Malaysia med Penang og Borneo verdensarv, variert natur og eksotiske dyr

Med paradisiske øyer, regnskoger og myldrende byer er Malaysia en blanding av Sørøst-Asias beste. I løpet av to uker setter vi til livs den kulturelle smeltedigelen Kuala Lumpur, det koloniale arvet på øya Penang, teplantasjene og regnskogens mangfold i Cameron. På den store jungeløya Borneo besøker vi Sepiloks redningssenter for orangutanger, gjør safariturer med båt Kinabatangan elven og bor i Sandakan mellom regnskog og kyst.

Reisefakta

Land: Malaysia

Reisetype: Rundreiser - Safari

Reiselengde: 14 dager

Størrelse på gruppen: 15-26 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Kuala Lumpur med Petronas Twin Towers
 • Øya Penang med verdensarvbyen Georgetown
 • Regnskogen i Belum, en av verdens eldste
 • Safari langs Kinabatanganelven
 • Orangutangsenteret i Sepilok

Dagsprogram
2023/2024

Dag 1. Avreise

Avreise fra Skandinavia til Kuala Lumpur. 

Dag 2. Ankomst Malaysia
Ankomst til Kuala Lumpurs moderne flyplass der du blir møtt av TEMAs reiseleder. Kuala Lumpur er en av Sørøst-Asias mest spennende byer, en smeltedigel som er resultatet av en rask immigrasjonsbølge på 1800-tallet der byen bygde sin økonomiske fremgang på tinn og gummi. Tropiske parker og innovativ muslimsk arkitektur kombineres med inntrykk av folkeliv og dufter fra ulike asiatiske kjøkken fra byens matmarkeder.  

Vi kjører direkte til hotellet sentralt i KL, som Kuala Lumpur kalles på folkemunne. Her sjekker vi inn for de to første nettene. Om kvelden samles vi og nyter en felles velkomstmiddag.  

Dag 3. Byrundtur i Kuala Lumpur 
Dagens omfattende byrundtur tar deg med til Kuala Lumpurs høydepunkter. Her følger noen av dagens severdigheter.  

Å gå opp i Petronas Twin Towers regnes nesten som et "must" blant byens severdigheter.  

Vi stopper ved malayernes viktigste landemerke, Dataran Merdeka, Uavhengighetsplassen. Her ble landets flagg heist for første gang på uavhengighetsdagen 31. august 1957. Du ser også Tugu Negara, nasjonalmonumentet som er verdens største frittstående gruppestatue i bronse.  

Det moderne Kuala Lumpur har innslag av vestlig arkitektur, men historien og det lokale malayiske livet er alltid til stede. Det er en vibrerende by med en rik, fargerik og fascinerende historie. Byen er også et sterkt preget av både kinesisk og indisk innflytelse. Disse områdene blir vi også kjent med. Deretter har du kvelden fri til å utforske på egen hånd. Kanskje det frister å utforske Kuala Lumpurs gastronomiske side. Byen er kjent for sin fantastiske gatemat.  

Dag 4. Via Batugrottene og Ipoh til Penang
Frokost og deretter utsjekking. Første stopp er Batugrottene med et rikt utsmykket hindutempel, bygget til ære for apeguden Hanuman. Apene i dette området er derfor fredet og vi møter flere i de bratte trappene opp til tempelet.

Halvveis til Penang kommer vi til Ipoh, en by som deles i en ny og en gammel del av Kinaelven. Den gamle byen kan skilte med britiske kolonibygninger og vi strekker på bena langs Concubine Lane der de gamle husene har blitt restaurert til sin fordums prakt, slik de var da tinngruvedriften var på topp. Livet i Ipoh er fortsatt upåvirket av turismen og her møter vi hverdagslivet med butikker og matboder i gatene.  

Sent om ettermiddagen kjører vi over til den tropiske øya Penang via Sørøst-Asias lengste bro. Kjært barn har mange navn sies det, og Penang har blitt kalt både Betelnøttens øy, Orientens perle og Malaysias matmekka. Her finner du alt fra jungel og strender til den historiske arven i George Town der vi sjekker inn for de to neste nettene.   

