Veien til Samarkanden reise langs Silkeveien

På Silkeveien ble det fraktet gull, krydder, tepper og silke fremfor alt fra Kina til Middelhavet allerede 100 år f.Kr. Bli med på en reise langs den mest betydningsfulle strekningen, med handelsbyene Chiva, Bukhara og den legendariske Samarkand, men også til Tasjkent. Praktfulle moskéer, palass, mosaikker, fargerike markeder og basarområder er noen eksempler på opplevelser under rundreisen i karavanenes fotspor.

Reisefakta

Land: Usbekistan

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 10 dager

Størrelse på gruppen: 20-25 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Basaren i Tasjkent
 • Khivas middelalderske sentrum
 • Bukhara, metropol langs Silkeveien
 • Samarkand - De blå moskéenes by
 • Rigistantorget og Bibi Khanum

Dagsprogram
2022

Dag 1 – Avreise til Urgench via Istanbul

Avreise fra Skandinavia til Urgench via Istanbul. Ankomst i morgen (dag 2) tidlig om formiddagen. Flytidene kan endres, avhengig av hvilken måned reisen går.


Dag 2 – Ankomst Urgench
Etter pass- og visumkontroll og toll, blir du møtt av reiselederen utenfor flyplassbygningen. Herfra går bussen til Khiva, som ligger 30 km unna. Vi sjekker inn på et sentralt hotell, spiser frokost og hviler et par timer før vi fyller på tanken med lunsj og innleder reisens første spennende bytur.

Khiva er en av landets best bevarte middelalderbyer, med en atmosfære som kunne vært hentet ut Tusen og en natt. Noen steder kan man lese at middelalderske bystrukturen er så godt bevart at livet har blitt presset ut av byen som består av to deler, den indre, Ichan Kala, og den ytre, Dishan Kala.

Senere om kvelden venter middag.


Dag 3 – Tog til Bukhara
Vi starter der vi sluttet i går og fortsetter å utforske Khiva, denne fascinerende byen som i likhet med Bukhara og Samarkand var en av Silkeveiens metropoler og vel ansette handelssteder i middelalderen. Her finner du noen av de mest bemerkelsesverdige og vakreste bygningene i den muslimske verdenen. Vi besøker blant annet Djumamoskéen fra 900-tallet, minareten Islam Kodja og Kelte Minar.

Byrundturen avsluttes med lunsj. Om ettermiddagen går vi på toget til Bukhara, vårt neste reisemål.

Reisen går gjennom ørkenen Kyzulkum som med sine 300 000 km² regnes som den ellevte største ørkenen på jorden. Men til tross for sitt epitet, så faller det en liten mengde nedbør hvert år, noe som gjør det mulig å ha buskap som sauer, geiter, kameler og dromedarer. Kyzylkum har også store forekomster av gull, uran og kobber.

Rundt midnatt ankommer vi den hellige byen, Bukhara, hvis opprinnelse og historie går tilbake til legendene og mytenes verden. Ifølge arkeologer ble byen grunnlagt cirka 500 f.Kr. Men den er mest sannsynlig mye eldre enn det. Bukhara regnes som en av Silkeveiens viktigste byer og vi blir her i tre netter.

Kvelden er fri til egne aktiviteter frem til middagen.


Dag 4–5 – Den hellige byen Bukhara
Vi tilbringer nå to hele dager i Bukhara, som helt klart er et av reisens store høydepunkter. Her finnes det ikke bare noen av de mest severdige monumentene, Bukhara utmerker seg også for å ha veldig bra håndverk. Hvis det er et sted du kan gjøre et kupp, er det her. Vil blir i Bukhara tre netter og to hele dager, noe som gir deg god tid til egne streiftog.

Vi besøker Bukharas viktigste severdigheter og arkitektoniske mesterverk. For å nevne noen av dem: Samaniden, Chasma Ayub, fortet Ark, moskéene Bolo Khauz og Poikalon. Etter lunsj, som vi nyter på en tradisjonell restaurant, fortsetter byturen til et te- og kryddermarked. Vi rekker også å få med oss tradisjonell dans og musikk før vi drar tilbake til hotellet.

Dagen etter (dag 5) fortsetter vi å utforske Bukhara med verdensarven Chor-Bakr, emirpalasset Sitoria Mohi Hosa og de gamle jødekvartalene.

Etter lunsj er dagen fri til egne streiftog.


Dag 6 – Veien til Samarkand
Vi tar farvel med Bukhara og setter kursen for en av reisens store høydepunkter, Samarkand "De blå moskéenes by". Bussreisen går via G'ijduvonn, der vi stopper ved en kjent keramikkfabrikk. Her brennes det ikke bare keramikk, det bakes også tradisjonelt brød.

Samarkands historie går tusenvis av år tilbake og er minst like gammel som Babylon og Roma. Byens store glansperiode ble innledet når Timur Lenk kom til makten på slutten av 1300-tallet. Til tross for sitt voldsomme rykte, var Timur svak for skjønnhet og han finansierte flere svært kostbare bygninger i Samarkand – mange av disse står her fortsatt. Timur Lenk ble også kjent for å lokke til seg de beste arkitektene og kunstneren for å gjøre byen han elsket enda vakrere. I dag besøker vi blant annet Registantorget, som for mange er det store ikonet for Samarkand og som har representert byen på både postkort og fotografier. Dette var maktens offisielle sentrum.

Reisen til Samarkand tar cirka 4 timer, og vi regner med at vi ankommer rett før kl. 16.00. Etter innsjekking på hotellet, tar vi en tur til det fantastiske Gur Amir, Timur Lenks gravplass fra 1400-tallet.

I morgen skal vi tilbringe hele dagen i denne sagnomsuste byen. Kvelden avsluttes med middag.


Dag 7 – Hel dag i Samarkand
Samarkand byr på den ene vakre opplevelsen etter den andre. Vi vier hele formiddagen til Samarkands historiske og monumentale bygninger. Etter lunsj besøker vi Samarkand Craft Center og botaniserer blant tradisjonelt kunsthåndverk. Om kvelden blir det tradisjonell mat, plov, som innledes med en leksjon i hvordan man lager denne nasjonalretten – ikke helt ulik den valencianske paellaen.


Dag 8 – Samarkand og toget til Tasjkent
Etter frokost fortsetter vi med å utforske Samarkand og besøker de stedene vi ikke rakk i går. Et av høydepunktene er Registantorget. Ikke mindre storslått er Bibi Khanum fra samme epoke, moskéen som var sin tids største. Vi rekker også markedet Siab Basaraen før det er tid for lunsj.

Før avreise med ekspresstoget til Tasjkents får du tid på egen hånd inne i den historiske bykjernen.

Togreisen tar drøye to timer. Etter transport og innsjekking blir det servert middag. Resten av kvelden er fri til egne aktiviteter.


Dag 9 Byrundtur i hovedstaden
Vi tilbringer hele dagen i Tasjkent og besøker blant annet noen av de interessante monumentene og den store Basaren Chorsu. Her finner du alt sesongen byr på. Moderne og historisk avslutter vi dagen og reisen med en avskjedsmiddag, før vi tar bussen til flyplassen for hjemreisen som går via Istanbul like etter midnatt.


Dag 10 – Ankomst Skandinavia
Avreise etter midnatt til Skandinavia via Istanbul.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r 
• Innenriksfly
• Alle togturer  
• Samtlige overnattinger
• Flymåltider er inkludert på ut- og hjemreise
• 8 frokoster
• 8 lunsjer
• 8 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Skandinavia – Urgench. Nattfly via Istanbul. Ankomst tidig om formiddagen dag 2.

Dag 2
Ankomst Urgench. Transport til Khiva. Byrundtur i Khiva. Helpensjon er inkludert. En overnatting på hotell i Khiva.

Dag 3
Khiva – Bukhara. 450 km. Fortsettelse av byrundturen i Khiva. Tog til Bukhara. Frokost, lunsj og middagspakke til togreisen. Tre overnattinger på hotell i Bukhara.

Dag 4–5
Heldagstur begge dagene i Bukhara. Helpensjon begge dagene + tradisjonell dans og musikk dag 4 er inkludert.

Dag 6
Bukhara – G’ijduvon – Samarkand. 240 km. Besøk på keramikkfabrikk og ettermiddagstur til Gur Amir. Helpensjon er inkludert. To overnattinger på hotell i Samarkand.

Dag 7
Heldagstur i Samarkand med bl. a Registantorget. Helpensjon med tradisjonell ”plov”, nasjonalretten, til middag.

Dag 8
Samarkand – Tasjkent. Fortsettelse på byrundturen i Samarkand med silkeveveri og kunstatelier. Tog (ca. 2 timer og 10 min). Helpensjon inkludert avskjedsmiddag. En overnatting på hotell i Tasjkent

Dag 9
Tasjkent – Skandinavia via Istanbul. Byrundtur i Tasjkent med Chorsu Bazaar. Helpensjon.

Transport og avreise etter midnatt.

Dag 10
Fly til Skandinavia via Istanbul. Ankomst tidlig om ettermiddagen.

Usbekistan

Befolkning 32,39  millioner
Areal
447.400 km²
Valuta UZS
Religion Islam og kristendom
Språk Usbekisk og russisk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Flyg Skandinavia – Uzbekistan (Urgench/Tasjkent) via Istanbul t/r, øvrige transporter ifølge program, del i dobbeltrom, helpensjon med frokost, lunsj og middag hver dag ifølge reisefakta, TEMAs reiseleder, entréer og samtlige utflukter ifølge dagsprogrammet, om ikke annet er angitt.


Flyruter og flytider

OBS, fra september får denne reisen en ny flyrute med ankomst til Urgench i stedet for Tasjkent, noe som gjør starten på reisen mye smidigere. Programmet har også blitt oppdatert ifølge den endrede flyruten. Ellers ingen programendringer. Flyets tidtabell kan endres i løpet av sesongen med tidligere eller senere ankomster. Vi tilpasser programmet etter dette, slik at alle programpunkter gjennomføres så langt det er mulig.


Driks

Driks er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 65 USD per person i begynnelsen av reisen, og fordeler dette til sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonale ved felles måltider, m.m.


Valuta

Sum (UZS). Landets valuta kan kun fås på bank, vekslingskontor eller i noen få minibanker i Tasjkent. Valutaen er ikke tilgjengelig utenfor landets grenser. Valuta som er enklest å veksle der er først og fremst USD og EUR. Obs, unngå gamle sedler. Som hovedregel godkjennes bare sedler uten bretter.

Siden denne reisen stort sett inkluderer alt, utflukter, entréer og måltider så vil du kun behøve kontanter for drikke til måltidene og utlegg for egne kjøp og driks (Se informasjon under Driks!) i løpet av reisen. Regn ikke med å kunne betale med bank- eller kredittkort. Det er forholdsvis enkelt å veksle dollar under reisens gang og på hotellene.


Du vil få flere muligheter til å shoppe under reisens gang. Se nedenfor under "For øvrig"! For dette formålet er USD den beste valutaen å ha med seg. Veksle gjerne til små valører og ikke til for mange store valører som 100-dollarsedler.

Generelt kan man si at 15 USD per dag er en retningslinje til hva man kan behøve per dag. Da er ikke noen form for shopping inkludert. Når det gjelder shopping kan man ofte betale med USD eller EUR, men for mindre gjenstander som drikke, godteri, postkort osv. så tjener man på å betale med den lokale valutaen. For øvrig koster en øl ca. 10 NOK og en flaske lokal vin 25 NOK per flaske. Valutaen kan ikke veksles tilbake og kan heller ikke føres ut av landet.


Klima og bekledning

Klimaet i Usbekistan er kontinentalt og følger årstidene, men med mildt vær både vår, høst og vinter. Sommerens varmeste måneder er juli og august, og kaldest i januar og februar. I løpet av september og oktober, da TEMA-reisene går, er klimaet behagelig varmt med dagtemperaturer på 20–28 grader. Noen kvelder kan bli litt kjølige. Ta med komfortable klær og sko.


For øvrig

Vi anbefaler å ta med et lite reiseapotek med de vanlige "preparatene" mot hodepine og diaré. Ta gjerne med væskeerstatning som f.eks. Resorb eller liknende. Bakteriefloraen er annerledes enn hva vi er vant med, men mange unødvendige mageinfeksjoner kan unngås ved å benytte vanlig hånddesinfeksjon før måltider. Disse finnes lett tilgjengelig på ditt apotek her hjemme, som f.eks. Antibac el.l.

For nærmere informasjon om helse og vaksinasjon anbefaler vi å kontakte lege eller vaksinasjonskontor.


Vær oppmerksom på

Det vil selvfølgelig bli mange muligheter for å ta bilder/filme på denne reisen. Du bør være oppmerksom på at flyplasser og togstasjoner ikke kan fotograferes uten spesiell tillatelse. Politi og militære bør man heller ikke ta bilde av. Hør gjerne med din reiseleder om hva som gjelder.

I løpet av reisen kan man handle lokale varer. Her finner du mange vakre bomulls- og silkevarer, orientalske tepper og keramikk. Vi besøker flere lokale basarer der du blant annet kan kjøpe kunsthåndverk som keramikk, håndlagde tepper og tradisjonelle klesdrakter til en billigere pris enn i butikkene.

Hotell/overnatting

Kommentarer

Alternative hoteller kan forekomme i løpet av sesongen. 

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.