Albania - Ørnenes landhos Illyrer og Enver

For 30 år siden var Albania et isolert land. Nå blikker vi inn i et vakkert land som er både rikt og fattig. Vi ferdes fra antikken til middelalderen, og til Enver Hoxhas dager på 1900 tallet. Landskapet veksler hver dag, fra fjell til hav og fra arkeologiske utgravninger til hovedstaden Tiranas bunker. Reisen inneholder båtturer, fugletitting og lokale spesialiteter. Men fremfor alt lar vi oss fortrylle av Albanias sjarm og gjestfrihet.

Reisefakta

Land: Albania

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-26 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Verdensarven Gjirokaster og Butrint
 • Middelalderbyen Kruja
 • Natur og båttur i nasjonalparken Divjakë-Karavasta
 • Durrës med romerske levninger og vinsmaking
 • Sjarmerende, privateide hotell

Dagsprogram
2024

Dag 1 - Fly til Moder Teresa...

...Tiranas internasjonale flyplass, Moder Teresa, der vi hilses velkommen av en Tema-reiseleder. Reisen begynner med det samme og vi reiser oppover og til fjellbyen Kruja, som ligger drøyt 600 meter over havet. Byen er kjent som Skanderbegs by. Det var akkurat her Albanias største krigs- og nasjonalhelt, Skanderbeg, ble født og deretter gjorde sin hjemby til hovedsete overfor motstanden mot det ottomanske riket.

I tillegg til Skanderbegs slott, som vi besøker, stoltserer byen med en håndverkshistorie og er stolte over å kunne føre sine albanske tradisjoner videre. Vi møter Sali og Deshira Maja som designer nasjonalteppet Qilima. Det blir også tid til å utforske den sjarmerende, gamle basaren på egen hånd.

Når kvelden kommer blir det en gedigen velkomstmiddag laget etter albanske oppskrifter. [M][19 km]

Dag 2 - Nasjonalparken Divjaka-Karavasta

Vi forlater Balkongen over Adriaterhavet og reiser til kysten, for å spandere formiddagen i nasjonalparken Divjaka-Karavasta. Parken spenner over drøyt 22.000 hektar og består av fire fuglerike laguner. Med cirka 230 forskjellige fuglearter er dette et paradis for fugletittere. Sammen med en lokal sådan besøker vi et fugletårn. Blant annet er sjansen stor for at vi får se den brusehodede pelikanen (pelecanus crispus). Dette er en riktig stor fugl, større enn hvit pelikan og kan ha en vingebredde på inntil 320 cm. I nasjonalparken tar vi også en stille båttur gjennom lagunene.

Etter lunsj fortsetter turen sørover og bare ca. 30 km før grensen til Hellas kommer vi til verdensarvbyen Gjirokaster. Vi sjekker inn på et tradisjonelt og sentralt beliggende hotell for de to neste nettene. Rusle rundt i de sjarmerende kvarterene og basaren på egen hånd, før vi møtes til middag senere. [F-M][248 km]

Dag 3 - Blant slott i Gjirokaster

Unesco listet Gjirokaster som verdensarv i 2005, men lenge før dette har byen også fått tilnavnet «Steinbyen». En lang historie, som strekker seg lenge før det ottomanske rikets glansdager. De typiske steinhusene, kullës, som i dag er regnet til 500 stykker, ble først og fremst bygd i løpet av 1800-tallet. Steinhusene hadde flere funksjoner i tillegg til å være bolig for familien, dels skulle huset være i kontinuerlig forsvar, men også kunne huse husdyrene vintertid og videre også ha en kald cisterne til vann under den lange, tørre sommeren. Før dagens besøkere kommer til byen besøker vi slottet Argjiro.

Kvelden blir ledig til å utforske Gjirokasters smale, men bratte grender, der det lokale livet går sin vante gang. [F-L]

Dag 4 - Unescos Butrint og kystens Saranda

Turen går videre til ytterligere en Unesco verdensarv. Denne morgenen besøker vi Butrint, som er Albanias største og viktigste arkeologiske sted. Byen har vært bebodd i 3000 år og de eldste funnene er fra 800 før Kristus. Stedet oppsto som en gresk koloni og ble deretter en romersk by. Butrints hadde sin storhetstid under den bysantiske tiden og ble senere overgitt på slutten av middelalderen, da den sto under venetiansk styre.

Ved lunsjtid, etter en detur via Ali Pashas slott, når vi kystbyen Saranda. Her blir det egen tid til lunsj og kanskje en dukkert. Ettermiddagens reise langs den albanske Rivieraen byr på vakker utsikt over Adriaterhavet. Det blir mest sannsynlig flere enn ett fotostopp langs veien, før vi tidlig om kvelden reiser inn i nasjonalparken Llogara, der vi sjekker inn for natten. [F-M][196km]

Dag 5 - Båt ved Karaburun

Det blir en dag til havs og vi starter med en kort ferjetur til havna i Vlora, der vi begynner båtturen til øya Sazani, omgitt av rent og klart vann. På halvøya Karaburun kan vi deretter besøke Haxhi Ali-grottan og gjøre ytterligere strandhugg. Om vær og vann tillater det, går det kanskje an å unne seg en dukkert i havet.

