Fottur på østre KretaLassithi, palmestrand og Zakrosravinen

Vi vandrer langs kyststier til små paradisstrender, over Lassithiplatået og langs en venetiansk handelsvei fra middelalderen og i historiske De dødes dal. Ved Elounda gjør vi et streiftog rundt halvøya Kolokitha. Med vår gode kunnskap om Kreta har vi her komponert en vandringsreise utenfor allfarvei. Vi tar også veien til et privat hjem for å lage mat. En fridag gir deg mulighet til å besøke spedalskøya, og nå verdensarven Spinalonga, samt utforske mer av Agios Nikolaos.

Reisefakta

Land: Hellas

Reisetype: Fotturer - vanskelighetsgrad 2, middels

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 20-22 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Vandre ned fra Lassithiplatået langs den venetianske handelsveien
 • Pikniklunsjer ved havet
 • Vandre til palmestranden Vai
 • Muligheter for bading under, eller etter vandringen
 • Den svingete Zakrosravinen, også kalt De dødes dal

Dagsprogram
Sommer 2019

Dag 1 – Ankomst til Kreta

Flyet fra Norge lander i Chania på nordvestre Kreta. Herifra er det drøyt en times transfer til vårt hotell i Rethymnon, der vi tilbringer den første natten.

Dag 2 – Fottur rundt Elefterna

Dagens fottur på cirka fem kilometer snirkler seg mellom Elefternas arkeologiske utgravninger. Vi vandrer forbi ulike tidsepoker, alt fra doriske og hellenistiske minnesmerker til romerske byruiner.

Elefterna består av to dype dalganger med et nes med bratte skråninger i midten, noe som gjorde området lett å forsvare ovenfra. Siden forhistorisk tid har man kunnet lede vann fra de høye fjellene bak Elefterna ned dalgangene, noe som gjorde et allsidig jordbruk mulig. Vi besøker også underjordiske vanncisterner som det antas ble bygget av romerne rundt vår tidsregnings begynnelse.

Pikniklunsjen dekker vi opp til under oliventrærne ved ruinene av en bysantisk basilika. Det var her som en av Kretas biskoper hadde sitt sete. På 600-tallt ble den store basilikaen bygget, som senere ble lagt i ruiner på 800-tallet av angripende arabere. Etter pikniken fortsetter vi på grusveier forbi noen små grotter, som for nesten 2 000 år siden var en del av en romersk gravlund.

Det endelige målet for dagens fottur er byen Laga der vi slår oss ned på en kafé for noe avkjølende å drikke. Reisen fortsetter deretter til den lille byen Sitia på østre Kreta der vi blir værende i tre netter. På kvelden samles vi for en felles velkomstmiddag på en koselig taverna.

Dagens fottur: ca. 5 km. 250 meter opp / 200 meter ned. Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: 1 av 3.

Dag 3 – Fottur i Zakrosravinen

På morgenen reiser vi til Kretas østligste del, og byen Zakros. Her begynner den cirka åtte kilometer lange vandringen gjennom den vakre ravinen, som også bli kalt Dødens ravine. Navnet kommer fra at minoerne for 3 500 år siden begravde sine avdøde i de grottene som finnes i ravineveggene. Raviner er karakteristiske for den kretiske naturen, forårsaket av landhevning og vannerosjon. Man kjenner til cirka 250 raviner på øya og mange av disse har fungert som transportveier mellom de høye fjellene og kysten. Dog er det langt ifra alle det er mulig å vandre gjennom. Ravinene har gjennom årtusener beskyttet vegetasjonen under ekstreme værforhold og dermed bidratt til at et stort antall endemiske vekster har utviklet seg på øya. De har også beskyttet kreterne selv under urolige tider som krig og revolusjoner.

Dagens fottur leder oss gjennom Zakros by og inn i ravinen, der høye rødskiftende vegger stiger opp til 350 meter høyde. Store steinformasjoner reiser seg opp fra ravinebunnen der gamle platantrær og oleanderbusker vokser vilt. I ravineveggene bor en hel del rovfugl, bl.a. gåsegribb og ulike falker som svaler og ravner.

