Cruise på Mekong - Kambodsja til Vietnammed sol og bad på Phu Quoc

Mekongelven strekker seg 400 mil gjennom seks land – fra kilden i Tibet til Sør-Kina-havet utenfor Vietnam. Bli med oss om bord på stilfulle Jahan Cruises for en reise utenfor allfarvei, både på land og på vann. Vi opplever Mekongs unike økosystem og får et bilde av elvens rolle før og nå. Langs vannveien besøker vi ukjente perler og verdensarven Angkor Wat. Cruiset avsluttes med sol- og badedager på den tropiske øya Phu Quoc, også kalt Smaragdøya.

Reisefakta

Land: Kambodsja, Vietnam

Reisetype: Cruise

Reiselengde: 16 dager

Størrelse på gruppen: 18-24 personer

Visum kreves : Ja

Høydepunkter

 • Angkors eventyrtempel
 • Cruiseskipets stemning og standard
 • Phnom Penhs arkitektur og historie
 • Dagliglivet på og langs Mekongelven
 • Øya Phu Quocs fine sandstrender

Dagsprogram
2020

Dag 1 – Fly til Kambodsja

Vi flyr med Thai Airways fra Norge til Bangkok. Hyggelig underholdning og god mat serveres ombord. ombord.

Dag 2 – Via Bangkok til velkomst i Siem Reap

Flyet ankommer Thailand og Bangkok tidlig på morgenen og vi bytter fly for videre reise til vår sluttdestinasjon, Siem Reap i Kambodsja.

Ved ankomst til Khmerenes rike blir vi tatt i mot av TEMA-reiseleder og lokalguide. Etter en kort transfer til resorter der vi sjekker inn for våre første to netter, blir det noen timers avslapping, kanskje ved hotellets flotte bassengområde.

På kvelden reiser vi sammen til Phare Ponleu Selpak, som er en kulturoppvisning med sin opprinnelse 30 år tilbake i tid, i en av flyktningeleirene ved grensen til Thailand. Phare Ponleu Selpak lever i dag videre som et prosjekt for å hjelpe ungdommer med sysselsetting og en mening med tilværelsen.

Dag 3 – Khmerenes Angkor

Denne dagen vies til noen av verdens mest enestående arkitektoniske og religiøse mesterverk. Khmerrikets herskere i Angkor var besatte av å bygge templer i sandstein og lateritt, som ble dedisert både til dem selv og de gudene de tilba og ville likestille seg med.

Vi passerer hovedstaden Angkor Thoms mektige porter og besøker Bayontempelet med alle sine mildt smilende ansikter som ser ned på oss fra fasadene. Kanskje dette var en av historiens første eksempler på hvordan «storebror ser deg»? Bayontempelet fascinerer også gjennom relieffer som gjenspeiler dagliglivet. Det er fra disse bildene, sammen med fortellinger av den kinesiske 1200-tallsdiplomaten Zhou Daguan, vi har fått vårt bilde av hverdagslivet i byen. Motivene gjenspeiler blant annet hanekamp, sjakkspillende kjøpmenn, fødsler, markedsliv og krig.

I løpet av dagen får du også se Ta Phromh. Her klatrer røttene og trærne blant ruinene akkurat slik som når zoologen Henri Mouhot populariserte Angkorområdet. Tempelet er kjent fra spillet og filmen Tomb Raider, når Angelina Jolie kom til Kambodsja.

Etter lunsj besøker vi Angkor Wat. Det ble bygget under kong Suriyavarman II og er opprinnelig oppført til Vishnus ære. Bygningskomplekset gjenspeiler som helhet det hinduistiske verdensbildet. Angkor representerer verdensfjellet Meru med sine fem topper. Inngangen til Angkor Wat er imponerende – du nærmer deg helligdommen på en 350 meter lang steinbro over den enorme vollgraven. Det sentrale tabernakelet prydes av en over 600 meter lang relieff, som i løpet av ettermiddagen blir vakkert opplyst når solstrålene vekker liv i bildene.

