Sør-Italiensk panoramamed Europas kulturhovedstad Matera

Vi besøker en rekke sjarmerende landsbyer i det sørlige Italia. Alberobello med trulli-husene, den hvite landsbyen Ostuni, barokkbyen Lecce og grottebyen Matera etser seg fast i minnet. Matera er et av Unescos verdensarv, og ble utsett til Europas kulturhovedstad i 2019.

Reisefakta

Land: Italia

Reisetype: Mat- og vinreise - Rundreiser

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 18-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Pompeiis arkeologiske utgravinger
 • Castellanas grotter
 • Trullibyen Alberobello
 • Barokkbyen Lecce
 • Grottebyen Matera

Dagsprogram
2022

Dag 1 – Ankomst til Italia

Avreise fra Skandinavia. Vi flyr via München til flyplassen i Napoli. Her blir vi møtt av TEMAs reiseleder og en buss som tar oss til reisens første hotell i sentrale Napoli.

Dag 2 – Pompeii – Martina Franca.

Etter frokost skal vi besøke ruinene ved Pompeii – et av høydepunktene på reisen. Takket være utgravingene som begynte i 1748, kan vi i dag helt konkret gå inn i antikkens verden og få en innblikk i romernes hverdagsliv. Vi går på gater og fortau som ble anlagt i antikken. Vi ser ulike typer bygninger som templer, butikklokaler, badehus og bolighus dekorert med mosaikk og fresker.

På veien fra Pompeii mot Martina Franca gjør vi et kort stopp slik at den som vil, kan spise et smørbrød eller liknende.

I Sør-Italia har mange erobrere satt sine spor i både arkitekturen og kulturen, for ikke å glemme maten. Det smaker like deilig som i resten av Italia, men det føles som man får mer for pengene her. Jo lenger sørover vi kommer, jo mer åpne og gjestmilde er italienerne. Så her er det morsomt å komme på besøk, spesielt hvis du har lært deg noen ord italiensk før ankomsten.

Byen Martina Franca, som er utgangspunktet vårt de neste to dagene, kjennetegnes av at store deler av bebyggelsen er oppført i rokokkostil. Det imponerende Palazzo Ducale som i dag er rådhus, er en arkitektonisk raritet. Opphavsmannen er ingen ringere enn Gian Lorenzo Bernini, den italienske barokkens ledende arkitekt. Den store arkitekten og skulptøren forbindes ellers med imponerende kunstverk i Italias hovedstad Roma.

Dag 3 – Grottene i Castellana.

Etter frokost drar vi for å oppleve ett av de mest populære besøksmålene i regionen Puglia. De kjente grottene i Castellana er en av Italias og Europas mest storslåtte samling med grotter. Alle krystallene, stalagmittene og stalaktittene gjør den uvanlig vakker. Grottene som har blitt dannet gjennom mange tusen år med underjordisk erosjon i en kalksteinplate, ble oppdaget i 1938 av grotteforskeren Franco Anelli. I dag er omtrent tre mil av grottene utforsket og sikret. Her tar vi en underjordisk spasertur og ser noen av de vakre fjellformasjonene. Reisen fortsetter til en økologisk bondegård, der vi sammen spiser en ekte italiensk mandagslunsj. Her lages gårdens egen pasta og de baker bondebrød i vedfyrte ovner. Selvsagt kommer alle de økologiske produktene fra gården.

Om ettermiddagen besøker vi Alberobello og de søte trulli-husene. Et trullo er et sirkelformet hus i kalkstein, med konisk tak. Historien forteller at husene opprinnelige ble bygget slik for at eierne skulle slippe å betale skatt på faste bygninger. Hvis det ble kontroll, kunne eieren raskt rive steinhuset. Trulli-husene bygges fortsatt i henhold til historiske metoder og uten murpuss. Trulli-husene i Alberobello er med på verdensarvlisten til Unesco.

Dag 4 – Locorotondo. Ostuni.

Nabobyen Locorotondo er det største stedet i området, men det er også et kjent vindistrikt som i dag produserer hvitvin. Det produseres også deilig olivenolje her.

Som en arkitektonisk juvel ligger vakre Ostuni med røtter i middelalderen over olivenlunder og høyder. Her slutter regionen med trulli-hus og et litt tørrere distrikt, det såkalte Salento, begynner. Ostuni virker som en munter landsby, med mange restauranter og livlige barer, men likevel med en intim og avslappende atmosfære. Katedralen i byen er dramatisk og har en uvanlig gotisk-romansk fasade. Her stopper vi og avkjøler oss litt. Vi drar videre med buss til praktfulle Lecce, Sør-Italias motpart til Firenze. Hotellet vårt ligger på behagelige gangavstand fra historiske severdigheter.


Vi gjør en spasertur og nyter av byens vakre palasser og bygninger. Lecce ble oppført som en gresk bosetting, men ble snart et viktig sentrum i romerriket. Under 1600- og 1700 tallet ble det oppført mange bygninger i Lecces egen barokkstil. På samme måte som i øvrige byer i landskapet domineres den tidlig av både grekere og romere. Keiser Hadrianus oppførte et amfiteater her og bygde en vei som bandt byen sammen med en havn, i keiserens eget navn – Porto di Adriano – Hadrianus havnen. På innsiden av den gamle bykjernens murer finnes alt i komfortabelt gåavstand.  


Dag 5 – Otranto.

Vi starter dagen med en tur lengst ut på den italienske hælen, til den hvite byen ved den turkise bukten Otranto. Under romerriket var Otranto den største og viktigste havnen mot øst. I dag er byen et roligere turiststed med drøye 5 000 innbyggere. 

De seneste årene har turister fra andre deler av verden begynt å komme hit, men det er fortsatt først og fremst italienere som besøker byen. Her nyter man av late dager på stranden og spaserturer med en is i handen. Vi gjør en rundtur i byen og besøker blant annet gamlebyen og hovedgaten Corso Garibaldi som frister med restauranter og shopping.

Dagens lunsj spiser vi på en vingård i nærheten av Scorrano. Vi tar oss deretter tilbake til Lecce og har resten av dagen ledig. Vi anbefaler en kveldstur på egen hånd for å se byen i et romantisk kveldslys. 


Dag 6 – Grottebyen Matera.

I dag forlater vi Lecce og reiser mot naboregionen Basilicata. Den moderne byen Matera ligger på et platå, mens den gamle, historiske bydelen klatrer ned en kløft i fjellet. Den gamle bydelen består av grotter som har vært bebodd siden førhistorisk tid. Her fins ikke mindre enn 100 kirker, hogd ut i klippen! Små hus er staplet på hverandre slik at gatene samtidig danner hustak for andre hus. I begynnelsen av 1950-tallet innrømmet politikerne det skammelige i at folk fortsatt bodde på denne måten. Nya områder ble bygget og på 1960-tallet ble innbyggerne tvunget til å forlate den gamle bydelen. I 1993 ble Matera tatt opp på Unescos verdensarvliste og med hjelp av EU-midler har forfallet blitt delvis stoppet. Her tar vi en rundtur til fots og opplever et svært spesielt bybilde. Det vil være mulig å spise lunsj i byen før vi fortsetter reisen til Salerno.

Dag 7 – Paestum og mozzarella.

Den siste utflukten på rundreisen tar oss til Paestum. Byen ble grunnlagt på 600-tallet før Kristus, av greske kolonister. Det ble en viktig handelsby i det som senere ble kalt Magna Grecia, en lang rekke antikke greske byer på den italienske halvøya. Her ble det bygget tre doriske templer til guder som Apollon, Athena og Poseidon.

Når vi har beundret den arkeologiske parken, reiser vi til en bøffelfarm for å lære oss litt om vannbøfler og hvordan ekte mozzarellaost blir produsert. Her nyter vi dagens lunsj, som består av noen av de fantastiske produktene som lages på gården.

Dag 8 – Hjemreise.

Etter frokost er det på tide å ta farvel av Sør-Italia. Vi reiser med buss direkte til flyplassen i Napoli. Arrividerci – på gjensyn.


Dette er inkludert i reisen

Fly t/r

Alle overnattinger

TEMA-reiseleder

7 frokoster

3 lunsjer

5 middager

Hotellskatt à 6 euro per person er inkludert


REISE FAKTA

Dag 1.

Fly Skandinavia – Napoli. Buss til Napoli, cirka 8 kilometer. En overnatting på hotell i Napoli. Middag er inkludert.

Dag 2.

Buss Napoli – Pompeii – Martina Franca, cirka 333 km. Besøk i Pompeii. Frokost og middag er inkludert. To overnatting på hotell i Martina Franca.

Dag 3.

Buss Martina Franca – Castellana – Alberobello – Martina Franca, cirka 80 kilometer. Besøk i Castellanas grotter og Alberobello. Frokost og lunsj på vingård er inkludert.

Dag 4.

Buss Martina Franca – Locorotondo – Ostuni – Lecce, cirka 130 kilometer. Besøk i Locorotondo og Ostuni. Frokost og middag er inkludert.

Dag 5.

Buss Lecce – Otranto - Scorrano tur/retur, cirka 100 kilometer. Byvandring i Lecce. Frokost og lunsj på vingård er inkludert.

Dag 6.

Buss Lecce – Matera – Salerno, cirka 385 kilometer. Besøk i Matera. To overnattinger i Salerno. Frokost og middag er inkludert.

Dag 7.

Besøk i Paestum. Frokost, lunsj og avskjedsmiddag er inkludert.

Dag 8.

Buss Paestum – Napoli cirka 120 km. Frokost er inkludert.

Italia

Innbyggere 60 millioner
Flateinnhold 301 230 km²
Valuta Euro
Språk Italiensk samt minoritetsspråk som sardinsk, ladinsk, tysk, fransk, albansk, slovensk og gresk
Religion Ca. 85 % av italienerne er romersk katolikker. Øvrige er bl.a. muslimer, protestanter, Jehovas vitne, buddhister og jøder.

Viktig om reisen

Grunnprisen omfatter følgende:

Flyreise Skandinavia – Napoli t/r. TEMAs reiseledelse, delt dobbeltrom, måltider, utflukter, inngangsbilletter og reisens transporter i henhold til dagsprogrammet.

Valuta:

Euro (EUR).

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Det fins uttaksautomater. Les mer under Valutaveksling.

Hvis du vil ha mer informasjon om valuta og kurser, ta kontakt med et bank- eller vekslingskontor.

Driks:

Felles driks er ikke inkludert på denne reisen. I stedet anbefaler vi et beløp på 30 euro per person til driks ved felles aktiviteter og måltider, og til sjåfører, lokale guider og bagasjebærere. TEMAs reiseleder samler inn pengene i begynnelsen av reisen og porsjonerer dem ut til de aktuelle personene på reisen.

Klima og klær:

Opplysninger om klima og aktuelle værmeldinger finnes på ulike nettsteder til værmeldingstjenester, for eksempel www.yr.no.

Legg merke til:

Dette er ikke en vandringsreise, men vi går til fots noen kilometer om dagen, ofte på ujevnt underlag. Et par kraftige, behagelige sko med lav hæl og gummisåle er best å ha på føttene disse dagene.


Vi reserverer oss for eventuelle endringer.

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Mat- og vinreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.