Fottur på Madeiralevadaer og laurbærskoger

Kom nære naturen på "Atlanterens perle". Den beste måten å bli kjent med vulkanøya Madeira på er å følge de tradisjonelle turstiene og på dagsetapper vandrer vi langs vanningskanalene, de såkalte levadaene, sammen med TEMAs kunnskapsrike reiseleder. Hele uken bor vi på bra hotell med basseng.

Reisefakta

Land: Portugal

Reisetype: Fotturer - vanskelighetsgrad 2, middels

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-19 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Levadavandringer
 • Blandy's Garden
 • Laurbærtreskog og unike fugler
 • Pico Ruivo og Pico de Areeiro
 • Markedshallen i Funchal

Dagsprogram
2020

Dag 1 – Ankomst til Madeira

Ankomst Madeira og transport til hotellet. De første fire nettene bor vi i den sydøstre delen av øya og de tre siste i de sydvestre delene. Atlanthavets perle er ett av mange fengende navn på denne portugisiske øya med svimlende fjelltopper og ville dalfører som rammes inn av frodig vegetasjon. Takket være sin isolerte beliggenhet, sin vulkanske fjellgrunn og sitt milde klima året rundt, har Madeira en helt unik natur. Nord- og sydkysten har forskjellig klima og vegetasjon samtidig som ulike naturtyper avløser hverandre i avsatser. Øya har også mange fjell med flere topper på over 1800 meter.

Den beste måten å bli kjent med floraen, faunaen, folket og kulturen er å følge de tradisjonelle turstiene på denne vulkanøya. På passelig lange dagsetapper går vi i fjellene og langs øyas vanningskanaler, såkalte levadaer. Lunsjen serveres som piknik ute i det fri – om ikke værgudene vil noe annet.Noen av vandringene går langs bratte dalsider, så du bør ikke ha høydeskrekk.

Etter ankomst møter vi reiselederen som gir oss viktig informasjon før morgendagens tur. For øvrig er denne første dagen fri til avkobling og egne aktiviteter.

Dag 2 – Fotturer på østre Madeira

Morgenen starter med en busstur til utsiktsklippen Pico do Facho. Her begynner dagens første streiftog på ca. 4 km. En liten sti fører nedover (høydeforskjellen er drøyt 300 m) til Madeiras østligste sted, fiskerbyen Caniçal. Firfirsler springer blant steiner og kratt langs stien, og ofte seiler tårnfalker langs fjellsiden. Her vil vi også få mulighet til å finne flere interessante og uvanlige vekster.

På ettermiddagen utforsker vi østligste odden Punta de São Lourenço (2 km), et sterilt, men likevel fargerikt månelandskap der erosjonen har skapt kunstverk i den porøse lavaen. Her har vekstene tilpasset seg både tørke og den saltholdige luften fra havet.

Dag 3 – Fotturer langs Levada do Furado

Dagens fottur (ca. 11 km) starter ved Ribeiro Frio på en av Madeiras mange levadaer, Levada do Furado, i statlig eie siden 1822 for å forsyne jordbruket i Porto da Cruz med vann.Delvis bred og lettgått, delvis smal og spennende, fører den oss gjennom en eviggrønn laurbærskog.

Med litt flaks får vi se noen av øyas unike fuglearter som madeirafuglekonge og madeiradue. Sistnevnte var lenge utrydningstruet før den ble fredet. Vannet sildrer, luftfuktigheten er høy og overalt vokser bregner og mose.Ved Portelapasset venter bussen for å kjøre oss tilbake til hotellet.

Dag 4 – Vandring til Pico Ruivos høye topp

Dagens vandring fører oss til øyas høyeste punkt - fjelltoppen Pico Ruivo, som reiser seg 1 862 meter over havet. Her oppe i høyden må man alltid ta hensyn til værgudene og være beredt til å tilpasse turen etter forutsetningene. Vi har alltid forberedte alternative vandringer for denne dagen. I normale værforhold tar vi en 6 km lang tur fra Achada do Texeira.

Vi går gjennom et fantasieggende lavalandskap som ved første blikk synes umulig å ta seg frem i. Den kuperte fjellstien fører oss forbi spisse topper og dype, til tider tåkelagte dalfører. Vi ser grottelignende utgravninger i fjellet som har fungert som beskyttelse for buskap og gjetere. Den botanisk interesserte kan finne flere unike og uvanlige planter i denne høyden. Turen tilbake til hotellet går med buss via Santana og Faial. Kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 5 – Funchal og Blandy's Garden

Vi innleder dagen med å besøke en av Madeiras mest interessante botaniske hager, Jardim Palheiro, eller Blandy`s Garden som den ofte blir kalt. Hagen ble anlagt på 1700-tallet av en fransk hagearkitekt. Her møter vi en rikdom av vekster fra hele verden i et miljø som varierer fra det viltvoksende, eller tilsynelatende viltvoksende, og det omsorgsfullt arrangerte og beskårede.

