Yunnan - en reise sør for skyenemed Shangri-La og Avatarfjell

I Tigersprangkløften ser vi ned i en av verdens dypeste raviner. Nasjonalparken Zhanggjiajie er vernet som verdensarvsted av Unesco, og her blir fantasi og fiksjon vevd sammen blant de høye "Avatarfjellene". Vi beveger oss i en natur der snøleoparder, svartbjørn og gylne aper hører hjemme. Hvis vi ikke ser pandaer i det ville så treffer vi på dem i Chengdu på forskningssenteret som er dedikert til pandaen (Chengdu er ikke med i programmet for 2019).


Reisefakta

Land: Folkerepublikken Kina

Reisetype: Rundreise

Reiselengde: 14 dager

Størrelse på gruppen: 20-26 personer

Visum kreves : Ja

Høydepunkter

 • Eventyrlige Shangri-La
 • Den storslåtte ravinen Tigersprangkløften
 • Lunsjer med minoritetsfolket Bai og Naxi Yuxiange
 • Kunmings steinskog
 • Zhanghiajie National Forest Park

Dagsprogram
Høst 2018

Dag 1 – Fly til Kina

Du flyr komfortabelt fra Norge via Helsingfort til Chongqing med Finnair. 

Dag 2 – Chongqing og videre til Zhongdian   

Vi ankommer Chongqing tidlig på morgenen og benytter anledningen til å utforske denne metropolen. Chongqing har en enorm overflate, men vi fokuserer vår sightseeing til det mindre "Lille Chongqing", som kalles Ci Qi Kou, eller porselensbyen. Under Ming og Qingdynastiene ble det produsert mye fint porselen her. Her spiser vi også en lokal lunsj på Xiao Bin Lour.   

I løpet av ettermiddagen flyr vi videre innenriks til Zhongdian som på starten av 2000-tallet fikk et nytt ofisielt navn, Shangri-La. Vi sjekker inn på et komfortabelt hotell for de kommende to nettene og ser frem til å oppdage denne perlen neste dag.   

Dag 3 – Shangri-la med Songzanlin    

James Hiltons roman Lost Horizon kom ut i 1933, og tok leseren med til Shangri-La. Det er et fiktivt, paradisartet sted som sies å ligge i en dalgang et eller annet sted blant fjellene i Tibet. Livet leves her i harmoni og innbyggerne eldes kun ubetydelig.  

Vi fordyper oss i den tibetanske kulturen som hersker i Shangri-La og besøker det 300-årige Songzanglingklosteret. Det er det største tibetanske buddhistklosteret i Yunnanprovinsen og hjemmet for den levende Buddhaen.   

Lunsjen blir i dag tibetansk og deretter utforsker vi mer av den eldre bydelen og Bitasjøen. I løpet av dagen får vi også med oss en båttur på Shudusjøn. Innsjøen er 3705 meter over havet, og vannet så klart at man kan se fisk som svømmer rundt på dypet. 

Dag 4 – Tigersprangkløften   

Vi sjekker nå ut fra Shangri-La og begir oss på en vakker reise østover til Østens Venezia, Lijian. Reisen er så å si litt av målet med dagen, da vi nå kommer til å passere Tigersprangskløften. Mellom Jadedragens- og Habas snøfjell skjærer en av dypeste raviner seg her. Yangtzeelven strømmer langt nede i dalen: Det blir lunsj i ravinen før vi deretter fortsetter mot Lijiang.   

Dag 5 – Lijiang   

Lijiang har en lang historie og vi spanderer dagen med å lære denne perlen av en by litt bede å kjenne. Tilnavnet "Kinas, eller Østens Venezia" har den fått på grunn av sitt velordnede system av kanaler og broer. Byen skuller seg også ut fra mange andre eldre kinesiske byer med sin spesielle arkitektur, historie og Naxifolkets spesielle kultur.   

Vi spaserer på de brosteinsbelagte gatene gjennom den gamle bydelen. Husene er vakre og velbevarte, har utskjærte dører og vinduer, samt intrikate inskripsjoner. De fleste er bygget ifølge de forskjellige minoritetskulturene arkitektur. Byen er en severdighet i verdensklasse og i 1997 ble byen plassert på Unescos verdensarvliste. Rett nord for byen kommer vi til Heilongtan, eller Den sorte dragens basseng. Her trives sjøfugl og langs strendene ligger vakre templer.   

