Expedition Namibiamed safari og Victoriafallene

Bli med på en uforglemmelig reise gjennom Namibia, Botswana og Zimbabwe med safarier i verdensklasse. Du får oppleve Namibørkenen, Kalahari og Victoriafallene – noen av Afrikas villeste og vakreste naturområder. Vi reiser i spesialbygde overlandsbusser under litt tøffere og enklere forhold, men bor på utvalgte mellomklassehotell og lodger i naturskjønne omgivelser.

Reisefakta

Land: Namibia, Botswana, Zimbabwe

Reisetype: Safari

Reiselengde: 16 dager

Størrelse på gruppen: 12-18 personer

Visum kreves : Ja

Høydepunkter

 • Namibiørkenen og Sossusvlei
 • Besøk på hereromarked
 • Nasjonalparken Etosha
 • Okavango- og Kwandoelven
 • Victoriafallene

Dagsprogram
2019: 18/2, 18/3, 1/7 

Fra og med 2019 er Expedition Namibia en dag lengre!

Med start i Windhoek, Namibia


Dag 1 – Avreise til Namibia

Fly fra Norge til Windhoek via Johannesburg. I løpet av flyreisen serveres middag og frokost om bord.

Dag 2 – Velkommen til Windhoek

Etter pass- og tollkontroll møtes du av reiseleder og buss. Avhengig av ankomsttid gjør vi en kort byrundtur i den lille hovedstaden Windhoek. Førsteinntrykket av byen er at du har kommet til en liten nord- eller sentraleuropeisk by. Flere historiske bygninger fra århundreskiftet vitner tydelig om den tyske opprinnelsen. Namibia var et tyskt protektorat, Tyske Sydvest-Afrika, mellom 1884-1914. Om kvelden nyter vi en velkomstmiddag og overnatter på et komfortabelt hotell.

Dag 3 – Verdens eldste ørken

Avreise sørover mot et av Namibiaørkenens mest spektakulære naturområder, Sossusvlei, kjent for sine enorme, røde sanddyner. Bussen er en såkalt overlandsbuss, en komfortabel firehjulsdrevet spesialbuss som er laget for tøft terreng med plass til maks 16 personer. De fleste veiene i Namibia er laget av grus og de er godt vedlikeholdt. Overlandsbussene er perfekte for disse forholdene.

Nambiaørkenen er en av de eldste ørkenene i verden – kanskje den eldste – og var ørken allerede for 80 millioner år siden. I sør strekker den seg inn i Sør-Afrika, og i nord inn i Angola over Kuneneelven. Den går 1500 km langs Namibias kyst og er mellom 80–140 km bred. Til tross for det ekstremt harde klimaet eksisterer uvanlig mange levende vesener i disse tilsynelatende ”umulige” omgivelsene – ikke bare insekter og reptiler, men også noen pattedyr, alle godt tilpasset disse ekstreme forholdene. Det blir flere stopp underveis, bl.a. for kaffe og lunsj. Om ettermiddagen ankommer vi ørkenlodgen, der vi overnatter i to netter.

Dag 4 – Sossusvleis røde sanddyner

Vi forlater lodgen tidlig om morgenen for en kort kjøretur til Sossusvlei – et av Namibias geologiske underverk, Vi ankommer når solen står lavt og kontrastene mellom lys og skygge på de røde og enorme sanddynene skaper et magisk lysspill. De høyeste sanddynene er over 300 m høye. Sanden ble i løpet av millioner av år skylt ut i havet av Orangeelven i sør og ført nordover av havstrømmene før bølger og vind første sanden tilbake inn i landet. I dag dekker området en overflate på 45 000 km2. Her går vi en ca. 5 km lang tur og fascineres av skjønnheten i dette ekstreme landskapet. Ikke langt fra lodgen vår ligger det en mektig elveravine, Sesriem Canyon. Vi tar en kort tur til fots her før vi drar tilbake til lodgen.

Dag 5 – Et utrolig sted på jord

Reisen til Atlanterhavskysten gjennom ørkenen byr på fantastisk og nesten uvirkelig vakker utsikt. Med litt flaks får vi kanskje se noen av Namibiaørkenens innbyggere, som struts eller oryxantilopen. Vi gjør et stopp i Walvis Bay, Namibias viktigste fiskehavn. Her snakker de hovedsakelig afrikaans eller engelsk. Walvis Bay tilhørte Sør-Afrika frem til februar 1994 til tross for at Namibia ble selvstendig i 1990. Tidlig om ettermiddagen ankommer vi et fantastisk sted, den tysktalende lille kystbyen Swakopmund, de hvite namibiernes favorittsted for ferie og fritid. Hit kommer også sørafrikanere først og fremst for å fiske, ettersom fiskehavet her regnes som et av de beste i verden. Swakopmund er kanskje ikke det en europeer forbinder med et badested. Havet er iskaldt og har farlige strømmer og seler svømmer rundt i bølgene. Kald tåke feier ofte inn over den lille byen om formiddagen. Dette er et av de tørreste stedene i verden. Nedbøren er mindre enn 12 mm i året. Etter å ha sjekket inn på hotellet gjør vi oss kjent med dette merkelige stedet mellom et iskaldt hav og verdens eldste ørken. Her finner vi tyske bindingsverkshus og verdens beste østers serveres som snacks til ølen som serveres på de lokale ølstuene. I tillegg har de Afrikas beste øl. Kvelden er fri til egne aktiviteter. Ta gjerne en tur til fots og studer noen av de godt bevarte tyske kolonihusene fra forrige århundre, besøk noen av byens museer eller ta en titt i de små butikkene. Kanskje det frister med et besøk i en av ølrestaurantene og prøve den namibiske østersen.

Dag 6 - Ledig dag ved kysten

En herlig dag til egen disposisjon på denne fascinerende plassen mellom ørken og hav. Temas reiseleder gir gjerne tips om aktiviteter.

Dag 7 – Damaraland og hereromarked

Mellom Skjelettkysten i vest og sentralplatået i øst ligger et fascinerende landskap, Damaraland. Denne meget vakre og fjellrike delen av Namibia byr på fantastiske visuelle scenarioer som omgir oss på dagens reise nordover. Inntil Ugabelvens neste alltid tørre elveleiet ligger et lite håndtverksmarked som drives av kvinner. De tilhører Hererofolket, en av Namibias mange folkegrupper og er kjent for sine fargerike tradisjonelle kjoler og hatter. Her kan du kjøpe dukker i "Hererodrakt", halsbånd m.m. - en bra måte å støtte lokalbefolkningen på. Her i Damaraland lever den helt ville ørkenelefanten. Med en god porsjon flaks kan du få se den! Ellers får man nøye seg med de varselsskiltene for elefant som er veldig vanlige i dette området. En av de første europeerne som utforsket denne delen av Afrika på midten av 1800-tallet var den svenske oppdageren Karl Johan Andersson, sønnen til en engelsk bjørnejeger. Demme fascinerende svensken som var født i Värmland skrev flere bøker om sine eventyrlige ekspedisjoner, bl.a. Lake Ngami og The Okavango River. Karl Johan Andersson giftet seg i Capetown og slo seg senere ned i Damarland. På en ekspedisjon i 1867 døde han ved den nåværende grensen mellom Namibia og Angola, der han også ligger begravet. Til tross for de ekstreme forholdene er Damaraland virkelig et paradis for naturelskere. Naturen er kjent for å være et kunstverk i seg selv. På ettermiddagen ankommer vi til lodgen rett utenfor det lille samfunnet Khorixas. Nå får du muligheter til å strekke på beina, og kanskje vil du nyte de høytidelig vakre omgivelsene fra hotellets koselige bassengområde.

Dag 8 - 9 – Etosha nasjonalpark

Dagens reisemål er Etosha National Park. Her bor vi de to første nettene inne i Nasjonalparken. De kommende to dagene kommer du til å utforske Etoshas rike dyreliv, morgen og ettermiddag. Etosha National Park er Namibias mest kjente naturreservat og et av Afrikas største – hele 22 270 km2. I øst dominerer tresavanner mens den vestre delen er mer preget av busker og lave trær.I den sentrale delen av reservatet ligger Etosha Pan, en gigantisk uttørket saltsjø på 4800 km2, som store deler av året glitrer i sølvhvitt. Etosha betyr nettopp stor hvit plass. Enkelte år med høy nedbør forvandles saltørkenen til en 10 cm dyp innsjø som trekker til seg en mengde fugler som flamingoer og pelikaner.I nasjonalparken finnes det mer enn 110 pattedyrarter og nærmere 350 ulike fuglearter. Derav noen sjeldne og truede arter bl.a. svart neshorn, gepard og brun hyene. Afrikas største elefanter finnes også her med en høyde på over fire meter mellom marken og skuldrene. Avstandene er lange og luften er tørre i dette fascinerende landet. Nå kan det være deilig med en stunds hvile. Fremme ved lodgen får du lite fritid, så hvorfor ikke ta et bad i bassenget. Selv dyrene har et eget basseng utenfor den innhegnede lodgen, et vannhull som ofte er godt besøkt og med litt flaks ser vi både elefant og neshorn der.

Dag 10 – Safari i Etosha

I dag forlater vi de sentrale delene av Etosha og fortsetter reisen østover. Vi blir en natt til inne i denne fascinerende villmarken og fortsetter å utforske en av Afrikas mest interessante nasjonalparker.

Dag 11 – Okavangoelven, Caprivi

Tidlig om morgenen forlater vi Etosha og fortsetter den spennende ekspedisjonen nordover og videre østover til den såkalte Caprivi Strip, som har fått navnet sitt etter den tyske offiseren (1890-94) Leo von Caprivi. Han klarte å forhandle seg til denne bemerkelsesverdige ”utveksten” på Namibias ellers kvadratiske grense. Tanken var politisk og kommersiell ettersom de ønsket å komme til Zambesielven som skulle forbinde Namibia med Indiahavet, der den andre tyske kolonien Tanganyika lå. Det viste seg at elven likevel ikke var fremkommelig hele veien, et enormt fossefall lå i veien, Victoriafallene. Men Namibia fikk et stykke land som, i motsetning til andre deler av landet er rikt på vann, betydelig grønnere med et utrolig rikt plante- og dyreliv. Caprivi renner inn mellom Angola i nord og Botswana i sør før den lengre østover møte Zambia og Zimbabwe.

