Norditalienske Innsjøermed Bernina Expressen

Comosjøen og Luganosjøen er to norditalienske perler. Fra sjøsiden ser vi maleriske landsbyer, villaer og palass. Under togreisen på Alpenes høyest beliggende jernbane er utsikten som et maleri med snøkledde fjelltopper, alpesjøer og blomsterenger. Vi bor hele uken med takterrasse i middelalderbyen Como. Reisen avsluttes i finansbyen og motemetropolen Milano. I tillegg til flotte spaseturer tar vi oss rundt med buss, båt, samt en spektakulær togreise på over 2 000 meters høyde. 

Reisefakta

Land: Italia

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 18-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Båtturer på Como- og Luganoinnsjøen
 • Smalsporet tog til St. Moritz
 • Taubane til Monte Brunate
 • Panoramautsikt over Alpene
 • Byrundtur i Milano

Dagsprogram
April-Oktober 2019

Dag 1 – Ankomst. Como.

Når vi har landet på flyplassen i Milano venter TEMAs reiseleder og bussen. Derifra er det en times busstur til Como, som blir vår base denne uken. Vårt hotell har basseng og takterrasse (åpen juni-september), der du kan slappe av og smelte inntrykkene. Como har romerske aner og ble under renessansen et viktig silkesentrum. Byen brer seg ut innenfor de mektige bymurene fra middelalderen, der katedralen og rådhuset er viktige landemerker. Rundt omkring i byen ligger livlige torg med kaféer og fontener, der du kan slå deg ned innimellom dine streiftog i de smale og svingete smugene. Como er en ganske stor by, med mange butikker og restauranter.

Dag 2 – Comosjøen.

Det er Alpenes utløp som skaper det dramatiske terrenget rundt Comosjøen. Utsikten over fjellene og den klippeformede kysten mot sjøen fører tankene til norske fjorder. Til tross for den nordlige beliggenheten dominerer vegetasjonen fra Middelhavet her. Området rundt omkring Comosjøen er et av Italias mest eksklusive med elegante palasser og villaer med parklignende hager. De ligger som et vakkert smykke langs med bakker og terrasser som kanter sjøen. Ankomst til byen Lenno med båt. Her tar vi en spasertur langs sjøpromenaden på cirka 200 meter. For å nå utsøkte Villa Balbaniello fra 1700-tallet går vi ombord en litt mindre båt. Etter en rundvandring i palasset får vi ta del i fargeprakten i parken før båten tar oss til Bellagio. Denne maleriske byen som ligger midt i sjøen har fått stor oppmerksomhet for sin skjønnhet og blir ofte kalt Comosjøens perle. Svingete smug, livlige torg og gater med morsomme småbutikker gjør den perfekt for noen timers besøk. Her serveres dagens lunsj og etter egne streiftog blant søndagsåpne butikker vender vi tilbake til Como med båt. Kvelden er fri til egen disposisjon.

Dag 3 – Bernina Express.

Tidlig på morgenen reiser vi med buss i cirka 2,5 timer langs Comosjøens østside og et bedårende vinlandskap. I løpet av togreisen med det smalsporede Bernina Express gjennomgår naturen en forvandling. Vi reiser gjennom alpint terreng med høye snødekte fjelltopper, isbreer, alpesjøer og ville blomsterenger.

Spektakulære naturscenarioer avløser hverandre og ingen strekning er den andre lik. Jernbanen er Alpenes høyest beliggende og høydepunktet er Ospizio Bernina 2 250 meter over havet. Vi beveger oss over 196 broer og gjennom 55 tunneller og nyter av den storslåtte utsikten gjennom store panoramavinduer. Midt på dagen ruller toget inn i den historiske og fasjonable byen St. Moritz. Her ble Vinter-OL arrangert både i 1928 og 1948. Vi spiser en god lunsj ved St. Mortiz-sjøen omgitt av tett granskog og hus i tradisjonell alpearkitektur. På ettermiddagen går bussen tilbake til Como.

Dag 4 – Monte Brunate.

I løpet av formiddagen tar vi en spasertur til kabelbanen i Como. Her reiser vi opp til Monte Brunate, ovenfor Como. Vi spaserer til en utkikksplass for å se naturen som omgir fjellet. Etter lunsj har vi resten av dagen fri til egne aktiviteter i og rundt Como.

