Fottur på østre KretaLassithi, palmestrand og Zakrosravinen

Finn uoppdagede gullkorn på gudenes øy – fra paradisiske strender til Lassithi og Zakrosravinen, der minoene begravde sine døde. Vi vandrer langs kyststier, over Lassithiplatået, på en venetiansk handelsvei, og rundt halvøya Kolokitha. Utenfor allfarveien inviteres vi inn i et privat hjem for å lage mat. I Mirabellobukten ligger elegante Agios Nikolaos der vi bor to netter nære tavernaer, caféer og butikker rundt Voulismenisjøen midt i byen. 

Reisefakta

Land: Hellas

Reisetype: Fotturer - vanskelighetsgrad 2, middels

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-22 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Vandre ned fra Lassithiplatået langs den venetianske handelsveien
 • Pikniklunsjer ved havet
 • Vandre til palmestranden Vai
 • Mulighet for bad i løpet av eller etter vandringen
 • Den svingete Zakrosravinen, også kalt De dødes dal

Dagsprogram
2022

Dag 1 – Ankomst til Kreta

Flyet fra Skandinavia lander i Chania på nordvestre Kreta. Herifra er det drøyt en times transfer til hotellet i Rethymnon, der vi tilbringer den første natten.

Dag 2 – Fottur rundt Elefterna

Dagens fottur på cirka fem kilometer snirkler seg mellom Elefternas arkeologiske utgravninger. Vi vandrer forbi ulike tidsepoker, alt fra doriske og hellenistiske minnesmerker til romerske byruiner.

Elefterna består av to dype dalganger med et nes med bratte skråninger i midten, noe som gjorde området lett å forsvare ovenfra. Siden forhistorisk tid har man kunnet lede vann fra de høye fjellene bak Elefterna ned dalgangene, noe som gjorde et allsidig jordbruk mulig. Vi besøker også underjordiske vanncisterner som det antas ble bygget av romerne rundt vår tidsregnings begynnelse.

Pikniklunsjen dekker vi opp til under oliventrærne ved ruinene av en bysantisk basilika. Det var her som en av Kretas biskoper hadde sitt sete. På 600-tallt ble den store basilikaen bygget, som senere ble lagt i ruiner på 800-tallet av angripende arabere. Etter pikniken fortsetter vi på grusveier forbi noen små grotter, som for nesten 2 000 år siden var en del av en romersk gravlund.

Det endelige målet for dagens fottur er byen Laga der vi slår oss ned på en kafé for noe avkjølende å drikke. Reisen fortsetter deretter til den lille byen Sitia på østre Kreta der vi blir værende i tre netter. På kvelden samles vi for en felles velkomstmiddag på en koselig taverna.

Dagens fottur: ca. 5 km. 250 meter opp / 200 meter ned. Vanskelighetsgrad: 1 av 3.

Dag 3 – Fottur i Zakrosravinen

På morgenen reiser vi til Kretas østligste del, og byen Zakros. Her begynner den cirka åtte kilometer lange vandringen gjennom den vakre ravinen, som også bli kalt Dødens ravine. Navnet kommer fra at minoerne for 3 500 år siden begravde sine avdøde i de grottene som finnes i ravineveggene. Raviner er karakteristiske for den kretiske naturen, forårsaket av landhevning og vannerosjon. Man kjenner til cirka 250 raviner på øya og mange av disse har fungert som transportveier mellom de høye fjellene og kysten. Dog er det langt ifra alle det er mulig å vandre gjennom. Ravinene har gjennom årtusener beskyttet vegetasjonen under ekstreme værforhold og dermed bidratt til at et stort antall endemiske vekster har utviklet seg på øya. De har også beskyttet kreterne selv under urolige tider som krig og revolusjoner.

Dagens fottur leder oss gjennom Zakros by og inn i ravinen, der høye rødskiftende vegger stiger opp til 350 meter høyde. Store steinformasjoner reiser seg opp fra ravinebunnen der gamle platantrær og oleanderbusker vokser vilt. I ravineveggene bor en hel del rovfugl, bl.a. gåsegribb og ulike falker som svaler og ravner.