Vi overnatter to netter i Caprivi på to ulike lodger. Første natten bor vi på en lodge ved Okavangoelvens sørlige strand med utsikt inn i Angola der grensen til Namibia går midt i elven. Vel fremme på lodgen sjekker vi inn og rett før skumring glir vi ut på en båttur på Kavangoelven som danner grensen mellom Namibia og Angola. Dette er en av Namibias få helårselver med en rik og frodig vegetasjon. Fuglelivet er overveldende og det finnes masse Tigerfish og Catfish, og under vannoverflatens rofylte speilbilder lurer et av Afrikas mest fryktede rovdyr, krokodillen. Sjansen er stor for at du vil få se ulike arter av Kingfish og hegrer. Båten er åpen med tak og på turen blir vi tilbudt mousserende vin. Resten av kvelden er fri for hvile frem til middagen.

Dag 12 – Kwandoelven

I dag fortsetter reisen i Caprivi østover langs Kwandoelven. Det ekstremt tørre klimaet, men samtidige tilgangen til vann bidrar til at området har fått en enormt rik fauna. Naturreservatene her er unike, ettersom det også bor mennesker her som skal dele plassen med bl.a. elefanter, flodhester og alle de andre dyrene naturligvis. Kwandoelven kommer fra Angola og fortsetter ned gjennom Namibia og Caprivi inn i Botswana. Den bytter navn to ganger, først til Linyanti og senere til Chobe før den forenes med Zambesielven. Fremme ved lodgen som ligger ved Kwandoelvens strand har du fri frem til middagen. Hvis du har lyst kan du, mot betaling, delta på en safari som er organisert av lodgen.Dette blir den siste natten i Namibia, som vi forlater i morgen, da vi reiser inn i nabolandet Botswana ved grenseposten ved Ngoma Bridge. Skandinaviske statsborgere trenger ikke visum.

Dag 13 - 14 – Chobe River

Velkommen til Botswana! Eventyret fortsetter nå i Botswana. Etter å ha krysset grensen fortsetter vi til lodgen vår i de nordøstligste delene av Chobe, like utenfor nasjonalparken ved Chobeelven. Her skal vi bo i to netter. Chobeparkens særtrekk er frodige sletter og tette teakskoger og naturligvis elven som har gitt navn til hele regionen og som skaper forutsetningene for alt liv i denne enorme viltrike delen av sørlige Afrika. Chobeelven er et naturlig vannhull for elefanter og bøfler i tørkeperioden. Ingen andre nasjonalparker i Afrika har større konsentrasjon av elefanter. Etter ankomst er ettermiddagen og kvelden fri frem til middag. Lodgen er utstyrt med alle fasiliteter, inkludert svømmebasseng. Om kvelden den andre dagen er en solnedgangssafari på Chobeelven inkludert Vi anbefaler å ta en morgensafari i parken samme dag ettersom parkavgiften allerede er betalt for den dagen. Prisen for utflukter, aktiviteter, safarier (game drives), som ligger utenfor det ordinære programmet finner du under Viktig informasjon på vår hjemmeside.

Dag 15 – Victoriafallene

Vi sier farvel til Botswana og fortsetter gjennom den travle byen Kasane, der mye av grensetrafikken passerer for videre reise til Zimbabwe. Ved grenseovergangen får vi visum som betales kontant på stedet (ca. 30 USD). Herfra til Victoriafallene tar reisen knappe 2 timer, avhengig av grensetrafikken. Victoriafallene er utvilsomt et av Afrikas mest spektakulære naturscenarioer. Lokalbefolkningen kaller fallene, Mosi-oa-Tunya, tordnende røyk. Røyken som stiger opp fra vannkaskadene er synlig fra lang avstand. Victoriafallene, drøyt 100 m høyt og 1,6 km bredt, er et av de største i verden og med sin tradisjonsrike historie et sted mange setter høyt blant sine minnerike opplevelser. Etter ankomst får du tid til å utforske fallene på egen hånd. Det gjør du på nært hold fra den lille nasjonalparken som ligger på motsatt siden. Parken er en stemningsfull regnskog som vannes av vannrøyken som fra og til ligger over vegetasjonen som tung vanndamp. Her er det lurt å beskytte kameraet med en plastpose. Regntøy kan også være greit å ha hvis du er redd for å bli våt. Fra ulike utsiktsplasser i parken kan du studere og fotografere fossen fra ulike vinkler. Victoriafallene er også navnet på tettstedet ved fossen, og navnet på den internasjonale flyplassen vi reiser hjem fra. Vi overnatter her denne siste natten. Vil du prøve andre aktiviteter som tilbys på stedet så hjelper reiselederen deg med å bestille dette. Priser for utflukter, aktiviteter og safarier som ikke er inkludert i programmet finner du under Viktig informasjon.Ettermiddagen er fri til egne aktiviteter frem til avskjedsmiddagen.

Dag 16 – Avreise til Norge

Formiddagen er fri frem til avreise mot flyplassen. Flyreisen går via Johannesburg og London.

Dag 17 – Ankomst Norge

Ankomst Norge.


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Namibia
• Samtlige overnattinger
• 15 frokoster inkl. flymat
• 14 middager inkl. flymat
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Norge – Namibia. Fly via London og Johannesburg. Mat på flyet er inkludert.

Dag 2

Ankomst Windhoek. Transport. Velkomstmiddag er inkludert. En overnatting på hotell i Windhoek

Dag 3

Windhoek – Sesriem. Buss. Ca. 469 km. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på ørkenhotell.

Dag 4

Utflukt til Sossusvlei og Sesriem Canyon. Frokost og middag er inkludert.

Dag 5

Sesriem – Walvis Bay – Swakopmund. 300 km. Frokost er inkludert. En overnatting i Swakopmund.

Dag 6

Ledig dag i Swakopmund. Frokost inkludert.

Dag 7 - 8

Swakopmund – Ugab River – Khorixas. 450 km. Besøk på hereromarked. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på lodge i Khorixas.

Dag 9

Khorixas – Etosha. Safariturer. 208 km. Frokost og middag er inkludert. To netter på lodge i Etosha nasjonalpark.

Dag 10

Etosha, Okaukuejo – Namutoni. Safari. 134 km. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på lodge i nasjonalparken.

Dag 11

Etosha, Namutoni – Okavangoelven. 430 km. Solnedgangscruise med musserende vin. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på lodge ved Okavangoelven.

Dag 12 - 13

Okavangoelven – Kwandoelven. 402 km. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på lodge ved Kwandoelven, alternativt ved Okavangoelven.

Dag 14

Kwando River – Chobe River, Botswana. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på lodge i Chobe.

Dag 15

Chobe – Victoriafallene, Zimbabwe. Besøk i Victoriafallenes nasjonalpark med guide. 80 km. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Victoriafallene.

Dag 16

Victoriafallene – Norge. Frokost og mat under flyturen er inkludert.

Dag 17

Ankomst Norge.

Namibia

Innbyggere 2 100 000 Flateinnhold 825 418 km² Valuta Namibisk dollar Religion Kristendom (80 prosent protestanter, 20 prosent katolikker), ofte med innslag av tradisjonelle lokale religioner Språk Engelsk er offisielt språk; oshivambo, rukavango, herero, khoisan, lozi, afrikaans, tysk er minoritetsspråk

Botswana

Innbyggere 1 800 000 Flateinnhold 581 730 km² Valuta Pula Religion Tradisjonelle afrikanske religioner, minoriteter av kristne og muslimer Språk Engelsk og Setswana er offisielle språk, men et tyvetalls andre språk forekommer også

Zimbabwe

Innbyggere 13 millioner.Flateinnhold 390.580 km².Valuta Amerikanske dollar (USD).Religion 50 %, kristne 25 %, lokale religioner 24 %, muslimer og andre 1 %.Språk Offisielle språk er engelsk, shona og sindebele.

Dagsprogram
2019: 4/3

Fra og med 2019 er Ekspedisjon Namibia en dag lengre!

Med start i Victoriafallene, Zimbabwe

Dag 1 - Avreise til Victoriafallene

Avreise til Victoriafallene, Zimbabwe. Ankomst følgende dag. Mat på flyet inkludert.

Dag 2 - Velkommen til Victoriafallene.

Etter pass- og tollkontroll blir vi møtt av reiseleder og buss. Visumet fås ved ankomsten og betales i dollar (ca 30 USD). Vi har samme buss under hele reisen. Det er en såkalt Overlandbuss, en firehjulsdriven spesialbuss med god plass til beina og perfekt for de forholdene vi kommer til å befinne oss i. De fleste veiene er gjort av makadam og er stort sett av bra kvalitet. Det er plass til maks 16 passasjerer.

Victoriafallene er utvilsomt et av Afrikas mest spektakulære naturscenarioer. Lokalbefolkningen kaller fallene, Mosi-oa-Tunya, tordnende røyk. Røyken som stiger opp fra vannkaskadene er synlig fra lang avstand. Victoriafallene, drøyt 110 m høyt og 1,7 km bredt, er et av de største i verden og med sin tradisjonsrike historie et sted mange setter høyt blant sine minnerike opplevelser. I 1989 ble denne fantastiske attraksjonen satt på Unescos verdensarvliste.

Her utforsker vi fallene på nært hold fra den lille nasjonalparken som ligger på motsatt siden. Parken er en stemningsfull regnskog som vannes av vannrøyken som fra og til ligger over vegetasjonen som tung vanndamp. Her er det lurt å beskytte kameraet med en plastpose. Regntøy kan også være greit å ha hvis du er redd for å bli våt. Fra ulike utsiktsplasser i parken kan du studere og fotografere fossen fra ulike vinkler. Victoriafallene er også navnet på tettstedet ved fossen, og navnet på den internasjonale flyplassen vi reiser hjem fra. Her overnatter vi den første natten på reisen. Vil du prøve andre aktiviteter som tilbys på stedet så hjelper reiselederen deg med å bestille dette. Priser for utflukter, aktiviteter og safarier som ikke er inkludert i programmet finner du under «Mer om reisen.»

