Anatolias klassiske verdensarvMed Troja, Pergamon og Efesos 

Vi starter i Istanbul, Europas største metropol og fortsetter langs Tyrkias vestkyst til klassiske Troja, Pergamon og Efesos. Av TEMAs kunnskapsrike reiseleder får vi den klassiske historien fortalt på plass, midt blandt underverkene. Vi glemmer naturligvis ikke Tyrkias spennende matkultur som vi daglig nyter av.

Reisefakta

Land: Tyrkia

Reisetype: Rundreiser

Reiselengde: 7 dager

Størrelse på gruppen: 15-24 personer

Visum kreves : Ja (Klikk for detaljer)

Høydepunkter

 • Istanbul
 • Båttur på Bosporen
 • Troja
 • Pergamon
 • Efesos

Dagsprogram
2020

Dag 1 – Avreise til Istanbul

Etter ankomsten til flyplassen venter reiseleder og buss for transfer til hotellet. Om kvelden vil det bli servert en felles velkomstmiddag.

Dag 2 – Heldagstur i Istanbul, vikingenes Miklagard

Vi benytter nesten hele dagen til Konstantinopels og Istanbuls enestående severdigheter og monumenter, både levende og museale. En reise gjennom denne romerske, bysantinske og osmanske byen, som i dag bebos av atten millioner innbyggere med røtter i mange forskjellige kulturer.

Dagens fengslende rundtur inkluderer den antikke Hippodromen, det forbløffende basilikareservoaret, som forsynte palasset Topkapi med vann, likeledes Den blå moské med vidunderlige, blåhvite mosaikkdekorasjoner. «Kirkenes kirke», den fenomenale Hagia Sophia fra 500-tallet, med sin kolossale kuppel og sin fenomenale mosaikk, innbyr til stor ærbødighet i denne mangefasetterte kulturbyen.

Før lunsj besøker vi palasset Topkapi, som ligger på en høyde ovenfor Istanbul og med en henførende utsikt over Det gylne horn og Bosporusstredet. Palasset har ufattelige, store rikdommer og skatter i form av juvelprydede gjenstander i gull og sølv. Om en noen gang er blitt fortalt, vil en føle denne myteomspunnede mystikken av Orienten.

Under ettermiddagen fortsetter vi turen med båt og nyter denne enestående, vakre gamle bykjernen ved Bosporusstredets bratte strender langs denne gamle vannveien, forbindelsen mellom Middelhavet, Egeerhavet og Svartehavet. Under båtturen får vi en historisk introduksjon om Istanbul som sjøfartsby. Tyrkiske borger, ottomanske sultanpalasser, parker, vakre trevillaer i såkalt «yalistil», samt en og annen moske eller kirke passerer revy langs strendene.

Tilbake på land avslutter vi på det fargesprakende og velduftende kryddermarkedet.

Om kvelden venter middag på en restaurant i stasjonslokalene til Orientekspressen og kanskje gjenopplever vi en smule av tidsånden fra da Agatha Christie skrev Mordet på Orientekspressen.

For de interesserte er det mulig å følge med på en forestilling med De Dansende Dervisjene til en ekstra kostnad. De Dansende Dervisjene er en islamsk (sufisk) sekt, som bruker musikk og dans til sine religiøse ritualer. De som ønsker å oppleve dette fascinerende skuespill, som egentlig er en form for gudstjeneste, kan melde seg på første dag til reiselederen. Betalingen foretas på stedet. Mer informasjon finnes under fliken Mer om reisen.

Dag 3 – Blodige slagfelt og ferje fra Europa til Asia

Vi forlater Istanbul tidlig om morgenen, like etter frokost. Vi reiser vestover langs Marmarasjøen og dreier etter hvert sørover ved Tekirdag ned til Gallipolihalvøya. Det var de nordvestre strendene her som var skueplass for et av de blodigste stillingskrigene under 1. verdenskrig og som ble et veritabelt slakt. Først og fremst var de de australske troppene som ble rammet, men også soldater fra New Zealand og Tyrkia.

Minnene fra denne katastrofen forener nå nasjonene i en stor, årlig minnehøytid. Vi stopper opp ved ilandstigningsstedet Anzak Cove og minnestedet Conkbayiri.

Etter lunsj krysser vi sundet Dardanellene, under antikken kalt Hellesponten, på vei til et av de mest fantasivekkende målene på reisen, ruinene til det antikke Troja, eller Ilion, som hellenene kalte byen. Den ble gjenoppdaget i 1865 av den engelske arkeologen Frank Calvert.

