Yunnan - en reise sør for skyenemed Shangri-La og Avatarfjell

I Tigersprangkløften ser vi ut over verdens dypeste raviner. I suggestive Zhangjiajie nasjonalpark, som er narturverdensarv, lar vi fantasi og fiksjon veves sammen i ”Avatarfjellene”. Vi beveger oss i natur der snøleoparder, svartbjørner og gylne aper hører hjemme. I Lijiang, «Østens Venezia», fasinerer kulturen og Dali treffer vi baifolket.

Reisefakta

Land: Folkerepublikken Kina

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 13 dager

Størrelse på gruppen: 20-26 personer

Visum kreves : Ja

Høydepunkter

  • Eventyrlige Shangri-La
  • Den storslåtte ravinen Tigersprangkløften
  • Lunsjer med minoritetsfolket Bai og Naxi Yuxiange
  • Kunmings steinskog
  • Zhanghiajie National Forest Park

Dagsprogram
2020

Dag 1 – Fly til Kina

Fly fra Skandinavia via Helsingfors til Chongqing med Finnair.

Dag 2 – Shanghai og videre till Zhongdian

Vi ankommer Shanghai tidlig på morgenen og flyr videre innenriks til Zhongdian som på starten av 2000-tallet fikk et nytt ofisielt navn, Shangri-La. Vi sjekker inn på et komfortabelt hotell for de kommende to nettene og ser frem til å oppdage denne perlen neste dag.

Dag 3 – Shangri-la med Songzanlin

James Hiltons roman Lost Horizon kom ut i 1933, og tok leseren med til Shangri-La. Det er et fiktivt, paradisartet sted som sies å ligge i en dalgang et eller annet sted blant fjellene i Tibet. Livet leves her i harmoni og innbyggerne eldes kun ubetydelig.

Vi fordyper oss i den tibetanske kulturen som hersker i Shangri-La og besøker det 300-årige Songzanglingklosteret. Det er det største tibetanske buddhistklosteret i Yunnanprovinsen og hjemmet for den levende Buddhaen.

Lunsjen blir i dag tibetansk og deretter utforsker vi mer av den eldre bydelen. I løpet av dagen får vi også med oss en båttur på Shudusjøen. Innsjøen er 3705 meter over havet og vannet er så klart at man kan se fiskene som svømmer rundt på dypet.

Dag 4 – Tigersprangkløften

Vi sjekker nå ut fra Shangri-La og begir oss på en vakker reise østover til Østens Venezia, Lijian. Reisen er så å si litt av målet med dagen, da vi nå kommer til å passere Tigersprangskløften. Mellom Jadedragens- og Habas snøfjell skjærer en av dypeste raviner seg her. Yangtzeelven strømmer langt nede i dalen: Det blir lunsj i ravinen før vi deretter fortsetter mot Lijiang.

Dag 5 - Lijiang

Lijiang har en lång historia och vi spenderar dagen med att lära känna detta denna pärla till stad bättre. Epitetet ”Kinas, eller Österns Venedig” har den fått för på grund av sitt välordnade system av kanaler och broar. Staden skiljer sig också från många andra äldre kinesiska städer med sin specifika arkitektur, historia och Naxifolkets speciella kultur.

Vi promenerar på de kullerstensklädda gatorna genom den gamla stadsdelen. Husen är vackra och välbevarade, har snidade dörrar, fönster och intrikata inskriptioner. De flesta är byggda enligt de olika minoritetskulturernas arkitektur. Staden är en sevärdhet i världsklass och 1997 blev staden placerad på Unescos världsarvlista. Strax norr om staden kommer vi till Heilongtan, eller Svarta drakens pool. Här trivs sjöfågel och längs stränderna ligger vackra tempel.

Folkgruppen Naxi har här sitt fäste och vi lär känna deras kultur under dagen. De är animister och lever i harmoni med naturen. Dagens lunch intar vi i ett Naxihem.

Kvällen njuter du på egen hand i Lijiang.

