Nyhet

Midtens og solens rikerDet beste av Kina og Japan

Kina og Japan er i mye hverandres motsetninger, men begge nasjonene er stolte over sin rike kultur og vakre natur. I Kina opplever vi Beijings severdigheter som Den kinesiske mur og Den forbudte by. I tillegg imponeres vi av Xians terrakottaarmé og nyter en magisk båttur på Li-elven. I Japan tar man vare på sine tradisjoner i tempel, zen-hager og tehus. Samtidig skaper nasjonen de heteste trendene innen mote, design og elektronikk. Fra keiserlige Tokyo reiser vi over fjellene til det ærverdige Kanazawa og videre til Shoguns Kyoto.

Reisefakta

Land: Folkerepublikken Kina, Japan

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 19 dager

Størrelse på gruppen: 20-26 personer

Visum kreves : Ja

Høydepunkter

 • Kinesiske muren og Den forbudte byen
 • Den imponerende Terrakottaarmén
 • Longjis drakefjell og Guilins sukkerfjellstopp
 • Metropolene Tokyo og Kyoto i tid for kirsebærblomstring
 • Samurajernas Kanazawa

Dagsprogram
2019

Dag 1 – Til Asia

Den spennende rundreisen i Midtens rike begynner med avreise fra Skandinavia.

Dag 2 –Himmelens tempel og velkomstmiddag

Vi ankommer Beijing og blir møtt av TEMA-reiselederen, som vil ledsage oss og gi oss dypere kunnskaper om Kina og Japan.

Den første dagen besøker vi Himmelens tempel. Tempelet regnes som den viktigste religiøse bygningen i Kina, et arkitektonisk mesterverk og ett av Unescos verdensarv. Det var hit keiseren kom for å fornye mandatet som Himmelens sønn og retten til å kunne styre Kina. Det ligger i en av de største parkene i Beijing og her kan vi oppleve et fantastisk parkliv. I de gamle korridorene i tempelet samles spesielt eldre for å spille kort og øve på favorittinstrumentene sine.

Senere drar vi til hotellet for å sjekke inn og hvile en stund. Om kvelden venter en kinesisk velkomstmiddag.

Dag 3 – Dagstur til Den kinesiske mur

I dag drar vi til Den kinesiske mur. De eldre delene ble bygget av ulike hertugdømmer allerede på 600-tallet før Kristus. Da det kinesiske riket ble samlet i 221 før Kristus, under Qin Shihuangdi, begynte arbeidet med å binde sammen de ulike delen til en sammenhengende mur.

Mer enn 300 000 slaver skal ha arbeidet med muren i mer enn ti år. I dag er muren over 600 mil lang. Den er uten tvil en av verdens underverk og ikke mange opplevelser i verden som kan måle seg med en spasertur på Den kinesiske mur.

I løpet av dagen besøker vi også det luksuriøse Sommerpalasset , i den nordvestlige delen av Beijing. Palasset har i ulike perioder blitt ødelagt og bygd opp igjen. I dag er det først og fremst et minne om keiserdømmets siste dager, i begynnelsen av 1900-tallet. En periode da enkekeiserinnen Ci Xi styrte bak kulissene. Hun likte seg veldig godt i palassområdet, som med en innsjø og mange paviljonger var et behagelig tilfluktssted i de varme sommermånedene.

Denne kvelden har du mulighet til å oppleve det som kalles Beijingopera, eller jingju. Kunstformen kommer opprinnelige fra Beijing. Fargerik, høylytt og med mye bruk av slaginstrumenter og skrikende sang. Nettopp her i Beijing er det lurt å utnytte muligheten til å se en forestilling! Operakvelden er et frivillig arrangement som skal bestilles og betales direkte gjennom TEMA-reiselederen. Prisen er cirka 300 yuan (avhengig av tilgangen på billetter og sitteplassen i salen).