Dag 5 – Til Luganosjøen.

Vi reiser med buss fra Como til det vakre Lugano, som ligger ved sjøen med samme navn. Sjøen tilhører både Sveits og Italia, men her snakker alle italiensk. Restaurantene domineres av italiensk gastronomi og mange sveitsere har feriehus her på grunn av det varme og behagelige klimaet. Sveitsisk orden og organisering blandes med italiensk sjarm og raffinement. En spasertur tar deg til det sentrale torget Piazza della Riforma og strandpromenaden langsetter sjøen. På en båttur vil vi deretter få oppleve litt villere naturinntrykk i form av de sukkertoppslignende fjellene rundt Luganosjøen. Etter lunsj og litt tid på egen hånd tar vi bussen tilbake til Como og her har du noen ettermiddagstimer fri før det dekkes opp til middag.

Dag 6 – Villa og småbyer.

I Tremezzo finner man Villa Carlotta fra 1600-tallet som inneholder flere verker av Thorvaldsen og Canova. Villaen har også en tilhørende botanisk park på 70 000 kvadratmeter som er den aller mest besøkte av alle hager rundt Comosjøen. Parken er på sitt aller vakreste fra mars til mai, da rhododendroen, azelaene og kameliane blomstrer. Lenger ut på formiddagen reiser vi med buss langs den vakre sjøsiden gjennom flere små byer med bebyggelse i kulørte farger. En gang i tiden var fjellterrassene dekket av vinstokker. Nå gjenstår bare noen få vingårder som fremstiller både røde, hvite og roséviner. Du besøker en liten vingård og gjør en vinsmaking og blir servert en lunsj med lokale smaker. Kvelden er fri for egne aktiviteter.

Dag 7 – Milano.

Milano er regionen Lombardias hovedstad, et finanssentrum og Italias største motemetropol. I 2015 rettet alle blikket mot Milano på grunn av verdensutstillingen EXPO. Men byen er kanskje aller mest kjent for sitt landemerke, den spisslignende gotiske katedralen. På en panoramatur med buss og til fots ser vi byens mest kjente steder: fotballstadion, Victor Emanuel-galleriet, operahuset La Scala, middelalderfestningen Castello Sforza, den monumentale kirkegården og domkirketorget med katedralen (som vi beundrer utenfra). Eataly er den største italienske markedsplassen i verden. Her finnes en kokkeskole og et enormt utvalg av mat, drikke, restauranter, shoppingområder med pasta- og olivenoljeavdelinger og skjønnhets- og kjøkkenutstyr. Eataly samarbeider med Slowfood-bevegelsen som har sin opprinnelse her i Italia. Å smake på noe av alt som tilbys innenfor Eataly er et "must" når man er i Milano, så her tar vi en pause for lunsj. I løpet av ettermiddagen vender vi tilbake til Como og spaserer til en restaurant for avskjedsmiddag.

Dag 8 – Hjemreise.

Etter en opplevelsesrik uke med naturscenarioer, byliv, god mat og spennende møter er reisen nå kommet til sin slutt. Bussen tar deg til Milano/Malpensa for flyreisen tilbake til Norge. Arrivederci – På gjensyn!

Dette er inkludert i reisen

• Fly til Milano t/r

• Samtlige overnattinger

• 7 frokoster

• 3 lunsjer

• 3 middager

• Inngangsbilletter ifølge program

• TEMAs reiseleder

• Hotellskatt (100 kroner inkludert)

• Vin og vann er inkludert ved alle felles måltider

• Komfortabelt hotell med gangavstand til Como sentrum (basseng på sommeren)

REISE FAKTA

Dag 1

Skandinavia – Milano/Malpensa. Transfer til Como. Buss 50 km. Syv overnattinger på hotell i Como.

Dag 2

Morgenvandring gjennom Comos sentrum. Heldagsutflukt på Comosjøen med båt og besøk på land. Spasertur ca. 4 km t/r hotell – båtterminal Como + ca. 200 m på sjøpromenaden i Lenno. I Belaggio bestemmer du selv hvor mye du vil vandre. Frokost og lunsj er inkludert. Kvelden er fri.

