Høydepunkter i Normandiemed Mont-Saint-Michel 

Normandie byr på en fantastisk blanding av spennende historie og legender, kulturskatter, livlige byer, sjarmerende landsbyer og vidunderlig natur. Vi går tilbake og minnes Jeanne d'Arc i Rouen, Vilhelm Erobreren i Bayeux, Claude Monet i Giverny og D Dagen ved Omaha Beach. Lokalprodusert sider og Calvados forgyller gommene, mens verdensarven Mont Saint-Michel blir kronen på verket. 

Reisefakta

Land: Frankrike

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-26 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Idylliske Honfleur
 • Omaha Beach
 • Linvev i Bayeux
 • Giverny med Monets hage
 • Nez de Jobourg

Dagsprogram
Sommer 2023

Dag 1. Velkommen til Normandie
Ved ankomsten til flyplassen i Paris møter TEMAs reiseleder for videre busstur i nordvestlig retning mot Normandie, en av Frankrikes totalt 18 regioner. Både sett til befolkningsmengde og overflate står Normandie for ca. 5 prosent av landets totale størrelse. Navnet Normandie kommer av det store antall bosettinger med «nordmenn», i første rekke nordmenn og dansker, som kom hit på 800-tallet og framover.

Vi reiser videre til Rouen, hovedstaden i Normandie, sjekker inn på hotellet vårt for natten og spiser en felles velkomstmiddag.

Dag 2. Rouen – Trouville-sur-Mer
Etter frokost tilbringer vi morgenen til å utforske Rouen sammen. Forfatteren Victor Hugo sies å ha kalt Rouen for «de 100 klokkenes by», på grunn av byens store antall kirker. Til tross for ødeleggelsen under andre verdenskrig, kan Rouen fortsatt være stolt over å ha landets mest praktfulle kirker. Den kanskje mest praktfulle av disse er Cathedral Notre-Dame de Rouen, en av Frankrikes viktigste og vakreste kirker, som historisk fungerte som kronings- og begravelseskirke for normanniske hertuger.

I Rouens historiske kvarter spaserer vi på kuppelsteinsgatene blant ca. 2 000 halvtømrede hus med så kalte utkraginger, mange vakkert dekorerte og restaurerte. Noen av disse bygningene er fra tidlig på 1400-tallet og totalt er ca. 200 klassifiserte som historiske monumenter av den franske stat.

Ved Place de Vieux Marché, det urgamle markedstorget, stopper vi opp og tar en pause for å minnes en av historiens mest kjente kvinner. Det var nemlig her Jeanne d’Arc i 1431 ble brent på bål av engelsmennene, etter å ha blitt anklaget for heksekunster og trolldom. Hon ble født som en enkel bondepike, som ved 12 års alder sies å ha begynte å høre himmelske stemmer. Blant annet oppfordret de henne til å redde fosterlandet – på den tiden var nesten hele Frankrike beleiret av England. Jeanne d’Arc ble etter hvert utnevnt til befalhavere for hele den franske arméen i krigen mot engelskmennene. Etter flere framgangsrike slag, som blant annet førte til at den franske tronfølgeren kunne bli kronet i Reims. Hun tatt til fange utenfor Paris og overlevert til engelskmennene. Ette at hun var brent ble asken hennes spredd i elva Seine. I 1456 ble dommen mot Jeanne d’Arc opphevet og snaue 500 år senere, i 1920, ble hun på årsdagen av sin død ble erklært som helgen av pave Benedictus XV.

Vi forlater Rouen og fortsetter rett vestover mot kysten. Vi tar pauser på veien, for å se nærmere på «Frankrikes vakreste ruin»– Jumièges-klosteret – et Benediktinerkloster bygd allerede på 800-tallet. Med sine 50 meter høye, hvite tårn er dette et både imponerende og vakkert syn, og det faktum at vi samtidig står under bar himmel bidrar til den spesielle atmosfæren under besøket.

Smått om sen kommer vi til den franske vestkysten og kystbyen Trouville-sur-Mer, der hotellet venter i de sentrale delene av byen. Resten av dagen er ledig til egne oppdagelsen blant Trouville-sur-Mer trivelige kvarter eller slapp av på hotellet før det er tid for middag.

Dag 3. Honfleur – Fécamp – Étretat – Le Havre – Château du Breuil
Det franske kystlandskapet tilhører en av de store høydepunktene under en reise i Normandie. Derfor benytter vi hele denne dagen til å oppdage noen av områdets gullkorn. Turen går nordover og før vi krysser elven Seinen tar vi dagens første stopp i den berømte, lille kystbyen Honfleur der fiskebåter, luksusbåter og seilbåter fungerer som en vakker kulisse av kunstgallerier, restauranter, kaféer og klubber. Vi forlater Honfleur og passerer snart elva Seines utløp via den 2 km lange skråkabelbrua Pont de Normandie. Dagens andre stopp blir det sjarmerende, lille stedet Fécamp, der den lokale havnen har en nesten 1 000-årig historie bak seg. Like syd finner vi deretter den berømte Étretat, en jordbruksby, kjent for sine hvite kalkklipper, ikke minst L’Aiguille – Nålen, som stolt reiser seg 70 meter over havet. Takket være sin skjønnhet er området omkring Étreat udødeliggjort mange ganger, på grunn av de store, impresjonistiske malerne.

Vi fortsetter sørover og kommer til Le Havre, en kontrastrik havneby, der bykjernens moderne arkitektur stilles mot de gamle, historiske kvarterene. Under andre verdenskrig ble byen hardt rammet av bombinger og store deler av Le Havre ble ødelagt. Under ledelse av arkitekten Auguste Perret ble det mellom 1945 og 1964 lagt ned et enormt arbeid med å gjenoppbygge byen. I juli 2005 ble Le Havre utnevnt til verdensarv av Unesco, som et lysende eksempel på etterkrigstidens urbane planlegging og arkitektur. Det går nok ikke an å undervurdere Auguste Perrets innsats i den sammenhengen – hans evne til å assosiere til Le Havres historiske strukturer og bymønster og samtidig innlemme den nye tidens idéer om byplanlegging og bygningskonstruksjon.

Om ettermiddagen besøker vi Chateu de Breuil, for å lære oss mer om destilleringsprosessen til Calvados, det berømte eplebrennevinen regionen er kjent for. Selvsagt venter også prøvesmaking av den edle drikken. Med den oppfriskende smaken av Calvados i gommen vender vi tilbake til Trouville-sur-Mer, for en felles middag.

Dag 4. Deuville – Bayeux
Om morgenen sjekker vi ut av hotellet i Trouville-sur-Mer og starter dagen med et besøk i Deauville, et av Frankrikes mest eksklusive feriesteder. Deauvilles stolthet er de vakre bygningene i så kalt «belle époque»-stil, fra tiden før første verdenskrig, som ligger vakkert oppraderte i de sentrale delene. En skulle kunne si at Deauville vokste fram fra ingenting. Hele området var en enste stor sumpmark fram til 1860-tallet. Men takket være en visjonær ved navn Dr. Joseph Olliffe og et antall velsituerte investere, ble marken drenert og Deauville begynte å ta form. Takket være en helt ny jernbanelinje sto byen i full blomst i løpet av bare fire år.

Etter andre verdenskrig vokste Deauvilles renomme internasjonalt. Det ble bygd flere marinaer, for å kunne motta flere besøkere fra havssiden. Og siden 1975 har den amerikanske filmfestivalen lokket filmstjerner og fans fra hele verden. På senere tid har tilbud av kulturelle arrangementer økt kraftig, som et supplement til mer veletablerte fornøyelser, som polo, hestekappløp, golf, kunstgallerier og shopping. Under sommeren fylles de store, hvite sandstrendene med sol- og badedyrkende turister og Deauvilles berømte kasino lokker besøkere året rundt.