Dikteren Homeros udødelige epos Iliaden og Odysseen anses å være de eldste eksemplene på gresk og europeisk litteratur og har hatt stor innflytelse på vår vesterlandske kultur. Det er vel ikke klart hvilken Troja som Homeros beskrev i sine episke verker, men det er lett føle historiens vindsus og hvorfor ikke kalde gysninger på dette omtalte stedet med sin gåtefulle atmosfære fra forne tider.

Det er foretatt flere utgravning og på slutten av 1800-tallet fant den tyske arkeologen Heinrich Schlieman det som påstås være juvelene til Den skjønne Helena. Etter besøket på Troja reiser vi tilbake til Çanakkale, der vi overnatter.

Dag 4 – Klassisk mark i Jonia

Etter frokost går bussreisen langs den vakre kysten til Egeerhavet. Dagens første mål er byen Pergamon, som er et høydepunkt, både bokstavelig og åndelig.

Pergamon blir omtalt i historien allerede 399 f.Kr. og hadde da gresk statsforfatning. Senere inngikk den i det romerske veldet og var en meget viktig kulturby. Her besøker vi den øvre byen, Akropolis, der kongeborgen, de største templene og det store, romerske amfiteateret fantes. Den har den bratteste lekterhellingen av alle antikke amfiteatre.

Det mest berømte fyndet i Pergamon er det såkalte Pergamonalteret, som nå er oppbevar på museum i Berlin.

Etter lunsj, som inntas i det moderne Pergamon, Bergama, besøker vi Asklepieion, som var et viktig og omtalt sentrum for legekunsten.

Under ettermiddagen fortsetter reisen sørover via Izmir, i boka Johannes åpenbaring kalt Smyrna. Den gang var Efesos den absolutt viktigste havnebyen i denne regionen, kalt Jonia.

Vi overnatter på et hotell i nærheten av stranda i byen Kusadasi. Deretter er vi ledige fram til middagen.

Dag 5 – Efesos og antikkens underverker

Etter en kort bussreise er vi straks fremme i en av antikkens mest storslagne byer – Efesos. Vi innleder heldagsturen vår med et besøk i Jomfru Marias lille kapell, som ligger oppe i pinjeskogen ovenfor Efesos. Stedet er et pilegrimsmål for både kristne og muslimer.

Turen fortsetter deretter videre til de godt bevarte ruinene etter byen Efesos, grunnlagt ca. 600 år f. Kr. og er en av de aller første storbyene i verden. Efesos var på den tiden hovedstad i den romerske provinsen Asia Minor. Langt tidligere, ca. 500 år f.Kr. påbegynte kong Krøsus av Lydia byggingen av et av antikkens sju underverker, Artemistempelet, som anses å være det største av underverkene.

Vi besøker også keiser Trajanus fontene, Hadrianus tempel, Celsiusbiblioteket og ikke minst det store teateret, der apostelen Paulus holdt sin berømte tale. Efesos er i dag et av verdens mest interessante, arkeologiske områder.

Midt i alt dette foretar vi en lunsjpause, som inngår, før vi fortsetter turen i Efesos med den fenomenale basilikaen Johannes, der døperen Johannes ifølge legenden sies å ligge begravet. Deretter vender vi tilbake til hotellet i Kusadasi.

Kvelden er ledig fram til middagen, som blir servert på hotellet.

Dag 6 – Priene, Alexander den Store og Oraklet i Didyma

Vi blir enda en dag i antikkens Jonia og fortsetter vår oppdagelsesferd om antikkens verdensarv langs Egeerhavet.

I løpet av dagen besøker vi noen andre, kulturelle, antikke høydepunkter, men kan hende ikke så mye omtalt. Blant annet inngår en rundtur i den godt bevarte byen Priene, grunnlagt av Alexander den store ca. 300 år f.Kr. Et annet sted, ikke så langt fra Priene, er Miletos, en blomstrende handelsby og et senter for vitenskap, filosofi og kunst under antikken. Thales, Anaximander, Anaximenes, Anaxagoras og Leukippos er noen av de mest kjente representantene for de joniske naturfilosofene, samtlige fra Miletos.

Oraklet i Didyma, som er tilegnet Apollon, er det mest berømte orakelet i den hellenske verden, etter oraklet i Delfi.

Lunsjen spiser vi i Didyma, før det er på tide å vende tilbake til hotellet i Kusadasi.

Kvelden er ledig for egne streiftog fram til avskjedsmiddagen.

Dag 7 – Hjemreise

Etter transfer til flyplassen i Izmir påbegynner vi flyreisen hjem, som går via Istanbul.


Dette er inkludert i reisen

• Fly t/r 

• Samtlige overnattinger

• 6 frokoster

• 5 luncher

• 6 middager

• Inngangsbilletter enligt program

• TEMA-reiseleder

REISE FAKTA

Dag 1.

Avreise og ankomst til Istanbul. Flyreise og transfer til hotellet. Velkomstmiddag inngår. To overnattinger på hotell i Istanbul.

Dag 2.

Bytur med blant annet besøk i Den Blå Moské, Hagia Sofia, Grand Bazaar og kryddermarkedet. Båttur langs Bosporusstredet. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 3.

Istanbul – Gallipoli – Troja – Çanakkale. Buss 375 km. Ferje over Dardanellene. Besøk på Troja. Frokost, lunsj og middag inngår. En overnatting på hotell i Çanakkale.

Dag 4.

Çanakkale – Pergamon – Kusadasi. Buss 408 km. Besøk i Pergamon. Frokost, lunsj og middag inngår. Tre overnattinger på hotell i Kusadasi.

Dag 5.

Kusadasi – Efesos. Utflukt til Efesos. Buss 35 km. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 6.

Utflukt til Priene, Miletos og Didyma. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 7.

Hjemreise. Kusadasi – Izmir – Skandinavia. Transfer og flyreise via Istanbul. Frokost inngår.

Tyrkia

Innbyggere 81 millioner
Flateinnhold 779 452 km² (hvorav 23 764 km² i Europa)
Valuta Tyrkisk lira (TRY)
Religion Muslimer 94 %
Språk Tyrkisk er offisielt språk, kurdisk største minoritetsspråk

Viktig om reisen

I grunnprisen inngår

Fly tur/retur Istanbul/Izmir. TEMAs reiseledelse, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, adganger og transport under reisen i henhold til dagsprogrammet.

Valuta

Tyrkiske lire (TRY). Uttaksautomater finnes. De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikker. For mer informasjon om valuta og kurser, kontakt bank- eller vekslingskontor.

I reisen inngår måltider ifølge programmet, men regn med utgifter til øvrige måltider, måltidsdrikker og forfriskninger i løpet av reisen. Når du regner ut reisekassen, må du regne med at utvalget av suvenirer, håndverk, skinnklær med mere er stort, ikke minst vil innkjøp i den store basaren, Grand Bazaar, være fristende.

Ekstrutflukt

En uforglemmelig opplevelse! De Dansende dervisjer. I dag tilhører denne religiøse dansen Unescos såkalte åndelige verdensarv. Forestillingen foregår i ett tidligere og omhyggelig ombygd tyrkisk bad fra 1500-tallet – Hodjapasha.

Påmelding gjøres første dag etter ankomst. Kontant betaling.

Cirkapris 20 EUR.

Driks

Driks inngår ikke i prisen for reisen. TEMAs reiseleder vil derfor samle inn 50 EUR per person når reisen starter og ta seg av fordelingen til sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonale ved felles måltider osv.

Klima

Klimaopplysninger og aktuell værprognose fås blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.

Klær og utstyr

Lett ulltøy kan være bra å ha med, dersom det skulle blåse eller være kjølig en dag, først og fremst på vår- og høstreisene. Det viktigste er kanskje et par bekvemme sko. Pass på å ha på tøy som dekker skuldre og knær ved besøk i kirker eller moskeer, der herren bør ha langbukser og kvinnene skjørt.


Hotell/overnatting

Inkludert i alle våre reiser

 • TEMAs reiseledere
 • Nøye utvalgte fly & hotell
 • Utvalgte måltider
 • Inngangsbilletter ifølge program
 • Sikkerhet gjennom reisegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundreiser

 
XClose
 
XClose
Abonnér på TEMAs nyhetsbrev!

Den beste måten å holde seg oppdatert i TEMAs verden. Du får spennende reisenyheter, gode tilbud og inspirerende reiseskildringer fra fjerne himmelstrøk..

Det er bare å huke av og fylle inn din e-postadresse.


Du kan når som helst avslutte ditt abonnement via link i nyhetsbrevet.