Norditalienske innsjøermed Comosjøen, Luganosjøen, Bernina Expressen og Milan

Comosjøen og Luganosjøen er to norditalienske perler. Fra sjøsiden ser vi maleriske landsbyer, villaer og palass. Under togreisen på Alpenes høyest beliggende jernbane er utsikten som et maleri med snøkledde fjelltopper, alpesjøer og blomsterenger. Vi bor hele uken ved den vakre Comosjøen. Reisen avsluttes i finansbyen og motemetropolen Milano. I tillegg til flotte spaseturer tar vi oss rundt med buss, båt, samt en spektakulær togreise på over 2 000 meters høyde. 

Reisefakta

Land: Italia

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 17-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Båtturer på Como- og Luganoinnsjøen
 • Togturen til St. Moritz
 • Taubane til Monte Brunate
 • Panoramautsikt over Alpene
 • Byrundtur i Milano

Dagsprogram
2024

Dag 1 – Ankomst. Como
Når vi har landet på flyplassen i Milano venter TEMAs reiseleder og bussen. Derifra er det en times busstur til Como, som blir vår base denne uken. Como har romerske aner og ble under renessansen et viktig silkesentrum. Byen brer seg ut innenfor de mektige bymurene fra middelalderen, der katedralen og rådhuset er viktige landemerker. Rundt omkring i byen ligger livlige torg med kaféer og fontener, der du kan slå deg ned innimellom dine streiftog i de smale og svingete smugene. Como er en ganske stor by, med mange butikker og restauranter.

Dag 2 – Monte Brunate
I løpet av formiddagen tar vi en spasertur til kabelbanen i Como. Her reiser vi opp til Monte Brunate, ovenfor Como. Vi spaserer til en utkikksplass for å se naturen som omgir fjellet. Etter lunsj har vi resten av dagen fri til egne aktiviteter i og rundt Como.

Dag 3 – Bernina Express
Tidlig på morgenen reiser vi med buss i cirka 2,5 timer langs Comosjøens østside og et bedårende vinlandskap. I løpet av togreisen med det smalsporede Bernina Express gjennomgår naturen en forvandling. Vi reiser gjennom alpint terreng med høye snødekte fjelltopper, isbreer, alpesjøer og ville blomsterenger.

Spektakulære naturscenarioer avløser hverandre og ingen strekning er den andre lik. Jernbanen er Alpenes høyest beliggende og høydepunktet er Ospizio Bernina 2 250 meter over havet. Vi beveger oss over broer og gjennom tunneller og nyter av den storslåtte utsikten gjennom store panoramavinduer. Midt på dagen ruller toget inn i den historiske og fasjonable byen St. Moritz. Her ble Vinter-OL arrangert både i 1928 og 1948. Vi spiser en god lunsj ved St. Mortiz-sjøen omgitt av tett granskog og hus i tradisjonell alpearkitektur. På ettermiddagen går bussen tilbake til Como.

Dag 4 – Comosjøen
Det er Alpenes utløp som skaper det dramatiske terrenget rundt Comosjøen. Utsikten over fjellene og den klippeformede kysten mot sjøen fører tankene til norske fjorder. Til tross for den nordlige beliggenheten dominerer vegetasjonen fra Middelhavet her. Området rundt omkring Comosjøen er et av Italias mest eksklusive med elegante palasser og villaer med parklignende hager. De ligger som et vakkert smykke langs med bakker og terrasser som kanter sjøen.

I dag tar vi båt til Varenna, en pittoresk og tradisjonell landsby på østsiden av Comosjøen, og ankommer tidlig på formiddagen. Trappegater fører opp fra innsjøen til landsbyens sentrum og det sentrale torget Piazza San Giorgio, som er omkranset av kafeer. Et steinkast fra piazzaen, torget, ligger vakre Villa Monastero. Villaen ble i sin tid bygget som kloster og senere omgjort til en praktfull privatbolig. I dag er villaen mest kjent for sin botaniske hage, som på vakkert vis følger innsjøens strandlinje.

Etter en omvisning i villaen nyter vi den fargerike botaniske hagen før båten tar oss til Bellagio. Denne maleriske byen som ligger midt i sjøen har fått stor oppmerksomhet for sin skjønnhet og blir ofte kalt Comosjøens perle. Svingete smug, livlige torg og gater med morsomme småbutikker gjør den perfekt for noen timers besøk. Her serveres dagens lunsj og etter egne streiftog blant butikker vender vi tilbake til Como med båt. Kvelden er fri til egen disposisjon.

