Ekspedisjon Namibiamed safari og Victoriafallene

Velkommen på en uforglemmelig eventyrlig reise gjennom Namibia, Botswana og Zimbabwe med safariturer i verdensklasse. Vi opplever Namibørkenen, Kalahariørkenen og Victoriafallene – noen av Afrikas villeste og vakreste naturområder. Reisen går med en spesialbygd overlandbuss under litt enklere forhold, men vi bor på utvalgte mellomklassehoteller og lodger i naturskjønne omgivelser.

Reisefakta

Land: Namibia, Botswana, Zimbabwe

Reisetype: Safari

Reiselengde: 17 dager

Størrelse på gruppen: 12-19 personer

Visum kreves : Ja (Klikk for detaljer)

Høydepunkter

 • Namibiørkenen og Sossusvlei
 • Besøk på hereromarked
 • Nasjonalparken Etosha
 • Okavango- og Kwandoelven
 • Victoriafallene

Dagsprogram
Start från Windhoek, Namibia

Dag 1. Avreise til Namibia

Fly fra Norge til Windhoek. I løpet av flyreisen serveres måltider om bord.

Dag 2. Velkommen til Windhoek

Etter pass- og tollkontroll møter TEMAs reiseleder og buss. Avhengig av ankomsttid gjør vi en kort byrundtur i den lille hovedstaden Windhoek. Førsteinntrykket av byen er at du har kommet til en liten nord- eller sentraleuropeisk by. Flere historiske bygninger fra århundreskiftet vitner tydelig om den tyske opprinnelsen. Namibia var et tyskt protektorat, Tyske Sydvest-Afrika, mellom 1884–1914. Om kvelden nyter vi en velkomstmiddag og overnatter på et komfortabelt hotell.

Dag 3. Verdens eldste ørken

Avreise sørover mot et av Namibiaørkenens mest spektakulære naturområder, Sossusvlei, kjent for sine enorme, røde sanddyner. Bussen er en såkalt overlandsbuss, en komfortabel firehjulsdrevet spesialbuss som er laget for tøft terreng med plass til maks 16 personer. De fleste veiene i Namibia er laget av grus og de er godt vedlikeholdt. Overlandsbussene er perfekte for disse forholdene.

Nambiaørkenen er en av de eldste ørkenene i verden – kanskje den eldste – og var ørken allerede for 80 millioner år siden. I sør strekker den seg inn i Sør-Afrika, og i nord inn i Angola over Kuneneelven. Den går 1500 km langs Namibias kyst og er mellom 80–140 km bred. Til tross for det ekstremt harde klimaet eksisterer uvanlig mange levende vesener i disse tilsynelatende ”umulige” omgivelsene – ikke bare insekter og reptiler, men også noen pattedyr, alle godt tilpasset disse ekstreme forholdene. Det blir flere stopp underveis, bl.a. for kaffe og lunsj. Om ettermiddagen ankommer vi ørkenlodgen, der vi overnatter i to netter.

Dag 4. Sossusvleis røde sanddyner

Vi forlater lodgen tidlig om morgenen for en kort kjøretur til Sossusvlei – et av Namibias geologiske underverk, Vi ankommer når solen står lavt og kontrastene mellom lys og skygge på de røde og enorme sanddynene skaper et magisk lysspill. De høyeste sanddynene er over 300 m høye. Sanden ble i løpet av millioner av år skylt ut i havet av Orangeelven i sør og ført nordover av havstrømmene før bølger og vind første sanden tilbake inn i landet. I dag dekker området en overflate på 45 000 km². Her går vi en ca. 5 km lang tur og fascineres av skjønnheten i dette ekstreme landskapet. Ikke langt fra lodgen vår ligger det en mektig elveravine, Sesriem Canyon. Vi tar en kort tur til fots her før vi drar tilbake til lodgen.

Dag 5. Et utrolig sted på jord

Reisen til Atlanterhavskysten gjennom ørkenen byr på fantastisk og nesten uvirkelig vakker utsikt. Med litt flaks får vi kanskje se noen av Namibiaørkenens innbyggere, som struts eller oryxantilopen. Vi gjør et stopp i Walvis Bay, Namibias viktigste fiskehavn. Her snakker de hovedsakelig afrikaans eller engelsk. Walvis Bay tilhørte Sør-Afrika frem til februar 1994 til tross for at Namibia ble selvstendig i 1990. Tidlig om ettermiddagen ankommer vi et fantastisk sted, den tysktalende lille kystbyen Swakopmund, de hvite namibiernes favorittsted for ferie og fritid. Hit kommer også sørafrikanere først og fremst for å fiske, ettersom fiskehavet her regnes som et av de beste i verden. Swakopmund er kanskje ikke det en europeer forbinder med et badested. Havet er iskaldt og har farlige strømmer og seler svømmer rundt i bølgene. Kald tåke feier ofte inn over den lille byen om formiddagen. Dette er et av de tørreste stedene i verden. Nedbøren er mindre enn 12 mm i året. Etter å ha sjekket inn på hotellet gjør vi oss kjent med dette merkelige stedet mellom et iskaldt hav og verdens eldste ørken. Her finner vi tyske bindingsverkshus og verdens beste østers serveres som snacks til ølen som serveres på de lokale ølstuene. I tillegg har de Afrikas beste øl. Kvelden er fri til egne aktiviteter. Ta gjerne en tur til fots og studer noen av de godt bevarte tyske kolonihusene fra forrige århundre, besøk noen av byens museer eller ta en titt i de små butikkene. Kanskje det frister med et besøk i en av ølrestaurantene og prøve den namibiske østersen.