Folkegruppen Naxi har sitt feste her og vi lærer å kjenne deres kultur i løpet av dagen. De er animister og lever i harmoni med naturen. Dagens lunsj inntar vi i et Naxihjem.   

Kvelden nyter du på egen hånd i Lijiang.

Dag 6 – Det etniske minoritetsfolket Bai  

Vårt eventyr fortsetter nå mot Dali. Nesten fremme i Dali når vi Xizhou blant grønne fjell og svingete dalganger. I denne idyllen har Baifolket levd et relativt bekymringsløst liv i mer enn tusen år. Etter en spasertur gjennom denne pittoreske byen får vi oppleve en annerledes te-seremoni. I tillegg til de tre te-variantene bittert, søtt og ettersmak, kan det bli en liten danseoppvisning. Til det får vi smake en tupisk bai-lunsj hjemme hos en lokal familie.   

På ettermiddagen sjekker vi deretter inn på vårt bosted i Dali for de kommende to nettene.   

Dag 7 – Dali med Erhaisjøen   

Dali har en lang og fascinerende historie. I år 738 ble kongeriket Nanzhao etablert med Dali som hovedstad og dekket et stort område av Yunnan og det nordlige Burma, samt deler av Sichuan og Guizhou. Riket overlevde i nesten 200 år og hadde 13 konger før det kollapset. Etter flere århundrer med kaos dukket kongeriket Dali opp i 937, og det sies at byen var den 13`e største i verden rundt 1000 eKr. Kongeriket Dali overlevde frem til at mongolene på 1200-tallet ødela den gamle hovedstaden og palasset, som lå rett sør for de tre pagodene som vi besøker. Under Mingdynastiet på 1400-tallet ble byen gjenoppbygd og det er arven fra denne tiden som er mest fremtredende i dag.   

Sjøen Erhai ligger midt i byen og vi passer på å gjøre en fin båttur for å hvile beina etter all gåingen i denne interessante og ærverdige byen. ad.   

Dag 8 – Longmengrottene   

Reisen går mot våren, i alle fall "Den evige vårens by", Kunming. Hovedstad, og også den største byen i Yunnan. Bussreisen er noe lengre i dag, men på den andre siden tar den oss til nok en fantastisk severdighet på Unescos verdensarvliste, nemlig Longmengrottene i Luong-distriktet. Grottene er tett plassert ved fjellene Xiangshan i øst og Longmenshan i vest. Det unike og imponerende er grottenes storslåtte avbildning av buddhistiske motiver som stammer helt tilbake til 400-tallet e.Kr. I dag regnes de mer enn 2000 grottene og over 100 000 motivene som en av de mest berømte, antikke skulpturstedene i Kina.   

Kjøkkenet i Yunnanprovinsen er et skattekammer og i dag får du en sen, men god lunsj med Yunnans variant av risnudler.   

På ettermiddagen og kvelden har du tid på egen hånd til å utforske storbyen Kunming med alt den har å tilby.   

Dag 9 – Kunming med Steinskogen   

Vi sjekker ut på morgenen. Avhengig av flyavgangen til Zhangjiajie senere på dagen kan det bli tid til å se morgengymnastikk som tai-chi i en av Kunmings mange parker. Men den store begivenheten i dag er vårt besøk i Steinskogen rett sør for Kunming. Området er en merkelig og mektig karstformasjon der de høye klippene ser ut som stalagmitter som har vokst opp fra marken. Mange ser akkurat ut som trær laget av stein og gir illusjoner av en steinskog.   

I dag blir det også en litt annerledes lunsj da vi inntar den på en restaurant som eies av Yi-folket, nok en av Yunnans mange etniske minoriteter.   

Tidlig på kvelden flyr vi videre til Zhangjiajie. Vel fremme sjekker vi inn på et komfortabelt bosted for de tre kommende nettene.   

Dag 10 – Zhangjiajie National Forest Park   

Halleluja-fjellene i science fiction-tilmen Avatar var inspirert av de såkalte Himmelske søylene i Zhangjiajie National Forest Park. Området ble Kinas første nasjonale skogspark i 1982, og er kjent for fine fantasieggende fjelltopper, klare strømmer, tette skoger og store karstgrotter. Vi spanderer en heldag i dette eventyrlandskapet, og for de som tørr og vil så går vi ut på glassbroen som spenner seg høyt over en dalgang. Vær og vind rår vi ikke over, men uansett er dette en naturopplevelse utenom det vanlige (der en sko med bra såler er å anbefale).   

