Peru - de store høydepunktene

Det er ikke bare inkariket som har etterlatt spor etter seg i Peru. Store skatter som den overdådig dekorerte kirken i Andahuaylillas finner man også her. Vi besøker Inkas hovedstad Cusco, saltproduksjonen i Maras og de flytende øyene Uros i Titicacasjøen. En togreise til den skjulte byen Machu Picchu er et annet høydepunkt på denne rundreisen som går fra de tidligste indianerkulturene til dagens Peru .

Reisefakta

Land: Peru

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 11 dager

Størrelse på gruppen: 16-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Byrundtur i Lima
 • Cusco
 • Utflukt til Moray og Maras
 • Togreise til Machu Picchu
 • Båttur på Titicaca

Dagsprogram
2022-2023

Dag 1 – Avreise til Peru

Avreise på morgenen med fly via Amsterdam mot Sør-Amerika og Lima. Ankoms på kvelden lokal tid.

Dag 2 – Byrundtur i Lima

På formiddagen gjør vi en kortere byrundtur i det sentrale og koloniale Lima. I den koselige bydelen Miraflores (hvor vi bor) gjør vi et stopp ved utsiktsplassen Parque del Amor, der vi har en strålende utsikt over Stillehavet.

På vår panoramatur i Perus hovedstad får vi et bra bilde av denne sør-amerikanske metropol. Vi besøker noen av byens ikoner og interessante plasser, blant annet Huaca Pucllana – et stort arkeologisk område midt i byen fra den såkalte Limakulturen. I Limas historiske sentrum besøker vi palasset Casa Aliaga som tilhørte Limas grunnlegger Jerónimo de Aliaga y Ramírez.

Besøk på Larco museet, et av Latinamerikas mest komplette med en enestående samling av kulturskatter fra Peru. Etter besøket blir det lunsj og på kvelden middag.

Dag 3 – Flyreise til Cusco, Inkarikets hovedstad

I dag forlater vi Perus hovedstad Cusco. Men først skal vi lære oss å lage to av det peruanske kjøkkenets nasjonalretter: ceviche og lomo saltado. Vi begynner i mathallen og gjør oss kjent med det rike utvalget av ulike delikatesser. Det peruanske kjøkken har den senere tiden erobret verden. Det er et elegant og balansert kjøkken som byr på spennende smaker og vakre opplegginger. I dag finner man peruanske restauranter i de fleste hovedsteder over hele verden.

Våre egne retter blir vår lunsj, og etterpå drar vi til flyplassen for å reise videre til Cusco.

Byen er en merkelig blanding av inkarikets kultur og spanske koloniale bygninger. Ingen andre steder i Peru kan man kjenne inkarikets nærvær som i Cusco, der gammelt byggemateriale fra inkatempler blandes med kolonitidens typiske bygninger. Folkelivet i Cuzco bidrar også sterkt til å fremkalle svunne tider. Den indianske avstammingen blant befolkningen er påtagelig.

Kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 4 – Rundtur i Cusco

I dag studerer vi nærmere den fascinerende byen Cusco, bygget på ruinene av inkaimperiets hovedstad. Byen var opprinnelig bygget i form av en puma, et av indianernes hellige dyr.

Cusco var i sin tid den mektigste byen på kontinentet og kan sammenlignes med andre mektige byer i vår historie som Kairo, Athen og Roma. Merkelig nok ser man utenlandske besøkende som kun reiser igjennom og går glipp av denne fantastiske byen, for å ta seg til Machu Picchu. I dag ser byen helt annerledes ut sammenlignet med da spanjolene som hit i 1532, men de mektige ruinene som omgir byen og den velbevarte koloniale bykjernen rundt det sentrale torget Plaza de Armas, gjør Cusco til en av Amerikas vakreste byer.

Ettermiddagen dedikeres til Cuscos inka og koloniale rikdommer. Vi starter med Koricancha, også kalt Soltempelet, som vitner om inkafolkets avanserte byggeteknikk. I dag gjenstår bare en brøkdel av dette tempelet, noe spanjolene skildret som overnaturlig vakkert og umulig å beskrive. Vi rekker også å besøke katedralen ved Plaza de Armas, med utsøkte religiøse malerier av lokale kunstnere.

Før vi vender tilbake til hotellet stopper vi ved et kunsthåndverkssentrum hvor vi kan beundre sølv- og trearbeider av lokale håndverkere.

På kvelden venter en middag med spennende oppvisning i musikk og dans.

Dag 5 – Tradisjonell tekstil, planteskole og gourmétsalt

Vi forlater Cusco etter frokost og reiser nordover mot Urubamba, hvor vi overnatter på et koselig hotell.

Vårt første stop er i den lille landsbyen Chinchero. Her gjør vi oss kjent med et tradisjonelt håndverk som har overlevt moderne teknikker. Vi får blant annet se lokale kvinner som vever ulike typiske tekstiler.

Ovenfor Urubamba, i fjellskråningene, ligger to meget interessante steder, Moray og Maras. I Maras framstiller man salt på samme måte man gjorde allerede langt før inka. Saltet er veldig populært og brukes av gourmetkokker i Peru.

