Malaysia med Penang og Borneo verdensarv, variert natur og eksotiske dyr

Med paradisiske øyer, regnskoger og myldrende byer er Malaysia en blanding av Sørøst-Asias beste. I løpet av to uker setter vi til livs den kulturelle smeltedigelen Kuala Lumpur, det koloniale arvet på øya Penang, teplantasjene og regnskogens mangfold i Cameron. På den store jungeløya Borneo besøker vi Sepiloks redningssenter for orangutanger, gjør safariturer med båt Kinabatangan elven og bor i Sandakan mellom regnskog og kyst.

Reisefakta

Land: Malaysia

Reisetype: Rundreiser - Safari

Reiselengde: 14 dager

Størrelse på gruppen: 15-26 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Kuala Lumpur med Petronas Twin Towers
 • Øya Penang med verdensarvbyen Georgetown
 • Regnskogen i Belum, en av verdens eldste
 • Safari langs Kinabatanganelven
 • Orangutangsenteret i Sepilok

Dagsprogram
2022/2023

Dag 1. Avreise
Avreise fra Skandinavia til Kuala Lumpur.

Dag 2. Ankomst Malaysia
Ankomst til den moderne flyplassen i Kuala Lumpur, der TEMAs reiseleder møter. Vi begir oss rett inn til hovedstadens sentrum. Kuala Lumpur kalles på folkemunn kort og godt KL. Og etter en kort transfer sjekker vi inn på vårt hotell, for de første to nettene i KL.

Om kvelden samles vi og inntar en velkomstmiddag. Reiselederen vil så gi oss en introduksjon om landet og de opplevelsene som ligger foran oss.

Dag 3. Petronas Tower og KL med sitt historiske sentrum
Å ta seg opp i Petronas Twin Tower regnes nesten som et «må gjøre» blant byens severdigheter. Derfor inkluderer vi også et besøk her denne morgenen.

Denne dagen både går og bruker vi lokale transportmidler, som metro og KL monorail. Det moderne toget, der skinnene løper på søyler over biltrafikken, tar oss til det historiske Kuala Lumpur. Vi starter med en guidet vandring ved det viktigste landemerket til malaysiene, Dataran Merdeka – Selvstendighetstorget. Her ble landets eget flagg heist for første gang på selvstendighetsdagen 31. august 1957.

Videre passerer vi Central Market, som tidligere var et fiskemarked. I dag selges det i stedet håndverk fra Malaysias alle hjørner her. Ved Sze Yah-templet kommer vi inn i Chinatown. Her finnes det også et marked med hyggelig shopping. Det moderne Kuala Lumpur er sterkt influert av vesterlandsk arkitektur, men historien og det lokale malaysiske livet er hele tiden nærværende. Det er en vibrerende by med en rik og fargesterk historie som fascinerer. Under spaserturen spiser vi også en lokal lunsj på en koselig, liten restaurant i Chinatown.

Melawati Hills byr deretter på flott utsikt over elva Selangor og fiskelandsbyene langs elva. Her trives dessuten apene og vi vil mest sannsynlig se både bladaper og marekatter. Dagens middag inntar vi ved vannkanten med havet i fokus. Når mørket senker seg, blir vi med på en båttur, for å se sankthansormene, som trives langs elva.

Dag 4. Via Batu-grotter og Ipoh til Penang
Frokost og deretter utsjekking. Første stopp er Batu-grottene med et rikt utsmykket hindutempel, bygd til ære for apeguden Hanuman. Her omkring er derfor apene fredet og vi får møte flere i de bratte trappene opp til tempelet.

Halvveis til Penang kommer vi til Ipoh, en by, som er delt inn i en ny og en eldre del av Kinta-elva. Den gamle byen pranger med brittiske bygninger fra kolonitiden og vi strekker på bena langs Concubine Lane, der de gamle husene er gjenopprettet i sin fordums prakt, den gang utvinning av tinn var høydepunktet. I Ipoh fortsetter livet upåvirket av turismen. Her møter vi hverdagslivet med sitt gateliv av strev og mat.

Sent på ettermiddagen kommer vi til den tropiske øya Penang via en av lengste broene i Sydøst-Asia. Kjært barn har mange navn sies det og Penang er blitt kalt Betelnøttenes øy og Orientens perle, samt Malaysias matmekka. Her blandes jungel, strender og den historiske arven i Georgetown, der vi sjekker inn for de neste to nettene.

