Nyhet

Sør-Marokkos perlerI blendende vakker natur

Opplev Atlasfjellenes fjellbyer som formidler en følelse av lugn og ro. Ceder og graner kroner i høydene mens dadel- og oliventrær vokser nede i dalene. Landsbyen Merzouga som ligger midt i sanddynene byr på verdens vakreste soloppgang. Rundreisen avsluttes med et besøk i Marrakech som byr på et livlig folkeliv og en orientalsk atmosfære. 

Reisefakta

Land: Marokko

Reisetype: Rundreise

Reiselengde: 11 dager

Størrelse på gruppen: 18-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Fjellpasset Tiz´n Tischka
 • Ait Ben Haddou
 • Todrakløftens loddrette fjellvegger
 • Saharas sanddyner
 • Magiske Marrakech

Dagsprogram
Høsten 2018/Våren 2019

Dag 1- Ankomst.
Ankomst Marrakech- Marokko. Når vi har hentet vår bagasje går vi til nærmeste utgang. Her møtes vi av TEMAs reiseleder før vi setter oss på bussen til hotellet. Inget felles program før middag på hotellet.

Dag 2- Høye Atlasfjellene. Vi forlater Marrakech med buss og begir oss opp i de mektige Atlasfjellene. Reisen tar oss opp i den høyeste fjellpasset i Marokko, Tiz'n Tischka som ligger på 2 260 moh. Ikke langt unna reiser Toubkalmassivet seg, med landets høyeste topp på 4 167 moh. I dette massivet ligger Afrikas høyest beliggende skianlegg, Oukaimeden, 3 200 moh og med flere heiser.

Vi inntar vår lunsj i landsbyen og drar senere til dagens sluttdestinasjon, verdensarven Ait ben Haddou, som fungerer som kuliss i mange storfilmer. 

Dag 3- Rosenes dal.
I dag drar vi langs Dadesdalens mange oaser og på de tusen borgers (kasbohrnas) vei. Vi passerer Kelaat M'Gouna med sine avlinger av Damascenerroser. De vakre blomstene på denne taggete busk brukes i  i utallige lands kjøkken. Kronbladene brukes til infusioner, desserter, spiselige dekorasjoner og mye annet. Det utvinnes til og med eteriske oljer og rosevann av disse bladene. Her får man mulighet til innkjøp!

Vi drar innom Todra-kløften med sine flere hundre meter loddrette fjellvegger. Området har spektakulære og dramatiske utsikter over raviner og fjellandskap.

Nå gjenstår reisen ned til Saharas sanddyner. På veien dit kan vi se restene av et gammelt vanningssystem som ble brukt for å bygge ut oasene. Når man ikke lengre hadde slaver man kunne tvinge ned i de trange rørene, forsvant bruket  og oasene gikk tilbake til sin naturlige størrelse. 

Omsider kommer vi frem til  vårt hotell som ligger i utkanten av de mektige sanddynene. Her bytter vi kjøretøy fra jeep til ørkenens skip- dromedaren. Vi tillpasser programmet etter solens ned- og oppgang. For de som vil er det mulig å ri på dromedar, eller man kan spasere og nyte av sanddynenes vakre variasjon. Her blir vi to netter så det blir mulighet for å se solen gå opp og ned en gang til.

Dag 4- Saharas sanddyner.
Vi drar ut i Sahara i våre firehjulsdrivne biler. Her får vi mulighet til å møte nomaders naturlige vei. Ledig ettermiddag hvor man kan slappe av ved svømmebassenget, ri mer dromedar eller vandre i de nærliggende sanddynene.  

Dag 5- Rissani. Alnif.
Vi begynner dagen med et besøk på det lokale markedet i Rissani. Her fantes det en karavanleir i over tusen år. Rissani er den dag i dag et viktig kommersiellt sentrum. Her vandrer du blant velduftende krydder, dadler, grønnsaker og annet spennende. Dagens kongedynasti, Alaouiterne, har sin opprinnelse i regionen. Her ligger mange forfedre til dagens regent begravet i såkalte maraboutgraver. 

Vi fortsetter til en liten by som heter Alnif. For de som leter etter fossiler er området rundt landsbyen rene paradiset. Det er unikt når det kommer til å finne utdøde dyregrupper. Disse kalles trilobiter og eksisterte under den tidsepoke i jordens historie som strekker seg fra kambrium til perm. Det eneste sporet av trilobiter som fins i dag er i form av fossil og sporfossil. I Alnif har forskernee funnet fossil etter en 180 millioner år gammel sauropod! Den 9 meter lange og 4-5 tonn tunge kolossen er den eldst kjente sauropeden, og den slår tidligere rekordinnehaver med 20 millioner år. Sauropodene var planteetende dinosaurier. Dagens sluttdestinasjon er oasebyen Nkoob. 

Dag 6- Draadalen.
Reisen går videre gjennom fjell- og stenørken som kan oppfattes som månelignende. Til slutt når vi Draadalen med sitt perleband av oaser. Draa-elven, som en gang var Marokkos lengste elv, forsvinner i dag i Saharas utkant. Vi tar et stopp i den gamle karavanbyen Zagora, og lar oss selvfølgelig fotografere ved det klassiske skiltet "52 dager på kamelrygg til Timbouctou".

Etter lunsj fortsetter vi mot Foum Zguid, vår sluttdestinasjon for dagen.

Dag 7- Anti- Atlasfjellene.
I dag drar vi videre gjennom oasene for så småningen komme opp i Anti-Atlasfjellene. Men først passerer vi gjennom Tata som før i tiden var gjennomfartsted for karavaner med slaver fra sør for Sahara. Her fantes et stort slavemarked hvor man fikk hvile ut etter lange og strabasiøse vandringer. vi passerer den lille landsbyen Ait Mensour, berømt for den såkalte Tiossintmeteoren. Denne meteoren falt ned så sent som 2011. Hele fem meteorstener har truffet landsbyen. Disse kan man i dag se på ulike museum, for eksempel på det Naturhistoriske muséet i London. 

