneholder to spennende halvdagsturer som begge avsluttes med lunsj. Ettermiddagene er fri for egne streiftog og aktiviteter.

Dag 7 – Veien til Samarkand 

Vi tar farvel med Bukhara og stiller inn kompasset på en av reisens store høydepunkter, Samarkand «De blå moskéenes by». Vi gjør et lengre stopp i Gijduvan der vi besøker en velkjent keramikkfabrikk. Samarkands historie går mange tusen år tilbake i tid og er med all sikkerhet like gammel som Babylon og Roma. Byen virkelige glansperiode ble innledet da Timur Lenk kom til makten på slutten av 1300-tallet. Til tross for sitt litt voldsomme rykte var Timur svak for skjønnhet og han finansierte flere meget kostbare bygninger i Samarkand – mange av disse finnes fortsatt. Timur Lenk ble også kjent for å lokke til seg de beste arkitektene og kunstnerne for å forskjønne byen som han elsket så mye. I dag besøker vi blant annet Registantorget, som for mange er det virkelige ikonet for Samarkand og som har fått representere byen på postkort og fotografier. Dette var maktens offisielle sentrum. I løpet av morgendagen kommer vi til å vie hele dag til denne sagnomsuste byen. Middagen serveres på en lokal restaurant.  

Dag 8 – Byrundtur i Samarkand 

Samarkand byr på den ene etter den andre skjønnhetsopplevelsen. Vi vier hele formiddagen til Samarkands historiske og monumentale bygninger. Etter lunsjen som serveres på en lokal restaurant besøker du Samarkand Craft Center, der du kan botanisere blant tradisjonelt kunsthåndverk. På kvelden blir det tradisjonell mat, plov, der måltidet innledes med en leksjon i hvordan man tilbereder denne nasjonalretter. Det er en risrett med kjøtt (oftest lam) som tilberedes med grønnsaker og krydder i en og samme panne – ikke helt ulik den valensianske paellaen.

Dag 9 – Samarkand – Tasjkent 

Etter frokost fortsetter du byrundturen i Samarkand og besøker det du ikke rakk foregående dag. En av høydepunktene var Registantorget som vi så den første dagen. Ikke mindre storslagent er Bibi Khanum fra samme epoke, moskéen som var sin tids største. Vi rekker også å besøke markedet Siab Bazaren før det blir tid for lunsj. Senere på ettermiddagen går vi om bord på ekspresstoget som tar oss til Tasjkent i løpet av et par timer. Forhåpentligvis har du hatt en uforglemmelig reise som har utvidet din horisont og kanskje gjort deg enda mer nysgjerrig på denne delen av verden. Dagen og reisen avsluttes med en avskjedsmiddag på en lokal restaurant.

Dag 10 – Avreise til Norge 

Tidlig avreise til flyplassen for hjemreise til Norge. 

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Usbekistan
• Innenriksfly
• Visum og visumkostnader
• Samtlige overnattinger
• Flymåltider er inkludert på ut- og hjemreise
• 9 frokoster
• 8 lunsjer
• 8 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Norge – Tasjkent. Nattfly via Istanbul. Ankomst etter midnatt. En overnatting i Tasjkent.

Dag 2

Ankomst og transfer. Helpensjon er inkludert. En overnatting på hotell i Tasjkent.

Dag 3

Byrundtur i Khiva. Helpensjon er inkludert. En overnatting på hotell i Khiva.

Dag 4

Khiva – Bukhara. 450 km. Frokost, lettere lunsj og middag er inkludert. Tre netter på hotell i Bukhara.

Dag 5 - 6

Byrundturer. Helpensjon er inkludert.

Dag 7

Bukhara – Gijduvan – Samarkand. 300 km. Helpensjon er inkludert. To overnattinger på hotell i Samarkand.

Dag 8

Byrundtur. Helpensjon med tradisjonell plov er inkludert.

Dag 9

Samarkand – Tasjkent. Byrundtur på formiddagen. Togreise med ekspresstog. Helpensjon med avskjedsmiddag. En overnatting på hotell i Tasjkent.

Dag 10

Transfer og flyreise til Norge via Istanbul. Frokost og mat på flyet er inkludert.

Usbekistan

Innbyggere 27,8 millioner Flateinnhold 447.400 km² Valuta UZS Religion Islam og kristendom Språk Usbekisk og russisk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Norge – Tasjkent t/r via Istanbul, øvrige transporter ifølge program, del i dobbeltrom, helpensjon med frokost, lunsj og middag hver dag ifølge reisefakta, TEMAs reiseleder, entréer og samtlige utflukter ifølge dagsprogrammet, om ikke annet er angitt.

Driks

Fra og med 2018 er ikke driks inkludert i reisens pris. Dette på grunn av nye anbefalinger fra skattemyndighetene. Vi anbefaler i stedet at du beregner 65 USD per person i kontakter for driks til sjåfører, lokalguider, bagasjehåndtering og felles måltider. For å gjøre dette så enkelt og smidig som mulig betaler dere dette på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen. 

Valuta

Sum (UZS). Landets valuta kan kun fås på bank, vekslingskontor eller i noen få minibanker i Tasjkent. Valutaen er ikke tilgjengelig utenfor landets grenser. Valuta som er enklest å veksle der er først og fremst USD og EUR. Siden denne reisen stort sett inkluderer alt, utflukter, entréer og måltider så vil du kun behøve kontanter for drikke til måltidene og utlegg for egne kjøp og driks (Se informasjon under Driks!) i løpet av reisen. Regn ikke med å kunne betale med bank- eller kredittkort. Det er forholdsvis enkelt å veksle dollar under reisens gang og på hotellene. 