Dag 6. Ledig dag ved kysten

En herlig dag til egen disposisjon på denne fascinerende plassen mellom ørken og hav. Temas reiseleder gir gjerne tips om aktiviteter.

Dag 7. Damaraland og hereromarked

Mellom Skjelettkysten i vest og sentralplatået i øst ligger et fascinerende landskap, Damaraland. Denne meget vakre og fjellrike delen av Namibia byr på fantastiske visuelle scenarioer som omgir oss på dagens reise nordover. Inntil Ugabelvens neste alltid tørre elveleiet ligger et lite håndtverksmarked som drives av kvinner. De tilhører Hererofolket, en av Namibias mange folkegrupper og er kjent for sine fargerike tradisjonelle kjoler og hatter. Her kan du kjøpe dukker i ”Hererodrakt”, halsbånd m.m. - en bra måte å støtte lokalbefolkningen på. Her i Damaraland lever den helt ville ørkenelefanten. Med en god porsjon flaks kan du få se den! Ellers får man nøye seg med de varselsskiltene for elefant som er veldig vanlige i dette området. En av de første europeerne som utforsket denne delen av Afrika på midten av 1800-tallet var den svenske oppdageren Karl Johan Andersson, sønnen til en engelsk bjørnejeger. Demme fascinerende svensken som var født i Värmland skrev flere bøker om sine eventyrlige ekspedisjoner, bl.a. Lake Ngami og The Okavango River. Karl Johan Andersson giftet seg i Capetown og slo seg senere ned i Damarland. På en ekspedisjon i 1867 døde han ved den nåværende grensen mellom Namibia og Angola, der han også ligger begravet. Til tross for de ekstreme forholdene er Damaraland virkelig et paradis for naturelskere. Naturen er kjent for å være et kunstverk i seg selv. På ettermiddagen ankommer vi til lodgen rett utenfor det lille samfunnet Khorixas. Nå får du muligheter til å strekke på beina, og kanskje vil du nyte de høytidelig vakre omgivelsene fra hotellets koselige bassengområde.

Dag 8–9. Etosha nasjonalpark

Dagens reisemål er Etosha nasjonalpark. Her bor vi de to første nettene inne i Nasjonalparken. De kommende to dagene kommer vi til å utforske Etoshas rike dyreliv, morgen og ettermiddag. Etosha nasjonalpark er Namibias mest kjente naturreservat og et av Afrikas største – hele 22 270 km2. I øst dominerer tresavanner mens den vestre delen er mer preget av busker og lave trær.I den sentrale delen av reservatet ligger Etosha Pan, en gigantisk uttørket saltsjø på 4800 km², som store deler av året glitrer i sølvhvitt. Etosha betyr nettopp stor hvit plass. Enkelte år med høy nedbør forvandles saltørkenen til en 10 cm dyp innsjø som trekker til seg en mengde fugler som flamingoer og pelikaner.I nasjonalparken finnes det mer enn 110 pattedyrarter og nærmere 350 ulike fuglearter. Derav noen sjeldne og truede arter bl.a. svart neshorn, gepard og brun hyene. Afrikas største elefanter finnes også her med en høyde på over fire meter mellom marken og skuldrene. Avstandene er lange og luften er tørre i dette fascinerende landet. Nå kan det være deilig med en stunds hvile. Fremme ved lodgen får du litt egen tid, så hvorfor ikke ta et bad i bassenget. Selv dyrene har et eget basseng utenfor den innhegnede lodgen, et vannhull som ofte er godt besøkt og med litt flaks ser vi både elefant og neshorn der. Safariturene blir utført i vår egen buss.

Dag 10. Safari i Etosha

I dag forlater vi de sentrale delene av Etosha og fortsetter reisen østover. Vi blir en natt til inne i denne fascinerende villmarken og fortsetter å utforske en av Afrikas mest interessante nasjonalparker.

Dag 11. Okavangoelven, Caprivi

Tidlig om morgenen forlater vi Etosha og fortsetter den spennende ekspedisjonen nordover og videre østover til den såkalte Caprivi Strip, som har fått navnet sitt etter den tyske offiseren (1890–1894) Leo von Caprivi. Han klarte å forhandle seg til denne bemerkelsesverdige ”utveksten” på Namibias ellers kvadratiske grense. Tanken var politisk og kommersiell ettersom de ønsket å komme til Zambesielven som skulle forbinde Namibia med Indiahavet, der den andre tyske kolonien Tanganyika lå. Det viste seg at elven likevel ikke var fremkommelig hele veien, et enormt fossefall lå i veien, Victoriafallene. Men Namibia fikk et stykke land som, i motsetning til andre deler av landet er rikt på vann, betydelig grønnere med et utrolig rikt plante- og dyreliv. Caprivi renner inn mellom Angola i nord og Botswana i sør før den lengre østover møte Zambia og Zimbabwe.