Dag 4 – Den himmelske freds plass og Den forbudte byen

I dag besøker vi Den himmelske freds plass. Rundt plassen rager regjeringsbygninger, Folkets store hall og Mao Zedongs mausoleum. Beijing har vært hovedstaden i Kina i mer enn 700 år, og byen er spesiell. Til tross for alle innbyggerne, mer enn 20 millioner, bærer enkelte av de mest sentrale delene av byen fortsatt preg av å være landsbyområder. Den klassiske beijingbebyggelsen, med lave hus og innergårder blandet med moderne skyskrapere. Sammen utgjør dette en kvadratisk formet by, der Chang An-avenyen er hovedpulsåren.

Den himmelske fredens plass ligger like ved Beijings største severdighet, Den forbudte byen. Området er cirka 72 hektar stort, med imponerende palass, paviljonger og hager. Med en viss følelse av vemod besøker vi Det indre palasset, som var keiserens private del og et «fengsel for livet». Der levde han omgitt av mange konkubiner, prinser, eunukker, prester og ministere. Det kan nevnes at kun til matlagningen i Den forbudte byen, krevdes så mange som 5000–6000 kokker!

Om kvelden kan vi glede oss over et kulinarisk høydepunkt. Vi skal spise pekingand, en matrett med tradisjoner fra tidlig på 1200-tallet. Kokken transjerer anden ved bordet. Anden smaker best med vårløk, agurk og en søt saus, rullet inn i små hvetepannekaker.

Dag 5 – Hurtigtog til Xi'an og bymur

Tidlig om morgenen forlater vi nå Beijing med høyhastighetstog. Reisen går til den tidligere hovedstaden Xian.

Toget passerer nybygde byer og gammel jordbruksmark. Dalførene rundt Xi'an er blant de eldst bebodde områdene i Kina, med levninger helt fra neolittisk tid 6 000 år før Kristus. Under det mektige Tang-dynastiet ble Xi'an bygd ut til en bosetning i sjakkrutemønster innenfor de kraftige bymurene. En gang i tiden var dette den østre hovedstaden langs Silkeveien, en blomstrende og åpen epoke i Det himmelske riket. Få byer i Kina kan måle seg med Xi'ans arkeologiske arv. Men byen gjennomgår også en rask modernisering, og prosessen med å gjøre byen «grønnere» begynner å synes.

Om ettermiddagen går vi opp på Kinas kanskje best bevarte bymur. Til tross for at den er så gammel, er den så bred at det er plass til trafikk i to retninger.

Dag 6 – Terrakottahæren

Terrakottahæren, som overvåker Qin Shi Huangdis mausoleum, er et av verdens merkeligste og viktigste arkeologiske funn. Funnstedet ligger cirka 30 kilometer fra Xi'an og ble i 1974 helt tilfeldig oppdaget av noen bønder som gravde en brønn. Keiseren Qin Shi Huangdi skal ha gitt ordre om å bygge graven allerede i begynnelsen av sin regjeringstid, rundt år 246 før Kristus. Til verket valgte han flere hundre tusen arbeidere og kunstnere, som skulpterte hæren på nesten 8 000 mann, i naturlig størrelse. Noen generaler er nesten 1,95 meter høye. Hæren var lojal mot keiseren og det kommer til stadig nye soldater slik at hæren vokser.

Om kvelden har vi mulighet til å oppleve en uforglemmelig oppvisning av tangdans. Av de ulike herskerættene som har hatt makten i Xi'an, var Tangdynastiet (618–907 etter Kristus) det som på mange måter var rikest. Danse- og musikkstilen som ble utviklet da, bærer preg av epokens stilfulle kultur. Dette kveldsarrangementet bestilles og betales på reisen, direkte til TEMA-reiselederen (cirkapris 50–60 USD per person, avhengig av for eksempel sitteplassen i salen).

Dag 7 – Fra Xi'an til Guilin og risterassene i Longji

Vi reiser videre med fly til provinsen Guanxi, som hører til de fattigste i Kina. Til gjengjeld preges regionen av vakker, urørt natur. Området rundt Guilin regnes for å være et av de vakreste i Kina. En gang i tiden var landskapet vi ser i dag, havbunn. Det kalkrike skallet til de vannlevende dyrene etterlot seg avleiringer, som med årene har blitt presset sammen og omdannet til kalkstein. Bevegelser i jordens overflate og erosjon har senere skapt det magiske landskapet vi ser i dag. Grønnkledde små fjell rager overalt opp som sukkertopper i landskapet. Det subtropiske klimaet gjør at det grønne landskapet virker enda grønnere. Landskapet er et av de mest klassiske kinesiske og er avbildet i kunst fra mange ulike epoker.

