Sørøst-Asias ulike verdenerSingapore, Malaysia, Brunei, Indonesia

En mangfoldig og multikulturell rundreise i denne magiske delen av Asia. Her blander vi moderne metropoler med hodejegere på Borneo, sol og bad på Penang samt matlaging hos en lokal familie. I det lille sultanatet Brunei ser vi det storslåtte palasset, men også landsbyer på påler i vannet. På Java kommer vi til det ostindiske kompaniets Batavia, dagens Jakarta. Reisen rundes av i Yogjakarta hvor vi besøker verdensarvtemplene Prambanan og Borobudur. 


Reisefakta

Land: Singapore, Malaysia, Brunei, Indonesia

Reisetype: Rundreise

Reiselengde: 19 dager

Størrelse på gruppen: 20-25 personer

Visum kreves : Nej

Høydepunkter

 • Singapore med Clarke Quay og den botaniske hagen
 • Rehabiliteringssenter for orangutanger på Borneo
 • Båttaxi til byen Kampong Ayer på Bruneielven
 • Verdensarvtemplene Prambanan og Borobudur på Java
 • Georgetown og strandliv på Penang

Dagsprogram
Vinter 2018/2019

Dag 1 – Fire land i Asia

Avreise med fly fra Norge. Nå starter vi denne innholdsrike rundreisen i Sørøst-Asia som kommer til å ta deg gjennom fire vidt forskjellige land: Singapore, Malaysia, Brunei og Indonesia.   

Dag 2 – Singapore & Clark Quay 

Etter den komfortable men lange flyreisen blir du møtt på Singapores flyplass, Changi, av din TEMA-reiseleder. Etter den korte transferen inn til sentrale Singapore og ditt hotell for de kommende to nettene, får du mulighet til å slappe av en stund. 

På kvelden samles vi for en kort spasertur langs Singaporeelven til Clarke Quay. Området bestod en gang i tiden av store lagerlokaler for den intensive handelen som fant sted i elvemunningen. I dag er de anrike havnekvartalene en del av byens fornøyelsessentrum med et stort utvalg av restauranter, kaféer og utendørsbarer. Vi spiser vår velkomstmiddag ved havnekvartalet langs Singapore River.  


Dag 3 – Sightseeing i Singapore  

Etter en deilig frokostbuffet på hotellet er det tid for en byrundtur i denne metropolen. Singa og pura er de malaysiske ordene for løve, respektive by. Ifølge folketradisjonen var det første levende vesenet som byens grunnlegger så, nemlig en løve. En av attraksjonene vi ser i løpet av byrundturen er The Merlion, Singapores symbol, som har et løvehode på en fiskekropp. 

Singapores nasjonalblomst er en vakker orkidé. Denne, og mye annet kan man se i Singapores botaniske hage som vi besøker i løpet av formiddagen. Den botaniske hagen er også det lille landets verdensarv oppført på Unescos liste.

Det moderne Singapores grunnlegger, kan man kalle Sir Thomas Stamford Raffles, som var tjenestemann ved det brittiske ositindiske kompaniet. Han undertegnet en avtale med sultanen av Johor i 1819 og opprettet Singapore som handelssted. Hans navn ble i 1887 satt på det som nå har blitt et av verdens mest ærverdige hotell, The Raffles Hotel. Det var her drinken Singapore Sling ble oppfunnet.

(Raffles Hotel kommer til å holde helt stengt for renovering fra midten av desember 2017 til slutten av september 2018).

I løpet av dagen spiser vi en flott lunsj på et annet ærverdig hotell, The Fullerton Hotel. Fullerton er i dag et femstjerners hotell, men har tidligere tjenestegjort som Singapores postkontor, og har også huset den prestisjetunge Singapore Club.

Kvelden er fri til egne aktiviteter.

Dag 4 – Malaysia og Melaka 

Etter frokost pakker vi sammen, sjekker ut og forlater Singapore landeveien til nabolandet Malaysia.  