Etter en smakfull pikniklunsj kommer vi til den lille strandbyen Kato Zakros der vi besøker det minoiske palassområdet som først ble gravd frem på 1960-tallet. Her har arkeologiske full av vakre vaser blitt gjort, noe som nå for tiden kan beskues på Det arkeologiske muséet i Heraklion. Før vi forlater Kato Zakros tar vi et avkjølende bad og noe kaldt å drikke før bussen tar oss tilbake til Sitia.

Du har nå kvelden fri i Sitia. En anbefaling er å ta plass ved en av tavernaene ved strandpromenaden, smake på lokale småretter som kalles for «meze» og se folk rusle forbi på en såkalte voltan.

Dagens fottur: ca. 6 km. 100 meter opp / 350 meter ned. Vanskelighetsgrad: + 1 av 3

Dag 4 – Fottur fra Palekastro til palmestranden Vai 

Området rundt Palekatro var bebodd allerede under den minoiske tiden, for 3 500 år siden. Her fantes en hel minoisk by som ble kalt for Rousoulakkos, med en viktig havn mot sør og datidens stormakt Egypt. Utgravningene som startet på begynnelsen av 1900-tallet fortsetter den dag i dag. Rett ved, på toppen av fjellet Petsofas, fantes til og med en helligdom for minoernes religiøse ritualer. Der har man funnet offergaver som ble laget av leire.

Stranden Vai huser den ene av Kretas to palmeskoger med den ekte kretiske palmen (Phoenix theophrasti), som vare vokser på to steder på øya. Denne palmen er klassifisert som utrydningstruet, og her i Vai ble et naturvernområde skapet rundt palmene for å beskytte dem fra for mye turisme.

Dagens fottur på cirka 5,5 kilometer kan med god grunn kalles for badestrands-vandring. Vi vandrer langs den bølgende kyststien fra Palekastro-området til palmestranden Vai. Underveis passerer vi små viker som lokker med lyseblått vann.

Etter et oppfriskende bad i bølgene fortsetter vi ferden tilbake til Sitia. Underveis stopper vi ved Nikos Troulos bananplantasjer utenfor Vai-stranden. Han har hatt denne bananplantasjen i tretti år. Vi tar en spasertur blant bananplantene og hører Nikos fortelle om bananplantenes liv og om biologisk banandyrking i østre Kretas subtropiske klima. Vi smaker også selvfølgelig på disse små lekkerhetene!

På kvelden reiser vi til en mindre by utenfor Sitia for en lærerik og smaksrik kveld. Du kommer til å få lære deg hvordan man lager noen kretiske spesialiteter som vi deretter nyter til middag. For å få innsikt i øyas lokale produkter prøvesmaker vi olivenolje, vin og den sterke kretiske drikken raki eller tsikoudia, som de blir kalt lokalt.

Dagens fottur: ca. 5,5 km. 180 meter opp / 240 meter ned. Vanskelighetsgrad: 2 av 3

Dag 5 – Fottur rundt halvøya Kolokitha

Etter en rolig morgen reiser forlater vi Sitia og reiser til Kolokithalvøya som ligger rett overfor det fasjonable feriestedet Elounda. En kort kanal, som ble gravd ut på slutten av 1800-tallet, skiller halvøya fra fastlandet. I løpet av kanalbyggingen fant de ruiner av en kristen basilika som ble bygget på slutten av 400-tallet på Kolokithas strand. I dag kan vi se gulvmosaikken av den gang så staselige bygningen. På halvøya finnes det også noen andre kirker som ble bygget i løpet av middelalderen og som nå har blitt restaurert.

Fotturen i dag starter i Elounda og langs veien kommer vi til å se store saltverk der man fortsatt tørket salt fra havvann på starten av 1970-tallet. Nå trives mange sjøfugler i dette grunne vannet. Vi passerer ruinene av Olous, den sunkne byen, som under den hellenistiske tiden var en viktig fristad. På grunn av innsynkninger forsvant byen sakte i bølgene. På vindstille dager kan man se noen gater og husruiner under vannoverflaten rett utenfor Kolokitha.

Dagens fottyr på drøyt 10 kilometer tar oss rundt halvøya. Langs grusveier og snirklende stier rusler vi midt i all denne historien med havets brede horisont som følgesvenn. Vi dekker opp til vår pikniklunsj på stranden og de som vil kan ta et bad i de blåskimrende bølgene.

Dagens fottur: ca. 10,5 km. 230 meter opp / ned. Vanskelighetsgrad: 2 av 3.

Dag 6 – Ledig dag med mulighet for besøk på Spinalonga

Dagen er uten program. Fra Elounda kan man gjøre et besøk på den berømte øya Spinalonga. Øya ble befestet første gangen allerede under den hellenistiske tiden, noen hundre år før tidsregningens begynnelse. De festningene som vi ser i dag på øya ble bygget av venetianerne på slutten av 1500-tallet. Da forsøkte de å beskytte de østlige delene av Kreta fra ottomanerne, som allerede seilte langs Kretas kyst. I dag er øya Spinalonga mest kjent for sden spedalske kolonien som fantes der på 1900-tallet.

Dag 7 – Fottur på Lassithi og den venetianske veien

I dag forlater vi Elounda og reiser opp til Kretas størster fjellplatå, Lassithi, på 800 meters høyde.

For ikke så mange år siden fantes det hundrevis av vindmøller her på Lassithi-platået. Med sine hvite seil løftet de vann til de utallige avlingene som finnes på det frodige fjellplatået. Nå har vindmøllene blitt erstattet av dieselmotorer, men atmosfæren fra forne tidene eksisterer fortsatt i de små byene. Her dyrkes størstedelen av Kretas poteter, grønnsaker og frukt som ikke klarer seg på lavere høyder.

Dagnes fottur på ca. 9 kilometer starter i en av de små byene. Kanskje tar vi en kaffe på en kafenion før vi begir oss ut på platået. Fotturer starter oppover mot den vestre delen med vid utsikt over både selve platået, Kastellidalen og over havet. Herfra går vi ned langs en snirklende, steinbelagt vei som venetianerne bygget i løpet av middelalderen. Denne veien var på den tiden den viktigste transportruten fra platået til den nordlige kysten.

Reisen går deretter videre til Rethymnon hvor stranden strekker seg over ni kilometer langs havet. Her sjekker vi inn for reisens siste natt. Vi ses på kvelden for en spasertur til en hyggelig taverna og felles middag.  

Dagens fottur: ca. 9,5 km. 360 meter opp / 700 meter ned. Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: +2 av 3.

Dag 8 – Hjemreisedag

I dag er tiden kommet for å vende tilbake til Norge.

For deg som vil vandre mer på øya, kan vi også ønske deg velkommen på TEMAs Fottur på vestre Kreta.


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r
• Samtlige overnattinger
• 7 frokoster
• 6 lunsjer
• 3 middager
• TEMAs reiseleder
• Inngangsbilletter ifølge program

REISE FAKTA

Dag 1

Flyreise Skandinavia – Kreta. Hotelltransfer. En overnatting på hotell i Rethymnon.

Dag 2

Rethymnon – Sitia, 200 km. Fottur ved Elefternas arkeologiske område, 5 km. Frokost, pikniklunsj og middag er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Sitia.

Dag 3

Fottur i Zakrosravinen, 6 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4

Fottur til Vaistranden, 5,5 km. Frokost, pikniklunsj og middag er inkludert.

Dag 5

Sitia – Elounda, 80 km. Fottur rundt halvøya Kolokintha, 10,5 km. Frokost og pikniklunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Elounda.

Dag 6

Ledig dag. Frokost er inkludert.

Dag 7

Elounda – Rethymnon, 150 km. Fottur på Lassihti, 9,5 km Frokost og pikniklunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Rethymnon.

Dag 8

Flyreise Kreta – Skandinavia. Flyplasstransfer. Frokost er inkludert.