Dag 5. Georgetown
Vi tilbringer formiddagen sammen med å utforske Georgetown, som siden 2008 står på Unescos liste over verdensarv. Det blir besøk på både Fort Cornwallis, bydelen The Clan Jetties at Weld Quay, bygd oppå vannet, Den harmoniske gaten, der kirker, templer og moskéer ligger fredelig vegg i vegg. Deler av Georgetown ser vi ved hjelp av sykkeltaxi, så kalte rickshawer. Cheong Fatt Tze, eller The Blue Mansion, som definitivt er blått og som er en av Georgetowns arkitektoniske juveler.

Ettermiddagen er ledig for egne oppdagelser og med tanke på byens omfattende kulinariske muligheter, nyter vi kvelden på egen hånd.

Dag 6. Tilbake til fastlandet og ytterligere verdensarv
Tilbake på fastlandet kommer vi til mangroveskogene Kuala Sepetang, der vi tar en spasertur i dette enestående og viktige miljøet, i og med at mangrovetrærne beskytter kystlinjen mot erosjon. I Taiping besøker vi et kaffebrenneri og får oppleve de tradisjonelle metodene med å produsere kaffe på her i Malaysia. Vi får selvfølgelig også smake på kaffen. I løpet av dagen besøker vi raskt informasjonssenteret i Lenggong-dalen. Her i denne dalen bodde «Perakmannen» for over 10.000 år siden i et strukturert og velorganisert samfunn. Fra 2012 er dalen også klassifisert som et av Unescos verdensarv.

Om ettermiddagen kommer vi til Belum-dalen og sjekker inn på et overnattingsted i regnskogen.

Dag 7. Opplevelser i Belums regnskog
I dag skal vi oppdage vi den kongelige byparken i Belum-dalen. Området har en omfattende, rik flora og fauna. Parken inngår i et større naturreservatområde – Belum-Temengor Forest Complex – som er grenseoverskridende og omfatter deler av sørlige Thailand. Regnskogen her er klassifisert å være blant de eldste regnskogene i verden, som sammen med skogene i nasjonalparken til Taman Negaras litt lenger sør i landet, er mer enn 130 millioner er gamle. Med båt besøker vi en landsby. der orang asli-folket lever, i henhold til meget gamle tradisjoner. Navnet «orang asli» betyr bokstavelig talt «det opprinnelige folket». Vi oppdager også jungelen til fots og forsøker å finne «rafflesia»– verdens største blomst. Jungelen skjuler også fossefall og kanskje kan det til og med bli anledning til en dukkert.

I dag spiser vi en enkel, medbrakt lunsj. Vel tilbake til overnattingsstedet, kan vi koble av med moderne fasiliteter og et utendørs svømmebasseng.

Dag 8. Til høylandet i Cameron
Reisen fortsetter sørover og fra sjøen Belum og den tropiske regnskogen forflytter vi oss til høylandet rundt Cameron. På veien dit besøker vi den kongelige byen Kuala Kangsar. Under kolonitiden kom engelskmennene gjerne til Cameron Highlands, i første rekke fordi klimaet lignet det engelske. Kolonitidens arv er påtagelig i mye av traktens arkitektur. Her oppdaget de et fantastisk dyrkbart landskap. Og nettopp teplantasjer kom til å dominere landskapet, men også jordbær ble det populært å dyrke. I dag er det mange som kommer hit, for å se en annen side av landet og også få nyte et kjøligere og mindre fuktig klima.

Vi besøker en tefabrikk og en teplantasje, den største i Sydøst-Asia når det gjelder overflate. Vi følger hele prosessen og besøker også fabrikken, der tebladene blir tørket og pakket. På tide å nyte en kopp te og scones!

Dag 9. Vintergrønn skog og fossefall
Morgenen byr på en spasertur i den såkalte mosete skogen. I den høyden vi nå befinner oss sveiper det ofte inn lave skyer. Skogene dekkes ofte av tåke og fukt, noe som skaper en ideell biotop for mose, ormegress og orkidéer. Denne vintergrønne skogen er også et perfekt habitat for insekter, frosker og fugler, som trives i dette litt svalere og fuktige miljøet. Vi vender tilbake til overnattingstedet for lunsj. Deretter reiser vi på slingrete veier ned til Kuala Lumpur igjen. Underveis passerer vi det vakre fossefallet Iskandar, der vi kan strekke på bena og smake på lokale snacks.

Vel tilbake i Kuala Lumpur står kvelden til egen disposisjon. Med et sentralt beliggende hotell er det lett å finne bra restauranter i nærheten, dersom vi ikke ønsker å bare koble av på hotellet.

Dag 10. Flytur til landet sønnafor vind
Om morgenen flyr vi til Borneo og Sabah. Delstaten kalles også «The land below the wind», fordi området ligger sør for det orkanbeltet, som ellers ofte rammer regionen.

Vi fortsetter lengre inn i Borneos fantastiske natur og bytter etter hvert fra buss til elvebåt. Reisens mål er Bilit ved Kinabatangan-elva. Overnattingstedet er bygd på påler og smelter godt inn i omgivelsene.

Under ettermiddagen står en safaritur på programmet. Vi reiser med båt på elva og dens sidekanaler, for å speide etter både dyr og fugler. Kinabatangan-elva har det største konsentratet av vilt på Borneo. Det er derfor store sjanser til å se små, nette gibbonaper og makaker. WWF driver et prosjekt, for å bevare livet langs Kinabatangan-elva og å gjenskape de naturlige forutsetningene for faunaen langs elva. Les mer om dette på WWF Corridor of life.

Dag 11. Safari og trekk langs elva Kinabatangan
Fuglelivet er meget mangfoldig. Mange våkner til lydene fra en av de åtte arter nesehornfugler som lever her. Allerede ved 6-tiden setter vi oss i båten for en morgentur. Horisonten endrer dramatisk farge når sola står opp. Og fargerike fugler gjør også morgenen minneverdig. Sannsynligvis vil vi få se elegante hegrer og forskjellige isfugler, likeledes raske bietere, med sine typiske, lange nebb. Det er likevel ikke bare fugler som vil fange vår oppmerksomhet. En og annen krokodiller vil kanskje også dukke opp på en strandbanke, for å varme seg litt i morgensola. Etter cirka 1,5 time er vi tilbake på overnattingstedet for frokost.

Under formiddagen vil vi foreta et kortere "jungeltrekk", der vi først og fremst titter nærmere på nærområdets flora. Men vi vil også prøve å lære oss litt mer om for oss annerledes insekter og frosker.

Om ettermiddagen begir vi oss igjen ut på elva, for å prøve å få se mer av faunaen. Det skal likevel mye til for å se pygmeelefanten, men vi vil forhåpningsvis få se den utseendemessig sjeldne neseapen.

Dag 12. Orangutanger og bjørner
Vi sjekker ut og reiser til et rehabiliteringssenter for orangutanger i Sepilok. De dyrene som finnes her blir tatt hånd om fordi de er skadet, eller også er blitt konfiskerte fra illegalt fangenskap. I reservatet får de pleie og rehabilitering, slik at de senere kan tilpasse seg livet ute i det ville igjen. Fra gangbroer i den tropiske regnskogen kan vi få oppleve disse fantastiske dyrene. Den som vil bidra ytterligere til rehabiliteringssenteret i Sepilok og bistå i kampen for orangutangenes overlevelse i det ville, kan adoptere en orangutang. Da blir det utstedt et sertifikat med fotografi og en personlig historie om adoptivapen. Videre vil en motta oppdateringer to ganger per år om hvordan apen trives. Les videre om adopsjonen her.

På begynnelsen av 2014 ble det åpnet ytterligere et rehabiliteringssenter i Sepilok sine grønne omgivelser - The Bornean Sun Bear Conservation Centre (BSBCC). Dette er startet, for å kunne ta seg av illegalt tilfangetatte malayabjørner, den minste bjørnearten i verden. Her får de en akseptabel tilværelse, samtidig som det blir drevet forskning, for å kunne studere mer om disse bjørnene og deres behov.

Om ettermiddagen når vi Sandakan på Sabahs østkyst. Her blir det en kortere byvandring, der vi blant annet besøker bygninger som under en viss periode tidligere tjenestegjorde som det britisk kolonistyrets hovedkontor i Sabah. Men mest omtalt er huset som hjemmet til forfatteren Agnes Keith og hennes familie. Agnes skrev eposet The Land below the Wind, som beskriver landet og livet under kolonitiden.

Senere om ettermiddagen sjekker vi inn på et flott hotell i hjertet av Sandakan. Hotellet ligger ved havna, like ved Waterfront Promenade med direkte adgang til Harbour Square Mall.

Om kvelden samles vi for en felles avskjedsmiddag.

Dag 13. Avreise fra Borneo
Tid for avkobling fram til avgang om ettermiddagen til flyplassen Kota Kinabalu. Flybytte foregår i Kuala Lumpur, for videre avgang til Skandinavia.

Dag 14. Ankomst Skandinavia
Ankomst Skandinavia.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r
• Samtlige overnattinger
• 11 frokoster
• 9 lunsjer
• 8 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• Flymåltider
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Avreise fra Skandinavia. Flymåltider er inkludert.

Dag 2
Ankomst Kuala Lumpur. Transfer 60 km. Middag er inkludert. To overnattinger på hotell i sentrale Kuala Lumpur.

Dag 3
Utflukt med besøk i Petronas Tower og byvandring. Ettermiddag- og kveldsutflukt til Melawati Hills og Selangorelven. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 4
Kuala Lumpur – George Town/Penang, 360 km. Besøk I Ipoh. Frokost, lunsj og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i George town.

Dag 5
Byrundtur i George town med ettermiddag og kveld på egen hånd. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 6
Penang – Belum, ca 175 km. Besøk i Kuala sepetangs mangroveskog. Frokost, lunsj og middag inkludert. To overnattinger på resort i Belum.

Dag 7
Utflukt i Royal Belum State Park med båttur og spasertur. Frokost, pikniklunsj og middag inkludert.

Dag 8
Belum – Cameron Highlands, ca 260 km. Bytur i Kuala Kangsar og besøk på tefabrikk. Frokost, lunsj og middag inkludert. En overnatting på hotell i Cameron Highlands.

Dag 9
Cameron Highlands – Kuala Lumpur, ca 215 km. Naturvandring i Camerons høyland. Frokost og lunsj inkludert. En overnatting på hotell i Kuala Lumpur.

Dag 10
Fly Kuala Lumpur – Sandakan. Buss Sandakan – Bilit 120 km. Kveldsafari på Kinabatanganelven. Frokost, lunsj og middag inkludert. To overnattinger på resort i Bilit.

Dag 11
Morgen- og ettermiddagsafari med båt samt jungelvandring. Frokost, lunsj og middag er inkludert. Dagsutflukt i Tunku Abdul Rahman Marine Park. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 12
Bilit – Sandakan 120 km. Besøk til Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre og det nye Bornean Sun Bear Conservation Centre. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 13
Fri frem til avreise. Fly fra Sandakan via Kuala Lumpur til Skandinavia. Frokost og flymåltider er inkludert.

Dag 14
Ankomst til Skandinavia.

Malaysia

Innbyggere 27,5 millioner
Flateinnhold 329 758 km²
Religion Islam dominerer; minoriteter av hinduer, sikher, kristne, buddhister og konfusianere
Valuta
Ringgit
Språk
Malaisisk (bahasa malaysia) er offisielt språk; kinesisk er det største minoritetsspråket; engelsk brukes ofte som forretningsspråk.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Kuala Lumpur t/r samt innenriksfly Kuala Lumpur – Sandakan – Kuala Lumpur, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Flyvningen Kuala Lumpur – Sandakan – Kuala Lumpur, bestilles lokalt på plass og disse flybillettene får du utdelt i løpet av reisen når du er på plass i Malaysia. Flyselskap på disse flystrekningene kan variere, vekt på innsjekket bagasje setter da til max 20 kg per person.

Valuta

Ringgit (MYR). De vanligste bank- og kredittkort aksepteres vanligvis i Malaysia. Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Klima

I Malaysia er det sommer hele året. Landet har et varmt, tropisk klima med temperaturer mellom 21–32 grader. I sørvest forekommer monsuner i perioden april til oktober. I de nordvestre delene av Malaysia forekommer det monsuner i perioden oktober til februar.

På Borneo gjelder generelt et tropisk klima med regn året rundt, med mest nedbør i perioden fra mai frem til oktober. Det er dog mest korte ettermiddagsskurer med klart vær både før og etter. I perioden januar til mars er det forholdsvis lite regn i hele Sabah-provinsen.

Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Klær og utstyr

Vi anbefaler tynne og luftige klær. Tette sko med gummisåle anbefales da en del vandringer og på-/avstigning av båter forekommer på reisen. Bra regntøy, regnjakke ellen ponsjo er en nødvendighe, spesielt ved elveturene ved Kinabatangaelven. Malaysia er et muslimsk land og ved besøk i templer skal knær og skuldre være tildekket – gjelder både for menn og kvinner.

Driks

Driks er ikke inkludert i reisens pris. Beregne 200 MYR per person til sjåfører, restaurantpersonalet og ved inkluderte aktiviteter. Dette betales på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen til disse.

Å gi driks handler først og fremst og vise sin takknemlighet med positive ekstratjenester. F.eks. kan en slant motsvarende et par tikroner hver dag til en dyktig sjåfør, 10–15 prosent på restaurantregningen dersom maten og servicen var god, og en slant til den som bærer din bagasje til hotellrommet. I Norge er driks for mange av disse tjenestene inkludert i prisen, og vises på kvitterngene, men dette er sjelden tilfellet i utlandet.

Øvrig

Noen skikker i Malaysia kjenner man seg igjen i, andre ikke. Dette gjør det til et spennende land å reise i. Punktlighet er de ikke så nøye på, men å ta av seg skoene når man besøker noens hjem, eller en moské for eksempel noe man må gjøre. Dersom du må spise noe med hendene skal du huske å bruke høyre hånd, den venstre anses i muslimsk kultur som den man bruker når man er på toalettet.

Musikk og trafikk kan være støyende men generelt så snakker malayserne lavt og er rolige i kroppsspråket. Skulle du bli opprørt i Malaysia hjelper det med andre ord ikke å heve stemmen og fekte med armene.

Observer

Ved besøk på Sepiloks orangutangsenter kan det forekomme krav om en avgift for kamera hvis man har et avansert utstyr; ved 400 mm objektiv 1 000 MYR. Også ved Gomantong/flaggermusgrotten har man innført en avgift på 30 MYR.  

Hotell/overnatting

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
22.12.2022 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Dubai
2022-12-22
14:10
2022-12-22
23:55
Emirates Airlines, 160
Dubai
Kuala Lumpur
2022-12-23
03:30
2022-12-23
14:35
Emirates Airlines, 346
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kuala Lumpur
Dubai
2023-01-04
01:45
2023-01-04
05:05
Emirates Airlines, 343
Dubai
Stockholm
2023-01-04
08:30
2023-01-04
12:15
Emirates Airlines, 157
Stockholm
Oslo
2023-01-04
13:25
2023-01-04
12:15
SAS, 867
14 dager Malaysia med Penang og Borneo  Oslo 51 390 NOK 6 plasser igjen Bestill
08.01.2023 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Istanbul
2023-01-08
17:25
2023-01-08
23:20
Turkish Airlines, 1752
Istanbul
Kuala Lumpur
2023-01-09
01:50
2023-01-09
17:15
Turkish Airlines, 60
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kuala Lumpur
Istanbul
2023-01-20
23:40
2023-01-21
06:25
Turkish Airlines, 61
Istanbul
Oslo
2023-01-21
08:50
2023-01-21
10:40
Turkish Airlines, 1751
14 dager Malaysia med Penang og Borneo  Oslo 34 790 NOK 6 plasser igjen Bestill
19.02.2023 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Istanbul
2023-02-19
17:25
2023-02-19
23:20
Turkish Airlines, 1754
Istanbul
Kuala Lumpur
2023-02-20
01:50
2023-02-20
17:00
Turkish Airlines, 60
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kuala Lumpur
Istanbul
2023-03-03
23:50
2023-03-04
06:20
Turkish Airlines, 61
Istanbul
Oslo
2023-03-04
08:50
2023-03-04
10:40
Turkish Airlines, 1751
14 dager Malaysia med Penang og Borneo  Oslo 35 450 NOK 6 plasser igjen Bestill
05.03.2023 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Istanbul
2023-03-05
17:25
2023-03-05
23:20
Turkish Airlines, 1754
Istanbul
Kuala Lumpur
2023-03-06
01:50
2023-03-06
17:00
Turkish Airlines, 60
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kuala Lumpur
Istanbul
2023-03-17
23:50
2023-03-18
06:20
Turkish Airlines, 61
Istanbul
Oslo
2023-03-18
08:50
2023-03-18
10:40
Turkish Airlines, 1751
14 dager Malaysia med Penang og Borneo  Oslo 35 590 NOK 6 plasser igjen Bestill
26.03.2023 14 dager Malaysia med Penang og Borneo  Oslo 36 150 NOK 6 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.