Nære møter i ZimbabweSafari i Hwange med Victoriafallene

I løpet av en uke bor vi på to unike lodger i Zimbabwe. I Victoriafallene på Gorges, høyt over Zambezielven omgitt av tropiske grøntområder og bratte klippevegger. I Hwange nasjonalpark bor vi i flotte telt med Afrikas villmark like utenfor. Vi gjør daglige safariturer i jeep og til fots. Vi hilser på menneskene i nabobyen, og møter barna i skolen som vi støtter gjennom å velge akkurat denne reisen. 

Reisefakta

Land: Zimbabwe

Reisetype: Safari

Reiselengde: 10 dager

Størrelse på gruppen: 12-16 personer

Visum kreves : Ja (Klikk for detaljer)

Høydepunkter

  • Victoria Falls
  • Solnedgangstur på Zambezielven
  • Overnatting på unike lodger
  • Safariturene i Hwange nasjonalpark
  • Besøk i afrikansk landsby

Dagsprogram
Avreiser 2020: 11/11, 18/11 

Dag 1. Avreise til Victoriafallene
Avreise fra Norge til Victoriafallene via London og Johannesburg. Mat på fly i henhold til billettinformasjon.

Dag 2. Gorges Lodge ved Zambezielven
Etter ankomst til flyplassen Victoria Falls International møter TEMAs reiseleder og sjåfør. Busstransfer til lodgen tar cirka 30 minutter. Gorges Lodge ligger ved kanten av Batokaravinen, cirka 10 km nedstrøms i Zambezielven. Med en enestående utsikt et par hundre meter over elven og med en frodig tropisk hage blir ditt opphold her på Gorges Lodge en uforglemmelig opplevelse.

Fra den elegant dekorerte hovedbygningen med lobby, matsal og bar ser vi over ravinen rett inn i nabolandet Zambia.

Naturen og landskapet på dette stedet byr ikke bare på enestående skjønnhet, men også et rikt fugleliv, ville blomster og sommerfugler i alle tenkelige farger.

Når vi vel har sjekket inn og gjort oss kjent med bostedet de kommende tre nettene, har vi mulighet til å slappe av litt i noen timer etter den lange reisen.

Før mørket faller på begir vi oss til utsiktsverandaen Dibu Dibu, for å nyte utsikten og kanskje også se hekkende klippeørner. Her bys på en drink samt noe å bite i. Litt senere, før vi setter oss til bords for en treretters middag, blir det en oppvisning i tradisjonelle danser av en lokal dansegruppe.

Dag 3. Utflukt til Victoriafallene
Etter frokost tar vi oss til en av verdens største severdigheter, Victoriafallenes nasjonalpark. ”Buldrende røyk” – Mosi-oa-Tunya – er lokalbefolkningens benevnelse på fossefallet.

Skotten Dr Livingstone tok seg friheten til å døpe om fallene etter sin dronning. Cecil Rhodes bestilte en bro over elven rett nedenfor fossefallet i starten på 1900-tallet. Han ville at togene skulle stenkes av det skummende vannet. Victoriafallene er et av de største og mest imponerende fossefall naturen har skapt, med en bredde på 1,7 km og et fall på ca. 110 m. Dette vannskuespillet er nå en av Afrikas største turistattraksjoner og har siden 1989 vært tatt opp på Unescos verdensarvliste.

Zambezielven, Afrikas fjerde største elv, har fått æren av å gestalte denne spektakulære vannkunsten. Elven, som har sine kilder i Zambia, renner gjennom flere land før den finner veien ut i Det indiske hav i Moçambique rett nord for byen Beira. Da har ferden vart i over 2 500 km.

Etter et uforglemmelig besøk gis det tid for å botanisere på et suvenir- og håndverksmarked.

Avslutningsvis forgyller vi denne dagen med en elvetur på øvre Zambezi, akkurat i tide for å nyte av den afrikanske solens avskjed denne dagen. Langs breddene ser vi elefanter, flodhester, krokodiller og fredfullt beitende antiloper. Følelsen og tilstedeværelsen ved en solnedgang på Zambezielven med alle lyder og dufter, er vanskelig å beskrive.

Dagen går mot sin slutt og natten faller raskt på i disse breddegrader. En uforglemmelig dag har kommet til sin ende. Tilbake på lodgen venter en herlig zambisk middag.

