Sør-Italiensk panoramaPuglia og grottebyen Matera

Vi besøker en rekke sjarmerende byer på den italienske støvelens fot. Alberobello med trulli-husene, den hvite landsbyen Ostuni, barokkbyen Lecce og grottebyen Matera brenner seg fast i minnet. Matera er en av UNESCOs verdensarver og byen ble også utnevnt til Europas kulturhovedstad i 2019. Byen Locorotondo regnes av mange som Italias vakreste. Vi besøker også en bondegård hvor vi både gjør vinsmaking og smaker på lokale delikatesser.

Reisefakta

Land: Italia

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Pompeiis arkeologiske utgravinger
 • Castellanas grotter
 • Trullibyen Alberobello
 • Barokkbyen Lecce
 • Grottebyen Matera

Dagsprogram
2024

Dag 1. Ankomst Italia
Avreise fra Skandinavia til Italia. Her blir du møtt av TEMAs reiseleder for videre reise til turens første hotell i Martina Franca.

I Sør-Italia er det mange erobrere som har satt sitt preg på både arkitektur og kultur, for ikke å snakke om maten. Den smaker like godt som i resten av Italia, men det føles som om man får mer for pengene her. Jo lenger sør vi kommer, jo mer åpne og gjestfrie er italienerne – så dette området er det morsomt å besøke, spesielt for dem som har lært seg noen italienske ord før de kommer.

Når vi har sjekket inn, er resten av dagen og kvelden fri til å utforske byen som skal være utgangspunktet for de neste fem dagene.

Dag 2. Martina Franca, vinsmaking og Locorotondo
Vi starter dagen med en tur til fots i Martina Franca. Martina Franca ligger på åsene i det sørlige Murgia, i hjertet av Itria-dalen, og er kjent for sin kunstneriske, kulturelle og naturalistiske skjønnhet. Byen kjennetegnes også av at mange av bygningene er bygget i rokokkostil. Det imponerende Palazzo Ducale, som nå er rådhus, er en arkitektonisk sjeldenhet. Opphavsmannen er ingen ringere enn Gian Lorenzo Bernini, den italienske barokkens ledende navn. Denne store arkitekten og billedhuggeren forbindes ofte med imponerende kunstverk i den italienske hovedstaden Roma.

Vi kjører videre til en bondegård der vi spiser lunsj og smaker på lokale viner og råvarer. Når vi er mette, er det tid for et besøk i en av Italias vakreste landsbyer, Locorotondo. Vi rusler gjennom landsbyen, som sjarmerer oss med sine hvite hus i konsentriske sirkler gjennom de gamle "tratturi", store gressbelagte veier som i tidligere århundrer gjorde det mulig for kveg og gjetere å bevege seg mellom beitemarkene.

Etter besøket i Locorotondo returnerer vi til Martina Franca. Kvelden er fri til egen disposisjon.

Dag 3. Bari og Trani
I dag er det på tide å besøke Bari, hovedstaden i Puglia. Byens sentrum består av to helt ulike deler: en gammel del med svingete gater som ligger rett ved siden av den nye byen med elegant anlagte områder for handel og fine butikker. Takket være havnen var Bari en gang kjent som Italias port til Orienten.

Det finnes over 30 kirker i Bari Vecchia, som gamlebyen kalles. De mest kjente av disse er også to viktige pilegrimsmål: Cattedrale di San Sabino, der biskopen av Canusin, St Sabinus, ligger begravet i krypten, og den praktfulle Basilica San Nicola, som huser relikviene til St Nicholas, biskopen av Myra. Et slående trekk ved den gamle byen er de mange buene som ligger langs gatene. Den mest berømte er Arco Meraviglia, oppkalt etter en familie med samme navn fra Milano som bygde hvelvet for å forbinde sine to hjem.

Like nord for Bari ligger Trani. Byen har en gammel havn og et historisk sentrum med vakre kirker, palasser og mange sofistikerte arkitektoniske relikvier fra fortiden. Et av disse er katedralen, som ligger rett ved sjøen og kan sammenlignes med et skip som har gått på grunn.

Sent om ettermiddagen er vi tilbake i Martina Franca. Det blir tid til å hvile før kveldens felles middag på en lokal restaurant.

Dag 4. Altamura og grottebyen Matera
Vi starter dagen med et besøk i den delvis befestede byen Altamura, en gang kjent som "Puglias løvinne". Vi rusler gjennom hovedgatene og møter på de de karakteristiske små torgene, de såkalte "claustris". Katedralen Santa Maria Assunta, som ble bygget på ordre fra Fredrik II av Schwaben på 1200-tallet, imponerer med sin vakre fasade der to løver vokter den gotiske porten som er utsmykket med beundringsverdige skulpturer som forestiller Jesu liv. Du kan ikke gå glipp av rosene fra 1200-tallet med femten stråler innrammet i en trippel ramme og de majestetiske barokktårnene med spir. Alle som besøker katedralen bli imponert over skjønnheten, elegansen, balansen og sameksistensen av stilarter.

