Sør-Italiensk panoramamed Europas kulturhovedstad Matera

Vi besøker en rekke sjarmerende byer på den italienske støvelens fot. Alberobello med trulli-husene, den hvite landsbyen Ostuni, barokkbyen Lecce og grottebyen Matera brenner seg fast i minnet. Matera er en av UNESCOs verdensarver og byen ble også utnevnt til Europas kulturhovedstad i 2019. Vi besøker også en bondegård, en bøffelfarm og smaker vin på en vingård.

Reisefakta

Land: Italia

Reisetype: Mat- og vinreise - Rundreiser

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Pompeiis arkeologiske utgravinger
 • Castellanas grotter
 • Trullibyen Alberobello
 • Barokkbyen Lecce
 • Grottebyen Matera

Dagsprogram
2023

Dag 1. Ankomst Italia
Avreise fra Skandinavia til Italia. Her møter TEMAs reiseleder for videre reise til rundreisens første hotell i Caserta der det blir felles middag om kvelden. Kveldens middag avhenger av ankomsttid.

Dag 2. Pompeii. Alberobello
Etter frokost er det tid for et besøk ved Pompeiis unike ruiner – et av reisens høydepunkter. Takket være utgravingene, som begynte i 1748, har vi i dag mulighet til å gå inn i antikkens verden og få et innblikk i romernes dagligliv. Vi går på gater og fortauer som ble anlagt i antikken. Vi ser templer, butikklokaler, badehus og bolighus dekorerte med mosaikker og fresker.

Etter besøket i Pompeii blir det mulig å spise en enkel lunsj før vi drar videre østover mot Alberobello. Den ligger akkurat der hælen på den italienske støvelen begynner.

I Sør-Italia er det mange erobrere som har satt sitt preg på både arkitektur og kultur, for ikke å snakke om maten. Den smaker like utsøkt som i resten av Italia, men det føles som om du får mer for pengene her. Desto lenger sør vi kommer, jo mer åpne og gjestfrie er italienerne – så her er det morsomt å komme på besøk, spesielt for de som har lært seg noen italienske ord før ankomst.

Hotellet vi skal bo på de to neste nettene ligger like utenfor Alberobello. Vi sjekker inn og nyter en felles middag om kvelden.

Dag 3. Castellanas grotter og Alberobellos trulli-hus
I dag drar vi av sted for å oppleve Apulia-regionens mest populære reisemål. De berømte grottene i Castellana er en av Europas mest praktfulle serier av grotter. De mange krystallene, stalagmittene og stalaktittene gjør dem uvanlig vakre. Grottene, som har blitt formet gjennom årtusener av underjordisk erosjon i en kalksteinsplatte, ble oppdaget i 1938 av grotteforskeren Franco Anelli. I dag er rundt tre mil av grottene utforsket og sikret. Vi tar en underjordisk spasertur og beundrer noen av de vakre fjellformasjonene.

Deretter fortsetter reisen til en bondegård de vi spiser en solid italiensk lunsj og nyter de vakre omgivelsene.

Når vi er mette og fornøyde, drar vi videre til Alberobello og de sjarmerende trulli-husene. En trullo er et sirkelrundt hus i kalkstein med kjegleformet tak. Ifølge legenden ble husene bygget på denne måten for at man skulle slippe å betale skatt på sine faste bygninger. Ble det kontroll, kunne man raskt rive ned steinhuset. Trulli-husene bygges fortsatt etter historiske metoder og uten murbruk. Trulli-husene i Alberobello står på UNESCOs verdensarvliste. Når vi er ferdige her, drar vi tilbake til hotellet.

Dag 4. Locorotondo. Ostuni. Lecce
Nabobyen Locorotondo er hovedstad i dette området, men det er også et berømt vindistrikt som i dag produserer hvitvin og en utsøkt olivenolje.

Som en arkitektonisk juvel ligger den middelalderske og vakre Ostuno ovenfor olivenlunder og åser i den nordøstre delen av støvelens hæl – halvøya Salento. Ostuni oppleves som en livsglad by, full av restauranter og livlige barer, men samtidig har den en intim og rolig atmosfære. Byens katedral er dramatisk og har en uvanlig gotisk-romansk fasade. Vi tar en tur inn i katedralen og avkjøler oss litt. Deretter fortsetter vi med buss til den praktfulle byen Lecce, Sør-Italias svar på Firenze. Hotellet vi skal bo på ligger i gåavstand fra Lecces historiske sentrum, og innenfor de gamle murene ved gamlebyen finner du alt innen behagelig gåavstand.