Dag 5. George Town
Vi tilbringer formiddagen sammen med å utforske George Town. I 2008 ble det historiske sentrumet i George Town oppført på UNESCOs verdensarvliste. Motivasjonen var: takket være en "enestående universell verdi". Byen har en historisk, men også levende kulturarv der matkulturen står i sentrum.

I løpet av dagen besøker vi Chowrasta-markedet for å føle pulsen på et morgenmarked. Deretter fortsetter vi med buss via Fort Cornwallis, bydelen The Clan Jetties at Weld Quay, bygget på vann og Den harmoniske gaten, der kirker, templer og moskéer fredelig ligger vegg i vegg. Deler av George Town ser vi med hjelp av sykkeltaxi, såkalt trishaw. Cheong Fatt Tze eller The Blue Mansion som definitivt er blått og en av George Towns arkitektoniske juveler.  

Ettermiddagen er åpen for egne opplevelser og med tanke på byens omfattende kulinariske utvalg får du nyte kvelden på egen hånd.

Dag 6. Tilbake til fastlandet og kaffebrenneri
Området vi passerer i dag har betydning for Malaysias historie i tinnhandelen og, selv om Kuala Sepetang og Taiping i dag gir et litt søvnigere og rolig inntrykk med sin fiskenæring. Regionen har også kongelig ansiennitet.

På Malaysias jungelplantasjer blir det dyrket kaffebønner og vi besøker et kaffebrenneri i Taiping. Her får vi se de tradisjonelle metodene som brukes for å tilberede kaffe i Malaysia, og naturligvis får vi en smaksprøve også. De har sin egen unike tradisjon for kaffebrenning og bønnene anses ofte å ha en litt nøtteaktig smak. Etter lunsj fortsetter vi mot Belumdalen, "der naturens under kommer til liv". Om ettermiddagen sjekker vi inn på hotellet vårt.  

Dag 7. Eventyr i Belums regnskog
I dag utforsker vi den kongelige naturparken i Belumdalen. Området har en omfattende rik flora og fauna. Parken ligger i et stort naturfredet område (Belum-Temengor Forest Complex) som strekker seg over grensen og omfatter deler av sørlige Thailand. Regnskogen her klassifiseres, sammen med skogene i Taman Negaras nasjonalpark lenger sørover i landet, som blant de eldste regnskogene i verden – mer enn 130 millioner år gamle. Vi kjører båt på Temenggorsjøen der vi besøker Jahaifolket og Temiarfolket. Vi utforsker også jungelen til fots og prøver å finne rafflesia, verdens største blomst.

Dag 8. Til Camerons høyland
Reisen fortsetter sørover og fra Belums innsjø og tropiske regnskog forflytter vi oss nå til høylandet rundt Cameron. Underveis besøker vi den kongelige byen Kuala Kangsar.

I kolonitiden dro engelskmennene gjerne til Cameron Highlands, først og fremst fordi klimaet lignet på det engelske. Den koloniale arven er synlig i mye av arkitekturen i dette området. Her oppdaget man tidlig et fantastisk jordbrukslandskap. Etter hvert var det teplantasjer som dominerte landskapet, men jordbær ble også en populær plante å dyrke. I dag er det mange som kommer hit for å se en annen side av landet og nyte et svalere og mindre fuktig klima. Det gjør vi også. Vi nyter også en såkalt "afternoon tea" i en av de pittoreske landsbyene med en kopp te og scones! 

Deretter går turen videre til hotellet i Cameron der vi sjekker inn og spiser middag sammen om kvelden. 

Dag 9. Vintergrønn skog 
Morgenen byr på en spasertur i den såkalte moseskogen. I den høye høyden vi befinner oss i nå siver det ofte lave skyer inn og skogen dekkes ofte av tåke og fukt, noe som skaper en perfekt biotop for mose, bregner og orkidéer. Denne vintergrønne skogen er også et perfekt habitat for insekter, frosker og fugler som trives i det noe kjøligere og fuktige miljøet.

Landskapet består av bølgende åser der teplantasjene klatrer i åssidene. I dette området finnes det også mange markeder der lokalproduserte produkter bytter eiere.  

Vi spiser lunsj i høylandet før vi kjører videre på svingete veier ned mot Kuala Lumpur igjen og du får mulighet til å oppleve China Town by night. Vi spiser en felles middag om kvelden.  

Dag 10. Fly til "landet sør for vinden"
Om morgenen flyr vi til Borneo og Sabah. Delstaten kalles også "The land below the wind", ettersom området ligger sør for det orkanbeltet som ellers ofte rammer regionen.

Vi fortsetter lengre inn i Borneos natur med buss til dagens mål, Kinabatangan Riverside Lodge, som ligger ved elven med samme navn. Lodgen er bygget på påler og glir rett inn omgivelsene.  

Om ettermiddagen står en safaritur på programmet. Vi kjører båt på elven og sidekanalene for å spane etter både dyr og fugler. Kinabatanganelven har det største konsentratet av ville dyre på Borneo og muligheten er stor for å se både gibbonaper og makaker, men også den unike neseapen.   

Dag 11. Safari og vandring langs Kinabatanganelven 
Fuglelivet i dette området er svært rikt. Mange våkner til lyden fra en av de åtte artene av neshornfuglen som lever her. Tidlig om morgenen setter vi oss i båten for en morgentur. Horisonten endrer farge dramatisk når solen går opp og fargerike fugler gjør morgenen minnerik. Det er stor sannsynlighet for at vi ser elegante hegrer og ulike kongefiskere samt raske bietere, med sine typiske lange nebb. Det er likevel ikke bare fugler som fanger oppmerksomheten vår. Det finnes også krokodiller her og kanskje vi får se noen som ligger på en strandbank for å varme seg litt i morgensolen. Etter utflukten drar vi tilbake til lodgen for å spise frokost.

Om formiddagen tar vi en kort tur til fots der vi først og fremst ser nærmere på floraen i nærområdet. Men vi prøver også å lære oss mer om insekter og frosker som er annerledes for oss. 

Om ettermiddagen drar vi ut på elven for å oppleve mer av faunaen. Det skal dessverre mye til for å se pygmeelefanten, men forhåpentligvis ser vi den utseendemessig rare neseapen. 

Dag 12. Orangutanger og bjørner
Vi sjekker ut av lodgen og reiser til Sepiloks rehabiliteringssenter for orangutanger. Dyrene som finnes her, har blitt tatt hånd om fordi de er skadet eller fordi de har blitt reddet fra ulovlig fangenskap. I reservatet får de pleie og rehabilitering slik at de skal kunne tilpasse seg livet i det fri igjen. Vi nyter de fantastiske dyrene fra gangbrygger i den tropiske regnskogen. De som vil bidra ytterligere til Sepiloks rehabiliteringssenter og bistå i kampen for orangutangenes overlevelse i det fri, kan adoptere en orangutang. Du får et sertifikat, bilde og adoptivapens personlige historie på trykk. Deretter kommer det oppdateringer to ganger i året om hvordan det går med apen.

I begynnelsen av 2014 åpnet det ytterligere et rehabiliteringssenter i Sepiloks grønne omgivelser, The Bornean Sun Bear Conservation Center (BSBCC). Dette ble opprettet for å håndtere ulovlig fangede malayabjørner, den minste bjørnearten i verden. Her får de en bra tilværelse, samtidig som det bedrives forskning for å studere mer om bjørnen og dens behov.  

Ikke langt herfra ligger også det hotellet vi skal bo på. Men før kvelden kommer rekker vi både å spise lunsj og middag. Om ettermiddagen besøker vi den nærliggende Rainforest Dicover Center og går langs gangbroer høyt oppe blant trekronene og ser regnskogen fra et fugleperspektiv. Etter middagen er det mulig å bli med på en nattvandring for de som ønsker det.  

Dag 13. Avreise fra Borneo
Tid for avkobling frem til avreise om ettermiddagen mot Sandakans flyplass. Det blir flybytte i Kuala Lumpur for videre reise mot Skandinavia.

Dag 14. Ankomst Skandinavia
Ankomst Skandinavia.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r
• Samtlige overnattinger
• 11 frokoster
• 9 lunsjer
• 8 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• Flymåltider
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Avreise fra Skandinavia. Flymåltider er inkludert.

Dag 2
Ankomst Kuala Lumpur. Transfer 60 km. Middag er inkludert. To overnattinger på hotell i sentrale Kuala Lumpur.

Dag 3
Utflukt med besøk i Petronas Tower og byrundtur. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4
Kuala Lumpur – George Town/Penang, 360 km. Besøk I Ipoh. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i George town.

Dag 5
Byrundtur i George town med ettermiddag og kveld på egen hånd. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 6
Penang – Belum, ca 175 km. Frokost, lunsj og middag inkludert. To overnattinger på resort i Belum.

Dag 7
Utflukt i Royal Belum State Park med båttur og spasertur. Frokost, pikniklunsj og middag inkludert.

Dag 8
Belum – Cameron Highlands, ca 260 km. Frokost, lunsj og middag inkludert. En overnatting på hotell i Cameron Highlands.

Dag 9
Cameron Highlands – Kuala Lumpur, ca 215 km. Naturvandring i Camerons høyland. Frokost, lunsj og middag inkludert. En overnatting på hotell i Kuala Lumpur.

Dag 10
Fly Kuala Lumpur – Sandakan. Buss Sandakan – Bilit 120 km. Kveldsafari på Kinabatanganelven. Frokost, og middag inkludert. To overnattinger på resort i Bilit.

Dag 11
Morgen- og ettermiddagsafari med båt samt jungelvandring. Frokost, lunsj og middag er inkludert. Dagsutflukt i Tunku Abdul Rahman Marine Park. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 12
Bilit – Sandakan 120 km. Besøk til Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre og det nye Bornean Sun Bear Conservation Centre. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 13
Fri frem til avreise. Fly fra Sandakan via Kuala Lumpur til Skandinavia. Frokost og flymåltider er inkludert.

Dag 14
Ankomst til Skandinavia.

Malaysia

Innbyggere 27,5 millioner
Flateinnhold 329 758 km²
Religion Islam dominerer; minoriteter av hinduer, sikher, kristne, buddhister og konfusianere
Valuta
Ringgit
Språk
Malaisisk (bahasa malaysia) er offisielt språk; kinesisk er det største minoritetsspråket; engelsk brukes ofte som forretningsspråk.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Kuala Lumpur t/r samt innenriksfly Kuala Lumpur – Sandakan – Kuala Lumpur, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Flyvningen Kuala Lumpur – Sandakan – Kuala Lumpur, bestilles lokalt på plass og disse flybillettene får du utdelt i løpet av reisen når du er på plass i Malaysia. Flyselskap på disse flystrekningene kan variere, vekt på innsjekket bagasje setter da til max 20 kg per person.

Valuta

Ringgit (MYR). De vanligste bank- og kredittkort aksepteres vanligvis i Malaysia. Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Klima

I Malaysia er det sommer hele året. Landet har et varmt, tropisk klima med temperaturer mellom 21–32 grader. I sørvest forekommer monsuner i perioden april til oktober. I de nordvestre delene av Malaysia forekommer det monsuner i perioden oktober til februar.

På Borneo gjelder generelt et tropisk klima med regn året rundt, med mest nedbør i perioden fra mai frem til oktober. Det er dog mest korte ettermiddagsskurer med klart vær både før og etter. I perioden januar til mars er det forholdsvis lite regn i hele Sabah-provinsen.

Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Klær og utstyr

Vi anbefaler tynne og luftige klær. Tette sko med gummisåle anbefales da en del vandringer og på-/avstigning av båter forekommer på reisen. Bra regntøy, regnjakke ellen ponsjo er en nødvendighe, spesielt ved elveturene ved Kinabatangaelven. Malaysia er et muslimsk land og ved besøk i templer skal knær og skuldre være tildekket – gjelder både for menn og kvinner.

Driks

Driks er ikke inkludert i reisens pris. Beregne 200 MYR per person til sjåfører, restaurantpersonalet og ved inkluderte aktiviteter. Dette betales på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen til disse.

Å gi driks handler først og fremst og vise sin takknemlighet med positive ekstratjenester. F.eks. kan en slant motsvarende et par tikroner hver dag til en dyktig sjåfør, 10–15 prosent på restaurantregningen dersom maten og servicen var god, og en slant til den som bærer din bagasje til hotellrommet. I Norge er driks for mange av disse tjenestene inkludert i prisen, og vises på kvitterngene, men dette er sjelden tilfellet i utlandet.

Øvrig

Noen skikker i Malaysia kjenner man seg igjen i, andre ikke. Dette gjør det til et spennende land å reise i. Punktlighet er de ikke så nøye på, men å ta av seg skoene når man besøker noens hjem, eller en moské for eksempel noe man må gjøre. Dersom du må spise noe med hendene skal du huske å bruke høyre hånd, den venstre anses i muslimsk kultur som den man bruker når man er på toalettet.

Musikk og trafikk kan være støyende men generelt så snakker malayserne lavt og er rolige i kroppsspråket. Skulle du bli opprørt i Malaysia hjelper det med andre ord ikke å heve stemmen og fekte med armene.

Observer

Ved besøk på Sepiloks orangutangsenter kan det forekomme krav om en avgift for kamera hvis man har et avansert utstyr; ved 400 mm objektiv 1 000 MYR. Også ved Gomantong/flaggermusgrotten har man innført en avgift på 30 MYR.  

Hotell/overnatting

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
16.11.2023 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Istanbul
2023-11-16
17:35
2023-11-16
23:20
Turkish Airlines, 1754
Istanbul
Kuala Lumpur
2023-11-17
01:50
2023-11-17
17:00
Turkish Airlines, 60
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kuala Lumpur
Istanbul
2023-11-28
23:50
2023-11-29
06:30
Turkish Airlines, 61
Istanbul
Oslo
2023-11-29
08:45
2023-11-29
10:50
Turkish Airlines, 1751
14 dager Malaysia med Penang og Borneo  Oslo 40 790 NOK 2 plasser igjen Bestill
08.01.2024 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Istanbul
2024-01-08
17:35
2024-01-08
23:20
Turkish Airlines, 1754
Istanbul
Kuala Lumpur
2024-01-09
01:50
2024-01-09
17:00
Turkish Airlines, 60
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kuala Lumpur
Istanbul
2024-01-20
23:50
2024-01-21
06:20
Turkish Airlines, 61
Istanbul
Oslo
2024-01-21
08:45
2024-01-21
10:50
Turkish Airlines, 1751
14 dager Malaysia med Penang og Borneo  Oslo 43 990 NOK 3 plasser igjen Bestill
17.02.2024 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Istanbul
2024-02-17
17:35
2024-02-17
23:20
Turkish Airlines, 1754
Istanbul
Kuala Lumpur
2024-02-18
01:50
2024-02-18
17:00
Turkish Airlines, 60
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kuala Lumpur
Istanbul
2024-02-29
23:50
2024-03-01
06:20
Turkish Airlines, 61
Istanbul
Oslo
2024-03-01
08:45
2024-03-01
10:50
Turkish Airlines, 1751
14 dager Malaysia med Penang og Borneo  Oslo 40 350 NOK 6 plasser igjen Bestill
05.03.2024 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Istanbul
2024-03-05
17:35
2024-03-05
23:20
Turkish Airlines, 17554
Istanbul
Kuala Lumpur
2024-03-06
01:50
2024-03-06
17:05
Turkish Airlines, 60
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kuala Lumpur
Istanbul
2024-03-17
23:50
2024-03-18
06:05
Turkish Airlines, 61
Istanbul
Oslo
2024-03-18
08:45
2024-03-18
10:50
Turkish Airlines, 1751
14 dager Malaysia med Penang og Borneo  Oslo 37 190 NOK 6 plasser igjen Bestill
17.03.2024 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Istanbul
2024-03-17
17:35
2024-03-17
23:20
Turkish Airlines, 1754
Istanbul
Kuala Lumpur
2024-03-18
01:50
2024-03-18
17:05
Turkish Airlines, 60
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kuala Lumpur
Istanbul
2024-03-29
23:50
2024-03-30
06:05
Turkish Airlines, 61
Istanbul
Oslo
2024-03-30
08:45
2024-03-30
11:50
Turkish Airlines, 1751
14 dager Malaysia med Penang og Borneo  Oslo 42 090 NOK 4 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.