Dag 4 – Tid for cruise

Vi sjekker ut fra vårt hotell og sjekker i stedet inn på det som sies å være det flotteste cruiseskipet på Mekongelven, RV Jahan. Dette skjer på rederiets lounge i Siem Reap. Vi ferdes deretter landeveien med rederiets buss til Kampong Cham der vi går om bord og du får tilgang til din lugar. Vi spiser vår første lunsj om bord og får en varm velkomst.

I løpet av ettermiddagen reiser skipet for en utflukt til tempelet Hancey, som ligger på en høyde som byr på flott utsikt over omgivelsene. Wat Hanchey er datert til 600-tallet e.Kr. og ble dermed anlagt før det store tempelet i Angkor. Vi vender deretter tilbake til Jahan for middag og vår første natt om bord.

I loungen viser det hver kveld utvalgte klassiske filmer på storskjerm, dersom du ikke ønsker å nyte stillheten og utsikten fra din egne private balkong.

Dag 5 – Angkor Ban og Koh Oknha Tey

Hver morgen om bord tilbys Tai Chi-undervisning på dekk for den som ønsker å delta. Det er en behagelig og stemningsfull start på dagen. Frokost serveres detter i skipets matsal når vi seiler videre mot byen Angkor Ban. Et besøk her blir litt av en reise tilbake i tid, til et samfunn med tradisjonelle hus og en hverdag som ikke karakteriseres av alle moderniteter vi er vante med. Vel tilbake om bord får vi møte en buddhistmunk som gir oss en velsignelse for god helse og en fortsatt god reise.

Vi fortsetter nedstrøms samtidig som vi blir servert lunsj. På ettermiddagen ankommer vi Koh Oknha Tey. På denna øya, midt i Mekongelven har man en lang tradisjon av fremstillingen av silke av meget høy kvalitet. Med tuk tuk-taxier utforsker vi øya og besøker noen av de mange silkefabrikkene, der vi kan få ta del i produksjonsprosessen fra larve til ferdig vare.

Tidlig på kvelden passerer vi munningen av elven Tonle og kaster deretter anker i nærheten av Kampong Chhnang. Nyt en drink på dekk og se ut over de vakre, vidstrakte våtmarkene omkring.

Dag 6 – Fra flytende byer, gjennom jungel, til hovedstaden

Vi anbefaler tidlig vekking for muligheten til å se en spektakulær soloppgang. Kampong Chhnang er Kambodsjas akvatiske sentrum. Alle konstruksjoner er bygget på stylter i et relativt myrlendt terreng. Med båt og minibuss transporteres vi til fastlandet og et lite samfunn med keramikk i khmerstil som spesialitet. De fremstiller også palmesukker som du får en smaksprøve av. Før vi vender tilbake til vårt flytende hjem, ser vi også et par «flytende» byer med hus på stylter og båter som allment transportmiddel.

Ferden går nå videre langs Tonleelven mot Kampong Tralach. Det er et grønt jungellignende landskap langs elvebredden. Vi ser med stor sannsynlighet lokale barn som ledsager familiens buskap ned til vannet for å drikke. Vi får også mulighet til å teste litt av det lokale livet med en tur på oksekjerre.

Sent på ettermiddagen når vi hovedstaden Phnom Penh der du får tid på egen hånd til å utforske strandpromenaden med markedssalg og folkeliv. En annen anbefaling er et besøk på Raffles klassiske hotell, Hotel Le Royal, som er en institusjon, hvis signaturdrink Femme Fatale ble blandet her første gangen i 1967 til Jacqueline Kennedy. Middagen serveres som vanlig om bord på cruiseskipet.

Dag 7 – Heldag i Østerns Paris, Phnom Penh

Hele dagen spanderes i Phnom Penh, som til tross for en rask moderne utvikling har lyktes med å beholde mye av sin rustikke sjarm og eleganse. Det er en by med både en spennende og skremmende historie og dens rike kultur fyller opp hvert gatehjørne.

Rett etter frokost reiser vi med buss til Dødens felt, eller The Killing Fields som kanskje er den mere kjente benevnelsen. I dag et stille og rolig område utenfor byen, med åpne enger og palmer. Deretter gjør vi et besøk på det mer ukjente fengslet S21. Begge stedene minner om det tragiske og forferdelige kapittelet i landets historie, den tiden da Khmer Rouge styrte med terror og undertrykkelse. Dersom man ikke ønsker å delta på formiddagens utflukt kan man møte opp til lunsj som inntas på en koselig restaurant i byens sentrum.