Dag 6 – Det etniske minoritetsfolket Bai

Vårt eventyr fortsetter nå mot Dali. Nesten fremme i Dali når vi Xizhou blant grønne fjell og svingete dalganger. I denne idyllen har Baifolket levd et relativt bekymringsløst liv i mer enn tusen år. Etter en spasertur gjennom denne pittoreske byen får vi oppleve en annerledes te-seremoni. I tillegg til de tre te-variantene bittert, søtt og ettersmak, kan det bli en liten danseoppvisning. Til det får vi smake en tupisk bai-lunsj hjemme hos en lokal familie.

På ettermiddagen sjekker vi deretter inn på vårt bosted i Dali for de kommende to nettene.

Dag 7 – Dali med Erhaisjøen

Dali har en lang og fascinerende historie. I år 738 ble kongeriket Nanzhao etablert med Dali som hovedstad og dekket et stort område av Yunnan og det nordlige Burma, samt deler av Sichuan og Guizhou. Riket overlevde i nesten 200 år og hadde 13 konger før det kollapset. Etter flere århundrer med kaos dukket kongeriket Dali opp i 937, og det sies at byen var den 13`e største i verden rundt 1000 eKr. Kongeriket Dali overlevde frem til at mongolene på 1200-tallet ødela den gamle hovedstaden og palasset, som lå rett sør for de tre pagodene som vi besøker. Under Mingdynastiet på 1400-tallet ble byen gjenoppbygd og det er arven fra denne tiden som er mest fremtredende i dag.

Innsjøen Erhai ligger midt i byen og vi passer på å gjøre en fin båttur for å hvile beina etter all gåingen i denne interessante og ærverdige byen.

Dag 8 – Longmengrottene

Reisen går mot våren, i alle fall "Den evige vårens by", Kunming. Hovedstad, og også den største byen i Yunnan. Ved innsjøen Dianchis vestre del reiser Xishanfjellene seg 2 350 meter over havet. Her besøker vi fjellenes skogspark for å se de fine Longmengrottene. Grottene er hugget ut fra en bratt klippe for mer enn 200 år siden under Qing-dynastiet, og byr på fin utsikt.

Kjøkkenet i Yunnanprovinsen er et skattekammer og i dag får du en sen, men god lunsj med Yunnans variant av risnudler.

På ettermiddagen og kvelden har du tid på egen hånd til å utforske storbyen Kunming med alt den har å tilby. Vi ses igjen senere på kvelden for en felles middag.

Dag 9 – Kunming med Steinskogen

Vi sjekker ut på morgenen. Avhengig av flyavgangen til Zhangjiajie senere på dagen kan det bli tid til å se morgengymnastikk som tai-chi i en av Kunmings mange parker. Men den store begivenheten i dag er vårt besøk i Steinskogen rett sør for Kunming. Området er en merkelig og mektig karstformasjon der de høye klippene ser ut som stalagmitter som har vokst opp fra marken. Mange ser akkurat ut som trær laget av stein og gir illusjoner av en steinskog.

I dag blir det også en litt annerledes lunsj da vi inntar den på en restaurant som eies av Yi-folket, nok en av Yunnans mange etniske minoriteter.

Tidlig på kvelden flyr vi videre til Zhangjiajie. Vel fremme sjekker vi inn på et komfortabelt bosted for de tre kommende nettene.

Dag 10 – Zhangjiajie National Forest Park

Halleluja-fjellene i science fiction filmen Avatar var inspirert av de såkalte Himmelske søylene i Zhangjiajie National Forest Park. Området ble Kinas første nasjonale skogspark i 1982, og er kjent for fine fantasieggende fjelltopper, klare strømmer, tette skoger og store karstgrotter. Vi tilbringer en hel dag i dette eventyrlandskapet, og for de som tørr og vil så går vi ut på glassbroen som spenner seg høyt over en dalgang. Vær og vind rår vi ikke over, men uansett er dette en naturopplevelse utenom det vanlige (sko med bra såler anbefales).

Dag 11 – Tianmenfjellene

Naturopplevelsene fortsetter også denne dag, da vi reiser en time sørover til Tianmen-fjellet. Dette fjellet, som ifølge mange besøkende er det vakreste fjellet de noen gang har sett, men er ikke mer enn 1500 meter høyt. Men det byr på storslagne utsikter, som bl.a. til Himmelens port og vertikale klippevegger. Vi opplever området med en ferd på serpentinveien gjennom de 99 svingene, samt med verdens lengste taubane.