Ferden går opp gjennom Anti-Atlas, som ligger på den urgamle afrikanske kontinentplatten. Her ser vi vakre fjellformasjoner i rødaktig granit. 

Dagens sluttdestinasjon er den gamle karavanstasjonen i Taroudant, ofte kalt lille Marrakech. Vi bor i en oaselignende riade like utenfor bymuren.

Dag 8- Taroudant.
Etter en liten spasertur i Taroudant drar vi opp til ytterligere ett av landets høye fjellpass, Tiz'n Test. På veien, som etter hvert kommer til å lede oss til Marrakech, besøker vi Tinmel moskeen som er en viktig plass i landets historie. Etter en vakker ferd gjennom fjellet når vi etter hvert "den sørlige perle" eller "slettens dronning", nemlig den rosa eventyrbyen Marrakech.

Dag 9- Magiske Marrakech.
I dag utforsker vi Marrakech sammen. Felles avskjedslunsj i sentrum (Medinan). Ettermiddagen fri for egne aktiviteter.

Dag 10- Ledig dag i Marrakech.
Ledig dag. Du får masse tips av vår TEMA-reiseleder på plass.

Dag 11- Hjemreise.
I dag er det tid for hjemreise. Vi takker for ditt besøk, og ønsker deg hjertelig velkommen tilbake. 

Dette er inkludert i reisen

Fly til Marrakech, t/r
Samtlige overnattinger
10 frokoster

8 lunsjer
8 middager
Entre i følge program
TEMA- reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1.

Skandinavia – Marrakech. Buss flyplassen – hotellet, ca 40 km. En overnatting på hotell i Marrakech. Middag inkludert.

Dag 2.

Marrakech – Tichka - Ait Ben Haddou, ca 110 km i buss + 70 km i firejulsdriven jeep. En overnatting i Ait Ben Haddou. Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 3.

Ait Ben Haddou – Skoura – Eerfoud, ca 295 km i firejulsdriven jeep. En overnatting på hotell i Eerfoud. Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 4.

Eerfoud – Merzouga, ca 34 km i firejulsdriven jeep. Ledig ettermiddag. En overnatting på hotell i Merzouga. Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 5.

Merzouga – Rissani – Alnif – Nkoob, ca 185 km i firejulsdriven jeep. En overnatting på hotell i Nkoob. Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 6.

Nkoob – Tanssikth – Zagora – Foum zguide, ca 215 km i firejulsdriven jeep. En övernattning på hotell i Foum zguide. Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 7.

Foum zguide – Tatat – Igherm – Taroudant, ca 295 km i firejulsdriven jeep. En overnatting på hotell i Taroudant. Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 8.

Taroudant – Tizni ntest – Tinmel – Ouirgane - Marrakech, ca 220 km i firejulsdriven jeep. Tre overnattinger på hotell i Marrakech. Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 9.

Marrakech. Frokost og avskjedslunsj inkludert.

Dag 10.

Ledig dag i Marrakech. Frokost inkludert.

Dag 11.

Hotellet – Marrakech flyplass, ca 40 km med buss. Returfly Marrakech – Skandinavia. Frokost inkludert.

Marokko

Innbyggere: 35,2 millioner
Flateinnhold: 446 550 km²
Religion: Muslimer (mest sunni) ca. 98 %, øvrige ca. 2 %.
Valuta: Marokkansk dirham
Språk: Arabisk, ulike berberspråk, fransk og spansk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Flyreise t/r Marrakech, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Valuta

Marokkanske dirham (MAD)

Les mer under Valutaveksling »

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Driks

Driks er ikke inkludert. Vi anbefaler 464 MAD (400 kronor) til sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonalet ved felles måltider. Betales på plass til vår reiseleder som deretter fordeler det videre.

Klima

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks ww.bbc.com eller www.yr.no.

Bekledning

Siden du er på rundreise med utflukter hver dag, bør du gå med lette og ledige klær, dog med en varm genser og jakke når du befinner deg i de høyere delene av Mellom-Atlas, samt for kjølige kvelder og morgener i innlandet. Regn kan forekomme. En lettpakket regnjakke og en paraply anbefales. Det er viktig å ha behagelige sko med lav hæl og gummisåle til by- og naturvandringer.

Øvrig

Ved ankomst om formiddagen eller tidlig om ettermiddagen er ikke alltid rommene klare. Rommene kan normalt disponeres fra kl.15.00, men dette varierer fra hotell til hotell.

Buss og jeep:

På denne reisen anvender vi buss dag 1-2 og dag 7-8. Dag 2-6 anvender vi oss firehjulsdrivne jeeper. Som vanlig roterer vi på plassene, noe som selvfølgelig også gjelder vår guide som bare kan være på en jeep om gangen.

Viktig informasjon ved ankomst til Marrakech:

Før du stiller deg i kø i passkontrollen skal du ta et innreisekort. Dette passer du på å fylle ut mens du står i kø.

Passmyndighetene vil ha følgende opplysninger:

- Ankomstdato og flynummer til Marrakech

- Etternavn, fornavn, navn som ugift

- Fødselsdato og fødested, nasjonalitet, bosatt i (land)

- Yrke, passnummer og dato passet ble utstedt

- Destinasjon

- Adresse i Marokko: rundreisens første hotell, se dagboken

- Sett et kryss i ruten turisme

Du finner TEMA til venstre i ankomsthallen.

Med reservasjon for endringer.

Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Fly og hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreise

 
XClose