Fottur på vestre Kretaraviner, kyst og olivenlunder
Dagsprogram
2024–2025
Dag 1. Ankomst til KretaFlyet fra Skandinavia lander i Chania nordvest på Kreta. TUI-personalet på flyplassen hjelper deg med å finne riktig transportalternativ. Reisen til hotellet foregår med buss eller taxi. TEMAs reiseleder møter deg på hotellet og ønsker deg velkommen. På grunn av ulike ankomsttider til Kreta kan reiselederne ankomme senere enn enkelte reisende. Vi bor i Chania de to første nettene av reisen.
Dag 2. Fottur på Akrotiri-halvøyaEtter frokost setter vi kursen mot Akrotiri-halvøya og byen Stavros, som ligger like nordøst for Chania. Reisens første fottur starter ved stranden i Stavros, en gammel fiskerlandsby kjent fra den legendariske filmen "Zorba the Greek" med Anthony Quinn, og ender ved klosteret Gouvernetou. Turen er rundt ti kilometer lang og byr på stor variasjon når vi går langs myrer, på stier og i en kløft. Underveis ser vi klostre, grotter og raviner. På slutten av turen venter en herlig pikniklunsj ved det nedlagte Katholiko-klosteret. Området rundt klosteret byr på fantastisk utsikt mens vi dekker opp til en ekte TEMA-piknik. Etter lunsj fortsetter vi opp til Governetou-klosteret, et aktivt ortodokst kloster som eier området der vi vandrer. Vi besøker klosteret før vi blir hentet av bussen som kjører oss tilbake til Chania.
Sent på ettermiddagen blir det tid til å utforske Chania på egen hånd, før vi samles til en felles middag på en taverna.
Vanskelighetsgrad: +1 av 3.Dag 3. Fottur i Agia Irini-ravinenVestre Kretas majestetiske fjellkjede, Lefka Ori, gjennomskjæres av trettitalls dype raviner. Fjellene har alltid vært et tilfluktssted i vanskelige tider. De høye fjellveggene har gitt både mennesker, vekster og ville dyr beskyttelse. På smale veier ferdes du sørover, gjennom øyas appelsindistrikt, mot byen Agia Irini. Her starter den ni kilometer lange ravinestien. Den snirkler seg frem omkranset av sypresser, pinjetrær, plataner og roser. I luften kjenner du duften fra timian, sar og salvie. Agia Irini-ravinen er ikke like omtalt som den lengre Samariaravinen, men minst like vakker. Dessuten får du oppleve naturen mer uforstyrret. Hit er det nemlig ikke så mange som finner frem, og i stillheten kanskje det blir akkurat her du er så heldig å få se gåsegribben seile høyt oppe i skyene. Med stor sannsynlighet kommer du til å kunne krysse av arter som alpekråker, klippesvaler og rødhode-tornskater.
Fotturen i Agia Irini har mange skyggepartier, men vi anbefaler likevel at du har med både solkrem og vann. Der ravinen åpner seg for den varme solen venter bussen på å ta oss videre mot Kretas sørlige kyst. Sent på ettermiddagen er vi fremme ved Det libyske havets strand og det lille kystsamfunnet Paleochora der vi blir værende i fire netter.
Vanskelighetsgrad: 2 av 3.Dag 4. Fottur langs kysten til SougiaI dag venter ukens lengste vandring på cirka 13 kilometer. Siden det delvis bærer oppover har vi bruk for bra tursko/fjellsko og god kondisjon. Vi arbeider oss opp et godt stykke ovenfor kystlinjen langs stier i lyngheilandskapet, såkalte frygana. Langs veien passerer vi små havsviker og kratt med tysk ginst og røsslyng. Snart når vi et platå der vi ved klart vær kan skimte øya Gavdos, Europas siste utpost mot Afrika.
