Kreta med Spinalongaen reise for alle sanser

Bli med til myteomspunnede Kreta for en rundreise til landsbyer, Lassithiplatået, palmestranden Vai og øya Spinalonga, en tidligere koloni for spedalske. Øya bugner av kulturelle minnesmerker og et av høydepunktene er kong Minos' palass der vi forflyttes 3500 år tilbake i tiden. Via de dødes dal når vi Zakros med flere minoiske ruiner. Kretensisk matlaging og vin, raki- og olivenoljesmaking står også på programmet. 

Reisefakta

Land: Hellas

Reisetype: Rundreiser - Mat- og vinreise

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-25 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Kong Minos palass Knossos
 • Den tidligere spedalske kolonien Spinalonga
 • Lassithiplatået og stranden Vai
 • Lokal matlaging og vinsmaking
 • Besøk hos Baklavabakere

Dagsprogram
2022

Dag 1. Avreise til Kreta og Rethymnon

Avreise med fly til Chania, der buss og TEMAs reiseleder venter for transfer til Rethymnon.

Avhengig av ankomsttid anbefaler vi egne oppdagelser i Rethymnon, Kretas tredje største by og også en ungdommelig universitetsby. Havnen og den gamle bydelen byr på et yrende folkeliv med kaféer og restauranter. Smale gater og torg, med tydelige spor fra både de venetianske og tyrkiske æraene, trollbinder deg under en spasertur forbi minareter, tyrkiske fasader og trange venetianske smug. Det kjennes nesten som om man har blitt forflyttet til Orienten.

Dag 2. Minos Knossos

Rundreisen på Kreta starter med et dypdykk i historien. På Heraklions arkeologiske museum får du en introduksjon blant verdens aller største samling av minoiske gjenstander. Her forteller vakre fresker om minoernes fest og hverdag.

Rett sør for Heraklion forflyttes vi plutselig hele 3 500 år tilbake i tid. Den gåtefulle minoiske sivilisasjonen, som kollapset allerede ca. 1400 f.Kr., er den egentlige begynnelsen på Kretas og faktisk hele Europas kulturhistorie. Her, ved Kong Minos velkjente palass Knossos, fascineres vi av historiene og legendene som er så nære historien og virkeligheten at grensene nesten viskes ut.

Palasset er delvis restaurert og har praktiske saler, trapper, korridorer og gårder som gir et perfekt bilde av hvordan man levde her under den minoiske tiden. Mange arkeologer mener at Arthur Evans har gjenskapt Knossos på en måte som strider mot vår tids arkeologiske metoder. Likevel er rekonstrusjonen et gode. Den gir en nesten uhyggelig opplevelse av minoisk byggekunst og følelsen av å befinne seg midt inne i den minoiske kulturen er overveldigende.

Dersom tiden tillater det besøker vi også Nikos Kazantsakis gavsted, den verdenskjente forfatteren av boken "Fortell, Zorba, fortell", som kom til å bli udødeliggjort på den hvite duken på 60-tallet. Den frihetselskende kreteren hviler på en av bymurens bastioner med fantastisk utsikt over Kretas største by.

Tidlig på kvelden kommer du til sjarmerende Agios Nikolaos. Kvelden er fri til å smelte dagens opplevelser. Kanskje velger du å rusle rundt i denne smakfult planlagte byen med flotte gater og koselige serveringssteder rundt havnen. Fra havnen går en kanal inn til den lille sjøen som er byens kjennetegn. Her skal Athena ifølge myten ha badet. Strender for sol og bad finnes også rett inne i byen.

Dag 3. Lengselens øy, Spinalonga

Vi begynner dagen med et besøk i den pittoreske fjellandsbyen Kritsa. Byen var et av stedene i filmatiseringen av Nikos Kazantzakis` bok "Christ Recruicified" og er urtypen for kretiske byer med sine snirklende smug mellom hvite hus på hellingen av Diktifjellet. Her gjør vi en kort felles spasertur og du får deretter tid til å rusle rundt selv. I utkanten av byen ligger den bysantiske kirken Panagia Kera med freskomaleriler fra 1300- og 1400-tallet, som vi får lære oss mer om.

Deretter vender vi tilbake til kysten og jetsetternes Elounda, hvorfra du gjør en kort båttur til den lille øya Spinalonga. Øya har en lang historie, men er kanskje aller mest kjent for sin rolle som spedalsk koloni 1903-1957, en periode som utgjør bakgrunnen til den kjente romanen "Øya" av Victoria Hislop.