Vi overnatter to netter i Caprivi på to ulike lodger. Første natten bor vi på en lodge ved Okavangoelvens sørlige strand med utsikt inn i Angola der grensen til Namibia går midt i elven. Vel fremme på lodgen sjekker vi inn og rett før skumring glir vi ut på en båttur på Kavangoelven som danner grensen mellom Namibia og Angola. Dette er en av Namibias få helårselver med en rik og frodig vegetasjon. Fuglelivet er overveldende og det finnes masse Tigerfish og Catfish, og under vannoverflatens rofylte speilbilder lurer et av Afrikas mest fryktede rovdyr, krokodillen. Sjansen er stor for at du vil få se ulike arter av Kingfish og hegrer. Resten av kvelden er fri for hvile frem til middagen.

Dag 12. Kwandoelven

I dag fortsetter reisen i Caprivi østover langs Kwandoelven. Det ekstremt tørre klimaet, men samtidige tilgangen til vann bidrar til at området har fått en enormt rik fauna. Naturreservatene her er unike, ettersom det også bor mennesker her som skal dele plassen med bl.a. elefanter, flodhester og alle de andre dyrene naturligvis. Kwandoelven kommer fra Angola og fortsetter ned gjennom Namibia og Caprivi inn i Botswana. Den bytter navn to ganger, først til Linyanti og senere til Chobe før den forenes med Zambesielven. Fremme ved lodgen som ligger ved Kwandoelvens strand har du fri frem til middagen. Hvis du har lyst kan du, mot betaling, delta på en safari som er organisert av lodgen.Dette blir den siste natten i Namibia, som vi forlater i morgen, da vi reiser inn i nabolandet Botswana ved grenseposten ved Ngoma Bridge. Skandinaviske statsborgere trenger ikke visum.

Dag 13–14. Chobeelven

Velkommen til Botswana! Eventyret fortsetter nå i Botswana. Etter å ha krysset grensen fortsetter vi til lodgen vår i de nordøstligste delene av Chobe, like utenfor nasjonalparken ved Chobeelven. Her skal vi bo i to netter. Chobeparkens særtrekk er frodige sletter og tette teakskoger og naturligvis elven som har gitt navn til hele regionen og som skaper forutsetningene for alt liv i denne enorme viltrike delen av sørlige Afrika. Chobeelven er et naturlig vannhull for elefanter og bøfler i tørkeperioden. Ingen andre nasjonalparker i Afrika har større konsentrasjon av elefanter. Etter ankomst er ettermiddagen og kvelden fri frem til middag. Lodgen er utstyrt med alle fasiliteter, inkludert svømmebasseng. Om kvelden den andre dagen er en solnedgangssafari på Chobeelven inkludert Vi anbefaler å ta en morgensafari i parken samme dag ettersom parkavgiften allerede er betalt for den dagen. Prisen for utflukter, aktiviteter, safarier (game drives), som ligger utenfor det ordinære programmet finner du under ”Viktig om reisen” på vår hjemmeside.

Dag 15. Utflukt til Victoriafallene

Vi sier farvel til Botswana og fortsetter gjennom den travle byen Kasane, der mye av grensetrafikken passerer for videre reise til Zimbabwe. Ved grenseovergangen får vi visum som betales kontant på stedet (ca. 30 USD). Herfra til Victoriafallene tar reisen knappe to timer, avhengig av grensetrafikken. Victoriafallene er utvilsomt et av Afrikas mest spektakulære naturscenarioer.

Vi egner ettermiddagen til en av verdens største severdigheter, Victoriafallene. Lokalbefolkningen kaller fallene, Mosi-oa-Tunya, tordnende røyk. Skotten Dr Livingstone døpte om fallene etter sin dronning. Cecil Rhodes bestilte en bro over elven like nedenfor fallene i begynnelsen av 1900-tallet. Han ville at togene skulle passere gjennom det skummende vannet. Røyken som stiger opp fra vannkaskadene er synlig fra lang avstand. Victoriafallene, drøyt 100 m høyt og 1,7 kilometer bredt, er et av de største i verden og ble i 1989 oppført på Unescos verdensarvliste.

Zambezielven, Afrikas fjerde største elv, har fått æren å gestalte denne spektakulære vannkunst. Elven, som har sine kilder i Zambia, renner gjennom en rekke land før den kommer ut i Det indiske hav i Moçambique like nord om byen Beira. Da har den reist over 2 500 kilometer. De som vil gjøre andre aktiviteter blir tilbudt dette på plass, og får hjelp av TEMAs reiseleder. Priser for utflukter, aktiviteter, safariturer som ligger utenfor ordinært program finnes under «Mer om reisen».

Dag 16. Avreise til Skandinavia

Formiddagen er fri frem til avreise mot flyplassen.

Dag 17. Ankomst Skandinavia

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r 
• Samtlige overnattinger
• 15 frokoster 
• 12 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Norge – Namibia. Mat på flyet er inkludert.