Du vil få flere muligheter til å shoppe under reisens gang. Se under under For øvrig! For dette formålet er USD den beste valutaen å ha med seg. Veksle gjerne til små valører og ikke til for mange store valører som 100-dollarsedler, da de ofte ikke har så mye vekslepenger. 

Generelt kan man si at 15 USD per dag er en retningslinje til hva man kan behøve per dag. Da er ikke noen form for shopping inkludert. Når det gjelder shopping kan man ofte betale med USD eller EUR, men for mindre gjenstander som drikke, godteri, postkort osv. så tjener man på å betale med den lokale valutaen. For øvrig koster en øl ca 10 NOK og en flaske lokal vin 25 NOK per flaske. Valutaen kan ikke veksles tilbake og kan heller ikke føres ut av landet.

Ved ankomst Usbekistan må du fylle ut to identiske tollskjemaer (på innførsel av kontanter og verdisaker som PC`er, telefoner, kameraer osv.). Disse skjemaene/blankettene må du ta godt vare på, da disse må fremvises ved hjemreise. Det er viktig at du fyller ut så korrekt som mulig. Det er ingen problemer å føre inn valuta, men man bør oppgi hvor mye man har med.

Klima og bekledning

Klimaet i Usbekistan er kontinentalt og følger årstidene, men med mildt vær både vår, høst og vinter. Sommerens varmeste måneder er juli og august, og kaldest i januar og februar. I løpet av september og oktober, da TEMAreisene går, er klimaet behagelig varmt med dagtemperaturer på 20–28 grader. Noen kvelder kan bli litt kjølige. Ta med komfortable klær og sko.

For øvrig

Vi anbefaler å ta med et lite reiseapotek med de vanlige "preparatene" mot hodepine og diaré. Ta gjerne med væskeerstatning som f.eks. Resorb eller liknende. Bakteriefloraen er annerledes enn hva vi er vant med, men mange unødvendige mageinfeksjoner kan unngås ved å benytte vanlig hånddesinfeksjon før måltider. Disse finnes lett tilgjengelig på ditt apotek her hjemme, som f.eks. Antibac el.l.

For nærmere informasjon om helse og vaksinasjon anbefaler vi deg å kontakte lege eller vaksinasjonskontor.

I Usbekistan drikker man gjerne te og man har en utviklet tekultur, og i motsetning til her hjemme i Norge drikker man meget lite kaffe, som dessuten ikke er av noe høy kvalitet. Derfor anbefaler TEMA at for de som er avhengig av å drikke sin daglige kaffe bør ta med seg frysetørket kaffe. Kokt vann er det ikke noe problem å få fatt i. 

Vær oppmerksom på

Det vil selvfølgelig bli mange muligheter for å ta bilder/filme på denne reisen. Du bør være oppmerksom på at flyplasser og togstasjoner ikke kan fotograferes uten spesiell tillatelse. Politi og militære bør man heller ikke ta bilde av. Hør gjerne med din reiseleder om hva som gjelder.

I løpet av reisen kan du handle lokale varer. Her finner du mange vakre bomulls- og silkevarer, orientalske tepper og keramikk. Vi besøker flere lokale basarer der du blant annet kan kjøpe kunsthåndverk som keramikk, håndlagde tepper og tradisjonelle klesdrakter til en billigere pris enn i butikkene.

Hotell information

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreiseflyplass Pris Status
2018-09-17

Flyinformasjon

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Istanbul
2018-09-17
17:55
2018-09-17
22:45
Turkish Airlines, 1754
Istanbul
Tashkent
2018-09-17
23:55
2018-09-18
06:15
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2018-09-26
08:15
2018-09-26
11:35
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Oslo
2018-09-26
14:00
2018-09-26
16:55
Turkish Airlines, 1753
10 dager Veien til Samarkand Oslo 19620 NOK Forespørsel
2018-09-27

Flyinformasjon

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Istanbul
2018-09-27
17:55
2018-09-27
22:45
Turkish Airlines, 1754
Istanbul
Tashkent
2018-09-27
23:55
2018-09-28
06:15
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2018-10-06
08:15
2018-10-06
11:35
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Oslo
2018-10-06
14:00
2018-10-06
16:55
Turkish Airlines, 1753
10 dager Veien til Samarkand Oslo 18995 NOK Forespørsel
2018-10-01

Flyinformasjon

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Istanbul
2018-10-01
17:55
2018-10-01
22:45
Turkish Airlines, 1754
Istanbul
Tashkent
2018-10-01
23:55
2018-10-02
06:15
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2018-10-10
08:15
2018-10-10
11:35
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Oslo
2018-10-10
14:00
2018-10-10
16:55
Turkish Airlines, 1753
10 dager Veien til Samarkand Oslo 18525 NOK Forespørsel
2019-05-21

Flyinformasjon

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Istanbul
2019-05-21
17:55
2019-05-21
22:35
Turkish Airlines, 1754
Istanbul
Tashkent
2019-05-21
23:55
2019-05-22
06:20
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2019-05-30
02:40
2019-05-30
05:45
Turkish Airlines, 371
Istanbul
Oslo
2019-05-30
07:40
2019-05-30
10:30
Turkish Airlines, 1751
10 dager Veien til Samarkand Oslo 19800 NOK 6+ plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • Fly og hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • TEMAs reiseledere
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose