Balkans besteKroatia, Bosnia-Hercegovina og Montenegro

Opplev Balkans sjel i tre land, der ferden går fra mørk historie over grønne åser til azurblått hav og en lys fremtid. Se Kotors naturlige havn og bukt som står på Unescos verdensarvliste. Kjenn Mostars orientalske atmosfære, ta en spasertur på Sarajevos gater, gå på Dubrovniks bymur og ta et bad i Adriaterhavet.  

Reisefakta

Land: Kroatia, Montenegro, Bosnia-Hercegovina

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-26 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Middelalderbyen Kotor
 • Mostars bro og fascinerende historie
 • Byvandring i mangfoldets Sarajevo
 • Vin og østers på halvøya Peljesac
 • Verdensarvbyen Dubrovnik

Dagsprogram
2024

Dag 1 – Dobrodošli

Velkommen på en rundreise til Balkan, Ilyria og en del av det tidligere Jugoslavia. Vi besøker tre interessante land, Kroatia, Montenegro og Bosnia-Hercegovina. Vi starter med å lande i "Krotia - der Middelhavet er som det en gang var".

Etter en kort busstur fra Dubrovniks flyplass ankommer vi hotellet i Dubrovnik der vi skal tilbringe tre netter. Resten av dagen er fri til egne aktiviteter før velkomstmiddagen

Dag 2 – Eventyrlige, unike, Dubrovnik

Dubrovnik er en av Europas aller best bevarte historiske byer, en havneby med stolt bakgrunn. Under navnet Ragusta var den i mange århundrer en selvstendig republikk med valgspråket Libertas og en imponerende handelsflåte som seilte helt til Nord-Amerika.

Under byvandringen blir vi bedre kjent med gamlebyen, en stor severdighet som står oppført på Unescos verdensarvliste. Angrepet og skutt i stykker under krigen i 1991, men raskt restaurert med elegante kirker og vakre palasser i selskap av steinhus langs gågaten Stradun. Rektorpalasset var sete for republikkens regjering og en beskjeden kopi av Doge-palasset i Venezia. Vi besøker også verdens eldste apotek. I løpet av dagen tar vi en spasertur på den godt bevarte gamle bymuren. Utsikten over det glitrende blågrønne havet på den ene siden, og et mylder av Gamlebyens typiske oransje-røde hustak på den andre er en unik opplevelse.

Vi avslutter byvandringen med lunsj på lokal restaurant ved en av Dubrovniks gamle byporter.

Dag 3 – Montenegro - Middelhavets perle

Vi reiser sørover gjennom den fruktbare Konavledalen. Her finnes det frukthager og vingårder, sypresser og annen vegetasjon. Navnet kommer fra det latinske canala som på lokal dialekt ble Konali, og deretter Konavle. Målet for dagens utflukt er nabolandet Montenegro, som med sine 14 000 km² ikke er et stort land. Derimot finnes en av verdens natur- og kulturarver i Kotor-regionen. Den naturlige havnen og bukten er omgitt av høye klipper, bukten har syv øyer og langs strendene ligger det middelalderbyer med høye bymurer. I Kotors gamleby tar vi en spasertur i trange brosteinsgater og prakteksempler på bygninger i både bysantinsk og venetiansk arkitektur.

Vi spiser lunsj i byen og deretter får du også tid til å rusle litt rundt på egen hånd. Du kan blant annet besøke den romerske katedralen før vi tar fergen tilbake over bukten.

Sent på ettermiddagen er vi tilbake i Kroatia, og på hotellet. Resten av dagen er fri til egne aktiviteter.

Dag 4 – Mostar - Bosnia og Hercegovinas kulturelle sentrum

Vi forlater Kroatia for to dager i Bosnia-Hercegovina, det ”hjertformede landet”. Den kjente byen Mostar byr på en orientalsk atmosfære som stammer fra det tyrkiske styret. På rundturen besøker vi "Det tyrkiske huset", en herregårdsbygning med typisk ottomansk arkitektur. Den berømte marmorbroen over elven Neretva ble bygget på 1500-tallet og ble et symbol på de ulike folkeslagenes sameksistens.

Når den ble bombet under krigen ble den et symbol på det ramponerte Jugoslavia. I 2004 ble broen gjenoppbygd og mange håper at den igjen vil stå for fredelig sameksistens. De omkringliggende historiske bygningene er også pusset opp, men kulehullene er fortsatt godt synlig i mange av fasadene.