Dag 2
Ankomst Windhoek. Transport. Velkomstmiddag er inkludert. En overnatting på hotell i Windhoek

Dag 3
Windhoek – Sesriem. Buss. Ca. 469 km. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på ørkenhotell.

Dag 4
Utflukt til Sossusvlei og Sesriem Canyon. Frokost og middag er inkludert.

Dag 5

Sesriem – Walvis Bay – Swakopmund. 300 km. Frokost er inkludert. En overnatting i Swakopmund.

Dag 6
Ledig dag i Swakopmund. Frokost inkludert.

Dag 7–8

Swakopmund – Ugab River – Khorixas. 450 km. Besøk på hereromarked. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på lodge i Khorixas.

Dag 9
Khorixas – Etosha. Safariturer. 208 km. Frokost og middag er inkludert. To netter på lodge i Etosha nasjonalpark.

Dag 10
Etosha, Okaukuejo – Namutoni. Safari. 134 km. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på lodge i nasjonalparken.

Dag 11
Etosha, Namutoni – Okavangoelven. 430 km. Solnedgangscruise. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på lodge ved Okavangoelven.

Dag 12–13

Okavangoelven – Kwandoelven. 402 km. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på lodge ved Kwandoelven, alternativt ved Okavangoelven.

Dag 14

Kwando River – Chobe River, Botswana. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på lodge i Chobe.

Dag 15

Chobe – Victoriafallene, Zimbabwe. Besøk i Victoriafallenes nasjonalpark med guide. 80 km. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Victoriafallene.

Dag 16
Victoriafallene – Skandinavia. Frokost och måltider under flyturen inkludert.

Dag 17
Ankomst Skandinavia.

Namibia

Innbyggere 2 200 000
Flateinnhold 825 418 km²
Valuta Namibisk dollar
Religion Kristendom (80 prosent protestanter, 20 prosent katolikker), ofte med innslag av tradisjonelle lokale religioner
Språk Engelsk er offisielt språk; oshivambo, rukavango, herero, khoisan, lozi, afrikaans, tysk er minoritetsspråk

Botswana

Innbyggere 2 200 000
Flateinnhold 581 730 km²
Valuta Pula
Religion Tradisjonelle afrikanske religioner, minoriteter av kristne og muslimer
Språk Engelsk og Setswana er offisielle språk, men et tyvetalls andre språk forekommer også

Zimbabwe

Innbyggere 16 millioner
Flateinnhold 390.580 km²
Valuta Zimbabwisk dollar (ZWD)
Religion 50 %, kristne 25 %, lokale religioner 24 %, muslimer og andre 1 %
Språk Offisielle språk er engelsk, shona og sindebele.

Dagsprogram
Start från Victoriafallen, Zimbabwe

Dag 1. Avreise til Victoriafallene

Avreise til Victoriafallene, Zimbabwe. Ankomst følgende dag. Mat på flyet inkludert.

Dag 2. Velkommen til Victoriafallene.

Etter pass- og tollkontroll blir vi møtt av reiseleder og buss. Visumet fås ved ankomsten og betales i dollar (ca 30 USD). Vi har samme buss under hele reisen. Det er en såkalt Overlandbuss, en firehjulsdriven spesialbuss med god plass til beina og perfekt for de forholdene vi kommer til å befinne oss i. De fleste veiene er gjort av makadam og er stort sett av bra kvalitet. Det er plass til maks 16 passasjerer.

Victoriafallene er utvilsomt et av Afrikas mest spektakulære naturscenarioer. Lokalbefolkningen kaller fallene, Mosi-oa-Tunya, tordnende røyk. Røyken som stiger opp fra vannkaskadene er synlig fra lang avstand. Victoriafallene, drøyt 110 m høyt og 1,7 km bredt, er et av de største i verden og med sin tradisjonsrike historie et sted mange setter høyt blant sine minnerike opplevelser. I 1989 ble denne fantastiske attraksjonen satt på Unescos verdensarvliste.

Her utforsker vi fallene på nært hold fra den lille nasjonalparken som ligger på motsatt siden. Parken er en stemningsfull regnskog som vannes av vannrøyken som fra og til ligger over vegetasjonen som tung vanndamp. Her er det lurt å beskytte kameraet med en plastpose. Regntøy kan også være greit å ha hvis du er redd for å bli våt. Fra ulike utsiktsplasser i parken kan du studere og fotografere fossen fra ulike vinkler. Victoriafallene er også navnet på tettstedet ved fossen, og navnet på den internasjonale flyplassen vi reiser hjem fra. Her overnatter vi den første natten på reisen. Vil du prøve andre aktiviteter som tilbys på stedet så hjelper reiselederen deg med å bestille dette. Priser for utflukter, aktiviteter og safarier som ikke er inkludert i programmet finner du under «Mer om reisen.»

Ettermiddagen er fri for egne aktiviteter fram til velkomstmiddagen som vi hygger oss med på det velkjente hotellet Victoria Falls Hotel, med utsikt over den historiske broen mellom Zimbabwe og Zambia, Victoria Falls Bridge

Dag 3 - 4. Chobeelven

Eventyret fortsetter nå i Botswana. Etter å ha krysset grensen fortsetter vi til lodgen vår i de nordøstligste delene av Chobe, like utenfor nasjonalparken ved Chobeelven. Her skal vi bo i to netter. Chobeparkens særtrekk er frodige sletter og tette teakskoger, og naturligvis elven som har gitt navn til hele regionen og som skaper forutsetningene for alt liv i denne enorme viltrike delen av sørlige Afrika. Chobeelven er et naturlig vannhull for elefanter og bøfler i tørkeperioden. Ingen andre nasjonalparker i Afrika har større konsentrasjon av elefanter. Etter ankomst er ettermiddagen og kvelden fri frem til middag. Lodgen er utstyrt med alle fasiliteter, inkludert svømmebasseng. Om kvelden den andre dagen er en solnedgangssafari på Chobeelven inkludert.

Dag 5. Caprivi

I dag forlater vi Botswana for å ta oss inn i Namibia via grenseposten ved Ngoma Bridge. Skandinaviske medborgere trenger ikke visum, men det kan likevel ta litt tid. Chobe-elven bytter navn flere ganger på sin reise til Zambesielven. Elven flyter ned i Namibia fra Angola, og da heter den Kwando. Målet er den såkalte Caprivi Strip, som har fått navnet sitt etter den tyske offiseren (1890-94) Leo von Caprivi. Han klarte å forhandle seg til denne bemerkelsesverdige ”utveksten” på Namibias ellers kvadratiske grense. Tanken var politisk og kommersiell ettersom de ønsket å komme til Zambesielven som skulle forbinde Namibia med Indiahavet, der den andre tyske kolonien Tanganyika lå. Det viste seg at elven likevel ikke var fremkommelig hele veien, et enormt fossefall lå i veien, Victoriafallene. Men Namibia fikk et stykke land, som i motsetning til andre deler av landet, er rikt på vann og betydelig grønnere med et utrolig rikt plante- og dyreliv. Caprivi renner inn mellom Angola i nord og Botswana i sør før den lengre østover møte Zambia og Zimbabwe.

Vi overnatter to netter i Caprivi på to ulike lodger. Vel framme ved lodgen har man ledig tid fram til middagen. Hvis man ønsker er det mulig å delta på en safaritur som er organisert av lodgen, mot en ekstra kostnad. På noen avreiser bor vi på alternative lodger i denne regionen.

Dag 6. Okavangoelven

Det ekstremt tørre klimaet sammen med rik tilgang til vann, bidrar til at området har fått en ekstremt velstående fauna. Naturreservatene her er unike ettersom det også bor mennesker der som skal dele plassen med blant annet elefanter, flodhester og alle andre dyr.

Sent på ettermiddagen kommer vi frem til lodgen ved Okavangoelvens sørlige strand med utsikt inn i Angola der grensen til Namibia går midt i elven. Vel fremme på lodgen sjekker vi inn, og rett før skumring glir vi ut på en båttur på Kavangoelven som danner grensen mellom Namibia og Angola. Dette er en av Namibias få helårselver med en rik og frodig vegetasjon. Fuglelivet er overveldende og det finnes masse Tigerfish og Catfish, og under vannoverflatens rofylte speilbilder lurer et av Afrikas mest fryktede rovdyr, krokodillen. Sjansen er stor for at du vil få se ulike arter av Kingfish og hegrer. Resten av kvelden er fri for hvile frem til middagen.

Dag 7. Etosha National

Dagens reisemål er Etosha National Park. Her bor vi de to første nettene inne i Nasjonalparken. De kommende to dagene kommer du til å utforske Etoshas rike dyreliv, morgen og ettermiddag. Etosha National Park er Namibias mest kjente naturreservat og et av Afrikas største – hele 22 270 km2. I øst dominerer tresavanner mens den vestre delen er mer preget av busker og lave trær. I den sentrale delen av reservatet ligger Etosha Pan, en gigantisk uttørket saltsjø på 4800 km2, som store deler av året glitrer i hvitt sølv fra saltkrystaller og som har gitt den sitt navn- hvit plass. Enkelte år med høy nedbør forvandles saltørkenen til en 10 cm dyp innsjø som trekker til seg en mengde fugler som flamingoer og pelikaner. Alle safariturer i Etosha gjøres med vår egen buss.

Dag 8 - 9. Etosha

I nasjonalparken finnes det mer enn 110 pattedyrarter og nærmere 350 ulike fuglearter. Derav noen sjeldne og truede arter bl.a. svart neshorn, gepard og brun hyene. Afrikas største elefanter finnes også her med en høyde på over fire meter mellom marken og skuldrene. Avstandene er lange og luften er tørre i dette fascinerende landet. Nå kan det være deilig med en stunds hvile. Fremme ved lodgen får du tid for deg selv, så hvorfor ikke ta et bad i bassenget. Selv dyrene har et eget basseng utenfor den innhegnede lodgen, et vannhull som ofte er godt besøkt og med litt flaks ser vi både elefant og neshorn der.

Dag 10. Damaraland og ørkenelefanter

En av de første europeerne som utforsket denne delen av Afrika på midten av 1800-tallet var den svenske oppdageren Karl Johan Andersson, sønn til en engelsk bjørnejeger. Denne fascinerende svensken som var født i Värmland skrev flere bøker om sine eventyrlige ekspedisjoner, blant annet Lake Ngami og The Okavango River. Karl Johan Andersson giftet seg i Capetown, og slo seg senere ned i Damaraland. På en ekspedisjon i 1867 døde han ved den nåværende grensen mellom Namibia og Angola, der han også ligger begravet. Til tross for de ekstreme forholdene er Damaraland et ekte paradis for naturelskere. Naturen er kjent for å være et kunstverk i seg selv. Her lever den ville ørkenelefanten, og er du heldig treffer du et par! Ørkenelefantene i Namibia er ikke en egen art, og skiller seg ikke så mye fra vanlige afrikanske elefanter. Likevel har de tilpasset seg det tørre ørkenmiljøet ved å ha mindre kroppsmasse, forholdsvis lengre og tynnere ben og tilsynelatende større føtter enn andre elefanter. I løpet av ettermiddagen kommer vi fram til lodgen som ligger rett utenfor det lille samfunnet Khorixas. Nå får du muligheter til å strekke på beina, og her kan man virkelig nyte de vakre omgivelsene fra hotellets koselige bassengområde. Det er vanskelig å finne bedre omgivelser for å smelte alle inntrykk og opplevelser fra vår første uke på denne spennende reisen.

Dag 11. Et utrolig sted på jorden

Regionen vi skal gjennom i dag har fått sitt navn fra folkegruppen damara. Damaraland er et av de flotteste områdene i Namibia, og byr på fantastisk og nesten uvirkelig vakker utsikt. Landskapet forandres og forvandles sakte hele tiden. På avstand ser vi Namibias høyeste fjell, Brandberg, reise seg mot himmelen med sine 2573 meter over havet. Fjellet er enormt, og står i ensom majestet i det vidåpne landskapet. Nære Ugabelvens nesten alltid tørre elveleiet, ligger et lite håndverks marked som drives av kvinner. De tilhører Hererofolket, en av Namibias mange folkegrupper og som er kjent for sine fargerike tradisjonelle kjoler og hatter. Her kan man dukker i «Hererodrakter», halsband med mer. Handler man her støtter man lokalbefolkningen på en bra måte.

Tidlig om ettermiddagen ankommer vi et fantastisk sted, den tysktalende lille kystbyen Swakopmund, namibiernes eget favorittsted for ferie og fritid. Swakopmund er kanskje ikke det en europeer forbinder med et badested. Havet er iskaldt med farlige strender, og seler svømmer rundt i bølgene. Kald tåke feier ofte inn over den lille byen på formiddagen. Dette er et av de tørreste stedene i verden, og nedbøren er mindre enn 12 mm i året. Etter å ha sjekket inn på hotellet, gjør vi oss kjent med dette merkelige stedet mellom et iskaldt hav og verdens eldste ørken. Her finner vi tyske bindingsverkshus, og verdens beste østers serveres som snacks til ølen på de lokale ølstuene. Vil man ta livet med ro og teste et av Afrkas beste øl kan man gjøre det i kveld da den er fri til egne aktiviteter. Kombiner det gjerne med en tur til fots og studer noen av de godt bevarte tyske kolonihusene fra forrige århundre, besøk noen av byens museer eller ta en titt i de små butikkene.

Dag 12. Ledig dag ved kysten

En herlig dag til egen disposisjon på denne fascinerende plassen mellom ørken og hav. Temas reiseleder gir gjerne tips om aktiviteter.

Dag 13. Verdens eldste ørken

I dag forlater vi kysten og tar oss inn i Namibørkenen, som er en av de eldste ørknene i verden - kanskje den eldste - og var allerede ørken for 80 millioner år siden. I sør strekker den seg inn i Sør-Afrika, og i nord inn i Angola over Kuneneelven. Den går 1500 km langs Namibias kyst og er mellom 80–140 km bred.Til tross for det ekstremt harde klimaet eksisterer uvanlig mange levende vesener i disse tilsynelatende ”umulige” omgivelsene – ikke bare insekter og reptiler, men også noen pattedyr, alle godt tilpasset disse ekstreme forholdene. Ørkenens mest spektakulære naturområde, Sossusvlei, er vårt mål i dag. Området er kjent for sine røde og enorme sanddyner. I løpet av ettermiddagen kommer vi frem til ørkenlodgen hvor vi overnatter to netter. Resten av dagen ledig fram til middagen.

Dag 14. Sossusvleis røde sanddyner

Vi forlater lodgen tidlig om morgenen for en kort kjøretur til Sossusvlei – et av Namibias geologiske underverk, Vi ankommer når solen står lavt og kontrastene mellom lys og skygge på de røde og enorme sanddynene skaper et magisk lysspill. De høyeste sanddynene er over 300 m høye. Sanden ble i løpet av millioner av år skylt ut i havet av Orangeelven i sør og ført nordover av havstrømmene før bølger og vind første sanden tilbake inn i landet. I dag dekker området en overflate på 45 000 km2. Her går vi en ca. 5 km lang tur og fascineres av skjønnheten i dette ekstreme landskapet. Ikke langt fra lodgen vår ligger det en mektig elveravine, Sesriem Canyon. Vi tar en kort tur til fots her før vi drar tilbake til lodgen.