Vi spiser medbrakt piknikklunsj på båten og kommer først tilbake til fastlandet sent på ettermiddagen. Der vi reiser en kort bit videre til Durres, hvor vi sjekker inn for de to siste nettene. [F-L][158km]

Dag 6 - Durres

Vi spiser en rolig frokost før vi benytter formiddagen til å utforske Durres, landets største havneby. Vi ser de bysantinske bymurene og det venetianske tårnet. Men det kanskje mest imponerende er det romerske amfiteateret, en av Balkans største. Bygd på 100-tallet og i bruk gjennom tre århundrer, med plass til nesten 20.000 tilskuere var og den er helt enestående. Naturen passet med årene på at den ble begravd og glemt under bråte, sand og jord helt til 1966, da den ble gjenoppdaget av en lokal innbygger, som satte en spade i jorda.

All ære til romerne, men også i dag blir vi påminnet om nasjonalhelten Skanderbeg, når vi besøker landets eldste vingård, Kantina Skenderbeu.

Ettermiddagen er ledig og det er mulig å oppsøke stranda for å bade (avhengig av sesong). [F]

Dag 7 - Tirana

Det blir en klassisk rundtur i byen langs bulevarden og til Scanderbegtorget, samt for å se de mest ikoniske bygningene. Og et besøk i en bunker, som ble åpnet for allmennheten i 2016. Her får vi et innblikk i Albanias innenriksministeriums historie fra 1912 til 1991 og får vite mer om «Sigurimi», Enver Hoxhas politiske politi, som drev en skånselsløs forfølgelse av annerledestenkende.

Om kvelden møtes vi igjen til en hyggelig middag med havets delikatesser [F-M][130km]

Dag 8 - Hjemrese

En variasjonsrik uke går mot sin slutt og med en kort transfer til flyplassen er det på tide å sette nesa hjemover. [F][65km]


Dette er inkludert i reisen

• Fly Tirana, t/r
• Samtlige overnattinger
• 6 frokoster
• 3 lunsjer
• 3 middager
• 1 vinsmaking
• 1 båttur i Karavastalagunen
• Adganger og utflukter ifølge program
• TEMA-reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Skandinavia – Albania. Busstransfer flyplass – Kruja 19 km. Spasertur i Kruja og velkomstmiddag. Overnatting på hotell i Kruja.

Dag 2

Kruja – Divjaka – Gjirokaster, 248 km. Båttur i Karavastalagunen, samt fugletitting. Frokost og lunsj. To overnattinger på hotell i Gjirokaster.

Dag 3

Gjirokaster med slottet Argjiro. Besøk på bondegård. Frokost og lunsj.

Dag 4

Gjirokaster – Llogara nasjonalpark, 196 km. Utflukt til Butrint og Saranda. Frokost og middag. Overnatting på hotell i Llogara nasjonalpark.

Dag 5

Llogara – Durres, 158 km. Besøk ved Apollonia og vinsmaking. Frokost og lunsj. To overnattinger på hotell i Durres.

Dag 6

Byvandring i Durres. Frokost.

Dag 7

Durres – Tirana - Durres 130 km. Byvandring i Tirana. Frokost og middag.

Dag 8

Hjemrese. Fly Albania – Skandinavia. Frokost.

Albania

Befolkning 2,9 millioner
Flateinnhold 28 748 km²
Religion Religionsfrihet garanteres i grunnloven. Albanerne konverterte til kristendommen under romertiden, men under det osmanske riket konverterte mange til islam
Språk Albansk

Viktig om reisen

I grunnprisen inngår
Flyreise Tirana t/r og øvrige transporter ifølge programmet. Del i dobbeltrom, måltider samt utflukter og adganger i henhold til programmet, dersom ikke annet oppgis. Reiseledelse fra TEMA.

Valuta
Albanis: Lek (ALL). For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Kredittkort aksepteres i de fleste butikker og servicenæringer. På lokale markeder/kiosker er det kontanter som gjelder. Uttaksautomater finnes i de større stedene.

Driks
Driks inngår ikke. I stedet anbefaler vi å regne med 50 EUR til sjåfører, restaurantpersonale og inkluderte aktiviteter. Betalingen gjøres kontant til vår Tema-reiseleder på stedet når reisen starter, som deretter tar seg av fordelingen.

Klima og klær
Ingen formell kledsel er nødvendig, men lokalt settes det pris på pene klær ved for eksempel restaurantbesøk. På finere restauranter har en heller ikke joggesko.

Obs! I kirker, klostre og moskéer som vi besøker kreves det langbukser for menn og tildekte knær for kvinner. Videre gjelder ingen bare skuldre, så korte ermer er et minimum.

Når det gjelder avreiser fra mai til oktober kan været variere en del. Gå gjerne inn på en hjemmeside/værvarsel for prognose om aktuell reiseperiode.

Obs!
Vi prøver å bruke samme hotell på respektive sted til alle våre avreiser, men for enkelte avreiser kan det forekomme andre alternativer enn den generelle hotellisten.

Til tross for offisiell standard kan hotell oppleves som enkle og mer rustikke, noe som kan skyldes landets kommunistiske arv. En del av de bekvemmelige fasilitetene, som vi nordboere kanskje tar for gitt i dag, er med andre ord ikke alltid tilgjengelige.

Byvandringer
Vi anbefaler bekvemme sko med gummisåler til spaserturer i de gamle byene, for bedre grep på blankslitte gatesteiner. NB! Spaserturene kan ofte bli ett par kilometer. Det er en del kupert og vanlig med kulesteiner.

Hotell/overnatting

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
16.04.2024   8 dager Albania - Ørnenes land 18 690 NOK Forespørsel
03.09.2024 8 dager Albania - Ørnenes land Oslo 18 950 NOK Forespørsel
08.10.2024 8 dager Albania - Ørnenes land Oslo 18 950 NOK Forespørsel

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.