Moray forundret arkeologer i lang tid. Her fant man på 1930-tallet store sirkulære konstruksjoner i terrasser. I dag vet man at de ble brukt som planteskole og hvor man eksperimenterte med dyrking av forskjellige vekster, som mais, potet og kokabusken. Man tror til og med at man på forskjellige måter lyktes med å beregne innhøstingene på eksisterende jordbruk i regionen.

Landskapet rundt er fruktbare jordbruksområder omgitt av snødekte fjell. Konstruksjonene viser en stor oppfinnsomhet, og omgivelsene er vakre. Etter besøker her venter en god lunsj på en lokal restaurant i nærheten.

Resten av ettermiddagen ledig.

Dag 6 – Heldagsutflukt til Machu Picchu

En av reisens store høydepunkter står i dag på programmet: en heldagsutflukt til Machu Picchu.

Vi innleder med en fascinerende togreise mot Machu Picchu. Toget følger elven Urubamba, omgitt av høye fjell, noen med snø på toppene, til det lille samfunnet Aguas Calientes. Herfra tar vi bussen videre til den arkeologiske delen av Machu Picchu, inkafolkets siste feste og by, som i mange århundrer lå skjult i Andesfjellenes tette vegetasjon frem til forskeren Hiram Bingham nesten snublet over den i 1911. I løpet av årene som fulgte ble Machu Picchu undersøkt av en arkeologisk ekspedisjon fra Yale-universitetet. Da conquistadorene aldri oppdaget Machu Picchu på dens utilgjengelige høyde over elven Urubambam, finner du i dag byen i en beundringsverdig god stand. Trapper, palass, tempel, terrasser, tårn og kilder vitner om inkafolkets høytstående kultur.

Etter en uforglemmelig opplevelse vender vi tilbake til Aguas Calientes for lunsj, og deretter tilbake til Cusco med tog og buss.

Dag 7 – Bussreise til Titicaca

En spennende bussreise venter til verdens høyest beliggende, farbare sjø - Titicaca. Vi bor to netter i byen Puno, som ligger ved den berømte sjøens vestre bredd.

Vi gjør flere stopp underveis bl.a. i det lille andinske samfunnet Andahuaylillas, kjent for sin flotte koloniale arkitektur, men først og fremst for den meget vakre kirken San Pedro de Andahuaylillas fra begynnelsen av 1600-tallet. Den har gjort et så sterkt inntrykk på de besøkende at den har fått tilnavnet Sør-Amerikas Sixtinske kapell.

Vi fortsetter til det imponerende arkeologiske området i Racchi som blant annet er kjent for sitt tempel Viracocha. Naturen slutter aldri å fascinere. Vi er høyt over havet og landskapet er karrig. Under fortsettelsen av reisen stopper vi ved veiens høyeste punkt Abra La Raya. Her er vi over 4 338 moh.

Nå er det ikke lenge igjen til en av rundreisens virkelige høydepunkter, Titicacasjøen. Men først må vi gjennom byen Juliaca. Om Cusco er Perus kanskje vakreste by med sine elegante koloniale bygninger, så er nok Juliaca den styggeste. Det er ikke mange hus som er ferdigbygget med utstikkende armeringsjern som som rufsete koster opp mot himmelen. Ikke vakker men sikker heller ikke kjedelig. Veistøvet virvler opp på de tørre og uasfalterte gatene. Juliaca har rykte på seg på å være sentrum for hele regionens smuglertrafikk.

Resten av kvelden ledig fram til middagen som serveres på hotellet.

Dag 8 – Båtutflukt på Titicaca

I dag blir det utflukt med båt på jordens høyest beliggende, seilbare sjø. Vi starter med Taquile som har fått Unescos verdensarvstatus for sin kultur, tekstiler og orale tradisjoner, noe som går helt tilbake til tiden før Inka. Her besøker vi Huayllano-indianerne og får oss en leksjon i håndverk og jordbruk. Besøket på Taquile avsluttes med en tradisjonell lunsj. Deretter seiler vi videre til Urosindianernes flytende sivøyer. Her kjenner du hvordan marken gynger under deg, samtidig som du kan se inn i primitive sivhytter. Også indianernes båter, som benyttes i hverdagsfisket, er bygget av siv.

Frem till middag er resten av dagen fri.

Dag 9 – Flyreise til Lima

I dag reiser vi tilbake med fly til Lima, der vi startet vår reise. Etter innsjekking på hotellet har du resten av dagen fri for egne aktiviteter. Be gjerne reiseleder om tips på hva som kan gjøres.

Dag 10 – Hjemreise

Fri frem til avreisen til flyplassen

Dag 11 – Ankomst Norge

Ankomst til Amsterdam for videre fly mot Skandinavia.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Peru
• Samtlige overnattinger
• 9 frokoster
• 6 lunsjer
• 4 middager
• Inngansbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1.

Skandinavia – Lima. Flyreise og transfer til hotellet. Buss 18 km. Flymåltider er inkludert. To overnattinger på hotell i Lima.

Dag 2.

