Fottur på vestre Kretaraviner, kyst og olivenlunder

Kreta er Hellas mest allsidige øy. Her vandrer vi omgitt av majestetiske fjell over høysletter, gjennom olivenlunder og Agia Iriniravinen og langs den dramatiske sydkysten. Landskapet smykkes av johannesbrødtrær, myrt, styrakstrær, mastiks og et rikt fugleliv. Vi kjenner duften av urter, prøvesmaker olivenolje og går til stranden ved Elafonissi.

Reisefakta

Land: Hellas

Reisetype: Fotturer - vanskelighetsgrad 3, utfordrende

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-22 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Vandre langs romernes gamle vei til Argiroupolis
 • Pikniklunsjer ved havet
 • Den rosa byen Elsafonissi
 • Vandring i Agia Irini-ravinen
 • Middag i Chanias venetianske havn

Dagsprogram
Sommer 2022

Dag 1. Ankomst til Kreta
Flyet fra Norge lander i Chania på nordvestre Kreta. Reisens to første netter bor vi ved den hyggelige lille strandbyen Georgioupoli

Dag 2. Fottur til Argiroupolis 
Dagens fottur på omtrent seks kilometer går gjennom olivenlunder på eldgamle muldyrstier, såkalte kaldirimi. Vi går til Argiroupolis via Roustika. Langs veien ser du laurbær, myrter, storasktrær og enorme johannesbrødtrær. Eliasklosteret forteller sin historie om en lang frihetskamp. Klosterets gamle regnskapsbøker holder orden på patronfremstilling og matutdeling. Steinmurer rammer inn små åkre og oliventrær. Hønsene kakler, sauene breker og kanskje seiler en gåsegribb høyt der oppe i skyene.

Pikniklunsj dekkes opp ved en ferskvannskilde under et tusenårig gammelt platantre. Etter lunsjen forsetter vi til Argiroupolis, eller Lappa som byen het under antikken. Ifølge legenden ble den grunnlagt av Agamemnon, og under romernes okkupasjon var den en av de mektigste byene på vestre Kreta. I dag er det en søvnig liten by som våkner opp i helgene da mange øyboere kommer hit for å spise søndagslunsj i platanenes skygge. I løpet av bussreisen tilbake til Georgioupoli passerer vi Kretas eneste naturlige innsjø Kournas, som er en viktig rasteplass for trekkfugler.

Litt senere på ettermiddagen rekker du et lite bad i det blå Middelhavet, før vi samles for felles middag på en taverna.

Vanskelighetsgrad: 1 av 3

Dag 3. Fottur i Agia Irini-ravinen
Vestre Kretas majestetiske fjellkjede, Lefka Ori, gjennomskjæres av trettitalls dype raviner. Fjellene har alltid vært et tilfluktssted i vanskelige tider. De høye fjellveggene har gitt både mennesker, vekster og ville dyr beskyttelse. På smale veier ferdes du sørover, gjennom øyas appelsindistrikt, mot byen Agia Irini. Her starter den ni kilometer lange ravinestien. Den snirkler seg frem omkranset av sypresser, pinjetrær, plataner og roser. I luften kjenner du duften fra timian, sar og salvie. Agia Irini-ravinen er ikke like omtalt som den lengre Samariaravinen, men minst like vakker. Dessuten får du oppleve naturen mer uforstyrret. Hit er det nemlig ikke så mange som finner frem, og i stillheten kanskje det blir akkurat her du er så heldig å få se gåsegribben seile høyt oppe i skyene. Med stor sannsynlighet kommer du til å kunne krysse av arter som alpekråker, klippesvaler og rødhode-tornskater.

Fotturen i Agia Irini har mange skyggepartier, men vi anbefaler likevel at du har med både solkrem og vann. Der ravinen åpner seg for den varme solen venter bussen på å ta oss videre mot Kretas sørlige kyst. Sent på ettermiddagen er vi fremme ved Det libyske havets strand og det lille kystsamfunnet Paleochora der vi blir værende i fire netter.

Vanskelighetsgrad: 2 av 3

Dag 4. Fottur langs kysten til Sougia
I dag venter ukens lengste vandring på cirka 17 kilometer. Siden det delvis bærer oppover har vi bruk for bra tursko/fjellsko og god kondisjon. Vi arbeider oss opp et godt stykke ovenfor kystlinjen langs stier i lyngheilandskapet, såkalte frygana. Langs veien passerer vi små havsviker og kratt med tysk ginst og røsslyng. Snart når vi et platå der vi ved klart vær kan skimte øya Gavdos, Europas siste utpost mot Afrika.

Nede ved stranden Lisos dekkes dagens piknik opp. Her er vi omgitt av antikke ruiner og store johannesbrødtrær. Lisos er et kursted fra oldtiden, et antikkens spa, som ble rikt og velstående av de gaver som ble skjenket til stedets tempel av hjelpesøkende pilegrimer. Under sin storhetstid var Lisos viden kjent for sitt helbredende vann. Selv i dag kan du fylle din vannflaske med friskt og godt kildevann her.

Vanskelighetsgrad: 3 av 3

Dag 5. Fottur til Elafonissi-stranden
Kretas karrige sydkyst byr på slorslåtte utsikter. Dagens fottur går på opptrampede geitestier og er drøyt ti kilometer lang. Stien snirkler seg vekselvis frem høyt over brusende brenninger og langs skarpe klipper eller innbydende strender. Fjellene reiser seg høyt opp mot skyene og med litt flaks kan du få se den sjeldne lammegribben. Som hekker her.

Etter å ha vandret forbi mastikstrær og oleandersnorer når vi sakte men sikkert en skog av eldgamle enebærtrær. Deres knudrete profiler har blitt formet av storm og tørke. Rett etterpå er vi fremme ved endestasjonen for vandringen, Elafonissi. I mange århundrer lå disse traktene øde. Bristende tilgang på vann og trusselen fra pirater har selv de mest dristige kretene holdt seg borte. Stranden her blir ofte stemt frem som en av verdens flotteste, med sin rosaskimrende sand og sitt krystallklare vann. Elafonissi er egentlig en liten øy som henger sammen med stranden gjennom et grunt sandrev rett under vannoverflaten. Når havet er stille kan man enkelt spasere gjennom vannet ut til øya.

Med litt flaks kan det være du får se den lille kretiske grønnflekkede padden, med et mønster som minner om militær kamuflasje. Noen biologer mener at disse paddenes DNA skiller seg så mye fra slektninger på fastlandets, og at de derfor burde blitt regnet som en skilt underart. Øya er også hekkeplass for et annet krypdyr, Carettaskilpadden.

Tid for et bad i havet er det selvfølgelig også! De som ønsker å tilbringe mer tid på stranden kan velge bort dagens vandring. I det tilfellet blir de med bussen til Elsafonissi allerede på formiddagen og venter på resten av gruppen der.

Vanskelighetsgrad: 3 av 3

Dag 6. Fottur til kysten i Anydri-ravinen
Etter frokost tar bussen oss med opp til byen Azogires på 400 meters høyde. Dagens fottur starter under et stort vintergrønt platantre, et av de få som vokser på Kreta. I nærheten ligger et anrikt kloster som ble tilegnet de 99 kirkefedrene. Her gjør vi et kort besøk for å oppleve atmosfæren og få høre litt om klosterets historie.

Vi vandrer på stier som snirkler seg frem over frodige bakker, med bred utsikt over fjellene og havet i horisonten. Etter å ha passert den lille byen Anydri fortsetter vi ned en ravine ved samme navn. Den leder hele veien ned til en strand ved havet. Her dekkes dagens pikniklunsj opp med bølgenes brus som lydkulisse. Etter lunsjen rusler vi tilbake til Paleochora langs havet, noe som tar omtrent en time.

Kretas olivenoljer regnes å være blant de beste i verden, noen av dem når også til Norge. Vi tester og gjør en olivenoljesmaking av noen forskjellige sorter.

Vanskelighetsgrad: +2 av 3

Dag 7. Fottur fra Sirikari til Polirinia
Etter frokost forlater vi Paleochora og bussen tar oss et stykke opp i fjellene. Dagens fottur på cirka seks kilometer utgår fra den lille byen Sirikari. Vi vandrer gjennom beitemarker ned mot en rislende bekk som kantes av platantrær og rosa oleanderbusker. På våren blomstrer orkidéer i den kalkrike og upløyde marken. De vokser bokstavelig talt midt i stien. På høsten kan du i stedet se risa alpefioler og hvit svaiende strandløk. Omgivelsenes klippevegger er perforerte av hulrom som er utmerkede hekkesteder for blant annet ravn, haukørn og gåsegribb.

Fotturen ender i byen Polirinia. På en høyt beliggende taverna kan du nyte utsikten og noe leskende under skyggefulle vinranker.

Bussen tar oss videre mot Chania. På veien passerer vi et av Kretas vindistrikter. Allerede for fire tusen år siden dyrket de gamle minoene druer og drakk vin. I dag fremstilles flere utmerkede viner på Kreta, både røde og hvite. Chanias egen retsina (Retsina Chanion) regnes for å være en av Hellas beste.

I Chania bor vi på et sentralt beliggende hotell, rett utenfor den gamle bykjernen. Vår avskjedsmiddag nyter vi i byens mest sjarmerende kvartaler ved den venetianske havnen.

Vanskelighetsgrad: 2 av 3

Dag 8. Hjemreise
I dag er tiden kommet for å vende tilbake til Norge. Dersom flyet går sent på dagen rekker du å utforske Chanias gamleby på egen hånd, gjøre en utflukt til noen av øyas severdigheter eller nyte et bad i Middelhavet.

Mest sannsynlig har Kreta gitt mersmak, og vi ønsker velkommen på TEMAs fottur på østre delen av øya neste gang, der vi også har flotte vandringer!

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r 
• Samtlige overnattinger
• 7 frokoster
• 6 lunsjer
• 3 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1.
Fly Skandinavia – Chania. Busstransfer til Georgioupoli, ca. 40 km. To overnattinger på hotell ved Georgioupolistranden.

Dag 2.
Fottur fra Roustika til Argiroupolis, 6 km. Frokost, pikniklunsj og middag er inkludert.

Dag 3.
Georgioupoli – Paleochora, buss ca. 110 km. Fottur i Agia Irini-ravinen 9 km. Frokost, pikniklunsj og middag er inkludert. Fire overnattinger i Paleochora.

Dag 4.
Fottur Paleochora – Sougia, 13 km. Frokost og pikniklunsj er inkludert.

Dag 5.
Fottur til Elafonissi, 10 km. Frokost og pikniklunsj er inkludert.

Dag 6.
Fottur i Anydriravinen, 8 km. Frokost og pikniklunsj er inkludert.

Dag 7.
Paleochora – Chania, buss ca. 70 km. Fottur ved Sirikari, 6 km. Frokost, pikniklunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Chania by.

Dag 8.
Transfer til Chanias flyplass. Fly Chania – Norge. Frokost er inkludert.

Hellas

Befolkning 10,7 millioner
Flateinnhold 131 940 km²
Valuta Euro
Religion 98 % er gresk-ortodokse kristne, ellers minoriteter av muslimer, jøder og katolikker
Språk Dimotiki (en form av nygresk) er det offisielle språket

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Chania t/r. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entéer og reisens transporter ifølge dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR). Minibanker finnes. De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikker. For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Driks
Driks er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 15 EUR per person i begynnelsen av reisen, og tar seg av fordelingen mellom sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonal ved felles måltider med mer.