Ettermiddagen er fri for egne aktiviteter fram til velkomstmiddagen som vi hygger oss med på det velkjente hotellet Victoria Falls Hotel, med utsikt over den historiske broen mellom Zimbabwe og Zambia, Victoria Falls Bridge

Dag 3 - 4 – Chobe - elven

Eventyret fortsetter nå i Botswana. Etter å ha krysset grensen fortsetter vi til lodgen vår i de nordøstligste delene av Chobe, like utenfor nasjonalparken ved Chobe - elven. Her skal vi bo i to netter. Chobeparkens særtrekk er frodige sletter og tette teakskoger, og naturligvis elven som har gitt navn til hele regionen og som skaper forutsetningene for alt liv i denne enorme viltrike delen av sørlige Afrika. Chobe - elven er et naturlig vannhull for elefanter og bøfler i tørkeperioden. Ingen andre nasjonalparker i Afrika har større konsentrasjon av elefanter. Etter ankomst er ettermiddagen og kvelden fri frem til middag. Lodgen er utstyrt med alle fasiliteter, inkludert svømmebasseng. Om kvelden den andre dagen er en solnedgangssafari på Chobe - elven inkludert.

Dag 5 – Caprivi

I dag forlater vi Botswana for å ta oss inn i Namibia via grenseposten ved Ngoma Bridge. Skandinaviske medborgere trenger ikke visum, men det kan likevel ta litt tid. Chobe-elven bytter navn flere ganger på sin reise til Zambesielven. Elven flyter ned i Namibia fra Angola, og da heter den Kwando. Målet er den såkalte Caprivi Strip, som har fått navnet sitt etter den tyske offiseren (1890-94) Leo von Caprivi. Han klarte å forhandle seg til denne bemerkelsesverdige ”utveksten” på Namibias ellers kvadratiske grense. Tanken var politisk og kommersiell ettersom de ønsket å komme til Zambesielven som skulle forbinde Namibia med Indiahavet, der den andre tyske kolonien Tanganyika lå. Det viste seg at elven likevel ikke var fremkommelig hele veien, et enormt fossefall lå i veien, Victoriafallene. Men Namibia fikk et stykke land, som i motsetning til andre deler av landet, er rikt på vann og betydelig grønnere med et utrolig rikt plante- og dyreliv. Caprivi renner inn mellom Angola i nord og Botswana i sør før den lengre østover møte Zambia og Zimbabwe.

Vi overnatter to netter i Caprivi på to ulike lodger. Vel framme ved lodgen har man ledig tid fram til middagen. Hvis man ønsker er det mulig å delta på en safaritur som er organisert av lodgen, mot en ekstra kostnad. På noen avreiser bor vi på alternative lodger i denne regionen.

Dag 6 – Okavangoelven

Det ekstremt tørre klimaet sammen med rik tilgang til vann, bidrar til at området har fått en ekstremt velstående fauna. Naturreservatene her er unike ettersom det også bor mennesker der som skal dele plassen med blant annet elefanter, flodhester og alle andre dyr.

Sent på ettermiddagen kommer vi frem til lodgen ved Okavangoelvens sørlige strand med utsikt inn i Angola der grensen til Namibia går midt i elven. Vel fremme på lodgen sjekker vi inn, og rett før skumring glir vi ut på en båttur på Kavangoelven som danner grensen mellom Namibia og Angola. Dette er en av Namibias få helårselver med en rik og frodig vegetasjon. Fuglelivet er overveldende og det finnes masse Tigerfish og Catfish, og under vannoverflatens rofylte speilbilder lurer et av Afrikas mest fryktede rovdyr, krokodillen. Sjansen er stor for at du vil få se ulike arter av Kingfish og hegrer. Båten er åpen med tak og på turen blir vi tilbudt musserende vin. Resten av kvelden er fri for hvile frem til middagen.

Dag 7 - Etosha National

Dagens reisemål er Etosha National Park. Her bor vi de to første nettene inne i Nasjonalparken. De kommende to dagene kommer du til å utforske Etoshas rike dyreliv, morgen og ettermiddag. Etosha National Park er Namibias mest kjente naturreservat og et av Afrikas største – hele 22 270 km2. I øst dominerer tresavanner mens den vestre delen er mer preget av busker og lave trær. I den sentrale delen av reservatet ligger Etosha Pan, en gigantisk uttørket saltsjø på 4800 km2, som store deler av året glitrer i hvitt sølv fra saltkrystaller og som har gitt den sitt navn- hvit plass. Enkelte år med høy nedbør forvandles saltørkenen til en 10 cm dyp innsjø som trekker til seg en mengde fugler som flamingoer og pelikaner. Alle safariturer i Etosha gjøres med vår egen buss.

Dag 8 - 9 - Etosha

I nasjonalparken finnes det mer enn 110 pattedyrarter og nærmere 350 ulike fuglearter. Derav noen sjeldne og truede arter bl.a. svart neshorn, gepard og brun hyene. Afrikas største elefanter finnes også her med en høyde på over fire meter mellom marken og skuldrene. Avstandene er lange og luften er tørre i dette fascinerende landet. Nå kan det være deilig med en stunds hvile. Fremme ved lodgen får du tid for deg selv, så hvorfor ikke ta et bad i bassenget. Selv dyrene har et eget basseng utenfor den innhegnede lodgen, et vannhull som ofte er godt besøkt og med litt flaks ser vi både elefant og neshorn der.

Dag 10 – Damaraland og ørkenelefanter

En av de første europeerne som utforsket denne delen av Afrika på midten av 1800-tallet var den svenske oppdageren Karl Johan Andersson, sønn til en engelsk bjørnejeger. Denne fascinerende svensken som var født i Värmland skrev flere bøker om sine eventyrlige ekspedisjoner, blant annet Lake Ngami og The Okavango River. Karl Johan Andersson giftet seg i Capetown, og slo seg senere ned i Damaraland. På en ekspedisjon i 1867 døde han ved den nåværende grensen mellom Namibia og Angola, der han også ligger begravet. Til tross for de ekstreme forholdene er Damaraland et ekte paradis for naturelskere. Naturen er kjent for å være et kunstverk i seg selv. Her lever den ville ørkenelefanten, og er du heldig treffer du et par! Ørkenelefantene i Namibia er ikke en egen art, og skiller seg ikke så mye fra vanlige afrikanske elefanter. Likevel har de tilpasset seg det tørre ørkenmiljøet ved å ha mindre kroppsmasse, forholdsvis lengre og tynnere ben og tilsynelatende større føtter enn andre elefanter. I løpet av ettermiddagen kommer vi fram til lodgen som ligger rett utenfor det lille samfunnet Khorixas. Nå får du muligheter til å strekke på beina, og her kan man virkelig nyte de vakre omgivelsene fra hotellets koselige bassengområde. Det er vanskelig å finne bedre omgivelser for å smelte alle inntrykk og opplevelser fra vår første uke på denne spennende reisen.

Dag 11 – Et utrolig sted på jorden

Regionen vi skal gjennom i dag har fått sitt navn fra folkegruppen damara. Damaraland er et av de flotteste områdene i Namibia, og byr på fantastisk og nesten uvirkelig vakker utsikt. Landskapet forandres og forvandles sakte hele tiden. På avstand ser vi Namibias høyeste fjell, Brandberg, reise seg mot himmelen med sine 2573 meter over havet. Fjellet er enormt, og står i ensom majestet i det vidåpne landskapet. Nære Ugabelvens nesten alltid tørre elveleiet, ligger et lite håndverks marked som drives av kvinner. De tilhører Hererofolket, en av Namibias mange folkegrupper og som er kjent for sine fargerike tradisjonelle kjoler og hatter. Her kan man dukker i «Hererodrakter», halsband med mer. Handler man her støtter man lokalbefolkningen på en bra måte.

Tidlig om ettermiddagen ankommer vi et fantastisk sted, den tysktalende lille kystbyen Swakopmund, namibiernes eget favorittsted for ferie og fritid. Swakopmund er kanskje ikke det en europeer forbinder med et badested. Havet er iskaldt med farlige strender, og seler svømmer rundt i bølgene. Kald tåke feier ofte inn over den lille byen på formiddagen. Dette er et av de tørreste stedene i verden, og nedbøren er mindre enn 12 mm i året. Etter å ha sjekket inn på hotellet, gjør vi oss kjent med dette merkelige stedet mellom et iskaldt hav og verdens eldste ørken. Her finner vi tyske bindingsverkshus, og verdens beste østers serveres som snacks til ølen på de lokale ølstuene. Vil man ta livet med ro og teste et av Afrkas beste øl kan man gjøre det i kveld da den er fri til egne aktiviteter. Kombiner det gjerne med en tur til fots og studer noen av de godt bevarte tyske kolonihusene fra forrige århundre, besøk noen av byens museer eller ta en titt i de små butikkene.

Dag 12 - Ledig dag ved kysten

En herlig dag til egen disposisjon på denne fascinerende plassen mellom ørken og hav. Temas reiseleder gir gjerne tips om aktiviteter.

Dag 13 – Verdens eldste ørken

I dag forlater vi kysten og tar oss inn i Namibørkenen, som er en av de eldste ørknene i verden - kanskje den eldste - og var allerede ørken for 80 millioner år siden. I sør strekker den seg inn i Sør-Afrika, og i nord inn i Angola over Kuneneelven. Den går 1500 km langs Namibias kyst og er mellom 80–140 km bred.Til tross for det ekstremt harde klimaet eksisterer uvanlig mange levende vesener i disse tilsynelatende ”umulige” omgivelsene – ikke bare insekter og reptiler, men også noen pattedyr, alle godt tilpasset disse ekstreme forholdene. Ørkenens mest spektakulære naturområde, Sossusvlei, er vårt mål i dag. Området er kjent for sine røde og enorme sanddyner. I løpet av ettermiddagen kommer vi frem til ørkenlodgen hvor vi overnatter to netter. Resten av dagen ledig fram til middagen.

Dag 14 - Sossusvleis røde sanddyner

Vi forlater lodgen tidlig om morgenen for en kort kjøretur til Sossusvlei – et av Namibias geologiske underverk, Vi ankommer når solen står lavt og kontrastene mellom lys og skygge på de røde og enorme sanddynene skaper et magisk lysspill. De høyeste sanddynene er over 300 m høye. Sanden ble i løpet av millioner av år skylt ut i havet av Orangeelven i sør og ført nordover av havstrømmene før bølger og vind første sanden tilbake inn i landet. I dag dekker området en overflate på 45 000 km2. Her går vi en ca. 5 km lang tur og fascineres av skjønnheten i dette ekstreme landskapet. Ikke langt fra lodgen vår ligger det en mektig elveravine, Sesriem Canyon. Vi tar en kort tur til fots her før vi drar tilbake til lodgen.

Dag 15 - Velkommen til Windhoek

Tidlig avreise mot Namibias hovedstad, Windhoek, hvor vi kommer frem i løpet av ettermiddagen. Førsteinntrykket av byen er at du har kommet til en liten nord- eller sentraleuropeisk by. Flere historiske bygninger fra århundreskiftet vitner tydelig om den tyske opprinnelsen. Namibia var et tyskt protektorat, Tyske Sydvest-Afrika, mellom 1884-1914. Vi overnatter på et komfortabelt hotell siste natten på reisen.

Dag 16 - Avreise til Skandinavien

Formiddagen er ledig fram till avreise til flygplatsen. Flyreisen går via Johannesburg og Frankfurt, alternativt London.

Dag 17 - Ankomst Skandinavia.

Ankomst til Skandinavia


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Namibia
• Samtlige overnattinger
• 15 frokoster inkl. flymat
• 14 middager inkl. flymat
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Skandinavia – Victoriafallene. Flyreise til Victoriafallene via London og Johannesburg. Flymåltider inkludert.

Dag 2

Ankomst til Victoriafallene. Transfer til hotellet. Besök i Victoriafallenes Nasjonalpark med guide. Middag inkludert. En overnatting på hotell i Victoria Falls.

Dag 3 – 4

Victoriafallene – Chobeelven. Buss 80 km. Elvecruise inkludert. Frokost og middag inkludert. To overnattinger på elvelodge.

Dag 5

Chobeelven – Kwandoelven. Buss 250 km. Frokost og middag inkludert. En overnatting på elvelodge.

Dag 6

Kwandoelven – Okavangoelven. 420 km. Solnedgangscruise. Frokost og middag inkludert. En overnatting på elvelodge.

Dag 7

Okavangoelven – Etosha. 430 km. Safaritur i Nasjonalparken. Frokost og middag inkludert. En natt på safarilodge.

Dag 8-9

Etosha. Safariturer i Nasjonalparken. Frokost og middag inkludert. To overnattinger på safarilodge.

Dag 10

Etosha – Khorixas. Buss 208 km. Frokost og middag inkludert. En overnatting på lodge.

Dag 11

Khorixas – Swakopmund. Buss 450 km. Frokost inkludert. To overnattinger på hotell i Swakopmund.

Dag 12

Swakopmund – Sesriem. Buss 300 km. Frokost og middag inkludert. To overnattinger på ørkenlodge.

Dag 13

Ledig dag i Swakopmund. Frokost inkludert.

Dag 14

Utflukt til Sossusvlei og Sesriemkanjonen. Frokost og middag inkludert.

Dag 15

Sesriem – Windhoek. Buss 460 km. Frokost og middag inkludert. En overnatting på hotell i Windhoek.

Dag 16

Windhoek – Skandinavien. Transfer till flyplassen. Fly via Johannesburg og London. Frokost og flymåltider inkludert.

Dag 17

Ankomst Skandinavia.

Namibia

Innbyggere 2 100 000 Flateinnhold 825 418 km² Valuta Namibisk dollar Religion Kristendom (80 prosent protestanter, 20 prosent katolikker), ofte med innslag av tradisjonelle lokale religioner Språk Engelsk er offisielt språk; oshivambo, rukavango, herero, khoisan, lozi, afrikaans, tysk er minoritetsspråk

Botswana

Innbyggere 1 800 000 Flateinnhold 581 730 km² Valuta Pula Religion Tradisjonelle afrikanske religioner, minoriteter av kristne og muslimer Språk Engelsk og Setswana er offisielle språk, men et tyvetalls andre språk forekommer også

Zimbabwe

Innbyggere 13 millioner.Flateinnhold 390.580 km².Valuta Amerikanske dollar (USD).Religion 50 %, kristne 25 %, lokale religioner 24 %, muslimer og andre 1 %.Språk Offisielle språk er engelsk, shona og sindebele.

Dagsprogram
25/10 2018

Med start i Windhoek, Namibia

Dag 1 – Avreise til Namibia

Fly fra Skandinavia til Windhoek via Johannesburg. 
 
Dag 2 – Velkommen til Windhoek

Etter pass- og tollkontroll møtes du av reiseleder og buss. Avhengig av ankomsttid gjør vi en kort byrundtur i den lille hovedstaden Windhoek. Førsteinntrykket av byen er at du har kommet til en liten nord- eller sentraleuropeisk by. Flere historiske bygninger fra århundreskiftet vitner tydelig om den tyske opprinnelsen. Namibia var et tyskt protektorat, Tyske Sydvest-Afrika, mellom 1884-1914. Om kvelden nyter vi en velkomstmiddag og overnatter på et komfortabelt hotell. 

Dag 3 – Verdens eldste ørken

Avreise sørover mot et av Namibiaørkenens mest spektakulære naturområder, Sossusvlei, kjent for sine enorme, røde sanddyner. Bussen er en såkalt overlandsbuss, en komfortabel firehjulsdrevet spesialbuss som er laget for tøft terreng med plass til maks 16 personer. De fleste veiene i Namibia er laget av grus og de er godt vedlikeholdt. Overlandsbussene er perfekte for disse forholdene. 

Nambiaørkenen er en av de eldste ørkenene i verden – kanskje den eldste – og var ørken allerede for 80 millioner år siden. I sør strekker den seg inn i Sør-Afrika, og i nord inn i Angola over Kuneneelven. Den går 1500 km langs Namibias kyst og er mellom 80–140 km bred. Til tross for det ekstremt harde klimaet eksisterer uvanlig mange levende vesener i disse tilsynelatende ”umulige” omgivelsene – ikke bare insekter og reptiler, men også noen pattedyr, alle godt tilpasset disse ekstreme forholdene. Det blir flere stopp underveis, bl.a. for kaffe og lunsj. Om ettermiddagen ankommer vi ørkenlodgen, der vi overnatter i to netter. 

Dag 4 – Sossusvleis røde sanddyner

Vi forlater lodgen tidlig om morgenen for en kort kjøretur til Sossusvlei – et av Namibias geologiske underverk, Vi ankommer når solen står lavt og kontrastene mellom lys og skygge på de røde og enorme sanddynene skaper et magisk lysspill. De høyeste sanddynene er over 300 m høye. Sanden ble i løpet av millioner av år skylt ut i havet av Orangeelven i sør og ført nordover av havstrømmene før bølger og vind første sanden tilbake inn i landet. I dag dekker området en overflate på 45 000 km2. Her går vi en ca. 5 km lang tur og fascineres av skjønnheten i dette ekstreme landskapet. Ikke langt fra lodgen vår ligger det en mektig elveravine, Sesriem Canyon. Vi tar en kort tur til fots her før vi drar tilbake til lodgen. 

Dag 5 – Et utrolig sted på jord

Reisen til Atlanterhavskysten gjennom ørkenen byr på fantastisk og nesten uvirkelig vakker utsikt. Med litt flaks får vi kanskje se noen av Namibiaørkenens innbyggere, som struts eller oryxantilopen. Vi gjør et stopp i Walvis Bay, Namibias viktigste fiskehavn. Her snakker de hovedsakelig afrikaans eller engelsk. Walvis Bay tilhørte Sør-Afrika frem til februar 1994 til tross for at Namibia ble selvstendig i 1990. Tidlig om ettermiddagen ankommer vi et fantastisk sted, den tysktalende lille kystbyen Swakopmund, de hvite namibiernes favorittsted for ferie og fritid. Hit kommer også sørafrikanere først og fremst for å fiske, ettersom fiskehavet her regnes som et av de beste i verden. Swakopmund er kanskje ikke det en europeer forbinder med et badested. Havet er iskaldt og har farlige strømmer og seler svømmer rundt i bølgene. Kald tåke feier ofte inn over den lille byen om formiddagen. Dette er et av de tørreste stedene i verden. Nedbøren er mindre enn 12 mm i året. Etter å ha sjekket inn på hotellet gjør vi oss kjent med dette merkelige stedet mellom et iskaldt hav og verdens eldste ørken. Her finner vi tyske bindingsverkshus og verdens beste østers serveres som snacks til ølen som serveres på de lokale ølstuene. I tillegg har de Afrikas beste øl. Kvelden er fri til egne aktiviteter. Ta gjerne en tur til fots og studer noen av de godt bevarte tyske kolonihusene fra forrige århundre, besøk noen av byens museer eller ta en titt i de små butikkene. Kanskje det frister med et besøk i en av ølrestaurantene og prøve den namibiske østersen. 

Dag 6 – Damaraland og hereromarked

Mellom Skjelettkysten i vest og sentralplatået i øst ligger et fascinerende landskap, Damaraland. Denne meget vakre og fjellrike delen av Namibia byr på fantastiske visuelle scenarioer som omgir oss på dagens reise nordover. Inntil Ugabelvens neste alltid tørre elveleiet ligger et lite håndtverksmarked som drives av kvinner. De tilhører Hererofolket, en av Namibias mange folkegrupper og er kjent for sine fargerike tradisjonelle kjoler og hatter. Her kan du kjøpe dukker i "Hererodrakt", halsbånd m.m. - en bra måte å støtte lokalbefolkningen på. Her i Damaraland lever den helt ville ørkenelefanten. Med en god porsjon flaks kan du få se den! Ellers får man nøye seg med de varselsskiltene for elefant som er veldig vanlige i dette området. En av de første europeerne som utforsket denne delen av Afrika på midten av 1800-tallet var den svenske oppdageren Karl Johan Andersson, sønnen til en engelsk bjørnejeger. Demme fascinerende svensken som var født i Värmland skrev flere bøker om sine eventyrlige ekspedisjoner, bl.a. Lake Ngami og The Okavango River. Karl Johan Andersson giftet seg i Capetown og slo seg senere ned i Damarland. På en ekspedisjon i 1867 døde han ved den nåværende grensen mellom Namibia og Angola, der han også ligger begravet. Til tross for de ekstreme forholdene er Damaraland virkelig et paradis for naturelskere. Naturen er kjent for å være et kunstverk i seg selv. På ettermiddagen ankommer vi til lodgen rett utenfor det lille samfunnet Khorixas. Nå får du muligheter til å strekke på beina, og kanskje vil du nyte de høytidelig vakre omgivelsene fra hotellets koselige bassengområde. 

Dag 7 - 8 – Himba og Etosha nasjonalpark

Dagens reisemål er Etosha National Park. Her bor vi de to første nettene inne i Nasjonalparken. De kommende to dagene kommer du til å utforske Etoshas rike dyreliv, morgen og ettermiddag. Etosha National Park er Namibias mest kjente naturreservat og et av Afrikas største – hele 22 270 km2. I øst dominerer tresavanner mens den vestre delen er mer preget av busker og lave trær.I den sentrale delen av reservatet ligger Etosha Pan, en gigantisk uttørket saltsjø på 4800 km2, som store deler av året glitrer i sølvhvitt. Etosha betyr nettopp stor hvit plass. Enkelte år med høy nedbør forvandles saltørkenen til en 10 cm dyp innsjø som trekker til seg en mengde fugler som flamingoer og pelikaner.I nasjonalparken finnes det mer enn 110 pattedyrarter og nærmere 350 ulike fuglearter. Derav noen sjeldne og truede arter bl.a. svart neshorn, gepard og brun hyene. Afrikas største elefanter finnes også her med en høyde på over fire meter mellom marken og skuldrene. Avstandene er lange og luften er tørre i dette fascinerende landet. Nå kan det være deilig med en stunds hvile. Fremme ved lodgen får du lite fritid, så hvorfor ikke ta et bad i bassenget. Selv dyrene har et eget basseng utenfor den innhegnede lodgen, et vannhull som ofte er godt besøkt og med litt flaks ser vi både elefant og neshorn der. 

Dag 9 – Safari i Etosha

I dag forlater vi de sentrale delene av Etosha og fortsetter reisen østover. Vi blir en natt til inne i denne fascinerende villmarken og fortsetter å utforske en av Afrikas mest interessante nasjonalparker. 

Dag 10 – Okavangoelven, Caprivi

Tidlig om morgenen forlater vi Etosha og fortsetter den spennende ekspedisjonen nordover og videre østover til den såkalte Caprivi Strip, som har fått navnet sitt etter den tyske offiseren (1890-94) Leo von Caprivi. Han klarte å forhandle seg til denne bemerkelsesverdige ”utveksten” på Namibias ellers kvadratiske grense. Tanken var politisk og kommersiell ettersom de ønsket å komme til Zambesielven som skulle forbinde Namibia med Indiahavet, der den andre tyske kolonien Tanganyika lå. Det viste seg at elven likevel ikke var fremkommelig hele veien, et enormt fossefall lå i veien, Victoriafallene. Men Namibia fikk et stykke land som, i motsetning til andre deler av landet er rikt på vann, betydelig grønnere med et utrolig rikt plante- og dyreliv. Caprivi renner inn mellom Angola i nord og Botswana i sør før den lengre østover møte Zambia og Zimbabwe.

Vi overnatter to netter i Caprivi på to ulike lodger. Første natten bor vi på en lodge ved Okavangoelvens sørlige strand med utsikt inn i Angola der grensen til Namibia går midt i elven. Vel fremme på lodgen sjekker vi inn og rett før skumring glir vi ut på en båttur på Kavangoelven som danner grensen mellom Namibia og Angola. Dette er en av Namibias få helårselver med en rik og frodig vegetasjon. Fuglelivet er overveldende og det finnes masse Tigerfish og Catfish, og under vannoverflatens rofylte speilbilder  lurer et av Afrikas mest fryktede rovdyr, krokodillen. Sjansen er stor for at du vil få se ulike arter av Kingfish og hegrer. Båten er åpen med tak og på turen blir vi tilbudt mousserende vin. Resten av kvelden er fri for hvile frem til middagen.

Dag 11 – Kwandoelven

I dag fortsetter reisen i Caprivi østover langs Kwandoelven. Det ekstremt tørre klimaet, men samtidige tilgangen til vann bidrar til at området har fått en enormt rik fauna. Naturreservatene her er unike, ettersom det også bor mennesker her som skal dele plassen med bl.a. elefanter, flodhester og alle de andre dyrene naturligvis. Kwandoelven kommer fra Angola og fortsetter ned gjennom Namibia og Caprivi inn i Botswana. Den bytter navn to ganger, først til Linyanti og senere til Chobe før den forenes med Zambesielven. Fremme ved lodgen som ligger ved Kwandoelvens strand har du fri frem til middagen. Hvis du har lyst kan du, mot betaling, delta på en safari som er organisert av lodgen.Dette blir den siste natten i Namibia, som vi forlater i morgen, da vi reiser inn i nabolandet Botswana ved grenseposten ved Ngoma Bridge. Skandinaviske statsborgere trenger ikke visum.

Dag 12 - 13 – Chobe River

Velkommen til Botswana! Eventyret fortsetter nå i Botswana. Etter å ha krysset grensen fortsetter vi til lodgen vår i de nordøstligste delene av Chobe, like utenfor nasjonalparken ved Chobeelven. Her skal vi bo i to netter. Chobeparkens særtrekk er frodige sletter og tette teakskoger og naturligvis elven som har gitt navn til hele regionen og som skaper forutsetningene for alt liv i denne enorme viltrike delen av sørlige Afrika. Chobeelven er et naturlig vannhull for elefanter og bøfler i tørkeperioden. Ingen andre nasjonalparker i Afrika har større konsentrasjon av elefanter. Etter ankomst er ettermiddagen og kvelden fri frem til middag. Lodgen er utstyrt med alle fasiliteter, inkludert svømmebasseng. Om kvelden den andre dagen er en solnedgangssafari på Chobeelven inkludert Vi anbefaler å ta en morgensafari i parken samme dag ettersom parkavgiften allerede er betalt for den dagen. Prisen for utflukter, aktiviteter, safarier (game drives), som ligger utenfor det ordinære programmet finner du under Viktig informasjon på vår hjemmeside. 

Dag 14 – Victoriafallene

Vi sier farvel til Botswana og fortsetter gjennom den travle byen Kasane, der mye av grensetrafikken passerer for videre reise til Zimbabwe. Ved grenseovergangen får vi visum som betales kontant på stedet (ca. 30 USD). Herfra til Victoriafallene tar reisen knappe 2 timer, avhengig av grensetrafikken. Victoriafallene er utvilsomt et av Afrikas mest spektakulære naturscenarioer. Lokalbefolkningen kaller fallene, Mosi-oa-Tunya, tordnende røyk. Røyken som stiger opp fra vannkaskadene er synlig fra lang avstand. Victoriafallene, drøyt 100 m høyt og 1,6 km bredt, er et av de største i verden og med sin tradisjonsrike historie et sted mange setter høyt blant sine minnerike opplevelser. Etter ankomst får du tid til å utforske fallene på egen hånd. Det gjør du på nært hold fra den lille nasjonalparken som ligger på motsatt siden. Parken er en stemningsfull regnskog som vannes av vannrøyken som fra og til ligger over vegetasjonen som tung vanndamp. Her er det lurt å beskytte kameraet med en plastpose. Regntøy kan også være greit å ha hvis du er redd for å bli våt. Fra ulike utsiktsplasser i parken kan du studere og fotografere fossen fra ulike vinkler. Victoriafallene er også navnet på tettstedet ved fossen, og navnet på den internasjonale flyplassen vi reiser hjem fra. Vi overnatter her denne siste natten.  Vil du prøve andre aktiviteter som tilbys på stedet så hjelper reiselederen deg med å bestille dette. Priser for utflukter, aktiviteter og safarier som ikke er inkludert i programmet finner du under Viktig informasjon.Ettermiddagen er fri til egne aktiviteter frem til avskjedsmiddagen. 

Dag 15 – Avreise til Norge

Formiddagen er fri frem til avreise mot flyplassen. Flyreisen går via Johannesburg og London.

Dag 16 – Ankomst Norge

Ankomst Norge. 

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Namibia
• Samtlige overnattinger
• 15 frokoster inkl. flymat
• 14 middager inkl. flymat
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Norge – Namibia. Fly via London og Johannesburg. Mat på flyet er inkludert.

Dag 2
Ankomst Windhoek. Transport. Velkomstmiddag er inkludert. En overnatting på hotell i Windhoek

Dag 3
Windhoek – Sesriem. Buss. Ca. 469 km. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på ørkenhotell.

Dag 4
Utflukt til Sossusvlei og Sesriem Canyon. Frokost og middag er inkludert.

Dag 5
Sesriem – Walvis Bay – Swakopmund. 300 km. Frokost er inkludert. En overnatting i Swakopmund.

Dag 6
Swakopmund – Ugab River – Khorixas. 450 km. Besøk på hereromarked. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på lodge i Khorixas.

Dag 7 - 8
Khorixas – Etosha. Safariturer. 208 km. Frokost og middag er inkludert. To netter på lodge i Etosha nasjonalpark.

Dag 9
Etosha, Okaukuejo – Namutoni. Safari. 134 km. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på lodge i nasjonalparken.

Dag 10
Etosha, Namutoni – Okavangoelven. 430 km. Solnedgangscruise med musserende vin. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på lodge ved Okavangoelven.

Dag 11
Okavangoelven – Kwandoelven. 402 km. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på lodge ved Kwandoelven, alternativt ved Okavangoelven.

Dag 12 - 13
Kwando River – Chobe River, Botswana. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på lodge i Chobe.

Dag 14
Chobe – Victoriafallene, Zimbabwe. Besøk i Victoriafallenes nasjonalpark med guide. 80 km. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Victoriafallene.

Dag 15
Victoriafallene – Norge. Frokost og mat under flyturen er inkludert.

Dag 16
Ankomst Norge.

Namibia

Innbyggere 2 100 000 Flateinnhold 825 418 km² Valuta Namibisk dollar Religion Kristendom (80 prosent protestanter, 20 prosent katolikker), ofte med innslag av tradisjonelle lokale religioner Språk Engelsk er offisielt språk; oshivambo, rukavango, herero, khoisan, lozi, afrikaans, tysk er minoritetsspråk

Botswana

Innbyggere 1 800 000 Flateinnhold 581 730 km² Valuta Pula Religion Tradisjonelle afrikanske religioner, minoriteter av kristne og muslimer Språk Engelsk og Setswana er offisielle språk, men et tyvetalls andre språk forekommer også

Zimbabwe

Innbyggere 13 millioner.Flateinnhold 390.580 km².Valuta Amerikanske dollar (USD).Religion 50 %, kristne 25 %, lokale religioner 24 %, muslimer og andre 1 %.Språk Offisielle språk er engelsk, shona og sindebele.

Dagsprogram
Avreise 2018: 8/11

Med start i Victoriafallene, Zimbabwe.

Dag 1 – Avreise til Victorifallene

Avreise til Victoriafallene, Zimbabwe. Ankomst neste dag. Mat på flyet er inkludert.

Dag 2 – Velkommen til Victoriafallene 

Etter pass- og tollkontroll møtes du av reiseledere og buss. Visumet får du direkte ved ankomsten og betales i dollar (ca. 30 USD). Vårt kjøretøy, som du blir kjent med allerede ved ankomst, er det samme kjøretøyet vi kommer til å bruke på hele denne ekspedisjonsreisen. Det er en såkalt Overlandsbuss, en firehjulsdreven spesialbuss med god benplass. Bussen er laget for tøffe veier og tar max. 16 passasjerer. De fleste veiene vi kjører på er laget av grus og er for det meste godt vedlikeholdt. Overlandsbussene er perfekte for disse forholdene. Victoriafallene er utvilsomt et av Afrikas mest spektakulære naturscenarioer. I dag vier vi tiden til et av Afrikas og verdens største severdigheter, Victoria Falls National Park. "Tordnenede røyk", Mosi-oa-Tunya, er lokalbefolkningens kallenavn for fossefallet. Skotten Dr. Livingstone tok seg friheten å kalle den opp etter sin dronning. Cecil Rhodes bestilte en bro over elven like nedenfor fossen på begynnelsen av 1900-tallet. Han ville at togene skulle dynkes av det skummende vannet. Victoriafallene, drøyt 110 m høyt og 1,7 km bredt, er et av de største i verden og har siden 1989 stått på UNESCOS verdensarvliste. Zambesielven, Afrikas fjerde størst elv, har fått æren av å stå for dette fantastiske skuespillet. Den har sitt utspring i Zambia og renner gjennom flere land før den munner ut i Det indiske hav i Mosambik like nord for byen Beira. Da har den passert 2500 km. Ved fossen det lurt å beskytte kameraet med en plastpose. Regntøy kan også være greit å ha hvis du er redd for å bli våt. (OBS! Kan lånes ved inngangen).  

Fra ulike utsiktsplasser i parken kan du studere og fotografere fossen fra ulike vinkler. Victoriafallene er også navnet på tettstedet ved fossen, og navnet på den internasjonale flyplassen ankommer. Vi overnatter her denne første natten. Vil du prøve andre aktiviteter som tilbys på stedet så hjelper reiselederen deg med å bestille dette. Priser for utflukter, aktiviteter og safarier som ikke er inkludert i programmet finner du under Viktig informasjon på vår nettside. Ettermiddagen er fri til egne aktiviteter frem til velkomstmiddagen som du nyter på det ærverdige Victoria Falls Hotel med utsikt over den historiske broen mellom Zimbabwe og Zambia, Victoria Falls Bridge.

Dag 3 - 4 – Chobe River 

I dag fortsetter vi eventyret i Botzwana. Velkommen til Botswana. Etter å ha krysset grensen fortsetter vi til lodgen vår i de nordøstligste delene av Chobe, like utenfor nasjonalparken ved Chobeelven. Her skal vi bo i to netter. Chobeparkens særtrekk er frodige sletter og tette teakskoger og naturligvis elven som har gitt navn til hele regionen og som skaper forutsetningene for alt liv i denne enorme viltrike delen av sørlige Afrika. 

Chobeelven er et naturlig vannhull for elefanter og bøfler i tørkeperioden. Ingen andre nasjonalparker i Afrika har større konsentrasjon av elefanter. Etter ankomst er ettermiddagen og kvelden fri frem til middag. Lodgen er utstyrt med alle fasiliteter, inkludert svømmebasseng. Om kvelden den andre dagen er en solnedgangssafari på Chobeelven inkludert.  

Dag 5 – Caprivi 

I dag forlater vi Botswana for å kjøre inn i Namibia via grenseposten ved Ngoma Bridge. Skandinaviske statsborgere trenger ikke visum, men det kan likevel ta litt tid. Chobe-elven bytter navn flere ganger på sin reise til Zambesielven. Den kommer ned i Namibia fra Angola og da heten den Kwando. Hvis du ser nærmere på kartet over Sør-Afrika og spesielt på Namibia, vil du legge merke til den såkalte Caprivi-stripen som ser helt unaturlig ut. Det er en merkelig utvekst som skyter inn mellom Angola i nord og Botswana i sør for å møte møte Zambia og Zimbabwe lengre øst. Caprivi har fått navnet sitt etter den tyske offiseren (1890-94) Leo von Caprivi. Han klarte å forhandle seg til denne bemerkelsesverdige ”utveksten” på Namibias ellers kvadratiske grense. Tanken var politisk og kommersiell ettersom de ønsket å komme til Zambesielven som skulle forbinde Namibia med Indiahavet, der den andre tyske kolonien Tanganyika lå. Det viste seg at elven likevel ikke var fremkommelig hele veien, et enormt fossefall lå i veien, Victoriafallene. Men Namibia fikk et stykke land som, i motsetning til andre deler av landet er rikt på vann, betydelig grønnere med et utrolig rikt plante- og dyreliv.  

Vi kommer til å overnatte to netter i Caprivi på to ulike lodger. Fremme ved lodgen har du fri frem til middagen. Hvis du har lyst kan du, mot betaling, delta på en safari som er organisert av lodgen. Noen avreiser bruker vi kun alternative lodger i denne regionen.  

Dag 6 – Okavangoelven 

Det ekstremt tørre klimaet, men samtidige tilgangen til vann bidrar til at området har fått en enormt rik fauna. Naturreservatene her er unike, ettersom det også bor mennesker her som skal dele plassen med bl.a. elefanter, flodhester og alle de andre dyrene naturligvis.  

Sent på ettermiddagen ankommer vi lodgen ved Okavangoelvens sørlige bredde med utsikt inn i Angola, hvis grense til Namibia går midt i elven. Fremme ved lodgen sjekker vi inn og like før skumringen glir vi ut på et elvecruise på Kavangoelven som danner grensen mellom Namibia og Angola. Dette er en av Namibias få helårselver med rik og frodig vegetasjon. Fuglelivet er overveldende og det finnes både Tigerfish og Catfish, og under vannflatens rolige speilbilde lurer ett av Afrikas mest fryktede rovdyr, krokodillen. Det er stor mulighet for å få se ulike arter av kongefisker og hegrer. Båten er åpen med tak og underveis bys vi på musserende vin. Resten av kvelden er fri frem til middagen.  

Dag 7 – Etosha nasjonalpark 

Dagen reisemål er Etosha nasjonalpark. I løpet av to hele dager kommer du til å utforske Etoshas rike dyreliv, morgen og ettermiddag. Etosha nasjonalpark er Namibias mest kjente naturreservat og et av Afrikas største – hele 22 270 km2. I øst dominerer tresavanner mens den vestre delen er mer preget av busker og lave trær. I den sentrale delen av reservatet ligger Etosha Pan, en gigantisk uttørket saltsjø på 4800 km2, som store deler av året glitrer i sølvhvitt. Etosha betyr nettopp stor hvit plass. Enkelte år med høy nedbør forvandles saltørkenen til en 10 cm dyp innsjø som trekker til seg en mengde fugler som flamingoer og pelikaner. Alle safariene i Etosha gjennomføres med vår egen buss.  

Dag 8 - 9 – Etosha 

I nasjonalparken finnes det mer enn 110 pattedyrarter og nærmere 350 ulike fuglearter. Derav noen sjeldne og truede arter bl.a. svart neshorn, gepard og brun hyene. Afrikas største elefanter finnes også her med en høyde på over fire meter mellom marken og skuldrene. Avstandene er lange og luften er tørre i dette fascinerende landet. Nå kan det være deilig med en stunds hvile. Fremme ved lodgen får du lite fritid, så hvorfor ikke ta et bad i bassenget. Selv dyrene har et eget basseng utenfor den innhegnede lodgen, et vannhull som ofte er godt besøkt og med litt flaks ser vi både elefant og neshorn der.  