Til tross for at det ikke er verdens høyeste fjell, skifter temperaturen veldig fra fjellets base til dets topp, så en ekstra genser eller jakke kan være bra å ta med.

Etter lunsj flyr vi fra Hunan til Chongqing.

Dag 12 – Shanghai

Vi er tilbake til utgangspunktet og i dag rekker vi å se mer av denne gigantiske byen. Dagens bytur tar oss til blant annet Huguangs «rådhus», som ikke bare er en bygning men flere. På kvelden oppsummerer vi våre fantastiske dager med en typisk Sichuanmiddag på restaurang ved Jialingelven.

Dag 12 - Shanghai

Vi gjør en bytur og besøker gamlebyen med Yu-hagene. Den ble bestilt og anlagt av en velstående mandarin under Ming-dynastiet. Vi befinner oss nå i de gamle kvartalene, der det myldrer av smale smug, tehus, skur og butikker. Vi får også med oss det moderne Shanghai langs The Bund med sine skyskrapere. 

På kvelden oppsummerer v ivåre fantastiske dager med en lokal avskjedsmiddag. 


Dag 13 - Hjemreise

Tiden har kommet for å forlate Midtens rike og etter frokost begir vi oss til flyplassen for en komfortabel hjemreise til Skandinavia.

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Kina
• Samtlige overnattinger
• 11 frokoster
• 11 lunsjer 
• 3 middager
• Inngangsbilletter ifølge program 
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Avreise fra Skandinavia. Flymåltider er inkludert.

Dag 2

Ankomst til Shanghai. Flyg Shanghai – Zhongdian/Shangri-La. Lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Zhongdian/Shangri-La.

Dag 3

Utflukt i Shangri-La med besøk ved Songzanlintempelet og Shudusjøen. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4

Shangri-La – Lijiang, buss ca. 180 km. Besøk i Tigersprangkløften. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Lijiang.

Dag 5

Utflukt i Lijiangs gamleby, besøk ved Black Dragon Pool og lunsj hjemme hos en lokal familie. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 6

Lijiang – Dali, buss ca. 200 km. Besøk hos minoritetsfolket Bai og kulturforestilling. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Dali.

Dag 7

Utflukt i Dali med besøk ved de tre pagodene og båttur på Erhaisjøen. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 8

Dali – Kunming, buss ca. 330 km. Besøk ved Longmengrottene. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Kunming.

Dag 9

Utflukt til Kunmings steinskog. Fly Kunming – Zhangjiajie. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Zhangjiajie.

Dag 10

Heldagsutflukt til Zhangjiajie National Forest Park. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 11

Halvdagsutflukt til Tianmenfjellet. Fly Zhangjiajie – Shanghai. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Shanghai.

Dag 12

Bytur i Shanghai med besøk i Yu-hagene og på The Bund. Frokost, lunsj og avskjedsmiddag er inkludert.

Dag 13

Shanghai – Skandinavia. Frokost og flymåltider er inkludert.

Kina

Innbyggere: 1,39 milliarder
Flateinnhold: 9 600 000 km²
Valuta: Yuan
Religion: Buddhisme, taoisme og konfucianisme (utøves ofte i tillegg), minoriteter av kristne og muslimer
Språk: 
Kinesisk (med flere ulike dialekter); de fleste minoriteter har dessuten egne språk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Flyreise Chongqing t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og reisens transporter ifølge dagsprogrammet. 


For øvrig

På kinesiske flyplasser er det ikke tillatt å medbringe hverken alkohol, mineralvann/brus eller vann i håndbagasjen gjennom sikkerhetskontrollen. Flytende medisiner kan medbringes, men åpnes og kontrolleres av sikkerhetspersonalet. Etter sikkerhetskontrollen kan man kjøpe vann, mineralvann/brus eller tollfrie varer. I den innsjekkede bagasjen kan kun uåpnede flasker pakkes ned. Lighter eller magneter får heller ikke medbringes. Grundige kontroller gjennomføres.

Bussene i Kina er av god kvalitet, men holder ikke alltid samme komfortable standard som i Norge.

Valuta

Kinesiske Yuan (CNY).

De vanligste bank- og kredittkort aksepteres på hotellene, samt i større butikker og på restauranter.