Cirka to timers bussreise nord for Guilin, dukker et fantastisk landskap opp, som ved hjelp av menneskehender har blitt enda mer fantasieggende. På lang avstand kan fjellene se ut som store, vakre sneglehus med spiraler av terrasser som slingrer seg langs de bratte fjellsidene. Men navnet på fjellene som er Long Ji, betyr «dragens rygg».

Det siste stykket til hotellet der vi skal bo i natt, spaserer vi (cirka 30 minutter oppover med mange trapper. Det er mulig å leie en bærer som transporterer deg opp i bærestol. Det koster cirka 300–350 yuan, bestilles og betales på stedet.) Til denne overnattingen anbefaler vi en lettere overnattingsveske. Resten av bagasjen transporteres direkte fra flyplassen i Guilin til hotellet i Guilin, der vi skal bo de neste to nettene.

Vel framme i Longji kan vi nyte av stillheten og den vakre naturen fra ulike utsiktspunkter.

Dag 8 – Guilin

Om morgenen har vi mulighet til å besøke risterassene på «dragens rygg» igjen. Det er et fantastisk vakkert sted uansett årstiden. De sammenbundne terrassene har varierende farge og skrud avhengig av årstiden. Om våren fylles terrassene med vann, og fjellsidene ser ut som de er dekorert med speil. Om sommeren preges skråningene av bølgende grønne nyanser i terrassene. Og om høsten skifter alle fargene til gult og vakker gullbrunt, når risen er høstet.

I Longji lever også flere av Kinas minoritetskulturer. Her lever Zhuang- og Yaofolket, som utmerker seg ekstra. Kvinnene der kler seg i unike, fargesterke klær. Noen av kvinnene hos Yaofolket har svært langt hår.

Når vi om ettermiddagen sjekker inn på hotellet, befinner vi oss midt i denne sjarmerende byen og det er lett å utforske gågata og elvepromenade til fots.

Om kvelden viser Guilin seg i glitrende lys og yrende folkeliv.

Dag 9 – Båttur på elva Li

Et av høydepunktene på reisen er båtutflukten på elva Li. På den rolige turen ser du bønder i stråhatter, kvinner som vasker klær, vannbøfler som drikker i elva, og små båter som drar forbi. Alt innrammet av naturen vi har sett på kinesiske tusjtegninger. Om bord spiser vi lunsj og nyter utsikten. Båtturen avsluttes cirka åtte mil lenger ned i elva, ved den lille landsbyen Yangshuo.

Yangshuos historie går mer enn 1 400 år tilbake i tiden, og bylivet følger gamle tradisjoner. De ulike etniske minoritetene som yao, hui og zhuang, tilfører mange spesielle skikker. En spesialitet fra området er osmanthus-vinen. Den lages av blomster, og smaken er søt, som en dessertvin.

I løpet av ettermiddagen har vi tid til å utforske den fargesprakende gata West Street. Der opplever man en blanding av eldgamle tradisjoner og utenlandske inntrykk. Derfor kaller innbyggerne den for «den globale landsbyen». Sent om ettermiddagen drar vi tilbake til Guilin med bussen.

Dag 10 – Fly fra Guilin til Shanghai

I dag flyr vi til østkysten og Shanghai. Byen med utallige ekstranavn, og Kinas vindu mot verden. Vi kommer til å bli godt kjent med byen de dagene vi skal tilbringe her.

Vi begynner med å dra til den kjente gaten og strandpromenaden The Bund, som ligger ved elva Huangpu. Den fasjonable stilen er et resultat av kolonitiden, og den fungerer fortsatt som en magnet både på innbyggerne og turister. Her lå en gang den gamle Shanghai Club, med en lang bar i tre, tollhuset med den karakteriske klokken Big Ching, og her ligger ikke minst Peace Hotel, med det grønne pyramideformete taket. Det spilles fremdeles jazz på det ærverdige hotellet. På den andre elvebredden ligger den nye bydelen i Shanghai, Pudong, med fantastisk futuristisk arkitektur, som har vokst frem siden 1990-tallet. Her ligger noen av Kinas og verdens høyeste bygninger. Over alle hustakene rager Shanghai Tower 632 meter opp i luften. Når lysene tennes mot nattehimmelen om kvelden, blir det enda en spennende dimensjon av Shanghai som må oppleves.

I kveld drar vi ut på en kulinarisk reise «sør for skyene», det vil si til Yunnans matkultur. Provinsen i det sørvestlige hjørnet av Kina er kjent for å ha en svært innholdsrik kultur og mangfoldig natur. Her bor flere ulike etnisiteter, noe som kommer til uttrykk i mange forskjellige matkulturer. Yunnan er derfor ikke en del av de fire eller åtte kinesiske matlagingstradisjonene som Kina vanligvis deles inn i.

Dag 11 – Gamlebyen og akrobater

I dag spaserer vi gjennom den gamle bydelen til Yuhagen. Den ble bestilt og anlagt av en rik mandarin i Ming-dynastiets tid. Nå befinner vi oss i de gamle bydelene, der et mylder av smau, tehus, dårlige boliger og shoppingsmau møter oss.

Ettermiddagen kan vi bruke som vi selv ønsker. Vi kan sterkt anbefale områdene etter den franske kolonitiden, Taikang Lu. Lave bygninger rammer inn gårder, torg og smau, og arkitekturen har tydelige europeiske trekk. Her er det ikke vanskelig å bli fascinert av atmosfæren, med alle de små galleriene, boutiquene, kaféene og restaurantene.

En av dagene i byen får du også mulighet til å studere den fine kunsten å produsere silke fra silkeormer. Dette arbeidet har bidradd til Shanghais posisjon som mote- og trendsentrum i Asia i dag.

Dagen avsluttes med en imponerende akrobatikkoppvisning, som sikkert gjør at du holder pusten mer enn én gang.

Dag 12 – Til solens rike

Vi reiser fra Midtens rike og flyr til Solens rike, Japan. Flyturen beregnes til tre timer pluss tidsforskjellen på én time. Resten av dagen kan vi slappe av og tilpasse oss til de nye omgivelsene i Tokyo.

Dag 13 – Tokyo

Tokyo er en enorm storby, med mange ansikter. Myldrende menneskemasser på vei til og fra jobb, motorveier i flere etasjer, men også store parker der det kan skjule seg gamle helligdommer under trærnes tette løvverk. På sightseeingturen får vi se TV-tårnet Tokyo Skytree. Tårnet er 634 meter høyt, og dermed verdens nest høyeste og Japans høyeste bygning.

I Asakusa fins fortsatt en del av gamle Edos sjel. Asakusa var tidligere det viktigste fornøyelsesområdet, med kabukiteatere og geishahus. Noen av høydepunktene i området er Kannon-tempelet som har pagode med fem etasjer, og Nakamise-arkaden med butikker som selger alt fra kimonoer til riskaker.

Rundturen avsluttes i den velkjente bydelen Ginza, med enorme varehus og yrende folkeliv. Helt siden 1800-tallet har det vært et kjent begrep å flanere i Ginza. Området har fått en nystart og blitt svært populært blant japanere med kjøpekraft. Her finner du bl.a. hovedkontorene til Nissan og Sony.

Dag 14 – Egen dag i Tokyo

I dag bestemmer du selv hva du vil gjøre. «Intet nytt under solen» sies det av og til, men det gjelder nok ikke Tokyo. Byen rommer flere universer og det er umulig å bli kjent med den kontrastfylte megametropolen på noen få dager. Men la oss anbefale noen muligheter for den som ikke helt kan bestemme seg.

En av de virkelig store attraksjonene i Tokyo er Uenoparken. Parken rommer flere viktige museer, fremfor alt nasjonalmuseet. Du kan også bryte av med vestlig kunst på museet for nettopp vestlig kunst. Den som besøker Tokyo om våren, kan få se den populære kirsebærblomstringen. Teknikkinteresserte vil kanskje oppleve bydelen Akibara. Langs hovedgata Chuo-dori fins det meste og siste innen elektronikk og digital teknikk. Shibuya er den unge og trendy delen av Tokyo. Her gjelder bra shopping og natteliv. TEMA-reiselederen har mange flere tips.