Nede ved stranden Lisos dekkes dagens piknik opp. Her er vi omgitt av antikke ruiner og store johannesbrødtrær. Lisos er et kursted fra oldtiden, et antikkens spa, som ble rikt og velstående av de gaver som ble skjenket til stedets tempel av hjelpesøkende pilegrimer. Under sin storhetstid var Lisos viden kjent for sitt helbredende vann. Selv i dag kan du fylle din vannflaske med friskt og godt kildevann her.
Vanskelighetsgrad: 3 av 3.Dag 5. Fottur til Elafonissi-strandenKretas karrige sydkyst byr på slorslåtte utsikter. Dagens fottur går på opptrampede geitestier og er drøyt ti kilometer lang. Stien snirkler seg vekselvis frem høyt over brusende brenninger og langs skarpe klipper eller innbydende strender. Fjellene reiser seg høyt opp mot skyene og med litt flaks kan du få se den sjeldne lammegribben. Som hekker her.
Etter å ha vandret forbi mastikstrær og oleandersnorer når vi sakte men sikkert en skog av eldgamle enebærtrær. Deres knudrete profiler har blitt formet av storm og tørke. Rett etterpå er vi fremme ved endestasjonen for vandringen, Elafonissi. I mange århundrer lå disse traktene øde. Bristende tilgang på vann og trusselen fra pirater har selv de mest dristige kretene holdt seg borte. Stranden her blir ofte stemt frem som en av verdens flotteste, med sin rosaskimrende sand og sitt krystallklare vann. Elafonissi er egentlig en liten øy som henger sammen med stranden gjennom et grunt sandrev rett under vannoverflaten. Når havet er stille kan man enkelt spasere gjennom vannet ut til øya.
Med litt flaks kan det være du får se den lille kretiske grønnflekkede padden, med et mønster som minner om militær kamuflasje. Noen biologer mener at disse paddenes DNA skiller seg så mye fra slektninger på fastlandets, og at de derfor burde blitt regnet som en skilt underart. Øya er også hekkeplass for et annet krypdyr, Carettaskilpadden.
Tid for et bad i havet er det selvfølgelig også! De som ønsker å tilbringe mer tid på stranden kan velge bort dagens vandring. I det tilfellet blir de med bussen til Elsafonissi allerede på formiddagen og venter på resten av gruppen der.
Vanskelighetsgrad: 3 av 3.Dag 6. Fottur til kysten i Anydri-ravinenEtter frokost tar bussen oss med opp til byen Azogires på 400 meters høyde. Dagens fottur starter under et stort vintergrønt platantre, et av de få som vokser på Kreta. I nærheten ligger et anrikt kloster som ble tilegnet de 99 kirkefedrene. Her gjør vi et kort besøk for å oppleve atmosfæren og få høre litt om klosterets historie.
Vi vandrer på stier som snirkler seg frem over frodige bakker, med bred utsikt over fjellene og havet i horisonten. Etter å ha passert den lille byen Anydri fortsetter vi ned en ravine ved samme navn. Den leder hele veien ned til en strand ved havet. Her dekkes dagens pikniklunsj opp med bølgenes brus som lydkulisse. Etter lunsjen rusler vi tilbake til Paleochora langs havet, noe som tar omtrent en time.
Vanskelighetsgrad: +2 av 3.Dag 7. Fottur fra Sirikari til PoliriniaEtter frokost forlater vi Paleochora og bussen tar oss et stykke opp i fjellene. Dagens fottur på cirka seks kilometer utgår fra den lille byen Sirikari. Vi vandrer gjennom beitemarker ned mot en rislende bekk som kantes av platantrær og rosa oleanderbusker. På våren blomstrer orkidéer i den kalkrike og upløyde marken. De vokser bokstavelig talt midt i stien. På høsten kan du i stedet se risa alpefioler og hvit svaiende strandløk. Omgivelsenes klippevegger er perforerte av hulrom som er utmerkede hekkesteder for blant annet ravn, haukørn og gåsegribb.
Fotturen ender i byen Polirinia. På en høyt beliggende taverna kan du nyte utsikten og noe leskende under skyggefulle vinranker.
Bussen tar oss videre mot Chania. På veien passerer vi et av Kretas vindistrikter. Allerede for fire tusen år siden dyrket de gamle minoene druer og drakk vin. I dag fremstilles flere utmerkede viner på Kreta, både røde og hvite. Chanias egen retsina (Retsina Chanion) regnes for å være en av Hellas beste.
I Chania bor vi på et sentralt beliggende hotell, rett utenfor den gamle bykjernen. Vår avskjedsmiddag nyter vi i byens mest sjarmerende kvartaler ved den venetianske havnen.
Vanskelighetsgrad: 2 av 3.Dag 8. HjemreiseI dag er tiden kommet for å vende tilbake til Norge. Dersom flyet går sent på dagen rekker du å utforske Chanias gamleby på egen hånd, gjøre en utflukt til noen av øyas severdigheter eller nyte et bad i Middelhavet.
Mest sannsynlig har Kreta gitt mersmak, og vi ønsker velkommen på TEMAs fottur på østre delen av øya neste gang, der vi også har flotte vandringer!
Viktig om reisen
Prisen inkludererFly Chania t/r. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entéer og reisens transporter ifølge dagsprogrammet.
TEMAs gruppestørrelse
For TEMA er det reisen og den reisende som står i sentrum. Sammen møter vi mennesker, kulturer og opplevelser i naturen på en nær, ekte og behagelig måte. Gruppestørrelsene våre gjenspeiler dette og er en stor grunn til at mange velger å reise med TEMA. Vi unngår altfor store grupper for å gi alle en så opplevelsesrik reise som mulig, og vi tilbyr reiser som gir minner for livet!
Fotturen
Normal og god kondisjon anbefales. Øya er meget kupert og vandringene går sjelden på flatmark. Det går ofte opp- eller nedover og stiene er steinete, noe som kan oppleves som plagsomt for personer med rygg- og leddproblemer.
Vandringen dag 6 tar ca. 6 timer å gå, og du vandrer i en passasje nedover og oppover i svært bratt terreng, noe som kan oppleves som anstrengende.
Hvis du har normal til god allmenntilstand, er det imidlertid ingen problemer. Personer med anlegg for svimmelhet kan oppleve visse passasjer som vanskelige. Du vandrer også på stier og småveier i et eldgammelt kulturlandskap med vide utsikter.
Vi deler også ut pikniken blant alle ryggsekkene, slik at alle er med og bærer.
Se flere tips til fotturen her ».
Valuta
Euro (EUR). Minibanker finnes. De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikker. For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.
Driks
Driks er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 15 EUR per person i begynnelsen av reisen, og tar seg av fordelingen mellom sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonal ved felles måltider med mer.
Klima
Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.
Klær og utstyr
Et lett ullplagg kan anbefales, det kan blåse eller bli kjølig spesielt om våren og høsten, regnskurer kan også forekomme. Det viktigste er imidlertid et par gode tursko. Damer må bruke klær som dekker skuldre og knær ved klosterbesøk, menn må bruke langbukser.
I fjelltraktene kan temperaturen ligge noen grader under det som er angitt i tabellen. Ta med badetøy, noen hoteller har basseng (åpne fra midten av mai) og det blir flere anledninger til å bade i havet. Husk myggmiddel.
Hotell
Hotellstandarden i Hellas er varierende, og rommene kan oppleves som små. I Paleochora kan vi benytte andre tilsvarende hotell.
Viktig informasjon om ny klimaavgift
Fra og med 1. januar 2025 innfører Hellas en ny klimaavgift som gjelder for alle typer overnattinger. Avgiften betales direkte på hotellet.
Avgiften per rom og natt er som følger:
•4-stjerners hotell: 10 € per rom per natt
•3-stjerners hotell: 5 € per rom per natt
Vær oppmerksom på at denne avgiften ikke er inkludert i reisens pris, og vi som reisearrangør har ikke mulighet til å kreve inn eller betale avgiften for dere. Avgiften betales på stedet ved innsjekking eller utsjekking på hotellet.
Øvrig
På grunn av nasjonale helligdager kan midlertidige endringer i dagsprogrammet forekomme.