Fottur i Alentejoblant korkeiker og vingårder

Denne fotturen starter og avslutter i Lisboa der vi tar en interessant byrundtur. I fem dager går vi på turer i et av Portugals mindre kjente naturområder, Serra de São Mamede i Øst-Portugal og bor på et koselig hotell i Castelo de Vide, en av landets vakreste byer. Fotturene er varierte og relativt enkle med smakfulle pikniker og vinsmakinger på lokale vingårder.

Reisefakta

Land: Portugal

Reisetype: Fotturer - vanskelighetsgrad 2, middels

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-20 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Byrundtur i Lisboa
 • Castelo de Vide
 • Vinsmakinger
 • Vandringene med piknik
 • Naturen i Serra de São Mamede

Dagsprogram
Sommer 2023

Dag 1 – Avreise til Lisboa
Ankomst Lisboa der reiseleder og buss venter for transport til hotellet i Lisboa. Kvelden er fri for egne aktiviteter.

Dag 2 – Byrundtur i Lisboa
Vi innleder dagen med en panoramatur gjennom hovedstaden og besøker blant annet Alfama, Lisboas “gamleby” og “kulturbydelen” Belém med det enestående vakre klosteret Mosteiro dos Jerónimos, et av byens kjente ikoner. Følger man elven Tejo oppstrøms fra Lisboa kommer man til Spania. Tejo på portugisisk og Tajo på spansk er Den iberiske halvøyas lengste elv, en vannvei og reservoar som har hatt en enormt viktig rolle i begge lands historie. Like syd for stedet der elven “renner inn” i Spania ligger fjellkjeden São Mamede og danner en naturlig grense til nabolandet. Portalegre, distriktet og hovedstedet i det nordøstre hjørnet i Portugals største provins Alentejo, er kjent for sitt bølgende landskap med korkeikelunder og vinmarker. Her ligger noen av Portugals vakreste byer og landsbyer, og vi skal bo i en av dem, Castelo de Vide, med en historie som går tilbake til tiden før romernes ankomst. Tidlig i middelalderen fantes det en stor jødisk befolkning her og fortsatt ses arven etter denne. I løpet av fire vandringsdager i Alentejo skal vi utforske et spennende landskap, ukjent for de fleste, men som blir satt stor pris på av områdets innbyggere. Fjellgrunnen er for det meste granitt og det finnes store beitemarker med skyggefulle og eldgamle korkeiker. Turene gjennomføres på 300 til 800 meter over havet, men er lettgåtte og passe kupert. Bussavstandene er korte og gjør at det meste av dagene kan vies vandringer, fotografering og prøvesmaking av områdets oster og pølser eller vinsmakinger. Om våren er floraen enestående og skiller seg fra floraen man vanligvis finner i middelhavsområdene. I disse fjelltaktene finnes det også rovfugler, blant annet samtlige tre gribbearter som hekker i Portugal. For portugiserne er provinsen velkjent for sin gode mat og sine kraftige, men elegante viner, fremfor alt de røde. Noen av landets absolutte “toppviner” produseres her. Sent på ettermiddagen kommer vi til Castelo de Vide med hvitkalkede hus som ligger spredt rundt kastellet som troner som en krone ovenfor det lille samfunnet. I dag er Castelo de Vide kjent for sine vakre omgivelser og sitt mineralvann. Kvelden er fri til egne aktiviteter frem til velkomstmiddagen.

Dag 3 – Fottur og vingård
Dagens fottur går langs gamle eselstier gjennom et udyllisk pastoralt landskap i Serra de São Mamede, nylig tildelt benevnelsen naturvernområde. Det ellers så vannfattige og tørre Alentejo er i São Mamede priviligert med en yppig vegetasjon. Området er kraftig kupert i noen retninger og består av granittfjell kledd med skogslunder av kork- og steineik, eik (quercus robur) og ekte kastanje. Befolkningen bedriver jordbruk i mindre skala med husdyrhold, kork-, oliven- og vinproduksjon. Her finnes et interessant vekst- og dyreliv, med sjanse for å møte på alt fra den insektsspisende urten Drosophyllum lusitanicum til Haukørn og Gåsegribb. Vår første fottur i Alentejos fjelltrakter starter rett fra hotellet. Fra byen leter stien seg opp langs en fjellkam, hvorifra vi har en flott utsikt over Castelo de Vice. Størstedelen av fotturen følger deretter en steinlagt sti fra middelalderen, mot den lille hvitmalte fjellandsbyen Carreiras, der dagens pikinik dekkes opp. Etter måltidet reiser vi tilbake med bussen via en vingård der de har som hensikt å fremstille kvalitetsvin. Du får mulighet til å selv avgjøre om du synes de har lyktes med dette eller ikke.

Dag 4 – Fottur på smuglerstier
Dagens fottur går i en bortgjemt del av Portugal, ved grensen til den spanske regionen Extremadura. I de små byene Galegos og Ramila, som vi passerer, benyttes jorden først og fremst av de eldre. De unge har forlatt byene for å kunne forsørge seg selv. Det var ikke lenge siden hovedsysselsettingen blant den mannlige befolkningen var smugling. Portugal hadde høye tollavgifter og her, i det frodige og tynt befolkede området, kunne man ta seg ubeskyttet mellom landene. I dag er det vanskelig å forstå at at det bare er cirka 30 år siden grensen mellom Portugal og Spania ble strengt bevoktet av grense- og tollpolitiet. Etter de ble medlem av EU ble grensepostene stengt og begge landene fikk for første gang helt åpne og ubeskyttede grenseoverganger. Vi går på lettgåtte stier, delvis langs en liten asfaltvei gjennom det varierte landskapet ned steinblokker og granittklipper som lager store problemer for bøndene. Flere steder kantes vår vei av steinmurer. I det ellers så tørre Alemtejo finner det relativt mye vann her, og vegetasjonen er tidvis frodig med en rikdom av blomster på vårparten. Ettermiddagen er fri for egne aktiviteter.

Dag 5 – Fottur til Marvão
Marvão, som ligger som et ørnerede på en klippe en drøy mil fra Castelo de Vide, er uten tvil den mest besøksverdige fjellandsbyen i området. Vi kommer til dette historiske stedet ved å følge en sti opp gjennom en urterik korkeikeskog. Vandringen er kupert med nesten 300 høydemeters stigning og med en enestående utsikt. I klart vær kan vi se Portugals høyeste fjellkjede Serra de Estrela som en enorm skygge 150 km i nordlig retning og mot øst ser vi langt inn i den spanske provinsen Extremadura.Vi får mulighet til å rusle rundt og studere Marvãos bebyggelse samt den gamle borgen lengst ute på fjellkammen. På vandringen ned fra landsbyen passerer vi små gårder i et landskap med enorme granittblokker og her serveres også dagens piknik.På veien tilbake stopper vi ved en rustikk vingård, “adega” på portugisisk, der vi får mulighet til å smake på noen viner og gårdens egen olivenolje. Det serveres oster og pølser fra Alentejo til vinen. Deretter kan du få skyss eller følge en nyanlagt tursti tilbake til byen (3 km).Kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 6 – Fottur fra Esperança
I dag kjører vi bussen via Portoalegre til Esperança, hvorfra vi gjør en vandring på ca. 12 km. Den som vil kan stå over den første delen av vandringen. Dagens tur er moderat kupert og passerer både søvnige landsbygater og små bondegårder. Størstedelen er imidlertid gjennom skog eller jordbrukslandskap. I regionen er det funnet hulemalerier som er ca 5000 år gamle. Stien passerer et sted hvor disse kan ses.Under turen tilbake gjør vi et stopp i Portalegre der du kan rusle rundt i de trange gatene i den gamle bykjernen. På slutten av 1600-tallet, hadde byen en økonomisk glansperiode grunnet sin lukrative silkeindustri. I dag er det kork, vin og olivenolje som sysselsetter innbyggerne.

I denne avsidesliggende del av Portugal ligger, overraskende nok, et av verdens mest anerkjente ullveverier. Den produserer unike og svært eksklusive tapeter i samarbeid med flere internasjonalt anerkjente kunstnere.På muséet, Museu da Tapeçaria, kan du se noen av de kreasjonene som er laget. Det blir også tid til en kopp kaffe. Felles avskjedsmiddag på en kjent lokal restaurant om kvelden.

Dag 7 – Buss til Lisboa
Vi forlater vakre Castelo de Vide og Serra de São Mamede. På veien tilbake til Lisboa foretar vi et lengre stopp i Estremoz, kjent for sine marmorbrudd og det kongelige slottet på fjellet midt i byen. Fremme i Lisboa har du fri for egne aktiviteter.

Dag 8 – Hjemreise

Fri frem til avreise til flyplassen.


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r
• Samtlige ovenattinger
• 7 frokoster
• 4 piknik/lunsj 
• 3 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Norge – Lisboa. Transport til hotellet. En overnatting på hotell i Lisboa.

Dag 2
Lisboa – Castelo de Vide. Bytur i Lisboa. 226 km. Frokost og velkomstmiddag er inkludert. Fem overnattinger på hotell i Castelo de Vide.

Dag 3
Fottur til Carreiras. 14 km. Frokost og pikniklunsj er inkludert.

Dag 4
Fottur gjennom Galegos og Ramila. Vandring 16 km. Frokost, pikniklunsj og middager er inkludert.

Dag 5

Fottur til Marvão. 9 km. Frokost og pikniklunsj er inkludert.

Dag 6

Fottur fra Esperança, ca. 12 km. Frokost, lunsj og avskjedsmiddag er inkludert.

Dag 7
Castelo de Vide – Lisboa. 230 km. Frokost er inkludert. En overnatting i Lisboa.

Dag 8
Transport og hjemreise. Frokost er inkludert.

Portugal

Innbyggere 10,8 millioner
Flateinnhold 92 391 km² (inkl. øygruppene Azorene og Madeira)
Religion 96 % kristne hvorav 95 % katolikker. Dessuten små grupper av jøder og muslimer.
Valuta Euro
Språk Portugisisk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly t/r Lisboa, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet om ikke annet angis.

Turistskatt
Flere land i Sør-Europa har innført en såkalt turistskatt. Den betales kontant på hoteller når man sjekker ut. Den kan variere fra sesong til sesong og fra ulike byer. Ettersom denne skatten ligger utenfor TEMAs kontroll betaler hver reisende for seg ved utsjekking. Normalt ligger den på 2 EUR per person/natt. 

Programendring

Vi bytter overnattingssted første og siste dagen på reisen på grunn av en vanskelig bookingsituasjon i sentrale LIsboa. Vi kommer i stedet til å overnatte i det ærverdige Cascais cirka 30 minutter vest for Lisboa, på det firestjerners hotellet Pesta Cascais, mindre enn 100 m fra Atlanterhavet, nære Boca do Infernos klipper.

Valuta

Euro (EUR).

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikker. Det finnes minibanker.

Les mer under Valutaveksling»Driks

Driks er ikke inkludert i reisens pris. Beregn 30 Euro per person til sjåfører, lokalguider og felles måltider. For å gjøre dette så enkelt som mulig betaler dere dette på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen.

Klima  

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no.

Selv om Portugals fastland har ett av Europas mest solsikre klima, kan regnskurer forekomme vår og sent på høsten. Tidlig på våren kan temperaturen synke under nullstreken.

Klær og utstyr

Pakk gjerne med deg et lettere regnplagg og en varmere genser. Ta med deg kraftige og behagelige tursko som er passende for vandringer på variert underlag. 

Fotturen

Landskapet er kupert, men stier og veier er fine. Vi har forsøkt å tilpasse vandringene slik at de passer for deg med normal kondisjon. Vandringen dag 5 er den mest anstrengende med en en høydeforskjell på 300 m. 

Se flere tips til fotturen her »

Hotell/overnatting

Kommentarer

Alternative hoteller kan komme til å anvendes på visse avreiser. 

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
11.05.2023 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Lisbon
2023-05-11
12:50
2023-05-11
16:00
Tap Air Portugal, 761
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lisbon
Stockholm
2023-05-18
07:00
2023-05-18
12:00
Tap Air Portugal, 762
8 dager Fottur i Alentejo Oslo 20 350 NOK 4 plasser igjen Bestill
18.05.2023 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Lisbon
2023-05-18
12:50
2023-05-18
16:00
Tap Air Portugal, 761
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lisbon
Stockholm
2023-05-25
07:00
2023-05-25
12:00
Tap Air Portugal, 762
8 dager Fottur i Alentejo Oslo 20 390 NOK 4 plasser igjen Bestill
21.09.2023 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Lisbon
2023-09-21
12:50
2023-09-21
16:00
Tap Air Portugal, 761
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lisbon
Stockholm
2023-09-28
07:00
2023-09-28
12:00
Tap Air Portugal, 762
8 dager Fottur i Alentejo Oslo 20 850 NOK 4 plasser igjen Bestill
28.09.2023 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Lisbon
2023-09-28
12:50
2023-09-28
16:00
Tap Air Portugal, 761
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lisbon
Stockholm
2023-10-05
07:00
2023-10-05
12:00
Tap Air Portugal, 762
8 dager Fottur i Alentejo Oslo 20 950 NOK 4 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Fotturer

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.