Spinalongas fascinerende historie har sett romere, arabere, venetianere og tyrkere som herskere. Kristne ble massakrert her under arabernes tid og ventianerne ble fordrevet av tyrkerne. Men deporteringen av de spedalske til øya på starten av 1900-tallet, noe som fikk de siste tyrkerne som hadde levd fredfullt her i 200 år til å forlate Spinalonga, er det som har gjprt øya mest omtalt i historien. Den umenneskelige behandlingen av de spedalske er tragisk. Samtidig mener mange at de syke her kunne leve et bedre liv, uten stirrende og fordømmende blikk. Her på Spinalonga, uten ferskvannskilder, samlet de deporterte i stedet regnvann, plukket viltvoksende urter og dyrket egne små jordstykker. Et hverdagslig liv kunne stort sett fortsette med et par kaféer ogh noen andre innretninger, plassert i de egengendig opprustede bygningene som var overgitt av tidligere øyboere. Med guidning og litt fantasi er besøket her en uforglemmelig reise tilbake i tiden. Båten tar deg deretter tilbake til fastlandet for lunsj.

Ettermiddagen er din egen med mulighet til å både ta et bad såvel som å besøke muséet. Agios Nikolaos har også en lang rekke restauranter og kaféer å tilby.

Dag 4. Vai, vin, matlaging og olivenoljesmaking

Vi forlater Agios Nikolaos og reiser videre østover. Dagen byr på et variert program og starter med en reise tilbake i historien og inn i religionens verden med et besøk på Moni Toplou, som er et av Kretas mest ærverdige kloster. Klosterets aner er fra 1400-tallet og det minner om et fort, da det er bygget for å kunne stå imot angrep av såvel banditter som sjørøvere. Navnet Moni Toplou (Klosteret med kanonen) fikk det under den tyrkiske okkupasjonen, da klosterets innbyggere forsvarte seg ved hjelp av en kanon. Klosteret har også fått oppleve forfølgelse på senere tid. Under 2. verdenskrig arresterte tyskerne tre munker fra Moni Toplou. En av dem døde i fengselet og de andre to ble henrettet. En annen historie forteller de vakre ikonbildene som finnes i klosterets museum. Helt siden klosteret ble grunnlagt har munkene dyrket oliven og druer. Med sine kunnskaper om vitikultur har de vært betydningsfulle for vin- og tsikoudiafremstillingen i regionen. Den hvite druesorten som Thrapsathiri og Vilana samt røde som Merlot og Syrah dyrkes her. Men den med mest karakter er kanskje Liatikodruen som soltørkes og gir en søt vin. Vi tar del i munkenes kunnskap med en vinsmaking her ved Toplou.

Veien fortsetter ned mot kysten og her ligger en av Kretas kanskje aller vakreste strender, Vai. Det spesielle her er de mange og meget eksotiske kretiske daddelpalmene som vokser i omgivelsene. Sammen utgjør de Europas største, naturlige palmeskog. På veien til palmestranden finner man også bananplantasjer. Vi stopper ved Nikos Troulos plantasje. Han har dyrket sine små søte Kreta-bananer her i over 30 år. Vi tar en spasertur på plantasjen og hører Nikos fortelle om bananplantenes liv og om økologisk dyrking i østre Kretas subtropiske klima. Vi smaker selvfølgelig på disse små lekkerhetene!

På ettermiddagen ankommer vi Sitia for en lærerik ettermiddag og kveld. Du kommer til å få lage kretiske spesialiteter som vi deretter nyter til middag. For å få innsikt i de lokale produktene prøvesmaker vi olivenolje og den sterke kretiske "nasjonaldrikken" raki eller tsikoudia som den kalles lokalt.

De kommende to nettene bor vi på et sentralt beliggende hotell på det lille stedet Sitia på nordkysten. Nyt av byens genuine atmosfære og den gammeldagse, sjarmerende lille havnen der det lokale livet pågår. Her støter du på relativt få turister og får en følelse av det kretiske hverdagslivet.

Dag 5. Zakros med mulig fottur

Etter frokost beger vi oss sørøstover fra Sitia på nordkysten. Omgivelsene langs veien mot Zakros kan minne om et månelandskap. Herfra kan du velge å vandre gjennom De dødes dal (ca. 2,5 timer). Navnet kommer av at minoerne brukte å begrave sine døde i de grottene som man kan se overalt langs klippeveggene, der noen av dem er lakserosa og andre olivengrønne. Utsikten er fantastisk og de døde har nå gitt plass til boliger til alle geiter som klamrer seg til bakkene. Også oregano og salvie vokser langs ravineveggene.

Dersom du heller vil ha en stille og rolig formiddag blir du med bussen ned til Kato Zakros, det vil si den lavereliggende Zakros og Zakrosstranden. Her kan du nyte bad i havet og kanskje besøke ruinene av det minoiske palasset. Palasset i Zakros er unikt, ettersom det er det eneste palasset som har helt uplyndret da man startet med utgravningene her. Flere skriftstavler med den såkalte Linear A-skriften, som ennå ikke i dag kan tolkes fullt ut, har blitt funnet her enn noe annet sted. Sammen nyter vi lunsjen rett ved strandkanten.

Vel tilbake i Sitia har du til for egen avslapping. Kanskje besøker du det historisk interessante Kazarma, som den gamle venetianske festningen heter, før du spiser middag på en av de mange tavernaene.

Dag 6. Lassithi og baklava

Rundreisen fortsetter nå tilbake vestover, men først og fremst oppover. På Diktifjellenes bakker utenfor Agios Nikolaos dufter det godt av ulike urter. Av disse fremstiller man organiske, eteriske oljer som både lukter og gjør godt. Eteriske oljer dannes i kjertelceller i vekstenes blader, blomster og frukter, men også barken og veden kan inneholde flyktige oljer. På en liten lokal fabrikk med tilhørende park får du lære deg mer om disse urtene.

Etter fjellskråninger med fantastiske utsikter åpner plutselig Lassithiplatået seg opp som en grønn oase og et Shangri-La bortenfor fjellene. Med sine 25 km² på over 800 meters høyde tilbyr området avkjøling når sommeren er som varmest. Dette Kretas virkelige kjerneland, med sin fruktbare matjord og sjarmerende hvitkalkede byer, produserer frukt og grønnsaker med en smak man ikke finner noe annet sted i Hellas. En gang stod hundrevis av vindmøller på Lassithi, men av de fleste gjenstår nå bare ruiner. Blant fjellandsbyene finner du den typiske kreteren med høye sorte støvler og, i alle fall blande eldre grånede herrene, en magnifik mustasj/bart. Hit trakk alltid kreterne seg tilbake i farotiden og her ble de første kretiske legendene født. Du besøker Diktigrotten, der Zeus ble født ifølge mytologien.

Tidlig kveld er vi tilbake i Rethymnon.

Dag 7. Kloster og keramikk

Det har blitt lørdag og vi starter dagen med et besøk hos en ordentlig sukkerbaker, som med mel opp til albuene gjør bakeverk som den typiske baklavaen. Ifølge mange er baklava en tyrkisk oppfinnelse som har spredt seg rundt Middelhavet og Midt-Østen. Filodeigen som fylles med nøtter bakes før den dynkes i et lag av honning. En søt liten bit baklava passer ypperlig til den veldig sterke, greske kaffen "cafe elleniko".

Vi ferdes deretter med buss på en snirklende vei gjennom en trang og spektakulær ravine, opp til Kretas mest berømte kloster – Arkadi. I 1866 samlet lokalbefolkningen seg her for å heller velge døden enn å kapitulere for den tyrkiske trusselen. Denne hendelsen danner en dramatisk bakgrunn for besøket i det vakre klosteret, som samtidig er et symbol for Kretas frihetskamp. Vi fortsetter reisen på den gamle veien gjennom fjellene og stopper i ett par av landsbygdens pittoreske små byer.

Vår lunsj i dag blir på en tradisjonell taverna i den lille byen Eleftherna på Idafjellet nordvestre bakketopper. Under antikken var dette et sterkt feste og en statsmakt som fra og til var i allianse med Knossos. I dag gjør man mange interessante utgravninger her, som vi kan ha mulighet til å se litt nærmere på. På vår retur mot Rethymnon kommer vi til nok en sjarmerende by, Margarites, som er kjent for sin keramikk. Vel tilbake i Rethymnon veldig du kanskje å slappe av på den flotte, kilometerlange sandstranden i løpet av ettermiddagen. Mot kvelden treffes vi for en koselig avskjedsmiddag i den myldrende, gamle bydelen.

Dag 8. Hjemreise

Hjemreisedag til Skandinavia.


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r 
• Samtlige overnattinger
• 7 frokoster
• 5 lunsjer
• 2 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• TEMAs reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1

Skandinavia – Chania. Transfer til Rethymnon, 70 km. En overnatting på hotell i Rethymnon.

Dag 2

Rethymnon – Agios Nikolaos, 150 km. Besøk på det arkeologiske muséet i Heraklion og ved Knossos palass. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Agios Nikolaos.

Dag 3

Båtutflukt til Spinalonga og besøk i Kritsa. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 4

Utflukt til Moni Toplou med vinsmaking og besøk ved Vaistranden. 110 km. Introduksjon til det kretiske kjøkken med oljesmaking. Frokost og middag er inkludert. To overnattinger på hotell i Sitia.

Dag 5

Utflukt til Zakros med mulig fottur (ca. 2,5 t) i De dødes dal, 70 km. Frokost og lunsj er inkludert.

Dag 6

Sitia – Rethymnon, 240 km. Besøk på Lassithiplatået med Zeusgrotten. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i Rethymnon.

Dag 7

Utflukt til Arkadiklosteret og Margarites, 70 km. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Dag 8

Chania – Skandinavia. Frokost er inkludert.

Hellas

Befolkning 10,7 millioner
Flateinnhold 131 940 km²
Valuta Euro
Religion 98 % er gresk-ortodokse kristne, ellers minoriteter av muslimer, jøder og katolikker
Språk Dimotiki (en form av nygresk) er det offisielle språket

Viktig om reisen

Prisen inkluderer

Fly til Chania t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet, om ikke annet angis,


Valuta

Euro (EUR).

I reisens pris er måltider ifølge reisefakta inkludert, øvrige utgifter du bør regne med er drikke til måltider, kaffe og andre forfriskninger, samt driks. 

Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta. 

Klima og bekledning

På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se www.bbc.com eller www.yr.no.

Tidlig på morgenen og sent på kvelden kan på vår og høst oppleves som kjølig, og det har derfor være bra å ha med seg en varm genser. Noen ganger kan en langermet genser også være bra å ha for kjølig trekk fra luftkondisjoneringen på bussen også. Tenk også på at du må bære klær som dekker skuldrer og knær ved klosterbesøk, der menn bør bruke landbukser og kvinner en kjole/skjørt.

I fjelltraktene inne i landet er temperaturen som regel et par grader lavere enn det som oppgis i klimatabellen og nedbør kan forekomme. Ta med badetøy, noen hoteller har basseng. Det blir også anledning til å bade i havet ved flere anledninger,

Dersom man skal delta på vandringen gjennom De dødes dal er et par gode tursko en nødvendighet.

Driks
Driks er ikke inkludert i reisen. TEMAs reiseleder samler inn 15 EUR per person ved reisens start og tar seg av fordelingen til sjåfører, bagasjebæree og restaurantpersonalet ved felles måltider. 

Hotell/overnatting

Kommentarer


Vær oppmerksom på

Hotellstandarden kan oppleves som varierende, der enkelte hotellrom kan ha en uvanlig planløsning eller virker små.

Avreiser

Dato Fly-
info
Reiselengde Reise Avreisested Pris Status
24.09.2022 8 dager Kreta med Spinalonga Trondheim 16 190 NOK 2 plasser igjen Bestill
24.09.2022 8 dager Kreta med Spinalonga Stavanger 16 190 NOK 1 plass igjen Bestill
24.09.2022 8 dager Kreta med Spinalonga Oslo 16 190 NOK 2 plasser igjen Bestill
24.09.2022 8 dager Kreta med Spinalonga Bergen 16 190 NOK 2 plasser igjen Bestill
08.10.2022 8 dager Kreta med Spinalonga Trondheim 15 390 NOK 2 plasser igjen Bestill
08.10.2022 8 dager Kreta med Spinalonga Stavanger 15 390 NOK 2 plasser igjen Bestill
08.10.2022 8 dager Kreta med Spinalonga Oslo 15 390 NOK Forespørsel
08.10.2022 8 dager Kreta med Spinalonga Bergen 15 390 NOK 1 plass igjen Bestill
Vis flere avreiser

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.