Spanske verdensarvi Castilla og Extremadura

Spania har over 50 verdensarv på Unescos liste. Noen av disse er byene Segovia, Ávila, Salamanca, Cáceres, Mérida og Toledo. Vår historierike reise begynner i den pulserende hovedstaden Madrid og går gjennom noen av Spanias aller vakreste landskap. I Gredosmassivet glitrer snøen langt inn i mai. Vi spiser på klassiske paradorer og ser kunst på El Prado.

Reisefakta

Land: Spania

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 10 dager

Størrelse på gruppen: 18-25 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

  • Madrid med Pradomuseet
  • El Escorial og akvedukten i Segovia
  • Salamancas hisoriske kvartaler
  • Gredosfjellene
  • Paradorene i Jarandilla og Mérida

Dagsprogram
2024

Dag 1. Avreise til Madrid
Avreise fra Skandinavia. På flyplassen i Madrid blir vi møter TEMAs reiseleder som tar oss på en panoramatur gjennom byen og videre bussreise til hotellet.

Dag 2. Byrundtur med Prado

Madrid er en av Europas store hovedsteder med cirka seks millioner innbyggere, men i de sentrale kvartalene rundt Puerta del Sol og Plaza Mayor, med gågater og butikkområder som pulserer av liv, oppleves den som en koselig liten småby. I løpet av byrundturen ser vi Madrids avenyer, monumentale og elegante arkitektur, vakre fontener og vi tar en spasertur i gamlebyen.

Deretter besøker vi et av verdens mest fornemme kunstmuseum, El Prado. I løpet av vår rundvandring konsentrerer vi oss først og fremst om de spanske mestrene: El Greco, Murillo, Velazquez og Goya. Samlingene er enestående og unike av sitt slag. Muséet inneholder også malerier av både italienske og flamske mestere. Ikke minst stopper mange opp foran det detaljerte mylderet av groteske fantasifostre av Hieronymus Boschs triptyker, som for eksempel «Lystenes hage» og «Den hellige Antonios fristelser». Dersom man vi dra tilbake til Prado senere på ettermiddagen kan man uten kostnad få et stempel i sin billett, slik at den gjelder hele dagen. Sjekk med din reiseleder hvordan du skal gå frem.

Vil du kose deg med mere kunst finnes det flere museer i verdensklasse, som Museo Reina Sofia med moderne kunst og interessante internasjonale tematiske utstillinger. Der henger også en av 1900-tallets mest kjente malerier, «Guernica» av Pablo Picasso. Et annet museum som lokker kunstinteresserte fra hele verden er Museo Thyssen-Bornemisza med en enorm privat samling av både gamle og nye mestere.

Kvelden er fri for egne aktiviteter.

Dag 3. El Escorial, Segovia og Ávila
Vi tar farvel med Madrid og reiser nordover mot Guadarramas fjelltopper. Her ved foten av Monte Abantos ligger det gigantiske kongepalasset El Escorial, som Filip II bygget i løpet av siste halvdel av 1500-tallet, når Spania var verdens største og mektigste rike. Den enorme bygningen rommer ikke bare det kongelige palasset, men også et kloster, et bibliotek og en basilika. Filip II ansatte datidens største og mest kjente kunstnere fra hele Europa for å dekorere innsiden. El Escorial etterlater ingen uberørt.

Vi fortsetter til neste verdensarv, byen Segovia, som ligger cirka 55 km lengre nord. Segovia har vært omringet av murer siden romertiden og vært prydet med en av denne epokens smekreste byggverk, den 28 meter høye og mer enn 720 meter lange akvedukten. Siden det nå er tid for lunsj innleder vi derfor besøket her i Segovia med en ordentlig segoviansk lunsj i form av helstekt spedgris.

Etter lunsjen gjør vi en rundvandring i Segovias historiske bydeler, hvor vi blant annet kan beundre det merkelige Casa de los Picos, et segoviansk hus fra 1300-tallet, hvis vegger prydes av diamantformede steiner som skaper et variert skyggespill over fasaden. Fra samme århundre stammer også Alcázar, det kongelige slottet, som på avstand ser ut som om det er hentet ut fra eventyrenes og legendenes verden. Faktum er at det mange ganger har blitt benyttet i scenografien til mange eventyrfilmer.