Dag 15 – Kanazawa

Med Shinkansen, det kjente japanske supertoget, går reisen videre til Kanazawa.

Omgitt av frodige jordbruksbygder og under klok ledelse har den svært rike familien Maeda, ble Kanazawa en viktig by i perioden 1600- og 1800-tallet. Kulturen blomstret og det ble bygget mange mektige bygninger, hvorav noen fins den dag i dag. Nagamachi er et samuraidistrikt, med typiske smale, svingete gater. Det viktigste severdigheten i Kanazawa er likevel Kenroku-en – en av de tre vakreste landskapsparkene i Japan. De seks egenskapene som i Japan regnes som viktige for et fint parkanlegg er disse: utstrekning, høytidelighet, nøyaktige arrangementer, avkjøling (tilgang til vann), alder og innbydende utseende.

Dag 16 – Kyoto

Vi forlater Kanazawa med buss og drar til den pene byen Kyoto. Her ligger de mest elegante templene, palassene og hagene i hele Japan. Kulturen og livsstilen her er svært utpreget og spesiell. Om man har slekt fra Kyoto regnes man for å være noe ekstra spesielt i Japan. Kyotos søsterby er Paris. Kyoto ble ikke bombet i andre verdenskrig. Byen ble regnet for å tilhøre «verden». Vi besøker borgen Nijo, som ble bygget i 1603. Den er omgitt av en vollgrav og kraftige murer, men innenfor murene ligger trepalasset til shogunen. Det kjente «nattergalgulvet» i palasset skulle beskytte shogunen mot mulige snikmordere – kroppsvekten aktiverer en mekanisme under gulvplankene som gjør at gulvet kvitrer. Palasset er med i flere scener i tv-serien Shogun.

Dag 17 – Ryoan-ji, Kinkakuji og maiko

Ryoan-ji er en verdensarv i byen. Den tørre zen-hagen er noe av en gåte, med de 15 steinene, pent raket grus og muren i leire som omgir hagen. Vi avslutter dagen med et besøk i helligdommen Fushimi Inari. Her tilber man fruktbarhetsguden Inari og sendebudene hans, revene. I flere hundre år har mennesker gitt penger til shinto-porter som ble føyd sammen til en fantastisk lang korridor med 10 000 oransje toriporter opp på fjellet. Korridoren er kjent fra boken En geishas memoarer, og er en av de mest populære severdighetene i Japan.

Samme dag besøker vi også Kinkakuji, den gylne paviljongen, som nok er det tempelet i Kyoto som er mest kjent (totalt har byen mer enn 1 600 templer). Bygningen er helt dekket av bladgull og har en dramatisk historie: det ble satt i brann av en gal munk, og senere bygget opp igjen.

Om kvelden får vi en unik opplevelse når vi treffer en maiko og er med på en geisha-tradisjon, japanske danser og spill, samt spiser en middag typisk for Kyoto.

Dag 18 – På egen hånd

Den siste hele dagen på reisen har alle mulighet til å oppdage Kyoto på egen hånd

Den som vil se seg rundt litt mer, kan dra med toget til Hiroshima og ta en dagstur dit. Togreisen tar cirka 2,5 timer hver vei. De som ønsker en kortere tur, kan dra til Nara som er en verdensarv og var Japans første permanente hovedstad. Byen ligger 45 minutter med tog sørover fra Kyoto.

Dag 19 – Hjemreise.

Eventyrene i Kina og Japan er over. Vi har lært oss mye nytt om Midtens rike og kanskje også fylt koffertene med suvenirer. Nå reiser vi med buss til flyplassen i Osaka og flyr hjem til Skandinavia derfra.


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Skandinavia.

• Alle overnattinger

• 17 frokoster

• 10 lunsjer

• 4 middager

• Inngangsavgifter i henhold til programmet

• TEMA-reiseleder


REISE FAKTA

Dag 1

Avreise fra Skandinavia.

Dag 2

Ankomst til Beijing. Utflukt til Himmelens tempel Middag er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Beijing.

Dag 3

Tur til Den kinesiske mur og sommerpalasset. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4

Byrundtur i Beijing med Den forbudte byen. Frokost, lunsj og middag med pekingand er inkludert.

Dag 5

Hurtigtog Beijing – Xi'an. Besøk på bymuren. Frokost og lett snaks på toget er inkludert. To overnattinger på hotell i Xi'an.

Dag 6

Utflukt til terrakottahæren. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 7

Fly Xi'an–Guilin Buss Guilin–Longji. Besøk ved risterrassene i Longji. Frokost og middag er inkludert. En overnatting på enkelt hotell i Longji.

Dag 8

Buss Longji–Guilin. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Guilin.

Dag 9

Båttur på elva Li gjennom sukkertopplandskapet, fra Guilin til Yangshuo. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 10

Fly Guilin–Shanghai. Byrundtur i Shanghai. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Shanghai.

Dag 11

Besøk i Yu-Yuan og akrobatikkoppvisning. Frokost er inkludert.

Dag 12

Fly Shanghai–Tokyo. Frokost er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Tokyo.

Dag 13

Byrundtur i Tokyo. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 14

Dag til egen disposisjon i Tokyo. Frokost er inkludert.

Dag 15

Tog Tokyo–Kanazawa. Tur til hagen Kenroku-en og Higashichaya machi. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Kanazawa.

Dag 16

Buss Kanazawa–Tokyo. Tur til Nijo-borgen. Frokost og lunsj er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Kyoto.

Dag 17

Utflukt med besøk ved Togetsu-broen og Ryon-ji og Kinkakuji-tempelet. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 18

Dag til egen disposisjon i Kyoto. Frokost er inkludert.

Dag 19

Fly Osaka–Skandinavia. Frokost og måltider på flyet er inkludert.

Kina

Innbyggere: 1,39 milliarder
Flateinnhold: 9 600 000 km²
Valuta: Yuan
Religion: Buddhisme, taoisme og konfucianisme (utøves ofte i tillegg), minoriteter av kristne og muslimer
Språk
Kinesisk (med flere ulike dialekter); de fleste minoriteter har dessuten egne språk

Japan

Innbyggere 127 millioner
Flateinnhold 377 835 km²
Valuta Japanske yen.
Religion 54 % shintoister, 40 % buddhister, 0,7 % kristne og 4,7 % tilhører andre trosretninger, for eksempel sjamanisme.
Språk Japansk
Styresett Konstitusjonelt monarki

Viktig om reisen

Grunnprisen omfatter følgende:

Flyreise Skandinavia–Beijing/Osaka tur retur, TEMAs reiseledelse, delt dobbeltrom, måltider, utflukter, inngangsbilletter og reisens transporter i henhold til dagsprogrammet.

Annet

På flyplasser i Kina er det ikke tillatt å ta med seg verken alkohol, brus eller vann i håndbagasjen gjennom sikkerhetskontrollen. Flytende medisiner kan tas med, men åpnes og kontrolleres av sikkerhetspersonalet. Etter sikkerhetskontrollen er det mulig å kjøpe vann, brus og tollfrie varer. I bagasjen du sjekker inn, er det kun tillatt å pakke ned uåpnede flasker (med alkoholholdige drikker). Lightere eller magneter er heller ikke tillatt i bagasjen. Det blir utført grundige kontroller.

Valuta

Kinesiske yuan (CNY).

Japanske yen (JPY).

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres på hotellene og i større butikker og på restauranter.

Les mer under Valutaveksling.

Hvis du vil ha mer informasjon om valuta og kurser, ta kontakt med et bank- eller vekslingskontor.

Når du beregner reisebeholdningen bør du tenke på at både Kina og Japan er eldoradoer for shopping og at drikke til de felles måltidene ikke er inkludert i reisens pris.

Driks

På denne reisen er felles dricks ikke inkludert. Du bør beregne et beløp på 200 kinesiske yuan og dricks til felles aktiviteter og måltider, sjåfører, lokalguider og bagasjebærere. TEMAs reiseleder samler inn pengene i begynnelsen av reisen og porsjonerer dem ut til de aktuelle personene på reisen.