Etter en smakfull pikniklunsj kommer vi til den lille strandbyen Kato Zakros der vi besøker det minoiske palassområdet som først ble gravd frem på 1960-tallet. Her har arkeologiske full av vakre vaser blitt gjort, noe som nå for tiden kan beskues på Det arkeologiske muséet i Heraklion. Før vi forlater Kato Zakros tar vi et avkjølende bad og noe kaldt å drikke før bussen tar oss tilbake til Sitia.

Du har nå kvelden fri i Sitia. En anbefaling er å ta plass ved en av tavernaene ved strandpromenaden, smake på lokale småretter som kalles for «meze» og se folk rusle forbi på en såkalte voltan.

Dagens fottur: ca. 6 km. 100 meter opp / 350 meter ned. Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: + 1 av 3

Dag 4 – Fottur fra Palekastro til palmestranden Vai 

Området rundt Palekatro var bebodd allerede under den minoiske tiden, for 3 500 år siden. Her fantes en hel minoisk by som ble kalt for Rousoulakkos, med en viktig havn mot sør og datidens stormakt Egypt. Utgravningene som startet på begynnelsen av 1900-tallet fortsetter den dag i dag. Rett ved, på toppen av fjellet Petsofas, fantes til og med en helligdom for minoernes religiøse ritualer. Der har man funnet offergaver som ble laget av leire.

Stranden Vai huser den ene av Kretas to palmeskoger med den ekte kretiske palmen (Phoenix theophrasti), som vare vokser på to steder på øya. Denne palmen er klassifisert som utrydningstruet, og her i Vai ble et naturvernområde skapet rundt palmene for å beskytte dem fra for mye turisme.

Dagens fottur på cirka åtte kilometer kan med god grunn kalles for badestrands-vandring. Vi vandrer langs den bølgende kyststien fra Palekastro-området til palmestranden Vai. Underveis passerer vi små viker som lokker med lyseblått vann.

Etter et oppfriskende bad i bølgene fortsetter vi ferden tilbake til Sitia. Underveis stopper vi ved Nikos Troulos bananplantasjer utenfor Vai-stranden. Han har hatt denne bananplantasjen i tretti år. Vi tar en spasertur blant bananplantene og hører Nikos fortelle om bananplantenes liv og om biologisk banandyrking i østre Kretas subtropiske klima. Vi smaker også selvfølgelig på disse små lekkerhetene!

På kvelden reiser vi til en mindre by utenfor Sitia for en lærerik og smaksrik kveld. Du kommer til å få lære deg hvordan man lager noen kretiske spesialiteter som vi deretter nyter til middag. For å få innsikt i øyas lokale produkter prøvesmaker vi olivenolje, vin og den sterke kretiske drikken raki eller tsikoudia, som de blir kalt lokalt.

Dagens fottur: ca. 5,5 km. 180 meter opp / 240 meter ned. Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: -2 av 3

Dag 5 – Fottur rundt halvøya Kolokitha med muligheter for besøk på Spinalonga

Etter en rolig morgen reiser forlater vi Sitia og reiser til Kolokithalvøya som ligger rett overfor det fasjonable feriestedet Elounda. En kort kanal, som ble gravd ut på slutten av 1800-tallet, skiller halvøya fra fastlandet. I løpet av kanalbyggingen fant de ruiner av en kristen basilika som ble bygget på slutten av 400-tallet på Kolokithas strand. I dag kan vi se gulvmosaikken av den gang så staselige bygningen. På halvøya finnes det også noen andre kirker som ble bygget i løpet av middelalderen og som nå har blitt restaurert.

Fotturen i dag starter i Elounda og langs veien kommer vi til å se store saltverk der man fortsatt tørket salt fra havvann på starten av 1970-tallet. Nå trives mange sjøfugler i dette grunne vannet. Vi passerer ruinene av Olous, den sunkne byen, som under den hellenistiske tiden var en viktig fristad. På grunn av innsynkninger forsvant byen sakte i bølgene. På vindstille dager kan man se noen gater og husruiner under vannoverflaten rett utenfor Kolokitha.

Dagens fottyr på drøyt 10 kilometer tar oss rundt halvøya. Langs grusveier og snirklende stier rusler vi midt i all denne historien med havets brede horisont som følgesvenn. Vi dekker opp til vår pikniklunsj på stranden og de som vil kan ta et bad i de blåskimrende bølgene.

I løpet av dagen kan du også besøke den berømte øya Spinalonga. Øya ble befestet første gangen allerede under den hellenistiske tiden, noen hundre år før tidsregningens begynnelse. De festningene som vi ser i dag på øya ble bygget av venetianerne på slutten av 1500-tallet. Da forsøkte de å beskytte de østlige delene av Kreta fra ottomanerne, som allerede seilte langs Kretas kyst. I dag er øya Spinalonga mest kjent for sden spedalske kolonien som fantes der på 1900-tallet.

Dagens fottur: ca. 10,5 km. 230 meter opp / ned. Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: 2 av 3.

Dag 6 – Ledig dag med mulighet for besøk på Spinalonga

Dagen er uten program men det fins mulighet for en spasertur i byen. Besøk på Arkeologiske museum med fine utstillinger av gjenstander fra østre Kretas ulike tidsepoker er også mulig.

Fra Agios Nikolaos kan man også gjøre et besøk på den berømte øya Spinalonga.

Dag 7 – Fottur på Lassithi og den venetianske veien

I dag gjør vi en dagsutflukt fra vprt bosted i Agios Nikolaos, og reiser opp til Kretas størster fjellplatå, Lassithi, på 800 meters høyde.

For ikke så mange år siden fantes det hundrevis av vindmøller her på Lassithi-platået. Med sine hvite seil løftet de vann til de utallige avlingene som finnes på det frodige fjellplatået. Nå har vindmøllene blitt erstattet av dieselmotorer, men atmosfæren fra forne tidene eksisterer fortsatt i de små byene. Her dyrkes størstedelen av Kretas poteter, grønnsaker og frukt som ikke klarer seg på lavere høyder.

Dagnes fottur på ca. 9 kilometer starter i en av de små byene. Kanskje tar vi en kaffe på en kafenion før vi begir oss ut på platået. Fotturer starter oppover mot den vestre delen med vid utsikt over både selve platået, Kastellidalen og over havet. Herfra går vi ned langs en snirklende, steinbelagt vei som venetianerne bygget i løpet av middelalderen. Denne veien var på den tiden den viktigste transportruten fra platået til den nordlige kysten.

Reisen går deretter videre til Georgioupolis hvor stranden strekker seg over ni kilometer langs havet. Her sjekker vi inn for reisens siste natt. Vi ses på kvelden for en spasertur til en hyggelig taverna og felles middag.  

Dagens fottur: ca. 9,5 km. 360 meter opp / 700 meter ned. Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: +2 av 3.

Dag 8 – Hjemreisedag

Dersom flyet går sent på dagen blir det tid for herlige bad elelr kanskje en spasertur til den nærliggende og Kretas eneste innsjø, Kournas. Deretter tar bussen oss til flyplassen.

For deg som vil vandre mer på øya, kan vi også ønske deg velkommen på TEMAs Fottur på vestre Kreta.


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Kreta
• Samtlige overnattinger
• 7 frokoster
• 6 lunsjer
• 3 middager
• TEMAs reiseleder
• Inngangsbilletter ifølge program

REISE FAKTA

Dag 1

Flyreise Skandinavia – Kreta. Hotelltransfer. En overnatting på hotell i Rethymnon.

Dag 2

Rethymnon – Sitia, 200 km. Fottur ved Elefternas arkeologiske område, 5 km. Frokost, pikniklunsj og middag er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Sitia.

Dag 3

Fottur i Zakrosravinen, 6 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4

Fottur til Vaistranden, 5,5 km. Frokost, pikniklunsj og middag er inkludert.

Dag 5

Sitia – Agios Nikolaos, 80 km. Fottur rundt halvøya Kolokintha, 10,5 km. Frokost og pikniklunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Agios Nikolaos.

Dag 6

Ledig dag. Frokost er inkludert.

Dag 7

Agios Nikolaos – Georgioupoli, 120 km. Fottur på Lassihti, 9,5 km Frokost og pikniklunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Georgioupoli.

Dag 8

Flyreise Kreta – Skandinavia. Flyplasstransfer. Frokost er inkludert.

Hellas

Innbyggere10,7 millioner
Flateinnhold 131 940 km²
ValutaEuro
Religion 98 % er gresk-ortodokse kristne, ellers minoriteter av muslimer, jøder og katolikker
Språk Dimotiki (en form av nygresk) er det offisielle språket

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Chania t/r. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og reisens transporter ifølge dagsprogrammet.

Valuta

Euro (EUR).

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Men på flere mindre restauranter/tavernaer er det ofte kontanter som gjelder. Det finnes minibanker. 

Les mer under Valutaveksling ».

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta. 

Driks

Driks er ikke inkludert i reisens pris. Vi anbefaler i stedet at du beregner 15 EUR per person til sjåfører, restaurantpersonalet og ved inkluderte aktiviteter. Dette beløpet betales på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen.

Klima  

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr

Et lett ullplagg kan anbefales, det kan blåse eller bli kjølig spesielt om våren og høsten, regnskuer kan også forekomme. Det viktigste er imidlertid et par gode tursko. Damer må bruke klær som dekker skuldre og knær ved klosterbesøk, menn må bruke langbukser.

I fjelltraktene kan temperaturen ligge noen grader under det som er angitt i tabellen. Ta med badetøy, noen hoteller har basseng (åpne fra midten av mai) og det blir flere anledninger til å bade i havet. Husk myggmiddel.

Fotturen

Landskapet på Kreta er meget kupert og vandringene går sjelden på helt flat mark. Det går ofte opp- eller nedover og stiene er steinete, noe som kan oppleves tungt for personer med problemer i ledd og rygg.

Hvis du har normal til god allmennkondisjoner er det ikke noe problem. Blir du lett svimmel kan kan noen passasjer oppleves som vanskelige. Vi vandrer også på små stier og småveier i et gammelt kulturlandskap.

Se flere tips til fotturen her »

For øvrig

Hotellstandarden i Hellas varierer, og rommene kan oppleves som små. Nasjonale helligdager, bl.a. 1. mai og den ortodokse påskefeiringen, kan medføre endringer i dagsprogrammet.

Østre Kreta har flere utmerkede turalternativer. Skulle en av vandringene av en eller annen grunn ikke fungere for gruppen, erstatter vår erfarne reiseleder denne med et likeverdig alternativ.


Hotell
For avreiser i april 2019 bor vi ved Georgioupoli utenfor bykjernen på Vantaris Beach Hotel. På avreisen 04.05.2019 bor vi siste natten ved Georgioupoli på Vantaris Palace Hotel