Dag 10 – Damaraland og ørkenelefanter 

En av de første europeerne som utforsket denne delen av Afrika på midten av 1800-tallet var den svenske oppdageren Karl Johan Andersson, sønn av en engelsk bjørnejeger. Denne fascinerende svensken ble født i Värmland og skrev flere bøker om sine eventyrlige ekspedisjoner, bl.a. Lake Ngami og The Okavango River.Karl Johan Andersson giftet seg i Cape Town og slo seg senere ned i Damaraland. Under en ekspedisjon i 1867 døde han ved den nåværende grensen mellom Namibia og Angola, der han er også er gravlagt. Til tross for de ekstreme forholdene er Damaraland et paradis for naturelskere. Naturen er kjent for å være et kunstverk i seg selv. Med en stor porsjon flaks får vi se den! Ellers får vi nøye oss med å se varselskiltene for elefanter som er vanlige i området. Om ettermiddagen ankommer vi lodgen som ligger rett utenfor det lille tettstedet Khorixas. Nå får du mulighet til å strekke på bena, og kanskje du velger å nyte de vakre omgivelsene ved hotellets trivelige bassengområde - en bra måte å få smeltet alle inntrykkene og opplevelsene du har hatt den siste uken.  

Dag 11 – Et utrolig sted på jord 

Mellom Skjelettkysten i vest og sentralplatået i øst ligger et fascinerende landskap, Damaraland. Denne meget vakre og fjellrike delen av Namibia byr på fantastiske visuelle scenarioer som omgir oss på dagens reise sørover. Landskapet blir til manges forundring aldri monotont. Det endres langsomt hele tiden. I det fjerne ser vi Namibias høyeste fjell, Brandberg reise seg mot himmelen med sine 2573 moh. Fjellet er enormt og står i ensom majestet i det åpne landskapet. Ved Ugabelvens nesten alltid tørr elveleie ligger det et lite håndverksmarked som drives av kvinner. De tilhører Hererofolket, en av Namibias mange etniske grupper og er kjente for sine fargerike tradisjonelle kjoler og hatter. Her kan du kjøpe dukke i Hererodrakt, halskjeder m.m. – en flott måte å støtte lokalbefolkningen på. 

Om ettermiddagen ankommer vi et fantastisk sted, den tysktalende lille kystbyen Swakopmund, de hvite namibiernes favorittsted for ferie og fritid. Hit kommer også sørafrikanere først og fremst for å fiske, ettersom fiskehavet her regnes som et av de beste i verden. Swakopmund er kanskje ikke det en europeer forbinder med et badested. Havet er iskaldt og har farlige strømmer og seler svømmer rundt i bølgene. Kald tåke feier ofte inn over den lille byen om formiddagen. Dette er et av de tørreste stedene i verden. Nedbøren er mindre enn 12 mm i året. Etter å ha sjekket inn på hotellet gjør vi oss kjent med dette merkelige stedet mellom et iskaldt hav og verdens eldste ørken. Her finner vi tyske bindingsverkshus og verdens beste østers serveres som snacks til ølen som serveres på de lokale ølstuene. I tillegg har de Afrikas beste øl. Kvelden er fri til egne aktiviteter. Ta gjerne en tur til fots og studer noen av de godt bevarte tyske kolonihusene fra forrige århundre, besøk noen av byens museer eller ta en titt i de små butikkene. Kanskje det frister med et besøk i en av ølrestaurantene og prøve den namibiske østersen.

Dag 12 – Verdens eldste ørken 

I dag forlater vi kysten og begir oss inn i Nambiaørkenen som er en av de eldste ørkenene i verden – kanskje den eldste – og var ørken allerede for 80 millioner år siden. I sør strekker den seg inn i Sør-Afrika og i nord inn i Angola over Kuneneelven. Den går 1500 km langs Namibias kyst og er mellom 80–140 km bred. Til tross for det ekstremt harde klimaet eksisterer uvanlig mange levende vesener i disse tilsynelatende ”umulige” omgivelsene – ikke bare insekter og reptiler, men også noen pattedyr, alle godt tilpasset disse ekstreme forholdene. Namibiaørkenens mest spektakulære naturområder, Sossusvlei, er kjent for sine enorme, røde sanddyner. Om ettermiddagen ankommer vi ørkenlodgen der vi skal overnatte i to netter. Resten av dagen er fri frem til middagen.  

Dag 13 – Sossusvleis røde sanddyner 

Vi forlater lodgen tidlig om morgenen for en kort kjøretur til Sossusvlei – et av Namibias geologiske underverk og en del av verdensarven, Namibias Sandhav. Vi ankommer når solen står lavt og kontrastene mellom lys og skygge på de røde og enorme sanddynene skaper et magisk lysspill. De høyeste sanddynene er over 300 m høye. Sanden ble i løpet av millioner av år skylt ut i havet av Orangeelven i sør og ført nordover av havstrømmene før bølger og vind første sanden tilbake inn i landet. I dag dekker området en overflate på 45 000 km2. Vi lar oss fascinere av skjønnheten i dette ekstreme landskapet. Ikke langt fra lodgen vår ligger det en mektig elveravine, Sesriem Canyon. Vi tar en kort tur til fots her før vi drar tilbake til lodgen.

Dag 14 – Velkommen til Windhoek 

Det blir tidlig avreise til Namibias hovedstad Windhoek der vi ankommer om ettermiddagen. Førsteinntrykket av byen er at du har kommet til en liten nord- eller sentraleuropeisk by. Flere historiske bygninger fra århundreskiftet vitner tydelig om den tyske opprinnelsen. Namibia var et tyskt protektorat, Tyske Sydvest-Afrika, mellom 1884-1914. Vi overnatter vår siste her på et komfortabelt hotell.  

Dag 15 – Avreise til Norge 

Formiddagen er fri frem til avreise til flyplassen. Flyreisen går via Johannesburg og London.

Dag 16 – Ankomst Norge 

Ankomst Norge. 

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Namibia
• Samtlige overnattinger
• 15 frokoster inkl. flymat
• 14 middager inkl. flymat
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Fly Norge – Victoriafallene. Flyreise til Victoriafallene via London og Johannesburg. Mat på flyet er inkludert.

Dag 2
Ankomst til Victoriafallene. Transport til hotellet. Besøk i Victoriafallenes nasjonalpark med guide. Middag er inkludert. En overnatting på hotell i Victoria Falls.

Dag 3 - 4
Victoria Falls – Chobe River. Buss 80 km. Elvecruise, frokost og middag er inkludert. To overnattinger på elvelodge.

Dag 5
Chobe River – Kwand River. Buss 250 km. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på elvelodge.

Dag 6
Kwando River – Okavang River, 402 km. Solnedgangscruise. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på elvelodge.

Dag 7
Okavang River – Etosha, 430 km. Safaritur i nasjonalparken. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på safarilodge.

Dag 8 - 9
Etosha- Safaiturer i nasjonalparken. Frokost og middag er inkludert. To netter på safarilodge.

Dag 10
Etosha – Khorixas. Buss 208 km. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på lodge.

Dag 11
Khorixas – Swakopmund. Buss 450 km. Frokost er inkludert. En overnatting på hotell i Swakopmund.

Dag 12
Swakopmund – Sesriem. Buss 300 km. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på ørkenlodge.

Dag 13
Utflukt til Sossusvlei og Sesriem Canyon. Frokost og middag er inkludert.

Dag 14
Sesriem – Windhoek. Buss 460 km. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Windhoek.

Dag 15
Windhoek – Norge. Transfer til flyplassen. Fly via Johannesburg og London. Frokost og mat under flyturen er inkludert.

Dag 16
Ankomst Norge.

Namibia

Innbyggere 2 100 000 Flateinnhold 825 418 km² Valuta Namibisk dollar Religion Kristendom (80 prosent protestanter, 20 prosent katolikker), ofte med innslag av tradisjonelle lokale religioner Språk Engelsk er offisielt språk; oshivambo, rukavango, herero, khoisan, lozi, afrikaans, tysk er minoritetsspråk

Botswana

Innbyggere 1 800 000 Flateinnhold 581 730 km² Valuta Pula Religion Tradisjonelle afrikanske religioner, minoriteter av kristne og muslimer Språk Engelsk og Setswana er offisielle språk, men et tyvetalls andre språk forekommer også

Zimbabwe

Innbyggere 13 millioner.Flateinnhold 390.580 km².Valuta Amerikanske dollar (USD).Religion 50 %, kristne 25 %, lokale religioner 24 %, muslimer og andre 1 %.Språk Offisielle språk er engelsk, shona og sindebele.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Norge – Namibia/Zimbabwe t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

OBS, reisen presenteres i to versjoner, avhengig av hvilken dato du velger. En som begynner i Windhoek, Namibia og avsluttes i Victoriafallene. Den andre begynner i Victoriafallene og avsluttes i Windhoek. Reisene har samme program men så og si "omvendte" ruter.

Fra og med 2019 forlenger vi reisen med en dag. I stedet for en overnatting i kystbyen Swakopmund blir det to, med en ledig dag for egne aktiviteter.

Alternative hotell og lodger

I løpet av sesongen hender det at vi benytter alternative og likeverdige hoteller. Hvis det skulle skje informerer vi samtlige kunder før avreise. Normalt påvirker ikke dette reiserute eller reisens program. 

Ekstrautflukter

I løpet av reisen vil det finnes muligheter til å delta i aktiviteter som ikke er inkludert i reisen. Nedenfor ser du noen av de som TEMA anbefaler:

Dag 11 (Dag 5 fra Victoriafallene): Kwandoelven

1) Safaritur i Bwabwata Nationalpark 3 timer, ca. 425 ZAR

2) Elvesafari, ca. 465 ZAR

Dag 12-13 (Dag 4 fra Victoriafallene): Safaritur i Chobe Nationalpark

(Entré til nasjonalparken ca. 12 USD), 3 timer, ca. 315 BWP

Denne safarien kan foretas Dag 12 første kvelden, men da må man betale nasjonalparkavgift.

Valuta

Ta gjerne med en reisekasse i sørafrikanske Rand om du starter din reise i Namibia. Den er lett å få kjøpt i Norge og er likeverdig med den Namibiske dollaren. For øvrig aksepteres de vanligste bank- og kredittkort generelt på hotell og lodger. Disse fungerer også i de fleste minibanker som finnes i Windhoek og Swakopmund. I løpet av reisen blir det cirka fem muligheter til minibankuttak.

I Botswana er det KUN Botswanske Pula (BWP) og i Zimbabwe, som ikke har noen egen valuta er det amerikanske dollar (USD) eller sørafrikanske Rand som gjelder. De fleste hotell/lodger tar bankkort. For øvrig er kontanter i USD eller EUR lette å veksle. OBS! I Namibia og i Botswana er det lokal valuta som gjelder.

Det er bra å ha eksakt beløp til Visumbetalingen i Zimbabwe, som er det eneste landet der skandinaviske statsborgere må ha visum. Sedlene bør også være pene/rene og ubrettet.

Du bør kalkulere inn for driks, private innkjøp av håndverk og suvenirer, samt for måltider som ikke er inkludert i programmet (se reisefakta). Det gjør det enklere å ha små valører i USD da det ofte er vanskelig med veksel de fleste steder. Ta gjerne med 1, 5 og 10 dollar sedler.

I løpet av denne reisen er nesten alle middager inkludert, utenom i Swakopmund i Namibia, du bør beregne at lunsjene koster fra 10-15 USD. Drikke er heller ikke inkludert under hele reisen. 0,5 l vann koster ca. 1-2 USD, 33 cl øl ca. 2-3 USD, 1 glass vin ca. 3-4 USD. Prisene varierer, men er lavest i Namibia og høyest i Zimbabwe.

Ler mer her under Valutaveksling ».

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

OBS! Visa og Mastercard kredittkort aksepteres på de fleste hotell og lodger i løpet av reisen. Minibanker finnes i de større byene Windhoek og Swakopmund, men også i Caprivi.

Driks

Driks til lokalguider og sjåfører er ikke inkludert. TEMA anbefaler 3-5 USD per dag og person.

Generelt så gir man driks på restauranter, kaféer og barer opp til 10%.

Klima og bekledning

Klimaopplysninger og værprognoser finner du enkelt på ulike værnettsteder. Se f.eks www.yr.no eller www.bbc.com.

Tillatt bagasje er en større veske/bag i mykere materiale på max 20 kg - ikke i hard plast eller metall. Kun håndbagasje kan medbringes inn i bussen. Husk også å pakk lett. Du må regne med å måtte bære din egen bagasje ved ankomst og avreise på de forskjellige hotellene, selv om noen av lodgene har bagasjeservice. I tillegg til fotoutstyr anbefaler vi også at du tar med deg en bra kikkert. Den kan være både til stor hjelp og glede.

Mange veier avgir mye støv, så vi anbefaler at man tar med plastposer for å beskytte utstyr som er følsomt for støv.

Solhatt og solbriller er også bra å ha med. Solen kan være veldig sterk.

Vær oppmerksom på

Dette er en reise med spesialbygd buss og den er i seg selv en stor del av selve reiseopplevelsen. Vår reise er en såkalt "roadtrip" som innebærer lange kjørestrekninger, ofte på grus- og singel som og veiene kan være ujevne og humpete. Bussene er ikke utstyrt med luftkondisjonering eller toalett. Derimot er det stort mellomrom mellom setene og de er komfortable.

Bussen er utstyrt med ladestasjon for lading av elektronisk utstyr underveis. Disse er sørafrikanske typer med tre hull. Derfor bør man fremskaffe en sørafrikansk adapter før avreise, eller på flyplassen i Johannesburg, for å være på den sikre siden. TEMA anbefaler også at man tar med en ledning med flere uttak, dersom man har flere enheter som må lades opp. På hotellene/lodgene er det også mulig å lade opp utstyret.

På bussen finnes førstehjelpsutstyr og trent personale. Vi anbefaler likevel at du tar med deg følgende utstyr:

- Plaster i ulike størrelser

- Aspirin eller paracet

- Hånddesinfeksjon

- Sårsalve og sårvask

- Myggmiddel

- Antidiarepiller type imodium

- Solkrem

Når det gjelder malaria og andre tropiske sykdommer vennligst kontakt fastlegen eller nærmeste vaksinasjonskontor.

Wifi finnes på flere hotell, men tilgangen er langsom i forhold til hva vi er vant med her hjemme. Mobiltelefoner må være avstengte under safariturene.

TEMA anbefaler følgende bøker som kunnskapskilde og selskap på reisen:

Robert`s birds of Southern Africa - G L Maclean

Newman`s birds of Southern Africa - Kenneth Newman

Field guide to Mammals of Southern Africa - Chis & Tilde Stuart

Southern Africa Mammals - Robin Frandsen

Hotell information

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreiseflyplass Pris Status
2018-10-25 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Frankfurt
2018-10-25
08:55
2018-10-25
11:05
SAS, 4755
Frankfurt
Johannesburg
2018-10-25
20:45
2018-10-26
08:30
South African, 261
Johannesburg
Victoria Falls
2018-10-26
10:50
2018-10-26
12:25
South African, 040
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Windhoek
Johannesburg
2018-11-08
15:00
2018-11-08
17:45
South African, 077
Johannesburg
London
2018-11-08
20:00
2018-11-09
06:25
South African, 234
London
Oslo
2018-11-09
10:20
2018-11-09
13:30
SAS, 804
16 dager Expedition Namibia Oslo 42 280 NOK Fullbooket
2018-11-08 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
London
2018-11-08
15:05
2018-11-08
16:25
SAS, 809
London
Johannesburg
2018-11-08
18:05
2018-11-09
07:15
South African, 235
Johannesburg
Victoria Falls
2018-11-09
10:50
2018-11-09
12:25
South African, 404
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Windhoek
Johannesburg
2018-11-22
17:15
2018-11-22
19:05
South African, 077
Johannesburg
London
2018-11-22
21:00
2018-11-23
06:25
South African, 234
London
Oslo
2018-11-23
10:20
2018-11-23
13:30
SAS, 804
16 dager Expedition Namibia Oslo 43 695 NOK Forespørsel
2019-02-18 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
London
2019-02-18
15:05
2019-02-18
16:25
SAS, 809
London
Johannesburg
2019-02-18
18:05
2019-02-19
07:15
South African, 235
Johannesburg
Windhoek
2019-02-19
09:50
2019-02-19
11:45
South African, 074
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Victoria Falls
Johannesburg
2019-03-05
13:25
2019-03-05
15:05
South African, 041
Johannesburg
Munich
2019-03-05
21:15
2019-03-06
07:00
South African, 264
Munich
Oslo
2019-03-06
08:15
2019-03-06
10:30
Lufthansa, 2452
17 dager Expedition Namibia Oslo 46 940 NOK 1 plass igjen Bestill
2019-03-04 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
London
2019-03-04
15:05
2019-03-04
16:25
SAS, 809
London
Johannesburg
2019-03-04
18:05
2019-03-05
07:15
South African, 235
Johannesburg
Victoria Falls
2019-03-05
10:50
2019-03-05
12:25
South African, 074
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Victoria Falls
Johannesburg
2019-03-19
13:25
2019-03-19
15:05
South African, 041
Johannesburg
Munich
2019-03-19
21:15
2019-03-20
07:00
South African, 264
Munich
Oslo
2019-03-20
08:25
2019-03-20
10:40
Lufthansa, 2452
17 dager Expedition Namibia Oslo 46 700 NOK 4 plasser igjen Bestill
2019-03-18 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
London
2019-03-18
15:05
2019-03-18
16:25
SAS, 809
London
Johannesburg
2019-03-18
18:05
2019-03-19
07:15
South African, 235
Johannesburg
Windhoek
2019-03-19
09:50
2019-03-19
11:45
South African, 074
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Victoria Falls
Johannesburg
2019-04-02
13:25
2019-04-02
15:05
South African, 041
Johannesburg
Munich
2019-04-02
20:35
2019-04-03
07:20
South African, 264
Munich
Oslo
2019-04-03
12:55
2019-04-03
15:05
SAS, 4760
17 dager Expedition Namibia Oslo 46 700 NOK 6 plasser igjen Bestill
2019-07-01 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Frankfurt
2019-07-01
09:15
2019-07-01
11:20
SAS, 4755
Frankfurt
Johannesburg
2019-07-01
20:45
2019-07-02
07:25
South African, 261
Johannesburg
Windhoek
2019-07-02
09:30
2019-07-02
11:25
South African, 074
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Victoria Falls
Johannesburg
2019-07-16
13:30
2019-07-16
15:05
South African, 041
Johannesburg
Frankfurt
2019-07-16
19:25
2019-07-17
06:10
South African, 260
Frankfurt
Oslo
2019-07-17
12:00
2019-07-17
14:00
SAS, 4756
17 dager Expedition Namibia Oslo 49 635 NOK 6 plasser igjen Bestill
2019-09-30 17 dager Expedition Namibia Oslo 49 635 NOK 6 plasser igjen Bestill
2019-10-14 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
London
2019-10-14
15:05
2019-10-14
16:25
SAS, 809
London
Johannesburg
2019-10-14
18:05
2019-10-15
07:15
South African, 235
Johannesburg
Victoria Falls
2019-10-15
10:50
2019-10-15
12:25
South African, 074
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Victoria Falls
Johannesburg
2019-10-29
13:25
2019-10-29
15:05
South African, 041
Johannesburg
Munich
2019-10-29
21:15
2019-10-30
07:00
South African, 264
Munich
Oslo
2019-10-30
08:25
2019-10-30
10:40
Lufthansa, 2452
17 dager Expedition Namibia Oslo 47 880 NOK 6 plasser igjen Bestill
2019-10-28 17 dager Expedition Namibia Oslo 49 635 NOK 6 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • Fly og hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • TEMAs reiseledere
 • Se dagsprogrammet
 
XClose