Dag 11 –  Via Tianmenfjellene til Chengdu

Naturopplevelsene fortsetter også denne dag, da vi reiser en time sørover til Tianmen-fjellet. Dette fjellet, som ifølge mange besøkende er det vakreste fjellet de noen gang har sett, men er ikke mer enn 1500 meter høyt. Det byr på storslagne utsikter, som bl.a. til Himmelens port og vertikale klippevegger. Vi opplever området med en ferd på serpentinveien gjennom de 99 svingene, samt med verdens lengste taubane.   

Til tross for at det ikke er verdens høyeste fjell, skifter temperaturen veldig fra fjellets base til dets topp, så en ekstra genser eller jakke kan være bra å ta med.   

Etter lunsj flyr vi fra Hunan til Sichuanprovinsen, og dens hovedstad Chengdu.

Dag 12 – Pandaer og Hotpot

Chengdu er en av verdens mest befolkede byer, men det er ikke folket i seg selv vi kommer hit for å se, men det som lokker er populasjonen av pandaer som finnes på det velrenommerte Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding. På formiddagen gjør vi et interessant besøk her og lar oss sjarmere av de svarthvite "teddybjørnene". 

I løpet av ettermiddagen går vi ombord et høyhastighetstog fra Chengdu til Chongqing. Vi er tilbake til utgangspunktet og her oppsummerer vi våre fantastiske dager med en typisk Chongqing hotpot-middag. Med mer enn 50 000 hotpot-restauranter er Chongqing Kinas hotpot-hovedstad og det handler ikke bare om mat, men det er også en livsstil; en måte å spise på som innbyr til stor sosial utveksling mellom middagsgjestene. 

Dag 13 – Hjemreise fra Chongqing

Tiden har kommet til å forlsate Midtens rike og etter frokost reiser vi til flyplassen for hjemreise til Norge.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Kina
• Samtlige overnattinger
• 12 frokoster (2019: 11 frokoster)
• 11 lunsjer 
• 2 middager (2019: 3 middager) 
• Inngangsbilletter ifølge program 
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Avreise fra Norge. Flymåltider er inkludert.

Dag 2

Ankomst til Chongqing. Kort byrundtur i Chongqing. Fly Chongqing – Zhongdian/Shangri-la. Lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Zhongdian/Shangri-la.

Dag 3

Utflukt i Shangri-la med besøk ved Songzanlintempelet og Shudusjøen. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4

Shangri-la – Lijiang, buss ca. 180 km. Besök i Tigersprangkløften. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Lijiang.

Dag 5

Utflukt i Lijiangs gamleby, besøk ved Black Dragon Pool og lunsj hos en lokal familie. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 6

Lijiang – Dali, buss ca. 200 km. Besøk hos minoritetsfolket Bai og kulturforestilling. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Dali.

Dag 7

Utflukt i Dali med besøk ved de tre pagodene og båttur på Erhaisjøen. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 8

Dali – Kunming, buss ca. 330 km. Besøk ved Longmengrottene. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Kunming.

Dag 9

Utflukt til Kunmings steinskog. Fly Kunming – Zhangjiajie. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Zhangjiajie.

Dag 10

Heldagsutflukt til Zhangjiajie National Forest Park. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 11

Heldagsutflukt til Tianmenfjellene. Fly Zhangjiajie – Chengdu. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting i Chengdu.

Dag 12

Besøk på The Panda Breeding and Research Center. Hurtigtog Chengdu – Chongqing. Frokost, lunsj og avskjedsmiddag er inkludert. En overnatting på hotell i Chongqing.

Dag 13

Chongqing – Norge. Frokost og flymåltider er inkludert.

Kina

Innbyggere 1 323 600 000 Flateinnhold 9 600 000 km² Valuta Yuan Religion Buddhisme, taoisme og konfucianisme (utøves ofte i tillegg), minoriteter av kristne og muslimer Språk Kinesisk (med flere ulike dialekter); de fleste minoriteter har dessuten egne språk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Flyreise Chongqing t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og reisens transporter ifølge dagsprogrammet. 


Vi gjør oppmerksom på at reiselengden for reiser i 2019 blir 13 dager, og at besøket i Chengdu går ut. 