Like utenfor Altamura ble det i 1993 funnet deler av det såkalte "Altamuramannen". Overraskende godt bevart, men dekket av popcornlignende kalkavleiringer, fant speleologer dette fossilet i en kalksteinshule. Det har vært vanskelig å fastslå nøyaktig hvor gammelt skjelettet er, men mest sannsynlig mellom 150 000 og 250 000 år.

Altamura er også kjent for brødet sitt, Pane di Altamura, og vi får smake på brødet her.

Reisen fortsetter, og nå forlater vi Puglia for å reise inn i naboregionen Basilicata. Her skal vi besøke et av reisens høydepunkter, grottebyen Matera. Den moderne byen Matera ligger på et platå, mens den gamle historiske bydelen klamrer seg fast nedover en kløft i fjellet. Den gamle bydelen består av grotter som har vært bebodde siden forhistorisk tid. Det finnes ikke mindre enn 100 kirker som er hugget direkte ut i fjellet. Småhusene er stablet oppå hverandre slik at gatene danner hustak for hverandre.

Tidlig på 1950-tallet innså politikerne at det var en skam at folk fortsatt bodde på denne måten. Det ble bygget nye bydeler, og på 1960-tallet ble innbyggerne tvunget til å forlate gamlebyen. I 1993 ble Matera oppført på UNESCOs verdensarvliste, og ved hjelp av EU-midler er forfallet delvis stanset. Vi tar en tur til fots og opplever et helt annet bybilde. For alle filmelskere er det morsomt å vite at James Bond-filmen "No Time To Die" og Mel Gibsons "The Passion of The Christ" ble spilt inn her. I 2019 var Matera også en av Europas kulturhovedsteder.

Etter en guidet rundtur i Matera, inkludert et besøk i en av grottekirkene, kjører vi tilbake til Martina Franca. Om kvelden spiser vi felles middag på hotellet.

Dag 5. Castellanas grotter, Ostuni og Lecce
I dag er det på tide å forlate Martina Franca for å oppleve et av Puglia-regionens mest populære reisemål. De berømte grottene i Castellana er en av de mest storslåtte grottekompleksene i Europa. De mange krystallene, stalagmittene og stalaktittene gjør dem usedvanlig vakre. Grottene, som ble dannet av tusenvis av år med underjordisk erosjon i en kalksteinsplate, ble oppdaget i 1938 av grotteforskeren Franco Anelli. I dag er omtrent fem kilometer av grottene utforsket og sikret. Vi tar en underjordisk spasertur og beundrer noen av de vakre fjellformasjonene.

Som en arkitektonisk juvel ligger den vakre middelalderbyen Ostuni ovenfor olivenlunder og åser i den nordøstlige delen av støvlehælen – Salentohalvøya. Ostuni er en livlig by fylt med restauranter og travle barer, men likevel med en intim og avslappende atmosfære. Byens katedral er dramatisk og har en uvanlig gotisk-romansk fasade. Her besøker vi den og kjøler oss litt ned. Dretter fortsetter vi med buss til praktfulle Lecce, Sør-Italias svar på Firenze, der vi finner hotellet vårt i gåavstand fra Lecces historiske sentrum. Innenfor murene i den gamle bykjernen ligger alt innen gåavstand. Vi tilbringer de neste to nettene i Lecce.

Om kvelden spiser vi felles middag på hotellet.

Dag 6. Otranto og byrundtur i Lecce
Vi starter dagen med å kjøre lengst ut på den italienske hælen, til den hvite byen i den turkise bukten – Otranto. Under Romerriket var Otranto den største og viktigste havnen i øst. I dag er det en noe roligere turistby med drøyt 5000 innbyggere.

I løpet av de siste årene har turister fra andre deler av verden begynt å finne veien hit, men det er fortsatt italienerne selv som står for majoriteten av de besøkende. Her hører late dager på stranden og spaserturer med en iskrem i hånden til dagens orden. Bak en ringmur lengst i sør ligger gamlebyen med sine snirklete smug og hovedgaten Corso Garibaldi som lokker med restauranter og shopping. Vi tar en tur rundt i byen til fots for å se nærmere på Otranto.

Om ettermiddagen drar vi tilbake til Lecce for en byvandring. Vi nyter Lecces vakre palasser og bygninger. Lecce ble bygget som en gresk bosetning, men ble snart et viktig sentrum i Romerriket. På 1600- og 1700-tallet ble det oppført mange bygninger i Lecces egen barokkstil. I likhet med andre byer i regionen ble Lecce tidlig dominert av både grekere og romere. Keiser Hadrian bygget et amfiteater her og en vei som forbinder byen med en havn i keiserens eget navn, Porto di Adriano, Hadrians havn.