Dag 5. Lecce. Otranto
Vi går en tur til fots og nyter Lecces vakre palasser og bygninger. Lecce ble oppført som en gresk bosetning, men ble snart et viktig sentrum i Romerriket. På 1600- og 1700-tallet ble det oppført mange bygninger i Lecces egen barokkstil. Akkurat som de øvrige byene i området, så ble den tidlig dominert av både grekere og romere. Keiser Hadrians oppførte et amfiteater her og bygde en vei som knyttet byen til en havn i keiserens eget navn – Porto di Adriano – Hadrians havn.

Vi spiser dagens lunsj på en vingård nær Sorrano, og vi får selvfølgelig også smake på viner.

Om ettermiddagen drar vi lengst ut på den italienske hælen, til den hvite byen ved den turkise bukten – Otranto. Under Romerrikets tid var Otranto den største og viktigste havnen mot øst. I dag er byen en litt roligere turiststed med drøye 5000 innbyggere.

De siste årene har turister fra andre deler av verden begynt å finne veien hit, men det er fortsatt italienerne selv som står for den største andelen av besøkende. Byen er perfekt for late dager på stranden og spaserturer med iskrem i hånden. Den gamle bydelen med sine svingete gater ligger bak en ringmur lengst i sør og hovedgaten Corso Garibaldi lokker med restauranter og shopping. Vi går en tur til fots for å bli litt bedre kjent med Otranto.

Deretter drar vi tilbake til Lecce.

Dag 6. Grottebyen Matera
I dag forlater vi Lecce og reiser mot naboregionen Basilicata. Den moderne byen Matera ligger på et platå, mens den gamle historiske bydelen klamrer seg fast nedover en kløft i fjellet. Den gamle bydelen består av grotter som har vært bebodde siden forhistorisk tid. Her finnes det ikke mindre enn 100 kirker som er hugget rett ut av klippene. De små husene er stablet oppå hverandre slik at gatene samtidig danner hustak for noen andre.

I begynnelsen av 1950-tallet anerkjente politikerne skammen over at folk fortsatt lever på denne måten. Nye områder ble bygget og på 1960-tallet ble innbyggerne tvunget til å forlate den gamle bydelen. I 1993 ble Matera oppført på UNESCOs verdensarvliste, og med hjelp av EU-penger har forfallet delvis kunnet bremses. Vi går en tur til fots og opplever et svært annerledes bybilde. For alle filmelskere kan det være morsomt å vite at James Bond-filmen "No Time to Die", ble spilt inn her. Det blir anledning til å spise lunsj i byen før vi fortsetter videre mot Salerno, der vi skal tilbringe de to siste nettene.

Dag 7. Paestum og mozzarella
Rundreisenes siste utflukt tar oss med til Paestum. Byen ble grunnlagt på 600-tallet f.Kr. av greske kolonister. Det ble en viktig handelsby i det som ble kalt Magna Grecia, en lang rekke gamle greske byer på den italienske halvøya. Her ble det oppført tre doriske templer til noen av de hyllede gudene som Apollon, Athena og Poseidon.

Etter at vi har beundret den arkeologiske parken, drar vi videre til en bøffelfarm for å lære litt om vannbøfler og for å se hvordan ekte mozarella blir laget. Her nyter vi også dagens lunsj som består av noen av gårdens velsmakende produkter. Når vi er ferdige, kjører vi tilbake til Salerno for avskjedsmiddag.

Dag 8. Hjemreise
Det er på tide å ta farvel med Sør-Italia for denne gangen. Vi kjører med buss direkte til flyplassen. Arrivederci – på gjensyn.

Dette er inkludert i reisen

Fly t/r
Alle overnattinger
TEMA-reiseleder
7 frokoster
3 lunsjer
6 middager
Hotellskatt à 10 euro per person er inkludert

REISE FAKTA

Dag 1
Fly Skandinavia – Italia. Buss til Caserta, ca. 30 km. En overnatting på hotell i Caserta. Middag er inkludert.

Dag 2
Buss Caserta – Pompeii – Alberobello, ca. 370 km. Besøk i Pompeii. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på hotell utenfor Alberobello.

Dag 3
Buss Alberobello – Castellana – Alberobello, ca. 80 km. Besøk i Castellanas grotter og Alberobello. Frokost, bodegårdslunsj og middag er inkludert.

Dag 4
Buss Alberobello – Locorotondo – Ostuni – Lecce, ca. 130 km. Besøk i Locorotondo og Ostuni. Frokost og middag er inkludert.

Dag 5
Buss Lecce – Otranto – Scorrano – Lecce, ca. 100 km. Byvandring i Lecce. Frokost, vingårdslunsj og middag er inkludert.

Dag 6
Buss Lecce – Matera – Salerno, ca. 380 km. Besøk i grottebyen Matera. To overnattinger i Salerno. Frokost er inkludert.

Dag 7
Buss Salerno – Paestum – Salerno, ca. 120 km. Besøk i Paestum og på en bøffelfarm. Frokost, lunsj og avskjedsmiddag er inkludert.

Dag 8
Buss Salerno – flyplass ca. 50 km. Frokost er inkludert.

Italia

Innbyggere 60 millioner
Flateinnhold 301 230 km²
Valuta Euro
Språk Italiensk samt minoritetsspråk som sardinsk, ladinsk, tysk, fransk, albansk, slovensk og gresk
Religion Ca. 85 % av italienerne er romersk katolikker. Øvrige er bl.a. muslimer, protestanter, Jehovas vitne, buddhister og jøder.

Viktig om reisen

Grunnprisen omfatter følgende
Flyreise Skandinavia – Italia t/r, TEMAs reiseledelse, delt dobbeltrom, måltider, utflukter, inngangsbilletter og reisens transporter i henhold til dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR).
De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Det fins uttaksautomater. Les mer under Valutaveksling.

Hvis du vil ha mer informasjon om valuta og kurser, ta kontakt med et bank- eller vekslingskontor.

Driks
Felles driks er ikke inkludert på denne reisen. I stedet anbefaler vi et beløp på 30 euro per person til driks ved felles aktiviteter og måltider, og til sjåfører, lokale guider og bagasjebærere. TEMAs reiseleder samler inn pengene i begynnelsen av reisen og porsjonerer dem ut til de aktuelle personene på reisen.

Klima og klær
Opplysninger om klima og aktuelle værmeldinger finnes på ulike nettsteder til værmeldingstjenester, for eksempel www.yr.no.

Legg merke til
Dette er ikke en vandringsreise, men vi går til fots noen kilometer om dagen, ofte på ujevnt underlag. Et par kraftige, behagelige sko med lav hæl og gummisåle er best å ha på føttene disse dagene.

Vi reserverer oss for eventuelle endringer.

Hotell/overnatting

Kommentarer

Hotellendringer kan forekomme.

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
09.09.2023 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Amsterdam
2023-09-09
06:30
2023-09-09
08:15
K L M, 1140
Amsterdam
Naples
2023-09-09
09:30
2023-09-09
12:00
K L M, 1589
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Paris
2023-09-16
17:35
2023-09-16
20:00
Air France, 1379
Paris
Oslo
2023-09-20
20:55
2023-09-16
23:15
Air France, 1274
8 dager Sør-Italiensk panorama Oslo 28 850 NOK 5 plasser igjen Bestill
16.09.2023 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Amsterdam
2023-09-16
06:30
2023-09-16
08:15
K L M, 1140
Amsterdam
Naples
2023-09-16
09:30
2023-09-16
12:00
K L M, 1587
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Paris
2023-09-23
17:35
2023-09-23
20:00
Air France, 1379
Amsterdam
Oslo
2023-09-23
20:55
2023-09-23
23:15
Air France, 1274
8 dager Sør-Italiensk panorama Oslo 25 950 NOK 5 plasser igjen Bestill
23.09.2023 info_icon

Flyinformasjon

cross

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Amsterdam
2023-09-23
06:30
2023-09-23
08:15
K L M, 1140
Amsterdam
Naples
2023-09-23
09:30
2023-09-23
12:00
K L M, 1587
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Paris
2023-09-30
17:35
2023-09-30
20:00
Air France, 1379
Amsterdam
Oslo
2023-09-30
20:55
2023-09-30
23:15
Air France, 1274
8 dager Sør-Italiensk panorama Oslo 29 290 NOK 6 plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Komfortabel gruppestørrelse
 • Se dagsprogrammet

Andre Mat- og vinreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.