I løpet av ettermiddagen oppdager vi det vakre, kongelige palasset med Sølvpagoden og det tilstøtende Nasjonalmuseet. For tilbakereisen til skipet velger vi byens sykkeltaxi, cyclo, som er et annerledes transportmiddel for oss skandinaver.

På kvelden inviteres vi inn til en barbecuemiddag på dekk med danseunderholdning, mens vi har Phnom Penhs bysilhuett i bakgrunnen.

Dag 8 – Cruisedag på vei til Vietnam

Denne dagen er vi cruisegjester fullt og helt, og vi blir ett med elven. Om bord inviteres vi på en forelesning på engelsk om det moderne Kambodsja. Den holdes av en professor fra The Royal University of Phnom Penh. For øvrig nyter du dagen om bord etter eget ønske. Kanskje unner du deg en massasje eller bare slapper av i en solstol på dekk. Du kan også gjerne nyte din egen balkong, eller komme opp på kapteinens brygge og høre kapteinen selv fortelle om «sin elv».

Før vi når grensen til Vietnam tilbys også en matlagingsdemonstrasjon av kjøkkenpersonalet, for å gi deg en større innsikt i den lokale matkulturen. Vel fremme ved grensen er det litt administrasjon før vi deretter sakte flyter videre den korte strekningen til Tan Chau. Grensebyen byr på en hel del kommers og her finner man i tillegg til et khmersamfunn også en stor kinesisk befolkning. Vi ankrer opp et lite stykke fra byen i en stille, rolig og vakker posisjon.

Dag 9 – Mekongs fiske-Mekka

Vi tar oss inn i Tan Chau og oppdager den med lokale små taxier, såkalte xelois. I stille og rolig tempo utforsker vi de smale gatene med små verksteder og hus. Vi stopper ved det fargerike markedet der vi også kan se et av de eldgamle templene. Kanskje tester du ut dine prute-egenskaper blant markedets utvalg. Vi bytter nå transportmiddel til mindre båter for å ta oss videre gjennom flytende hus og hjem til fiskefarmen.

Vel tilbake ombord vil det bli tid for spabehandling eller et basseng i cruiseskipets basseng på dekk, før vi inntar lunsj mens vi langsomt cruiser videre. På ettermiddagen ankommer vi byen My An Hung, der vi får treffe en lokal familie og komme inn i deres hjem og hage. De byr oss på en vietnamesisk tesmaking. Vietnamesisk te kan noen ganger være litt bitter i smaken, men man søter den med honning. Og honning har familiens også egen produksjon av.

Sent på kvelden kaster vi anker i nærheten av Sa Dec.

Dag 10 – Blant ris, palmer og hyasinter

Ved frokosttid ankommer vi Binh Thanh som er en av de største øyene i Mekongdeltaet. Vi går i land og spaserer gjennom øyas hverdag, møter lokalbefolkningen og får ta del av deres ekspertise i teppeveving.

I løpet av ettermiddagen cruiser vi videre til Cai Be, en sjarmerende småby, som er kjent for sin flotte katolske kirke. Det flytende markedet i Cai Be blir med dagens utvikling mindre for hvert år som går, men selv i dag skjer en del salg av lokale varer som frukt og jordbruksprodukter i alle former, som for eksempel pasta, papir, kaker og vin. Men også kokoskaker, godteri og mye mer.

Vårt cruise har nå kommet til sin sluttdestinasjon og når solen går ned inviterer skipets besetning oss inn til en minnerik siste kveld om bord.

Dag 11 – Saigon / Ho Chi Minh-byen

Vi spiser en siste frokost ombord før vi forlater vårt flytende hjem i My Tho. Herifra får vi en bussreise til Saigon. Vel fremme i denne myldrende storbyen gjør vi en byrundtur.

