PatagoniaFra Buenos Aires til Ildlandet

Patagonia i det sørlige Argentina og Chile forener et område med et vekslende klima og et naturlandskap som er blant verdens vakreste.  Mange turister, eventyrere, fotografer og forfattere tiltrekkes av dette området. Reisen tar oss til de mest spektakulære plassene som Perito Moreno, Torres del Paine, Ildlandet og Ushuaia. Vi starter og slutter i tangoens hovedstad Buenos Aires. 

Reisefakta

Land: Argentina, Chile

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 15 dager

Størrelse på gruppen: 15-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Isbreen Perito Moreno i Los Glaciares
 • Nasjonalparken Torres del Paine
 • Ildslandets øde skjønnhet
 • Ushuaia - verdens sørligste by
 • Buenos Aires puls

Dagsprogram

Dag 1. Avreise til Argentina

Avreise fra Skandinavia til Buenos Aires.

Dag 2. Tangoens hovedstad
Ankomst Buenos Aires der TEMAS reiseleder venter med buss. Dagens planlagte program er delvis avhengig av ankomsttiden. Hvis vi ankommer tidlig om formiddagen, innleder vi umiddelbart med en panoramabytur i denne herlige storbyen som ble grunnlagt på 1500-tallet, beliggende mellom Pampas i sør og Rio de la Plata i nord.

De sentrale delene av Buenos Aires har beholdt den opprinnelige sjakkrutemønstrede byplanen. Gjennom århundrene har bydel etter bydel blitt til etter hvert som innvandringen har økt, og det er nettopp disse, barrioene, som i stor grad utgjør byens sjarm.

Buenos Aires ligner ikke på noen annen søramerikansk by, ettersom de selvbevisste innbyggerne ser ut til å ha en stor ambisjon om å være mer europeiske enn europeerne selv. Vi ser noen av byens viktigste ikoner, som Casa Rosada, katedralen, de elegante overklasseområdene i Recoleta og havnekvartalet La Boca.

Resten av dagen er fri til hvile og egne aktiviteter frem til velkomstmiddagen.

Dag 3. Fridag
Fridag i Buenos Aires. Her finnes det severdigheter for alle interesser. Hør med reiselederen.

Temareiser kommer også til å tilby noen ekstraaktiviteter. Se "Viktig om reisen".

Dag 4. Fly til Patagonia
Morgenfly til byen El Calafate med en flytid på drøye tre timer. Vær oppmerksom på at flytidene kan endres med kort varsel.

El Calafate, kalles Calafate, uten bestemt artikkel. Byen ligger ved den sørlige bredden av innsjøen Lago Argentino, i provinsen Santa Cruz, i argentinske Patagonia, og er en naturlig inngangsport til nasjonalparken Los Glaciares. Etter innsjekking på hotellet, er resten av kvelden fri til egne opplevelser.

Dag 5. Perito Moreno, den snakkende isbreen
Vi vier hele dagen til en utflukt til nasjonalparken Los Glaciares, der en av landets store attraksjoner befinner seg, isbreen Perito Moreno.

Fra Calafate reiser vi med buss gjennom nasjonalparken Los Glaciares. Vi gjør et lengre stopp ved et utsiktspunkt med praktfull utsikt mot isbreen Perito Moreno, som er cirka 1 kilometer bred og 80 meter høy. Den er mest sannsynlig den eneste isbreen i verden som fortsatt "lever". Den fortryllende stillheten blir av og til avbrutt av buldring som oppstår når issøyler eller isvegger raser ned i sjøen før de flyter bort som isfjell. Det er ikke uvanlig at besøkende sitter som forhekset i timevis og bare ser ut over isbreen og av og til hever en stille applaus, når isbreen "snakker". For å gjøre dagen fullkommen blir vi med på et "isbrecruise", cirka en time, på Lago Argentino frem til Perito Morenos sørlige side.

Dag 6. Isbresjøer og isfjell
I dag ser vi flere av de mest kjente isbreene i områder under en heldagsutflukt med båt fra Punta Brandera, cirka 50 kilometer fra Calafate. Skipet tar oss forbi isfjell og skiftende nyanser av snøhvitt til dypblått frem til den cirka 30 meter høye isbreen Uppsala, oppkalt etter den svenske universitetsbyen.