Etter besøket reiser vi ned til Madeiras hovedstad, Funchal, og besøker den fargesprakende markedshallen Mercado do Lavrador, som har blitt en verdensberømt severdighet og et "must" for alle som besøker hovedstaden. Markedshallen ble bygget på starten av 1940-tallet i en art deco-inspirert stil som på denne tiden var høyt verdsatt i Portugal. Levende markeder besøker man helst så tidlig som mulig på morgenen, når fisken ennå glitrer med sine klarrøde gjeller og bodene bugner av ferske frukter og grønnsaker. Etter at vi har vært på markedshallen spiser vi en typisk Madeiralunsj på en restaurant i gamlebyen, før vi deretter tar taubanen o teleférico opp til Monte. Takket være sitt behagelige klima har Monte lenge vært en tilfluktsstred for ferierende kongelige og andre velstående personer. Her venter bussen for de som ikke ønsker å prøve en sledetur, langs den bratte veien ned til byen Livramento. Sledeturen er ikke inkludert og betales eventuelt direkte til sledeføreren.

Ferden fortsetter videre vestover og vi gjør et stopp ved havsklippen Cabo Gireã og dens utsiktsbalkong med glassgulv, 580 m.o.h. Vi fortsetter deretter frem til den lille byen Quinta Grande der vi starter dagens levadavandring (6 km), langs Levada do Norte frem til den lille byen Boa Morte. Vi passerer noen mindre gårder og ofte åpnes det opp fantastiske utsikter ned mot kysten og byene nedenfor.

Etter en fullspekket og interessant dag går vi på bussen og fortsetter til neste destinasjon, Paúl do Mar, på den sydvestlige kysten. Her bor du på et koselig hotell rett ved stranden de kommende fire nettene.

På kvelden serveres middag på hotellet.

Dag 6 – Fottur på Paúl da Serra

I dag gjør vi en vandring (12 km) på Madeiras høyslette, Paul da Serra, en utrolig stor flate på denne ellers så kuperte øya. Stien begynner i et bregnefelt, men vegetasjonen blir enda frodigere når vi fortsetter langs en mindre levada.Vi går videre ned gjennom lyng- og laurbærskog til skogstasjonen Rabaçal og den 100 meter høye Risco-fossen. Via en 800 meter lang tunnel kommer vi ut på et solfylt platå; det perfekte stedet for en piknik. Sent på ettermiddagen er vi tilbake på hotellet.

Fri til egne aktiviteter frem til middag.

Dag 7 – Fotturer i vest og nord på Madeira

Dagen innledes i Ribeira Brava, hovedsete for store deler av vestre Madeira. Her kan man blant annet besøke en av øyas vakreste kirker. Vi fortsetter over til øyas nordside.Ved den sjarmerende, lille byen Sao Vicente ser vi nærmere på noen lavatunnellene som ble dannet etter et vulkanutbrudd for 890 000 år siden. Etter geologiske tilbakeblikk følger en busstur langs den dramatiske nordlige kystveien med sine loddrette fjellvegger til Porto Moniz som ligger på en lavatunge som stikker ut i havet.Dagen avsluttes med en levadavandring (5 km) på vestlige Madeira med utsikt over havet nedenfor.Tilbake på hotellet er resten av dagen fri frem til middag.

Dag 8 - Ledig dag. Frokost inkludert. 

Dag 9 – Hjemreise

 

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Madeira
• Samtlige overnattinger
• 8 frokoster
• 6 lunsjer
• 3 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Norge – Madeira. Transfer 11 km. Fire overnattinger på hotell i Caniço.

Dag 2

Fottur på østre Madeira, cirka 6 km. Frokost og pikniklunsj er inkludert.

Dag 3

Fottur langs Levada do Furado, cirka 11 km. Frokost og pikniklunsj er inkludert.

Dag 4

Fottur i Madeiras høyeste fjellmassiv, cirka 6 km. Frokost og pikniklunsj er inkludert.

Dag 5

Machico – Funchal – Paúl do Mar. Buss 62 km. Utflukt til Funchal og Blandy’s Garden. Fottur 7 km. Frokost, lunsj og middag er inkludert. Fire overnattinger på hotell i Paúl do Mar.

Dag 6

Fottur på Paúl da Serra, cirka 12 km. Frokost, pikniklunsj og middag er inkludert.

Dag 7

Fottur vest og øst på Madeira, cirka 5 km. Frokost, pikniklunsj og middag er inkludert.

Dag 8
Ledig dag. Frokost inkludert.

Dag 9

Madeira – Norge. Transfer til flyplassen. Frokost er inkludert.

Portugal

Innbyggere 10,8 millioner
Flateinnhold 92 391 km² (inkl. øygruppene Azorene og Madeira)
Religion 96 % kristne hvorav 95 % katolikker. Dessuten små grupper av jøder og muslimer.
Valuta Euro
Språk Portugisisk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Madeira t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Viktig

På grunn av endrede flytider fra flyselskapet på norske avreiser er det ni reisedager totalt, i stedet for åtte. Dag 8 er uten program så her kan man utnytte hotellets fasiliteter eller gjøre utflukter på egen hand. Vi flyr via Lisboa til Madeira. Vi bor fire netter på hotellet Paul Do Mar. 

Valuta

Euro (EUR).

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Minibanker finnes.

Les mer under valutaveksling.

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Driks

Driks er ikke inkludert i reisen. I stedet anbefaler vi å beregne 35 EUR per person til hotellets bagasjebærere og restaurantpersonale ved felles måltider. Betales på plass til TEMAs reiseleder som tar seg av fordelingen. 


Fotturen

Madeira har kupert terreng og noen av turene kan oppleves som anstrengende, andre som krevende. Dette gjelder fremfor alt "toppturen". Turene langs levadaene går derimot på mer eller mindre flatmark. Noen turer har dessuten lange nedstigninger på mellom 200–300 meter.

Det kreves minst normal kondisjon og du bør heller ikke ha anlegg for å bli svimmel da landskapet byr på store høydeforskjeller.

Se flere tips til fotturen her »

Klima og bekledning

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr

På Madeira kan klimaet variere kraftig avhengig av høyden over havet og på hvilken side av øya du befinner deg. Det kan komme inn fuktig tåke fra havet på ca. 1000 meters høyde, og temperaturen synker fort. Mellom november og januar kan det bli kjølig og kaldt i høyden i dårlig vær.

Ta med tallerken, bestikk og kopp/glass for pikniklunsjene. Det er også smart å pakke med en lommelykt til tunnelene på øya.

Vær oppmerksom på

Bagasjeservice er inkludert på de hotell som tilbyr bagasjeservice.

Hotell/overnatting

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreiseflyplass Pris Status
2019-11-14 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bergen
Oslo
2019-11-14
10:35
2019-11-14
11:25
SAS, 260
Oslo
Lisbon
2019-11-14
12:45
2019-11-14
15:55
Tap Air Portugal, 763
Lisbon
Funchal
2019-11-14
17:10
2019-11-14
18:55
Tap Air Portugal, 687
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Funchal
Lisbon
2019-11-22
10:05
2019-11-22
11:45
Tap Air Portugal, 1696
Lisbon
Oslo
2019-11-22
12:50
2019-11-22
17:55
Tap Air Portugal, 764
Oslo
Bergen
2019-11-22
19:35
2019-11-22
20:30
SAS, 287
9 dager Fottur på Madeira Bergen 14 185 NOK Fullbooket
2019-11-14 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Lisbon
2019-11-14
12:45
2019-11-14
15:55
Tap Air Portugal, 763
Lisbon
Funchal
2019-11-14
17:10
2019-11-14
18:55
Tap Air Portugal, 687
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Funchal
Lisbon
2019-11-22
10:05
2019-11-22
11:45
Tap Air Portugal, 1696
Lisbon
Oslo
2019-11-22
12:50
2019-11-22
17:55
Tap Air Portugal, 764
9 dager Fottur på Madeira Oslo 14 185 NOK Fullbooket
2019-11-14 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stavanger
Oslo
2019-11-14
10:25
2019-11-14
11:15
SAS, 4018
Oslo
Lisbon
2019-11-14
12:45
2019-11-14
15:55
Tap Air Portugal, 763
Lisbon
Funchal
2019-11-14
17:10
2019-11-14
18:55
Tap Air Portugal, 687
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Funchal
Lisbon
2019-11-22
10:05
2019-11-22
11:45
Tap Air Portugal, 1696
Lisbon
Oslo
2019-11-22
12:50
2019-11-22
17:55
Tap Air Portugal, 764
Oslo
Stavanger
2019-11-22
19:45
2019-11-22
20:40
SAS, 4047
9 dager Fottur på Madeira Stavanger 16 485 NOK Fullbooket
2020-03-12 ..

Flyinformasjon

..

Alle tider som vises er lokale.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Oslo
Lisbon
2020-03-12
12:45
2020-03-12
15:55
Tap Air Portugal, 763
Lisbon
Funchal
2020-03-12
17:10
2020-03-12
18:55
Tap Air Portugal, 687
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Funchal
Lisbon
2020-03-20
10:05
2020-03-20
11:45
Tap Air Portugal, 1696
Lisbon
Oslo
2020-03-20
12:50
2020-03-20
17:55
Tap Air Portugal, 764
9 dager Fottur på Madeira Oslo 15 315 NOK 6+ plasser igjen Bestill

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Fotturer

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.