Fottur på vestre Kretaraviner, kyst og olivenlunder

Kreta er Hellas mest allsidige øy. Her vandrer vi omgitt av majestetiske fjell over høysletter, gjennom olivenlunder og Agia Iriniravinen og langs den dramatiske sydkysten. Landskapet smykkes av johannesbrødtrær, myrt, styrakstrær, mastiks og et rikt fugleliv. Vi kjenner duften av urter, prøvesmaker olivenolje og går et par dager langs stien E4, blant annet til stranden ved Elafonissi. Reisen avsluttes med middag i Chanias pittoreske havn. 

Reisefakta

Land: Hellas

Reisetype: Fotturer - vanskelighetsgrad 3, utfordrende

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 18-22 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Vandre langs romernes gamle vei til Argiroupolis
 • Pikniklunsjer ved havet
 • Den rosa byen Elsafonissi
 • Vandring i Agia Irini-ravinen
 • Middag i Chanias venetianske havn

Dagsprogram
Sommer 2019

Dag 1 – Ankomst til Kreta

Flyet fra Norge lander i Chania på nordvestre Kreta. Reisens to første netter bor du ved den hyggelige lille strandbyen Georgioupoli.

Dag 2 – Fottur til Argiroupolis 

Dagens fottur på omtrent seks kilometer går gjennom olivenlunder på eldgamle muldyrstier, såkalte kaldirimi. Vi går til Argiroupolis via Roustika. Langs veien ser du laurbær, myrter, storasktrær og enorme johannesbrødtrær. Eliasklosteret forteller sin historie om en lang frihetskamp. Klosterets gamle regnskapsbøker holder orden på patronfremstilling og matutdeling. Steinmurer rammer inn små åkre og oliventrær. Hønsene kakler, sauene breker og kanskje seiler en gåsegribb høyt der oppe i skyene.

Pikniklunsj dekkes opp ved en ferskvannskilde under et tusenårig gammelt platantre. Etter lunsjen forsetter vi til Argiroupolis, eller Lappa som byen het under antikken. Ifølge legenden ble den grunnlagt av Agamemnon, og under romernes okkupasjon var den en av de mektigste byene på vestre Kreta. I dag er det en søvnig liten by som våkner opp i helgene da mange øyboere kommer hit for å spise søndagslunsj i platanenes skygge. I løpet av bussreisen tilbake til Georgioupoli passerer vi Kretas eneste naturlige innsjø Kournas, som er en viktig rasteplass for trekkfugler.

Litt senere på ettermiddagen rekker du et lite bad i det blå Middelhavet, før vi samles for felles middag på en taverna.

Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: 1 av 3

Dag 3 – Fottur i Agia Irini-ravinen

Vestre Kretas majestetiske fjellkjede, Lefka Ori, gjennomskjæres av trettitalls dype raviner. Fjellene har alltid vært et tilfluktssted i vanskelige tider. De høye fjellveggene har gitt både mennesker, vekster og ville dyr beskyttelse. På smale veier ferdes du sørover, gjennom øyas appelsindistrikt, mot byen Agia Irini. Her starter den ni kilometer lange ravinestien. Den snirkler seg frem omkranset av sypresser, pinjetrær, plataner og roser. I luften kjenner du duften fra timian, sar og salvie. Agia Irini-ravinen er ikke like omtalt som den lengre Samariaravinen, men minst like vakker. Dessuten får du oppleve naturen mer uforstyrret. Hit er det nemlig ikke så mange som finner frem, og i stillheten kanskje det blir akkurat her du er så heldig å få se gåsegribben seile høyt oppe i skyene. Med stor sannsynlighet kommer du til å kunne krysse av arter som alpekråker, klippesvaler og rødhode-tornskater.

Fotturen i Agia Irini har mange skyggepartier, men vi anbefaler likevel at du har med både solkrem og vann. Der ravinen åpner seg for den varme solen venter bussen på å ta oss videre mot Kretas sørlige kyst. Sent på ettermiddagen er vi fremme ved Det libyske havets strand og det lille kystsamfunnet Paleochora der vi blir værende i fire netter.

Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: 2 av 3

Dag 4 – Fottur langs kysten til Sougia

I dag venter ukens lengste vandring på cirka 17 kilometer. Siden det delvis bærer oppover får du bruk for bra tursko/fjellsko og god kondisjon. Vi arbeider oss opp et godt stykke ovenfor kystlinjen langs stier i lyngheilandskapet, såkalte frygana. Langs veien passerer vi små havsviker og kratt med tysk ginst og røsslyng. Snart når vi et platå der du ved klart vær kan skimte øya Gavdos, Europas siste utpost mot Afrika.

Nede ved stranden Lisos dekkes dagens piknik opp. Her er vi omgitt av antikke ruiner og store johannesbrødtrær. Lisos er et kursted fra oldtiden, et antikkens spa, som ble rikt og velstående av de gaver som ble skjenket til stedets tempel av hjelpesøkende pilegrimer. Under sin storhetstid var Lisos viden kjent for sitt helbredende vann. Selv i dag kan du fylle din vannflaske med friskt og godt kildevann her.

Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: 3 av 3

Dag 5 – Fottur til Elafonissi-stranden

Kretas karrige sydkyst byr på slorslåtte utsikter. Dagens fottur går på opptrampede geitestier og er drøyt ti kilometer lang. Stien snirkler seg vekselvis frem høyt over brusende brenninger og langs skarpe klipper eller innbydende strender. Fjellene reiser seg høyt opp mot skyene og med litt flaks kan du få se den sjeldne lammegribben. Som hekker her.

Etter å ha vandret forbi mastikstrær og oleandersnorer når vi sakte men sikkert en skog av eldgamle enebærtrær. Deres knudrete profiler har blitt formet av storm og tørke. Rett etterpå er vi fremme ved endestasjonen for vandringen, Elafonissi. I mange århundrer lå disse traktene øde. Bristende tilgang på vann og trusselen fra pirater har selv de mest dristige kretene holdt seg borte. Stranden her blir ofte stemt frem som en av verdens flotteste, med sin rosaskimrende sand og sitt krystallklare vann. Elafonissi er egentlig en liten øy som henger sammen med stranden gjennom et grunt sandrev rett under vannoverflaten. Når havet er stille kan man enkelt spasere gjennom vannet ut til øya.

Med litt flaks kan det være du får se den lille kretiske grønnflekkede padden, med et mønster som minner om militær kamuflasje. Noen biologer mener at disse paddenes DNA skiller seg så mye fra slektninger på fastlandets, og at de derfor burde blitt regnet som en skilt underart. Øya er også hekkeplass for et annet krypdyr, Carettaskilpadden.

Tid for et bad i havet er det selvfølgelig også! Dersom du skulle ønske å tilbringe mer tid på stranden kan du velge bort dagens vandring. I det tilfellet blir du med bussen til Elsafonissi allerede på formiddagen og venter på resten av gruppen der.

Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: 3 av 3

Dag 6 – Fottur til kysten i Anydri-ravinen

Etter frokost tar bussen oss med opp til byen Azogires på 400 meters høyde. Dagens fottur starter under et stort vintergrønt platantre, et av de få som vokser på Kreta. I nærheten ligger et anrikt kloster som ble tilegnet de 99 kirkefedrene. Her gjør vi et kort besøk for å oppleve atmosfæren og få høre litt om klosterets historie.

Vi vandrer på stier som snirkler seg frem over frodige bakker, med bred utsikt over fjellene og havet i horisonten. Etter å ha passert den lille byen Anydri fortsetter vi ned en ravine ved samme navn. Den leder hele veien ned til en strand ved havet. Her dekkes dagens pikniklunsj opp med bølgenes brus som lydkulisse. Etter lunsjen rusler vi tilbake til Paleochora langs havet, noe som tar omtrent en time.

Kretas olivenoljer regnes å være blant de beste i verden, noen av dem når også til Norge. Vi tester og gjør en olivenoljesmaking av noen forskjellige sorter.

Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: +2 av 3

Dag 7 – Fottur fra Sirikari til Polirinia

Etter frokost forlater vi Paleochora og bussen tar oss et stykke opp i fjellene. Dagens fottur på cirka seks kilometer utgår fra den lille byen Sirikari. Vi vandrer gjennom beitemarker ned mot en rislende bekk som kantes av platantrær og rosa oleanderbusker. På våren blomstrer orkidéer i den kalkrike og upløyde marken. De vokser bokstavelig talt midt i stien. På høsten kan du i stedet se risa alpefioler og hvit svaiende strandløk. Omgivelsenes klippevegger er perforerte av hulrom som er utmerkede hekkesteder for blant annet ravn, haukørn og gåsegribb.