Melaka er Malaysias historiske sentrum. En gang var stedet et meget viktig sjøfarts- og handelssted. Portugiserne var de første europeerne som kom til Sørøst-Asia i 1511, og deretter fulgte hollenderne og engelskmennene. Du vil få se gamle portugisiske bosetninger og det engelske overvåkingsfortet. Vi tar også en spasertur til The Dutch Square, det mange århundrer gamle hollandste torget med sitt berømte rådhus.

Vår lunsj serveres på en restaurant som innretter seg mot det som kalles Peranakan, eller Baba & Nyonya, oppkalt etter etterkommerne til kinesiske immigranter som kom hit. Smakene er en blanding av kinesiske og malaysiske ingredienser og krydder.

På kvelden ankommer vi hovedstaden. I tillegg til den populære forkortelsen KL blir også Kuala Lumpur kalt for «The Garden City og Lights». Men det som de fleste forbinder byen med er det ikoniske kontor-tempelet Petrona Twin Towers. Etter innsjekking spiser vi en felles middag.

Dag 5 – Kuala Lumpur  

I dag fortsetter vi med å oppdage denne relativt anonyme asiatiske storbyen. Religionen spiller en stor rolle i Asia og her i KL er alle velkommen. Både muslimske, hinduistiske, kristne og buddhistiske helligdommer finnes om hverandre. Flere av de fremste severdighetene rekker vi å besøke, som f.eks. malaysiernes landemerke, Dataran Merdeka, Selvstendighetstorget. Her ble landets eget flagg heist opp første gang ved selvstendigheten den 31. august 1957. 

Ved Central Market, som en gang i tiden var byens fiskemarked, spiser vi en enkel lokal lunsj. Fiskesalget har blitt erstattet med håndverk fra Malaysias alle hjørner. Ved Sze Yah-tempelet kommer vi inn i Chinatown, og også her finnes et marked med muligheter for litt shopping. Det moderne Kuala Lumpur er sterkt påvirket av vestlig arkitektur, men historien og det lokale malaysiske livet er stadig nærværende. Det er en vibrerende by med en rik og fargesterk historie som fascinerer.

Du har kvelden til å utforske mer av byen på egen hånd.

Dag 6 – Batu Caves 

Vi forlater hovedstaden og beveger oss nordover på Malckahalvøya. På formiddagen gjør vi et stopp og besøk ved Batu. Her finner man hinduenes aller helligste tempel utenfor Indias landegrenser, dedikert til guden Maruga. Guden selv kan beskues i form av en drøye 40 meter høy bronsestatue. Her kan du som hinduene bestige de nesten 300 trappene opp til grottetempelet (Vær oppmerksom på at man ikke får besøke grottene kledd i shorts eller kort skjørt/kjole).

I løpet av ettermiddagen fortsetter vi til det sagnomsuste, grønne høylandet, Cameron Highlands. Vi gjør et par stopp på veien for den vakre utsikten, men også for kaffe og te. Ved det vakre fossefallet Iskandar gjør vi selvfølgelig også et stopp for å ta bilder. 


Dag 7 – Cameron Higlands 

Under kolonitiden kom engelskmennene gjerne til Cameron Highlands, først og fremst for at klimaet lignet det engelske klimaet. Den koloniale arven er påtakelig i mye av traktenes arkitektur. Her oppdaget man et fantastisk jordbrukslandskap. Det var teplantasjene som kom til å dominere landskapet, men det ble også populært å dyrke jordbær. I dag er det mange som kommer hit for å se en annen side av landet og få nyte av et svalere og mindre fuktig klima.

Selvfølgelig besøker vi en teplantasje, Sørøst-Asias største i omfang. Vi får følge hele prosessen, og besøke fabrikken der bladene tørkes og pakkes. Her skal man selvfølgelig nyte en god kopp te, og kanskje også en liten godsak til den.