Turen går deretter videre til Falaise och Château de Falaise, slottet der Vilhelm Erpbreren en gang ble født. Derfor har Falaise noen ganger blitt kalt «det Anglo-Normanniske dynastiets vugge. Vilhelm Erobreren, som stammet fra vikinger, ble født som uekte barn ca. 1028 og ble etter hvert den første normanniske kongen av England. Han ble kronet etter å ha beseiret jarlen Harald Godwinson i det berømte slaget ved Hastings i 1066. Falaise er også kjent for den så kalte Falaise-lommen, der de allierte troppene i august 1944 omringet og beseiret to tyske arméer. Det var her slaget om Normandie ble avgjort.

Vi forlater Falaise og ruller videre mot Caen, der vi på ettermidagen gjør en byvandring. Vi gleder oss når vi spaserer gjennom byens eldre deler, som heldigvis ble skånet for andre verdenskrigs bombinger. Her er et fantastiske vel bevarte monumenter helt fra 1000-tallet, likeledes slottet Chateau Ducal med sine vel bevarte festningsmurer, som ble spontant oppført av Vilhelm Erobreren. Vilhelm lå også bak byggingen av de to klostrene, Abbaye aux hommes og Abbaye aux femmes, som navnene sier, var det ene klosteret reservert for menn og det andre for kvinner. Etter besøket i Caen venter en kort transfer til Bayeux der vi bor de nærmeste fire nettene. Vi avslutter dagen med en felles middag.

Dag 5. Omaha Beach – Bayeux
Dagens første utflukt går i andre verdenskrigs tegn. Ved Côte de Nacre finner vi de strendene, der amerikanske, kanadiske og brittiske tropper gikk i land 6. juni 1944, i et forsøk på å stoppe den tyske okkupasjonen av Frankrike. Under «Operasjon Overlord» – som hele aksjonen ble kalt – ble den franske kystremsen delt inn i flere sektorer. Hver sektor fikk et eget kodenavn, der det mest omtalte antagelig er Omaha Beach. Sektoren strakte seg fra Sainte-Honorine-des-Pertes til Vierville-sur-Mer. Langs Omaha Beach, nærmere bestemt i Colleville-sur-Mer ligger i dag Normandy American Military Cemetery and Memorial. Et minnesmerke som hedrer de amerikanske soldatene som døde i Europa under krigen. Her finnes det også kart og andre dokumenter, som i detalj beskriver ilandstigningen og andre, etterfølgende, militære operasjoner.

Vi tar oss tilbake til Bayeux, men gjør et stopp underveis hos en lokal siderprodusent i Bayeuxs. Vi får se nærmere på de store epledyrkingene og lære mer om de forskjellige trinn, som kreves ved produksjon av Bayeuxs omtalte sider. Selvsagt avsluttes besøket her med en liten prøvesmaking.

Tilbake i Bayeux lar vi oss imponere av byens katedral, bygd allerede på 1200-tallet og ansett som en av de mest praktfulle i hele landet. Ikke noe besøk i Bayeux er heller komplett, uten å ha fått hvile blikket på den berømte Bayeux-gobelengen – en 70 meter bred, brodert stoffremse, som skildrer normannernes erobring av England i 1066. Sannsynligvis laget allerede i 1070, er Bayeux-gobelengen ikke bar et kunstverk, men også et historisk dokument, ble som inkludert i Unescos program for bevaring av menneskets dokumentære arv – «Memory of the World».

Dag 6. La Hague
Etter frokost går bussen til halvøya La Hague i Manche, det aller vestligste av de fem departementene, som Normandie er inndelt i. Her finner vi klippene vid Nez de Jobourg, som nest etter klosterkirken Mont-Saint-Michel, er den mest besøkte av Normandies alle høydepunkter. Klippene reiser seg like vakkert, som dramatisk, lengst ute på vestre kant av halvøya, 128 meter høye med dype grotter, som åpner seg lengst nede ved foten av disse.

Flere av grottene har navn, som sladrer om at flere legender kan ha oppstått her – som feenes grotte, løvegrotten, likeledes store og lille kirkegrotten. Rundt omkring kan vi nyte det ville og karrige landskapet og området, som er klassifisert som et ornitologisk reservat, rommer en mengde forskjellige fuglearter, som har sine hekkeplasser her. Før vi forlater La Hague for denne gangen, foretar vi et besøk i den lille havnen Recine og byen Cherbourg.