Klima
Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Klær og utstyr
Et lett ullplagg kan anbefales, det kan blåse eller bli kjølig spesielt om våren og høsten, regnskurer kan også forekomme. Det viktigste er imidlertid et par gode tursko. Damer må bruke klær som dekker skuldre og knær ved klosterbesøk, menn må bruke langbukser.

I fjelltraktene kan temperaturen ligge noen grader under det som er angitt i tabellen. Ta med badetøy, noen hoteller har basseng (åpne fra midten av mai) og det blir flere anledninger til å bade i havet. Husk myggmiddel.

Fotturen
Normal og god kondisjon anbefales. Øya er meget kupert og vandringene går sjelden på flatmark. Det går ofte opp- eller nedover og stiene er steinete, noe som kan oppleves som plagsomt for personer med rygg- og leddproblemer. Vandringen dag 6 tar 6 timer og er anstrengende da den går i meget bratt terreng.

Har du normal til god kondisjon er det imidlertid ikke noe problem. Blir du lett svimmel kan visse strekninger føles vanskelige. Vi vandrer også på stier og småveier i et eldgammelt kulturlandskap med vid utsikt.
Se flere tips til fotturen her ».


Hotell/overnatting

Kommentarer

For øvrig

Hotellstandarden i Hellas varierer, og rommene kan oppleves som små. Nasjonale helligdager, blant annet 1. mai og den ortodokse påskefeiringen, kan medføre endringer i dagsprogrammet.

Vestre Kreta har flere utmerkede turalternativer. Skulle en av vandringene av en eller annen grunn ikke fungere for gruppen, erstatter vår erfarne reiseleder denne med et likeverdig alternativ.

Vær oppmerksom på

I Paleochora kan innkvartering skje på to forskjellige hotell for en og samme gruppe, derfor er to hoteller navngitt i Paleochora i hotellisten. Dersom det blir tilfelle vil fordeling av rom skje på reisemålet.

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
03.09.2022 8 dager Fottur på vestre Kreta Bergen 14 890 NOK Forespørsel
03.09.2022 8 dager Fottur på vestre Kreta Oslo 14 890 NOK 4 plasser igjen Bestill
03.09.2022 8 dager Fottur på vestre Kreta Stavanger 14 890 NOK 2 plasser igjen Bestill
03.09.2022 8 dager Fottur på vestre Kreta Trondheim 14 890 NOK 2 plasser igjen Bestill
10.09.2022 8 dager Fottur på vestre Kreta Bergen 14 790 NOK 2 plasser igjen Bestill
10.09.2022 8 dager Fottur på vestre Kreta Oslo 14 790 NOK 2 plasser igjen Bestill
10.09.2022 8 dager Fottur på vestre Kreta Stavanger 14 790 NOK 2 plasser igjen Bestill
10.09.2022 8 dager Fottur på vestre Kreta Trondheim 14 790 NOK 2 plasser igjen Bestill
24.09.2022 8 dager Fottur på vestre Kreta Bergen 14 550 NOK 4 plasser igjen Bestill
24.09.2022 8 dager Fottur på vestre Kreta Oslo 14 550 NOK Forespørsel
24.09.2022 8 dager Fottur på vestre Kreta Stavanger 14 550 NOK 2 plasser igjen Bestill
24.09.2022 8 dager Fottur på vestre Kreta Trondheim 14 550 NOK 2 plasser igjen Bestill
01.10.2022 8 dager Fottur på vestre Kreta Bergen 14 390 NOK 2 plasser igjen Bestill
01.10.2022 8 dager Fottur på vestre Kreta Oslo 16 150 NOK 1 plass igjen Bestill
01.10.2022 8 dager Fottur på vestre Kreta Stavanger 14 390 NOK 2 plasser igjen Bestill
01.10.2022 8 dager Fottur på vestre Kreta Trondheim 14 390 NOK 2 plasser igjen Bestill
Vis flere avreiser

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Fotturer

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.