Vi reiser tilbake til vår resort, og har i løpet av ettermiddagen mulighet til å ta en spasertur i jungelen med lokal guide (tillegskostnad, betales lokalt).

Dag 8 – Verdensarv Georgetown 

Vi forlater innlandet og reiser gjennom en vakker natur ut til kysten. Via en lang bro kommer vi til den tropiske øya Penang ved lunsjtid. Her blandes jungel, strender og den historiske perlen Georgetown. I løpet av ettermiddagen utforsker vi denne levende koloniale byen som så vel fortjener sin plass på Unescos verdensarvliste. Vi spaserer langs "Street og Harmony" hvor religiøse monument fra islam, hinduismen, kristendom og buddhismen mer eller mindre ligger vegg i vegg. 

Senere på ettermiddagen sjekker vi inn på vår resort ved Penangs fine strender langs nordkysten.


Dag 9 – Sol- og badedag på Penang 

Nyt en avslappende dag med sol og bad. Dersom du er mer nysgjerrig og rastløs er det mye å se og gjøre på Penang. Kanskje et besøk i Penang National Park, eller en badeutflukt med båt til Monkey Beach frister?

Dag 10 – Kuching, Sarawak, Borneo 

Nyt en avkoblende formiddag før vi på ettermiddagen flyr fra fastlandet til Borneo, en flyreise på cirka 1 time og 45 minutter. Kucin betyr katt og på kvelden får du mulighet til å bli bedre kjent med kattebyen på egen hand. Vi bor rett ved Sarawakelven osm flyter gjennom byen, og utenfor døren har vi en stor katt statue. I gangavstand har vi også Kuching Waterfront Bazaar med moderne souvenirer til salgs i gamle, fine bygninger langs vannet.  


Dag 11 – Til jungelen med orangutanger og hodejegere! 

Mange forbinder Borneo med orangutanger. Det er også kun på Borneo og det nordlige Sumatra man kan treffe på disse menneskene fra skogen som orang hutan betyr. I dag har får vi sjansen til å se disse individene når vi besøker Semenggoh Wildlife Rehabilitation Center. Her har man i lang tid tatt vare på orangutanger på en fremgangsrik måte. Dyrene her lever i et stort reservat så noen garanti for å få se primatene finnes ikke, men med litt flaks kan man se de meget menneskelignende dyrene.  

Dagen fortsetter deretter videre inn i jungelen på vei mot Batang Ai National Park. Vi reiser gjennom et landskap som er som et stort lappeteppe av jomfruelig regnskog, men også dyrkbare områder og små byer. Ved Lemanakelven bytter vi kjøretøy til en såkalt longboat og fortsetter på elven. Ved elvebredden kan vi se longhouses, rumah panjang, bygget av tropisk tømmer. Her bor også storfamilier av Ibanfolket på mer eller mindre samme måte som man har gjort i mange århundrer. Iban var beryktede hodejegere helt frem til den europeiske kolonitiden. Vårt bosted for natten blir en narturvakker resort ved elvebredden.

Dag 12 – Naturvandring  

Naturens lyder kanskje vekker deg og etter en avslappende morgen med frokost på resorten gjør vi en vandring i naturen sammen med en spesialist på området. 

Vi sjekker deretter ut fra vår resort og begir oss tilbake mot Kuching langs den naturskjønne veien. Vel tilbake i Kuching får du fritid på egen hånd før vi på kvelden tar en kort spasertur til en annen kulinarisk opplevelse. Nå skal vi få prøve etnisk mat fra Sarawakprovinsen.

