Nyhet

AzorerneDen gåtefulle øygruppen

Det sies at de gamle grekerne var på Azorene, det samme gjelder katalanske sjøfolk på 1300-tallet. Det sunkne Atlantis er også en del av pakken. Historiene er mange og fakta blandes med myter og legender. Det vi i hvert fall er helt sikre på er at øyene ble befolket allerede på 1400-tallet av portugiserne, og at Azorene flere århundrer etter oppdagelsen av Amerika spilte en viktig rolle for sjøfarten mellom kontinentene. TEMA har tilbudt reiser til Azorene tidligere. Nå, i forbindelse med at vi fyller 50 år, kommer denne innholds- og opplevelsesrike reisen tilbake.

Reisefakta

Land: Portugal

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 12 dager

Størrelse på gruppen: 18-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Byen Angra
 • Hvalsafari på Pico
 • Vinmarkene på Pico
 • Vulkankraterne Furnas
 • Innsjøene i Sete Cidades

Dagsprogram
2021

Dag 1 – Avreise til Azorene via Lisboa
Selv om Azorene tilhører Portugal, er det vanskelig å si hvilken verdensdel de tilhører på grunn av beliggenheten. Øygruppen ligger så langt ut i Atlanterhavet at det per i dag ikke finnes noen alternativer for passasjertransport med ferge mellom fastlandet og øyene. Det er bare mulig å komme hit med fly. På grunn av de store avstandene er det heller ikke aktuelt med ferger mellom øvrige øyer, men det finnes likevel et par unntak. Etter oppholdet i Lisboa flyr vi direkte til Terceira der vi lander sent om kvelden.

Allerede ved ankomst får du følelsen av å befinne deg på et unikt og annerledes sted på jorden. Duftene og lyset. Azorenes folk og kultur, næringsliv og natur er temaet for denne reisen.

Avstanden til Europa er cirka 1500 km og til Amerika 4000 km. Men det er litt avhengig av hvordan man måler. Øygruppen har et stort omfang. Fra Santa Maria i øst til Flores lengst i vest er det mer enn 600 km. Flores og Corvo ligger faktisk på den amerikanske kontinentalplaten og de øvrige 7 øyene på den europeiske.

Portugiserne, som gikk i land på øyene på 1400-tallet, mente de kjente igjen duehaukene fra hjemlandet sitt og døpte øygruppen etter disse, Açores. Senere oppdaget de at det ikke var hauker, men musvåker. Øyene hadde imidlertid allerede fått navnet sitt.

Azorene er faktisk vulkanske kjegler på jordens største fjellkjede, Atlanterhavsryggen. Det ser ut som at de stikker rett opp av havet, men allerede i middelalderen gikk det rykter om at øyene var rester av kontinentet som på en dag og en natt forsvant i verdenshavets dyp – Atlantis.

I løpet av reisen får vi oppleve noen av denne gåtefulle øygruppens største severdigheter som omfatter alt fra geologi, marinbiologi, botanikk, menneskelig motgang og migrasjon.

Vel fremme i Terceira venter bussen på oss, og etter en kort kjøretur sjekker vi inn på hotell i Angra de Heroismo.

Dag 2 – Unik havn i Atlanterhavet
Etter frokost innleder vi den første rundturen på øya Terceira, som med sine drøye 400 km2 er den tredje største øya. Bare øyene São Miguel og Pico er større. Det er ukjent når Terceira ble oppdaget, men på 1400-tallet begynte portugiserne å befolke øya.

Azorene blir vanligvis delt inn i tre geografiske grupper: de østre, de sentrale og de vestre. Terceira tilhører den sentrale øygruppen som består av 5 øyer. På 1500- og 1600-tallet, nærmere bestemt mellom 1580 og 1640, spilte Terceira en viktig rolle som administrativt sentrum for den spanske og portugisiske sjøfarten til og fra det nyoppdagede kontinentet i vest. Enorme rikdommer ankom Angra og bla lastet om her før frakten gikk videre til Spania og Portugal. Selv menneskehandelen med afrikanske slaver passerte Angra.

Dagens rundtur gir et omfattende bilde av Terceiras samfunn og øyas varierte landskap. Vi besøker to utsiktspunkt: fra Pico das Cruzinhas har vi en fantastisk panoramautsikt over hovedstaden Angra og omgivelsene rundt, og deretter nyter vi det vakre lappeteppet i grønne og gule nyanser av avlinger som dekker store deler av øya fra utsiktspunktet Serra do Come. Over alt langs veien ligger det små, rare kapeller som ligner innebygde altertavler. Disse får vi høre mer om i løpet av dagen.

Lunsj er inkludert og vi får også smake på lokale spesialiteter underveis.

De azoriske øyene er fulle av merkverdige geologiske kreasjoner, som for de første menneskene som bosatte seg her var både skremmende og ærefryktige. Her har gudommelige krefter virkelig herjet. Akkurat som på Island er vulkanutbrudd og jordskjelv en viktig del av befolkningens kultur og historie.

Vi er tilbake i Angra sent om ettermiddagen, og kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 3 – Verdensarven Angra do Heroismo
Dagens program handler om verdensarven Angra do Heroismo som vi besøker til fots. Angras betydning som transatlantisk havn og springbrett til den nye verden lokket ikke bare til seg eventyrere og sjøfolk, men også adel og kongelige. Den katolske kirkens hellige menn var heller ikke sene med å følge etter. På det meste fantes det ni klostre og det var også her man etablerte den katolske kirkens hovedsete med katedral og biskop. I løpet av noen århundrer ble det opprettet en liten kosmopolitisk by midt ute i Atlanterhavet med imponerende bygninger og torg.

I 1980 ble de sentrale øyene utsatt for et kraftig jordskjelv som ødela en stor del av øyas bygninger og infrastruktur. Mange mennesker døde, men viljen til å bygge opp og rekonstruere det historiske bysentrumet førte til at de lykkes med å få verdensarvstatus i 1983 og hjelp til å restaurere denne unike historiske og kulturelle arven. I dag er Angra en av Azorenes hovedsteder og både parlament og Høyesterett ligger her. De to andre hovedstedene er Horta på Faial og Ponta Delgada på São Miguel. Vi besøker begge disse to på denne rundreisen.

Etter lunsj og litt tid på egen hånd drar vi til Lajes, der flyplassen ligger, for en 30 minutters flyreise til øya Pico, den nest største av øygruppens ni øyer. Pico er kanskje den mest imponerende øya med sin store, kraftige og dominante vulkankjegle som rager hele 2351 meter over havet. Befolkningen på Faial, øya midt i mot, titter regelmessig bort på den enorme kreasjonen for å se om været kommer til å endre seg. Ved hjelp av å se på skyformasjonene rundt vulkantoppen kan de forutsi været for de nærmeste dagene. Til tross for sin størrelse, er øya tynt befolket på grunn av utvandringen. Migrasjonen til USA har vært meget stor, fremfor alt til Massachusetts, og for å være enda mer nøyaktig, til New Bedford en drøy time sør for Boston. Toronto er en annen by med en stor portugisisktalende befolkning. Det bor faktisk flere azorere i USA enn på selve Azorene. Migrasjonstemaet, som gjelder hele befolkningen på alle øyer, er en dominant del av menneskenes hverdag og virkelighet. Det finnes antakeligvis ingen øyboer som ikke har nær familie i USA.

Ved ankomst til Pico venter en kort kjøretur til hovedstaden Madalena der vi sjekker inn på hotell. Resten av dagen og kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 4 – Hvaler og delfiner
I dag står hval- og delfinsafari på programmet, dersom været og havet tillater det. Hele 28 hval- og delfinarter lever i havet rundt Azorene. 15 av disses ses relativt ofte, litt avhengig av årstid. Den største er blåhvalen som kan bli over 30 meter lang, og den minste er en delfin som er 1,5–2,5 meter.

Vi kjører buss til Lajes do Pico som ligger på sørsiden av øya. Lajes var en av de viktigste havnene på Pico for hvaljakten som kulminerte under andre verdenskrig, da behovet for det dyrebare hvalfettet var stort innen krigsmaskineriets finmekanikk.

De hensynsløse azoriske hvalfangerne var kjent for motet sitt og omtales i dag blant annet i Moby Dick. Historiene og hvalene er her fortsatt, men hvalkokeriene ligger øde og hvaljakten har opphørt. I dag ligger det et interessant museum her. Det gir innblikk i hvaljakten med fokus på menneskene og håndverket, og vi kommer til å besøke dette senere. Innimellom tar vi oss tid til en hyggelig lunsj.

Vi er tilbake på hotellet om ettermiddagen. Resten av dagen er fri til egne aktiviteter.

Dag 5 – Fridag
I dag tilbyr vi en dag fri til egne aktiviteter. Det finnes blant annet fine havbad for deg som vil bade i det krystallklare og rene vannet. Vanntemperaturen er behagelig det meste av året. For deg som vil prøve noe annet, kan vi tilby svømming med delfiner eller en vulkanvandring på Picos høyeste områder. Se under Viktig om reisen for mer informasjon om disse utfluktene.

Dag 6 – Den russiske tsarens favorittvin
Landskapet på Pico er unikt, både med frodig vegetasjon og svart lava. I dag tar vi en nærmere titt på vinmarkene som i dag har fått verdensarvstatus. På portugisisk kalles avlingene for Criação Velha, som betyr de gamle avlingene. Området karakteriseres av runde murer av lavastein hvis vegger beskyttet de såkalte verdelho-druene mot de ofte kraftige vindene. På 1800-tallet var picovinene meget populære i det aristokratiske Europa. Vinens edle boqué ble blant annet drukket ved det russiske hoffet i St. Petersburg. I den siste halvdelen av 1900-tallet ble vinproduksjonen degradert til en lokal virksomhet – vinlus, verdenskrig og utvandring spilte en stor rolle, og vinens storhetstid var en saga blott. Men i dag har den skutt fart igjen med seriøs produksjon av kvalitetsviner. Vi blir med på en fascinerende vandring blant murer og vinstokker og avslutter dagens besøk med vinsmaking og lunsj. Etter lunsj forlater vi Pico og tar fergen over til neste øy, Faial og byen Horta, der vi overnatter de kommende to nettene.

Etter ankomst til hotellet tar vi en kort orienteringstur til fots i Horta. Her finner vi kirker og kapell med vakker arkitektur fra 1700- og 1800-tallet. Havnen i Horta er, for sjøfolk, en av de mest berømte i verden. Den er en naturlig anløpshavn for atlanterhavsseilere og jordomseilere fra hele verden.  

Café Sport eller Peter's Café, som den også kalles, er det naturlige møtepunktet for sjøfolk. Her besøker vi det severdige Schrimshaw Museum med sin unike samling av utskårne og graverte hvaltenner.

Å rusle rundt nede i gjestehavnen er som å gå på vernissage. I dag er det tradisjon og overtro at alle seilere må male symboler på båtene sine, noe som skal bringe dem lykke på reisen. I havnen gynger alt fra enmastede seilbåter til tunfiskfartøy, noe som bidrar til Hortas unike atmosfære.

Kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 7 – En skapelseshistorie
Dagens utflukt på Faial fører oss gjennom et blomstrende småjordbrukslandskap frem til Cabeço Gordo, 1043 meter over havet. Herfra har vi, hvis været tillater det, utsikt over øya som bare er 173 km2 stor. Her finner vi også, som på de andre øyene, vulkanske fjellformasjoner med særegne, utdødde kratere, noen er enorme og store nok til å huse hele samfunn som på øya São Miguel.

Faials krater er 2 km i diameter og 400 meter dypt med et vakkert og frodig planteliv som i noen måneder blir forskjønnet av rekker med lyseblå hortensia. Sammen med det dype blå Atlanterhavet gir dette øygruppen en følelse av gåtefull skjønnhet.

I løpet av utflukten besøker vi også halvøya av aske og lava som ble dannet da vulkanen Caplinhos hadde utbrudd i 1957–1958. Dette var det siste vulkanutbruddet på Azorene, og Faila utvidet da området sitt med over 2 km2.

Vi er tilbake i Horta om ettermiddagen. Resten av dagen er fri til egne aktiviteter.

Dag 8 – En metropol i miniatyr
Formiddagen er fri frem til avreise til flyplassen. Flytidene varierer, men en gang midt på dagen tar vi en times flytur over til Azorenes største øy São Miguel og hovedstaden Ponta Delgada. Dette er Azorenes kommersielle sentrum og øyenes "ansikt utad". Her ligger også den største og viktigste havnen. De sentrale, historiske delene av byen er velholdte og vakre med sine hvitkalkede fasader fra 1700- og 1800-tallet, elegant innrammet av svart basalt. Selv om hele den azoriske øygruppen er påfallende grønn og blomsterrik hele året, så er São Miguel et eldorado for blomsterelskeren. São Miguel er som et prøvekart over alle jordens trær, busker og planter, som er blitt ført hit av mennesker gjennom århundrer samt av fugler og havstrømmer i form av sporer, kjerner og frø.

Etter innsjekking på hotellet tar vi en kort spasertur i byens sentrale områder der vi besøker de mest kjente attraksjonene, inkludert den viktigste markedsplassen.

Kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 9 – De syv byenes krater
Dagens utflukt vies til São Miguels vestre områder og det største krateret på Azorene, Sete Cidades, der kraterbunnen består av to innsjøer i ulike farger som strekker seg utover i en usannsynlig skjønnhet. Stedet er som hentet ut av en eventyrverden. Selve krateret er hele 5 km i diameter og 500 meter dypt. Fra utsiktspunktet Visa do Rai har vi kongeutsikt over krateret, innsjøene, den lille landsbyen og det enorme havet på den andre siden av kraterveggene.
Der nede i den lille eventyrlige landsbyen bodde det en kvinne som vegret seg for å gå opp på krateret på grunn av en panikkartet redsel for å se det enorme havet. Hun var over 80 år når hun ble heiet frem av barnebarna sine og endelig våget seg opp til kraterkanten der hun fikk se det enorme havet for første gang. Dette hendte for cirka 30 år siden.

Etter en herlig lunsj fortsetter vi å utforske de vestre områdene på São Miguel. Vi avslutter med å hilse på en ananansdyrker, hvis bortskjemte frukter håndteres som spedbarn. Først etter to år er de ferdige til å høstes. De må definitivt være de mest eksklusive fruktene i sitt slag. Ifølge øyboerne er de også de beste i verden. Høysesongen for salg av ananas er i desember, og de er en populær delikatesse på julebordet.

På 1800-tallet når tropiske sykdommer ødela den viktigste næringen på øya, appelsinplantasjene, lette de etter nye muligheter og avlinger. Ananasen var en av disse. I dag er det husdyr, meieriprodukter og turisme som dominerer og er San Miguels største inntektskilde i tillegg til pengene fra de utvandrede slektningene i Nord-Amerika.

Dag 10 – Vulkansk kjøttgryte og et svovelosende bad
Etter frokost forlater vi hotellet og Ponta Delgada. Vi kjører langs den sørlige kystveien og setter kursen mot São Miguels første hovedstad, Vila Franca. Her stopper vi for et historisk besøk til fots. Etter besøket i Vila Franca fortsetter vi opp vulkanen og ned i den vakre og unike Furnasdalen. Her finnes det over 20 kilder, noen kalde andre varme. Her ligger Portugals, og mest sannsynlig også en av verdens, varmeste kilder – med hele 98º grader celsius.

Først stopper vi i den øvre delen av vulkankrateret der den vakre Furnassjøen ligger. De idylliske og overraskende omgivelsene gjør at du får følelsen av at du er et helt annet sted enn midt ute i Atlanterhavet.

Ved den nordlige delen av innsjøen er jordskorpen så varm at innbyggerne pleier å grave ned kjeler med kjøtt og grønnsaker for langtidskoking, såkalt cozido, som på Azorene er en egen variant av den portugisiske nasjonalretten med samme navn. I dag får vi derfor servert cozido til lunsj på en lokal restaurant i landsbyen Furner som ligger i den nedre delen av dette enorme vulkankrateret.

Etter lunsj venter et besøk i en av Europas vakreste botaniske hager, Terra Nostra, som byr på en fantastisk samling av trær, busker og blomster fra alle verdensdeler. Det blir mulighet for et bad i det enorme bassenget med svovelosende trettiseks-graders vulkanvann.

På vei tilbake til Ponta Delgada kjører vi den nordlige veien via de vakre teplantasjene i Gorreana. Disse har vært i bruk siden 1800-tallet og teen, som fremstilles på tradisjonelt vis, er av ypperste kvalitet. Vi gjør et stopp her og får vite mer.

Resten av dagen er fri til egne streiftog.

Dag 11 – Ildsjøens skjønnhet
Dagens utflukt går til den utrolig vakre innsjøen Lagoa do Fogo, Ildsjøen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke alltid er mulig å se denne spektakulære juvelen på grunn av været. Det gjelder i og for seg også andre av øyas severdigheter som ligger litt i høyden, men spesielt Lagoa do Fogo som er veldig utsatt for værets krefter. Hvis det er slik at været ikke er med oss, så finnes det mulighet for å snu på programmet og ta utflukten i begynnelsen av oppholdet på São Miguel. Været på Azorene er skiftende og kan endre seg på noen minutter.

Vi kjører opp til nordsiden og gjør vårt første stopp ved de varme kildene ved Caldeira Velha. De overdådige frodige omgivelsene her minner mer om tropisk jungel. Herfra fortsetter vi opp til 900 meters høyde. Ildsjøens beliggenhet med havet som bakgrunn er et enestående vakkert eventyrlandskap. Naturen rundt innsjøen er et av de få stedene der man fortsatt kan se opprinnelig vegetasjon på São Miguel. De første innbyggerne kom hit allerede for over 500 år siden, og menneskenes nærvær har forandret naturen enormt.

Resten av dagen er fri frem til avskjedsmiddagen.

Dag 12 – Hjemreise
Dagen er fri frem til avreise til flyplassen.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r
• Alle overnattinger
• 11 frokoster
• 8 lunsjer med drikke (vin, øl, vann, kaffe)
• 1 middag inkludert drikke som over.
• Inngangsbilletter ifølge program, inkludert hvalsafari
• TEMAs reiseleder
• 3 innenriksfly

REISE FAKTA

Dag 1
Skandinavia – Lisboa – Terceira. To overnattinger på hotell i Angra de Heroismo.

Dag 2
Heldagsutflukt på Terceira med lunsj. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 3
Terceira – Pico. Byrundtur i Angra med lunsj. Transport og fly til Pico. Frokost og lunsj er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Madalena på Pico.

Dag 4
Hval- og delfinsafari. Transport til Lajes do Pico. Hvalfangermuseet i Lajes. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 5
Fridag for egne aktiviteter. Se forslag i programteksten. Frokost er inkludert.

Dag 6
Pico – Faial. Fottur blant historiske vinmarker. Båtreise til Horta, Faial. Byvandring i Horta. Frokost og lunsj inkludert. To overnattinger på hotell i Horta.

Dag 7
Heldagsutflukt på Faial. Frokost og lunsj.

Dag 8
Faial – São Miguel. Flyreise til Ponta Delgada. Transport og byvandring til fots. Fire netter på hotell i Ponta Delgada.

Dag 9
Heldagsutflukt til Sete Cidades med lunsj. Besøk på ananasplantasje. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 10
Heldagsutflukt til Furnas med lunsj. Besøk på teplantasje. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 11
Utflukt til Caldeira Velha, Ildsjøen og nordkysten. Frokost og avskjedsmiddag er inkludert.

Dag 12
Avreise til Skandinavia. Frokost er inkludert.

Portugal

Innbyggere 10,8 millioner
Flateinnhold 92 391 km² (inkl. øygruppene Azorene og Madeira)
Religion 96 % kristne hvorav 95 % katolikker. Dessuten små grupper av jøder og muslimer.
Valuta Euro
Språk Portugisisk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Fly til Azorene t/r, øvrige transporter, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, inngangsbilletter og utflukter ifølge dagsprogram, dersom ikke annet er oppgitt.

Turistskatt
På enkelte reisemål og i noen byer i Portugal er det innført turistskatt. Skatten er på nåværende tidspunkt 0,5–2 euro per natt/person, avhengig av sesong og hotellstandard. Vi gjør oppmerksom på at prisene kan endres. Hvor og når denne skatten gjelder ligger utenfor vår kontroll og kan ikke inkluderes i prisen. Derfor betales skatten på plass av hver reisende. Mer informasjon publiseres innen kort tid.

Valuta
Euro (EUR). De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Minibanker finnes. Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om valuta og kurs.

Driks
Driks er ikke inkludert i reisens pris. TEMAs reiseleder samler inn 50 euro per person i begynnelsen av reisen og fordeler til sjåføren, bagasjebæreren og restaurantpersonalet ved felles måltider med mere.

Klima
På Azorene kan klimaet variere kraftig fra dag til dag, men også i løpet av dagen. Høyden over havet spiller også en rolle, ettersom det kan blåse kraftig. Generelt kan man si at somrene er varme og solen kan være sterk. Mer informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner du på blant annet yr.no, bbc.com og cnn.com.

Ta med gode sko, sommertøy, badetøy, en varm genser og vind- eller regnjakke slik at du er forberedt på all slags vær på utfluktene.

Ekstrautflukter
Toppvandring
Fottur til toppen av Pico, 2351 moh. Vanskelighetsgrad: medium til hard. Totalt 11 km. Høydeforskjell 1200 m. Turen starter på 1236 meters høyde. Pico er en stratovulkan og Portugals høyeste topp, dobbelt så høy som alle andre topper på Azorene. Ved klart vær kan man se tre av Azorenes ni øyer: Faial, São Jorge og Graciosa.

Pris 85 €, inkludert engelsktalende fjellguide og lunsjboks. Gi beskjed dag 2 til reiselederen.

Svøm med delfiner
Svøm med delfiner i åpent hav! Utflukten tar cirka 2–3 timer og gjøres fra zodiakbåter. Hvis du ikke er komfortabel med dykkemaske og snorkel, gis det et kort introduksjonskurs i begynnelsen av utflukten.

Pris: 80 €

Hotell/overnatting

 • Antall netter: 4
 • Sted: Ponta Delgada, São Miguel
 • Park Hotel

Kommentarer

Avreise 7. oktober 2021 bor vi på Hotel Marina Atlantico i Punta Delgada, São Miguel.

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
07.10.2021 12 dager Azorerne Oslo 25 550 NOK Forespørsel

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.