Kvelden er fri til egen disposisjon.

Dag 7. Alberobello
Vi reiser nordover igjen, denne gangen til Alberobello og de søte trullihusene. En trullo er et sirkelformet kalksteinhus med kjegleformet tak. Ifølge legenden ble de bygget på denne måten for å slippe å betale skatt på de permanente bygningene. Hvis det kom en inspeksjon, kunne du raskt rive steinhuset ditt. Trullihusene bygges fortsatt etter historiske metoder og uten mørtel. Alberobellos trullihus står på UNESCOs verdensarvliste.

Etter lunsj på egen hånd setter vi kursen mot Bari for en avskjedsmiddag på en lokal restaurant og ukens siste overnatting.

Dag 8. Hjemreise
Det er på tide å ta farvel med Sør-Italia for denne gang. Bussen kjører oss direkte til flyplassen. Arrivederci – på gjensyn.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r
• Alle overnattinger
• TEMA-reiseleder
• 7 frokoster
• 1 lunsjer
• 4 middager
• Inngangsbilletter og reisens transporter i henhold til dagsprogrammet

REISE FAKTA

Dag 1
Fly Skandinavia – Italia. Transport til Martina Franca, ca. 90 km. Fire overnattinger på hotell i Martina Franca.

Dag 2
Martina Franca – Locorotondo – Martina Franca, buss ca. 40 km. Byvandring i Martina Franca og Locorotondo. Vinsmaking. Frokost og lunsj på en bondegård er inkludert.

Dag 3
Martina Franca – Bari – Trani – Martina Franca, buss ca. 250 km. Besøk i Bari og Trani. Frokost og middag er inkludert.

Dag 4
Martina Franca – Altamura – Matera – Martina Franca, buss ca. 180 km. Besøk i Altamura og grottebyen Matera. Brødsmaking i Altamura. Frokost og middag er inkludert.

Dag 5
Martina Franca – Castellanas grotter – Ostuni – Lecce, buss ca. 160 km. Besøk i grottene i Castellana og vakre Ostuni. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger i Lecce.

Dag 6
Lecce – Otranto – Lecce, ca. 90 km. Besøk i den hvite byen Otranto og byvandring i Lecce. Frokost er inkludert.

Dag 7
Lecce – Alberobello – Bari, buss ca. 170 km. Besøk i Alberobello. Frokost og avskjedsmiddag er inkludert. En overnatting i Bari.

Dag 8
Bari – flyplass, buss ca. 12 km. Frokost er inkludert.

Italia

Innbyggere 60 millioner
Flateinnhold 301 230 km²
Valuta Euro
Språk Italiensk samt minoritetsspråk som sardinsk, ladinsk, tysk, fransk, albansk, slovensk og gresk
Religion Ca. 85 % av italienerne er romersk katolikker. Øvrige er bl.a. muslimer, protestanter, Jehovas vitne, buddhister og jøder.

Viktig om reisen

Grunnprisen omfatter følgende
Flyreise Skandinavia – Italia t/r, TEMAs reiseledelse, delt dobbeltrom, måltider, utflukter, inngangsbilletter og reisens transporter i henhold til dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR).
De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Det fins uttaksautomater. Les mer under Valutaveksling.

Hvis du vil ha mer informasjon om valuta og kurser, ta kontakt med et bank- eller vekslingskontor.

Driks
Felles driks er ikke inkludert på denne reisen. I stedet anbefaler vi et beløp på 30 euro per person til driks ved felles aktiviteter og måltider, og til sjåfører, lokale guider og bagasjebærere. TEMAs reiseleder samler inn pengene i begynnelsen av reisen og porsjonerer dem ut til de aktuelle personene på reisen.

Klima og klær
Opplysninger om klima og aktuelle værmeldinger finnes på ulike nettsteder til værmeldingstjenester, for eksempel www.yr.no.

Legg merke til
Dette er ikke en vandringsreise, men vi går til fots noen kilometer om dagen, ofte på ujevnt underlag. Et par kraftige, behagelige sko med lav hæl og gummisåle er best å ha på føttene disse dagene.

Vi reserverer oss for eventuelle endringer.

Hotell/overnatting

Kommentarer

Hotellendringer kan forekomme.

2024
Avreise 14. & 28. september 2024 bor vi på Hotel Villa Rosa i Martina Franca i stedet for Park Hotel San Michele.

Avreise 14. & 28. september 2024 bor vi på Hotel Excelsior i Bari i stedet for Hotel Oriente.

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
14.09.2024 8 dager Sør-Italiensk panorama Oslo 28 850 NOK 6 plasser igjen Bestill
21.09.2024 8 dager Sør-Italiensk panorama Oslo 28 850 NOK 6 plasser igjen Bestill
28.09.2024 8 dager Sør-Italiensk panorama Oslo 28 850 NOK 5 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.