I Japan er driks ikke særlig vanlig, og det forventes normalt ikke at man gir driks.

Klima

Opplysninger om klima og aktuelle værmeldinger finnes på ulike nettsteder til værmeldingstjenester, for eksempel www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr

Atmosfæren på hotellene er ganske uformell, også på de bedre hotellene. Om dagen kan du kle deg avslappet og uformelt i fritidsklær. Det er viktig at du har gode sko med lave hæler og gummisåle.

Utstyret er selvsagt avhengig av årstiden. Om sommeren reiser du i lette bomullsklær som er enkle å vaske. Hotellet har hurtig og god vaskeritjeneste. Tidlig om våren og om høsten bør du ha med et ullplagg, og en kåpe eller jakke tilgjengelig. Det kan regne, så ta med deg regnklær og gjerne en paraply.

Kofferten må være kraftig og stabil fordi den i forbindelse med flyreisene ofte blir behandlet ganske røft. Det fins mange muligheter for shopping, så det er nesten ikke til å unngå at du har med deg mer bagasje på hjemreisen enn på turen ut. Det kan være lurt å ta med seg en ekstra sammenleggbar handleveske eller bag.

Visum

Visum kreves og du får det før avreisen. Nå kan TEMA ordne med gruppevisum til dere som ikke allerede har søkt om visum. Hvis du vil kjøpe visumtjenesten til Kina, ber vi deg kontakte TEMAs kundeservice.

Priser per visum:

1600 SEK/NOK, 165 EUR, 1250 DKK

Til håndteringen trenger vi en fargekopi av passet og passfoto i farge, opplysninger om sysselsetting (gjelder også arbeidsgivere), bookingnummer og avreisedato. Legg merke til at vi trenger dette senest 2 måneder før avreise, eller så snart som mulig etter at reisen er bestilt. Send alle papirene til passport@temaresor.se eller via post til TEMA, Glödlampsgränd 1, 120 31 Stockholm. Passet må være gyldig i minst seks (6) måneder etter hjemkomsten. Visumet er gyldig i 30 dager.

Gruppevisum sendes per post ca. 1 uke før avreise og samtidig får du mer informasjon. OBS! Du skal ha dokumentet tilgjengelig og vise det fram ved inn- og utreise av landet.

Hvis du ønsker å søke om visum på egen hånd, kan du kontakte visumsenteret ved Kinas ambassade direkte (kontor i Stockholm og Göteborg). Gå inn på hjemmeside til ambassaden hvis du vil ha mer informasjon. Legg merke til at vi i TEMA har bekreftelsene (hotellverdisjekk og dagsprogram) som du trenger for å søke om visum. Ta kontakt med oss på passport@temaresor.se så sender vi deg dokumentene. Legg merke til at turistvisumet er gyldig i 3 måneder, og derfor kan du søke om visum tidligst cirka 2 måneder før avreisen. Behandlingstiden på ambassaden er cirka 4 virkedager. Likevel er det lurt å ha noen ekstra dager å gå på. Vi om at du søker om visum i god tid før avreisen.

Det kreves også kompletterende opplysninger til flyselskapet. Vær vennlig og fyll ut opplysningene så snart som mulig under «Min reise».

OBS! Visumet krevet at man er minst to personer. Hvis du reiser alene må vi derfor legge sammen din visumsøknaden med andre reisendes søknad. Det betyr at dere må sjekke inn sammen på flyplassen og passere sikkerhetskontrollen i Kina sammen. Det samme gjelder for hjemreisen. Når avreise nærmer seg tar vi kontakt og formidler hverandres kontaktinformasjon slik at dere kan bestemme hvor dere skal ses på flyplassen for innsjekking. Vennligst ta kontakt med vår kundeservice på telefon 210 00 820 hvis du har spørsmål rundt dette.

Vi trenger en kopi av passet ditt senest 40 dager før avreisen. Send den til: TEMA, Glödlampsgränd 1, 120 31 Stockholm, eller via e-post til TEMA på adressen passport@temaresor.se.

 

Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Trygghet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.