Hotell information

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreiseflyplass Pris Status
2019-09-14 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Trondheim
Chania
2019-09-14
16:40
2019-09-14
22:15
SAS, 7305
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Chania
Trondheim
2019-09-21
23:15
2019-09-22
02:45
SAS, 7306
8 dager Fottur på østre Kreta Trondheim 12 390 NOK 2 plasser igjen Bestill
2019-09-14 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stavanger
Chania
2019-09-14
05:50
2019-09-14
10:55
SAS, 7303
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Chania
Stavanger
2019-09-21
22:10
2016-09-22
01:20
SAS, 7304
8 dager Fottur på østre Kreta Stavanger 12 390 NOK 2 plasser igjen Bestill
2019-09-14 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bergen
Chania
2019-09-14
06:45
2019-09-14
12:15
SAS, 7311
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Chania
Bergen
2019-09-22
13:30
2019-09-22
16:45
SAS, 7312
8 dager Fottur på østre Kreta Bergen 12 390 NOK Forespørsel
2019-09-14 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Chania
2019-09-14
18:20
2019-09-14
23:25
Novair, NVR253
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Chania
Oslo
2019-09-22
00:25
2019-09-21
03:30
Novair, NVR254
8 dager Fottur på østre Kreta Oslo 12 390 NOK 2 plasser igjen Bestill
2019-09-28 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Chania
2019-09-28
18:20
2019-09-28
23:25
Novair, NVR253
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Chania
Oslo
2019-10-06
00:25
2019-10-05
03:30
Novair, NVR254
8 dager Fottur på østre Kreta Oslo 12 390 NOK 2 plasser igjen Bestill
2019-09-28 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bergen
Chania
2019-09-28
06:45
2019-09-28
12:15
SAS, 7311
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Chania
Bergen
2019-10-06
13:30
2019-10-06
16:45
SAS, 7312
8 dager Fottur på østre Kreta Bergen 12 390 NOK 2 plasser igjen Bestill
2019-09-28 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stavanger
Chania
2019-09-28
05:50
2019-09-28
10:55
SAS, 7303
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Chania
Stavanger
2019-10-05
22:10
2016-10-06
01:20
SAS, 7304
8 dager Fottur på østre Kreta Stavanger 12 390 NOK 2 plasser igjen Bestill
2019-09-28 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Trondheim
Chania
2019-09-28
16:40
2019-09-28
22:15
SAS, 7305
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Chania
Trondheim
2019-10-05
23:15
2019-10-06
02:45
SAS, 7306
8 dager Fottur på østre Kreta Trondheim 12 390 NOK 2 plasser igjen Bestill
2019-10-12 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stavanger
Chania
2019-10-12
05:50
2019-10-12
10:55
SAS, 7303
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Chania
Stavanger
2019-10-19
22:10
2016-10-20
01:20
SAS, 7304
8 dager Fottur på østre Kreta Stavanger 11 690 NOK 2 plasser igjen Bestill
2019-10-12 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Chania
2019-10-12
09:20
2019-10-12
14:25
SAS, 7353
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Chania
Oslo
2019-10-19
15:25
2019-10-19
18:30
SAS, 7354
8 dager Fottur på østre Kreta Oslo 11 690 NOK 4 plasser igjen Bestill
2020-05-02 8 dager Fottur på østre Kreta Oslo 11 990 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-05-02 8 dager Fottur på østre Kreta Stavanger 11 990 NOK 2 plasser igjen Bestill
2020-05-02 8 dager Fottur på østre Kreta Trondheim 11 990 NOK 2 plasser igjen Bestill
2020-05-16 8 dager Fottur på østre Kreta Bergen 11 990 NOK 2 plasser igjen Bestill
2020-05-16 8 dager Fottur på østre Kreta Oslo 11 990 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-05-16 8 dager Fottur på østre Kreta Trondheim 11 990 NOK 2 plasser igjen Bestill
2020-05-16 8 dager Fottur på østre Kreta Stavanger 11 990 NOK 2 plasser igjen Bestill
2020-09-12 8 dager Fottur på østre Kreta Stavanger 11 990 NOK 2 plasser igjen Bestill
2020-09-12 8 dager Fottur på østre Kreta Trondheim 11 990 NOK 2 plasser igjen Bestill
2020-09-12 8 dager Fottur på østre Kreta Oslo 11 990 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-09-12 8 dager Fottur på østre Kreta Bergen 11 990 NOK 2 plasser igjen Bestill
2020-10-03 8 dager Fottur på østre Kreta Bergen 11 990 NOK 2 plasser igjen Bestill
2020-10-03 8 dager Fottur på østre Kreta Oslo 11 990 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-10-03 8 dager Fottur på østre Kreta Stavanger 11 990 NOK 2 plasser igjen Bestill
2020-10-03 8 dager Fottur på østre Kreta Trondheim 11 990 NOK 2 plasser igjen Bestill
Visa fler avresor

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Fly og hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Fotturer

 
XClose