Vi ser Independence Palace (Uavhengighetspalasset), som tidligere ble kalt Presidentpalasset. Dette fikk en permanent plass i historien den 30. April 1975 når de første Nordvietnamesiske stridsvognene rullet inn i byen, noe som signaliserte Saigons fall. Ikke langt herifra får vi også stifte bekjentskap med den franske arven og Notre Dame-katedralen. Rett overfor katedralen finner man det staselige Hotel de Ville de Saigon som i dag tjenestegjør som Ho Chi Minhs rådhus.

Senere på ettermiddagen sjekker vi inn på vårt sentralt beliggende hotell og du får på kvelden frie tøyler til å utforske det som kalles «Verdens billigste storby». Dersom ikke markedet Ben Thanh lokker for shopping så finnes det i alle fall et uendelig utvalg av fantastiske restauranter.

Dag 12 – Til Phu Quoc

Etter frokost og utsjekking fra hotellet reiser vi til flyplassen for en kort reise fra fastlandet til det tropiske paradiset Phu Quoc. Den cirka 570 km² store øya sies å ha 99 fjell og de fantasieggende kalksteinsformasjonene strekker seg fra nord til sør, med den høyeste toppen på rett over 600 meter.

Her nyter vi nå total avslapping på flotte The Shell Resort & Spa, rett på stranden.

Dag 13-14 – Sol- og badedager

Dersom du ønsker blå himmel, sol og deilige bad ønsker Phu Quoc deg hjertelig velkommen, uansett tid på året. Blir du rastløs av lange perioder på stranden eller ved bassenget finnes det flotte utflukter å melde seg på. Din reiseleder kan være behjelpelig med å bestille dine eventyr på plass.

Den siste kvelden møtes vi alle for en felles avskjedsmiddag på hotellet.

Dag 15 – Utsjekking

Unn deg et siste bad i havet før det er tid for å pakke sammen og ta farvel med Phu Quoc og Vietnam. Vi flyr på ettermiddagen via Saigon og over natt via Bangkok hjem til Norge.

Dag 16 – Hjemkomst

Vi lander hjemme i Norge på morgenen.

Dette er inkludert i reisen

• Fly Norge – Siem Reap / Phu Quoc – Skandinavia 
• Samtlige overnattinger   
• 13 frokoster     
• 9 lunsjer
• 9 middager   
• Inngangsbilletter ifølge program 
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Flyreise Skandinavia – Siem Reap, Kambodsja. Flymåltider er inkludert.

Dag 2

Kulturshow. Middag er inkludert. Tidlig innsjekking. To overnattinger på hotell i Siem Reap.

Dag 3

Heldagsutflukt i ruinbyen Angkor. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4

Innsjekking på cruisebåten. Ettermiddagsutflukt i Kampong Cham til Hanchey-tempelet. Frokost, lunsj og middag er inkludert. Syv overnattinger ombord på cruisebåt.

Dag 5

Cruise Kampong Cham – Kampong Chhnang. Utflukt til Angkor Ban og øya (Koh) Oknha Tey. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 6

Cruise Kampong Chhnang – Phnom Penh. Spasertur i lokal landsby. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 7

Utflukt i Phnom Penh med besøk ved Dødens felt og Det kongelige palasset med sølvpagoden. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 8

Cruise Phnom Penh – Tan Chau. Grenseovergang til Vietnam. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 9

Cruise Tan Chau – Sa Dec. Utflukt med lokal taxi i Tan Chau. Besøk i et lokalt hjem i landsbyen My An Hung med etterfølgende tesmaking. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 10

Cruise Sa Dec – My Tho. Utflukt på øya Binh Thanh. Besøk på det flytende markedet i Cai Be. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 11

Ilandstigning ved My Tho. Byrundtur i Saigon. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Saigon.

Dag 12

Fly Saigon – Phu Quoc. Frokost er inkludert. Tre overnattinger på hotell på Phu Quoc.

Dag 13 – 14

Sol- og badedager på Phu Quoc. Frokost er inkludert. Avskjedsmiddag er inkludert den siste kvelden.

Dag 15

Fly Phu Quoc – Skandinavia, via Saigon. Frokost og flymåltider er inkludert.

Dag 16

Hjemkomst.

Kambodsja

Innbyggere
14, 6 millioner Flateinnhold
181 040 km² Valuta
Kambodsjansk riel Religion
Theravadabuddhisme er statsreligion, islam og kristendom forekommer også. Språk
Khmer er offisielt språk

Vietnam

Innbyggere
84 402 966 Flateinnhold
329 560 km² Religion
Religioner er buddhisme (65-70 %), katolisisme (ca 8 %), konfusianisme, daoisme, caodai og hoa hao. Valuta
Dong Språk
Offisielt språk er vietnamesisk

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Flyreise Skandinavia – Siem Reap, Kambodsja / Phu Quoc, Vietnam – Norge. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og reisens transporter ifølge dagsprogrammet.

Cruisebåten

Rederiet vi reiser med heter Jahan Cruises og kategori på lugarene som alle har heter Superior Stateroom. Lugaren er 30 kvadratmeter og alle har egen balkong på 4 kvadratmeter. Standard seng er dobbelseng, men det fins noen få lugarer med to separate senger som man kan legge inn som forespørsel hvis det er ønskelig.     

Til måltidene er et utvalg av drikkevarer inkludert, for eksempel husets vin og øl. Båten har spa, basseng, bastu og treningsrom. Wifi fins men kan være ustabilt. Hvis man ønsker kan man kjøpe et lokalt sim kort ved ankomst på flyplassen. 

Utflukter fra båten skjer med TEMAs reiseleder og engelsktalende guide. Vi vil påpeke at det kan være tilfeller i løpet av cruiset der vi deler kjøretøy/utfluktsbåter med andre gjester. 


Valuta 

Kambodsja: Riel (KHR).  

Vietnam: Dong (VND).

I reiser er måltider inkludert ifølge dagsprogrammet, øvrige måltider samt drikke til måltidene betaler du selv. 

De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikker.  

Les mer under Valutaveksling » .

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor. 

Driks 

Driks er ikke inkludert. Du bør beregne cirka 160 USD for driks til felles aktiviteter og måltider, samt til sjåfører, lokalguider, cruisepersonalet og øvrige bagasjebærere. TEMAs reiseleder samler sammen drikspengene ved starten av reisen og porsjonerer deretter ut til berørte personer. 

Klima 

Opplysninger om klima og aktuelle værprognoser finner du enkelt på ulike værnettsider, se for eksempel www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr 

I Angkor-regionen skal diskré og respektfull bekledning iføres, for eksempel bluse/skjorte som dekker skuldre og eventuelle kjoler som går nedenfor knærne. Ingen shorts i dagene rundt Angkor.

Ta gjerne med den lettere regntøy, en paraply og en varmere genser/jakke. For det meste er det som gjelder at man best kler seg i svale, luftige plass med lange ermer, som beskytter mot sterk sol og også mot insekter. Pakk lett. Vaskeservicen på hotellene er raske og bra. Vi anbefaler også bra joggesko/tøysko med gummisåle for besøk i templer og spaserturer i lokale byer.

Litt mere fritidstøy for å skifte til middag bør du også ta med deg.

For øvrig 

Vær oppmerksom på at noen dager inneholder litt lengre dagsetapper, samt at en del litt vanskelige ilandstigninger fra båt kan være nødvendig fa Mekongelvens dybde varierer med årstiden.

Værmaktene kan vi ikke rå over, men vi ser dens innvirkning som et ekstra krydder på våre eventyr. Noen ganger kan dog noen veier sperres av, eller bli for vanskelig og ukomfortable å ta seg frem på – da finner vi andre veier og løsninger, med opplevelse og sikkerhet som ledestjerne.

Vær oppmerksom på 

Flyreisene innenriks i Vietnam bestilles lokalt av vår samarbeidspartner på plass. Billettene til disse flyvningene mottar du på plass. Ved innsjekking for avreise fra Norge anbefaler vi at du har reisens dagsprogram/dagbok, samt hotelliste tilgjengelig for å kunne vise «første hotellnatt» samt hvilken dag man forlater landet.

Vær oppmerksom på at maksimumsvekten for innsjekket bagasje på strekningen innenriks er 20 km (pluss maksimum 5 kg håndbagasje) – de internasjonale flyvningene med Thai Airways tillater dog 30 kg innsjekket bagasje.

Hotell information

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Prøvesmakinger
 • Se dagsprogrammet

Andre Cruise

 
XClose