Armenia og GeorgiaTo land i Kaukasus

Armenia og Georgia i Kaukasus! De to landene ligger mellom Svartehavet i vest og Det kaspiske hav i øst, med mektige fjellkjeder på over femtusen meter, dype frodige daler og løvskoger. Her gikk flere av handelsveien på middelalderen fra Orienten til de store handelsstedene i Øst-Europa. Kultur, historie, mat og vin og ubeskrivelig vakre landskap er innholdet i denne reisen.

Reisefakta

Land: Armenia, Georgia

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 13 dager

Størrelse på gruppen: 16-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Utflukt til Araratdalen med Khor Virap
 • Sevansjøen
 • Kazbegi og Treenighetskirken i Gergeti
 • Maten under hele reisen
 • Jeeputflukten i Azatraravinen

Dagsprogram
Sommer 2019

Dag 1 – Flyreise til Jerevan, Armenia

Etter ankomst til Jerevan blir vi møtt av TEMAs reiseleder som tar oss til hotellet i Jerevan. 

Dag 2 – Byrundtur i Jerevan og brandysmaking 

Vi dedikerer hele dagen til Armenias hovedstad, med gammelt og nytt, flere stopp og spennende besøk. Innledningsvis tar vi oss opp til Byparken hvorfra vi kan nyte utsikten over byen som er omgitt av høye fjell. Om været tillater det kan vi beundre den enorme og myteomspunnede silhuetten av Ararat som i bakgrunnen danner grensen mot Tyrkia.  

Et annet museum er Matenadaran, som er dedikert til grunnleggeren av det unike armenske alfabetet, Mesrop Mashtots. Her finner man en av de største samlingene av historiske dokumenter i verden, bokskatter med vakkert illustrerte verker fra middelalderen – den eldste er fra 900-tallet. Vi får en unik guiding av en spesialist.  

Før lunsj får vi lære oss mer om det armenske kjøkken og hvordan man lager en av nasjonalrettene. Armensk kokekunst og matkultur står høyt på listen over verdens beste kjøkken. Det gjelder for øvrig også det georgiske kjøkken, som vi gjør oss kjent med litt senere på reisen.  

Avslutningsvis gjør vi et besøk på en av byens brandyhus. Den armenske brandyen holder verdensklasse og under en rundvandring på destilleriet lærer vi oss mer om den edle drikken. Anledningen til at det ikke er så lett å komme over armensk brandy i Vest-Europa er kanskje på grunn av at vin- og sprittoppene i Frankrike har store interesser i produksjonen og på grunn av rene kommersielle interesser selges den i all hovedsak i land der fransk cognac ikke dominerer. Vi avslutter naturligvis besøket med en brandysmaking.  

Resten av ettermiddagen og kvelden er fri frem til vår felles middag.  

Dag 3 – Et hellig sted, Echmiadzin 

Armenias aller helligste sted, Verdensarven Echmiadzin, som ble grunnlagt i 303, er et motstykke til Vatikanstaten og dermed den Armenske Apostoliske Kirkens høysete. Her finner vi den viktigste kirken, katedralen, et religiøst sentrum med kirker og presteseminarium. Katedralen regnes å være blant de eldste i verden, grunnlagt allerede under 300-tallet. Senere nyter vi en lunsj er i Echmiadzin som blir tradisjonell og økologisk.  

Ikke langt fra Echmiadzin ligger ruinene av Zvartnots-tempelet – et av landets mange verdensarver – som ble bygget allerede på 600-tallet. Ruinene vitner om en enestående utviklet arkitektur.  

Tilbake i Jerevan besøker vi Genocide Museums der vi får ta del av en rystende og veldokumentert utstilling over hendelsene i Tyrkia rundt 1915.

Dag 4 – Englesang og firehjulsdrevet langs Azatelven 

Dette bibelske landet byr ikke bare på dramatiske alpelandskap, men også på storslagne historiske monumenter med noen av kristendommens eldste kirker og klostre. Rett utenfor Jerevan i en vakker elveravine, ligger Geghardklosteret, verdensarv siden 2000. Klosteret ble grunnlagt allerede på 300-tallet. De nåværende bygningene er fra 800- til 1200-tallet. Her får vi nyte en tids middelaldersk kormusikk som i dette miljøet blir veldig suggerende.  