Dag 3

Buss Como – Tirano, ca 136 km. Bernina Express (tog Tirano – St. Moritz, ca 3 timer). Spasertur ca 1 km i St. Moritz + langs sjøen. Buss St. Moritz – Como ca. 142 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4

Kabelbane Como – Monte Brunate t/r. Spasertur ca. 5 km t/r hotell – Funicolare + 1 km på Monte Brunate. Frokost og lunsj er inkludert. Ettermiddagen fri.

Dag 5

Buss Como – Lugano t/r ca. 65 km. Båtutflukt på Luganosjøen. Spasertur ca. 1 km Lugano + ca. 3 km t/r rest/middag Como. I løpet av tiden på egen hånd i Lugano bestemmer du selv hvor mye du vil gå rundt. Frokost og middag er inkludert.

Dag 6

Buss Como – Domaso Winery – Tremezzo – Como, ca. 110 km. Besøk på en vingård med lunsj samt Villa Carlotta og en botanisk park. Spasertur i den botaniske parken Villa Carlotta ca. 1 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 7

Buss Como – Milano 100 km t/r, panoramatur med buss og til fots i Milano. Spasertur i Milano ca 3 km + 4 km t/r rest/middag Como. Frokost og middag er inkludert.

Dag 8

Transfer til flyplassen, ca. 50 km. Frokost er inkludert.

Italia

Innbyggere

58 millioner

Flateinnhold 

301 230 km²

Valuta
Euro 

Språk
Italiensk samt minoritetsspråk som sardinsk, ladinsk, tysk, fransk, albansk, slovensk og gresk 

Religion
Ca. 85 % av italienerne er romersk katolikker. Øvrige er bl.a. muslimer, protestanter, Jehovas vitne, buddhister og jøder.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly t/r Milano Malpensa, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Valuta

Euro (EUR)

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Minibanker finnes.

Les mer her under Valutaveksling ».
Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Driks

Driks er ikke inkludert i reisens pris.TEMAs reiseleder samler inn 20 EUR per person ved reisens start, og tar seg av fordelingen til sjåfører og restaurantpersonal ved felles måltider. 

Klima 

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr

Ta med klær som passer til vandringer i by og natur. Ta gjerne også med en liten ryggsekk, regnjakke og solbskyttelse. Gode sko med solide såler er viktig.

Vær oppmerksom på

Reisen gjennomføres med buss, tog og båt for å kunne besøke de vakreste stedene i denne fantastiske delen av Italia. Det er ikke en fottur, men vi spaserer mellom en og fire kilometer per dag i forbindelse med byvandringer, besøk og måltider. Du får også en del fritid til å oppleve og besøke mere til fots.

Vi har lagt inn et ønskemål om rom med balkong for alle våre grupper, Hotellet har lovet å gjøre hva de kan for å gi oss dette, men de kan ikke garantere dette. 