Dag 13 – Brunei Darussalam 

Grytidlig på morgenen går reveljen. Flyet fra Kuching til Miri i det nordlige Sarawak går tidlig og vi får med oss frokost fra hotellet. Vel fremme i Miri har vi deretter cirka to timer å kjøre før vi når Bruneis hovedstad Bandar Seri Begawan. Det lille landet har enorme oljefelt og har fått sin rikdom uten å behøve å måtte ødelegge sin tropiske regnskog. Rikdommen har også tillatt fantastiske byggverk i hovedstaden og vi besøker Jame Asr Hassanil Bolkiah-moskéen. Ved Istana Nurl Iman som er den offisielle residensen for Sultanen av Brunei gjør vi et fotostopp.  

En av dagens begivenheter blir en tur med vanntaxi rundt verdens største by som er bygget på påler i vannet, Kampong Ayer i Bruneielven. Her kan vi se hvordan hverdagen ser ut for en stor del av hovedstadens befolkning.

Dag 14 – Indonesias Java og Jakarta 

Vi forlater Brunei og Borneo med fly og begir oss til Java og Indonesia. Landets hovedstad Jakarta er en megametropol og en mingel av kulturytringer fra Java, Malaysia, Kina, den arabiske verden, India samt Europa – og da først og fremst fra hollendernes ostindiakompani. Vi kommer til å se ikoniske steder som f.eks. presidentpalasset, men fokuserer vår dag i Jakarta på den gamle bydelen Batavia, eller Kota Tua, med flotte koloniale bygninger. 

På kvelden tar vi oss til en av Jakartas bedre restauranter og blant ærverdig innredning blir vi servert en middag tillaget etter historiske oppskrifter som blander javanesisk og kinesisk matlagingskunst.

Dag 15 – Yogyakarta og Prambaran   

Indonesia består av 13 000 øyer, fordelt på 33 provinser. Befolkningen er på drøyt 240 millioner og regnes med det som verdens fjerde mest folkerike land. Dette innebærer også store avstander, og vi flyr derfor en drøy time fra Jakarta til Yogakarta. 

Denne dagen får vi ta del av et av landets verdensarv, de imponerende templene ved Prambanan. Det er mer eller mindre 240 templet totalt i området. Her tilbringer vi formiddagen fram til lunsj der vi blir invitert av en lokal familie som byr på mat og forteller om sine hemmeligheter om tempelområdet. 

Dag 16 – Verdensarven Borobudur 

Denne morgenen forlater vi bylivet og tar oss til en landsby 1,5 time utenfor sentrum. Her kan vi oppleve javanesisk kultur og tradisjoner. På en farm får vi plukke grønnsaker som vi sin tur tar med oss til den lokale familien som viser oss hvordan man lager en tradisjonell lunsj.

Nord-vest for Yogyakarta finner vi det majestetiske Borobudur. Det buddhistiske tempelområdet ble bygget på midten av 700-tallet, og de drøyt 70 stupaene som alle inneholder en Buddhastatue, ble restaurert i løpet av 1970-tallet med hjelp av Unesco. Det er i dag en del av verdensarven, noe man lett kan forstå når man står midt i dette utrolige landskapet.  

Dag 17 – Sultanliv

I dag besøker vi Ngayogyakarta Hadiningrat, eller som det også kalles; Kraton Yogjakarta palasset, som er et levende museum. Palasset tilhørte Yogjakartas Sultan og hans familie. Her kan vi se deler av det kongelige hverdagsliv. 

Med Becak fortsetter vi til Taman Sari Water Castle, fra midten av 1700-tallet. I de fine bassengområdene kan vi ane hvordan de eldre tiders sultaner omgav seg med vakre kvinner fra hele landet. Den underjordiske moskén er spesiell og bygget med perfekt akustik. 

På ettermiddagen besøker vi Jalan Malioboro. Jalan betyr gate, men Malioboro er så mye mer enn bare en gate: her brer det ut seg et helt kvartal med boder, butikker og barer for både lokalbefolkning og turister.


På kvelden spiser vi en felles avskjedsmiddag.


Dag 18 – Adjø til Java 

Etter en avslappende formiddag forlater vi Java, via Jakarta med fly tilbake til Europa og Amsterdam. 

Dag 19 – Hjemkomst  

Vi bytter fly i Amsterdam for den siste biten hjem. Etter en lang og innholdsrik reise kommer du hjem med mange nye inntrykk. Vi håper reisen har gitt mersmak og at du snart blir med oss på nye eventyr. 

Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r Norge
• Samtlige overnattinger
• 16 frokoster
• 10 lunsjer
• 9 middager

• Inngangsbilletter ifølge prgram
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Fly Norge – Singapore. Flymåltider er inkludert.

Dag 2

Ankomst til Singapore. Spasertur langs Singapore River. Velkomstmiddag. To overnattinger på hotell i Singapore.

Dag 3

Byrundtur i Singapore. Frokost og lunsj.

Dag 4

Singapore – Kuala Lumpur, 350 km. Byrundtur i Melaka. Frokost, lunsj og middag. To overnattinger på hotell i Kuala Lumpur.

Dag 5

Byrundtur i Kuala Lumpur. Frokost.

Dag 6

Kuala Lumpur – Cameron Highlands, 210 km. Besøk ved Batugrottene. Frokost og lunsj. To overnattinger på hotell i Cameron Highlands.

Dag 7

Heldagsutflukt i Cameron Highlands med besøk på teplantasje. Frokost.

Dag 8

Cameron Highlands – Georgetown, 250 km. Byrundtur i Georgetown. Frokost og lunsj. To overnattinger på resort ved Tanjung Bungah.

Dag 9

Sol- og badedag på Penang. Frokost.

Dag 10

Fly Penang – Kuching. Frokost. En overnatting på hotell i Kuching.

Dag 11

Kuching – Batang Ai, 300 km. Besøk orangutang-senter. Jungeleventyr. Frokost, lunsj og middag. En overnatting på resort i Batang Ai.

Dag 12

Naturvandring i Batang Ai. Batang Ai – Kuching, 300 km. Frokost, lunsj og middag. En overnatting på hotell i Kuching.

Dag 13

Fly Kuching – Miri, ca. 1 time. Buss Miri – Bandar Seri Begawan, 160 km. Byrundtur. Frokost, lunsj og middag. En overnatting på hotell i Bandar Seri Begawan.

Dag 14

Fly Bandar Seri Begawan – Jakarta, ca. 1 time 20 minutter. Byrundtur i Batavia, Gamle Jakarta. Frokost og middag. En overnatting på hotell i Jakarta.

Dag 15

Fly Jakarta – Yogyakarta, ca. 1 time 10 minutter. Utflukt til Prambanan. Frokost, lunsj og middag. Tre overnattinger på hotell i Yogyakarta.

Dag 16

Formiddagsutflukt til Bogor med matlagningskurs. Ettermiddag og kveld fri. Frokost og lunsj. .

Dag 17

Utflukt med besøk til Sultanens palass og Malioboro marked. Frokost, lunsj og middag.

Dag 18

Avslappende formiddag. Fly Yogyakarta – Amsterdam via Jakarta. Frokost og flymåltider.

Dag 19

Amsterdam – Norge.

Singapore

Innbyggere 4 400 000 Flateinnhold 647 km² Valuta Singaporsk dollar Religion Buddhisme, taoisme og konfucianisme (ofte i blandning), minoriteter av mer ortodokse buddhister, sunnimuslimer, hinduer, sikher og kristne Språk Fire offisielle språk: engelsk, kinesisk, malaysisk og tamilsk. Malaysisk har en særstilling som nasjonalt språk, likevel snakkes engelsk av alle folkegrupper

Malaysia

Innbyggere 25,8 millioner Flateinnhold 329 758 km² Religion Islam dominerer; minoriteter av hinduer, sikher, kristne, buddhister og konfusianere Valuta Ringgit Språk Malaisisk (bahasa malaysia) er offisielt språk; kinesisk er det største minoritetsspråket; engelsk brukes ofte som forretningsspråk.

Brunei

Innbyggere 442,216 Flateinnhold 5,765 km² Valuta Bruneisk dollar Religion Sunniislamsk Språk Offisiellt språk er malaysisk og engelsk.

Indonesia

Innbyggertall 245,5 millionerFlateinnhold 1 904 600 km²Valuta Rupiah (USD og EUR kan brukes på hotell, i store butikker og restauranter).Religion Islam, protestantisme, katolisme, "hindu-buddhisme", lokale stamreligioner.Språk Offisielt språk er Indonesisk (bahasa indonesia, en form av malaysisk). I tillegg finnes det ca 300 språk som tilhører den austronesiske språkfamilien, hvorav de støste er javansk og sundanesisk. Øvrige dominerende språk er achinesisk, balinesisk, batak, makassar, maduresisk og minangkabau.

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly Norge – Singapore med retur fra Jakarta. Regionale fly er også inkludert (disse billetten utleveres på reisemålet). TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.

Valuta

Singaporsk dollar (SGD)

Malaysisk ringgit (MYR)

Brunei dollar (BND)

Indonesisk rupiah (IDR)

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Minibanker finnes.

Les mer under Valutaveksling»

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.

Driks

På denne reisen er felles driks til f.eks bagasjebærere, sjåfører, eventuelle lokalguider og restaurantpersonale ved felles måltider inkludert i reisens pris.

Klima  

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr

Komfortable og lette bomullsplagg er å anbefale for reise i disse landene. Ved besøk i templer eller andre hellige steder, samt ofisielle bygninger skal man ikke kle seg i ermeløse gensere/bluser, shorts eller korte kjoler. Ved besøk i templer og private hjem skal sko tas av. Solkrem, solbriller og hatt/caps samt myggmiddel anbefales.

På denne reisen gjør vi en del kortere vandringer både i byer og i naturen, så vi anbefaler å ta med et par gode sko med gummisåle.

Vær oppmerksom på

Sigaretter får ikke innføres tollfritt til Singapore og Brunei.

Snus får ikke innførs til Singapore, ikke en gang til eget bruk. 

Alkohol kan medbringes til Brunei, men må fremvises.

Vedrørende rundturen i Brunei:

* Ikke-muslimer er ikke tillatt å gå inn i moskéene på tors- og fredager eller under religiøse festivaler. Skulle besøket falle på en slik dato så besøker vi hagen og området rundt selve moskéen. 

* Fotografering er ikke tillatt i moskéen eller på Brunei Museum.

* Kvinnelige beøkende må bære et svart sjal ved moskébesøket, sjalet utleveres av/ved moskéen. 

* Sko skal tas av før besøk i selve moskéen eller ved de kongelige regaliene. 

* Vennligst benytt flate sko da utflukten inkluderer bl.a. en kort spasertur på planker ved "vannbyen" (Water Village Kampong Ayer).

For øvrig

Flyreisene innenriks i Malaysia og Indonesia samt regionalt fra Brunei til Indonesia bestilles lokalt av våre samarbeidspartnere på plass. Billettene til disse flyvningene utleveres på stedet. Ved innsjekking for avreise fra Skandinavia anbefaler vi at du har reisens dagsprogram/dagbok tilgjengelig for å kunne vise reiseplanen.

OBS! Maksvekt for innsjekket bagasje på innenriksflyene er som regel 20 kg (pluss maks 7 kg håndbagasje) – uansett hva dine internasjonale flyvninger til og fra Asia tillater.

Noen helligdager som feires i Sørøst-Asia, spesielt det kinesiske nyttåret, Idul Fitri - avslutningen på fastemåneden Ramadan samt Nyepi – Balinesisk nyttår, kan føre til tilfeldige endringer i dagsprogrammet.

Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • Fly og hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • TEMAs reiseledere
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreise

 
XClose