Hellas

Befolkning 10,7 millioner
Flateinnhold 131 940 km²
Valuta Euro
Religion 98 % er gresk-ortodokse kristne, ellers minoriteter av muslimer, jøder og katolikker
Språk Dimotiki (en form av nygresk) er det offisielle språket

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Chania t/r. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og reisens transporter ifølge dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR). Minibanker finnes. De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikker. For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Driks
Driks er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 15 EUR per person i begynnelsen av reisen, og tar seg av fordelingen mellom sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonal ved felles måltider med mer.

Klima
Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Klær og utstyr
Et lett ullplagg kan anbefales, det kan blåse eller bli kjølig spesielt om våren og høsten, regnskuer kan også forekomme. Det viktigste er imidlertid et par gode tursko. Damer må bruke klær som dekker skuldre og knær ved klosterbesøk, menn må bruke langbukser.

I fjelltraktene kan temperaturen ligge noen grader under det som er angitt i tabellen. Ta med badetøy, noen hoteller har basseng (åpne fra midten av mai) og det blir flere anledninger til å bade i havet. Husk myggmiddel.

Fotturen
Landskapet på Kreta er meget kupert og vandringene går sjelden på helt flat mark. Det går ofte opp- eller nedover og stiene er steinete, noe som kan oppleves tungt for personer med problemer i ledd og rygg.

Hvis du har normal til god allmennkondisjoner er det ikke noe problem. Blir du lett svimmel kan kan noen passasjer oppleves som vanskelige. Vi vandrer også på små stier og småveier i et gammelt kulturlandskap.
Se flere tips til fotturen her »

For øvrig

Østre Kreta har flere utmerkede turalternativer. Skulle en av vandringene av en eller annen grunn ikke fungere for gruppen, erstatter vår erfarne reiseleder denne med et likeverdig alternativ. 


Hotell/overnatting

Kommentarer

Hotellstandarden i Hellas varierer, og rommene kan oppleves som små. Nasjonale helligdager, bl.a. 1. mai og den ortodokse påskefeiringen, kan medføre endringer i dagsprogrammet.

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
21.05.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Trondheim 14 350 NOK Forespørsel
21.05.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Oslo 14 350 NOK Forespørsel
21.05.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Bergen 14 350 NOK Forespørsel
21.05.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Stavanger 14 350 NOK Forespørsel
27.08.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Oslo 15 290 NOK 4 plasser igjen Bestill
27.08.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Bergen 15 290 NOK 2 plasser igjen Bestill
27.08.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Trondheim 15 290 NOK 2 plasser igjen Bestill
27.08.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Stavanger 15 290 NOK 2 plasser igjen Bestill
03.09.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Stavanger 14 950 NOK 2 plasser igjen Bestill
03.09.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Oslo 14 950 NOK 4 plasser igjen Bestill
03.09.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Bergen 14 950 NOK Forespørsel
03.09.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Trondheim 14 950 NOK Forespørsel
10.09.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Stavanger 14 950 NOK 2 plasser igjen Bestill
10.09.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Trondheim 14 950 NOK 1 plass igjen Bestill
10.09.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Oslo 14 950 NOK 4 plasser igjen Bestill
10.09.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Bergen 14 950 NOK 2 plasser igjen Bestill
24.09.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Bergen 14 950 NOK 2 plasser igjen Bestill
24.09.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Trondheim 14 950 NOK 2 plasser igjen Bestill
24.09.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Oslo 14 950 NOK 4 plasser igjen Bestill
24.09.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Stavanger 14 950 NOK 2 plasser igjen Bestill
01.10.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Stavanger 14 250 NOK 2 plasser igjen Bestill
01.10.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Trondheim 14 250 NOK 2 plasser igjen Bestill
01.10.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Oslo 14 250 NOK 4 plasser igjen Bestill
01.10.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Bergen 14 250 NOK 1 plass igjen Bestill
08.10.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Stavanger 14 250 NOK 2 plasser igjen Bestill
08.10.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Oslo 14 250 NOK 4 plasser igjen Bestill
08.10.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Trondheim 14 250 NOK 2 plasser igjen Bestill
08.10.2022 8 dager Fottur på østre Kreta Bergen 14 250 NOK Forespørsel
Vis flere avreiser

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Fotturer

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.