Dag 5 – Til Luganosjøen
Vi reiser med buss fra Como til det vakre Lugano, som ligger ved sjøen med samme navn. Sjøen tilhører både Sveits og Italia, men her snakker alle italiensk. Restaurantene domineres av italiensk gastronomi og mange sveitsere har feriehus her på grunn av det varme og behagelige klimaet. Sveitsisk orden og organisering blandes med italiensk sjarm og raffinement. En spasertur tar deg til det sentrale torget Piazza della Riforma og strandpromenaden langsetter sjøen. På en båttur vil vi deretter få oppleve litt villere naturinntrykk i form av de sukkertoppslignende fjellene rundt Luganosjøen. Etter lunsj og litt tid på egen hånd tar vi bussen tilbake til Como og her har du noen ettermiddagstimer fri før det dekkes opp til middag.

Dag 6 – Villa og småbyer
I Tremezzo finner man Villa Carlotta fra 1600-tallet som inneholder flere verker av Thorvaldsen og Canova. Villaen har også en tilhørende botanisk park på 70 000 kvadratmeter som er den aller mest besøkte av alle hager rundt Comosjøen. Parken er på sitt aller vakreste fra mars til mai, da rhododendroen, azelaene og kameliane blomstrer. Lenger ut på formiddagen reiser vi med buss langs den vakre sjøsiden gjennom flere små byer med bebyggelse i kulørte farger. En gang i tiden var fjellterrassene dekket av vinstokker. Nå gjenstår bare noen få vingårder som fremstiller både røde, hvite og roséviner. Du besøker en liten vingård og gjør en vinsmaking og blir servert en lunsj med lokale smaker. Kvelden er fri for egne aktiviteter.

Dag 7 – Milano
Milano er hovedstaden i Lombardia-regionen, et finanssentrum og Italias største motehovedstad. I 2015 var alles øyne rettet mot Milano i forbindelse med verdensutstillingen, men byen er kanskje mest kjent for sitt landemerke, den kniplingslignende gotiske katedralen. En panoramatur med buss og til fots tar oss med til byens mest berømte steder: fotballstadionet San Siro, kjøpesenteret Victor Emanuel, operahuset La Scala, middelalderfestningen Castello Sforza og domkirkeplassen med katedralen (som vi beundrer fra utsiden).

Byen er et viktig senter for moderne design. I lunsjpausen har du tid til å besøke en av Italias viktigste motegater, Via Monte Napoleone, og før vi forlater Milano, besøker vi den nye bydelen Porta Nuova med sin spennende moderne arkitektur. Her ser vi de økologiske boligblokkene Bosco Verticale med tusenvis av voksende trær og busker på fasaden.

Om ettermiddagen returnerer vi til Como og går til en restaurant for en avskjedsmiddag.

Dag 8 – Hjemreise
Etter en opplevelsesrik uke med naturscenarioer, byliv, god mat og spennende møter er reisen nå kommet til sin slutt. Bussen tar deg til Milano/Malpensa for flyreisen tilbake til Norge. Arrivederci – På gjensyn!

Dette er inkludert i reisen

• Fly til Milano t/r
• Samtlige overnattinger
• 7 frokoster
• 3 lunsjer
• 3 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder
• Vin og vann er inkludert ved alle felles måltider

REISE FAKTA

Dag 1
Skandinavia – Milano/Malpensa. Transfer til Como. Buss 50 km. Bytur i Como, ca. 3 km. Syv overnattinger på hotell i Como.

Dag 2
Kabelbane Como – Monte Brunate t/r. Spasertur ca. 3 km t/r hotell – Funicolare + 1 km på Monte Brunate. Frokost og lunsj er inkludert. Ettermiddagen fri.

Dag 3
Buss Como – Tirano, ca 136 km. Bernina Express (tog Tirano – St. Moritz, ca 3 timer). Spasertur ca 1 km i St. Moritz + langs sjøen. Buss St. Moritz – Como ca. 142 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4
Morgenvandring gjennom Comos sentrum. Heldagsutflukt på Comosjøen med båt og besøk i land. Vi går til fots ca. 2 km tur/retur hotell – båtterminal Como + ca. 1,5 km i Varenna. I Belaggio bestemmer du selv hvor mye du vil gå. Frokost og lunsj er inkludert. Kvelden er til egen disposisjon.

Dag 5
Buss Como – Lugano t/r ca. 65 km. Båtutflukt på Luganosjøen. Spasertur ca. 1 km Lugano + ca. 3 km t/r rest/middag Como. I løpet av tiden på egen hånd i Lugano bestemmer du selv hvor mye du vil gå rundt. Frokost og middag er inkludert.