Vi forlater eventyrslott, akvedukter og spedgriser for å fortsette til dagens overnattingssted, Avila, Spanias høyest beliggende by, 1 131 moh. Avila har spilt en viktig rolle i Spanias historie. både religiøst og politisk. Noen av Spanias aller mektigste familier har sine røtter her. Men byen er aller mest kjent for sine to store helgener, Hellige Teresa og Johannes av Korset. Begge bodde og var virksomme her på 1500-tallet. Akkurat som Salamanca, Cáceres, Mérida og Toledo er byen tatt opp på Unescos verdensarvliste. Innenfor den enorme og intakte bymuren, over 2,5 km lang, fra 1000- og 1300-tallet, kan du se en hel rekke middelalderbygninger i meget god stand.

Dag 4. Universitetet i Salamanca

Vi innleder dagen og formiddagen med å gjøre en byrundtur til fots i Avila, der vi også nyter en lettere lunsj før vi fortsetter nordover mot Salamanca, en av Spanias aller mest fornemme byer med et av den spansktalende verdens viktigste og eldste universiteter fra 1215.

Etter innsjekkingen på hotellet starter vi byrundturen som også her skjer til fots i de historiske kvartalene. Vi ser de mest interessante bygningene bl.a. Den nye og den gamle Katedralen, det bemerkelsesverdige Skjellpalasset, Casa de Las Conchas og Universitetet.

Byturen i Salamanca kan også gjøres dag 5 på morgenen.

Kvelden er fri for egne aktiviteter.

Dag 5. Gredos, keiseren villa og paprikapulver
I dag forlater vi regionen Castilla – Leon og provinsen Salamanca. Vi bytter bylivet mot vakker og pastoral natur og kommer inn i Extremadura som består av to provinser, Cáceres og Badajoz. Landskapet forvandles raskt fra ganske flatt til mer og mer kupert og snart ser vi Gredosmassivets mektige ryggtavle, Castillas ryggrad, der snøen fortsatt ligger på toppene langt inn i mai.

Vi gjør et lengre stopp i fjellandsbyen Candelario, hvis opprinnelse går tilbake til før romertiden. Byen som i dag har 950 innbyggere er meget godt vedlikeholdt med sine typiske hus og smug.

Vi er snart inne i Extremadura som er en av Spanias minst befolkede regioner. Her finnes meget velholdte middelalderbyen og en hel rekke verdensarver. Vi kjenner igjen navnene på flere landsbyer og byer, ikke bare Cáceres og Mérida, men også Trujillo og Guadalupe. Det er akkurat herfra at flere av Spanias store erobrere, conquistadores, kom i fra. For å nevne noen: Hernán Cortez og Francisco Pizarro. Det forklarer mange geografiske navn i Latin-Amerika. Det gir oss også ledetråder til hvorfor det var akkurat her de dyrket de første tomatene og potene i Europa.

De spanske munkene spilte en viktig rolle når det gjaldt å dyrke nyoppdagede jordbruksprodukter fra den nye verdenen. Det forklarer også hvorfor paprikaen som krydder har fått sin hovedstad akkurat her «i midten av ingenmannsland», i Jaraíz de la Vera. Her produserer de det berømte paprikapulveret, pimentón de la Vera. Ifølge innbyggernes egne utsagn så er dette verdens beste paprikapulver. Som både kvalitetsvin og olivenoljer har sine opprinnelsesgarantier, så har paprikaen herfra også blitt beskyttet på samme måte. På paprikamuséet i Jaraíz får vi lære mer om dette anerkjente pulveret. Ikke langt fra Jaraíz ligger klosteret Monasterio de Yuste. Hit dro Keiser Karl V tilbake etter å ha frasagt seg tronen til fordel for sin sønn Filip II. Etter hans død ble han begravet i den lille kirken, men Filip flyttet senere sin far til mausoleet i Escorial. Dette idylliske stedet omgitt av kastanjer og eiker, står i sterk kontrast til keiserens enorme makt og fantastiske historie.

Etter en interessant og lang dag ankommer vi til dagens overnattingssted Jarandilla de la Vera. Hotellet er en såkalt parador og akkurat denne var opprinnelig et palass, der blant annet Karl V bodde fra og til. Resten av dagen er fri for egne aktiviteter. De spanske paradorene har generelt utmerkede restauranter med ulike temaer bl.a. lokal husmanskost på høyt nivå. Din reiseleder kan hjelpe deg med tips og råd.

Dag 6. Hernán Cortez hjemby
Før avreise til Cáceres besøker vi klosteret Monasterio de Yuste. Det var hit Karl V drog seg tilbake og levde resten av sitt liv etter å ha overlatt styret av det enorme imperiet til sin sønn Filip II.

Bussreisen til Cáceres tar cirka en og en halv time pluss tiden det tar med lunsj som vi spiser på veien. Vi reiser gjennom et åpent landskap og ankommer Cáceres sent på ettermiddagen. Cáceres er hovedstad i provinsen ved samme navn, og er en av Spanias 15 verdensarvsbyer. Plass på listen fikk den allerede i 1986 for sitt velbevarte og historiske sentrum.

Hotellet ligger midt i sentrum og nærme det meste. Kvelden er ledig.

Dag 7. Conquistadorer og romerne
Dagen starter med en bytur til fots og vi tar oss tilbake til 1400- og 1500 tallets Spania. Få byer i Spania var like involvert i oppdagelsen av den nye verden som Cáceres. En av byens mest kjente personligheter er Hernán Cortez, erobreren av Mexico. Flere av Spanias mektigste familier hadde sine residenser her i løpet av 1500- og 1600- tallet.

Fra Cáceres fortsetter vi sørover til rundreisens sørligste by Mérida. Byen ble den største og viktigste under Spanias romerske epoke, da den het Augusta Emerita. Den hadde sine glansdager første århundret e.Kr. når den spilte en meget viktig rolle som hovedstad i den romerske provinsen Lusitania. Da med over 120 000 innbyggere. Senere på 600-tallet ble det hovedstad i det Vestgotiske Spania frem til det ble invadert av muslimer fra Nord-Afrika. Byen ble gjenerobret i 1230 av de kristne arméene.

Mérida har siden starten på 1980-tallet vært hovedstad i den autonome regionen Extremadura. Mérida har en forbløffende samling av velbevarte romerske bygninger, for å nevne noen av de mest imponerende: amfiteateret, teateret, tempelet, velodromen, flere akvedukter, en 790 m lang bro over elven Guadiana og et av Europas vakreste museum, Det romerske muséet, tegnet av den spanske arkitekten Rafael Moneo, som også har skapt Det moderne museet i Stockholm. Vi gjør en spennende byrundtur, blir kjent med historiene og ser de viktigste monumentene.

Frem til vår felles middag har du fri til å gjøre egne aktiviteter.

Dag 8. Guadalupe – alle spansktalendes skytshelgen

I løpet av denne rundreisen har vi fått sett noen av Spanias mest interessante steder og opplevd en dramatisk og vakker natur. I dag legger vi til Guadalupe og Spanias gamle hovedstad Toledo. Landskapet er i dag på sine områder et vidåpent slettelandskap og utgjør de vestlige delene av det store slettelandet La Macha, der Cervantes lot sin helt Don Quijote utføre sine forvirrende bravader.

Etter cirka 1,5 time ankommer vi til Guadalupe, fortsatt i Extremedura. I dag et lite samfunn men med en stor rolle i Spanias historie. Madonnaen i Guadalupe kom til å få en enorm status i den spansk-katolske verdenen, siden hun ble alle spansktalende lands skytshelgen. Ifølge historiske dokumenter var det i det enormt påkostede klosteret i Guadalupe, som Kristoffer Columbus banebrytende ekspedisjon ble godkjent. I klosterkirken sies det at de første indianerne som spanjolene tok med seg tilbake ble døpt. Vi blir værende her litt for å lære oss mer.

Etter besøket spiser vi lunsj før vi fortsetter nordover mot Toledo, hvor vi ankommer sent på ettermiddagen.

Toledo blir enkelte ganger kalt El Grecos by, og ligger enestående vakkert til på en klippe omringet og beskyttet av elven Tajo. Fra toppen av en klippe kjenner vi igjen et av El Grecos favorittmotiver med Alcázar på avstand i ensom majestet over middelalderbyen.

Etter innsjekking på vårt hotell midt i gamlebyen har du kvelden fri for egne streiftog i denne fascinerende gamle hovedstaden.

Dag 9. Byrundtur i Toledo
Formiddagen vies helt og holdent til Toledo, som er en av Europas mest fascinerende byer. Få byer representerer Spanias historie så bra som Toledo. Rundvandringer til fots på snirklende labyrintiske gater og smug fører den til den uformelige og mektige katedralen med en verdifull kunstsamling i sakristiet. Vi studerer nærmere noen av byens virkelige perler som bl.a. Santo Tomékirken med El Grecos kjente mesterverk «Greven av Orgaz begravelse» og den vakre klosterkirken San Juan de Los Reyes, som ble reist av det «Katolske kongeparet» Isabella og Ferdinand før invasjonen av det muslimske Granada.

Etter vår guidede byrundtur har du resten av dagen fri for egne streiftog. På kvelden venter en avskjedsmiddag på en lokal restaurant.

Dag 10. Avreise til Skandinavia
Avreise til flyplassen for flyreise hjem til Norge.


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r
• Samtlige overnattinger
• 9 frokoster
• 4 lunsjer
• 3 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• Transport ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Skandinavia – Madrid. Fly og transfer. To overnattinger på sentralt hotell i Madrid.

Dag 2
Panoramatur i Madrid med Pradomusèet. Frokost er inkludert.

Dag 3
Madrid – El Escorial – Segovia – Ávila. 165 km. Bytur til fots. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Avila.

Dag 4
Avila – Salamanca. Byrundtur i Avila til fots. 110 km. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Salamanca.

Dag 5
Salamanca – Candelario, Gredos – Jarandilla de la Vera. Bytur i Salamanca til fots. 190 km. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på parador i Jarandilla de la Vera.

Dag 6
Jarandilla de la Vega – Cáceres. 150 km. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Cáceres.

Dag 7
Cáceres – Mérida. 78 km. Bytur i Cáceres og Mérida. Frokost og middag på paradoren er inkludert. En overnatting på hotell i Mérida.

Dag 8
Mérida – Guadalupe – Toledo. 336 km. Besøk på Guadalupeklosteret. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Toledo.

Dag 9
Bytur til fots i Toledo. Frokost og middag er inkludert.

Dag 10
Toledo – Skandinavia. Transfer og flyreise. Frokost er inkludert.

Spania

Innbyggere 46,6 millioner
Flateinnhold 504 782 km²
Valuta Euro
Religion Katolikker 82 %, agnostiker og ateister 14 %, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1 %, øvrige ca. 2,7 %
Språk Spansk/kastiliansk, katalansk, galisisk og baskisk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Fly Oslo – Madrid t/r. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet. Flyselskapets tidtabeller kan endres og ankomsten til Madris kan være fra tidlig ettermiddag til sen kveld. Vennligst sjekk flytidene på billetten din.

Valuta
Euro (EUR). De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Minibanker finnes. Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Driks
Driks er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 60 EUR per person i begynnelsen av reisen, og tar seg av fordelingen mellom sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonal ved felles måltider med mer.

Klima og bekledning
Det spanske høylandet ligger høyt over havet og tidlig om våren kan det være kjølig om morgener og kvelder, noen ganger under 0 grader. Det gjelder først og fremst de første 5 dagene. Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Hotell og program
Alternative hoteller kan forekomme. På visse avreiser kan dagsprogrammet komme i en annen rekkefølge på grunn av helligdager eller andre hendelser som kan påvirke besøk og aktiviteter.

Hotell/overnatting

Kommentarer

Alternative, men likeverdige hoteller kan forekomme.

Inkludert i alle våre reiser

  • TEMAs reiseledere
  • Nøye utvalgte fly & hotell
  • Utvalgte måltider
  • Inngangsbilletter ifølge program
  • Sikkerhet gjennom reisegaranti
  • Komfortabel gruppestørrelse
  • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.