Om ettermiddagen besøker vi det vakre Chateau de Nacqueville, som er utpekt til et historisk monument av den franske stat. Byggingen av slottet ble innledet i 1510 og minner initialt mest om en sterkt befestet herregård. Forsvarsmurene ble revet på 1700-tallet, mens hovedbygningen delvis ble bygd om og utvidet under 1700- og 1800-tallet.

Den praktfulle hagen som omgir slottet, ble anlagt på 1830-tallet av en engelsk hagearkitekt. Stilen er romantisk med mange forskjellige sorter rododendron, asalea og hortensia, likeledes et stort antall prydtrær. En liten bekk med små fossefall renner ned i sjøen, der Chateau de Nacqueville speiler seg. Vi vender tilbake til Bayeux, for litt egentid under sen ettermiddag og kveld.

Dag 7. Mont-Saint-Michel
I dag venter en lengre busstur, ca. 25 mil, for å komme til et av reisens virkelige høydepunkter – Mont-Saint-Michel. Denne klosterkirken er, etter Paris, det mest besøkte stedet i hele Frankrike. Dens betydning som reisemål strekker seg likevel langt tilbake i tiden – allerede under middelalderen valfartet mengder av pilgrimer hit fra hela Europa. Grunnen til kirkens enorme popularitet sies å være flere.

Dels handler det om dens mytiske opprinnelse – det sies at byggingen av kirken ble beordret av erkeengelen Mikael, som ved gjentatte anledninger viste seg i biskopen av Avranches drømmer. Dette skjedde tidlig på 700-tallet og den første versjonen av kirken sto ferdig i 708. Arbeidet med å utvide Mont-Saint-Michel fortsetter deretter under hele middelalderen, noe som blant annet forklarer den mer senere tiders, gotisk-normanniske stilen på kirken.

Mont-Saint-Michel er 157 meter høy og ligger spektakulært plassert høyest oppe på en liten halvøy. Ved foten av øya ligger den landsbyen, som vokste fram i løpet av årene etter at kirken ble til, omgitt av kraftige forsvarsmurer. Selve landsbyen er fortsatt i høy grad levende, med alle sine typiske butikker, restauranter og kaféer.

En annen ting som aldri opphører å fascinere med Mont-Saint-Michel er tidevannet. Avhengig av når du besøker kirken, kan du få helt forskjellige opplevelser av om det er høyvann eller lavvann, altså på vei inn eller på vei ut. Mont-Saint-Michel ligger som nevnt på en halvøy og av og til hender det at den permanente passasjen over til øya forsvinner helt unner vann. Tidevannsbølgene blir vanligvis på sitt største på de steder, der vannet trykkes sammen i de trangeste passasjene. Mont-Saint-Michel er et slikt sted. Og når forholdene er til stede og månen befinner seg nær jorda, kan det dannes bølger på inntil 15 meter rundt øya. Dette skjer likevel bare omtrent hvert 18. år og lokker da flere tusen besøkere til stedet.

Til slutt må nevnes at Mont-Saint-Michel siden 1979 er klassifisert som kulturell verdensarv av Unesco, noe som selvsagt også har bidratt til dens enorme popularitet. Et interessant tillegg er at under en periode etter den franske revolusjonen, ble Mont-Saint-Michel faktisk brukt som fengsel. Deretter ble det ikke drevet noen kirkelig virksomhet gjennom mange år. Først i år 2001 kunne en gledelig nok se at munker og nonner gikk tilbake til kirken.

Om ettermiddagen vender vi tilbake til Bayeux og ettermiddagen er ledig til egne aktiviteter. Om kvelden samles vi igjen til en felles avskjedsmiddag på en lokal restaurant.

Dag 8. Hjemreise fra Paris
Etter en siste frokost på hotellet i Bayeux sjekker vi ut og kjører østover, mot flyplassen. Rett før vi krysser grensen mellom Normandie og Île-de-France (regionen Paris tilhører), stopper vi imidlertid for et siste høydepunkt i den lille landsbyen Giverny. Her venter et besøk i den berømte maleren Claude Monet sitt hus, der han levde helt til sin død. Både selve huset og tilhørende blomsterhagen fungerte ofte som inspirasjonskilde for noen av hans mest kjente verk.

Rundreisen i Normandie har nådd sin slutt. Vi reiser videre mot flyplassen. Vi håper at du har hatt en fantastisk uke sammen med oss hos TEMA og at du vil få med deg mange fine minner hjem. À bientôt revenir – på snarlig gjensyn!

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r
• Samtlige overnattinger
• 7 frokoster
• 6 middager
• 1 calvados-prøvesmaking
• 1 sider-prøvesmaking
• Inngangsbilletter i henhold til program
• TEMA-reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1
Flyreise til Paris. En overnatting på hotell i Rouen. Velkomstmiddag inngår.

Dag 2
Byvandring i Rouen og besøk i Jumièges. To overnattinger på hotell i Trouville-sur-Mer. Frokost og middag inngår.

Dag 3
Besøk i Honfleur, Fécamp, Étretat, Le Havre og Calvados-prøvesmaking i Château du Breuil. Frokost og middag inngår.

Dag 4
Besøk i Deauville og byvandring i Caen. Fire overnattinger på hotell i Bayeux. Frokost og middag inngår.

Dag 5
Utflukt til Omaha Beach og besøk i Bayeux. Frokost og middag inngår.

Dag 6
Utflukt til La Hague og slottet Nacqueville. Frokost inngår.

Dag 7
Utflukt til Mont-Saint-Michel, ca. 25 mil tur/retur. Frokost og avskjedsmiddag inngår.

Dag 8
Buss til Paris og flyplassen Charles de Gaulle. Besøk i Giverny. Frokost inngår.

Frankrike

Innbyggere 67 millioner
Flateinnhold 547 030 km²
Valuta Euro
Religion 70 % romersk katolikker, 6–7 % muslimer (mest sunniter), 1,5 % protestanter, 1 % jøder, buddhister m.fl.
Språk Fransk er det offisielle språket

Viktig om reisen

I grunnprisen inngår
Flyreise t/r Skandinavia – Paris. Reiseleder fra TEMA, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, adganger og reisens transporter i henhold til dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR). Minibanker finnes. De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikker. For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Driks
Driks er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 25 EUR per person i begynnelsen av reisen, og tar seg av fordelingen mellom sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonal ved felles måltider med mer.

Klima
Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Klær og utstyr
Været er vekslende i Normandie og kan, akkurat som syd i England, by på en del regnskurer. Godt regntøy er derfor et must. Ta gjerne med et eller flere varme plagg, likeledes et par bekvemme og gode, inngåtte sko til spaserturer i naturen, i byene og på museer.

Hotell/overnatting

Kommentarer

På avreisen den 6/9 erstattes de to nettene i Honfleur mot to netter i Trouville sur Mer på Hostellerie du vallon.

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
07.05.2023 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Amsterdam
2023-05-07
06:30
2023-05-07
08:15
K L M, 1140
Amsterdam
Paris
2023-05-07
09:30
2023-05-07
10:50
Air France, 1241
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Oslo
2023-05-14
20:55
2023-05-14
23:15
Air France, 1274
8 dager Høydepunkter i Normandie Oslo 27 150 NOK Forespørsel
11.06.2023 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Paris
2023-06-11
11:10
2023-06-11
13:20
SAS, 837
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Oslo
2023-06-18
19:40
2023-06-18
21:55
SAS, 836
8 dager Høydepunkter i Normandie Oslo 27 550 NOK Forespørsel
27.08.2023 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Paris
2023-08-27
11:10
2023-08-27
13:20
SAS, 837
Paris
Oslo
2023-09-03
19:40
2023-09-03
21:55
SAS, 836
8 dager Høydepunkter i Normandie Oslo 27 150 NOK 4 plasser igjen Bestill
03.09.2023 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Copenhagen
2023-09-03
09:55
2023-09-03
11:05
SAS, 1455
Copenhagen
Paris
2023-09-03
13:00
2023-09-03
14:50
SAS, 567
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Oslo
2023-09-10
19:40
2023-09-10
21:55
SAS, 836
8 dager Høydepunkter i Normandie Oslo 27 190 NOK 2 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.