Dag 15. Velkommen til Windhoek

Tidlig avreise mot Namibias hovedstad, Windhoek, hvor vi kommer frem i løpet av ettermiddagen. Førsteinntrykket av byen er at du har kommet til en liten nord- eller sentraleuropeisk by. Flere historiske bygninger fra århundreskiftet vitner tydelig om den tyske opprinnelsen. Namibia var et tyskt protektorat, Tyske Sydvest-Afrika, mellom 1884-1914. Vi overnatter på et komfortabelt hotell siste natten på reisen.

Dag 16. Avreise til Skandinavien

Formiddagen er ledig fram till avreise til flygplatsen. 

Dag 17. Ankomst Skandinavia.

Ankomst til Skandinavia


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r 
• Samtlige overnattinger
• 15 frokoster 
• 12 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Skandinavia – Victoriafallene. Flymåltider inkludert.

Dag 2

Ankomst til Victoriafallene. Transfer til hotellet. Besök i Victoriafallenes Nasjonalpark med guide. Middag inkludert. En overnatting på hotell i Victoria Falls.

Dag 3 – 4

Victoriafallene – Chobeelven. Buss 80 km. Elvecruise inkludert. Frokost og middag inkludert. To overnattinger på elvelodge.

Dag 5

Chobeelven – Kwandoelven. Buss 250 km. Frokost og middag inkludert. En overnatting på elvelodge.

Dag 6

Kwandoelven – Okavangoelven. 420 km. Solnedgangscruise. Frokost og middag inkludert. En overnatting på elvelodge.

Dag 7

Okavangoelven – Etosha. 430 km. Safaritur i Nasjonalparken. Frokost og middag inkludert. En natt på safarilodge.

Dag 8-9

Etosha. Safariturer i Nasjonalparken. Frokost og middag inkludert. To overnattinger på safarilodge.

Dag 10

Etosha – Khorixas. Buss 208 km. Frokost og middag inkludert. En overnatting på lodge.

Dag 11

Khorixas – Swakopmund. Buss 450 km. Frokost inkludert. To overnattinger på hotell i Swakopmund.

Dag 12

Swakopmund – Sesriem. Buss 300 km. Frokost og middag inkludert. To overnattinger på ørkenlodge.

Dag 13

Ledig dag i Swakopmund. Frokost inkludert.

Dag 14

Utflukt til Sossusvlei og Sesriemkanjonen. Frokost og middag inkludert.

Dag 15

Sesriem – Windhoek. Buss 460 km. Frokost og middag inkludert. En overnatting på hotell i Windhoek.

Dag 16

Windhoek – Skandinavien. Transfer till flyplassen. Frukost och flymåltider inkludert.

Dag 17

Ankomst Skandinavia.

Namibia

Innbyggere 2 200 000
Flateinnhold 825 418 km²
Valuta Namibisk dollar
Religion Kristendom (80 prosent protestanter, 20 prosent katolikker), ofte med innslag av tradisjonelle lokale religioner
Språk Engelsk er offisielt språk; oshivambo, rukavango, herero, khoisan, lozi, afrikaans, tysk er minoritetsspråk

Botswana

Innbyggere 2 200 000
Flateinnhold 581 730 km²
Valuta Pula
Religion Tradisjonelle afrikanske religioner, minoriteter av kristne og muslimer
Språk Engelsk og Setswana er offisielle språk, men et tyvetalls andre språk forekommer også

Zimbabwe

Innbyggere 16 millioner
Flateinnhold 390.580 km²
Valuta Zimbabwisk dollar (ZWD)
Religion 50 %, kristne 25 %, lokale religioner 24 %, muslimer og andre 1 %
Språk Offisielle språk er engelsk, shona og sindebele.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Norge – Namibia/Zimbabwe t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

OBS, reisen presenteres i to versjoner, avhengig av hvilken dato du velger. En som begynner i Windhoek, Namibia og avsluttes i Victoriafallene. Den andre begynner i Victoriafallene og avsluttes i Windhoek. Reisene har samme program men så og si ”omvendte” ruter.

Alternative hotell og lodger: I løpet av sesongen hender det at vi benytter alternative og likeverdige hoteller. Hvis det skulle skje informerer vi samtlige kunder før avreise. Normalt påvirker ikke dette reiserute eller reisens program.

Ekstrautflukter

I løpet av reisen vil det finnes muligheter til å delta i aktiviteter som ikke er inkludert i reisen. Nedenfor ser du noen av de som TEMA anbefaler:

Dag 11 (Dag 5 fra Victoriafallene): Kwandoelven

1) Safaritur i Bwabwata Nationalpark 3 timer, ca. 425 ZAR

2) Elvesafari, ca. 465 ZAR

Dag 12–13 (Dag 4 fra Victoriafallene): Safaritur i Chobe Nationalpark

(Entré til nasjonalparken ca. 12 USD), 3 timer, ca. 315 BWP

Denne safarien kan foretas Dag 12 første kvelden, men da må man betale nasjonalparkavgift.

Valuta

– Namibisk dollar (og sydafrikansk rand)

– Botswanska pula

– Zimbabwisk dollar (och US-dollar)

I Namibia gjelder namibisk dollar (NAD). Ta gjerne med sydafrikansk rand (ZAR) hvis reisen starter i Namibia. Den er lett å kjøpe i Skandinavia og er likeverdig den namibiske dollaren.

I Botswana gjelder botswanske pula (BWP).

Zimbabwe har nylig avskaffet US-dollar og innført zimbabwisk dollar (ZWD). Men for besøkere fungerer US-dollar fortsatt betaling, for eksempel på restauranger og i taxi. Det er lurt å ha med små valører ettersom det er vanskelig å veksle. Ta med 1, 5 og 10 dollar sedler.

Visa og Mastercard kredittkort aksepteres på de fleste hotell og lodger under hele reisen. Minibanker finnes i de større byene Windhoek og Swakopmund, men også i Caprivi.

Du bør kalkulere inn i din reisekasse for driks, private innkjøp av håndverk og suvenirer, samt for måltider som ikke er inkludert i programmet. På denne reisen er nesten alle middager inkludert, utenom i Swakopmund i Namibia. Regn med at lunsjene koster 70–150 kr, 0,5 l vann koster 10–20 kr; 33 cl øl 20–30 kr; 1 glass vin ca 30–40 kr. Prisene varierer, men er lavest i Namibia og høyest i Zimbabwe.

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Visum

For nordiske medborgere kreves visum for innreise i Zimbabwe, p.t. 30 USD. Visum fås ved grensestasjonen. Sørg for å ha jevne kontanter i US-dollar ved betaling av visum. Sedlene bør være "pene" og ikke krøllete. Nordiske medborgere trenger ikke visum til Namibia og Botswana.

Driks

Driks er ikke inkludert i reisens pris. til lokalguider og sjåfører er ikke inkludert. TEMAs reiseleder samler inn 85 USD per person ved reisens start og tar seg av fordelingen til lokalguider, sjåfører, bagasjebærere og personal på restauranter ved felles måltider. Ta med kontanter. Generelt så gir man driks på restauranter, kaféer og barer opp til 10 %.

Klima og bekledning

Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Tillatt bagasje er en større veske/bag i mykere materiale på max 20 kg - ikke i hard plast eller metall. Kun håndbagasje kan medbringes inn i bussen. Husk også å pakk lett. Du må regne med å måtte bære din egen bagasje ved ankomst og avreise på de forskjellige hotellene, selv om noen av lodgene har bagasjeservice. I tillegg til fotoutstyr anbefaler vi også at du tar med deg en bra kikkert. Den kan være både til stor hjelp og glede.

Mange veier avgir mye støv, så vi anbefaler at man tar med plastposer for å beskytte utstyr som er følsomt for støv.

Solhatt og solbriller er også bra å ha med. Solen kan være veldig sterk.

Vær oppmerksom på Dette er en reise med spesialbygd buss og den er i seg selv en stor del av selve reiseopplevelsen. Vår reise er en såkalt ”roadtrip” som innebærer lange kjørestrekninger, ofte på grus- og singel som og veiene kan være ujevne og humpete. Bussene er ikke utstyrt med luftkondisjonering eller toalett. Derimot er det stort mellomrom mellom setene og de er komfortable.

Bussen er utstyrt med ladestasjon for lading av elektronisk utstyr underveis. Disse er sørafrikanske typer med tre hull. Derfor bør man fremskaffe en sørafrikansk adapter før avreise, eller på flyplassen i Johannesburg, for å være på den sikre siden. TEMA anbefaler også at man tar med en ledning med flere uttak, dersom man har flere enheter som må lades opp. På hotellene/lodgene er det også mulig å lade opp utstyret.

På bussen finnes førstehjelpsutstyr og trent personale. Vi anbefaler likevel at du tar med deg følgende utstyr:

– Plaster i ulike størrelser

– Aspirin eller paracet

– Hånddesinfeksjon

– Sårsalve og sårvask

– Myggmiddel

– Antidiarepiller type imodium

– Solkrem

Når det gjelder malaria og andre tropiske sykdommer vennligst kontakt fastlegen eller nærmeste vaksinasjonskontor.

Wifi finnes på flere hotell, men tilgangen er langsom i forhold til hva vi er vant med her hjemme. Mobiltelefoner må være avstengte under safariturene.

TEMA anbefaler følgende bøker som kunnskapskilde og selskap på reisen:

Robert’s Birds of Southern Africa, G L Maclean

Newman’s Birds of Southern Africa, Kenneth Newman

Field Guide to Mammals of Southern Africa, Chris & Tilde Stuart

Southern Africa Mammals, Robin Frandsen

Hotell/overnatting

Kommentarer

Noen hoteller har stengt på kort varsel, av ulike årsaker, etter at landene åpnet opp etter pandemien.
Vi bruker flere alternative hoteller på flere steder. Det skal legges til at ingen endringer på hotell påvirker rute eller programinnhold.

Alternativa hoteller:

Windhoek) Safari Court Hotel

Sesriem) Desert Quiver Camp.

Swakopmund) The Delight Hotel, Zum Kaiser Hotel

Kwando River) The Rainbow Lodge

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Safarireiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.