Byrundtur med Huaca Pucllna, Casa de Aliaga og Museo Larco Herrera. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 3.

Lima – Cusco. Besøk i mathall. Matlagingskurs og lunsj. ransfer og flyreise til Cusco. Frokost og lunsj er inkludert. To netter på hotell i Cusco.

Dag 4.

Byrundtur i Cusco. Frokost og middag med tradisjonell dans og musikk er inkludert.

Dag 5.

Cusco – Chinchero – Moray, Maras – Urubamba. 90 km. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Valle Sagrado.

Dag 6.

Urumba – Machu Picchu – Cusco. Besøk på Machu Picchu. Togreise og buss. Buss 120 km, tog ca. 1,5 time x 2. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Cusco.

Dag 7.

Cusco – Andahuaylillas – Pukará – Puno. 390 km. Frokost, lunsj og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Puno.

Dag 8.

Heldagsutflukt på Titicacasjøen med øyene Taquile og Uros. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 9.

Puno – Lima. Besøk på Sillustani. Transfer og flyreise til Lima. Buss 95 km. Frokost er inkludert. En overnatting på hotell i Lima.

Dag 10.

Lima – Skandinavia. Transfer og flyreise. Buss 17 km. Frokost og mat på flyet er inkludert.

Dag 11.

Ankomst Skandinavia .

Peru

Innbyggere 32,5 milloner
Flateinnhold 1 285 216 km²
Valuta
Sol
Religion Katolisme, små minoriteter av protestanter og utøvere av tradisjonelle lolale religioner
Språk
Spansk, quechua og aymará er offisielle språk, spansk er størst, største indianerpråk er quechua

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Flyreise t/r Lima, øvrige innenriks flyreiser og øvrige transporter ifølge program, del i dobbeltrom, måltider ifølge program, TEMAs reiseleder, entreèr og utflukter i følge program om ikke annet angis.

Valuta
Ta med en mindre reisekasse for de første dagene i US-dollar, en del i små valører. Det går ellers bra å benytte de fleste kreditt- og betalingskort på hotell, restauranter og i større og velrennomerte butikker. Man kan gjøre kontantuttak i de fleste minibanker med Visa og Mastercard. For øvrig er det lokal valuta som gjelder.

Øvrige utgifter du kan regne med er for eventuelle måltider som ikke er inkludert i reisens pris, drikke til måltidene, forfriskninger, frivillige ekstrautflukter, privat driks samt eventuelle souvenirinkjøp. De vanligste måltidsdrikkene er øl, mineralvann, vin (Peru produserer utmerkede viner) og brus.

Når det gjelder shopping kan Peru bl.a. tilby plagg av lama- og alpakkaull, håndlagde tekstiler, indiansk kunsthåndtverk, skinnarbeider, sølv- og gullsmykker samt de meget vakre indianske alterskap (såkalte retablos) fra provinsen Ayacucho. Tenk på alt dette når du beregner din reisekasse.

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Driks

Driks er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 50 USD per person i begynnelsen av reisen, og tar seg av fordelingen mellom sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonal ved felles måltider med mer. 

Klima

Peru har jevnt klima året rundt med ørkenklima langs kyststrekningen fra Lima til Arequipa. Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Klær og utstyr

På det såkalte Altiplano oppe ved Titicaca-sjøen samt i Cusco på kveldene kan et varmt ullplagg være bra å ha med seg. På flyplasser med luftkondisjonering og om bord på fly er også tilfeller der dette klesplagget kan komme godt med. Atmosfæren i byene er veldig uformell og slips benyttes stort sett kun av forretningsmenn i kontortiden.

På dagene beveger du deg enklest i lette, behagelige bomullsklær. Ta dog gjerne med et lett antrekk eller kjole å bytte til på kvelden. Gode og behagelige sko for spaserturer i byer og på landsbygden anbefales.

Ved Titicacasjøen, cirka 4 000 meter over havet, og til en viss grad i Cusco, 3 310 meter over havet, kan du kjenne på at du er i høyden i form av et lett trykk over brystet, svak hodepine eller pustebesvær. Dette er helt normalt og kan lindres med druesukkertabletter, som man kan kjøpe i Peru. Man unngår høydesyken først og fremst gjennom å ta det med ro, gå sakte og unngå brå bevegelser.

På grunn av den tynne luften er solen på høyplatået meget sterk. Du bør derfor ha med deg en solhatt, solkrem og leppepommade med høy solfaktor.

Ta gjerne med en kikkert og insektmiddel for besøket i Machu Picchu (jungelklima). Ta også med godt med våtservietter, slik at du unngår eventuelle mageproblemer, ved at du vasker hendene ofte.

Øvrig
Dersom du har hjerteproblemer, bør du konsultere en lege før avreise.

I de større byene er lommetyver veldig vanlig. TEMAs reiseleder vil informere ytterligere om dette. For den valuta som du ikke har innlåst i din safe, bør du ta med en bra lommebok (gjerne som kan henge rundt halsen innenfor skjorten/blusen) samt aldri bære verdisaker i lommene. Armbåndsur og smykker bør du unngå å bære på deg i store byer og folkesamlinger.

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.