For øvrig

På kinesiske flyplasser er det ikke tillatt å medbringe hverken alkohol, mineralvann/brus eller vann i håndbagasjen gjennom sikkerhetskontrollen. Flytende medisiner kan medbringes, men åpnes og kontrolleres av sikkerhetspersonalet. Etter sikkerhetskontrollen kan man kjøpe vann, mineralvann/brus eller tollfrie varer. I den innsjekkede bagasjen kan kun uåpnede flasker pakkes ned. Lighter eller magneter får heller ikke medbringes. Grundige kontroller gjennomføres.

Bussene i Kina er av god kvalitet, men holder ikke alltid samme komfortable standard som i Norge.

Valuta

Kinesiske Yuan (CNY).

De vanligste bank- og kredittkort aksepteres på hotellene, samt i større butikker og på restauranter.

Les mer under Valutaveksling » 

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Når du beregner din reisekasse, glem ikke at Kina er et eldorado for shopping samt at drikke til alle felles måltider ikke er inkludert i reisens pris.

Klima

Opplysninger om klima og aktuelle værprognoser finner du enkelt på ulike værnettsider, som f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no

Nesten hele Kinas klima styres av monsunvindene og på sommeren en luftfuktigheten høy. I vintersesongen kan kveldene bli kjølige.

Klær og utstyr

Atmosfæren på hotellene er relativt uformell, også på de bedre hotellene. På dagene går du løst og ledig kledd i behagelige klær. Det er viktig at du har bra sko med lav hæl og gummisåler. 

Utstyr avhenger av årstiden. På sommeren reiser du med lette og lettvasket bommulstøy. Hotellene har rask og bra vaskeservice. Tidlig på våren og på høsten bør du ta med et ullplagg samt jakke eller frakk. Regn kan forekomme, så ta med deg regntøy og gjerne en paraply. 

Kofferten bør være holdbar siden den ofte i forbindelse med flyreisene utsettes for kraftig behandling. Det blir mange shoppingmuligheter, så det er neste uunngåelig at du har med deg mer bagasje på hjemreisen enn hva du hadde med deg på utreisen. Det kan være smart å ta med seg en ekstra sammenleggbar shoppingveske/bag. 

Driks

Driksen på denne reisen er ikke inkludert og du bør i stedet beregne et beløp på 350 RMB (yuan) for driks til felles aktiviteter og måltider, samt til sjåfører, lokalguider og bagasjebærere. TEMAs reiseleder samler inn drikspengene ved starten på reisen og porsjonerer deretter ut til berørte personer. 

Visum

Visum kreves, og må skaffes før avreise. For dere som ikke allerede har skaffet eget visum, kan TEMA nå ordne med gruppevisum. For å kjøpe visumtjeneste til Kina, vennligst kontakt vår kundeservice.

Priser per visum:

1600 SEK/NOK, 165 EUR, 1250 DKK

For at vi skal kunne handtere dette må vi ha en fargekopi av pass, informasjon om sysselsetting samt bokningsnummer og avreisedato. Vær oppmerksom på at vi må ha dette senest 2 måneder før avreise, alternativt så fort som mulig etter bestilling. Send til passport@temaresor.se eller via post til TEMA, Glödlampsgränd 1, 120 31 Stockholm, Sverige. Passet må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst.

Gruppevisum sendes ut ca. 1 uke før avreise, og da får dere mer informasjon om visumet. OBS! Dokumentet skal kunne vises opp på både innreise og utreise.

Hvis dere ønsker å søke visum på egen hånd kan dere ta kontakt med Kinesiske ambassades visumsenter. For mer informasjon besøk deres hjemmeside. Merk at vi på TEMA innehar de bekreftelser (Hotel og dagsprogram) som dere trenger for å søke visum. Vennligst kontakt oss på passport@temaresor.se så sender vi disse dokumentene. Vær oppmerksom på at visumet er gyldig i 3 måneder, så man kan tidligst søke ca. 2 måneder før avreise. Behandlingstid på ambassaden er ca. fire arbeidsdager. Det er lurt å beregne noen dagers ekstra marginal. Vennligst søk om visum i god tid.

Det kreves i tillegg ytterligere informasjon til flyselskapet. Vennligst fyll i denne informasjon så fort som mulig på «Min reise».

Vi trenger en kopi av passet senest 40 dager før avreise. Send det til TEMA, Glödlampsgränd 1, 120 31 Stockholm eller via e-post på passport@temaresor.se .
Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • Fly og hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • TEMAs reiseledere
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreise

 
XClose