Dag 4. Bybesøk og ettermiddagen fri
Etter frokost begir vi oss til en skole i nærheten for å bli bedre kjent med traktens lokalbefolkning, hvordan de lever sine liv og deres hverdag, men også hvordan turistnæringen, også vi, bidrar til å forbedre forutsetningene for lokalebefolkningen. I skoleferier har vi alternative aktiviteter, som vil bli informert om på plass.

I dag har vi mulighet til å velge hvordan resten av dagen skal tilbringes. Nyt av å bare ta det med ro på lodgen, ved bassenget eller i skyggen i hagen. For de som vil være litt mere aktiv vil det bli mulig å fly med helikopter over Victoriafallene. Kostnaden er cirka 180 USD for 12 min. Om det er for vågalt, velg å besøke det verdensberømte og ærverdige luksushotellet Victoria Falls Hotel fra forrige århundre og nyte av en liten avslappende ”high tea” i kolonial ånd omgitt av hotellets vakre hager med utsikt mot den historiske broen og det brusende fossefallet. Kostnad cirka 30 USD for 2 personer.

Siden dette er siste natten på lodgen nyter vi en avskjedsmiddag sammen under den afrikanske nattens strålende stjernehimmel.

Dag 5. Safari i Hwange nasjonalpark
I dag er tiden kommet til å forlate Gorges Lodge for å reise sørover mot Hwange nasjonalpark. Første etappen gjøres med buss, cirka 2 timer til Dete Railway Station. Her går vi ombord på Elephant Express, en spesialbygd åpen togvogn som tar oss sørover over savannen i Hwange Nationalpark i et behagelig tempo, mens vi blir servert lunsj og forfriskninger. Togreisen tar cirka 2 timer og tar oss til Ngamo Siding, der våre safarijeeper venter for en kortere transport til vårt nye hjem i Hwange, Bomani Teltlodge.

Bomani er et ideelt sted for å utforske denne avsidesliggende delen av Hwange. Her kan vi også ta del i bistandsprosjektene, dels for den lokale

Hwange nasjonalpark er Zimbabwes største nasjonalpark og omfatter en flate på cirka 15 000 km². Parken er kjent for sine store elefantflokker som tilhører de mest tallrike i hele Afrika. Her finnes over 100 arter pattedyr og mer enn 400 ulike fuglearter.

Hwange er et ekstremt miljø som fremtrer med to svært forskjellige utseender. Regnet faller på slutten og på starten av året. På vinteren, fra juni til september, regner det neste ikke i det hele tatt. Landskapet tørker ut og blir til en ugjestmild ørken, siden det ikke finnes noen naturlig vanntilstrømming. Under de tøffeste månedene overlever dyrene på den begrensede vegetasjonen og takket være mennesker som hjelper til gjennom å pumpe opp vann fra flere steder i nasjonalparken. Som gjest på Bomani bidrar vi også til dette, da en del av overskuddet bl.a. går til dette prosjektet. Her har vi mulighet til å se elefant, bøffel, løve og leopard, som alle er en del av faunaen. Her finnes også noen av de største og mest levedyktige flokkene av afrikansk villhund, samt et betydelig antall av den meget sjeldne brune hyenen.

Takket være den store mengden gressetere finnes det flere store rovdyr. Løve er rikt utbredt. Leoparden er som vanlig sky og avskyr å bli sett. Med litt flaks kan man likevel få et lite glimt av det vakre kattedyret, ofte velkamuflert i en stor akasie på en tykk grein i løvverkets skyggespill.

Etter det innledende regnet i november og desember eksploderer Hwange i frodighet - karakteristisk for denne typen av vegetasjon - noe som også tiltrekker seg en mengde fugler.

Vi har flere fantastiske dager å se frem til med mange spennende møter og opplevelser.

Vel innstallerte i våre safaritelt venter en velkomstmiddag under den klare afrikanske stjernehimmelen.

Dag 6. Safari og beina på jorden
Opp når hanen galer eller nærmere bestemt når den afrikanske dagen gryr. Kaffe og te serveres i lobbyen før vi begir oss til et område som består av akasietrær. Her forlater vi våre kjøretøy og starter en spennende morgenvandring – safari till fots. Det gir en ubeskrivelig følelse, å for variasjonens skyld, kjenne bakken under føttene, kjenne duftene som er så sterke så tidlig på morgenen og høre fuglesang og fuglekvitter. Nå skjerpes alle våre sanser. Vi vandrer i selskap med vår kunnskapsrike og bevæpnede rangers.

Snart står solen høyt på himmelen igjen og vi vender tilbake til lodgen for brunsj og siesta, eller ta plass i gjemmestedet ved lodgens vannhull.

Ettermiddagens safaritur avgår cirka kl. 15.00 og avsluttes ved gjemmestedet ved Stoffie’s dam for kveldsfotografering før vi avrunder med litt snacks og en solnedgangsdrink. Mørker faller raskt på og turen tilbake til lodgen blir av naturlige årsaker en nattsafari.

Vi har tid til å friske oss opp litt før trerettersmiddagen.

Dag 7. Safari i Hwange nasjonalpark

Nå har vi blitt bedre kjent med landskapet og vegetasjonen og begynt å føle oss hjemme i Hwange.

Pakker en mindre veske eller ryggsekk for å være ute hele dagen. Kaffe og kavring serveres i hovedbygningen før avreise.

Vi vier hele dagen til safari i nasjonalparken. Vi kan gjøre dette på to forskjellige måter, enten er vi ute hele dagen og tar med oss lunsjen ut i bushen eller så vender vi tilbake til lodgen for lunsj og en liten siesta før vi stikker ut igjen. Vi tilpasser oss til omstendighetene, som bruker å være vær, temperatur osv.

Under dagens spaning etter dyr får vi bra informasjon om vannsituasjonen i parken under de ulike årstidene og besøker noen av pumpestasjonene, som er så livsavgjørende for mange av dyrene under tørkeperioden. For øvrig nyter vi av flora og fauna i denne enestående nasjonalparken i hjertet av det sørlige Afrika.

På kvelden serveres en treretters middag.

Dag 8. Bybesøk og skole
I dag besøker vi et lite samfunn og en skole i nærheten. Vi hilser på hos noen familier og får se hvordan de bor og hvordan deres hverdagssysler utføres. Deretter besøker vi en skole og treffer rektoren eller en lærer som viser oss rundt. Vi avslutter i et klasserom der vi har mulighet til å delta i undervisningen en stund og kanskje byr elevene på litt sang. OBS! I skoleferier og helger besøker vi ikke skolen, siden den da er stengt.

Lunsjen spiser vi på lodgen og før ettermiddagens safaritur rekker vi å hvile litt.

Vi avslutter kveldssafarien med litt småretter og en solnedgangsdrink før vi vender tilbake til lodgen.

På kvelden venter ennå en herlig middag.

Dag 9. Hjemreise
En oppsiktsvekkende og uforglemmelig uke er forbi og i dag tar vi farvel med Zimbabwe og Afrika for denne gang, men antakelig ikke for siste gang.

Flyet fra Victoria Falls avgår tidlig på ettermiddagen, så transfer til flyplassen starter etter en tidlig frokost. Vi ankommer Norge neste dag på ettermiddagen.

Dag 10. Ankomst Norge

Ankomst Skandinavia.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r
• 7 overnattinger hvorav 4 er på safarilodger der alt er inkludert
• 7 frokoster
• 4 lunsjer
• 7 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1.

Avreise til Victoriafallene via London og Johannesburg. Flymåltider er inkludert.

Dag 2.

Ankomst til Victoriafallene. Transfer til lodgen. Flymåltider og grillmiddag er inkludert. Tre overnattinger på lodge ved Zambesielven.

Dag 3.
Utflukt til Victoriafallene. Frokost og middag er inkludert.

Dag 4.

Bybesøk og ettermiddagen fri. Frokost og middag er inkludert.

Dag 5.

Avreise til Bomani ved Hwange nasjonalpark, 318 km. Buss og tog, Elephant Express. Helpensjon inklusiv drikke er inkludert. Fire overnattinger på Bomani Teltlodge.

Dag 6.

Safariturer med morgensafari til fots. Helpensjon inklusive drikke er inkludert.

Dag 7.

Safariturer i Hwange nasjonalpark. Helpensjon inklusive drikke er inkludert.

Dag 8.

Utflukt til en nærliggende by. Safari i Hwange nasjonalpark. Helpensjon inklusive drikke er inkludert.

Dag 9.

Avreise til flyplassen i Victoria Falls for hjemreise. Frokost og flymåltider er inkludert.

Dag 10.

Ankomst Skandinavia.

Zimbabwe

Innbyggere 16 millioner
Flateinnhold 390.580 km²
Valuta Zimbabwisk dollar (ZWD)
Religion 50 %, kristne 25 %, lokale religioner 24 %, muslimer og andre 1 %
Språk Offisielle språk er engelsk, shona og sindebele.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Fly Skandinavia – Johannesburg/Victoria Falls via München, Frankfurt eller London t/r. Øvrige transporter ifølge dagsprogrammet, del i dobbeltrom med dusj/wc på hotell/lodger, overnattinger, TEMAs reiseleder, entréer og samtlige utflukter ifølge dagsprogram, dersom ikke annet er oppgitt.

Denne reisen har maksimum 8 rom, noe som betyr at vi tar maksimum 16 personer. Vi tilbyr ett enkeltrom på forespørsel per reise. Avhengig av hvordan bookingsituasjonen ser ut kan vi tilby ytterligere enkeltrom, men da til et høyere enkeltromstillegg fra 7 950,- kr.

Programendringer
Programordningen kan gå i omvendt rekkefølge, dvs først safari i Hwange og deretter Gorges Lodge. Antal overnattinger på hver lodge forandres ikke.
Vi har valgt å publisere en versjon. Dagsprogrammet og programinnholdet er identisk uavhengig av rute.


Valuta
Fra og med juni 2019 gjelder den nye valutan zimbabwisk dollar. Ta med US-dollar og veksle på plass. Visum betales fortsatt med USD i kontanter eller med kortbetalning.

Ha eksakt beløp i kontanter til visumet. Sedlene bør også være pene/freshe og uten bretter.

Lodgene tar ikke bank- eller kredittkort. Ikke regn med tilgang til minibank. Du må beregne penger til driks, private innkjøp av håndverk og suvenirer, småsnacks til lunsj og drikke til maten dag 2, dag 4 og avreisedagen dag 9.

Det gjør det enklere å ha små valører i USD da det ofte er vanskelig å få vekslepenger overalt. Ta gjerne med 1-, 5- og 10-dollarsedler.

Størstedelen av reisen inkluderer de fleste måltider. Middag er inkludert dag 2, lunsj og middag dag 3 samt middag dag 4. De siste 4 døgnene er "all inclusive", der alle måltider, drikke og vask av klær er inkludert.

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Driks
Driks er ikke inkludert i reisens prisen. Vi anbefaler at du beregner 100 USD per person. TEMAs reiseleder samler inn og tar seg av fordelingen til personal på lodgene og guidene. Mer informasjon om dette fås på plass.

Safari
Denne safarien er unik, da vi også besøker et par landsbyer for å møte lokalbefolkningen og blir kjent med deres virkelighet og får se hvordan de lever. Siden TEMA bruker Imvelos lodger (Gorge Lodge og Bomani Tented Lodge), så deltar våre kunder indirekte i flere ulike støtteprosjekter – både sosiale- og viltforvaltningsprosjekter. Blant annet besøker vi en skole som delvis er finansiert av Imvelo. Mer informasjon om de ulike støtteprosjektene gis på plass.

Dersom du vil ta med deg brukte klær og sko blir det satt pris på. På reisen besøker vi blant annet en landsby og en skole der du får mulighet til å overlevere dette. Penner, skrivesaker og leker er også populært.

Klima
Våre reiser går mellom november og april, og da forekommer det tropiske regnskurer. I løpet av vinteren regner det ingenting og det blir tørke etterpå. Mellom november og april synker temperaturen sjelden under 20 grader om natten. På dagtid kan du regne med temperaturet på rundt 30 grader ved Victoriafallene, iblant varmere, og noe svalere i Hwange.

Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Klær og utstyr
Vi anbefaler komfortable fritids- eller safariklær i diskrete farger samt et lett regntøy. Ta gjerne med solhatt, caps, solbriller, myggmiddel, kikkert og kamera. Ikke glem ekstra batterier eller lader! En kontakt med flere uttak anbefales hvis du har flere elektriske ting som må lades. Det finnes basseng på Gorge Lodge, ta med badetøy. Et regnplagg, som en tynn poncho kan også være bra å ta med. Et lite tips er å ha all medisin, kikkert og kamera samt et ekstra klesskift i håndbagasjen i tilfelle bagasjen blir borte på veien. Det kan være lurt å ha med seg en liten lommelykt.

Kontakt lege eller vaksinasjonskontor for informasjon vedrørende vaksinasjoner og helse.

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

  • TEMAs reiseledere
  • Nøye utvalgte fly & hotell
  • Utvalgte måltider
  • Inngangsbilletter ifølge program
  • Se dagsprogrammet

Andre Safarireiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.