Hotell information

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreiseflyplass Pris Status
2019-06-01 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Milan
2019-06-01
08:25
2019-06-01
10:30
SAS, 1685
Oslo
Copenhagen
2019-06-01
15:10
2019-06-01
16:20
SAS, 1471
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Copenhagen
2019-06-08
11:20
2019-06-08
13:25
SAS, 1686
Copenhagen
Oslo
2019-06-08
15:30
2019-06-08
16:40
SAS, 1460
8 dager Norditalienske Innsjøer Oslo 17 535 NOK Fullbooket
2019-06-22 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Copenhagen
2019-06-22
11:40
2019-06-22
12:50
SAS, 1467
Copenhagen
Milan
2019-06-22
13:30
2019-06-22
15:35
SAS, 1683
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Copenhagen
2019-06-29
11:20
2019-06-29
13:25
SAS, 1686
Copenhagen
Oslo
2019-06-29
15:30
2019-06-29
16:40
SAS, 1460
8 dager Norditalienske Innsjøer Oslo 17 750 NOK Forespørsel
2019-06-29 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Copenhagen
2019-06-29
06:00
2019-06-29
07:15
SAS, 1461
Copenhagen
Milan
2019-06-29
08:25
2019-06-29
10:30
SAS, 1685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Copenhagen
2019-07-06
11:20
2019-07-06
13:25
SAS, 1686
Copenhagen
Oslo
2019-07-06
15:30
2019-07-06
16:40
SAS, 1460
8 dager Norditalienske Innsjøer Oslo 17 695 NOK Forespørsel
2019-07-06 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Copenhagen
2019-07-06
06:00
2019-07-06
07:15
SAS, 1461
Copenhagen
Milan
2019-07-06
08:25
2019-07-06
10:30
SAS, 1685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Copenhagen
2019-07-13
11:20
2019-07-13
13:25
SAS, 1686
Copenhagen
Oslo
2019-07-13
15:30
2019-07-13
16:40
SAS, 1460
8 dager Norditalienske Innsjøer Oslo 17 505 NOK Forespørsel
2019-09-14 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Copenhagen
2019-09-14
06:00
2019-09-14
07:15
SAS, 1461
Copenhagen
Milan
2019-09-14
08:25
2019-09-14
10:30
SAS, 1685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Copenhagen
2019-09-21
11:20
2019-09-21
13:25
SAS, 1686
Copenhagen
Oslo
2019-09-21
15:30
2019-09-21
16:40
SAS, 1460
8 dager Norditalienske Innsjøer Oslo 17 615 NOK 1 plass igjen Bestill
2019-09-21 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Copenhagen
2019-09-21
06:00
2019-09-21
07:15
SAS, 1461
Copenhagen
Milan
2019-09-21
08:25
2019-09-21
10:30
SAS, 1685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Copenhagen
2019-09-28
11:20
2019-09-28
13:25
SAS, 1686
Copenhagen
Oslo
2019-09-28
15:30
2019-09-28
16:40
SAS, 1460
8 dager Norditalienske Innsjøer Oslo 17 490 NOK 2 plasser igjen Bestill
2019-09-28 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Copenhagen
2019-09-28
06:00
2019-09-28
07:15
SAS, 1461
Copenhagen
Milan
2019-09-28
08:25
2019-09-28
10:30
SAS, 1685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Copenhagen
2019-10-05
11:20
2019-10-05
13:25
SAS, 1686
Copenhagen
Oslo
2019-10-05
15:30
2019-10-05
16:40
SAS, 1460
8 dager Norditalienske Innsjøer Oslo 17 615 NOK 5 plasser igjen Bestill
2019-10-05 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Copenhagen
2019-10-05
06:00
2019-10-05
07:15
SAS, 1461
Copenhagen
Milan
2019-10-05
08:25
2019-10-05
08:25
SAS, 1685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Copenhagen
2019-10-12
11:20
2019-10-12
13:25
SAS, 1686
Copenhagen
Oslo
2019-10-12
15:30
2019-10-12
16:40
SAS, 1460
8 dager Norditalienske Innsjøer Oslo 17 150 NOK 6 plasser igjen Bestill
2019-10-12 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Copenhagen
2019-10-12
06:00
2019-10-12
07:15
SAS, 1461
Copenhagen
Milan
2019-10-12
08:25
2019-10-12
10:30
SAS, 1685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Copenhagen
2019-10-19
11:20
2019-10-19
13:25
SAS, 1686
Copenhagen
Oslo
2019-10-19
15:30
2019-10-19
16:40
SAS, 1460
8 dager Norditalienske Innsjøer Oslo 16 790 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-04-25 8 dager Norditalienske Innsjøer Oslo 17 895 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-05-09 8 dager Norditalienske Innsjøer Oslo 17 250 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-05-30 8 dager Norditalienske Innsjøer Oslo 17 895 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-06-13 8 dager Norditalienske Innsjøer Oslo 17 895 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-06-20 8 dager Norditalienske Innsjøer Oslo 17 895 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-06-27 8 dager Norditalienske Innsjøer Oslo 17 895 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-07-04 8 dager Norditalienske Innsjøer Oslo 17 895 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-09-12 8 dager Norditalienske Innsjøer Oslo 17 195 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-09-19 8 dager Norditalienske Innsjøer Oslo 17 645 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-09-26 8 dager Norditalienske Innsjøer Oslo 17 395 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-10-03 8 dager Norditalienske Innsjøer Oslo 17 145 NOK 6 plasser igjen Bestill
2020-10-10 8 dager Norditalienske Innsjøer Oslo 19 095 NOK 6 plasser igjen Bestill
Visa fler avresor

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Fly og hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose