Nyhet

 Vintercruise i Lofoten Lofoten Coastal Cruise 

På ekspedisjonskipet M/S Quest får vi oppleve perlene i en av planetens vakreste skjærgårder. Det blir et spennende innblikk i den lokale fiskeindustrien, besøk på kunstgallerier i verdensklasse, vikingsetet i Borg og en tur til Hamarøy for å bli bedre kjent med en av Norges mest berømte forfattere – Knut Hamsun. Storslagen natur og lokale delikatesser gjør sitt beste for å skjemme oss bort under reisen.

Reisefakta

Land: Norge

Reisetype: Cruise

Reiselengde: 6 dager

Størrelse på gruppen: 16-24 personer

Visum kreves : Nei

Høydepunkter

 • Lofotens fjorder vinterstid
 • Reine, Henningsvær, Borg, Hamarøy
 • Ekspedisjonsfartøyet M/S Quest
 • Lokal mat
 • Det nordiske lyset

Dagsprogram
Mars 2021

Dag 1. Ankomst Svolvær, Lofoten
Med fint vær får vi den første spektakulære utsikten over den norske øyverden når vi flyr inn til Svolvær. Vel nede på bakken blir vi møtt av TEMAs reiseleder og sammen tar vi en kort busstur inn til Svolvær. Svolvær er det sentrale stedet for hele øygruppen Lofoten og er vakkert beliggende langs den såkalte Lofotveggen. Ovenfra er stedet et mylder av små hus, spredd ut over store og små høyer og halvøyer, som strekker seg ut i vannet – alt innrammet av åser og for området karakteristiske fjell som Fløya og Svolværgeita. 


Blir det tid tar vi oss en liten tur rundt i Svolvær. 

Dag 2. Henningsvær
Etter frokost tar vi oss til fartøyet for ombordstigning og innsjekking. Vi forlater Svolvær klokken 10:00 og cruiser sørover langs Lofotveggen. Etter hvert når vi det sjarmerende fiskeværet Henningsvær og kaster anker i havnen utenfor. Fra januar til april pågår det myteomspunnede Lofotfisket, der både lokale og tilreisende fiskere samles i et stort antall for å fiske skrei. På 1930-tallet var manga av havnene i Lofoten så fulle av båter at en kunne gå tørrskodd fra den ene siden av havnebassenget til den andre. Lofotfisket er en tradisjon som strekker seg hundrevis av år tilbake i tiden og mesteparten av fangsten utgjør Norges mest langlivede, industrielle eksportvare. De reiser ut grytidlig om morgenen, for å begynne dagens fiske og vender tilbake om ettermiddagen for å levere sin fangst. Den delen som ikke skal gå til eksport, renses og henges opp på såkalte «fiskehjell» for å bli tørrfisk. I løpet av dagen får vi en guidet tur i Henningsvær og i møte med lokale fiskere får vi vite mer om fiskeværet og tørrfiskindustrien. Ved siden av fiskingen er Henningsvær kjent for sitt høyst levende kulturlandskap, med to meget fine kunstgallerier som vi også besøker – KaviarFactory og Lofotens Hus. Lunsjen inntar vi i land, før vi vender tilbake til skipet. Om ettermiddagen forlater vi Henningsvær og fortsetter cruiset sørover. Tidlig på kvelden ankommer vi Gravdal, der vi kaster anker for natten. Etter middag ombord er det ofte anledning til å lytte til foredrag om temaer som handler om de stedene vi besøker. 

Dag 3. Borg
Efter frokost ombord besøker vi Borg, det rike høvdingsetet, som lå bortglemt i mer enn 1 000 år. Det var da en bonde satte plogen i jorda i 1981 som det dukket opp vakre glass- og keramikkgjenstander i fårene bak traktoren hans. Det ble startskuddet til en arkeologisk sensasjon. Her fant de ikke bare det største langhuset som noensinne er gravd fram, men også bevis på at det har bodd en mektig høvding her, med kontakter som strakte seg langt ut i Europa. Under tidlig jernalder hadde Borg vært et viktig sosialt og religiøst maktsentrum i flere hundre år. Den aller eldste delen av langhuset ble bygd allerede på 500-tallet. Under vårt besøk på Borg får vi vite mer om den lokale kulturarven og om Lofotens spesielle posisjon, nasjonalt og internasjonalt, for mer enn 1 000 år siden. Her får vi oppleve vikingtiden i et levende miljø, kjenne lukten av tjære og bål, smake på maten og høre historiene. Det blir en spennende og lærerik stund sammen med vikingene. Om ettermiddagen forlater vi Borg og Gravdal. for å fortsette cruiset til Reine, som vi ankommer tidlig på kvelden. Middag og foredrag ombord.

Dag 4. Reine
Bilder av Reinefjorden tatt fra Reinehalsen er kanskje det mest fotograferte motivet i Lofoten - og det er lett å forstå hvorfor. Her ser vi Reines pittoreske fiskevær med litt over 300 innbyggere, omgitt av dramatiske berg, smale fjorder og havet som strekker ut seg fra strandkanten. Vi går i land for å få vite mer om hvordan det var å leve her for 100 år siden. Det blir en spasertur rundt fiskeværet med besøk i den lokale kirken og kaffe sammen med lokalbefolkningen. På Eva Harr-galleriet får vi oppleve den nordnorske kunstnerens malerier med sine fantastiske fargesammensetninger. Vi vender tilbake til skipet og seiler inn i Kirkefjorden, før vi går i land på Sakrisøy. Her besøker vi Anitas Sjømat, som er en av leverandørene av råvarer til kjøkkenet ombord. Anita er blant annet kjent for sin fantastiske, røkelaks og snacks av tørrfisk. Vi nyter disse lokale spesialiteter, før vi vender tilbake til M/S Quest for å cruise videre.

Dag 5. Hamarøy
I dag gjør vi oss bedre kjent med en av gigantene innen norsk litteraturhistorie – Knut Hamsun. Hamsun, som levde fra 1859–1952 er en av Norges mest kjente forfattere og regnes som en av det 20. århundres mest innflytelsesrike stilister. Han anses også å være den moderne romanens far og ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1920. Hamsuns forfatterskap strekker seg over mer enn 70 år og viser til stor variasjon når det gjelder tema og miljø. Hans mest kjente verk, Sult, Mysterier, Pan og Victoria regnes til nyromantikken i Norge. Vårt besøk på Hamarøy blir en reise i Knut Hamsuns liv og forfatterskap gjennom Hamsunsenteret, et museum og utdanningssentrum og vakkert beliggende ved Presteidstraumen, bare omgjerdet av det spektakulære landskapet. Det prisbelønte Hamsundsenteret ble tegnet av den amerikanske arkitekten Steven Holl og sto ferdig på Knut Hamsuns 150-årsdag i 2009. Fra havbukta Glimma og det tilhørende «svarte tårnet» er det en fantastisk utsikt i alla retninger. Naturen i området har vært mer eller mindre urørt siden Hamsun levde her og har fungert som inspirasjon for flere av hans romaner. Litterært berikende vender vi tilbake til skipet for lunsj, samtidig som vi starter tilbakereisen til Svolvær. Underveis tar vi en sving innom Raftsundet og den enda mer kjente Trollfjorden, før vi kaster anker i Austnesfjorden, for vår siste natt ombord.

Dag 6. Hjemreise fra Svolvær i Lofoten
Etter en siste frokost ombord tar vi en varm avskjed med skip og besetning. Det er blitt tid for hjemreise og en buss tar oss den korte turen til flyplassen i Svolvær. Vi håper det har vært en fantastisk cruiseopplevelse med oss hos TEMA og at vi snart ses igjen. Velkommen tilbake!  


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r
• Cruise med del i "twin cabin" 
• 5 frokoster
• 4 lunsjer
• 4 middager
• Tema reiseleder 
• Entré i henhold til program
• Transport t/r flyplasser 

REISE FAKTA

Dag 1
Fly til Svolvær. Transfer till hotellet, ca 15 min. En overnatting på hotell i Svolvær.

Dag 2
Cruise til Henningsvær langs Lofotveggen. Guiding i Henningsvær. Fortsatt cruise sørover. Ankomst og overnatting i Gravdal. 4 netter på båt. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 3
Besøk i Borg med Vikingmuseum og lunsj i langhus. Cruise fra Gravdal mot Reine. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 4
Besøk i fiskeværet Reine med kunst, historie og lokale delikatesser. Cruise til Hamarøy, der vi ankommer tidlig om kvelden. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 5
Besøk ved Hamsunsenteret på Hamarøy. Cruise tilbake til Svolvær med ankomst tidlig om kvelden. Overnatting ombord i Svolvær. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 6
Utsjekking fra skipet. Transfer til flyplassen i Svolvær og hjemreise. Frokost inngår.

Norge

Befolkning 5,3 millioner
Areal 385 203 km²
Valuta Norske kroner (NOK)
Religion Evangelisk-Luthers kirke utgjør majoritet, etterfulgt av islam, katolisisme og protestantiske frikirker.
Språk Norsk (bokmål og nynorsk)

Viktig om reisen

I grunnprisen inngår
Flyreise til og fra Svolvær. TEMAs reiseledning, samtlige overnattinger med del i dobbeltlugar, måltider, utflukter og transport under reisen i henhold til dagsprogrammet. OBS! For denne reisen gjelder en økt påmeldingsavgift på 6 500 kr per person, som skal betales innen en uke. Påmeldingsavgiften tilbakebetales ikke ved en eventuell avbestilling. Sjekk derfor avbestillingsbeskyttelsen din/deres før bestilling.