Les mer under Valutaveksling » 

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

Når du beregner din reisekasse, glem ikke at Kina er et eldorado for shopping samt at drikke til alle felles måltider ikke er inkludert i reisens pris.

Klima

Opplysninger om klima og aktuelle værprognoser finner du enkelt på ulike værnettsider, som f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no

Nesten hele Kinas klima styres av monsunvindene og på sommeren en luftfuktigheten høy. I vintersesongen kan kveldene bli kjølige.

Klær og utstyr

Atmosfæren på hotellene er relativt uformell, også på de bedre hotellene. På dagene går du løst og ledig kledd i behagelige klær. Det er viktig at du har bra sko med lav hæl og gummisåler. 

Utstyr avhenger av årstiden. På sommeren reiser du med lette og lettvasket bommulstøy. Hotellene har rask og bra vaskeservice. Tidlig på våren og på høsten bør du ta med et ullplagg samt jakke eller frakk. Regn kan forekomme, så ta med deg regntøy og gjerne en paraply. 

Kofferten bør være holdbar siden den ofte i forbindelse med flyreisene utsettes for kraftig behandling. Det blir mange shoppingmuligheter, så det er neste uunngåelig at du har med deg mer bagasje på hjemreisen enn hva du hadde med deg på utreisen. Det kan være smart å ta med seg en ekstra sammenleggbar shoppingveske/bag. 

Driks

Driksen på denne reisen er ikke inkludert og du bør i stedet beregne et beløp på 350 RMB (yuan) for driks til felles aktiviteter og måltider, samt til sjåfører, lokalguider og bagasjebærere. TEMAs reiseleder samler inn drikspengene ved starten på reisen og porsjonerer deretter ut til berørte personer. 

Visum

Visum kreves, og må skaffes før avreise. For dere som ikke allerede har skaffet eget visum, kan TEMA nå ordne med gruppevisum. For å kjøpe visumtjeneste til Kina, vennligst kontakt vår kundeservice.

Priser per visum:

1600 SEK/NOK, 165 EUR, 1250 DKK

For at vi skal kunne handtere dette må vi ha en fargekopi av pass og et passfoto i farge, informasjon om sysselsetting samt bokningsnummer og avreisedato. Vær oppmerksom på at vi må ha dette senest 2 måneder før avreise, alternativt så fort som mulig etter bestilling. Send til passport@temaresor.se eller via post til TEMA, Glödlampsgränd 1, 120 31 Stockholm, Sverige. Passet må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst.

Gruppevisum sendes ut ca. 1 uke før avreise, og da får dere mer informasjon om visumet. OBS! Dokumentet skal kunne vises opp på både innreise og utreise.

Hvis dere ønsker å søke visum på egen hånd kan dere ta kontakt med Kinesiske ambassades visumsenter. For mer informasjon besøk deres hjemmeside. Merk at vi på TEMA innehar de bekreftelser (Hotel og dagsprogram) som dere trenger for å søke visum. Vennligst kontakt oss på passport@temaresor.se så sender vi disse dokumentene. Vær oppmerksom på at visumet er gyldig i 3 måneder, så man kan tidligst søke ca. 2 måneder før avreise. Behandlingstid på ambassaden er ca. fire arbeidsdager. Det er lurt å beregne noen dagers ekstra marginal. Vennligst søk om visum i god tid.

Det kreves i tillegg ytterligere informasjon til flyselskapet. Vennligst fyll i denne informasjon så fort som mulig på «Min reise».


OBS! Visumet krever at man er minimum to personer. Reiser man alene må man derfor legge sammen visumsøknaden sammen med andre reisendes søknader. Dette betyr at dere må sjekke inn sammen på flyplassen samt passere sikkerhetskontrollen i Kina sammen. Det samme gjelder for hjemreisen. Når det nærmer seg avreise formidler vi kontaktinfo slike at dere kan avtale hvor dere skal møtes på flyplassen før innsjekking. Vi trenger en kopi av passet senest 40 dager før avreise. Send det til TEMA, Glödlampsgränd 1, 120 31 Stockholm eller via e-post på passport@temaresor.se .
Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

  • TEMAs reiseledere
  • Nøye utvalgte fly & hotell
  • Utvalgte måltider
  • Inngangsbilletter ifølge program
  • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.