Vi fortsetter med firehjulsdrevne kjøretøy langs Azatelvens ravine til det lille samfunnet Garni, kjent for sitt klassiske tempel og verdensarv ved sammen navn, Garnitempelet. Ifølge noen dedikert til solguden Mihr. Men om dette strider de lærde.  

Lunsjen i dag blir et tradisjonelt festmåltid hos en familie i Garni. Vi får være med og se hvordan man baker nasjonalbrødet lavash og lære oss hvordan man forbereder et tradisjonelt grillmåltid med lam, gris og kylling i en såkalt tonir, som er en leirovn der man både baker brød og lager mat, altså et motstykke til den indiske leirovnen tandoor. Armenske og georgiske måltider er alltid ledsaget av masse grønnsaker og ferske urtekrydder.  

Kvelden er fri for egne aktiviteter.  

Dag 5 – Kristendommens vugge og vinens opprinnelse 

Dagens utflukt går til Arenidalen, som man mener er den eldste vindalen i verden, der man var først med å dyrke vin som et jordbruksprodukt. Vi kommer til å besøke et utgravningsområde som har sin opprinnelse 6 000 år tilbake i historien. Ifølge legenden plantet Noak den første vinranken i denne dalen.  

Før vi kommer frem til Areni stopper vi ved Khor Virap-klosteret fra 300-tallet, andektig beliggende oppe på en klippeavsats med Ararats mektige gestalt i bakgrunnen. Det kan knapt bli mere bibelsk enn dette, og så får vi høre historien om Sankt Gregorius, som var virksom her og fengslet i en brønn, før Armenia ble det første riket i historien som tok kristendommen til statsreligion og ble kongens religiøse rådgiver. Vi fortsetter deretter til Noravanklosteret i Gnishikravinen, omgitt av et dramatisk klippelandskap med røde toner. Vi nyter nok en herlig lunsj før vi kommer frem til Arenidalens bølgende jordbrukslandskap.  

På hjemreisen passerer vi flere klilmasoner, noe som også er typisk her i Kaukasus med sine høye fjell og dype daler.  

Tilbake i Jerevan har du fri frem til vår felles middag.  

Dag 6 – Sevansjøen og "melkedrikkerne" 

Etter frokost forlater vi hovedstaden og starter på vår reise mot Sevansjøen, som er en av verdens største sjøer på høy høyde, cirka 2 000 moh. I det historiske kongeriket Armenia fantes tre store sjøer som ble kalt «Armenias hav». Det var Sevan, Van og Urmia. De to sistnevnte ligger i dag i Tyrkia, respektive Iran. På 1930-tallet og fremover ble Sevansjøen utsatt for et sovjetisk dreneringsprosjekt som skulle gi dels fruktbare strender der frukttrær skulle bugne over med frukt på de vakre skråningene som omkranser sjøen. Nye fiskearter skulle introduseres for å flerdoble fangstmengden. Det hele holdt på å ende i en økologisk kollaps – en katastrofe som likner det som rammet Aralsjøen. I dag forsøker man å gjenopprette sjøens økosystem gjennom å langsomt høyne vannivået til opprinnelig nivå.  

I løpet av våren og forsommeren er de omkransende fjellkjedene snødekte rundt Sevansjøen, og utsikten fra Sevanklosteret, som ligger på en liten høyde over sjøen, er perfekt for et landskapsfotografi. Vi fortsetter nordover og kommer til Armenias lille Sveits, Dilijan. Den tette løvskogen og høyden over havet skaper forutsetninger for et behagelig syrerikt og betydelig svalere klima enn i Jerevan, noe som også har gjort stedet meget populært. Når luften dirrer og asfalten smelter i hovedstaden er det ofte fullt på hotellene og pensjonatene her oppe. Etter lunsj besøker du Haghartsinklosteret fra 1200-tallet. De vakre bygningene ligger langs en åsside omgitt av frodig vegetasjon. Kirker og kloster er det masse av i Armenia og Georgia. De er meget stolte over sin religiøse og kulturelle arv. På denne reisen er det ikke noe mål i seg selv å se så mange kirker og klostre som mulig. Det faller seg derimot naturlig siden de religiøse monumentene ofte befinner seg på de vakreste stedene, og blir en naturlig del av en rundreise i et land som med rette kan kalle seg bibelsk.  

Før vi kommer frem til vårt hotell passerer vi et lite samfunn med en minoritetsgruppe som tilhører en litt merkelig kristen religion, som ble bannlyst og de troende ble fordrevet fra Russland. Dette var på 1800-tallet. Dette for at de ikke fulgte påbudet å avstå fra melk under fasten. Her lever de nære naturen nesten som på samme måte som for 150 år siden, og de snakker fortsatt russisk.  

Sent på ettermiddagen kommer vi frem til hotellet i den lille fjellandsbyen Dzoraget, der du overnatter.  

Tid på egen hånd frem til vår felles middag.  

Dag 7 – Verdensarv, overlydsfly og Tbilisi 

I dag etter lunsj forlater vi Armenia, men før vi krysser grensen mot Georgia besøker vi Akhtalaklosteret med sine vakre bysantiske veggmalerier. I byen Odzun, med sin basilika fra 400- og 500-tallet, hilser vi også på hos en familie som produserer en deilig fjellhonning som vi prøver, med timian og mynte. Før vi forlater Armenia rekker vi også et besøk på et av Armenias viktigste kloster, verdensarven Haghpat fra 900-tallet, med interessant armensk middelalderarkitektur. Omgivelsenes høye fjell og frodige grøntområder er en opplevelse i seg selv. For det armenske folket er stedet hellig. Når armenerne forteller om dette hellige stedet bruker de også å nevne at oppfinneren av det sovjetiske overlydsflyet MIG, Artem Mikoyan, kommer herfra.  

Etter litt byråkrati ved grenseposten i Sadakhlo forlater vi Armenia og kommer inn i Georgia. Det finnes store likheter mellom begge disse landene, men også store forskjeller som vi skal se. Vi er på vei til Tbilisi, landets hovedstad, der vi gjør vår første overnatting. 

Fremme i Tbilisi gjør vi en panorama- og byrundtur. I Gamlebyen som de senere årene har blitt rustet opp blir vi ønsket velkommen av smale snirklende gater og trehus med karakteristiske dekorativt utskårede balkonger. Byen ble grunnlagt allerede på 300-tallet e.Kr. og fikk fra og med 1100-tallet en betydningsfull rolle, både politisk og økonomisk, som hovedsted og markedsplass på Silkeveien midt mellom øst og vest. Kulturarven er blandet og rik. Her står de monoteistiske religionenes tempel ved siden av hverandre: ortodokse kirker, moskéen og synagogen. Vi gjør en panoramatur og stopper ved Sionikatedralen.  

På kvelden venter en felles middag.  

Dag 8 – Gammel hovedstad og alpine skisteder 

Rett etter frokost reiser vi nordover mot den russiske grensen. Vi stopper i Mtskheta, hovedstad i det gamle kongeriket Karli-Iberia (200-tallet e.Kr.) og besøker Ivariklosteret fra 500-tallet, svetitskhoveli-katedralen og nonneklosteret Samtavro. Begge fra 1000-tallet.  

Foran oss har vi nå et dramatisk alpint landskap som tårner seg opp mot den mektige naboen i nord. Vi reiser på den eldgamle handels- og militærveien som forbinder det sørlige Kaukasus med de nordlige delene og Russland. Litt tid på egen hånd underveis for lunsj, før vi fortsetter til Kasbegi, som også går under navnet Stepandminda. Her blir vi værende i to netter.  

Resten av dagen er fri frem til vår felles middag.  

Dag 9 – Kazbegi og russisk romantisk poesi 

Dagens utflukt gjør vi nærområdet. Vi ferdes i firehjulsdrevne kjøretøy på en betydelig høyde, ca. 2 400 moh. Første stopp gjør vi ved Gergeti Treenighetskirken fra 1200-tallet. Utsikten herfra tar nesten pusten fra en med Mount Kazbegs enorme gestalt på over 5 000 moh. Vi gjør deretter en lengre stopp for lunsj på egen hånd i sentrum av Kazbegi. Deretter fortsetter utflukten til Darialiravinen, som helt siden antikken har vært en av de viktigste passasjene gjennom Kaukasus, mellom nord og sør, hvilket det fortsatt også er. Her går grensen mellom Den Russiske Føderasjonen og Georgia.

Darialiravinen ble foreviget av den russiske poeten Lermontov, i hans berømte romantiske versfortelling Demonen (1830-tallet), som også har blitt både film og opera, og faktisk i sin helhet oversatt til svensk i 2013.  

Kvelden er fri frem til vår felles middag.  

Dag 10 – Georgisk vin og chacha 

Georgia produserer vin og er en av de eldste vinprodusentene i verden. Her har man dyrket og gjæret vin i tusenvis av år. Vi besøker en tradisjonell vinprodusent på veien i det lille samfunnet Chardakhi. Den lokale tradisjonelle vinen er annerledes enn det vi er vant med i dag – betydelig søtere. Vi lærer oss litt mer om selve prosedyren, selve teknikken for fremstillingen, og avslutter med en prøvesmaking av vin og det lokale brennevinet chacha, som er produsert av vinmask, det vil si et motstykke til italienernes grappa og franskmennenes eau-de-vie. 

Etter dette informative og spennende besøket vender vi tilbake til Tbilisi med fri tid frem til vår felles middag.  

Dag 11 – Hjemme hos Stalin 

I Sjida Kartli-provinsen ligger byen Gori, cirka 90 km vest for Tbilisi. Her møtes elvene Liachvi og Kura. Men byen er egentlig bare kjent for en ting. Det var nemlig her den sovjetiske diktatoren Josef Stalin ble født. Midt i byen står Stalinmuséet, med det lille huset i parken som ligger rett ved, der han bodde med sine foreldre og toget som han ferdet med på sine reiser i det enorme riket. Et merkelig museum over en av 1900-tallets verste diktatorer.  

Etter Gori og dens verdenskjente sønn, vender vi tilbake til hovedstaden og på veien gjør vi et interessant stopp ved grottebyen Uplistsikhe, hvis storslagne historie går helt tilbake til et par tusen år før Kristus. Når kristendommen kom til regionen på 300-tallet mistet den sin betydning og på 1100-tallet gjorde mongolene prosessen kort med den kanskje eldste byen i Georgia.  

På kvelden venter nok en herlig georgisk middag.  

Dag 12 – Vindistrikt og kongelig by 

I dag utvikler vi vintemaet med en reise til vindistriktene i Kakheti. Vi ferdes på en av Georgias vakreste veier via Gomboropasset mot Telavi og flere vakre byer. I Tsinandali stopper vi for å nyte den vakre herregården og vingården som ble grunnlagt av poeten Alexander Chavchavadze på starten av 1800-tallet. Vi fortsetter til den lille kongelige byen Signagi, som er omgjerdet av murer. Før vi starter på hjemreisen til Tbilisi gjør vi et vingårdsbesøk og smaker lokale viner.  

Tilbake på hotellet i Tbilisi er det tid på egen hånd frem til vår felles middag.  

Dag 13 – Hjemreise 

Tidlig transfer og flyreise til Norge. Flymåltider er inkludert.  


Dette er inkludert i reisen

• Fly til Jerevan, hjem fra Tbilisi
• Samtlige overnattinger
• 11 frokoster
• 7 lunsjer
• 8 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMA reiseleder
• Enkelromstillegg fra: 4455:-

REISE FAKTA

Dag 1.

Avreise til Armenias hovedstad Jerevan via Wien. Flymåltider er inkludert. Ankomst etter midnatt. Fem overnattinger på hotell i Jerevan.

Dag 2.

Panorama- og byrundtur i Jerevan. Frokost, lunsj med matleksjon og middag er inkludert.

Dag 3.

Utflukt til Echmiatsin, Zvartnots og Folkemordsmusèet. 60 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4.

Utflukt til Geghard og Garni. 81 km. Jeeptur langs Azatelven og en tradisjonell lunsj hos en armensk familie. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 5.

Utflukt til Khor Virab, Noravank og Arenidalen. 240 km. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 6.

Jerevan – Sevansjøen – Dzoraget. 170 km. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Dzoraget.

Dag 7.

Dzoraget – Akhtala – Odzun – Haghpat – Sadakhlo – Tbilisi. Byrundtur i Tbilisi. 154 km. Besøk på Haghpat og byrundtur i Tbilisi. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Tblisi.

Dag 8.

