AzoreneDen gåtefulle øygruppen

Det sies at de gamle grekerne var på Azorene, det samme gjelder katalanske sjøfolk på 1300-tallet. Det sunkne Atlantis er også en del av pakken. Historiene er mange og fakta blandes med myter og legender. Det vi i hvert fall er helt sikre på er at øyene ble befolket allerede på 1400-tallet av portugiserne, og at Azorene flere århundrer etter oppdagelsen av Amerika spilte en viktig rolle for sjøfarten mellom kontinentene.

Reisefakta

Land: Portugal

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 12 dager

Størrelse på gruppen: 18-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

  • Byen Angra
  • Hvalsafari på Pico
  • Vinmarkene på Pico
  • Vulkankraterne Furnas
  • Innsjøene i Sete Cidades

Dagsprogram
2023

Dag 1 – Avreise til Azorene via Lisboa
Selv om Azorene tilhører Portugal, kan de på grunn av beliggenheten ikke anses å tilhøre et kontinent. Øygruppen ligger så langt ute i Atlanterhavet at fergetrafikk mellom fastlandet og øyene i dag ikke er noe alternativ for passasjertransport, og det er kun mulig å komme seg hit med fly. Det er heller ikke aktuelt med fergelinjer mellom øvrige øyer, med et par unntak, på grunn av de store avstandene.

Etter et stopp i Lisboa flyr vi direkte til Terceira hvor vi ankommer sent om kvelden. Avhengig av flytider kan det forekomme at reisende fra noen avreisesteder må overnatte en natt ved flyplassen i Lisboa, for å fly videre til Terceira neste morgen. Dette medfører ikke at noen programposter forsvinner, men rekkefølgen på programmet må kanskje endres litt slik at ingen reisende går glipp av noe.

Du får umiddelbart følelsen av å befinne deg på et unikt og annerledes sted på jorden. Duftene og lyset, Azorenes folk og kultur, industri og natur er temaet for denne reisen.

Avstanden til Europa er cirka 1500 km og til Amerika 1900 km. Men det er litt avhengig av hvordan man måler. Øygruppen har et stort omfang. Fra Santa Maria i øst til Flores lengst i vest er det mer enn 600 km. Flores og Corvo ligger faktisk på den amerikanske kontinentalsokkelen og de øvrige 7 øyene på den europeiske.

Portugiserne, som gikk i land på øyene i begynnelsen av 1400-tallet, syntes de kjente igjen duehaukene fra sitt eget hjemland og døpte øygruppen etter disse, Açores. Senere oppdaget man at det ikke var hauker, men musvåker, men da hadde øyene allerede fått navnet sitt.

Azorene er egentlig vulkankjegler på jordens største fjellkjede, Atlanterhavsryggen. De har steget opp fra havet, men allerede i middelalderen gikk det rykter om at øyene skulle være rester av det kontinentet som forsvant i verdenshavets dyp i løpet av én dag og én natt – Atlantis.

I løpet av reisen får vi oppleve noen av de største severdighetene i denne gåtefulle øygruppen, som blant annet omfatter alt fra geologi, marinbiologi og botanikk til menneskelig nød og migrasjon.

Vel fremme i Terceira venter bussen på oss og etter en kort busstur sjekker vi inn på hotellet i Angra de Heroismo.

Dag 2 – Unik havn i Atlanteren
Etter frokost innleder vi den første rundturen på øya Terceira, som med sine drøye 400 km2 er den tredje største øya. Det er bare øyene São Miguel og Pico som er større. Det er ukjent når Terceira ble oppdaget, men portugiserne begynte å bosette seg på øya på 1400-tallet.

Azorene blir vanligvis delt inn i tre geografiske grupper: de østre, de sentrale og de vestlige. Terceira tilhører den sentrale øygruppen som består av fem øyer. På 1500- og 1600-tallet, nærmere bestemt mellom 1580 og 1640, spilte Terceira en viktig rolle som administrativt sentrum for den spanske og portugisiske sjøfarten til og fra det nyoppdagede kontinentet i vest. Enorme rikdommer havnet i Angra og ble lastet om her før frakten gikk videre til Spania og Portugal. Til og med menneskehandelen med afrikanske slaver passerte Angra.

Dagens rundtur gir et omfattende innblikk i Terceiras lokalsamfunn og øyas varierte landskap. Vi besøker to utsiktsplasser: fra Pico das Cuzinhas har vi en fantastisk panoramautsikt over hovedstaden Angra og omgivelsene rundt og senere nyter vi utsikten fra Serra do Cume over det vakre lappeteppet i grønne og gule nyanser av avlinger som dekker store deler av øya. Over alt langs veien ligger det små, bemerkelsesverdige kapell som ligner innebygde altertavler. Disse får vi høre mer om i løpet av dagen.

Vi besøker også Algar di Carvão, den tidligere lavapassasjen som ligger midt på øya, og naturbassengene i Biscoitos.

I dag er lunsj inkludert. Den blir servert underveis, og i løpet av dagen får vi smake på lokale spesialiteter.

De azoriske øyene er fulle av bemerkelsesverdige geologiske kreasjoner, som for de første menneskene som slo seg ned her var både skremmende og fryktinngytende. Her har gudommelige krefter herjet. Akkurat som på Island er vulkanutbrudd og jordskjelv en viktig del av befolkningens historie og kultur.

Sent om ettermiddagen er vi tilbake i Angra og kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 3 – Verdensarven Angra do Heroismo
Dagens program handler om verdensarven Angra do Heroismo som vi besøker til fots. Angras betydning som en transatlantisk havn og springbrett til den nye verden lokket ikke bare til seg eventyrer og alle slags sjømenn, men også adel og kongeligheter. Den katolske kirkens hellige menn var ikke sene med å følge etter. På det meste fantes det ni klostre og det var også her man etablerte den katolske kirkens hovedsete med katedral og biskop. I noen århundrer var det en liten eventyrlig kosmopolitisk by midt ute i Atlanterhavet med imponerende bygninger og torg.

I 1980 ble de sentrale øyene utsatt for et ødeleggende jordskjelv som ødela en stor del av øyas bygninger og infrastruktur, men viljen til å bygge opp og restaurere den historiske bykjernen gjorde at de lykkes i å få verdensarvstatus i 1983 og hjelp til å restaurere denne unike historiske og kulturelle arven. I dag er Angra en av Azorenes hovedbyer. Det er her den lovgivende delen er plassert, og høyesterett har seter sitt her. De andre to hovedbyene er Horta på Faial og Ponta Delagada på São Miguel som begge besøkes på denne rundreisen.

Etter lunsj og litt tid på egen hånd tar vi turen til Lajes, der flyplassen ligger, for en kort flyreise på 30 minutter til øya Pico, den nest største av øygruppas ni øyer. Pico er kanskje den mest imponerende øya med sin enorme, kraftige og dominerende vulkankjegle som rager hele 2351 moh. Befolkningen på Faial, øya midt imot, ser regelmessig bort på den enorme kjeglen for å se om været kommer til endres. De kan forutse været for de nærmeste dagene i tåken rundt vulkantoppen. Til tross for størrelsen er øya sparsommelig befolket på grunn av utvandringen. Migrasjonen til USA har vært stor, først og fremst til Massachusetts og for å være mer eksakt, til New Bedford en drøy time sør for Boston. Toronto er en annen by med betydelig portugisisktalende befolkning. Det bor faktisk flere fra Azorene i USA enn på selve Azorene. Migrasjonstemaet, som gjelder hele befolkningen på alle øyer, er en dominant del av menneskenes hverdag og virkelighet. Det finnes sannsynligvis ingen øyboer som ikke har nær slekt i USA.

Ved ankomst til Pico venter en kort busstur til hovedstaden Madalena, der vi sjekker inn på hotell. Resten av dagen og kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 4 – Den russiske tsarens favorittvin
Landskapet på Pico er egenartet, både med frodig vegetasjon og svart lava. I dag tar vi en nærmere titt på de vingårdene som har fått verdensarvstatus. På portugisisk kalles plantasjene for Criação Velha, som betyr de gamle plantasjene. Området karakteriseres av avrundet murverk av lavastein hvis vegger beskyttet de såkalte verdelho-druene mot de ofte svært kraftige vindene. På 1800-tallet var pico-vinene meget populære rundt om i det aristokratiske Europa. Vinens edle boqué ble servert blant annet ved det russiske hoffet i St. Petersburg. I siste halvdel av 1900-tallet ble vinproduksjonen degradert til en lokal affære – vinlus, verdenskrig og utvandring spilte sin rolle – og vinens storhetsperiode var saga blott. Men nå har den skutt fart igjen med seriøs produksjon av kvalitetsviner.

Vi blir med på en fascinerende vandring blant murverk og vinstokker og avslutter dagens besøk med vinsmaking og lunsj.

Ettermiddagen og kvelden er fri til egne aktiviteter. Det er mulighet for et bad i havet for deg som vil svømme i det krystallklare og rene vannet. Vanntemperaturen er behagelig store deler av året. For deg som vil prøve noe annet, kan vi tilby svømming med delfiner eller en vulkanvandring i de høyereliggende delene av Pico. Se under ""Viktig om reisen" for mer informasjon om disse utfluktene.

Dag 5 – Hvaler og delfiner
I dag står hval- og delfinsafari på programmet, hvis havet og været tillater det selvfølgelig. I havet rundt Azorene lever hele 28 arter av hvaler og delfiner. 15 av disse ses relativt ofte avhengig av årstid. Den største er blåhvalen som kan bli over 30 meter lang, og den minste er hvitflekkdelfinen på 1,5–2,5 meter.

Vi kjører med buss til Lajes do Pico som ligger på sørsiden av øya. Lajes var en av de viktigste havnene på Pico for hvalfangsten, som kulminerte under andre verdenskrig, da behovet for det kostbare hvalfettet var stort innen krigsmaskineriets finmekanikk.

De hensynsløse azoriske hvalfangerne som var kjent for sitt mot, blir ofte nevnt i Moby Dick. Historiene og hvalene finnes her fortsatt, men hvalkokeriene ligger øde og hvalfangsten har opphørt. I dag ligger det et interessant hvalfangstmuseum her med fokus på menneskene og håndverket. Vi besøker muséet før vi spiser en deilig lunsj på en lokal restaurant.

Om ettermiddagen er det tid for dagens høydepunkt, hval- og delfinsafari.

Vi er tilbake på hotellet sent om ettermiddagen og kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 6 – Ferge til øya Faial og byrundtur i Horta
Vi forlater Pico om formiddagen og tar fergen over til neste øy, Faial og byen Horta. Her tilbringer vi de neste to nettene.

Etter ankomst til hotellet blir det en kort orienteringstur til fots i Horta. Her finner vi en raffinert 1700- og 1800-tallsarkitektur i kirker og kapeller. Havnen i Hort er, for sjøfolk, en av de mest berømte i verden. Den er en naturlig anløpshavn for Atlanterhavseilaser og jordomseilere fra hele verden.

Café Sport, eller Peter's Café som den også kalles, er det naturlige møtepunktet for seilere. Her besøker vi det severdige Schrimshaw Museum, hvis samling av utskårne og graverte hvaltenner er unik.

Å rusle rundt nede i gjestehavnen er nesten som å gå på vernissasje. I dag er det mest på grunn av tradisjon og overtro at alle som seiler ut maler båtens symboler, noe som skal gi dem en fortsatt lykkelig reise. I havnen gynger alt fra enmastede seilbåter til tunfiskfartøy, noe som bidrar til Hortas spesielle atmosfære.

Kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 7 – En skapelseshistorie
Dagens utflukt på Faial fører oss gjennom et blomstrende småjordbrukslandskap frem til Cabeço Gordo, 1043 moh. Herfra har vi, hvis været tillater det, utsikt over hele øya som bare er 173 km2 stor. Her, som på de andre øyene, finnes det vulkanske fjellformasjoner med særegne, utslukkede kratere, noen er enorme og tilstrekkelig store nok til å huse hele samfunn som på øya São Miguel.

Faials krater er 2 km i diameter og 400 m dypt med et rikt og eviggrønt planteliv som i noen måneder forskjønnes av rekker med lyseblå hortensia. Sammen med det stadig skimtende dypblå Atlanterhavet gir dette en følelse av gåtefull skjønnhet til øyverdenen.

Etter lunsj kommer vil til halvøya av aske og lava som ble dannet under utbruddet til vulkanen Capelinhos i 1957–1958, det siste vulkanutbruddet på Azorene, da Faial økte arealet sitt med over 2 km2. Her besøker vi det nye og svært interessante vulkanmuseet "Interpretação do Vulcão dos Capelinhos".

Vær oppmerksom på at programpunktene kan endre rekkefølge, avhengig av vær og vind.

Vi er tilbake i Horta om ettermiddagen. Resten av dagen er fri til egne aktiviteter.

Dag 8 – Metropol i miniatyr
Formiddagen er fri frem til avreise til flyplassen. Flytidene varierer, men en gang midt på dagen tar vi den timelange flyturen til Azorenes største øy São Miguel og hovedøya Ponta Delgada. Stedet er Azorenes kommersielle sentrum og øyenes "ansikt utad". Den største og viktigste havnen ligger her. De sentrale, historiske delene av byen er velholdte og vakre med sine hvitkalkede 1700- og 1800-tallsfasader, elegant innrammet med svart basalt. Selv om den azoriske øyverdenen er iøynefallende grønn og blomsterrik hele året, så er nettopp São Miguel et eldorado for blomsterelskere. São Miguel er et prøvekart over alle jordens trær, busker og planter som har blitt ført hit av mennesker i århundrer samt av fugler og havstrømmer i form av sporer, kjerner og frø.

Etter innsjekking på hotellet er resten av dagen og kvelden fri til egne aktiviteter.

Dag 9 – Byvandring i Ponta Delgada og Ildsjøens skjønnhet
Etter frokost tar vi en kort rundtur til fots i Ponta Delgadas sentrale områder der vi besøker de mest kjente attraksjonene, inkludert den viktigste markedsplassen.

Vi spiser lunsj i Ponta Delgada og begir oss deretter ned mot de nordlige delene av øya. Vi gjør vårt første stopp ved de varme kildene ved Caldeira Velha hvis overdådige vegetasjon rundt minner om tropisk jungel. Herfra fortsetter vi videre opp til 900 moh. Ildsjøens beliggenhet med havet som bakgrunn er virkelig et eventyrlandskap. Naturen rundt innsjøen er et av få steder der du fortsatt kan se opprinnelig vegetasjon på São Miguel. Siden de første nybyggerne kom hit for over 500 år siden, har menneskenes nærvær endret naturen enormt.

Vi gjør oppmerksom på at det ikke alltid er mulig å se denne spektakulære juvelen på grunn av været. Det gjelder i og for seg store deler av øyas severdigheter som ligger i høyden, men spesielt Lagoa do Fogo som er veldig utsatt for værets krefter. Hvis det skulle være slik at været ikke er med oss, så er det mulig å endre programmet og gjøre denne utflukten i slutten av oppholdet på São Miguel. Været på Azorene er skiftende og kan endres på noen minutter.

Når vi kommer tilbake til hotellet er resten av dagen fri til egne aktiviteter.