Reisen fortsetter på en vakker vei langs elven Nereveta til dagens mål, Sarajevo. Her har de bysantinske og ottomanske rikene fra øst, samt de romerske, venetianske- og habsburgske rikene fra vest satt sine spor. Byen er en kulturell smeltedigel nominert til verdensarv av UNESCO med begrunnelsen i at Sarajevo er et "spesifikt symbol for universell multikultur ".

På kvelden spiser vi en typisk bosnisk middag på en lokal restaurant.

Dag 5 – Byvandring i Sarajevo

Det sies at selv fremmede føler seg hjemme i Sarajevo. Og her måler man ikke rikdom i materielle ting, men i vennskap.

Denne morgenen begir vi oss ut i den historisk interessante og multikulturelle byen. Fremfor alt er det Bascarsija, Sarajevos gamle bydel, som vi blir kjent med. Byen har fysisk kommet seg etter de fleste krigsskadene fra beleiringen i 1992-95 og selvfølgelig får vi et innblikk i hvordan livet var her i disse vanskelige årene. Historien tar oss også enda lenger tilbake, før 1984 og de olympiske vinterlekene, til tiden da den østeriske erkehertugen Franz Ferdinand og hans kone ble myrdet i 1914. Hendelsen går under epitetet "Skuddene i Sarajevo", noe som kom til å bli startskuddet for første verdenskrig. Arv fra en svunnen tid ser vi også i de ottomanske kvartalene, der håndverkerne fortsatt hamrer kobber og andre edle metaller. Vi smaker kanskje en kopp sterk kaffe sammen med noe søtt som lokum eller hurmasice.

Ettermiddagen og kvelden er til fri disposisjon og reiselederen kan tipse om aktuelle begivenheter. Vi kan blant annet anbefale Tunnelmuseet, og et besøk ved Sebiljfontenen. Drikker du vann fra fontenen sies det at du før eller senere kommer tilbake til Sarajevo.

Dag 6 – Neum, Bosnia-Hercegovinas kystby

I dag forlater vi Sarajevo og kjører langs Jablanicasjøen. I løpet av ettermiddagen stanser vi ved Neretvaelven der vi besøker en koselig vingård og får smake noen gode dråper av deres lokale produkter samt at vi passer på å spise en deilig lunsj.

På ettermiddagen fortsetter reisen ut til Bosnia-Hercegovinas korte kyststrekning, og ved landets eneste kystby Neum stopper vi for overnatting på Grand Hotel Neum som frister med både basseng og badstue.

Dag 7 – Vin og østers på Peljesac

Vi forlater Bosnia-Hercegovina og drar til den kroatiske halvøya Peljesac som vi har sett på den andre siden av vannet fra Neum. Vegetasjonen på halvøya Peljesac er påfallende uansett årstid og klimaet passer ypperlig for vinproduksjon. Veien går gjennom landlig idyll og små landsbyer hvor det føles som om tiden har stått stille. Steinmurer og avlinger lager mønster i skråningene og langs veien vokser sitron-, fiken- og mandeltrær.

Druen som fremstilles her, Plavac Mali, gir en mørkt, robust rødvin som er blant Kroatias beste. For at druene skal gi vin av eksepsjonell kvalitet dyrkes den i næringsfattig jord i bratte skråninger mot havet. Dingac er det beste stedet for dyrking av denne typen på Peljesac. I løpet av formiddagen prøvesmaker vi vin hos en litt større vinprodusent, men også hjemme hos en familie for å smake på deres egen produksjon.

I Ston, en av republikken Dubrovinks (1358-1808) viktigste utposter, fremstilles det i dag havsalt. Vi stanser i Ston for å spise en felles lunsj av havets havets delikatesser. Mellom Peljesac-halvøya og fastlandet, råder perfekte forhold for skalldyr, store avlinger av østers og ulike muslinger gir en førsteklasses produksjon, noe du vil få en smaksprøve på.

Dag 8 – Bye, bye Balkan - velkommen tilbake!

Det er på tide å ta farvel med en fantastisk region og tre fascinerende land. Etter en avslappende morgen reiser vi hjem igjen til Skandinavia. Vi ønsker deg velkommen tilbake til TEMAs verden og vi er sikre på at Balkan-regionen allerede frister til et nytt besøk.


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r 
• Samtlige overnattinger
• 7 frokoster
• 4 lunsjer
• 3 middager
• Vinsmaking i både Bosnia og Kroatia
• Smaksprøver av østers i Ston

• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Skandinavia – Dubrovnik/Kroatia. Transport til hotellet, 22 km. Tre overnattinger på hotell i Dubrovnik. Middag er inkludert.

Dag 2

Bytur i gamlebyen i Dubrovnik. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 3

Utflukt til Kotorbukten i Montenegro, ca. 160 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4

Mlini – Sarajevo, 280 km. Besøk i Mostar. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på hotell sentralt i Sarajevo.

Dag 5

Byvandring i Sarajevo. Frokost er inkludert.

Dag 6

Sarajevo – Neum, 215 km. Vinsmaking. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Neum.

Dag 7

Heldagsutflukt til Peljesac med vinsmaking og besøk i Ston. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 8

Fly Dubrovnik – Skandinavia. Transport fra Neum til flyplassen, 83 km. Frokost er inkludert.

Kroatia

Innbyggere
4,55 millioner Flateinnhold
56 542 km² Valuta
Kuna Språk
Kroatisk, serbisk Religion
Ca. 76 % katolikker, 11 % ortodoks kristne, muslimer og protestanter

Montenegro

Befolkning 645 000 
Flateinnhold 13 812 km²
Religion Ortodokse 72,1 %, muslimer 19,1 %, romerske katolikker 3,4 %, øvrige 1,5 %, uspesifiserte 2,6 %, ateister 1,2 %
Språk Montenegrinsk (offisielt språk) 37,0 %, serbisk 42,9 %, bosnisk 5,3 %, albansk 5,3 %, serbokroatisk 2,0, øvrige 3,5 %, uspesifiserte 4,0 %

Bosnia-Hercegovina

Befolkning 3,86 miljoner

Landets yte 51 197 km²

Valuta Marka

Språk Bosnisk, kroatisk og serbiske er offisielle språk

Religion Muslimer 40 %, Ortodoxe 31 %, Romersk katolikker 15 %, Øvrige 14 % 

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Fly Dubrovnik t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Valuta
Kroatia: Euro (EUR)
Montenegro: Euro (EUR)
Bosnia-Hercegovina: Marka (BAM)

Kredittkort aksepteres i de fleste butikker og servicebedrifter. På lokale markeder/kiosker lønner det seg å ha kontanter. Det finnes minibanker i de større byene.

Driks
Driks er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 40 EUR per person i begynnelsen av reisen, og tar seg av fordelingen mellom sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonal ved felles måltider med mer.

For øvrig er det i denne regionen vanlig å gi driks, som regel 10 % av prisen. Dette er vanlig også på restaurantre der en serviceavgift er inkludert i prisen. I barer eller for eventuelle taxireiser runder man gjerne oppover. I butikker er prisene faste, men på de lokale markedene du besøker er det fritt frem å prute seg til en bedre pris.

Klima
På avreiser fra mai til oktober kan været variere en del.
Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.


Bekledning
Ingen formelle klær kreves, men det settes pris på lokalt hvis man har penere klær til for eksempel restaurantbesøk.
Vi anbefaler sko med gummisåle til spaserturer i de gamle byene for bedre grep på underlaget.

Hotellene

Hotellene på reisen er av god mellomklasse der vi tar hensyn til både standard, service og beliggenhet. Ved eventuell hotellendring stilles samme krav på alternativt hotell.

Hotell/overnatting

Kommentarer

Vi tar forbehold om endringer, avvik fra vanlig hotellliste (over) kan forekomme, vi prøver da å finne tilsvarende overnatting med tanke på standard og beliggenhet.

For avreise 20/5 bor vi på Hotel Vis eller Hotel Komodor i Dubrovnik

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
06.05.2024 8 dager Balkans beste Oslo 22 990 NOK 6 plasser igjen Bestill
20.05.2024 8 dager Balkans beste Oslo 25 750 NOK 6 plasser igjen Bestill
09.09.2024 8 dager Balkans beste Oslo 24 150 NOK 6 plasser igjen Bestill
07.10.2024 8 dager Balkans beste Oslo 23 550 NOK 6 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.