Om reiselederen
På denne reisen er TEMAs reiseleder enten svensk- eller norsktalende.

Om skipet
M/S Quest er et mindre ekspedisjonsskip, bygd i Danmark i 1992, som tidligere har hatt sin base på Grønland til polarekspedisjoner. Skipet er 50 meter langt og 11 meter bredt, har gode dekkflater, en panorama-lounge med bar på øvre dekk, en fin restaurant og moderne, trivelige lugarer. Antall passasjerer er maksimalt 54 passasjerer. M/S Quest gjennomgikk en totalrestaurering i 2004/2005 og hadde ytterligere en ordentlig oppgradering i 2018.

Lugarene
MS Quest har moderne, trivelige lugarer, alle med eget bad, dusj, toalett og havutsikt. Lugarene finnes i flere forskjellige kategorier. I reisens grunnpris inngår en så kalt Twin Cabin, 8,8 kvadratmeter stor med to enkeltsenger. Viktig å vite er at antall lugarer i denne kategorien også er begrenset og det er først til mølla som gjelder. Skulle alle Twin Cabin-hytter være opptatt, er det mulig å foreta en forespørsel om en alternativ lugarkategori. Eventuelle ekstra kostnader for disse lugarene står i listen nedenfor. Ønskes det at vi skal foreta en forespørsel om en annen lugarkategori allerede ved bestilling, er dette selvsagt fullt mulig. Snakk med våre dyktige selgere i forbindelse med bestillingen, så hjelper de deg.

Triple Cabin
Finnes totalt: 4
Om lugaren: 11,8 kvm. Tre enkeltsenger, hvorav en er en vegghengt køye.
Prisavslag per person ved tre personer i denne lugaren: -4 000 kr
Obs! Kan kun bestilles til tre personer!

Twin Cabin Plus
Finnes totalt: 2
Om lugaren: 10,2 kvm. To enkeltsenger.
Pristillegg per person ved del i denne doble: +2 500 kr

Double Cabin
Finnes totalt: 2
Om lugaren: 8,6 kvm. En dobbeltseng.
Pristillegg per person ved del i denne doble: +2 500 kr

Double Cabin Superior
Finnes totalt: 4
Om lugaren: 10,9 kvm. En dobbeltseng.
Pristillegg per person ved del i denne doble: +4 500 kr

Mat og drikke ombord
At mat er viktig har de virkelig tatt høyde for ombord. Vi tør påstå at det blir kulinariske opplevelser av høy klasse under hele reisen. Mye av råvarene som benyttes kommer fra lokale produsenter i de områdene vi besøker under cruiset. Alle menyer er satt sammen i samarbeid med Gunnar Hvarnes, som blant annet coachet det norske kokkelandslaget og kokkene ombord er annet enn proffer innen sitt yrke. All mat inngår og drikke kjøper du/dere selv i skipets egen bar eller i kiosken, der du/dere kan kjøpe vin, øl og mineralvann – men også godterier, snacks, enklere hygieneartikler, smertestillende osv.

Om utfluktene
Som regel legger skipet aldri til helt inne i havnen, men ligger for anker like utenfor. For å ta oss inn til land brukes en så kalt «tendering», det vil si transport med mindre båter.

Valuta og betaling ombord
På skipet gjelder norske kroner. Alle innkjøp som gjøres ombord samles sammen og hele regningen betales i samband med utsjekkingen. Betalingen foregår med bank-/kredittkort.

Driks
Driks ombord på skipet er selvsagt ingen tvang, men settes pris på av besetningen. Anbefalingen er 8-10 % på totalbeløpet, som betales i samband med utsjekking. Driksen fordeles senere likt mellom besetningen, som har tatt hånd om deg/dere under reisen. Driksen kan betales enten kontant eller med kort.

Klima
Klimaopplysninger og aktuelle værprognoser for reisens forskjellige destinasjoner finnes enkelt på ulike nettsteder om vær, egnede sider er www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr
Vinteren i Nord-Norge er magisk og byr ikke sjelden på fantastisk vær. Men som på mange andre steder i verden kan været skifte raskt. Temperaturen kan veksle mellom et par plussgrader og noen få minusgrader. Regnskurer er ikke uvanlig. Å kle seg lag på lag er derfor en bra måte å være forberedt på varierende værforhold. Vi anbefaler derfor varmt undertøy, genser, lue og vanter, gjerne i funksjonstoff som fleece eller ull. Funksjonelt yttertøy er et must. På føttene anbefaler vi et par varme, sko/støvler som er gode å gå i. Ta også med bekvemme sko til å bruke ombord på skipet. Kontroller gjerne med reiselederen hvilken type klær som anbefales til respektive arrangementer i land.

Hotell/overnatting

 • Antall netter: 4
 • Sted: Norwegian Adventure Company
 • MS Quest

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Se dagsprogrammet

Andre Cruise

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.