Fotturen ender i byen Polirinia. På en høyt beliggende taverna kan du nyte utsikten og noe leskende under skyggefulle vinranker.

Bussen tar oss videre mot Chania. På veien passerer vi et av Kretas vindistrikter. Allerede for fire tusen år siden dyrket de gamle minoene druer og drakk vin. I dag fremstilles flere utmerkede viner på Kreta, både røde og hvite. Chanias egen retsina (Retsina Chanion) regnes for å være en av Hellas beste.

I Chania bor du på et sentralt beliggende hotell, rett utenfor den gamle bykjernen. Vår avskjedsmiddag nyter vi i byens mest sjarmerende kvartaler ved den venetianske havnen.

Vanskelighetsgrad ifølge reiselederne: 2 av 3

Dag 8 – Hjemreise

I dag er tiden kommet for å vende tilbake til Norge. Dersom ditt fly går sent på dagen rekker du å utforske Chanias gamleby på egen hånd, gjøre en utflukt til noen av øyas severdigheter eller nyte et bad i Middelhavet.

Mest sannsynlig har Kreta gitt mersmak, og vi ønsker deg velkommen på TEMAs Fottur på østre delen av øya neste gang, der vi også har flotte vandringer!

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Kreta
• Samtlige overnattinger
• 7 frokoster
• 6 lunsjer
• 3 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1.

Fly Skandinavia – Chania. Busstransfer til Georgioupoli, ca. 40 km. To overnattinger på hotell ved Georgioupolistranden.

Dag 2.

Fottur fra Roustika til Argiroupolis, 6 km. Frokost, pikniklunsj og middag er inkludert.

Dag 3.

Georgioupoli – Paleochora, buss ca. 110 km. Fottur i Agia Irini-ravinen 9 km. Frokost, pikniklunsj og middag er inkludert. Fire overnattinger i Paleochora.

Dag 4.

Fottur Paleochora – Sougia, 13 km. Frokost og pikniklunsj er inkludert.

Dag 5.

Fottur til Elafonissi, 10 km. Frokost og pikniklunsj er inkludert.

Dag 6.

Fottur i Anydriravinen, 8 km. Frokost og pikniklunsj er inkludert.

Dag 7.

Paleochora – Chania, buss ca. 70 km. Fottur ved Sirikari, 6 km. Frokost, pikniklunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Chania by.

Dag 8.

Transfer til Chanias flyplass. Fly Chania – Norge. Frokost er inkludert.

Hellas

Innbyggere10,7 millioner
Flateinnhold 131 940 km²
ValutaEuro
Religion 98 % er gresk-ortodokse kristne, ellers minoriteter av muslimer, jøder og katolikker
Språk Dimotiki (en form av nygresk) er det offisielle språket

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Chania t/r. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entéer og reisens transporter ifølge dagsprogrammet.

Valuta

Euro (EUR).

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Det finnes minibanker.

Les mer under Valutaveksling ».

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Driks

Driks er ikke inkludert i reisens pris. Vi anbefaler i stedet at du beregner 15 EUR per person til sjåfører, restaurantpersonalet og ved inkluderte aktiviteter. Dette beløpet betales på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen. 

Klima  

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr

Et lett ullplagg kan anbefales, det kan blåse eller bli kjølig spesielt om våren og høsten, regnskurer kan også forekomme. Det viktigste er imidlertid et par gode tursko. Damer må bruke klær som dekker skuldre og knær ved klosterbesøk, menn må bruke langbukser.

I fjelltraktene kan temperaturen ligge noen grader under det som er angitt i tabellen. Ta med badetøy, noen hoteller har basseng (åpne fra midten av mai) og det blir flere anledninger til å bade i havet. Husk myggmiddel.

Fotturen

Normal og god kondisjon anbefales. Øya er meget kupert og vandringene går sjelden på flatmark. Det går ofte opp- eller nedover og stiene er steinete, noe som kan oppleves som plagsomt for personer med rygg- og leddproblemer. Vandringen dag 6 tar 6 timer og er anstrengende da den går i meget bratt terreng.

Har du normal til god kondisjon er det imidlertid ikke noe problem. Blir du lett svimmel kan visse strekninger føles vanskelige. Vi vandrer også på stier og småveier i et eldgammelt kulturlandskap med vid utsikt.

Se flere tips til fotturen her ».

For øvrig

Hotellstandarden i Hellas varierer, og rommene kan oppleves som små. Nasjonale helligdager, blant annet 1. mai og den ortodokse påskefeiringen, kan medføre endringer i dagsprogrammet.

Vestre Kreta har flere utmerkede turalternativer. Skulle en av vandringene av en eller annen grunn ikke fungere for gruppen, erstatter vår erfarne reiseleder denne med et likeverdig alternativ.

Vær oppmerksom på 

I Paleochora kan innkvartering skje på to forskjellige hotell for en og samme gruppe, derfor er to hoteller navngitt i Paleochora i hotellisten. Dersom det blir tilfelle vil fordeling av rom skje på reisemålet.


Hotell

For avreiser i september/oktober 2019 bor vi i Georgioupolis på Romantica Hotel


Hotell information

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreiseflyplass Pris Status
2019-09-21 8 dager Fottur på vestre Kreta Trondheim 12 150 NOK 2 plasser igjen Bestill
2019-09-21 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Chania
2019-09-21
18:20
2019-09-21
23:25
Novair, NVR253
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Chania
Oslo
2019-09-29
00:25
2019-09-29
03:30
Novair, NVR254
8 dager Fottur på vestre Kreta Oslo 12 150 NOK 4 plasser igjen Bestill
2019-09-21 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stavanger
Chania
2019-09-21
05:50
2019-09-21
10:55
SAS, 7303
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Chania
Stavanger
2019-09-28
22:10
2019-09-29
01:20
SAS, 7304
8 dager Fottur på vestre Kreta Stavanger 12 150 NOK 2 plasser igjen Bestill
2019-09-21 8 dager Fottur på vestre Kreta Bergen 12 150 NOK 1 plass igjen Bestill
2019-10-05 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Trondheim
Chania
2019-10-05
16:40
2019-10-05
22:15
SAS, 7305
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Chania
Trondheim
2019-10-12
23:15
2019-10-13
02:45
SAS, 7306
8 dager Fottur på vestre Kreta Trondheim 11 950 NOK Fullbooket
2019-10-05 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Chania
2019-10-05
09:20
2019-10-05
14:25
SAS, 7353
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Chania
Oslo
2019-10-12
15:25
2019-10-13
18:30
Rio Sul Servicios, 7354
8 dager Fottur på vestre Kreta Oslo 11 950 NOK Fullbooket
2019-10-05 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stavanger
Chania
2019-10-05
05:50
2019-10-05
10:55
SAS, 7303
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Chania
Stavanger
2019-10-12
22:10
2019-10-13
01:20
SAS, 7304
8 dager Fottur på vestre Kreta Stavanger 11 950 NOK Fullbooket
2019-10-05 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bergen
Chania
2019-10-05
06:45
2019-10-05
12:15
SAS, 7311
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Chania
Bergen
2019-10-12
13:30
2019-10-12
16:45
SAS, 7312
8 dager Fottur på vestre Kreta Bergen 11 950 NOK Fullbooket
2020-05-09 8 dager Fottur på vestre Kreta Oslo 12 350 NOK 4 plasser igjen Bestill
2020-05-09 8 dager Fottur på vestre Kreta Stavanger 12 350 NOK 4 plasser igjen Bestill
2020-09-26 8 dager Fottur på vestre Kreta Trondheim 12 350 NOK 2 plasser igjen Bestill
2020-09-26 8 dager Fottur på vestre Kreta Oslo 12 350 NOK 4 plasser igjen Bestill
2020-09-26 8 dager Fottur på vestre Kreta Stavanger 12 350 NOK 2 plasser igjen Bestill
2020-09-26 8 dager Fottur på vestre Kreta Bergen 12 350 NOK 2 plasser igjen Bestill
2020-10-10 8 dager Fottur på vestre Kreta Oslo 12 350 NOK 4 plasser igjen Bestill
2020-10-10 8 dager Fottur på vestre Kreta Stavanger 12 350 NOK 4 plasser igjen Bestill
Visa fler avresor

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Fotturer

 
XClose