Dag 6
Buss Como – Domaso Winery – Tremezzo – Como, ca. 110 km. Besøk på en vingård med lunsj samt Villa Carlotta og en botanisk park. Spasertur i den botaniske parken Villa Carlotta ca. 1 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 7
Buss Como – Milano 100 km t/r, panoramatur med buss og til fots i Milano. Spasertur i Milano ca 3 km + 4 km t/r rest/middag Como. Frokost og middag er inkludert.

Dag 8
Transfer til flyplassen, ca. 50 km. Frokost er inkludert.

Italia

Innbyggere 60 millioner
Flateinnhold 301 230 km²
Valuta Euro
Språk Italiensk samt minoritetsspråk som sardinsk, ladinsk, tysk, fransk, albansk, slovensk og gresk
Religion Ca. 85 % av italienerne er romersk katolikker. Øvrige er bl.a. muslimer, protestanter, Jehovas vitne, buddhister og jøder.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Fly t/r Milano Malpensa, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR). Minibanker finnes. De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikker. For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Driks
Driks er ikke inkludert i reisens pris.TEMAs reiseleder samler inn 30 EUR per person ved reisens start, og tar seg av fordelingen til sjåfører og restaurantpersonal ved felles måltider. 

Klima 
Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Klær og utstyr
Ta med klær som passer til vandringer i by og natur. Ta gjerne også med en liten ryggsekk, regnjakke og solbskyttelse. Gode sko med solide såler er viktig.

Vær oppmerksom på
Reisen gjennomføres med buss, tog og båt for å kunne besøke de vakreste stedene i denne fantastiske delen av Italia. Det er ikke en fottur, men vi spaserer mellom en og fire kilometer per dag i forbindelse med byvandringer, besøk og måltider. Du får også en del fritid til å oppleve og besøke mere til fots.
Vi har lagt inn et ønskemål om rom med balkong for alle våre grupper, Hotellet har lovet å gjøre hva de kan for å gi oss dette, men de kan ikke garantere dette.

Hotell/overnatting

Kommentarer

Alternative hoteller kan benyttes.

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
04.05.2024 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Copenhagen
2024-05-04
06:00
2024-05-04
07:15
SAS, 1461
Copenhagen
Milan
2024-05-04
08:25
2024-05-04
10:30
SAS, 1685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Copenhagen
2024-05-11
11:20
2024-05-11
13:25
SAS, 1686
Copenhagen
Oslo
2024-05-11
15:25
2024-05-11
16:35
SAS, 1460
8 dager Norditalienske innsjøer Oslo 33 290 NOK Forespørsel
25.05.2024 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Copenhagen
2024-05-25
06:00
2024-05-25
07:15
SAS, 1461
Copenhagen
Milan
2024-05-25
08:25
2024-05-25
10:30
SAS, 1685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Copenhagen
2024-06-01
11:20
2024-06-01
13:25
SAS, 1686
Copenhagen
Oslo
2024-06-01
15:25
2024-06-01
16:35
SAS, 1460
8 dager Norditalienske innsjøer Oslo 33 865 NOK Forespørsel
15.06.2024 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Munich
2024-06-15
07:25
2024-06-15
09:40
Lufthansa, 2457
Munich
Milan
2024-06-15
11:00
2024-06-15
12:05
Lufthansa, 1854
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Munich
2024-06-22
12:45
2024-06-22
13:55
Lufthansa, 1855
Munich
Oslo
2024-06-22
15:45
2024-06-22
17:55
Lufthansa, 2454
8 dager Norditalienske innsjøer Oslo 34 650 NOK 2 plasser igjen Bestill
14.09.2024 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Amsterdam
2024-09-14
06:30
2024-09-14
08:15
K L M, 1196
Amsterdam
Milan
2024-09-14
10:20
2024-09-14
12:00
K L M, 1621
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Amsterdam
2024-09-21
10:25
2024-09-21
12:20
K L M, 1626
Amsterdam
Oslo
2024-09-21
14:30
2024-09-21
16:20
K L M, 1203
8 dager Norditalienske innsjøer Oslo 30 850 NOK 6 plasser igjen Bestill
21.09.2024 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Amsterdam
2024-09-21
06:30
2024-09-21
08:15
K L M, 1196
Amsterdam
Milan
2024-09-21
10:20
2024-09-21
12:00
K L M, 1621
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Amsterdam
2024-09-28
10:25
2024-09-28
12:20
K L M, 1626
Amsterdam
Oslo
2024-09-28
14:30
2024-09-28
16:20
K L M, 1203
8 dager Norditalienske innsjøer Oslo 30 250 NOK 4 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.