Dag 10 – De syv byenes krater
Dagens utflukt vies til São Miguels vestlige deler og det største av kratrene på Azorene, Sete Cidades, som med sine to innsjøer i bunn med ulike farger byr på en utrolig skjønnhet. Stedet er som hentet ut av en eventyrverden. Selve krateret er hele 5 km i diameter og 500 m dypt. Fra utsiktspunktet Vista do Rei har vi kongelig utsikt over krateret, innsjøene, den lille landsbyen og det enorme havet på den andre siden av kraterveggene. Langt der nede i den lille landsbyen bodde det en gang en kvinne som vegret seg for å gå opp til kanten av krateret på grunn av en panikkartet redsel for å se det enorme havet. Hun var over 80 år når hun ble heiet frem av barnebarna sine og for første gang våget seg opp til kraterkanten og fikk se det enorme havet for første gang. Dette skjedde for cirka 30 år siden.

Etter en herlig lunsj fortsetter vi å utforske de vestlige delene av São Miguel. Vi avslutter med besøk hos en ananasbonde, hvis bortskjemte frukter håndteres som spebarn. Først etter to år er de ferdige til å høstes. De er sannsynligvis de mest eksklusive fruktene i sitt slag. Ifølge øyboerne er de også de beste i verden. Høysesongen for salg av ananas er i desember og de er en populær delikatesse på julebordet.

På 1800-tallet da tropiske sykdommer ødela den viktigste næringen på øya, appelsinplantasjene, søkte man etter nye muligheter. Ananasen var en av disse. I dag er det husdyr, melkeprodukter og turismen som dominerer og er San Miguels største inntektskilde ved siden av pengene fra de utvandrede slektningene i Nord-Amerika.

Dag 11 – Vulkansk kjøttgryte og svovelosende bad
Etter frokost forlater vi hotellet og Ponta Delgada. Langs den sørlige kystveien tar vi sikte på São Miguels første hovedstad, Vila Franca. Her stopper vi for et historisk besøk til fots. Etter besøket i Vila Franca fortsetter vi opp til vulkanene og ned i den vakre og unike Furnasdalen. Her finnes det over 20 kilder, noen kalde andre varme. Portugals og sannsynligvis en av verdens varmeste ligger også her, 98º grader celsius.

Først stopper vi i den øvre delen av vulkankrateret der den vakre Furnassjøen ligger. De idylliske og overraskende omgivelsene gjør at man lett kan tro at man er et annet sted enn midt ute i Atlanterhavet.

Ved den nordlige delen av innsjøen er jordskorpen så varm at innbyggerne har for vane å grave ned kjeler med kjøtt og grønnsaker for langkoking, såkalt cozido, som på Azorene er en egen variant av den portugisiske nasjonalretten med samme navn. Det blir også cozido til lunsj i dag på en lokal restaurant i landsbyen Furnas som ligger i den lavere delen av det enorme vulkankrateret.

Etter lunsj venter et besøk i en av Europas vakreste botaniske hager, Terra Nostra, som byr på en enestående samling av trær, busker og blomster fra alle verdens kontinenter. Det blir også mulighet til å bade i det enorme bassenget med svovelosende trettiseks-graders vulkanvann.

På returen tilbake til Ponta Delgada kjører vi den nordlige veien via de vakre teplantasjene i Gorreana som har vært i bruk siden 1800-tallet og hvis teer, som fremstilles på tradisjonelt vis, er av ypperste kvalitet. Vi gjør et besøk her og får vite mer.

Resten av dagen er fri frem til avskjedsmiddagen.

Dag 12 – Hjemreise
Tid på egen hånd frem til avreisen til flyplassen. Avhengig av flytider kan det bli en overnatting i Lisboa, les mer om dette under "Viktig om reisen".

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r
• Alle overnattinger
• 11 frokoster
• 8 lunsjer med drikke (vin, øl, vann, kaffe)
• 1 middag inkludert drikke som over.
• Inngangsbilletter ifølge program, inkludert hvalsafari
• TEMAs reiseleder
• 3 innenriksfly

REISE FAKTA

Dag 1
Skandinavia – Lisboa – Terceira. To overnattinger på hotell i Angra de Heroismo.

Dag 2
Heldagsutflukt på Terceira med lunsj. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 3
Terceira – Pico. Bytur i Angra med lunsj. Transport og fly til Pico. Frokost og lunsj er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Pico.

Dag 4
Tur til fots blant historiske vinavlinger. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 5
Transport til Lajes do Pico, hvalfangstmuseet i Lajes. Hval- og delfinsafari. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 6
Pico – Faial. Båtreise til Horta, Faial. Byvandring i Horta. Frokost er inkludert. To overnattinger på hotell i Horta.

Dag 7
Heldagsutflukt på Faial. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 8
Faial – São Miguel. Fly til Ponta Delgada. Frokost er inkludert. Fire netter på hotell i Ponta Delgada.

Dag 9
Byrundtur i Ponta Delgada. Utflukt til Caldeira Velha, Ildsjøen og nordkysten. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 10
Heldagstur til Sete Cidades med lunsj. Besøk på ananasplantasje. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 11
Heldagstur till Furnas med lunsj. Besøk på teplantasje. Frokost, lunsj og avskjedsmiddag er inkludert.

Dag 12
Avreise til Skandinavia. Frokost er inkludert.

Portugal

Innbyggere 10,8 millioner
Flateinnhold 92 391 km² (inkl. øygruppene Azorene og Madeira)
Religion 96 % kristne hvorav 95 % katolikker. Dessuten små grupper av jøder og muslimer.
Valuta Euro
Språk Portugisisk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer
Fly til Azorene t/r, øvrige transporter, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, inngangsbilletter og utflukter ifølge dagsprogram, dersom ikke annet er oppgitt.

Ut- og hjemreise

Avhengig av endrede flytider til Azorene fra Lisboa, kan det være nødvendig med en overnatting i Lisboa. Dessverre kan disse endringene i rutetidene skje i nærheten av avgang. Vi prøver å informere om dette så raskt som mulig og hvordan det kan påvirke ut- og hjemreisen.


Turistskatt
På enkelte reisemål og i noen byer i Portugal er det innført turistskatt. Skatten er på nåværende tidspunkt 0,5–2 euro per natt/person, avhengig av sesong og hotellstandard. Vi gjør oppmerksom på at prisene kan endres. Hvor og når denne skatten gjelder ligger utenfor vår kontroll og kan ikke inkluderes i prisen. Derfor betales skatten på plass av hver reisende. Mer informasjon publiseres innen kort tid.

Valuta
Euro (EUR). De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Minibanker finnes. Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om valuta og kurs.

Driks
Driks er ikke inkludert i reisens pris. TEMAs reiseleder samler inn 50 euro per person i begynnelsen av reisen og fordeler til sjåføren, bagasjebæreren og restaurantpersonalet ved felles måltider med mere.

Klima
På Azorene kan klimaet variere kraftig fra dag til dag, men også i løpet av dagen. Høyden over havet spiller også en rolle, ettersom det kan blåse kraftig. Generelt kan man si at somrene er varme og solen kan være sterk. Mer informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner du på blant annet yr.no, bbc.com og cnn.com.

Ta med gode sko, sommertøy, badetøy, en varm genser og vind- eller regnjakke slik at du er forberedt på all slags vær på utfluktene.

Hotell/overnatting

Kommentarer

Alternative hoteller kan brukes og vil bli annonsert nedenfor!

Hotell på Azorene ved avreise 30/4

Angra, Terceira: Terceira Mar
Horta, Faial: Hotel do Canal
Ponta Delgada, São Miguel: São Miguel Park Hotel

Avgangen 30/4 får en ekstra natt fordi TAP, det portugisiske flyselskapet, gjorde en ruteendring. Reisende fra Sverige og Norge overnatter på flyplasshotell både på utreisen og på hjemreisen. Reisende fra København overnatter i Lisboa kun på hjemreisen.

Star Inn


Inkludert i alle våre reiser

  • TEMAs reiseledere
  • Nøye utvalgte fly & hotell
  • Utvalgte måltider
  • Inngangsbilletter ifølge program
  • Sikkerhet gjennom reisegaranti
  • Komfortabel gruppestørrelse
  • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.