Før vi begynner på reisen tilbake til hotellet igjen blir det tid for lunsj.

Vi er tilbake i Calafate sent om ettermiddagen.

Dag 7. Fra Argentina til Chile
Vi forlater Calafate etter frokost og begynner bussreisen til Puerto Natales i Chile, der vi skal overnatte. Reisen tar cirka 4–4,5 timer. Det særpregede og karrige landskapet strekker seg mot horisonten i øst og Andesfjellene i vest. Her lyser menneskene virkelig med sitt fravær. Patagonia er et av Amerikas minst befolkede områder.

Vel fremme i den lille byen Natales sjekker vi inn på hotellet vårt. Resten av dagen og kvelden er fri til egne aktiviteter.

Da de første europeerne kom hit, møtte de kawesqarindanere som antageligvis har levd her i mange tusen år. De europeiske innvandrerne var tyskere, engelskmenn, walisere, skotter, kroater, grekere, italienere og spanjoler. Den gang var det saueavl og ull som var den største inntektskilden. I dag har turismen fått en viktig rolle i den lille byens økonomi. Puerto Natal har en befolkning på cirka 21 000 innbyggere.

Dag 8. Gigantiske gomlere og verdensarven Torres del Paine
Hvis noe naturområde kan kalles for Patagonias store juvel eller krone, så er det uten tvil nasjonalparken og verdensarven Torres del Paine, som ligger cirka 60 kilometer nord for Puerto Natales. Det er dit vi skal i dag, men først gjør vi en avstikker og besøker Milodóngrotten på veien. Dette naturmonumentet består av tre grotter. Den største av disse, som er 200 meter dyp, ble oppdaget i 1896. Her ble det funnet hud, ben og andre rester av et utdødd pattedyr, Milodonoen (mylodon, darwini), en plantespiser og slektning til dovendyret og maurslukeren – men gigantisk i sammenligning med disse. Den kunne veie opptil 3 tonn. Hvorfor den ble utryddet for cirka 10 000 år siden er nok avhengig av flere faktorer. Både vulkanutbrudd og klimaforandringer har blitt nevnt som mulige årsaker.

Etter et kort kaffestopp fortsetter vi til nasjonalparken Torres del Paine. Her kan man ikke annet enn å forundre seg og bli overveldet over hvor vakkert naturen stiller ut kunstverkene sine: Laguna Amarga og Portería Sarmiento. Langs veien ser vi innsjøene Nordenskjöld og Pehoe, og med litt flaks også grupper av guanakoer og nanduer. Vi gjør flere stopp og kortere spaserturer til steder som vakre Salto Grande. I Camping Pehoe tar vi et frivillig lunsjstopp med praktfull utsikt over de såkalt Painehornene, Cuernos del Paine.

Deretter fortsetter turen til isbreen Gray. Her tar vi en spasertur på en snau time over elven Pingo via en hengebro for å komme frem til Mirador Gray. Herfra kan vi nyte utsikten over et innsjøområde fullt av isflak fra isbreen Paine Grande.

Sent om ettermiddagen drar vi tilbake til hotellet i Puerto Natales.

Dag 9. Kosmopolitisk by
250 kilometer sør for Puerto Natales ligger havnebyen Punta Arenas. Dette er dagens reisemål. Punta Arenas er den viktigste byen i hele regionen. Byen regnes som en global innkjøpsport til det antarktiske kontinentet. Ikke mindre enn 15 nasjoner har sin basehavn her, og rundt 30 ønsker å lokalisere polarforskingen sin ved Antarctic Centre og universitetet Magallanes, som i fremtiden vil ha plass til over 500 forskere. På grunn av dette prosjekteres byen som et vitenskapssentra med høy kompetanse.

Punta Arenas ligger mellom de to største ferskvannsreservoarene i verden, Antarktis og Campos de Hielo Sur.

Før Panamakanalen ble åpnet i 1914, var Punta Arenas den viktigste havnen mellom Stillehavet og Atlanterhavet. Dette skapte forutsetningene for den kosmopolitismen som fortsatt råder her og har bidratt sterkt til det europeiske preget på byens sentrum.

Punta Arenas er chilenske Patagonias største by med cirka 120 000 innbyggere. Livskvaliteten fremstår som den beste i hele Chile.

Nattelivet er også viden kjent. Dessuten kan de skryte av den beste shoppingen i Chile takket være skattereduksjonen i den såkalte zona franca.

Økonomien er basert på sjøfart, sauehold, olje- og gassutvinning.

Kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 10. Indianernes og ildenes land
I dag tar vi turen til verdens sydligste by, Ushuaia på Ildlandet. Den lille byen, cirka 60 000 innbyggere, ligger ved Beaglekanalen, oppkalt etter skipet som Charles Darwin seilte gjennom kanalen i 1832.

Ildlandet, Tierra del Fuego, deles av Chile og Argentina og består av flere øyer, og på den største, Isla Grande de la Tierra del Fuego, ligger Ushuaia.

Det var portugisen Fernão de Magalhães (Ferdinand Magellan) som under spansk flagg var den første europeeren på disse breddegradene, året var 1520. Øyene var bebodde av jeger- og samlerfolk, med eksotiske navn: selk'nam, alakaluf og yágan. De levde av en overflod av landdyr og marine pattedyr, skalldyr og fisk. Ved strendene tente de bål for å koke og tilberede fangsten sin. Disse bålene var synlige langt ute på havet, og det var derfor denne øyverdenen fikk navnet sitt. I dag er disse sydlige indianerfolkene en saga blott, og historien like tragisk som mange andre steder i Amerika.

Reisen er lang, og det vil bli mulighet for å slumre underveis. Landskapet strekker seg ut i all uendelighet i en karrig og streng skjønnhet. Det er naturligvis den unike naturen, som er Ildlandets store ressurs, men følelsen av å befinne seg på en av jordens utposter berører en sterkt. Vi kommer til å være på reisefot det meste av dagen.

Vi ankommer Ushuaia sent om ettermiddagen, tidlig kveld. De første europeere som slo seg ned her blant yáganindianerne var britiske misjonærer. Den mest kjente av disse var Thomas Bridges som bygde det første huset i Ushuaia på 1870 tallet.

Lucas Bridges, Thomas' sønn, skrev senere en meget interessant bok om faren sin og oppveksten blant indianerne. Han lærte seg å snakke yagan like bra som morsmålet engelsk.

I dag bor det nærmere 60 000 innbyggere i Ushuaia, og de fleste lever av fiske, sauehold, gass- og oljeutvinning og økoturisme.

Etter ankomst og innsjekking på hotellet, er ettermiddagen og kvelden fri til egne aktiviteter.

Felles middag om kvelden.

Dag 11. Ildlandets nasjonalpark og straffangenes tog
Den eneste nasjonalparken i Ildlandet, Parque Nacional de la Tierra del Fuego, ligger 12 kilometer vest for Ushuaia, nær grensen til Chile. Her kommer vi tett på en barsk og ofte fiendtlig virkelighet, men også en natur som byr på stor skjønnhet.

Vi kommer til Lapataiabukten og Rocasjøen og ser den kanadiske beverens (implantert i 1948) intrikate byggverk. Samtidig hopper nesten helt uredde kaniner rundt oss, et dyr som har blitt litt av en plage for Ildlandet.

Underveis lærer vi litt mer om den typiske floraen og faunaen – til en viss grad ikke helt ulik vår egen nordiske natur når det gjelder endemiske og unike dyrearter.

Etter besøket i nasjonalparken går vi på "Toget til verdens ende". Toget transporterte straffanger fra fengselet i Ushuaia til skogene vest for tettstedet for å hugge tømmer og ved. I dag kjører vi 7 kilometer på denne smalsporede jernbanen og får oppleve en del av en historie som ikke ligger så langt tilbake i tid mens toget tar oss gjennom det fantasieggende og vakre landskapet.

Resten av dagen er fri til egne aktiviteter.

Dag 12. Fridag ved verdens ende
Fridag i Ushuaia for egne aktiviteter.

Dag 13. Tangoshow
Avreise til Buenos Aires med fly. Frem til middagen er det tid på egen hånd til egne aktiviteter.

Kvelden avsluttes med en tangoforestilling med middag inkludert drikke.

Dag 14. Hjemreise
Fridag frem til avreise. Transport og fly til Skandinavia.

Dag 15. Ankomst Skandinavia
Ankomst Skandinavia.


Dette er inkludert i reisen

• Flyg t/r Buenos Aires

• Alle overnattinger
• 13 frokoster
• 1 lunsj 
• 3 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMA-reiseleder 

REISE FAKTA

Dag 1.

Skandinavia – Buenos Aires. Fly til Buenos Aires. Flymåltider er inkludert.

Dag 2.
Ankomst og transport. Byrundtur. Flymåltider og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i sentrale Buenos Aires.

Dag 3.
Fridag. Frokost er inkludert.

Dag 4.
Buenos Aires – El Calafate. Transport og flyreise. Frokost er inkludert. Tre overnattinger på hotell i El Calafate.

Dag 5.
Heldagstur i Nasjonalparken og båttur på Lago Argentino. Buss 200 km. Frokost er inkludert.

Dag 6.
Isbrecruise. Buss 100 km. Frokost og lunsjpakke er inkludert.

Dag 7.
El Calafate – Puerto Natales. Buss 272 km. Frokost er inkludert. To overnattinger på hotell i Puerto Natales.

Dag 8.
Heldagsutflukt til Torres del Paine med Milodóngrotten. Buss 115 km. Frokost er inkludert.

Dag 9.
Puerto Natales – Punta Arenas. Buss 248 km. Frokost er inkludert. En overnatting på hotell i Punta Arenas.

Dag 10.
Punta Arenas – Ushuaia. Buss 625 km. Frokost og middag er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Ushuaia.

Dag 11.
Utflukt til nasjonalparken Ildlandet. Buss 30 km. Togreise. Frokost er inkludert.

Dag 12.
Fridag. Frokost er inkludert.

Dag 13.
Ushuaia – Buenos Aires. Transport og flyreise. Frokost og middag med show er inkludert. En overnatting på hotell i Buenos Aires

Dag 14.
Buenos Aires – Skandinavia. Transport og flyreise. Frokost og mat på flyet er inkludert.

Dag 15.
Ankomst Skandinavia.

Argentina

Innbyggere 44 millioner
Flateinnhold
2 766 890 km² 

Valuta Argentinsk peso (ARS) 
Religion Majoriteten er katolikker
Språk Offisielt språk er spansk; italiensk og noen indianerdialekter, for eksempel guaraní snakkes også. 

Chile

Innbyggere 18 millioner
Flateinnhold 756 945 km²
Valuta Peso
Religion Katolisme, voksende protestantisk bevegelse
Språk Spansk er det offisielle språket. De mest talte indianerdialektene er quechua og mapuche

Viktig om reisen

Prisen inkluderer:
Flyreise Buenos Aires t/r via Frankfurt, øvrig transport i følge program, del i dobbeltrom, måltider, utflukter og entréer i følge dagsprogrammet hvis ikke annet er oppgitt.

Programendringer- alternative hotell: 
Visse avganger kan ha alternative hotell, noe som kan påvirke innholdet i programmet hvis alternativt hotell ligger i en annen by/område. TEMA gir beskjed om dette i god tid før avreise hvis det skulle forekomme. 

Ekstrautflukter:

Buss- og båtutflukt til Tigredeltaet. Halvdagstur.

Vi reiser gjennom Buenos Aires nordlige deler til Tigre, der vi går ombord på katamaranen ogh navigerer i Paranás fascinerende elvedelta og kanalsystem. Utflukten viser opp en helt annen side av Buenos Aires med øyer, små fiskelandsbyer og elegante feriehus.

Pris: Cirka 60 USD per person. Betales med kort eller kontant till lokalguiden.


Klær og utstyr:
Komfortable fritidsklær passer bra på dagsturene. En vind (og vann)tett jakke og en varmere genser kan være bra å ha for tidlige morgener og kjøligere kvelder. Solbriller, kamera og lader. 

Atmosfæren på våre hotell er ganske uformell.

Driks:
Er ikke inkludert. Vi anbefaler å beregne 90 USD per person, og for å gjøre dette på enkleste måte betales dette inn til TEMA reiseleder på plass. Reiseleder tar seg av fordelingen i løpet av reisen. 

Øvrig:
Vi reiser i malariafrie områder under hele reisen. For eventulle vaksiner og helse kontakt din lege eller vaksinasjonskontor. 

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.