Tbilisi – Mtskheta – Kazbegi. 160 km. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Kazbegi.

Dag 9.

Utflukt til Kazbegi och Darialiravinen med kortere vandring til Gweletitifallene. 30 km. Frokost og middag er inkludert.

Dag10.

Kazbegi – Chardakhi – Tbilisi. 166 km. Vingårdsbesøk med smaksprøver av vin og brennevin. Frokost og middag er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Tbilisi.

Dag 11.

Utflukt til Gori og Uplistiskhe. 200 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 12.

Utflukt til Gomboripasset, Telavi og Signagi. Besøk på tradisjonell vingård. 265 km. Frokost og avskjedsmiddag er inkludert.

Dag 13.

Transfer til flyplassen og flyreise hjem. Flymåltider er inkludert.

Armenia

Innbyggere
3 051 250

Flateinnhold
29 743km²

Valuta
Dram (AMD)

Religion
Kristendom

Språk
Offisielt språk er Armensk. Mange snakker også russisk og engelsk. 

Georgia

Innbyggere
3 715 000

Flateinnhold

69 700km²

Valuta
Lari (GEL)

Religion
Kristendom


Språk
Offisielt språlk er georgisk. Mange snakker også russisk og engelsk.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer:

Utreise til Armenia via Wien og hjemreise fra Georgia via München. Øvrige transporter ifølge program, del i dobbeltrom, TEMAs reiseleder, måltider, entrèer, samtlige aktiviteter og utflukter ifølge reisefakta, om ikke annet angis.

Pass/visum:

Ikke nødvendig med visum for statsborgere i EU/EØS. Dersom du har et annet statsborgerskap bør du kontrollere visumreglene for din nasjonalitet.

Valuta:

Valutaen i Armenia heter dram (AMD). 1 NOK = ca. 50 AMD. I Georgia heter valutaen Lari (GEL). 10 NOK = ca. 2,5 GEL. De vanligste betalings-/kredittkort fungerer på internationale hotell og i minibanker for kontantuttak. Minibanker gir best kurs. Vi anbefaler dog at man tar med seg US Dollar eller Euro som veksles til lokal valuta på plass. Det er nemlig ikke tilgang på minibanker overalt. Det finnes mange vekslingskontorer i hovedstaden Yerevan/Tbilisi. Utgifter du må regne med utenom det som er inkludert i reisen, er egne måltider, drikke til måltidene, kaffe, forfriskninger, driks og eventuellt kunsthåndtverk, vin og brandy.

Driks:

Driks er ikke inkludert. Vi anbefaler i stedet at du beregner 65 USD per person til sjåfører, lokalguider, restaurantpersonalet ved felles måltider og bagasjebærere. For å gjøre dette så smidig som mulig samler TEMAs reiseleder inn pengene ved reisens start og tar seg av fordelingen til berørte personer. 

Klima og bekledning:

Armenia og Georga ligger høyt, hovedstaden Jerevan 900-1300 moh. og landet generellt ligger ennå høyere. Dette innebærer at de første avreisene i april og mai kan bli litt kjølig. Dette gjelder begge landene. Ellers er det lette og bekvemme sommerklær som gjelder. På dagtid kan temperaturen stige til over 30 grader. 


Tips: På avreisedagen blir det en lengre transfer i Wien. Dette gir en utmerket mulighet til å få med seg deler av denne fine byen. Med flytoget ÖBB kommer man seg til sentralstasjonen i Wien (Wien Haubtbahnhof) på 15 minutter. Toget koster 3,90 EUR per vei. Ta en spasertur og oppdag byen på egen hand, og spis gjerne en hyggelig Østerrisk lunsj. 


For øvrig:

Ingen ekstra adaptere er nødvendige. Kontakter og strømuttak er av europeisk standard. Inga extra elkonvertrar behövs. Kontakter och eluttag är av europeisk standard. Noen språkproblemer kan oppstå i Armenia, da få mennesker "på gaten" snakker engelsk. Det russiske språket er fortsatt et levende andrespråk, men dette er nå på vei til å endre seg, spesielt blandt den yngre generasjonen. Innenfor turistnæringen, hotell- og restaurantbransjen er språkkunnskapene derimot gode. Kart over land og byer kan kjøpes på plass. 

Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose